Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Decembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
Colinde romanesti la romanii din Elvetia in ajun de CraciunPDF Print E-mail
Berna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 23 December 2004

In seara de Ajun a Craciunului, romanii din Elvetia vor putea urmari pe postul elvetian de radio DRS 2 un program de colinde romanesti, care sa ii introduca pe acestia in atmosfera de sarbatoare de acasa. Initiativa a apartinut si s-a realizat cu sprijinul si grija etnologului si muzicianului Jurg Solothurnmann, redactor la DRS 2 si mare iubitor si cunoscator de muzica autentica romaneasca.

Programul va putea fi ascultat intre orele 23.00 si 24.00 in Sfanta noapte de Craciun si va fi alcatuit din inregistrari unice, de la grupurile de copii si batrani care colinda din casa in casa, pana la colindele interpretate de Corul Madrigal sau chiar de Stefan Hrusca, informeaza pagina de web a Casei Romanilor.

 
Un roman de succes in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :513
Thursday, 23 December 2004

Presedintele Asociatiei Romania din Spania, George Gainer a fost recent subiectul unui material apreciativ aparut in presa spaniola, referitor la viata acestuia si a familiei sale de la sosirea in peninsula. "Sa stii ca familia ta o duce din ce in ce mai bine iti da forta sa continui" spune Gainer in deschiderea materialului.

"Ca multi alti romani a venit in Spania pentru a-si imbunatati nivelul de trai, pentru ca situatia economica existenta in tara nu le permitea sa isi realizeze multe visuri. A venit singur, iar dupa ce si-a construit o viata noua, a putut sa isi aduca aici si familia, de care era despartit de 7 ani. Acesti ani a lucrat intr-o fabrica de paine, in paralel cu serviciul de presedinte al Asociatiei Romania din Comunitatea din Madrid.

Cum si cand ati ajuns in Spania?

Am venit in Spania in urma cu 12 ani pentru ca la mine in tara existau si oameni care aveau bani si care isi puteau cumpara lucruri pe care eu nu le puteam cumpara pentru familia mea.

Trebuie sa fi fost dur sa ajungi intr-o tara necunoscuta. Cum a fost inceputul?

Da, la inceput a fost putin greu, dar faptul ca stii ca familia ta are o viata mai buna, iti da puteri sa continui. Am gasit de lucru prin niste cunostinte, si am invatat limba. Noi romanii nu avem probleme cu limba spaniola. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales sa vin in Spania, pentru ca limba este cea mai importanta atunci cand este vorba sa gasesti ceva de lucru si sa-ti creezi o viata noua intr-un loc. Mai mult, stiam ca aici este de lucru.

Dupa 12 ani traiti in Madrid, credeti ca este un oras deschis?

Dintotdeauna Spania a fost o tara primitoare in comparatie cu alte tari. Mai mult, seamana cu Romania pentru ca este o tara plina de viata, nu are nimic rece. Intelege fenomenul imigratiei.

Ati simtit vreun moment rasismul?

Ceea ce apare la televizor este intotdeauna o imagine negativa a Romaniei si nu scot niciodata la lumina ceea ce este frumos. Lumea crede ca vindem copii numai pentru ca a aparut un reportaj cu romani care faceau asta. Exista de toate, la fel ca si in Spania si ca peste tot.

In prezent, sunteti presedintele Asociatiei Romanilor. Cum v-a venit ideea?

Asociatia s-a nascut pentru nevoile oamenilor si pentru apararea valorilor noastre. De fiecare data erau tot mai multi romani aflati intr-o situatie noua si care nu stiau incotro sa se indrepte. Am creat un cerc literar si o scoala care sa mentina vie traditia si cultura romana.

 
Expozitia Maramures la finalPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :468
Thursday, 23 December 2004

Pana in Ziua Sfanta de Craciun va mai putea fi vizitata expozitia de fotografie "Maramures", semnata Julien Radenez.

. In cadrul expozitiei care a fost deschisa publicului interesat din 13 decembrie pana la data de 25 decembrie, fotograful Julien Radenez a lansat celor interesati o invitatie la descoperirea Europei de Est, vazuta dintr-un colt de Romanie, din Maramures. Expozitia evoca ospitalitatea oamenilor atat de apropiati de pamantul lor. Fotografiile reprezinta si o ocazie de a arunca o privire asupra momentelor de bucurie si veselie din timpul Sarbatorilor Pascale. O calatorie in timp, mai degraba decat in spatiu, aceasta expozitie, gazduita de Ars Longa, reia experienta fotografului francez intr-o comunitate primitoare, desi nu foarte bogata. Expozitia poate fi vizitata la Paris, in strada Jean Pierre Timbaud 94, la sediul Ars Longa.

 
Sarbatoarea Nasterii Domnului la Biserica Sfantul Dumitru din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :530
Thursday, 23 December 2004

Romanii din Toronto sunt invitati de catre Biserica Sfantul Dumitru din Toronto sa ia parte la slujbele din perioada Sarbatorii Nasterii Domnului.

In data de 25 decembrie cu ocazia Praznicului Nasterii Domnului Iisus Hristos se va desfasura Sfanta Liturghie cu participarea corului "Agni Parthene" la biserica macedoneana Sfantul Clement de Ohrid". In prima zi a anului sunt programate urmatoarele evenimente: Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, slujba de Te-Deum si Molitvele Sfantului Vasile cel Mare la biserica macedoneana Sfantul Clement de Ohrid" aflata la urmatoarea adresa: 76 Overlea Blvd. Toronto, informeaza pagiana www.romanul.ca.

 
Primul curs de liceu in limba romana in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 23 December 2004

Vesti bune pentru studentii din clasele de liceu din Toronto care vor putea sa primesca credite pentru Limba Romana, transmite Prof. Livia Popa.

Deschiderea primului curs de liceu in Limba Romana! O sansa deosebita care va da posibilitatea fiecarui licean roman sa-si ridice notele in vederea integrarii in studiile universitare preferate. Asa dupa cum multe alte nationalitati au deja aceasta sansa si se bucura de aceste posibitati, si romanii se pot inscrie pentru deschiderea primului curs in Limba Romana liceu - din cadrul programului International Languages credit classess. Aceste cursuri se desfasoara o data pe saptamana, seara de la ora 18 la 21, si reprezinta sansa unui credit excelent in limba de acasa. Pentru deschiderea unei clase e nevoie de 25 de studenti. "Multumim parintilor, studentilor si tuturor romanilor care tin treaza flacara romanismului oriunde in lume", transmite Prof. Coordonator, Livia Popa. Pentru orice detalii si inscrieri puteti suna sau lasa un mesaj la orice ora la telefon: (416) 650 9750.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions