Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Istoricul Ion Varta condamna revenirea istoriografiei staliniste sub noua forma a„istoriei integrate PDF Imprimare E-mail
„Prin implementarea cursului de istorie integrata nu se urmareste altceva decat revenirea la vechile abordari ale istoriografiei staliniste sub aureola unei metode novatoare in domeniul invatamantului istoric”, a declarat miercuri  istoricul Ion Varta.

Reamintim ca marti, la Holercani, a inceput masa rotunda Educarea cetateniei prin invatarea istoriei, la care participa experti ai Consiliului Europei si profesori incadrati in experimentul de predare a cursului de Istorie Integrata. La lucrarile acesteia a participat si presedintele Voronin, care a declarat ca implementarea obiectului Istoria Integrata in sistemul de invatamant al Republicii Moldova completeaza eforturile de integrare europeana ale conducerii Republicii Moldova, iar profesorii care participa la implementarea cursului contribuie la afirmarea standardelor europene in domeniul instruirii si la educarea tinerei generatii in spiritul responsabilitatii civice si al patriotismului. Solicitat sa comenteze aceasta masa rotunda, Ion Varta a spus ca actualii guvernanti profaneaza o metoda moderna, profaneaza chiar si intentiile bune ale unor experti ai Consiliului Europei si realizeaza niste scopuri cu o conotatie politica. „Promisiunile electorale facute in campania electorala din februarie 2001 nu au fost realizate, iar mandatul comunistilor expira. Ei nu au performante in domeniul social-economic, iata de ce incearca sa scoata la iveala unele laturi care le-ar putea justifica prezenta la conducerea Republicii Moldova timp de 4 ani si care le-ar permite sa pretinda la un nou mandat”, a declarat Varta. In opinia lui, experimentul cu Istoria Integrata este o diversiune, o antireforma, care nu are sorti de izbanda. Ea da dovada de starea de agonie in care se afla actuala guvernare si care pana la urma va duce la o tensionare in societate si va redeclansa protestele stradale. „Este ignorata opinia majoritatii covarsitoare a istoricilor din Republica Moldova, care sunt impotriva unei asemenea abordari, in spirit comunist, a reformarii invatamantului istoric - sunt luate in consideratie doar opiniile unor persoane care realizeaza o comanda politica”. Mai mult, Varta sustine ca experimentul respectiv constituie o profanare a memoriei a sutelor de mii de victime ale regimului sovietic si tarist de ocupatie.” Prin viitoarele manuale de Istorie Integrata, guvernantii vor incerca sa elogieze regimul comunist si sa-i dea o nota exclusiv pozitiva, iar lucrurile cu adevarat valoroase vor fi denaturate si prezentate in culori sumbre”, a conchis Varta.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions