Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Iunie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Alegeri pentru noul Consiliu National al Romanilor din Serbia PDF Imprimare E-mail
Cu apropierea Adunarii Extraordinare pentru alegerea unui nou Consiliu National al Romanilor din Serbia, romanii se organizeaza si incheaga fortele.

La Alibunar a avut loc sedinta Comunitatii Romanilor din Serbia, cu electorii care vor fi prezenti la aceasta Adunare Extraordinara si care sunt propusi de catre Comunitatea Romanilor din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.La sedinta a fost prezent si Dimitrie Craciunovici presedintele Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia, partidul aliat Comunitatii Romanilor din Serbia. Principala tema de discutie a fost formarea noului Consiliu National reprezentativ si introducerea romanilor valahi in acest Consiliu. Viitori electori au salutat rezolutia adoptata de catre consiliul de initiativa pentru convocarea unei noi Adunari Electorale, format din CRS, MDRS si Alianta Romanilor din Serbia, care constituie baza noului Consiliu. Dupa aceasta intalnire a urmat o intalnire cu presedintele Comunei Alibunar Milan Ćuruvija, in vederea obtinerii sprijinului pentru alegerile provinciale din 19 septembrie a.c. Presedintele Ćuruvija si-a exprimat sprijinul fata de candidatul romanilor pentru Parlamentul Voivodinei si a promis ca se va implica direct in campania acestuia. Citam cateva din punctele rezolutiei adoptate:

" Vrem sa actionam in mod unitar, coordonat si programatic in conformitate cu legile in vigoare a statului in care traim, conform documentelor europene ale Consiliului Europei si ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare Europeana si a Rezolutiei 217/III din 10 decembrie 1948, intitulata Soarta minoritatilor referitoare si la Colectivitati nationale (Memorandumul Secretariatului general al O.N.U. din 1950 Definitie si clasificare a minoritatilor) si a definitiei propuse in 1993 de raportorul special al Subcomisiei pentru prevenirea discriminarii si protectia minoritatilor care reiese din documentele adoptate de Consiliul Europei; Vrem recunoasterea minoritatii nationale romane pe intreg teritoriul Republicii Serbia. Vrem sa utilizam toate instrumentele legale pe care statul U.S. S.M.N. si institutiile europene le pun la dispozitia comunitatilor minoritare pentru a-si pastra si afirma identitatea nationala, si anume: identitatea religioasa si drepturile care reies din domeniu recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane ca biserica traditionala; identitate lingvistica si drepturile lingvistice dreptul la educatie si scolarizare a romanilor din Serbia de nord-est, reorganizarea retelelor scolare in baza reciprocitatii, recunoasterea autonomiei Facultatii de Invatatori din Varset, infiintarea de crese, gradinite si scoli cu limba de predare romana in Serbia de rasarit. Reafirmand, in acest sens interesele strategice de unitate si reprezentare a filonului cultural romanesc din Serbia, in scopul realizarii dezideratelor supreme acceptam dizolvarea actualului Consiliu National al Romanilor si alegerea noului Consiliu reprezentativ care nu va afecta unitatea de actiune a comunitatii romanesti din Uniunea Serbia si Muntenegru". Semnatarii acestei Rezolutii sunt Directia Generala a Consiliului Romanilor din Serbia, Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia si Alianta Romanilor din Voivodina.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions