Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Jurnalistii romani de pretutindeni isi reclama drepturile PDF Imprimare E-mail

 

Luni, 15 noiembrie jurnalistii romani din Bulgaria, Basarabia, Serbia si Muntenegru, Ucraina, Ungaria, precum si ziaristi, analisti mass-media si personalitati din Romania au participat la seminarul cu tema Mass media de limba romana in comunitatile de langa granita. Conditii, dileme, perspective. Evenimentul s-a desfasurat in Bucuresti, la Hotel Marriott, Sala Timisoara. Despre specificul acestei manifestari aflam dintr-un interviu, cu Brandusa Armanca, director al proiectului Mass media de limba romana in comunitatile de langa granita.Conditii, dileme, perspective.

RGN: Cum v-a venit aceasta idee, fiind de altfel singura de acest gen pana acum?

Am organizat aceasta manifestare impreuna cu Fundatia pentru Promovarea Dezvoltarii Comunitatilor Locale, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si ziarul Ziua. Ne-am gandit sa ii punem laolalta, la aceeasi masa, intr-o dezbatere, pe jurnalistii de limba romana din Romania si din tarile imediat vecine, limitrofe Romaniei. Am simtit nevoia sa organizam acest eveniment deoarece am vazut, in toate rapoartele de tara, facute de Comisiile Europene si de Reporteri fara frontiere sau de alte mecanisme care fac monitorizari in mod constant, ca s-a deteriorat situatia libertatii presei in aceasta regiune. Mai mult decat atat, daca in Romania avem zeci de jurnalisti batuti, diverse presiuni asupra ziarelor importante din Romania pentru a transmite mesaje pro-guvernamentale, prea multe cazuri de ziaristi obstructionati in a-si exercita in mod independent meseria, cu atat mai mult ne-am gandit ca aceasta situatie se intampla in cazul publicatiilor minoritatilor, unde limba romana nici macar nu este cunoscuta ca limba oficiala.

Am hotarat ca este momentul sa ii ascultam pe acesti jurnalisti, sa ne spuna ce se intampla, sa reactualizam informatiile si sa refacem astfel retelele de comunicare. Din experientele mele anterioare rezulta ca aceste intalniri, sporadice, nu duc la un rezultat vizibil; retelele nu se constituie, oamenii nu raman in contact. Mai ales stiu, tot din experienta proprie, ca jurnalistii romani de dincolo de granita ezita uneori sa strige, sa ceara ajutor, sa apeleze pentru ca considera ca ar fi prea orgolios tipatul lor atata timp cat Romania are si asa destule probleme. Ce sa mai poata face si pentru romanii din afara tarii!?- ceea ce nu este adevarat. Eu cred ca Guvernul Roman cat si jurnalistii romani din tara trebuie sa faca tot timpul ceva pentru colegii lor de limba romana din afara granitei Romaniei care, categoric, lucreaza in conditii mult mai dificile.

Am sperat si cred ca putem realiza incetul cu incetul acest lucru: sa stimulam solidaritatea profesionala, sa consimtim ca suntem ziaristi cu totii, ca lucram in conditii mai bune sau mai proaste, dar ca noi suntem aceia care trebuie sa rupa atat tacerea cat si acele piedici care ne fac sa nu ne simtim liberi si sa nu ne exercitam meseria in mod liber. Asta este argumentul care a stat la baza organizarii acestei manifestari. Am pus jurnalistii in contact direct cu autoritatile pentru ca ei sa-si poata promova proiectele. Trebuie cerut ajutor, trebuie ceruti bani - e dreptul acestora, nu e nici un privilegiu!

 

RGN: In ce masura credeti ca presa din Romania cunoaste ce se intampla in comunitatile romanesti din jurul granitelor?

In mica masura. Cel mai bine o cunosc jurnalistii din orasele care se afla langa granita. Eu, care sunt timisoreanca, stiu foarte bine ca jurnalistii din Timisoara stiu bine ce se intampla in Serbia si Ungaria, dar stiu prea putin ce se intampla in Moldova.

 

RGN: Credeti ca publicul din Timisoara este interesat de problemele cu care se confrunta romanii din Basarabia?

 

Da. Au existat cazuri in care studenti de la jurnalistica din Timisoara s-au implicat in asociatii ale studentilor basarabeni. Ei au promovat la Timisoara actiuni prin care se faceau cunoscute problemele tinerilor din Basarabia.

 

RGN: Credeti ca acest seminar si-a atins scopul?

Eu cred ca seminarul de azi a facut exact atat cat ne-am propus: am pus oamenii in contact, am adunat problemele care vor fi date publicitatii, ceea ce ziarul Ziua va face intr-un supliment separat, editat cu ajutorul agentiei de presa RADOR. S-au inregistrat comunicarile si vor fi transmise tuturor participantilor in forma de stenograma, pentru a fi transmise de catre acestia mai departe.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions