Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Romanii din Timoc cer ajutorul romanilor de pretutindeni PDF Imprimare E-mail

Semnatarii prezentului memoriu

facem apel catre Parlament, Presedintie, Guvern si MAE

sa ceara de urgenta Serbiei pe toate canalele diplomatice directe si prin intermediul organismelor internationale urmatoarele:

Programele scolilor din localitatile Serbiei de est in care romanii/vlahii reprezinta conform recensamantului din 2002 peste 10 % din populatie sa contina 2 ore pe saptamana de limba romana obligatorii pentru elevii de aceasta etnie.

In toate localitatile mentionate in argumentarea de mai jos a memoriului chiar daca au sub 10%, o comisie alcatuita din reprezentanti ai scolilor de acolo plus un reprezentant al asociatiilor culturale ale romanilor mentionate mai jos sa ceara acordul parintilor pentru studierea limbii romane 2h/saptamana. Studiul acesteia se va introduce in fiecare scoala care va avea cel putin 10 cereri in acest sens.

            In scolile in care exista sub 10 cereri se vor permite profesorilor doritori sau altor persoane abilitate sa organizeze la sfarsitul cursurilor neremunerat ore de limba romana pentru elevii doritori.

            In vacanta de vara 2004 se vor nominaliza cadrele didactice de orice specialitate vorbitoare de limba romana din aceste scoli pentru a participa la cursuri de predare a limbii romane. Aceste cursuri se vor organiza si in Romania, si in scolile din Voivodina unde exista scoli romanesti, dar si in scolile din Serbia de est unde se vor deplasa echipe de perfectionare venite din Romania si din Voivodina. In situatiile in care nu exista in scoala cadre didactice vorbitoare de limba romana, la aceste cursuri vor participa si prin urmare mai apoi vor fi incadrate sa predea si persoane de alta ocupatie cu recomandarea asociatiilor culturale amintite mai jos si cu certificarea din partea unor scoli din Romania sau Voivodina.

            Nici un elev de etnie romana din Timoc nestiind sa scrie si sa citesca in romana, manualele vor fi in acest prim an pentru elevii din toate clasele cele de clasa I ale scolilor din Voivodina. Se vor admite si abecedare, carti pentru bibliotecile scolilor si auxiliare didactice din Romania care se vor fi dovedit ca nu aduc atingere valorilor natiunii sarbe.

            2. Finantarea dupa modelul din Voivodina a unei publicatii informative si de cultura si a uneia pentru copii in limba romana in Craina Timocului.

            3. La radiourile si televiziunile locale de stat sa existe redactii si emisiuni in limba romana.

            4. In bisericile din localitatile mentionate sa se permita preotilor vorbitori de limba romana oficierea unei parti a slujbei si in limba romana. In bisericile in care preotii nu stiu limba romana se va permite participarea la tinerea slujbei si a unor preoti de limba romana veniti de la o alta biserica sau din Romania sau Voivodina. Preotii de etnie romana nu vor mai fi trimisi in alte zone ale Serbiei. Se va recunoaste la Varset Episcopie Ortodoxa Romana cu competente si in Serbia de est in bisericile care vor dori acest lucru. Ritul vechi sau nou va fi cel imbratisat de enoriasi. Si in Romania exista romani ortodocsi de rit vechi.

            5. Se va infiinta consulat roman la Bor.

            6. Muzeele locale, monografiile, manualele de istorie, centrele culturale din zona vor evidentia si cultura si istoria romanilor timoceni.

            7. Se vor restitui imobilele confiscate de la minoritatea romana din Voivodina.

            8. Se va elabora legislatia corespunzatoare care sa permita participarea proportionala a minoritatii romane in cadrul organelor administrative locale si centrale si in cadrul institutiilor descentralizate. Se va reorganiza Consiliul National al Romanilor din Serbia respectandu-se legea sarba, astfel ca in mod corespunzator cu datele recensamantului romanii/vlahii din Serbia de est vor fi majoritari in acesta.

            9. La repartizarea resurselor financiare se va urmari ridicarea nivelului de dezvoltare economica, sociala si culturala a regiunii Craina Timocului, regiune neglijata de regimul dictatorial.

            10. In toate evidentele statul sarb va tine cont ca ,,roman si ,,vlah sunt sinonime. Secole intregi toti romanii au fost numiti de altii sau s-au numit si ei ,,vlahi. Vlahii timoceni vorbesc romaneste. Nu vorbesc nici macar alt dialect al limbii romane ci vorbesc romana nord-dunareana, vorbesc acelasi grai cu al banatenilor cu influente oltenesti. Acest lucru este atat de evident incat orice alta parere a oficialitatilor sarbe o vom socoti ca un act mincinos si de inamicitie. Nimeni nu contesta ca german, neamt, aleman, deuch sunt sinonime; la fel ungur si maghiar. Organele abilitate ale statului democratic sarb vor pedepsi actele de intimidare si discriminare facute la adresa celor care isi manifesta apartenenta la etnia romana.

            11. Chemam celelalte partide democratice, formatorii de opinie si societatea civila sa se alature acestui apel. Veti fi considerat semnatar daca anuntati aceasta dorinta la e-mail: didactic@rdslink.ro sau la 0744195155

 

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions