Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Cele zece argumente pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 PDF Imprimare E-mail
Vasile Puscas, ministru-delegat, negociator sef cu Uniunea Europeana, considera ca Guvernul este clar determinat pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007 si toate eforturile legislative, institutionale si financiare sunt orientate in acest sens. "Data de 2007 este mentinuta de Romania, confirmata prin deciziile sefilor de state si guverne ai Uniunii Europene la Consiliile Europene de la Copenhaga (decembrie 2002), Salonic (iunie 2003), Bruxelles (decembrie 2003).

Acest angajament a fost reinnoit prin acordarea pachetului financiar pentru Romania si Bulgaria, pentru perioada 2007-2009" declara Puscas intr-un material de presa primit la redactie. Romania isi mentine calendarul de finalizare a negocierilor in 2004, semnarea Tratatului de aderare cat mai devreme in 2005 si obtinerea statului de membru al Uniunii Europene in ianuarie 2007.

Data de 2007 este un obiectiv realist. Aceasta apreciere a fost sustinuta si de recentele declaratii ale Comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, cancelarului german, Gerhardt Schroeder, presedintelui francez, Jaques Chirac ori ale premierului englez, Tony Blair.

Ministrul Puscas a oferit zece argumente in sprijinul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana din 2007

1.       Strategia Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007 este fundamentata pe o serie de analize politice, economice, sociale. O modificare a acestei strategii ar implica anumite costuri de oportunitate (costul sanselor sacrificate) in toate domeniile: politic, economic, social etc.

2.       Aderarea la UE in 2007 este un angajament atat al Romaniei, cat si al Uniunii Europene, pe care trebuie sa il respectam noi, in primul rand.

3.       Aderarea la UE in 2007 este sustinuta de toata clasa politica si de majoritatea covarsitoare a populatiei Romaniei (peste 80%)

4.       Aderarea in 2007 determina accelerarea procesului de dezvoltare a sistemului democratic, a statului de drept si implicarea cetateanului in elaborarea si implementarea politicilor publice

5.       Aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007 ar favoriza stabilitatea Balcanilor de Vest,  reformele din aceasta zona, cu o serie de efecte benefice si asupra Romaniei, din punctul de vedere al securitatii si al dezvoltarii economice.

6.       Din punct de vedere economic, castigurile aderarii in 2007 sunt mult mai mari decat costurile, pe termen mediu si lung. Va avea loc o crestere economica si o crestere a nivelului de trai, asa cum a demonstrat experienta cu alte state care au aderat in valurile anterioare (Irlanda, Spania, Portugalia). Adoptarea si aplicarea acquis-ului conduce la crearea unui mediu concurential sanatos, dinamic, cu efecte in ceea ce priveste reformarea economiei romanesti. Se vor reduce ajutoarele acordate din banii contribuabililor catre intreprinderile nerentabile, stimulandu-se doar intreprinderile care au potential de dezvoltare. Aceasta va duce la o accelerare a competitivitatii economiei romanesti. O amanare a aderarii dupa 2007 poate duce la o incetinire a cresterii economice, la scadere investitiilor, o  crestere a  decalajului economic fata de Statele Membre.

7.       Sprijinul nerambursabil comunitar pentru Romania va fi de trei ori mai mare dupa aderarea Romaniei decat in postura de stat candidat.  Asadar, este mai avantajos pentru Romania sa adere la UE cat mai repede, incepand cu exercitiul  bugetar comunitar care incepe in 2007.

8.       Produsele romanesti vor avea oportunitati crescute dupa aderare pentru intrarea pe o piata de aproape 500 de milioane de locuitori, prin disparitia barierelor in calea circulatiei marfurilor, serviciilor, capitalului si a fortei de munca si facilitarea. De asemenea, se va crea o cale in plus de acces catre pietele globale. Toate acestea vor contribui la cresterea productivitatii, a calitatii produselor, stimularea know-how, investitii pentru retehnologizare. Majoritatea managerilor firmelor din Romania considera ca accesul pe piata europeana ii avantajeaza.

9.       Un alt efect al aderarii in 2007 este si crearea de noi locuri de munca in Romania (ca stat candidat si viitor stat membru). Exista deja un potential semnificativ in acest sens, prin cresterea economica, stimularea investitiilor straine. Oportunitatile de locuri de munca nou create vor mentine acasa forta de munca romaneasca. Studiile si experienta din alte noi state membre au evidentiat ca perspectiva ca forta de munca sa migreze este mai accentuata inainte de aderare si, eventual, imediat dupa aderare, decat pe termen mediu sau lung, datorita micsorarii decalajelor de dezvoltare economica dintre Romania si Uniunea Europeana.

10.   Accelerarea reformei administratiei, crearea unor institutii specifice, care sa asigure aplicarea acquis-ului comunitar si  functionarea compatibila cu institutiile UE. In cazul amanarii aderarii dupa 2007, institutiile necesare pentru aderarea la Uniunea Europeana (in special cele pentru gestionarea fondurilor structurale, de coeziune, pentru agricultura etc.) vor functiona in gol, consumand sume pentru plata salariilor expertilor angajati etc.

"Asadar, orice analiza cost-beneficiu ne arata ca Romania poate si trebuie sa devina membru al Uniunii Europene in 2007,  ca este in interesul sau national sa realizeze acest obiectiv a mai aratat ministrul Puscas in incheierea declaratiei data publicitatii.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions