Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Decembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
Romanii stabiliti in Pennsylvania nu vor fi ocoliti de Mos CraciunPDF Print E-mail
Pennsylvania, SUA / Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 24 December 2004

In ziua de Craciun, sacul mare al Mosului aduce cadouri si pentru copiii de la Biserica ortodoxa romana Sfantul Iosif din Maramures", situata in localitatea americana Hazelton, din statul Pennsylvania.

Darurile vor fi primite de copii dupa un spectacol alcatuit din colinde si poezii. Dupa aceasta manifestare sarbatoreasca care va incepe la ora 12:00, copiii si familiile lor sunt invitate la un bufet cu aperitive si bauturi, se arata pe pagina de web a bisericii. Biserica "Sfantul Iosif din Maramures" a fost infiintata in anul 1992, avand drept sediu de inceput Biserica Sfantul Mihail dintr-o alta localitate. In 1993, consiliul parohial a hotarat achizitionarea cladirii Bisericii Metodiste Unite din Hazeltown si adoptarea numelui de Biserica Romana "Palm Sunday". Ulterior, denumirea a fost preschimbata in titulatura actuala, odata cu terminarea achitarii ratelor la noul lacas de cult in 1999. Biserica este pastorita de parintele Traian Stafiuc.

 
Pe 6 martie 2005 alegeri in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 24 December 2004

Un grup de deputati comunisti a inaintat Parlamentului un proiect de hotarare cu privire la data desfasurarii viitorului scrutin legislativ.

Documentul prevede ca alegerile parlamentare sa aiba loc in ziua de duminica, 6 martie 2005. Proiectul de hotarare urmeaza a fi examinat vineri, 24 decembrie, si supus votului deputatilor in cadrul sedintei in plen a Legislativului, transmite corespondentul Romanian Global News.

 
Iurie Rosca il acuza pe Voronin de demagogie in problema regiunii transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :404
Friday, 24 December 2004

"Presedintele Vladimir Voronin nu tine cont de realitatea obiectiva, care spune ca, o data cu adoptarea statutului UTA Gagauz-Yeri, tensiunile intre puterea centrala si autoritatile locale din autonomie nu s-au consumat, ci, dimpotriva, exista divergente grave, care mineaza in permanenta relatia dintre Chisinau si Comrat, ceea ce arta ca, acum zece ani, a fost adoptat un statut, cel putin, imperfect, inaplicabil pentru regiunea transnistriana", a declarat, joi, presedintele PPCD, Iurie Rosca.

Reamintim ca, miercuri, 22 decembrie, presedintele Vladimir Voronin a declarat, in cadrul Conferintei internationale "Aniversarea a 10-a a UTA Gagauz-Yeri si unitatea poporului din Moldova", ca pledeaza pentru formarea unei autonomii transnistrene, dupa modelul celei gagauze, in care "poporul Transnistriei sa aiba acelasi drept la initiativa legislativa in Parlamentul statului comun".

Rosca a spus ca "aceasta afirmatie trebuie privita si ca o incercare de a se incadra in tonul triumfalist, care a dominat in cadrul conferintei respective". "De fapt, este vorba de niste declaratii mai mult protocolare decat despre avansarea unor solutii practice pentru solutionarea diferendului transnistrian", a conchis el.

La randul sau, presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat, Oazu Nantoi, a declarat ca problema solutionarii conflictului transnistrian "nu consta in cautarea unui grad de autonomie pentru regiunea transnistriana, ci in demontarea structurilor represive ale acestui regim, in crearea spatiului economic si informational unic si in consolidarea statalitatii Republicii Moldova in ansamblu". "Solutionarea conflictului poate fi obtinuta prin demilitarizarea si decriminalizarea regiunii separatiste si prin democratizarea intregului spatiu al Republicii Moldova. Incercarile de a jongla cu termenii "autonomie", "federatie", "confederatie" nu reflecta esenta problemei", a conchis el.

Presedintele Partidului Reformei, Mihai Ghimpu, considera ca ideea crearii unei autonomii transnistriene dupa modelul autonomiei gagauze "nu este una bine chibzuita". "Transnistria nu va accepta niciodata un asemenea statut. Nu cred ca aceasta idee ar avea un final pozitiv. In Transnistria nu exista un grup etnic, precum exista in UTA Gagauz-Yeri, ci o problema politica, creata datorita existentei intereselor strategice si militare ale Federatiei Ruse in aceasta regiune", a subliniat sursa citata.

Pe de alta parte, unul dintre vicepresedintii Blocului "Moldova Democrata", presedintele Partidului Social Liberal (PSL), Oleg Serebrian, a declarat ca ideea lui Voronin "este buna" si ca PSL s-a referit la ea de mai multe ori in ultimii ani.

 
Compania Tele-Radio Moldova continua sa manipuleze populatia basarabeanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 24 December 2004

Expertii Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) si Centrului de Analiza si Investigatii Sociologice, Politologice si Psihologice (CIVIS), care au monitorizat, pe parcursul mai multor luni, programele "Radio Moldova" si TV "Moldova 1" au declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca "Teleradio Moldova" continua sa ramana "in afara terenului valoric al audiovizualului public".

Conform concluziilor celui de-al cincilea raport de monitorizare a situatiei de la compania "Teleradio-Moldova" pentru luna noiembrie curent, care este si ultimul, tratamentul discriminatoriu aplicat opozitiei parlamentare si neparlamentare, atat in ceea ce priveste mediatizarea, cat si participarea acestora la emisiuni, ignorarea problemelor ridicate de opozitie, neacordarea dreptului la replica, difuzarea unor emisiuni cu evidente implicatii electorale in folosul puterii sunt principalele piedici in calea transformarii companiei intr-o veritabila institutie publica.

Potrivit reprezentantului CIJ, Nicolae Negru, in noiembrie se atesta o sporire considerabila a mediatizarii puterii, de la 43 la 50 la suta, in cazul emisiunilor TV "Moldova 1", si de la 46,8 la 56,3 la suta, in cazul emisiunilor "Radio Moldova". In acelasi timp, potrivit sursei citate, ponderea frecventei mediatizarii opozitiei parlamentare creste, comparativ cu octombrie, de la 4,2 la 7 la suta, in cazul "Moldova 1", si se reduce de la 1,6 la 0,8 la suta in cazul "Radio Moldova". Ca si in lunile precedente , cei mai mediatizati agenti politici si sociali au fost Presedintia (cu exceptia "Radio Moldova"), Guvernul, administratia locala, diversi agenti economici, agenti externi si interni, reprezentanti ai societatii civile. Administratiile locale se bucura de mai putina atentie in ambele institutii.

Printre cei mai mediatizati actori politici si sociali se numara Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev si directorul Centrului pentru protectia consumatorului, Gheorghe Benderschi. Rolul celui din urma se rezuma, de obicei, la atacarea primarului capitalei.

Raportul arata ca nu s-a renuntat la practica manipularii auditoriului, a denigrarii opozitiei si a "poleirii" imaginii puterii. Expertii au anuntat ca reprezentantii puterii se bucura de un tratament preferential si atunci cand se alcatuieste lista participantilor la emisiunile social-politice si economice. "Ponderea participarii opozitiei in cadrul emisiunilor Radio Moldova este la un nivel de 0,6 la suta, in timp ce cota participarii puterii a sporit de la 39 la 46,5 la suta. In emisiunea "Rezonans", opozitia este tratata nu ca un factor necesar al functionarii democratiei, ci ca unul ostil, care impiedica guvernarea sa-si faca datoria", accentueaza autorii raportului.

Potrivit expertilor CIJ si CIVIS, atat in emisiunile "Moldova 1", cat si in cele ale "Radio Moldova", si-au gasit reflectare multe probleme si evenimente de interes general (adoptarea bugetului, pregatirea catre sezonul de iarna, sistemul energetic), dar, in acelasi timp, s-au evitat sau au fost abordate tangential multe alte teme importante, cum ar fi preturile, problema spatiului locativ, salariile, somajul, starea democratiei, comportamentul politiei. Proiectul de monitorizare a programelor "Radio Moldova" si "Moldova 1" este finantat de Misiunea OSCE, Directia elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, Ambasada Olandei, Ambasada Britanica si Ambasada Statelor Unite.

 
Romanii din Serbia fac publica discriminarea la care sunt supusiPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :538
Friday, 24 December 2004

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Serbia (cu sediul in Belgrad) aloca 20 de pagini situatiei disperate a valahilor/romanilor din Timocul sarbesc in ultimul raport din octombrie 2004 privind dreptul la identitate nationala in tara vecina.

Sunt prezentate in amanunt date istorice, recensaminte, cazuri grave de intimidare si lipsa celor mai elementare drepturi la cultivarea limbii materne. Oficialitatile romane au tacut pana acum chitic. Este trist ca pe altii ii intereseaza mai mult de acesti frati ai nostri si vad ceea ce Bucurestiul se face ca nu vede.

Primul protest organizat in strada impotriva discriminarii romanilor din Timoc a fost in 1 decembrie 2004 cand un grup de invatatori au fost in fata Primariei Arad si au dat ocazia aradenilor sa semneze si sa expedieze cate o scrisoare pe adresa Ambasadorului Serbiei si Muntenegru la Bucuresti.

Asa cum Romanian Global News anunta de curand pentru prima data la o conferinta de presa din Belgrad, problemele minoritatii romanesti din Serbia au fost facute publice cerandu-se guvernului sarb rezolvarea lor in regim de urgenta. Comunitatea Romanilor din Serbia a organizat la Belgrad, la Media Center, o conferinta de presa la care au fost invitati jurnalisti reprezentand presa nationala sarbeasca si jurnalistii redactiilor straine. In cadrul declaratiilor facute a fost subliniat faptul ca minoritatea romaneasca este unica in Serbia careia i se aplica standarde duble, un set de drepturi in Voivodina si nici un drept in Timoc.

Un alt subiect a fost Biserica Ortodoxa Romana care este unica Biserica nerecunoscuta de catre statul sarb. CRS a facut o propunere de completare a Legii Cultelor, insa pana acum nu a obtinut nici un raspuns. Articolele antiromanesti din presa sarbeasca privind Biserica din Malainita (Timoc) si sfintirea ei de catre Episcopul roman de Varset, PS Daniil, au fost de asemenea un punct important la conferinta de presa. Reprezentantii organizatiilor romanesti au declarat ca dispun de informatii conform carora se va incerca daramarea Bisericii din Malainita la indemnul episcopului sarb al Timocului. Acest episcop sarb Justin a anuntat ca va da in judecata pe episcopul roman.

Reprezentantii organizatiilor romanesti au ramas surprinsi ca nu le-a fost adresata nici o intrebare din partea reprezentantilor presei sarbesti, in schimb corespondentii de presa straini au fost extrem de interesati de problemele romanilor din Serbia, in special de problemele cu care se confrunta in Timoc. Dupa conferinta de presa din Belgrad, mai multi corespondenti de presa straini si-au exprimat dorinta de a se deplasa in Timoc.

In ultima perioada mai multe voci acuza Serbia de tratament nedemocratic fata de romanii timoceni. Astfel, Oficiul pentru Drepturile Minoritatilor din Centrul si Sud-Estul Europei, prin cuvantul presedintei Ancuta Plaesu face apel la oficialii romani, sarbi si europeni in a acorda protectie preotului Boian Alexandrovici si enoriasilor care doresc biserica romaneasca in Timoc.

Acelasi mesaj de sprijin l-a dat si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni care cheama toate organizatiile romanesti sa protesteze in fata discriminarilor la care este supusa comunitatea romanilor din Timocul sarbesc.

Cei care vor sa vina in intampinarea cererii de sprijin financiar a preotului Boian Alexandrovici necesar finalizarii primei biserici romanesti din Timocul sarbesc pot depune prin ordin de plata sau mandat in contul RO60CECEAR0137ROL0000091 al Asociatiei Invatatorilor din jud. Arad deschis la CEC Arad (sucursala CEC are adresa Arad B-dul Revolutiei nr.5-7) neaparat cu mentiunea ,,Pentru Romanii Ortodocsi-Malanita". Alte informatii la tel 0744195155.

 
Protestul echipei redactionale a ziarului Evenimentul ZileiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :478
Friday, 24 December 2004

Echipa redactionala a ziarului "Evenimentul Zilei" protesteaza fata de modul in care conducerea Ringier incearca sa-l schimbe pe redactorul sef, Dan Turturica.

Desi este vorba de o decizie care are impact direct asupra activitatii redactiei, conducerea Ringier nu a gasit de cuviinta sa anunte si corpul redactional, pina la ora la care a fost redactat acest comunicat, despre hotarirea de a-l inlatura pe redactorul sef", se arata in comunicatul de presa al colectivului redactional al cotidianului national, primit la redactie.

Doar in urma cererilor noastre insistente, Thomas Landolt, directorul general al Ringier in Romania, a confirmat verbal ca decizia a fost luata. El nu a explicat motivele unei asemenea hotariri, cu atit mai surprinzatoare cu cit in luna noiembrie Thomas Landolt comunica echipei redactionale ca "ziarul merge bine", ca "integrarea Evenimentului Zilei in trustul Ringier este realizata", iar redactorul sef, DanTurturica, si directorul executiv, Cosmina Noaghea, vor conduce acest ziar. In repetate rinduri am atras atentia opiniei publice asupra tentativelor de deturnare a orientarii editoriale a ziarului. Ultima oara am protestat in luna septembrie, cand Cornel Nistorescu a fost fortat sa parasesca echipa pe care a cladit-o la "Evenimentul Zilei".

Asa cum am avertizat si in protestul din septembrie, aducerea in fruntea echipei redactionale a unor persoane incompatibile cu valorile profesionale promovate pina acum de "Evenimentul Zilei", ar putea provoca o criza care ar pune in pericol activitatea redactionala.

Desi nu a fost recunoscuta inca oficial, exista intentia de a aduce la conducerea ziarului, persoane specializate in formula de tabloid. Acest lucru evidentiaza intentiile reale ale Ringier in privinta viitoarei linii editoriale a "Evenimentului Zilei". Decizia Ringier, reprezinta inca un pas catre anihilarea uneia dintre putinele publicatii influente care si-a pastrat independenta. "Evenimentul Zilei" este considerat un simbol al libertatii de exprimare, mai ales in ultima perioada marcata de derapajele nedemocratice ale puterii. Atragem din nou atentia opiniei publice asupra riscului ca "Evenimentul Zilei", asa cum este el cunoscut si apreciat de cititori, sa dispara din peisajul mass- media" se mai arata in comunicatul de presa la care si-au exprimat adeziunea mai multi ziaristi din presa scrisa si audio-video. Protestul a fost semnat pina joi la prinz de un numar de 60 de jurnalisti de la Evenimentul Zilei.

 
Petrecere de Mos Craciun pentru romanii din SacramentoPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :443
Friday, 24 December 2004
Mos Craciun vine pe 25 decembrie si la Biserica Ortodoxa Romana Invierea Domnului din Sacramento. Incepand cu ora 13:00, copiii parohiei vor putea sa se bucure de vizita Mosului care le va aduce cadouri, dar si un spectacol muzical. Sub titlul Craciunul la Romani, spectacolul va prezenta un program mixt interpretat de ansamblul reunit Ardealul, informeaza pagina de web a parohiei.

Astfel, petrecerea californiana a lui Mos Craciun va fi completata de grupul folcloric Junii Ardealului,  grupul folcloric Craisorul, formatia de muzica usoara Sonor, ansamblul reunit Ardealul cu piesa Nasterea lui Isus si de un grupaj de colinde de Craciun, interpretate de solisti vocali din comunitatea romaneasca. La finalul acestei parti religioase a spectacolului, DJ Manea ii invita pe toti cei prezenti la dans si la un bufet cu preparate traditionale de sarbatori.

 
Cadouri si voie buna in ziua de Craciun pentru romanii din AtlantaPDF Print E-mail
Georgia, SUA/Romanian Global News
Accesari :428
Friday, 24 December 2004

Copiii din cadrul parohiei ortodoxe romane Sfanta Maria din localitatea americana Atlanta vor primi cadouri de la Mos Craciun chiar in ziua de 25 decembrie. Mosul va veni la biserica din statul Georgia imediat dupa slujba de dimineata si va imparti darurile alese pentru fiecare copil in parte. Parintii si prietenii micutilor sunt, de asemenea, invitati sa participe la evenimentul sarbatoresc de la aceasta biserica pastorita de parintele Nicolae Clempus, informeaza site-ul parohiei.

 
Serie de concerte de colinde pentru Corala ArmoniaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :412
Friday, 24 December 2004
Corala Armonia din Toronto va sustine doua concerte in primele zile de Craciun la Parohiile Toti sfintii si Sfintii Trei Ierarhi din orasul canadian. Primul concert va fi pe data de 25 decembrie, cu incepere de la ora 11:00, iar cel de-al doilea va fi o zi mai tarziu, incepand de la ora 15:00.

Armonia a fost infiintat in anul 2002 de profesorul Augustin Medan cu scopul de a pastra traditiile romanesti si de a le transmite mai departe urmasilor. Repertoriul sau include nu numai acest gen de lucrari religioase specifice Romaniei sau tarilor catolice, ci si piese pe versurile lui Mihai Eminescu. In semn de recunoastere a valorii ei, corala a primit anul trecut din partea revistei canadiene Observatorul un premiu special pentru  promovarea culturii romanesti pe meleaguri straine. In cadrul grupajului de concerte tematice de sarbatori, Corala Armonia a mai sustinut un concert la Parohia Bunavestire pe 18 decembrie si la Parohia Sfantul Ioan Evanghelistul din Toronto.

 
Invitatie la slujba de CraciunPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada/Romanian Global News
Accesari :461
Friday, 24 December 2004

La Biserica Ortodoxa Romana "Sf. Dumitru" (103 Furby St.) din Winnipeg, pe data de 26 decembrie, se va oficia slujba de Craciun, anunta Romanul Canadian. De asemenea luni, 27 decembrie credinciosii sunt invitati la slujba Sf. Aridiacon Stefan.

 

 
Reprezentant al romanilor pe langa seriful din Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/ Romanian Global News
Accesari :486
Friday, 24 December 2004

La initiativa comuna a Serifului districtului Los Angeles si a consulilor generali din statele Uniunii Europene, plus Romania si Croatia s-a infiintat un consiliu consultativ europeano-american pe langa biroul serifului LA County, Leroy D. Bacca, se arata intr-un comunicat de presa  primit la redactie.

Luni 20 decembrie, a avut loc prima intalnire a sefilor de oficii consulare cu seriful Bacca, ale carui prerogative includ pe langa activitatile specifice si coordonarea, la nivel local interagentii, a problemelor de securitate nationala (Homeland Security). Scopul noului organism este de a oferi beneficii mutuale intre autoritatile districtuale de aplicare a legii si reprezentantii comunitatilor euro-americane din zona Los Angeles. Este avuta in vedere dezvoltarea unui parteneriat special cu Guvernele europene prin intermediul sefilor oficiilor consulare acreditate. Un rol specific al organismului recent creat este sa faciliteze cresterea vizibilitatii publice a tarilor europene. In acest context, se va defini o strategie comuna de actiune care sa contrabalanseze imaginea publica creata de alte comunitati etnice din California: evreiasca, iraniana, chineza sau coreeana.

La initiativa Consulului General Claudiu Lucaci, seriful Bacca a acceptat ca din partea comunitatii romanesti sa fie numit in acest consiliu un reprezentant permanent. Candidatul va fi ales in baza propunerilor venite din randul membrilor comunitatii nationale si propus cu acordul sefului oficiului consular Los Angeles. Totodata, a fost afirmat interesul serifului Bacca, in calitatea sa de coordonator al Departamentului Homeland Security, de a vizita Romania in vederea unui schimb de experienta si informatii cu institutii partenere specializate in domeniul luptei pentru combaterea traficului de persoane sau substante halucinogene, migratie ilegala si activitati teroriste.

 
Cazul copilului roman agresat sexual de parintele adoptiv uneste romanii din Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :472
Friday, 24 December 2004

Imediat dupa aparitia in presa a stirilor privind faptul ca un baietel de noua ani adoptat din Romania a fost abuzat sexual de tatal sau, domnul James Rudd, Consul Onorific al Romaniei in Portland, Oregon, a contactat Comitetul de Avocatura al Guvernatorului si Departamentul Serviciilor Umane al statului Oregon, in intentia de a identifica metodele legale pentru a-l sustine pe copil, transmite pentru Romanian Global News, consulatul Romaniei din Los Angeles.

De asemenea, Consulatul General al Romaniei in Los Angeles a fost informat asupra situatiei si impreuna cu domnul James Rudd vor monitoriza evolutia acestui caz. Stirea a provocat un sentiment de ingrijorare si compatimire in cadrul comunitatii romane din Portland, din randul careia s-au ridicat voci de sustinere a copilul. In prezent, din cauza investigatiilor aflate in plina desfasurare, Oficiul de Avocatura nu poate da informatii privind starea baietelului. A fost insa comunicata o adresa la care pot fi trimise scrisori de incurajare si cadouri: Governor's Advocacy Office, Michelle Felton, 500 Summer Street NE e-17, Salem, OR 97301-1097.

Peste cincisprezece biserici din regiunea Portland/Vancouver si-au declarat dorinta de a-l ajuta pe baietelul de 9 ani, comunitatea romaneasca fiind incurajata sa-si arate sprijinul continuu fata de acesta. De asemenea, domnul Jim Rudd spera ca odata cu continuarea investigatiilor, vor fi comunicate mai multe informatii si implicit vor fi gasite mai multe cai concrete de a-l ajuta pe baietelul adoptat in urma cu patru ani de la o casa de copii din Romania. Tatal sau adoptiv, William Delos Peckenpaugh din Silverton, Oregon este retinut fara posibilitatea de a fi eliberat pe cautiune in Marion County, Oregon sub acuzatia de a fi abuzat sexual de fiul sau. Daca va fi gasit vinovat el risca o pedepeapsa de pana la 150 de ani de inchisoare. In momentul actual baietelul de 9 ani al carui nume nu va fi dat publicitatii se afla in custodia Departamentului Serviciilor Umane al statului Oregon.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions