Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Asociatia culturala äAromanii din Albaniaö PDF Imprimare E-mail

Deoarece zilele acestea se desfasoara in Romania doua lucrari importante ce analizeaza cultura si civilizatia aromana, Primul Congres al femeilor aromane, organizat de Uniunea Femeilor Aromane de pretutindeni si Congresul cu tema "Aromanii si vlahii in documentele turcesti, grecesti, bulgaresti, albaneze" in organizarea asociatiei ASTRA - filiala Timisoara, ne-am propus sa popularizam "chestiune aromana" prezentandu-va in acest material o asociatie aromaneasca din Balcani, mai bine spus din Albania de la Tirana. Comentariile si textul le apartin in exclusivitate.

"In conditiile noilor orientari ale politicii interne si externe albaneze, in anul 1991, un grup de initiativa din localitatea Selenita a hotarat crearea unei asociatii a aromanilor. In luna octombrie 1991, in baza declararii caracterului cultural al asociatiei, Ministerul Culturii din Albania a aprobat infiintarea Asociatiei culturale "Aromanii din Albania", statutul si programul acesteia. La prima adunare generala a Asociatiei, au fost prezenti reprezentanti ai aromanilor din Macedonia, Grecia, Franta, SUA, Germania. Din Romania au participat reprezentanti ai comunitatilor de aromani stabiliti in tara. In Programul Asociatiei culturale "Aromanii din Albania" se arata ca aceasta "are misiunea de a cultiva si dezvolta limba, traditiile, istoria, religia si intreaga cultura populara in general, individuala si colectiva, a populatiei care se declara de etnie aromana pe teritoriul Albaniei". Printre obiectivele inscrise in Program, Asociatia isi propune:
- sa predice si sa practice credinta sa religioasa, inclusiv asigurarea si folosirea materialelor de cult si sa desfasoare activitati religioase in limba romana; - sa raspandeasca, sa foloseasca si sa aiba schimb de informatii in limba romana. Intr-o scrisoare, adresata autoritatilor albaneze de catre Asociatie, se solicita, printre altele: - la scolile elementare de baza in limba albaneza, sa se desfasoare si 3-4 ore pe saptamana de limba romana, ca limba de cultura formata pe baza dialectelor, intre care si dialectul aroman; - guvernul democratic albanez sa permita colaborarea culturala, artistica, sportiva, religioasa, economica si de invatamant cu Romania si cu diaspora aromanilor din lume; - guvernul albanez sa recunoasca restabilirea in acte a nationalitatii aromane sau romane, asa cum a fost inainte de al doilea razboi mondial; - Biserica Ortodoxa Romana sa sprijine reconstruirea bisericilor aromanesti, precum si pregatirea cadrelor religioase. Asociatia s-a adresat si autoritatilor romane, solicitand sprijin concret in vederea realizarii obiectivelor pe care si le-a propus in scopul "intaririi legaturilor etnice intre aromanii din
Albania si fratii lor romani". In 1993, Ministerul Justitiei din Albania a aprobat infiintarea "Asociatiei Vlaho-ramenilor" (Aromanilor), conceputa de elementele filogrecesti ca o replica la crearea Asociatiei culturale "Aromanii din Albania". In ultimul timp, s-au intensificat actiunile cercurilor nationaliste grecesti, avand ca scop atragerea aromanilor de partea lor si implicit, desprinderea lor de Romania. Un exemplu in acest sens, il constituie manevrele curentului "filogrec" pentru dezorganizarea Asociatiei culturale "Aromanii din Albania".

Romanian Global News asteapta pe adresa de mail - si alte prezentari de asociatii aromanesti din Albania si din Balcani.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions