Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Mai 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
BBC explica de ce vin romanii in UK PDF Imprimare E-mail

Peste 40000 de romani traiesc in prezent in Marea Britanie, se arata intr-o analiza a BBC Online News. Aceasta nu este o cifra oficiala, pentru ca nu exista un astfel de studiu, dar se estimeaza ca in ultima decada comunitatea romaneasca a crescut foarte mult si ca s-a extins in intreaga Marea Britanie.

Jurnalistii de la BBC apreciaza ca romanii abuzeaza de viza de munca pe care o pot obtine, pentru a intra in tara si a lucra ilegal. Viza de munca se poate obtine daca solicitantii dovedesc ca se pot angaja pe cont propriu sau ca pot pune bazele unei afaceri. Aceasta viza este la baza emigratiei actuale, se mai arata in material.

Directorul ziarului Diaspora Romaneasca din Londra, Costel Tasente, citat de BBC, explica motivele pentru care vin romanii in Marea Britanie. In tara, romanii nu au slujbe  si nici sanse de a duce o viata normala. De aceea, cei care vor sa lucreze ca sa-si intretina familiile se vor indrepta in numar tot mai mare catre Europa de Vest.

Costel Tasente spune ca majoritatea romanilor care vin in Marea Britanie o fac ilegal, iar acesta este un lucru cunoscut in cadrul comunitatii. In opinia directorului de ziar acestia sunt oameni cinstiti si muncitori. Fac sacrificii uriase, muncind 7 zile pe saptamana, cate 16 ore, pentru a strange suficient cat sa trimita acasa.

9% dintre romani (aproximativ 1.8 milioane) traiesc intr-o saracie extrema, fiind nevoiti sa supravietuiasca cu mai putin de 37$ pe luna, scrie BBC Online News in continuare. Dar scala emigratiei romane a devenit clara doar in ultima prioada, cand datele oficiale aratau ca exista 2 milioane de romani care lucreaza in afara granitelor tarii.

Atentatele teroriste de la Madrid au socat natiunea cand s-a descoperit ca 8 dintre morti si 80 dintre raniti erau muncitori romani emigranti.

Edward Parry, directorul fundatiei Relief pentru Romania, una dintre organizatiile de caritate cheie dintre cele care lucreaza in tara, spune ca multi tineri considera munca in Europa de Vest singura sansa de a-si intretine familiile.

Costel Tasente apreciaza ca britanicii nu ar trebui sa fie ingrijorati de valul de emigranti din ultima vreme, pentru ca este probabil ultima lor sansa de a reusi in viata, iar acestea sunt meserii pe care britanicii nu le fac. El spune ca ii va sprijini pe cei care vin in Marea Britanie, chiar daca o fac ilegal, iar suspendarea vizelor nu va opri acest lucru, si nu va face nici un bine nici Marii Britanii.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions