Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Prima si singura biserica romanesca din Timoc amenintata cu demolarea PDF Imprimare E-mail
Asociatia pentru Cultura Rumanilor din Serbia Rumani Ortodocsi-Malainita ne anunta intr-o scrisoare primita la redactie ca a primit deja ordinul de a demola Biserica Romaneasca de la Malainita, sfintita in urma cu cateva saptamani de un sobor de preoti in frunte cu Episcopul Daniil, episcopul romanilor din Voievodina.

Asa cum Romanian Global News si presa din Romania a relatat pe larg depre aceasta realizare, chiar daca ea s-a facut fara acordul episcopului sarb Iustin, in a carei eparhie este construita, biserica este indreptatita sa existe pentru ca enoriasii timoceni au dorit-o si asteptat-o de mai bine de 170 de ani si tot ei au contribuit financiar la ridicarea ei.

Iata ce ne anunta Ipodiaconul Boian Alexandrovici, cel care cu iubire de cele sfinte si-a riscat totul pentru a vedea visul mosilor si stramosilor lui realizat: In zilele de 28 si 29.12.2004 am fost invitat la Inspectoratul pentru constructii al comunei Negotin, de catre inspectorul Liubisa Milenovici, pentru redactarea unui raport referitor la constructia bisericii din Malainita, in urma acuzatiilor aduse de episcopul sarb, Iustin. Acesta, cu permisiunea primarului si a secretarului comunei Negotin, a impus inspectorilor de specialitate faptul ca nu am drept sa construiesc biserica romaneasca, avand in vedere ca este vorba de eparhia lui si toate cladirile din Malainita, aflate in proprietatea mea (biserica, casa si clopotnita) trebuie demolate. Responsabilii comunei, in frunte cu primarul Radmila Gherov au si trecut la punerea in practica a ordinului. Mi-au transmis ca au fost deja la fata locului, au masurat cladirile aflate pe proprietatea mea, urmand sa ma prezint pe data de 31.12.2004 pentru a primi hotararea de demolare.

De altfel, localitatea Malainita nu are plan de urbanism, nici o casa neavand autorizatie de constructie. Numai episcopul Iustin invoca necesitatea uneia pentru casa mea si biserica romaneasca.

Cu aceasta se poate dovedi ca in Craina Timoceana guverneaza teocratia si drepturile fundamentale ale romanilor sunt incalcate, printre care si posibilitatea de a se ruga lui Dumnezeu in limba materna. Din 28.12.2004 biserica din Malainita este proprietatea Societatii de cultura a romanilor-vlahilor din Serbia Romanii ortodocsi.

Ne adresam institutiilor si oamenilor de buna credinta sa ne ajute pentru ca acest act de vandalism, protejat de episcopul Iustin, sa fie impiedicat. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions