Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
O delegatie a Comitetului Helsinki s-a intalnit cu organizatia romanilor din Timoc PDF Imprimare E-mail

La solicitarea lui Pavel Domoni, reprezentant al Comitetului Helsinki din Serbia-Muntenegru, la Bor a avut loc o intalnire a organizatiilor romanesti cu acesta. Au participat dr. Pedrag Balasevici, presedinte al Partiei Democrate a Romanilor din Serbia, Slavoliub Smetanovici din partea asociatiei Ariadnae Filum, Dragomir Draghici din partea Forumului pentru Cultura Romanilor, Sasa Iovanovici de la Asociatia Curcubeul, Boian Barbutici de la Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la Brestovat si Slobodan Djurdjevici de la Uniunea Democrata a Vlahilor din Serbia.

La solicitarea lui Pavel Domoni, reprezentant al Comitetului Helsinki din Serbia-Muntenegru, la Bor a avut loc o intalnire a organizatiilor romanesti cu acesta. Au participat dr. Pedrag Balasevici, presedinte al Partiei Democrate a Romanilor din Serbia, Slavoliub Smetanovici din partea asociatiei Ariadnae Filum, Dragomir Draghici din partea Forumului pentru Cultura Romanilor, Sasa Iovanovici de la Asociatia Curcubeul, Boian Barbutici de la Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la Brestovat si Slobodan Djurdjevici de la Uniunea Democrata a Vlahilor din Serbia. In cadrul discutiilor toti cei prezenti au sustinut introducerea limbii romane in scoala si biserica ca element esential al pastrarii identitatii si acordarea de fonduri de catre statul sarb pentru diversele actiuni culturale ale numeroasei comunitatii romanesti din zona.

A fost subliniata sinonimia dintre cuvantul vlah si roman, ambele denumind acelasi popor. Nota discordanta a facut Djurdjevici, cunoscut pentru opiniile sale radicale de crearea unei regiuni autonome vlahe in Serbia, care a sustinut ca nu este de acord cu introducerea limbii romane in scoala si biserica. Anterior, reprezentantul Comitetului Helsinki se intalnise la Zaicear cu alti doi lideri de opinie ai comunitatii romanesti din Serbia de Nord-Est. Atat Dimitrie Craciunovici, presedinte al Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia cat si Slavoliub Gatovici cunoscut istoric si etnograf  pronuntindu-se in mod ferm asupra acordarii de urgenta a drepturilor elementare pentru cei aproximativ 400 000 de romani din Timoc.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions