Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Ion Iliescu in vizita la romanii din Serbia PDF Imprimare E-mail
In contextul vizitei presedintelui Iliescu la Belgrad, Ziarul Libertatea al romanilor din Voivodina a publicat un amplu interviu cu acesta, in care sunt luate in discutie cateva dintre cele mai importante probleme ale comunitatii romanesti din Serbia si Muntenegru.

Regimul de vize dintre Romania si Serbia si modul in care introducerea acestora a afectat relatiile dintre cele doua state, nerecunoasterea bisericii Ortodoxe Romana in Serbia ca biserica traditionala, sprijinul acordat de autoritatile romane comunitatii romanesti din Serbia, scolile romanesti in Serbia, toate sunt probleme stringente ale romanilor din Serbia, pe care reporterul publicatiei Libertatea le-a supus dezbaterii presedintelui Iliescu.

 

R: Considerati ca impactul introducerii regimului de vize de calatorie intre Romania si Serbia si Muntenegru a afectat negativ relatiile, oarecum modeste in ultima vreme, dintre cele doua state?

In opinia mea, in pofida tuturor dificultatilor din ultimii ani, relatiile dintre tarile noastre nu pot fi calificate drept modeste. Daca ma refer doar la perioada care a trecut de la evenimentele de la 5 octombrie 2000, de la Belgrad, doresc sa amintesc numarul mare de vizite si contacte la nivelul sefilor de stat, al premierilor, membrilor guvernelor, parlamente etc, intelegerile realizate cu aceste prilejuri. Intr-adevar, in ultimul timp au existat unele dificultati create de introducerea noului regim privind conditiile pentru circulatia persoanelor. Se poate vorbi si de un anume impact. Consider ca printr-o buna conlucrare cu partea sarbo muntenegreana, am depasit o etapa mai delicata. Partea romana a exprimat in permanenta disponibilitatea de a actiona pentru identificarea impreuna cu autoritatile din Serbia si Muntenegru de noi modalitati de aplicare a documentelor recent incheiate, care sa permita relaxarea procedurilor privind acordarea vizelor, precum si a unor facilitati de care sa beneficieze unele categorii de solicitanti de vize, asa cum este practica si pe plan international. Suntem disponibili si dorim sa actionam pentru solutiile cele mai bune.


R: Stim ca relatiile dintre bisericile ortodoxe romana si sarba nu sunt dintre cele mai bune. In Serbia, Biserica Ortodoxa Romana nu e recunoscuta ca biserica traditionala, de unde rezulta o sumedenie de probleme actuale si, probabil, de viitor. In focarul discutiilor pe care le veti avea cu oficialitatile statului sarb, veti aborda si aceasta problema?

 

Desigur, avem un interes deosebit ca aceasta institutie fundamentala a spiritualitatii romanesti, biserica, sa aiba un statut bine definit. Vom discuta cu partenerii nostri asupra deciziei ca Biserica Ortodoxa Romana sa nu fie considerata biserica traditionala. Spritualitatea ortodoxa romaneasca are, in Serbia, o traditie multiseculara.Totodata, sunt convins ca cele doua biserici vor sti sa gaseasca o cale crestina de intelegere, asa cum in Romania Bisercica Ortodoxa Sarba beneficiaza  de toate facilitatile si este recunoscuta ca atare.

 

R:  In mai multe randuri ne-am convins de sprijinul pe care Romania il acorda comunitatilor romanesti din afara granitelor patriei mama, cum sunt bursele acordate studentilor, ajutorul tehnic adresat unor asociatii etc. Ce alte facilitati pot astepta romanii din afara Romaniei? Va ganditi, poate, la cetatenia dubla sau buletinul de roman?

 

Sprijinirea conationalilor nostri din afara granitelor este o obligatie, o datorie constitutionala, impartasita de intreaga clasa politica din Romania. Impreuna cu partenerii nostri din Serbia si Muntenegru dorim sa contribuim la sprijinirea comunitatilor romanesti din Serbia, inclusiv a romanilor din Serbia de est, respectiv a sarbilor din Romania. Dorinta noastra este sa ne asiguram ca etnicii romani care traiesc in afara granitelor tarii - este si cazul dumneavoastra - se bucura de toate drepturile, in spirit european, la ei acasa, in statul lor de cetatenie. Am elaborat recent Legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, care reflecta o abordare europeana, moderna a relatiilor cu romanii din afara granitelor. Documentul a fost avizat de Comisia de la Venetia si de Inaltul Comisar OSCE pentru Minoritati Nationale. Printre altele, legea prevede dreptul de a beneficia de acces gratuit la institutiile publice de cultura din Romania, dreptul de a studia in Romania la toate nivelurile si formele de invatamant, precum si pe cel de a solicita si obtine, prin concurs, burse de studiu in Romania, la orice nivel si forma de invatamant.

 
R: Cifre neoficiale vorbesc despre existenta, in
Serbia de rasarit, a unei comunitati romanesti de peste 500.000 de suflete. Dar, cifrele oficiale nu ating 10.000. Care sunt informatiile dumneavostra despre aceti conationali?


In Serbia de rasarit se afla un numar insemnat de conationali de-ai nostri care trebuie sa se bucure de toate drepturile pentru pastrarea identitatii nationale si dezvoltarea spiritualitatii romanesti. Apartin filonului cultural romanesc, vorbesc limba romana - iata ceea ce defineste profilul acestei comunitati. Asa cum am subliniat anterior, solutia problemei trebuie sa fie in conformitate cu standardele europene. Recunoasterea lor se incadreaza in spiritul Acordului bilateral privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale, semnat la Belgrad, in noiembrie 2002. Acest document a intrat in vigoare la 3 august 2004 si in baza lui se va crea o Comisie Mixta care va avea ca atributii discutarea aspectelor de cooperare in domeniul minoritatilor nationale. Intre romanii din Voivodina si cei din Serbia de est au fost stabilite, in ultimii ani, relatii trainice. Dumneavoastra, romanii din Voivodina aveti rolul sa sprijiniti minoritatea inrudita din Valea Timocului care, in ciuda vicisitudinilor istorice ale secolului trecut, a avut puterea sa pastreze vie limba romana si spiritualitatea nationala. 


R: Aveti pe agenda discutiilor cu partenerii de dialog de la Belgrad si problemele romanilor din
Serbia de rasarit, cum ar fi inexistenta scolilor romanesti, a bisericilor romanesti?

Aceste probleme trebuie rezolvate in spirit european si in termenii Acordului bilateral privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale. Acesti oameni, indiferent cum sunt ei denumiti, vorbesc limba romana si apartin spiritualitatii romanesti. Imi exprim convingerea ca discutiile noastre vor face sa avanseze aceasta problema in directia dorita de conationalii nostri din Serbia.


R: Ati dori sa vizitati romanii din Serbia de rasarit la ei acasa, acolo unde traiesc?

Mi-ar face mare placere sa ma intalnesc cu romanii din Serbia de rasarit la ei acasa. Pe langa elementul emotional, al intalnirii cu reprezentanti ai spiritualitatii romanesti din aceasta zona a Serbiei, sunt convins ca s-ar putea rezolva si anumite lucruri practice. Din pacate, multitudinea problemelor de pe agenda de lucru a vizitei nu ne va permite o asemenea actiune. Sper sa am posibilitatea sa ma intalnesc cu liderii organizatiilor romanilor din valea Timocului si sa abordam impreuna toate problemele de interes.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions