Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Decembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
Ziua Internationala a Drepturilor OmuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :433
Friday, 10 December 2004
In ziua cand in lume se aniverseaza 56 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, in jurul Romaniei sunt romani care nu beneficiaza nici de cele mai fundamentale drepturi ale omului stipulate si in Charta.

Dreptul oricarei persoane la demnitate si de a nu fi discriminata nu mai pot fi proclamate doar festiv si politicianist, ele trebuiesc acordate. Pe 10 Decembrie lumea intreaga celebreaza adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si a principiului care statueaza ca toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii. Etnicii romani din jurul Romaniei, pe langa faptul ca sunt cetatenii unor state care se considera democratice, sunt supusi presiunilor de asimilare si intoleranta de catre populatia majoritara precum si de catre reprezentantii unor institutii ale statului. In Timocul sarbesc si bulgaresc, de exemplu, dupa spusele si marturiile comunitatilor, inca nu le este recunoscuta apartenenta etnica. Oamenii din aceste comunitati depun eforturi deosebite pentru a fi recunoscuti de stat si de a beneficia de dreptul de a folosi limba materna in public, dreptul la educatie, slujbe religioase si mass-media in limba materna. Luand numai cazul recent al romanilor timoceni, care din banii lor au construit un lacas sfant, infruntand refuzul categoric al autoritatilor de a le acorda oficial acest drept, am putea spune ca pentru a auzi cuvantul lui Dumnezeu in limba stramosilor, in anumite tari din jurul nostru acest act devine un act de eroism, intr-un secol in care drepturile omului sunt aclamate si invocate la tot pasul. Pe 10 Decembrie 1948, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului care a devenit un standard universal pentru protejarea si promovarea drepturilor omului care insa nu se aplica in fapt si etnicilor romani din tarile vecine, Serbia Muntenegru si Bulgaria. Cu aceasta ocazie citam mesajul doamnei Ioana Davidescu, Manager PR, Centrul de Resurse Juridice pe care il transmitem pe aceasta cale mai departe: Cu sprijinul dumneavoastra, al presei, celebrarea zilei de 10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului, ar putea deveni o sarbatoare a solidaritatii cu cei ale caror drepturi nu sunt recunoscute, protejate si respectate.

 
30.000 de unitati Logan au fost deja comandatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :644
Friday, 10 December 2004
Constructorul de automobile Renault a inregistrat mai bine de 30.000 de comenzi pentru berlina sa economica, lansata in colaborare cu Dacia Romania, de la lansarea acesteia in luna septembrie in Romania.

De la lansarea comerciala in septembrie 2004, Logan a realizat 19.015 vanzari si a inregistrat 11.830 de comenzi suplimentare la finele lunii noiembrie 2004 se arata intr-un comunicat al constructorului francez. Pe prima sa piata, Romania, unde Logan se produce la uzina Dacia Pitesti, noua berlina a fost vanduta in 14.751 de exemplare in trei luni, devenind modelul cel mai vandut in luna noiembrie, cu 4.304 unitati. Vanzarile Dacia au beneficiat de pe urma acestui fapt, afisand o crestere de 32% in primele luni ale anului 2004. In afara Romaniei, unde au fost realizate 22% din vanzari, au fost comercializate 4.264 de vehicule in Croatia (1 octombrie), in Serbia, Macedonia si Slovacia (14 octombrie), Ungaria (16 octombrie), Republica Ceha (30 octombrie) si Turcia (19 noiembrie). Aceste performante comerciale se bazeaza pe un carnet de comenzi important, mai ales ca la finele lunii noiembrie au fost inregistrate 11.830 de comenzi suplimentare, dintre care 9.500 in Romania si 2.330 la export, dupa cum se mai arata in comunicat.  Pentru a face fata acestui volum mare de comenzi, o a treia echipa de productie va intra in functiune de la inceputul anului 2005 la Uzina Dacia Pitesti. Urmatoarele tari pentru vanzarea Logan sunt Siria, Slovenia, Polonia, Liban si Tarile Baltice. Marocul, Columbia si Rusia vor intra si ele in vizor incepand de la jumatatea lui 2005. Logan, masina de familie destinata initial tarilor in tranzitie va fi de asemenea comercializata si in Europa de Vest din iunie 2005. Berlinei i se vor adauga o versiune break si una pick-up. Renault previzioneaza pana in 2010 vanzari de 700.000 de unitati, dintre care 20.000-30.000 in Europa Occidentala, bazandu-se pe perspectiva lansarii unui model break, a unui pick-up (vehicul utilitar) si a unei variante Diesel. Berlina Logan si noile sale versiuni vor fi comercializate sub marca Renault in tarile in care constructorul doreste sa isi creeze o piata, ca Rusia sau Iranul, in timp ce in tarile Europei Centrale si de Est, in Turcia, Maghreb, dar si in Europa Occidentala, va fi vanduta sub marca Dacia cu mentiunea By Renault.

Pe de alta parte, autoturismul nou lansat de constructorul roman de masini de la Pitesti, Dacia Logan, a primit zilele trecute premiul Autobest 2005. Premiul este acordat de ziaristi specializati in presa auto din 11 tari ale Europei de Est, dar si Centrale. Logan a fost remarcat si premiat pentru pretul sau convenabil, spatiu interior si volumul portbagajului, dar si pentru densitatea retelei de distributie, service si disponibilitatea pieselor de schimb. Anul acesta Dacia a fost preferat inainte Opel Astra si de Skoda Octavia.

 
Regele Ferdinand acosteaza in Portul ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 10 December 2004

Nava militara Regele Ferdinand, prima dintre cele doua fregate tip 22 achizitionate de Romania de la Marea Britanie a ancorat vineri, 10 decembrie pe taram romanesc.

Ceremonialul prilejuit de sosirea in tara a fregatei a inceput in cursul acestei dimineti, la ora 11.00, in Portul Militar Constanta, iar la festivitate au fost invitati sa participe reprezentanti ai conducerii Ministerului Apararii Nationale, ai autoritatilor centrale si locale, ai Bisericii Ortodoxe Romane, precum si ai unor organizatii non-guvernamentale. Nava militara a fost achizitionata in anul 2003, printr-un acord incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, se arata intr-un comunicat din partea MApN. Ea si-a primit oficial numele Regele Ferdinand si a intrat in inzestrarea Fortelor Navale ale Romaniei anul acesta, la 9 septembrie, in prezenta oficialitatilor din ambele tari, in cadrul unui ceremonial religios si militar desfasurat in dana Victory a bazei navale din Portsmouth. Pe nava se afla un echipaj de 203 marinari (16 ofiteri, 76 maistri militari, un subofiter si 110 militari  angajati pe baza de comtract), sub comanda maiorului Sorin Learschi, comandantul fregatei Regele Ferdinand, se mai arata in comunicat.
 
Copiii de la gradinita din Rabrovo au nevoie urgenta de ajutorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Friday, 10 December 2004
Agentia de presa Romanian Global News face un apel catre toate persoanele sau institutiile care ii pot ajuta cu jucarii sau materiale didactice pe copiii de la gradinita in care invata copiii etnicilor romani din localitatea bulgara Rabrovo. Asa cum s-a aratat deja pe pagina de internet a agentiei, prin articolul din data de 1 octombrie 2004, gradinita din Rabrovo nu dispune in prezent de nici un fel de materiale necesare studiului, iar o sustinere in acest sens este urgenta. Ivo Gheorghiev, presedintele Asociatiei "AVE" de la Vidin, asociatie care a initiat programul de clase in limba romana pentru copiii din comunitatea din zona, a declarat pentru Romanian Global News ca statul bulgar nu a mai sprijinit de zece ani gradinita din Rabrovo, iar micutii de acolo vin de acasa cu ce pot, doar asa educatoarele reusind sa-i invete ceva pe copii, iar jucariile sunt inlocuite cu pietricelele si frunzele pe care le gasesc prin curtea gradinitei. In preajma Sfintelor Sarbatori, atat Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, cat si Asociatia "AVE" de la Vidin, s-au gandit sa faca micutilor o surpriza de Craciun, incercand sa le duca material didactic si jucarii. Orice persoana sau institutie care doreste sa-i sprijine pe copiii din Rabrovo cu un ajutor cat de mic este rugata sa contacteze Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni la numarul de telefon 021 314 32 93, sau la adresa de e-mail fundatia@romanii.ro, pentru a reusi ca, in timpul scurt care a mai ramas, sa se si achizitioneze si sa se si expedieze ajutoarele stranse.
 
Militarii romani din Irak in ajutorul localnicilorPDF Print E-mail
Al Chabaish, Irak/Romanian Global News
Accesari :330
Friday, 10 December 2004
Militarii Batalionului 812 Infanterie Soimii Carpatilor au intreprins in ultimele zile actiuni de cooperare civili-militari in Irak cu rezultate pozitive pentru localnici. Misiunile au constat in construirea unui drum de cinci kilometri lungime in zona mlastinoasa Al Chabaish, conectarea la internet a bibliotecii din Al Islah printr-o retea de zece calculatoare, distribuirea catre populatia din Al Fuhud a unor ajutoare umanitare constand in incaltaminte, haine si jucarii, si acordarea de sprijin medical locuitorilor din localitatea Um Aniesh, prin asigurarea de tratamente unui grup de 50 de copii si 40 de adulti. La realizarea tuturor acestor lucruri, care s-au infaptuit cu ajutorul resurselor financiare alocate de Forta Multinationala, au contribuit Brigada Italiana Friuli, in subordinea careia se afla batalionul, si echipe medicale conduse de capitanul Oscar Sas, medicul-sef al Soimilor Carpatilor, si de maiorul american Ray Kelley, se arata intr-un comunicat trimis de Ministerul Apararii Nationale.
 
Publicitate animata in tunelul metroului bucuresteanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Friday, 10 December 2004
Capitala Romaniei este primul oras din Europa si al cincilea din lume in care o statie de metrou prezinta calatorilor un spot publicitar prin zoetrop. Inedita metoda de a face reclama are la baza un procedeu care a stat la baza cinematografiei in secolul al XIX-lea, acest tip de publicitate prin zoetrop putand fi urmarita si la Atlanta, New York, Hong-Kong si Tokyo. Pasagerii din metroul bucurestean vor putea urmari in tunelul dintre statiile Universitate si Unirii un spot publicitar colorat si animat care se poate vedea pe fereastra vagonului. Pentru anul viitor se preconizeaza implementarea unor proiecte similare pe inca doua tronsoane de metrou, informeaza Metrorex.
 
Oaspete spaniol la Filarmonica din BotosaniPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :310
Friday, 10 December 2004

 Filarmonica de Stat din Botosani concerteaza in seara zilei de 10 decembrie pe scena salii mari a Casei de Cultura a Sindicatelor sub bagheta dirijorului spaniol Octav Calleya.

Spectacolul va incepe la ora 18:30 si va contine piese cunoscute din creatia compozitorilor spanioli, informeaza Jurnalul de Botosani. Octav Calleya, dirijorul concertului, s-a nascut in Romania, unde si-a definitivat si studiile muzicale, aflandu-se la pupitrul de conducator de orchestra al mai multor formatii celebre din tara. In 1973 a emigrat in Spania, de unde a dirijat orchestre din tara de adoptie, dar si din Anglia, Germania, Italia, Franta, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Statele Unite ale Americii si Mexic. Laureat al mai multor concursuri internationale de la Valencia, Florenta si Rio de Janeiro, dar si membru fondator al Federatiei Europene de Orchestre de Tineret, Octav Calleya este in prezent dirijorul Orchestrei Simfonice din Melilla, profesor universitar de tehnica de dirijare a orchestrei si dirijor principal invitat al orchestrei Man din Anglia.
 
Vlad Cubreacov doreste situatia colaborationistilor regimului terorist de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :325
Friday, 10 December 2004
Deputatul crestin-democrat, Vlad Cubreacov, a cerut autoritatilor statului informatii privind capitalul strain investit in Transnistria si proprietatile din Chisinau ale liderilor de la Tiraspol. In interpelarea facuta joi, in cadrul sedintei in plen a Legislativului, adresata Ministerului Reintegrarii, Ministerului Justitiei si SIS, Cubreacov a cerut informatii privind originea capitalurilor investite in Transnistria, cu specificarea din care tari provin acestea, in ce volum si care sunt firmele investitoare. Cubreacov a mai cerut factorilor de decizie de la Chisinau date privind proprietatile detinute la Chisinau de persoanele cu functii de raspundere din cadrul administratiei secesioniste de la Tiraspol. Deputatul a declarat in acest sens ca a observat ca exista mai multe persoane, zise cu calitati oficiale de la Tiraspol, cum ar fi Maracuta, care detin ilegal proprietati in Chisinau, incasand "venituri destul de grase". Cubreacov a invocat asociatia "Acasa Medica", care apartine unui functionar de la Tiraspol. Totodata, deputatul a afirmat ca firma "Sheriff" detine proprietati pe teritoriul controlat de Chisinau si ca, in general, mafia de la Tiraspol, direct sau prin complicii din Chisinau, detine proprietati si incaseaza venituri in partea dreapta a Nistrului. Vlad Cubreacov a cerut celor trei structuri de stat sa fie informat care persoane sau firme de la Tiraspol detin proprietati in Republica Moldova, pe numele cui sunt trecute acestea si care este volumul acestor capitaluri.
 
SUA resping propunerea Rusiei de impartire a spatiului CSI in zone de infuentaPDF Print E-mail
Rusia, Nezavissimaya Gazeta/Romanian Global News
Accesari :360
Friday, 10 December 2004
"Dubiile Moscovei exprimate in declaratiile facute la Reuniunea ministeriala a OSCE de la Sofia pot fi privite ca initierea unui negot, care cere respectarea intereselor Rusiei in spatiul CSI, in schimbul respectarii de catre Rusia a intereselor SUA in Irak.

 Americanii, insa, nu sunt de acord cu un asemenea "schimb"", sustine ziarul rusesc "Nezavisimaya Gazeta". Publicatia subliniaza ca Secretarul de Stat la SUA, Colin Powell, i-a declarat direct ministrului rus de Externe ca SUA "nu va accepta discutii despre zonele de influenta ale cuiva in spatiul postsovietic". "Rezultatul Reuniunii ministrilor de Externe ale statelor OSCE a fost lipsa unei declaratii finale. Dupa declaratiile facute la Sofia, Rusia si majoritatea celorlalte state OSCE s-au plasat de parti diferite ale baricadei. Delegatia rusa a publicat o serie de pretentii fata de OSCE, criticand activitatea organizatiei la monitorizarea alegerilor si dand clar de inteles ca Rusia nu-si va evacua efectivele militare din Georgia si Transnistria. De asemenea, Federatia Rusa declara ca pozitia statelor care conditioneaza ratificarea Tratatului Adaptat pentru Armele Conventionale in Europa cu respectarea de catre Rusia a angajamentelor asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul, in vederea evacuarii trupelor sale din Georgia si Moldova, contravine normelor de drept", conchide "Nezavisimaya Gazeta".

 
In timp se William Hill ramane cu regretele, presa si analistii rusi anunta desfintarea OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarbia/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 10 December 2004
"Regret ca Reuniunea ministeriala a OSCE de la Sofia nu s-a soldat cu un document politic final si asta numai din cauza contradictiilor existente in opiniile participantilor", a declarat, joi, presei seful Misiunii OSCE in Basarabia, William Hill.

"Desi reprezentantii statelor membre ale OSCE au pareri diferite asupra cailor de solutionare a problemei transnistrene, OSCE va continua sa depuna eforturi in vederea evacuarii arsenalului militar strain de pe teritoriul Republicii Moldova", a mentionat Hill. Sursa citata a precizat ca, in viitorul apropiat, reprezentantii Misiunii OSCE in Moldova vor dialoga cu reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului, cu mediatorii conflictului transnistrean, precum si cu alte state OSCE interesate. "Cred ca OSCE are potential pentru gasirea solutiilor pasnice ale problemei transnistrene, pe calea negocierilor. Acest lucru depinde de gasirea unei intelegeri intre partile interesate", a opinat Hill. Referindu-se la propunerea Rusiei de reformare a OSCE, seful Misiunii OSCE din Moldova a spus ca "trebuie sa se tina cont de asemenea declaratii serioase". In opinia lui, propunerea Rusiei, "care este sustinuta de unele state - membri importanti ai OSCE, trebuie sa fie examinata, iar problemele de acest gen urmeaza a fi rezolvate, daca OSCE va putea activa eficient in viitor". In contextul initiativei oficialitatilor Republicii Moldova de a modifica formatul pentalateral de negocieri, Hill a spus ca nu este clar daca este vorba despre modificarea sau largirea formatului. "Nu putem rezolva aceasta problema in cadrul Misiunii OSCE. Propunerea Moldovei este clara si consider ca problema poate fi rezolvata", a subliniat el. Intrebat daca OSCE poate influenta Rusia sa-si respecte angajamentele asumate la summit-ul OSCE da la Istanbul, Hill a raspuns ca "anumite metode pasnice exista". Solicitat sa comenteze declaratiile ministrului rus de Externe, potrivit caruia obligatiile asumate la Istanbul sunt bilaterale si nu colective, Hill a spus ca statele OSCE au opinii diferite in privinta scopului si relevantei deciziilor adoptate la Istanbul si in privinta existentei unei legaturi intre acestea si ratificarea Tratatului Adaptat pentru Armele Conventionale in Europa. "Pentru a obtine un progres real in aceasta directie, trebuie sa fie mai intai aplanate contradictiile in opinii", a conchis Hill. In editia de joi, publicatia "Rossiyskaya Gazeta" il citeaza pe cunoscutul politolog rus Vitaili Tretiakov care afirma ca: "In spatiu ex-sovietic, Statele Unite si Uniunea Europeana, prin definitie, nu pot fi parteneri, cu atat mai mult aliati ai Rusiei, deoarece acestea, in cel mai fericit caz, sunt concurente, iar in majoritatea cazurilor - rivale ale Rusiei in procesul de partajare a acestui spatiu si de mentinere a controlului asupra lui". Politologul rus mentioneaza ca aflarea Rusiei in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa nu are sens, precum nu are sens, in opinia lui, nici existenta acestei organizatii. "Si asta deoarece nici un fel de securitate in Europa aceasta organizatie nu asigura (si nici nu este capabila), iar cooperarea in Europa are loc si fara OSCE, care constituie o piedica in acest proces", considera Tretiakov. In opinia lui, Rusia trebuie sa paraseasca cat mai repede aceasta organizatie si sa propuna lichidarea ei, deoarece OSCE reprezinta un mecanism invechit si ineficient al sistemului acordurilor de la Yalta si Potsdam. Referindu-se la partenerii Rusiei din spatiul CSI, Tretiakov considera ca, pretutindeni in lume, iar in spatiul post-sovietic in special, Rusia nu are nici prieteni, nici dusmani, ci doar interese. Prin urmare, conchide publicistul, Rusia trebuie sa parieze pe cei "care sunt capabili sa satisfaca la maximum aceste interese". "Or, nu exista o asemenea opozitie in spatiul ex-sovietic, cu care Rusia, prin intermediul institutiilor sale, nu trebuie sa aiba contacte, legaturi si relatii. In nici un caz nu trebuie sa permita conducerilor oficiale, dintr-o tara sau alta, sa-i dicteze Rusiei cu cine sa contacteze sau nu. In cel mai rau caz, dreptul de a solicita limitarea acestor contacte trebuie mai intai obtinut de la Rusia", sustine Tretiakov. De asemenea, in opinia lui, Rusia trebuie sa creeze in spatiul ex-sovietic o institutie care sa elaboreze si sa implementeze o politica durabila privind respectarea intereselor strategice si nationale ale sale. "Trebuie, in sfarsit, strangulate, cu o mana de fier, cele 99 de capete ale hidrei politicilor rusesti, promovate in spatiul post-sovietic, lasand doar un cap si subordonandu-i acestuia resursele celorlalte capete", subliniaza Vitali Tratiakov.

 Izvestia in editia de miercuri constata ca "Imposibilitatea gasirii unui compromis in asemenea probleme principiale precum situatia in Moldova si Ucraina, nedorinta Uniunii Europene (UE) si a SUA de a realiza reforma asupra careia insista Rusia sunt simptoame ale destramarii inevitabile a OSCE". Potrivit sursei citate, presedintele in exercitiu al OSCE, Solomon Passy, nu a reusit sa-i explice Secretarului de Stat al SUA, Colin Powell, ca, pana in momentul sosirii sale, nu s-a ajuns la o intelegere cu Rusia nici in privinta Declaratiei pentru Moldova, nici in privinta declaratiei despre situatia din Ucraina. "In cadrul reuniunii nu a fost semnata o declaratie politica. Partile nu s-au putut intelege nici in privinta realizarii unei analize a legislatiei electorale in statele membre ale OSCE, propusa de Rusia. Nici problema ratificarii Tratatului Adaptat pentru Armele Conventionale in Europa nu a fost rezolvata, Occidentul conditionand-o cu respectarea, de catre Rusia, a angajamentelor asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul in anul 1999", subliniaza "Izvestia", care considera ca, pe fundalul acestor nereusite, intelegerile la care s-a ajuns sunt nesemnificative. Printre acestea se numara semnarea documentelor privind controlul asupra circuitului armelor de foc usoare si controlul asupra exportului sistemelor de rachete antiaeriene, intelegerea in privinta schimbului de informatii despre pasapoartele furate sau pierdute in statele OSCE, in privinta asigurarii securitatii transporturilor, in privinta rolului Secretarului General al OSCE, semnarea declaratiei despre aniversarea a 60-a de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial si a declaratiei impotriva terorismului.
 
Romanii londonezi ies din nou la vot in 12 decembriePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :299
Friday, 10 December 2004
Romanii din Anglia vor putea vota pentru desemnarea presedintelui Romaniei in cel de-al doilea tur de scrutin in aceeasi singura sectie de votare organizata pe langa Ambasada Romaniei la Londra. Sectia de votare nr. 1476 va functiona duminica, 12 decembrie, intre orele 07.00-21.00 la adresa 1 Belgrave Square, SW1X 8PH (statia de metrou Hyde Park Corner), se arata intr-un comunicat din partea Ambasadei Romaniei la Londra. Dreptul de vot va putea fi exercitat de catre cetatenii romani in baza unui act de identitate, care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul de serviciu, pasaportul simplu, pasaportul consular/titlu de calatorie sau carnetul de serviciu militar in cazul militarilor in termen si al elevilor din scolile militare. La votarea pe baza de pasaport simplu, cetatenii romani vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere in care sa se specifice ca nu si-a mai exercitat dreptul de vot sau ca nu si-l va mai exercita in aceeasi zi pe baza unui alt act de identitate. Declaratia va fi valabila si pentru cei care voteaza cu cartea de identitate, dar in acest caz va mai fi nevoie si de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu au renuntat la cetatenia romana. Reprezentanta diplomatica a Romaniei in capitala britanica va elibera, la sediul sectiei de votare, documente provizorii pentru persoanele care au acte de identitate expirate. Documentele vor fi valabile numai pentru exercitarea dreptului de vot, se mai arata in comunicat. Persoanele care, in cadrul primului tur de scrutin, si-au exercitat dreptul de vot in baza documentelor provizorii eliberate de Ambasada Romaniei la Londra, le vor putea utiliza si pentru a vota in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, in 12 decembrie.
 
Noul consulat onorific al Romaniei in Portland sectie de votarePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :373
Friday, 10 December 2004
Romanii din Portland vor avea la dispozitie, in vederea turului doi de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, din 12 decembrie, un nou consulat onorific. Astfel, romanii din nord-vestul Americii isi pot exercita acolo dreptul de a vota si de alege pe cei care vor conduce Romania in urmatorii ani. Conform unui anunt postat pe pagina de web a romanilor din Seattle, adresa centrului de votare este Consulatul Onorific Portland, OR 7715 SE Powell Blvd Portland, OR 97206 USA. Persoana de contact este Bogdan Grigore, iar un numar de telefon este 503-380-6281. Adresa finala a Consulatului Onorific al Romaniei in Portland urmeaza sa fie stabilita ulterior, dar deocamdata in vederea alegerilor adresa de mai sus este cea stabilita. Romanii isi vor putea exercita dreptul la vot in baza unui pasaport romanesc neexpirat, iar orele probabile de functionare, se arata pe pagina mentionata, vor fi 8.00 a.m 7.00 p.m (8.00 p.m). Tot cu ocazia alegerilor din 12 decembrie, Continental Textiles si Romanian Times sponsorizeaza venirea unui ofiter consular care sa presteze servicii consulare si sa raspunda intrebarilor celor interesati. Taxele pentru serviciile consulare vor putea fi platite doar cu Money Order. De asemenea, pentru turul doi de scrutin romanii din Seattle care au pasaportul expirat se pot adresa Romanian Times sau Continental Textiles care le vor pune la dispozitie o cerere ce trebuie trimisa la Los Angeles impreuna cu pasaportul vechi si cu doua poze. In ziua alegerilor Romanian Times si Continental Textiles garanteaza ca acestia vor avea actele inapoi, insotite de un titlu de calatorie cu care vor putea vota.
 
Serbare de Craciun a copiilor romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :395
Friday, 10 December 2004
In zilele de 11 si 14 decembrie copii romani din scolile Milne Valley si Secord PS din Toronto sunt invitati sa participe la intalnirea cu Mos Craciun si la serbarea pregatita de cele doua scoli

, dupa cum urmeaza: Milne Valley - sambata, 11 Decembrie ora 10:00 am, in locatia special amenajata a scolii; Secord PS - marti, 14 decembrie ora 4:30 pm, in biblioteca special amenajata a scolii. Doamna profesoara Livia Popa transmite, in pagina www.arcweb.ca, urmatorul mesaj catre copii si parintii romani din Toronto:

Sarbatorim iara si iara Nasterea Domnului, intruparea lui Dumnezeu pe pamant, acest mare eveniment in istoria omenirii in care Dumnezeu s-a facut om pentru ca omul sa se ridice la asemanarea cu Dumnezeu. Veacuri de-a randul generatii de credinciosi praznuiesc Nasterea Domnului, intruparea Sa pentru a realiza Nasterea omului in Dumnezeire: renasterea omenirii. Sa nu uitam la aceasta aleasa sarbatoare pe stramosii nostri Romani. Ei nu sunt Traian si Decebal, ci Dacii si Romanii, popoarele acelea in componenta carora ne aflam, care au dat marturie pe Hristosul nostru cu propria lor viata, sfintind pamantul romanesc cu sangele lor si cu martirajul alb al pustnicilor, care de la Dobrogea si pana la Banat, de-a lungul Dunarii si in cununa Carpatilor si de la Nistru pina la Tisa, au durat salbe de manastiri si schituri si sihastrii, in care s-a cantat si se canta cu aceeasi proaspata insufletire: "Hristos se naste, mariti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L! Hristos pe pamant, inaltati-va!" Stramosii nostri sunt mai ales tatal si mama noastra, a fiecaruia dintre noi, care ne-au impreunat mainile la rugaciune si ne-au indrumat pe calea ce duce la Biserica, acele biserici din lemn si piatra, ca in Pestera in care s-a nascut Hristos Mantuitorul. Ca si ei, generatiile de azi cresc si sporesc ramanand in adevarul credintei noastre stramosesti. Aici, atit de departe de locurile noastre romanesti, cei care vorbim si simtim in limba cea dulce si frumoasa de acasa, ne adunam cu mic cu mare, la ceas de aleasa sarbatoare sa colindam, asa cum ingerii cantasera la coborarea lui Dumnezeu pe pamant in noaptea Sfanta si Mare a Craciunului. Colindul firav si nevinovat al copiilor adunati la Scoala Romaneasca de la Milne Valley si de la Secord Public School, Plugusorul si alte multe surprize ne vor inalta pe toti sufleteste si sunt convinsa, toti vom tresalta de emotie la venirea lui Mos Craciun. Fior de sarbatoare va strabate sufletele tuturor celor prezenti! Dimpreuna cu copiii, aceste suflete curate si nevinovate care ne vor vesti pe Cel nascut in Pestera Pamantului Sfant, sfintit de Nasterea Domnului, fie din Iudeea, fie din tara in care ne-am nascut si ne-am sfintit prin Nasterea Domnului in noi - veniti astazi credinciosii ca sa cantam si de Nasterea Lui Hristos sa ne bucuram. Dragi parinti si bunici, primiti multumirile mele cele dupa putere pentru grija neobosita ce o purtati pruncilor dumneavoastra si pentru dragostea ce o aratati Limbii Romane. Alese multumiri tuturor colegelor mele profesoare care daruiesc necontenit dragoste din dragostea lor si impartasesc copiilor nostri tot ce-i curat si romanesc. Tuturor celor de aproape si de departe, celor infiiati Tatalui Ceresc si infratiti laolalta cu Pruncul Dumnezeiesc, o imbratisare plina de iubire si de colind ingeresc: "Marire intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace si intre oameni bunavoire. Sarbatori fericite si sa ne revedem cu bucurie la intalnirea cu Mos Craciun. Sarbatori fericite si sa ne revedem cu bucurie la intalnirea cu Mos Craciun!

 
Aida, interpretata la Berlin de o soprana romancaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 10 December 2004
Soprana romanca Roxana Briban se va afla in seara zilei de 10 decembrie pe scena Operei Germane din Berlin, ca protagonista a operei Aida. Alaturi de soprana romanca, ce va interpreta partitura Aidei, se afla mezzosoprana Larissa Diadkova, Amneris, baritonul Alberto Mastromarino, Amonasro, tenorul Antonio Nagore, Radames, si basul Josef Becker, care va fi Regele. Spectacolul de Giuseppe Verdi va fi dirijat de  Marco Armiliato, cel sub bagheta caruia se afla si urmatoarea reprezentatie din 14 decembrie, informeaza pagina de web a institutiei culturale. Roxana Briban si-a inceput activitatea muzicala la varsta de sase ani, cand a inceput sa studieze vioara. Urmatorul pas spre viitoarea cariera in domeniu a fost facut ca membra a Corului de Copii al Radiodifuziunii Romane din Bucuresti, cu care a sustinut concerte in tara si in Bulgaria, Japonia, Franta, Germania, Ungaria, Austria si Italia. Este absolventa a Conservatorului din Bucuresti, clasa profesoarei Maria Slatinaru-Nistor, si castigatoare a numeroase premii la festivaluri interne si internationale. Soprana romanca a fost invitata sa sustina concerte pe scenele marilor opere din Europa, iar in prezent este solista la Opera Nationala din capitala.
 
Sergiu Celibidache - recomandare de Craciun pentru melomanii franceziPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :389
Friday, 10 December 2004

Muzica simfonica romaneasca se afla, pentru sarbatorile acestea, pe lista de recomadari de cadouri de Craciun a celebrei publicatii franceze Le Figaro.

Departamentul Muzica si Spectacole de la Le Figaro recomanda cititorilor sai o serie de CD-uri cu muzica de toate genurile, ce pot reprezenta cadouri inspirate de sarbatori pentru cei dragi. Sergiu Celibidache, celebrul dirijor roman, este preferat la categoria Dirijori, alaturi de nume mari ale scenei precum Wilhelm Furtwangler, Georges Pretre, Claudio Abbado, sau chiar Orchestra Simfonica Londoneza, la sarbatorirea centenarului. Gurul roman al baghetei n-a parasit pamantul pur si simplu: a lasat in urma sa Simfoniile impare ale zeului sau Bruckner (8 CD DG) si Colectia Mari Dirijori. Aceasta din urma propune un potpuriu al celor mai mari dirijori ai secolului XX: Toscanini, Kubelik, Karajan, Fritz Reiner, de la Chicago in Philadelphia, scrie Le Figaro intr-un succint portret al regretatului Sergiu Celibidache. Pe lista francezilor se mai afla nume importante ale muzicii clasice, lirice, varietati, rock, jazz si muzicile lumii. La categoria opera aveti de ales, printre altele, intre Dialogul carmelitelor a lui Poulenc, Orfeu si Euridice in interpretarea lui Gluck, Orlando Furioso semnat de Vivaldi, Falstaff de Verdi, etc. La categoria Vocal se desprind Anotimpurile lui Haydn interpretate de Jacobs, Requiem-ul de Verdi, etc. In sectorul instrumental avem de ales intre interpretari ale operelor lui Fischer, Samson Franscois, Rudolph Serkin, Mozart, Andres Segovia si altii. Pentru colectii clasice Le Figaro recomanda Berlin Classics, Reference, RCA Complete, ce ii include pe Berlioz si Caruso, EMI Artisti ai secolului intrati in legenda, doua CD-uri consacrate de casa EMI vedetelor indragite precum Callas, Alagna, Karajan, Menuhin, etc. Tot in colectii clasice se inscrie si seria lansata tot de EMI, Legend, ce include lucrari de Strauss, Verdi si Brahms. Pentru cei impatimiti de rock recomandarile publicatiei franceze merg de la Nirvana pana la John Lennon, Rod Stewart, Devendra Banhart, in timp ce melomanii care indragesc jazz-ul au de ales intre Jazz in Paris, editia de lux, Dino: The Essential Dean Martin, Chet Baker si alte nume importante ale genului.  

 
Nou succes international pentru sahul romanescPDF Print E-mail
Canare, Spania/Romanian Global News
Accesari :395
Friday, 10 December 2004
Sahistul roman Constantin Lupulescu a castigat titlul de campion al editiei cu numarul XXV al Turneului International El Corte Ingles, desfasurat in Insulele Canare.

Publicatia spaniola Estrellla Digital scrie ca maestrul international, romanul Constantin Lupulescu, s-a conformat pronosticurilor si a castigat titlul de campion al Turneului International de Sah El Corte Ingles, al carui zi decisiva s-a desfasurat azi la Clubul La Caja de Canarias. Lupulescu l-a intalnit pe sahistul spaniol Daniel Gomez intr-o ultima partida, in urma careia romanul a acumulat 7,5 puncte, hotaratoare pentru a castiga titlul maxim al competitiei, la categoria Sub22. Gomez, cu un punct in minus fata de compatriotul nostru s-a clasat pe pozitia a treia, in timp ce locul al doilea a fost ocupat de maestrul international Robert Ris, din Olanda, cu 7 puncte. Trofeele au fost acordate castigatorilor de catre presedintele Clubului La Caja de Canarias, de responsabilul de relatii externe al Corte Ingles, precum si de catre presedintii federatiilor de sah Canaria si Gran Canaria.

 
Maria Ciobanu si Ionut Dolanescu, o familie populara in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :419
Friday, 10 December 2004
Maria Ciobanu si Ionut Dolanescu vor concerta la acest sfarsit de saptamana pentru romanii de la Londra. Restaurantul cu specific romanesc Britannia, din capitala britanica, va fi locul ales pentru organizarea acestor concerte. Zilele de vineri, 10, sambata, 11 si duminca, 12 decembrie, vor fi trei zile de folclor autentic romanesc din Oltenia interpretat de una dintre cele mai cunoscute familii de interpreti de muzica populara de pe meleagurile carpatice. Intrarea se face pe baza de rezervare, care poate fi facuta direct la restaurantul Britannia, la adresa 2 Sebastopol Road, Edmonton, Londra N9 OGH sau la numerele de telefon 020 8803 8409  sau 07985 399 716. De asemenea, organizatorii vor mai putea fi contactati si la adresa de e-mail nicu_dinescu@yahoo.co.uk. Datorita popularitatii acestui eveniment, pentru concertul de sambata, 11 decembrie, nu mai sunt bilete disponibile. Pretul biletelor este de 25 lire sterline, iar concertele se vor desfasura vineri de la ora 20.00 si duminica de la ora 16.00, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra.
 
Discoteca Romaneasca in MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :355
Friday, 10 December 2004
DJ Mark & DJ Luka invita doritorii sa participe la Discoteca Romaneasca care va avea loc sambata seara, 11 decembrie, incepand cu ora 21:30, la bar-bistro Taganka, Montreal.La discoteca romaneasca se va asculta muzica romaneasca, diversificata si internationala. Localul unde va avea loc evenimentul se situeaza la adresa: 5231 Decarie, Montreal, intre strazile Queen Mary si Isabella. Accesul este permis persoanelor de peste 18 ani iar taxa de intrare este de 5 dolari. Organizatorii lanseaza si urmatorul concurs: Trimite-ti un e-mail la dj_luka_mtl@yahoo.ca pana la data de 9 decembrie 2004 ora 21:30, cu subiectul VIP Pass pentru a obtine intrare gratuita. Primii cinci si ultimii cinci semnatari vor primi cate un VIP Pass.
 
Slujba religioasa romaneasca cu ocazia Craciunului la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :438
Friday, 10 December 2004
Romanii cu credinta in Dumnezeu sunt invitati sa participe la Sf. Liturgie a Praznicului Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, care va avea loc sambata 25 decembrie, ora 10, in Capela Catolica a Spitalului Insel din Berna. Iubiti credinciosi, Unul din cele mai frumoase, mai inaltatoare si mai sfinte praznice din cuprinsul anului bisericesc este Craciunul, zi in care Biserica Crestina praznuieste Nasterea dupa trup a Domnului. Dupa slujba il vom primi in mijlocul nostru pe Mos Craciun si ne vom putea bucura impreuna, in cadrul agapei, de aceste momente., este mesajul preotului Gheorghe Laurentiu Precup. Din motive organizatorice cei interesati sunt rugati sa confirme prezenta copiilor pana la data de 18 decembrie, la numarul de telefon 031 991 91 95 (Doamna Prajescu) sau 078 619 83 31 si 032 422 69 93 (Pr. Gheorghe Laurentiu Precup). Aceste informatii se gasesc si pe pagina www.casa-romanilor.ch
 
Seara muzicala pentru romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Mannheim, Germania/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 10 December 2004
Corul de camera Anastasis din Timisoara va sustine sambata, 11 decembrie, un concert de colinde in orasul german Mannheim. Grupul romanesc este ca in fiecare an oaspetele comunitatii de romani din zona, care se va intalni pentru auditie la restaurantul cu bucatarie romaneasca Gesellschaftshaus, sau, in romana, La Bebe Scurtu. Concertul de colinde si prelucrari folclorice al ansamblului timisorean va fi completat de prim-solista corului, Monica Bujanovschi, care va fi acompaniata la orga. In continuarea reprezentatiei romanesti va urma o selectie de muzica populara si de dans romaneasca, informeaza site-ul romanilor din Germania. Seara romaneasca va incepe la ora 19:30, biletul de intrare fiind 5 euro.
 
Anunt important pentru cititorii Romanian Global NewsPDF Print E-mail
Accesari :315
Friday, 10 December 2004

Separarea companiei Romania Online Network SA de PCNET (datorata preluarii PCNET de catre RDS), ar putea afecta in zilele ce urmeaza disponibilitatea on-line a sitului Romanian Global News pentru scurte perioade de timp. In cazul in care, accesand pagina www.rgnpress.ro primiti un mesaj de eroare, puteti reveni cat de curand fara probleme.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions