Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Decembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
Sarbatorirea Sfantului Nicolae la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :478
Sunday, 05 December 2004

Parohia Ortodoxa Romana "Sfantul Nicolae" din Zurich va invita la sarbatoarea duhovniceasca cu ocazia Sfantului Nicolae, in perioada 4-5 decembrie. Programul acestei sarbatori este urmatorul: sambata 4 decembrie, la ora 17:00 Vecernia si Acatistul Sfantului Nicolae; duminica 5 decembrie la ora 9.00 Utrenia, la ora 10.00 Sfanta Liturghie iar la ora 12.00 Agapa.

Parintele Enoiu din Zurich transmite romanilor urmatoarea invitatie: Iubiti credinciosi, prin aceste cuvinte de lauda cinstim pe Sfantul Nicolae, patronul si ocrotitorul parohiei noastre, rugandu-l sa ne fie pururea mijlocitor catre Dumnezeu. Asa cum bine stiti de trei ani exista parohia noastra din Zurich, ea adresandu-se tuturor romanilor ortodocsi din zona de limba germana a Elvetiei. In fiecare an hramul parohiei Sfantul Nicolae constituie un reper spiritual important pentru toti cei ce simt si marturisesc atasamentul lor la credinta strabuna. Va invitam la aceasta sarbatoare duhovniceasca, prilej de impreuna rugaciune, de bucurie si inaltare sufleteasca. Dupa slujba hramului vom participa cu totii la o masa frateasca (agapa) si in acest scop va rugam sa va anuntati la d-na Simona Diaconu prin e-mail sau la telefon 055 410 24 06 cu ce puteti contribui - preparate de post, din peste si fructe de mare, dulciuri si bauturi".

Elvetia, ca dealtfel multe alte tari ale Europei Occidentale, a fost si este o a doua patrie pentru multi romani, ajunsi fiecare pe aceste meleaguri din diferite ratiuni, pentru o scurta sau mai lunga perioada. Atasamentul acestor confrati la valorile spirituale si culturale romanesti a condus la crearea unor parohii ortodoxe, in jurul carora s-au grupat, pentru a da slava lui Dumnezeu in graiul strabun. Cu ani buni in urma s-au constituit parohii romanesti la Geneva, apoi Lausanne, apoi Lugano, ramanand doar zona germanofona a Elvetiei fara o astfel de parohie. Desi mai putin numerosi decat in zona francofona, romanii din Zurich si imprejurimi, prin initiativa unui grup restrans (Aurel Buda, Mihaela Keller-Iezan, Mihai-Sorin Stupariu si Nicolae Bercea), s-au adresat Inalt Prea Sfintitului Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, rugandu-l sa aprobe si sa binecuvinteze infiintarea unei parohii si in acest oras elvetian. Aceasta actiune a fost dintru inceput calauzita si sprijinita de Preotul Romica-Nicolae Enoiu, care studia la Fribourg. Pe data de 20 decembrie 2001 ( Sf .Ignatie Teoforul), in prezenta Prea Sfintitului Parinte Siluan, Episcopul Vicar al Mitropoliei, Parintele Romica Enoiu a savarsit prima slujba la Zurich, dupa care a urmat un program de colinde, in Capela ortodoxa sarba "Sf.Parascheva" din Zollikerstrasse 74. S-a slujit in acesta Capela pana la sfarsitul lunii februarie 2002, timp in care s-a cautat un spatiu liturgic stabil. "Incepand din luna martie 2002 ne-am instalat in Kripta Parohiei catolice "St.Katharina" din Zurich (Wehntalerstrasse 451), dotandu-ne cu obiectele liturgice necesare si savarsind cu regularitate sfintele slujbe, dupa un program anuntat. De la deschiderea oficiala a parohiei numarul credinciosilor este permanent in crestere, multi dintre ei venind de la distante destul de mari (St.Gallen, Luzern, Basel, Olten, Aarau, etc.), demonstrand ravna lor spre cele sfinte si atasamentul lor la Biserica stramoseasca. Membrii parohiei sunt de diferite varste, insa predomina familiile tinere, ceea ce explica numarul insemnat al botezurilor savarsite pana in prezent. Hramul parohiei - Sfantul Ierarh Nicolae-6 decembrie - impreuna cu marile Praznice ale crestinatatii constituie pentru romanii din zona germanica a Elvetiei adevarate popasuri duhovnicesti si ocazii binecuvantate de impreuna petrecere prin agapele ce se organizeaza. Fie ca Milostivul Dumnezeu sa reverse pururea harul si darurile Sale cele bogate peste intreaga comunitate", se mai arata in mesajul adresat credinciosilor de catre Parintele Enoiu .

 
Divina Liturghie pentru romanii de la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :425
Sunday, 05 December 2004

Mitropolitul Iosif al Europei Centrale si de Vest, apartinand de Patriarhia Romana va sustine la finele aceste saptamani divina liturghie la Biserica Ortodoxa Romana de la Londra.

Duminica, 5 decembrie, intre orele 11.00 si 12.30 si luni, 6 decembrie, in intervalul 10.00-11.30, Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Iosif va fi prezent in St Dunstans in the West, in Fleet Street, Londra, unde va sustine aceste slujbe pentru romanii aflati la Londra. Dupa slujba programata pentru duminica, va fi organizata si o receptie pentru intreaga comunitate romaneasca din regiune.

 
Expozitie de pictura romaneasca la sfarsit de an in GermaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania / Romanian Global News
Accesari :336
Sunday, 05 December 2004

Pictorul roman Ovidiu Murgociu va expune pentru romanii din Germania duminica, 5 decembrie, la Atelier fur Kunst und Rahmen din Neu Isenburg, din Strada Frankfurter.

Vernisajul expozitiei, desfasurat duminica va beneficia si de prezenta pictorului. Expozitia va fi deschisa pana in data de 19 decembrie, se arata intr-un comunicat din partea Consiliului CROM. Totodata, CROM tine sa anunte ca vernisajul expozitiei lui Ovidiu Murgociu si sarbatorirea Zilei Nationale sunt ultimele manifestari pe care le va organiza anul acesta pentru romanii din Rhin-Main si tine sa ureze tuturor un Craciun Fericit si un An Nou cu bucurii si reusite.

 
Clubul Maramuresenilor din dreapta TiseiPDF Print E-mail
Transcarpatia, Ucraina / Romanian Global News
Accesari :903
Sunday, 05 December 2004

Regiunea Transcarpatia sau Maramuresul din dreapta Tisei este situata in partea nord-vestica a Romaniei, azi unitate teritorial administrativa a Ucrainei, unde locuiesc circa 50 de mii de romani, ceea ce constituie 2,4% din intreaga populatie a tinutului. Compact, romanii traiesc in satele: Slatina (1 360), apsa de Jos (1 387), Apsa de Mijloc (1 406), Biserica Alba (1 373), Stramtura, Plaiut, Podisor, Topcina etc. Toate aceste sate au facut parte din Maramuresul istoric, veche vatra romaneasca de pe ambele maluri ale Tisei.

O alta veche asezare romaneasca este Peri (azi Grusevo) care se afla in apropiere de Apsa de Jos. In acest sat romanii inaltasera un lacas sfant cunoscut cu numele de Manastirea Peri, despre care in documente, se aminteste pentru prima data inca la 1391. Puternic centru de cultura in sec. al XV-lea Manastirea Peri a jucat un rol de seama in lupta bisericii romanesti pentru pastrarea autonomiei, iar in sec. al XVII-lea a reprezentat un important centru tipografic.

Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei a fost infiintat de tinerii maramureseni din dreapta Tisei aflati la studii in Bucuresti si in alte centre universitare din Romania. Clubul are ca scop promovarea traditiilor cultural - istorice ale maramuresenilor si isi propune sa organizeze activitati cultural-turistice pentru promovarea traditiilor romanesti, a folclorului din Maramuresul Istoric; sa colaboreze cu organizatii, societati, asociatii, ligi, institutii, persoane particulare din Romania, Ucraina si alte state, pentru realizarea scopului si obiectivelor propuse de Club.

Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei colaboreaza deja cu Institutul Cultural Roman, Asociatia "Pro Basarabia si Bucovina", Uniunea Romanilor din Maramuresul istoric, Forumul pentru Cultura Romanilor din Serbia si Institutul "Fratii Golescu", dar si cu alte asociatii din tara si din jurul frontierelor. Adresa de contact a asociatiei este Bucuresti, str. Walter Maracineanu 1-3, intrarea 3, etaj 6, camera 412, tel/fax 021 310 26 98. Pe mail pot fi gasiti la adresa: clubmaramu@yahoo.com

 
"Ziua portilor deschise" in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :307
Sunday, 05 December 2004

Duminica, 5 decembrie, RO-CHance organizeaza "Ziua portilor deschise", la sediul din Postgasse 22, Berna, incepand cu orele 14, informeaza portalul comunitatii romane din Elvetia.

Programul reprezinta a treia intalnire a Prezentelor feminine romanesti in Elvetia" si include prezentarea proiectelor in curs precum si spectacolul de muzica romaneasca sustinut de Cornelia Arn (grupul de muzica populara romaneasca si balcanica la folia, care este deja cunoscut publicului din aceasta comunitate dupa lansarea CD-lui in luna octombrie a.c.). Spectacolul va avea loc la ora 15:30. Mai multe informatii puteti obtine la numarul telefon: 078 666 37 13. Intrare este libera libera iar in cadrul evenimentului se va organiza si o colecta, mai anunta organizatorii.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions