Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Decembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
Singurul roman premiat cu medalia de aur Ronald ReganPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :784
Tuesday, 28 December 2004

In urma cu cateva zile liderul majoritatii parlamentare si presedintele Senatului american, Tom Delay, anunta ca doctorul Claude G. Matasa a fost ales castigator al medaliei de aur Ronald Reagan pe anul 2004. Cine este Claude Matasa?

Romanian Global News a realizat un scurt material despre viata palpitanta si extrem de interesanta a profesorului doctor inginer Claudiu Matasa, roman de origine, stabilit in America din cauza opresiunii comuniste pe cand era adolescent. Desi traieste de atatia ani in America dl. Claudiu Matasa a ramas pe vecie cu inima si sufletul legate de Romania, de neamul romanesc si de valorile sale culturale si spirituale.

Desi biografia dansului ar trebui sa faca obiectul unui roman, vom incerca totusi sa punctam doar cateva din aspectele relevante ale vietii si carierei sale. Fiu de judecator si cadru universitar, nepot de preot, bunicul sau fiind unul din profesorii Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dl. prof. Claudiu Matase a fost arestat si dus la Canalul Mortii in vremea studentiei pentru ca impartasea idei anticomuniste. Dupa perioada de detentie isi definitiveaza studiile si apoi urmeaza o cariera de cercetare la mai multe institute romanesti. Se inscrie la doctorat in Romania dar din cauza pozitiilor anticomuniste nu este lasat sa il termine. Reuseste sa se refugieze in Austria unde incepe un nou doctorat. Soarta face ca in timp ce lucra la acel doctorat sa fie chemat in SUA ca si consultant la un proiect de cercetare si din acel moment taramul american ii devine a doua casa. Desi a trebuit sa se intoarca in Austria sa isi obtina doctoratul in chimie la "Technische Hochschule", dl. Claude Matasa opteaza pentru America unde isi incepe si cariera in ortodontie, mai intai prin dezvoltarea de tehnologii de reciclare a materialelor ortodontice.

Este membrul mai multor Universitati din America si Europa, este distins cu numeroase premii internationale pentru descoperirile sale in materie de ortodontie si chemat cu regularitate sa tina conferinte despre noutatile medicale in domeniu dar nu numai, in numeroase tari de pe glob. Personalitate de o vasta cultura generala, ziarist din pasiune, cu o bogata colectie publicistica atat in perioada comunista a Romaniei cat si dupa, parerile dansului au putut fi ascultate si apreciate si de catre participantii la Universitatea de Vara Izvoru Muresului - a romanilor de pretutindeni, unde, in calitatea sa de director general al biroului Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni pentru America si Canada, a impartasit participantilor din experienta unei democratii ca cea americana, in materie de drepturile omului, drepturile minoritatilor, drepturile si obligatiile autoritatilor publice etc. incantand audienta cu luciditatea si pragmatismul ideilor sale. A sprijinit si sprijina activitatea mai multor organizatii din tara fiind implicat in plan politic numai in America unde s-a dovedit a fi un neobosit sprijinitor al partidului republican. Ca si confratele sau Traian Golea, cu care a fost prieten apropiat si caruia i-a dedicat si un material publicistic la moartea acestuia, pe care il puteti gasi in arhiva RGN, si-a folosit mereu legaturile personale pe care le-a stabilit cu politicienii americani, pentru a face un lobby activ pentru romani, activitate ce nu a incetat niciodata.

Prin infiintarea companiei "Orto-Cycle" in urma cu 30 de ani, dl. prof. dr. ing. Claudiu Matasa si-a pus amprenta definitiv in lumea medicala. Alaturi de sotia sa, cu care a pornit aceasta afacere si care l-a sustinut spiritual in toti acesti ani, dl. Matasa s-a impus pe piata americana cu profesionalism si hotarare in a schimba ceva in domeniul medical dar si in domeniul afacerilor cu sanatatea. Distinctia oferita nu incununeaza numai meritele in plan politic pe care Partidul Republican i le-a recunoscut ci si idealurile pentru care a luptat si s-a implicat cu devotament. Doar un grup de elita format din oameni de afaceri si profesionisti au fost nominalizati la acest premiu.

Referindu-se la alegere, senatorul Tom Reynolds, presedintele Comitetului Congresului National Republican (CCNR) a mentionat: "Dr. Matasa a avut rolul de Presedinte de Onoare al Consiliului Afacerilor si a oferit un sprijin foarte necesar. Acest premiu nu putea ajunge la un candidat mai merituos". Dr. Matasa a comentat: "Am fost foarte fericit sa fiu nominalizat si sa primesc medalia de aur Ronald Reagan pe anul 2004 de la CCNR. Cred ca politica pro-crestere si pro-crearea de locuri de munca vor duce America intr-o directie buna, ajutand tara sa devina mai puternica in toate aspectele, inclusiv cele legate de mediul inconjurator. Prin risipirea resurselor energetice si de metal valoroase, asa cum se intampla de exemplu prin casarea instrumentelor medicale, in loc sa fie reconditionate, nu numai ca nu are rost, dar este si impotriva intereselor atat al pacientilor, cat si al medicilor. Compania "Orto-Cycle" a dovedit in cei aproape 30 de ani de existenta ca reciclarea poate fi facuta intr-o maniera sigura si eficienta, eforturile ei fiind recunoscute de organizatii nationale si internationale ca FDA, ISO si CE".

 
Ajutor umanitar pentru romanii din Bulgaria de la romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :474
Tuesday, 28 December 2004

Intalniti la Mangalia in vara acestui an, sefii asociatiilor romanesti din Bulgaria, respectiv Italia, au pus la cale o infratire pe diferite proiecte comune.

Astfel s-a creat parteneriatul romano-roman intre Comunitatea Romanilor din Bulgaria si Asociatia Socio-Culturala Romanian Land din Recanati. Presedintii acestor doua asociatii romanesti, dna. Jenica Rachinoiu si dl. dr. Serafim Hristov s-au intalnit de curand in Italia, la invitatia asociatiei romanesti mentionate si au stabilit o donatie din partea comunitatii romanesti din Italia de aproximativ o tona de haine care urmeaza a fi impartite in localitatile locuite compact de romani din Gumatarti, Varf si cartierul romanesc Cumbair al Vidinului din Bulgaria. Acest ajutor este primul de acest fel primit vreodata de romanii din Bulgaria de la asociatiile romanesti din diaspora si asa cum au declarat reprezentantii celor doua asociatii, spera sa nu fie si ultimul. Reamintim ca tot pentru etnicii romani din Bulgaria, respectiv pentru copii acestora, si la solicitarea Asociatia AVE" din Vidin, diaspora romana s-a solidarizat prin donarea unor sume de bani in vederea achizitionarii de material didactic si jucarii ce urmeaza a le fi duse copiilor cat de curand de catre Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti, care s-a ocupat de colectarea ajutoarelor. In zona Vidinului sunt circa 33 de localitati locuite compact de romani iar la nivel national, cifrele neoficiale spun ca sunt peste 150 000 de cetateni bulgari de etnie romana, care insa nu sunt recunoscuti ca atare si nu se bucura de drepturile pe care conventiile internationale la care si Bulgaria este semnatara, le atribuie minoritatilor nationale, respectiv dreptul la educatie in limba materna, la cultura si la biserica in limba neamului.

 
Romani disparuti in cataclismul din zona Oceanului IndianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :522
Tuesday, 28 December 2004

Intr-un comunicat de presa primit la redactie, Ministerul Afacerilor Externe roman deplange tragedia generata de cutremurul din 26 decembrie, produs in nordul Oceanului Indian, si care a afectat regiuni din India, Sri Lanka, Insulele Maldive, Myanmar, Thailanda, Malaezia si Indonezia.

MAE exprima sincere condoleante familiilor miilor de victime, produse atat de cutremurul propriu-zis, cat si de valurile seismice devastatoare ce au urmat cataclismului si urmareste cu atentie si preocupare situatia creata. La Directia Relatii Consulare s-a constituit o celula de criza care asigura comunicarea permanenta a ministerului cu ambasadele Romaniei din zona, respectiv New Delhi (India), Colombo (Sri Lanka), Bangkok (Thailanda), Kuala Lumpur (Malaezia) si Jakarta (Indonezia). Din datele obtinute pana la aceasta ora de la autoritatile locale, prin intermediul ambasadelor Romaniei, nu au rezultat informatii despre cetateni romani aflati in regiune si afectati de seism si de urmarile sale.

Persoanele din Romania care doresc sa afle informatii despre situatia rudelor sau cunoscutilor lor aflati in zona afectata de seism, pot apela celula de criza a MAE, la numerele de telefon: 231-9355 si 231-9356. Numele si adresele persoanelor despre starea carora se solicita informatii sunt transmise ambasadelor Romaniei care, cu sprijinul autoritatilor locale, incearca sa le localizeze si sa se asigure de situarea lor in afara oricaror pericole."

Ministerul Afacerilor Externe va reveni cu informatii despre situatia din statele zonei calamitate pe masura ce autoritatile locale vor comunica detalii obtinute in urma operatiunilor de cautare si salvare insa se pare ca sunt deja dati disparuti pana la aceasta ora circa 20 de romani.

Disparitia lor a fost semnalata de familiile lor, de cunoscuti sau de reprezentantii agentiilor de turism care le-au asigurat deplasarea in zona. Potrivit directorului Directiei Consulare, Cristian Gaginsky, la Ministerul de Externe s-au primit multe telefoane de la rude care anuntau ca nu mai stiu nimic despre cei plecati. Unii dintre acestia sint in vacanta, altii lucreaza pe vase de croaziera sau petroliere, iar la momentul producerii cutremurului ar fi trebuit sa se afle in zona afectata.  Ministerul a luat legatura cu ambasadele Romaniei din Thailanda, Indonezia, India, Malaiezia sau Sri Lanka si a comunicat numele disparutilor. Nici o persoana cu nume romanesc sau cetatenie romana cunoscuta nu figureaza, pina in prezent, printre victimele cataclismului in evidenta spitalelor, a morgilor sau a adaposturilor. Unii dintre conationalii nostri se gasesc insa chiar pe Insula thailandeza Phuket, cea mai afectata de dezastru. Liniile de comunicatie au cazut si este foarte dificil sa se stabileasca legatura cu turistii romani, chiar daca acestia sunt teferi.

 
Regimul terorist de la Tiraspol a castigat 39 de milioane de dolari din privatizariPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :523
Tuesday, 28 December 2004

Ministerul Reintegrarii Vasili Sova i-a raspuns deputatului PPCD Vlad Cubreacov, care, la 9 decembrie a cerut Ministerului Reintegrarii, Ministerului Justitiei si SIS informatii complete privind originea capitalurilor investite in Transnistria, cu specificarea din care tari provin acestea, in ce volum si care sunt firmele investitoare.

Potrivit lui Sova, nimeni din noii proprietari ai intreprinderilor privatizate in Transnistria nu s-a adresat autoritatilor de la Chisinau pentru a-si coordona activitatea, iar "investitorii straini care au facut acest lucru, au fost scosi de catre separatisti in afara concursului".

Potrivit lui Sova, care "dispune doar de informatiile difuzate de mass-media din regiunea transnistreana", pana in anul 2004 au fost privatizate intreprinderile de stat "Telecom", "Buket Moldavii", SA "Moldavcabel", Fabrica de extragere a uleiului din Tighina, Fabrica de incaltaminte "Danastr" din Tighina, Complexul avicol din Grigoriopol, "Pribor" din Tighina, Centrala Termica de la Cuciurgan, SA "Combinatul de ciment din Rabnita", Uzina metalografica de la Tiraspol, SA "Combinatul de carne din Tiraspol" si pachetul de actiuni detinut de stat la Uzina metalurgica moldoveneasca. In anul 2004 se preconiza privatizarea a 75 obiective. Ulterior, aceasta lista a fost completata cu alte 40 intreprinderi. La mijlocul lunii septembrie curent a fost facuta publica intentia de a fi privatizate SA "Tirotex" si Fabrica "Kvint". Sova sustine ca venitul total obtinut in urma privatizarii a constituit aproximativ 39 milioane dolari, 10 milioane dolari fiind transferati in "bugetul regiunii transnistrene".

Pentru a demonstra neregularitatile comise in cadrul procesului de privatizare in Transnistria, Sova aduce unele exemple, printre care cel al "Moldavcabel", care a fost vanduta SA "Sevkabel" din St. Petersburg, contra 1,7 milioane dolari, avand in anul 2002 un volum de productie de 4,3 milioane dolari, pretul utilajului acestei intreprinderi fiind estimat pe piata la 4,9 milioane dolari. De asemenea, este subliniat cazul "Combinatului de ciment din Rabnita", vandut contra 1,5 milioane dolari firmei de constructii "Tegep" din Ungaria. In urma investigatiilor s-a depistat ca "Tegep" este specializata in productia utilajului si masinilor pentru constructii si ca aceasta companie nu a participat la achizitionarea "Combinatului de ciment din Rabnita. Desi Cubreacov a cerut si informatii privind proprietatile detinute la Chisinau de catre persoanele din cadrul administratiei de la Tiraspol, responsabilii de la Ministerul Reintegrarii au raspuns ca nu detin asemenea informatii.

 
Apel disperat al clasei politice si societatatii civile romanesti din Harghita si CovasnaPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Tuesday, 28 December 2004

In cazul numirii unui prefect UDMR, Conducerile si membrii PNL, PD si PUR Covasna au anuntat in aceste zile demisia in bloc motivand ca "numirea unui prefect UDMR creeaza de facto <<Tinutul Secuiesc>> si va conduce in mod inevitabil la aprobarea tacita a manifestarilor antiromanesti, neatacandu-se in contencios hotararile luate in consiliile locale si judetean,

fapt ce va crea un climat de nesiguranta si instabilitate", se spune intr-un comunicat difuzat ieri de presedintii filialelor din Covasna ale PNL - Ioan Balan, PD - Gheorghe Baciu si PUR - Horea Muntean. In numele membrilor si simpatizantilor covasneni ai acestor partide si al intregii populatii romanesti din judet, semnatarii comunicatului solicita ca postul de prefect sa fie atribuit Aliantei PNL-PD, urmand ca UDMR sa detina postul de subprefect, ca si pana acum. "Acest demers politic are ca scop mentinerea echilibrului etnic necesar si justifica insasi existenta filialelor judetene ale celor trei partide. Nesocotirea solicitarii noastre va dauna democratiei, convietuirii pasnice intre etnii si ne obliga sa nu ne mai regasim in politica actuala a centrului, singurul partid necesar pentru judetul Covasna ramanand UDMR", se arata in finalul comunicatului. Presedintii PNL si PD Covasna au mai precizat apoi pentru ziarul Adevarul ca, in cazul in care cererea lor va fi ignorata, iar in postul de prefect al judetului va fi numit un reprezentant al UDMR, "conducerile executive ale filialelor sunt pregatite sa demisioneze, gest ce va fi urmat, cu siguranta, si de ceilalti membri, asa ca organizatiile se vor dizolva in cel mai scurt timp".

Reprezentantii societatii civile romanesti din judetul Covasna au reactionat imediat in sprijinul politicienilor romani si adreseaza presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si premierului desemnat, Calin Popescu Tariceanu, o scrisoare deschisa in care isi manifesta ingrijorarea cu privire la potentiala numire de prefecti maghiari in judetele in care etnia maghiara este majoritara, atragandu-se atentia asupra pericolului pe care il reprezinta aceste demersuri. Societatea civila din judetele Harghita si Covasna a semnalat in decursul ultimilor ani nenumarate nereguli in ceea ce priveste activitatea si neregulile la care primarii maghiari s-au facut complici si atrage atentia asupra faptului ca disparitia echilibrului pe care il ofera prefectul roman in aceste judete poate fi interpretata ca un abandon al romanilor de catre statul roman, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata pana acum, indiferent de guvernele care s-au succedat la conducerea Romaniei.

"Societatea civila din judetul Covasna se raliaza cu toata hotararea pozitiei filialelor judetene Covasna ale Aliantei Dreptate si Adevar, P.N.L.-P.D. si a P.U.R. in demersul lor de atribuire a postului de prefect al judetului Covasna unei personalitati de nationalitate romana din cadrul filialei judetene a Aliantei Dreptate si Adevar, P.N.L.-P.D.

Asa cum s-a subliniat in comunicatul filialelor locale ale partidelor politice amintite si cum ne-am exprimat, in nenumarate ocazii, si noi, reprezentantii societatii civile romanesti, in conditiile in care conducerea administratiei publice locale, respectiv presedintele si vicepresedintii Consiliului Judetean Covasna, primarii si viceprimarii municipiilor, oraselor si majoritatii comunelor din judet, sunt detinute perpetuu de etnici maghiari, singura institutie care poate mentine un oarecare echilibru etnic, precum si exercitarea autoritatii nationale in plan judetean, este institutia prefectului, daca aceasta reprezinta comunitatea romaneasca.

Obstinatia cu care UDMR a reactionat pana in prezent pentru inlocuirea prefectului roman de Covasna cu un prefect maghiar, si mai ales motivul principal pentru care a solicitat acest lucru faptul ca prefectul roman a atacat in contencios administrativ hotararile nelegale ale consiliilor locale dominate de UDMR si dispozitiile primarilor udemeristi, prin care, contrar legii, se urmarea materializarea obiectivului autonomiei teritoriale pe criterii etnice si eliminarea elementului romanesc din zona (limba romana, functionarii romani, simbolurile romanesti) dovedeste clar scopul pentru care UDMR-ul tine cu dintii de impunerea unui prefect maghiar in acest judet.

Este evident ca dincolo de aparenta de loialitate afisata la Bucuresti, aici, in teritoriu, conducerea UDMR urmareste fatis si tenace crearea conditiilor pentru proclamarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, entitate politico-administrativa cvasistatala, autonoma si independenta, acest obiectiv fiind clamat obsesiv in toate sloganele electorale ale UDMR din recent incheiata campanie electorala.

Din experienta demersurilor intreprinse in ultimul timp de UDMR pentru fortarea acestui obiectiv, prin emiterea de hotarari ale Consiliilor locale vizand organizarea referendumului pentru proclamarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, a reiesit limpede ca singura bariera in calea finalizarii acesteia a fost prefectul roman, care a impus stoparea actiunilor anticonstitutionale, segregationiste.

De altfel, in contextul legislativ actual, prefectul este singura autoritate care are competenta legala de a ataca in contencios administrativ in vederea anularii, astfel de acte ilegale ale consiliilor judetene, locale si ale primarilor, si de a determina suspendarea de drept a punerii in aplicare a acestor acte.

In caz de pasivitate a prefectului, daca acesta nu ataca in termen de 30 de zile aceste acte ilegale, ele intra in vigoare, nici o alta autoritate legala din Romania neputand impiedica, in locul prefectului acest lucru si punerea lor in aplicare.

Asfel, numirea unui prefect maghiar, ofera UDMR cheia spre impunerea ca fapt implinit a autonomiei teritoriale pe criterii etnice prin proclamarea Tinutului Secuiesc, fiind inlaturata ultima bariera din calea acestui tel politic fundamental.

Acest fapt implinit va pune Guvernul Romaniei in situatia de a trebui sa impuna post factum ordinea constitutionala, creandu-se o situatie a carei complexitate si periculozitate pe planul stabilitatii interne si externe nu sunt greu de imaginat. Or, toate acestea pot fi prevenite prin numirea, ca si pana acum, a unui prefect roman in judetul Covasna, act care se inscrie firesc in traditia post revolutionara.

La fel de aberante consideram ca sunt pretentiile UDMR de a ocupa 70% din functiile publice din serviciile deconcentrate, contrar principiilor si practicii europene ale profesionalismului si competentei si nu ale proportionalitatii etnice.

Cu tot respectul, dorim sa va invederam faptul ca societatea civila romaneasca din judetul Covasna este hotarata ca in cazul in care nu se va tine cont de acest semnal de alarma, sa recurga la toate formele de protest, inclusiv prin demersuri la forurile europene. Ar fi profund nedrept sa se incerce realizarea linistei si prosperitatii tarii prin sacrificarea unei parti din inima sa.

Speram ca realizati raspunderea ce va revine fata de cei care v-au investit cu increderea in faptul ca va veti respecta promisiunile facute in campania electorala de a purta de grija si a asigura demnitatea tuturor romanilor", se arata in comunicatul de presa semnat de catre asociatiile: Liga Cultural-Crestina Andrei Saguna, Fundatia Culturala Mihai Vitezul, Fundatia Nationala Neamul Romanesc filiala Covasna, Liga Tineretului Crestin Ortodox filiala Sf. Gheorghe, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni filiala Covasna, Asociatia Cultural-Crestina Justinian Teculescu, Despartamantul ASTRA Covasna Harghita, Asociatia de Tineret Cultul Eroilor Sf. Gheorghe, Centrul European de Studii Covasna Harghita, Asociatia Pedagogilor Romani din judetul Covasna.

 
Concert de pian romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :448
Tuesday, 28 December 2004

Pianista romanca Anda Anastasescu va concerta marti, 28 decembrie, la Wigmore Hall, din Londra, intr-un spectacol programat pentru ora 19.30.

Din programul serii artistice londoneze vor face parte lucrari de Constantin Silvestri (Sonata in Do Major Op.28, no.1, Rapsodia in 3 Episodia, precum si Suita no.1, "Jocurile de copii"), Ludwig van Beethoven (Sonata pentru Pian in La major, op.26), Claude Debussy ("Coltul Copiilor") si Luigi Dallapiccola (Quaderno Musicale di Annalibera). Spectacolele Andei Anastasescu pe intreg globul au fost in mod repetat ovationate si laudate pentru arta lor desavarsita, ca si pentru imaginatie. Ea este presedinta Fundatiei Internationale Constantin Silvestri, cea care are ca obiect de activitate prezervarea memoriei renumitului dirijor si celui mai important compozitor roman, dupa George Enescu. Ansa Anastasescu a primit o decoratie de merit din partea Presedintiei Romaniei pentru promovarea muzicii clasice romanesti, precum si pentru serviciile aduse de ea in cadrul relatiilor culturale dintre Marea Britanie si Romania, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra. Dupa succesul inregistrat cu recitalul de la Wigmore Hall de anul trecut, pianista romanca va prezenta de data acesta un program original, in care va combina puterea emotionala si expresiva a sonatelor cu magia unei lumi a copilariei in suite.

 
Cursuri de limba romana la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :435
Tuesday, 28 December 2004

Italienii sau, in general, persoanele aflate in Italia si interesate de limba romana au in aceasta perioada ocazie de lua parte la cursuri de limba romana.

In perioada 15 octombrie-15 iunie Accademia di Romania de la Roma organizeaza cursuri de conversatie, pentru nivelul de incepatori. Este vorba despre 20 de unitati didactice structurate in cate doua ore pe saptamana, joia intre orele 18.00 si 20.00. De asemenea, exista si cursuri de nivel intermediar, in aceleasi conditii (20 de unitati didactice, in cate oua ore saptamanal, de la 18.00 la 20.00).

 
Militarii romani din Irak au avut musafiri de CraciunPDF Print E-mail
Al Hillah, Irak/Romanian Global News
Accesari :447
Tuesday, 28 December 2004

Seful Statului Major al Fortelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan si un grup de ofiteri specialisti in informatii, operatii si logistica au intreprins de Craciun o vizita la militarii romani din Irak.

Delegatia oficiala romana a fost felicitata de generalii straini care au catalogat pozitiv contributia militarilor romani la instaurarea unui climat de siguranta si stabilitate in aria de responsabilitate, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Ministerul Apararii Nationale. Ziua de Craciun a fost celebrata printr-o slujba religioasa care a avut loc la biserica din tabara romaneasca, unde slujeste parintele Ion Carpinisan. Dupa liturghie, oficialii romani si reprezentanti ai partenerilor din Colaitie au luat parte la o masa festiva la care s-au servit mancaruri traditionale romanesti, precum toba, caltabosi, lebar, sarmale, carnati si cozonac. Militarii au primit cadouri din tara, iar sarbatoarea a fost intregita de un grup de colindatori trimisi de Brigada 81 Mecanizata din Bistrita.

 
Boboteaza vine mai devreme la romanii din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :464
Tuesday, 28 December 2004

Romanii ortodocsi din Zurich vor asista la Slujba de Boboteaza putin mai devreme decat restul crestinilor de pe glob.

Din cauza spatiului liturgic utilizat, pentru Biserica Ortodoxa Romana "Sfantul Nicolae" ziua in care se va sfinti Agheasma Mare nu va mai fi in acest an 6 ianuarie, ci data de 2 ianuarie 2005. Modificarea anuntata pe pagina de web a parohiei mai contine si precizari suplimentare legate de traditionala sfintire a caselor de Boboteaza, care se va face in perioada 3 29 ianuarie. Romanii care vor sa primeasca in locuintele lor apa sfintita, conform obiceiului crestin, trebuie sa faca o programare in prealabil, pentru a fi vizitati in timp util de parintele paroh, Pr. Romica-Nicolae Enoiu. Biserica "Sfantul Nicolae" din Zurich s-a infiintat in anul 2001, ca urmare a initiativei unui grup de romani credinciosi ce erau calauziti de actualul parinte al bisericii, pe atunci bursier la Fribourg. Lacasul de cult aduna in prezent romani din mai multe zone ale Elvetiei, din orase precum St.Gallen, Luzern, Basel, Olten sau Aarau, si reprezinta "popasuri duhovnicesti" pentru cei care locuiesc in zona germanica a Tarii Cantoanelor, se arata pe site-ul parohiei romanesti.

 
Muzica si voie buna la Revelionul romanilor din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :487
Tuesday, 28 December 2004

Biserica ortodoxa romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto organizeaza in seara de trecere dintre ani o petrecere de Revelion la Centrul Cultural Roman-Dacia din aceeasi localitate.

Evenimentul va incepe la ora 20:00 si, pe langa un meniu alcatuit din sortimente variate de preparate traditionale romanesti, bar asortat si diversificat, cu vin si sampanie, ii va avea ca invitati pe membrii formatiei "Accent". Aceasta este compusa din Petrica Dalea, la acordeon si vocal, Nicu Pocroianu, la voce si orga, si Ioan Crisan, la vioara. Cei trei muzicieni romani vor sustine un recital pe tot parcursul serii, muzica lor fiind pigmentata si de surprizele organizatorilor. Biletele au preturi cuprinse intre 80 si 40 de dolari, fiind diferite pentru adulti si studenti si copii, se arata pe pagina de web a parohiei.

 
Romanii din China au sarbatorit si ei CraciunulPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :787
Tuesday, 28 December 2004

Ambasada Romaniei la Beijing a organizat in preajma Craciunului o receptie in cinstea acestei sarbatori.

La evenimentul desfasurat la sediul misiunii diplomatice romane au participat romani care studiaza sau lucreaza la Beijing, precum si chinezi care iau contact cu limba romana in diferite institutii autohtone. Petrecerea a fost completata de diferite surprize si interventii din partea organizatorilor, informeaza postul "Radio China International". Astfel, studentii din anul II ai sectiei de limba romana a "Universitatii de Limbi Straine din Beijing" au interpretat un colind traditional romanesc, iar muzicianul roman Mugur Ciubancan a cantat si el, dar de data aceasta in limba chineza. Romanul a reusit sa invete singur limba dificila, cu ajutorul careia a reusit sa se impuna pe piata muzicala locala ca fiind unul dintre cei mai apreciati cantareti straini care pot interpreta in chineza.

O alta romanca ce si-a petrecut Sfintele Sarbatori in China este si ziarista Roxana Ribu. Ea a participat in Beijing la realizarea unei emisiuni speciale de radio cu ocazia Craciunului. Redactor la emisiunea in limba chineza a canalului Radio Romania International din Bucuresti, Roxana Ribu se afla de o luna de zile in China pentru o serie de cursuri de specializare la postul Radio China International. Prezenta la microfonul radioului chinezesc, ziarista romanca si-a exprimat impresiile in ceea ce priveste modul in care se sarbatoreste aceasta sarbatoare in capitala chineza si a marturisit ca aceasta este prima data cand, de Craciun, se afla intr-o alta tara decat Romania.

 
Actele de stare civila elena si britanica pot fi valabile si in RomaniaPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :549
Tuesday, 28 December 2004

Actele de stare civila atat elena cat si britanica pot fi valabile si in Romania, informeaza "Actualitatea-Romaneasca".

Astfel, Ambasada Romaniei la Londra, respectiv Ambasa Romaniei la Atena, inscriu in registrele de stare civila romane certificatele de stare civila eliberate de autoritatile britanice si respectiv elene si elibereaza certificate de stare civila romanesti.

Acte necesare pentru transcrierea certificatelor de nastere: cerere si declaratie pe propria raspundere, puse la dispozitie de Ambasada; pasapoartele parintilor, original plus doua copii; un act de identitate din care sa reiasa domiciliul solicitantului (buletin/carte de identitate, permis de conducere, carte de alegator). In cazul in care unul dintre soti sau ambii are/au domiciliul stabilit in Grecia, respectiv Marea Britanie se va prezenta orice document eliberat de autoritatile elene sau de banca din care sa reiasa domiciliul; original plus doua copii; certificatul de casatorie; certificatul de nastere eliberat de autoritatile elene - ambele forme - original plus doua copii; traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati sau la un notar public cu apostila Conventiei de la Haga ; copie legalizata (se efectueaza la ambasada); taxa consulara.

Acte necesare pentru transcrierea certificatelor de casatorie: cerere si declaratie pe propria raspundere, puse la dispozitie de Ambasada, facuta de sotul/sotia cetatean roman; pasapoartele sotilor si certificatele de nastere original plus doua copii; un act de identitate din care sa reiasa domiciliul solicitantului (buletin/carte de identitate, permis de conducere, carte de alegator). In cazul in care unul dintre soti (ambii) are (au) domiciliul stabilit in Grecia, respectiv Marea Britanie, se va prezenta orice document eliberat de autoritatile elene sau de banca din care sa reiasa domiciliul; original plus doua copii; certificatul de casatorie eliberat de autoritatile elene - original plus doua copii; traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati sau la un notar public apostila Conventiei de la Haga; copie legalizata (se efectueaza la ambasada); taxa consulara.

Atentie! In cazul in care sotul/sotia cetatean roman a avut una sau mai multe casatorii incheiate in strainatate si hotararea de divort a fost pronuntata in strainatate, trebuie sa-si inscrie mentiunile de casatorie si divort pe marginea actului de nastere din tara. Dovada se poate face prezentand certificatul de nastere eliberat de autoritatile din Romania cu toate mentiunile inscrise. Pentru transcrierea certificatului de deces, trebuie sa prezentati la ambasada urmatoarele: pasaportul solicitantului si pasaportul persoanei decedate; un act de identitate din care sa reiasa numele si prenumele parintilor persoanei decedate, ultimul domiciliu al decedatului (buletin/carte de identitate); pentru cetatenii romani care au rezidenta permanenta in Grecia sau Marea Britanie, nu este nevoie de acte care sa dovedeasca domiciliul; certificatul de deces eliberat de autoritatile elene; traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati sau la un notar public cu apostila Conventiei de la Haga.

 
Sprijinul umanitar vine in ajutorul unui copilPDF Print E-mail
Gura Humorului, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Tuesday, 28 December 2004

Campania "Buzdugan si cu Morar de Craciun fac dar din dar" s-a incheiat, anunta "Romania Libera".

Aproape 25.000 de euro, aceasta este suma pe care Radio 21 a strans-o in 10 zile pentru Paul Ungureanu Mironov, baiatul de 8 ani care sufera de distrofie musculara. Banii au fost stransi de la oameni simpli, de la oameni instariti, de la diverse companii, de la vedete, de la echipa din radio, de la toti cei care au aflat povestea lui Paul si au vrut sa ii arate ca Mos Craciun exista. Toti banii au fost depusi personal de doamna Mironov in contul lui Paul, iar duminica, pe 26 decembrie, in a doua zi de Craciun, micutul a plecat la Kiev pentru operatie.

 
Noi scumpiri pentru inceputul anului viitorPDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :453
Tuesday, 28 December 2004

Patronatele din sectorul agroalimentar anunta noi scumpiri in prima perioada a anului 2005.

Astfel, datorita cresterii tarifelor la energie si gaze naturale, zaharul si uleiul vor suporta o majorare de 2-3%. Aceste scumpiri se datoreaza conform reprezentantilor patronatelor, anunturilor facute de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale cu privire la scumpirea, de la 1 ianuarie 2004, a energiei electrice cu 4,6% si a gazelor naturale cu 5%. Scumpirile cauzate de cresterea preturilor la utilitati publice pot cauza cresteri si la preturilor la carne si a preparatelor din carne, lapte si paine.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions