Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Decembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Cautare
Si Romanii de pe coasta de est a Statelor Unite si-au spus cuvantulPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/ Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 01 December 2004

Pentru alegerile de la 28 Noiembrie s-au prezentat in Cleveland, localul 1507, 347 de romani. Au fost inregistrate 13 contestatii scrise si circa 30 verbale avand ca obiect imposibilitatea exercitarii dreptului de vot din cauza pasaportului expirat.

La Presedintie au votat pentru Traian Basescu 253 de romani, pentru Adrian Nastase 49 iar pentru Gheorghe Coriolan Ciuhandu 20 de romani.

La Senat voturile au fost impartite astfel: Alianta Deptate si Adevar PNL-PD 231, PSD+PUR 36 si PNTCD 33 iar la Camera Deputatilor voturile au mers pentru Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD 235, PSD+PUR 36 si pentru PNTCD 34.

 
Festivalul Brazilor de Craciun, la a patra editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 01 December 2004

Cea de-a patra editie a Festivalului Brazilor de Craciun, eveniment anual de strangere de fonduri organizat de Salvati Copiii Romania, se desfasoara in perioada 2-9 decembrie la Palatul Parlamentului.

Acest eveniment, prin care se scot la licitatie braduti de Craciun special creati pentru aceasta ocazie de nume cunoscute din moda romaneasca, a reusit sa stranga la editiile precedente 167.841 de euro, care au fost folositi pentru proiectele pe care le deruleaza asociatia. Printre realizarile concrete in domeniu se numara centrele de zi din Bucuresti si Iasi, participarea unor copii la seminarii internationale  si la Congresul Mondial pe tema eliminarii muncii copilului si programe de reintegrare sociala. Scopul manifestarii din anul in curs este de a incuraja lupta impotriva exploatarii economice a copiilor. A patra editie a Festivalului va fi alcatuita din momente artistice, constituite din dans si muzica, dar si dintr-o tombola cu premii atractive oferite de sponsori, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Salvati Copiii. Totodata, Festivalul Brazilor de Craciun este sprijinit si de comunitatea politica si de afaceri din tara, reunita intr-un comitet onorific prezidat de Ambasadorul Suediei la Bucuresti, Excelenta Sa Svante Kilander.
 
Ilie Nastase: intreaba si ti se va raspundePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Wednesday, 01 December 2004
Celebrul tenismen roman Ilie Nastase, aflat pentru o scurta perioada in Anglia, va raspunde intrebarilor lansate de telespectatorii BBC sau de cei care acceseaza pagina de web a canalului BBC Sport.

Fostul cap de serie numarul unu este unul dintre cele mai colorate caractere pe care le-a cunoscut tenisul vreodata, scrie BBC Sport. Romanul a castigat Grand Slam-ul la US Open in 1972 si la French Open-ul de la Roland Garros, in 1973. Ilie Nastase a mai castigat trei titluri duble de Grand Slam si a dus Romania in Cupa Davis. In perioada 30 noiembrie 5 decembrie tenismenul roman va juca in cadrul Cunard Master Tennis Championships, de la Albert Hall, in Londra. Formularele cu intrebari pot fi trimise pana la data de 2 decembrie la BBC Sport.

 
Anunt important pentru cititorii Romanian Global NewsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :310
Wednesday, 01 December 2004

In urma separarii companiei Romania Online Network SA de PCNET (datorata preluarii PCNET de catre RDS), s-a decis separerea completa din punct de vedere tehnic de reteaua PCNET. De aceea, va anuntam ca am configurat propriile noastre servere DNS pe care mutam in urmatoarele zile domeniile gazduite de ROL.ro, inclusiv cel/cele care va apartin.

Procesul de migrare se desfasoara in intervalul 26.11.2004 - 03.12.2004 si este posibil sa afecteze disponibilitatea online a site-ului dumneavoastra pentru scurte perioade de timp. Echipa tehnica ROL va face toate eforturile pentru a minimiza afectarea calitatii serviciului de gazduire in aceasta perioada, se arata intr-o scrisoare adresata Romanian Global News pe care v-o punem la dispozitie pentru a lua la cunostinta ca in cazul accesarii www.rgnpress.ro primiti mesajul de eroare sa stiti ca puteti reveni fara probleme cat de curand!

 
Rezultatele votului la romanii de pe coasta de vest a Statelor UnitePDF Print E-mail
Oregon, SUA/ Romanian Global News
Accesari :347
Wednesday, 01 December 2004

In Portland s-au prezentat la alegeri 286 de persoane avand cetatenie romana atat din Oregon cat si din Washington State. Rezultatele finale sunt urmatoarele: la Presedintie: Traian Basescu 80% - 226 voturi, Adrian Nastase 10% - 27 voturi, Gheorghe Ciuhandu 7% - 20 voturi si Vadim Tudor 2% - 6 voturi.

Pentru Senat Alianta D.A. a luat 75% adica 215 voturi, PSD + PUR 7% - 20 voturi, PRM 5% - 15 voturi, si PNTCD 4% 13 voturi, iar pentru Camera Deputatilor voturile au fost impartite astfel: Alianta D.A. 76% - 219 voturi, PSD+ PUR 7% - 19 voturi, PNTCD 4% - 12 voturi, PRM 3% - 10 voturi. Diferenta pana la 286 au reprezentat-o voturile acordate altor candidati si partide ce nu au intrunit peste 2% din voturi. S-au inregistrat multe plangeri cu privire la interdictia de a vota cu pasapoarte expirate atata vreme cat expirarea pasaportului nu implica automat pierderea cetateniei. Desi numarul pare mic, tinand cont de problemele cu pasapoartele si de faptul ca a fost un singur centru de votare si ca au fost inscrisi la vot de doua ori mai multi votanti decat in 2000 putem spune ca alegerile au starnit un interes deosebit in randul comunitatii din NW USA. E de remarcat ca au fost foarte multi romani din Seattle si Redmond (angajati Microsoft) care au condus peste 3 ore pentru a veni la vot.

 
Rezultatele votului romanilor din FloridaPDF Print E-mail
Hollywood, SUA/ Romanian Global News
Accesari :401
Wednesday, 01 December 2004

Pentru alegerile de la 28 Noiembrie s-au prezentat in Hollywood, localul 1540, 305 votanti (al saptelea local ca numar de registranti, din totalul de 19). Primele trei optiuni pentru categoriile votatea au fost dupa cum urmeaza: la Presedintie: T. Basescu (Alianta DA), 72%; G. C. Ciuhandu (PNTCD) 10%; A. Nastase (PSD), 10%

Pentru Senat: Alianta DA, 64%; PNTCD, 10%; PSD, 7.5% iar pentru Camera Deputatilor: Alianta DA, 65%; PNTCD, 12%; PSD 8%

 
Concert de gala cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :436
Wednesday, 01 December 2004

Cu prilejul Zilei Nationale, Ambasada Romaniei la Lisabona  organizeaza un recital de gala la Palatul Foz, in data de 2 decembrie a.c. Protagonisti sunt mezzo-soprana Liliana Bizineche si pianistul Constantin Sandu, se arata intr-un comunicat de presa trimis redactiei RGN.

Absolventa a Conservatorului din Cluj, Liliana Bizineche-Eisinger a studiat canto cu Valentina Cretoiu, Ileana Cotrubas, Regina Reznik si Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internationale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta si Paris.  La Paris a obtinut cumulat Premiile Gulbenkian si Alice Tully pentru cea mai buna interpretare a muzicii frantuzesti. Liliana Bizineche si-a inceput cariera internationala in rolul lui Charlotte din opera Werther de Massenet la Teatrul National Sao Carlos din Lisabona, alaturi de faimosul tenor Alfred Kraus. Ca urmare a succesului obtinut cu acest rol a primit numeroase invitatii, atat ca interpreta de opera cat si din repertoriul simfonic (lieduri din scolile franceza, germana, italiana, rusa) cantand in Finlanda, Olanda, Franta, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elvetia, Portugalia (unde s-a stabilit din 1988), Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina si Brazilia.

Constantin Sandu, nascut in anul 1964 la Bucuresti a absolvit  primul  Conservatorul in 1986, unde a studiat cu reputatul profesor si pianist Constantin Ionescu-Vovu. A urmat cursuri de interpretare pianistica cu Helena Sa e Costa, Edson Elias, Sequeira Costa si Dimitri Bashkirov. S-a stabilit in Portugalia din anul 1991 unde ocupa catedra de pian de la Institutul Superior de Muzica si Arte ale Spectacolului din Porto. A participat la festivaluri importante: Festivalul Enescu (Bucuresti), Santander, Festivalul Chopin (Paris), Ayamonte, Figueira da Foz, Guimaraes, Espinho. A cantat sub bagheta unor dirijori celebri: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilza Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Katchaturian, Meir Minskz, Mark Stephenson, Heribert Beissel. A fost premiat la concursuri internationale din Italia, Spania, Franta.

Recitalul mezzo-sopranei Liliana Bizineche-Eisinger si a pianistului Constantin Sandu cuprinde lucrari din repertoriul national si international: George Enescu, D. Bomtempo, Carlos de Vasconcellos, F. Lacerda, Franz Lisyt, Tiberiu Brediceanu, paul Constantinescu si C. Brailoiu.

 

 
86 de ani de la faurirea Statului National Unitar RomanPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :417
Wednesday, 01 December 2004

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Asociatia Romanii in Italia, ureaza La multi ani! tuturor romanilor din tara si de peste hotare.

"...Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Istoria fiecarui popor are momente marcante, care pentru generatii de-a randul, devin adevarate repere de definire si raportare identitara. Cum columna lui Traian de la Roma, reprezinta certificatul nasterii poporului roman, Actul Marii Uniri inseamna buletinul lui de identitate si acest lucru, acum la cei 86 de ani de la acest inaltator act, este poate un imbold in plus, intr-o redefinire nationala si europeana pentru popotul roman, este textul scrisorii adresate de Asociatia Romanii in Italia tuturor fratilor din tara si din lumea intreaga.

 
1 decembrie, sarbatorit de armata din taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Wednesday, 01 December 2004
Ministerul Apararii Nationale organizeaza in ziua de 1 decembrie, o serie de manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei, in care vor fi implicate cadrele si personalul militar din intreaga tara. Astfel, in Bucuresti ziua va debuta cu o defilare la Arcul de Triumf ce va avea loc intre orele 9:30 9:45 si la care vor participa militari ai Fortelor Terestre, Aeriene si Navale, ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Serviciului Roman de Informatii. In continuarea evenimentului, la Mormantul Ostasului Necunoscut se va desfasura, incepand cu ora 10:30, un ceremonial militar si religios, care se va incheia cu depuneri de coroane de flori.De asemenea, in cercurile si muzeele militare din tara, la unitati si la comandamentele marilor unitati se vor desfasura spectacole cultural-artistice, gale de filme documentare, evocari, sesiuni de comunicari stiintifice si expozitii cu tematica legata de Ziua Nationala a Romaniei. Institutiile centrale de cultura ale Ministerului Apararii Nationale mai organizeaza si alte activitati cu prilejul sarbatorii nationale, printre care se numara o expozitie de carte, ce va fi deschisa pana pe 4 decembrie in holul Bibliotecii Militare Nationale, o alta expozitie de carte intitulata Arc peste timp, 1918 2004, deschisa pana pe 6 decembrie la Muzeul Militar National, un moment dedicat publicului larg la Muzeul Militar National, cand pe 1 decembrie se va celebra Ziua Portilor Deschise, iar in perioada 29 noiembrie 2 decembrie va avea loc la Belgrad expozitia Carol Pop de Szathmari martor al unei epoci, organizata de Muzeul Militar National al Romaniei la institutia omonima din capitala sarba, se arata intr-un comunicat de presa trimis de minister. Toate institutiile din tara vor arbora in data de 1 decembrie drapelul national, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.
 
La Milano cei mai multi alegatori din intreaga ItaliePDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :443
Wednesday, 01 December 2004

Consulatul General al Romaniei din Milano a fost unul din punctele de vot ale romanilor din zona Lombardiei. Alte sectii  de vot in Italia au fost deschise la Roma, Trevizio, Trieste, Firenze. Cele mai multe voturi s-au inregistrat insa la Consulatul General al Romaniei din Milano, 1209. Distantele mari nu i-au impiedicat pe romani sa vina sa-si exercite dreptul de vot, unii parcurgand zeci de kilometri pana la sectia de votare, transmite corespondentul Romanian Global News din Italia, Violeta Patrunjel-Popescu.

Din totalul de voturi, 1209, la presedintie au fost distribuite astfel: Traian Basescu: 521, Adrian Nastase: 399 voturi, Corneliu Vadim Tudor 159; celelalte au fost distribuite la alti candidati;  La Senat situatia voturilor a fost urmatoarea: Alianta D.A. - 507 de voturi, PSD+PUR - 324, PRM - 193, si altii. La Camera Deputatilor voturile au fost impartite intre Alianta D.A. - 491, PSD+PUR - 342, PRM - 177, si altii.

Inca de la ora sapte dimineata (ora Italiei), la poarta Consulatului era deja sosit un grup de romani din metropola italiana. Incepand cu orele 9 00, din ce in ce mai multe grupuri de romani au venit sa voteze, sositi fiind atat din Milano cat si din orasele mai indepartate (Verona, Torino) unde romanii s-au organizat in grupuri si au venit o parte din ei cu atocarele. Un fapt neasteptat a fost aglomeratia numarul asteptat pentru aceasta zi, fiind de maxim 900 000 1 000 0000 de romani, dupa cum declarase dl. Consul General al Romaniei prof. Mircea Gheordunescu. Cel mai mare flux s-a inregistrat insa spre ora pranzului, multi romani venind la vot direct de la biserica ortodoxa din Milano. Comisia electorala a facut insa tot posibilul ca alegatorii sa isi poata exercita in numar cat mai mare dreptul la vot, neexistand probleme din acest punct de vedere. De asemenea nu s-au inregistrat fraude sau alte nereguli, iar voturi anulate au fost intr-un numar infim. Un factor pozitiv, a fost si vremea buna care a tinut toata ziua de duminica, de abia inspre seara incepand ploaia. Un alt prilej care a reunit multi romani la Milano, a fost spectacolul cu intrare gratuita de la Teatrul San Cipriano. Spectacolul oferit de Consulatul Romaniei si avand sprijinul Asociatiei Romanii in Italia, spectacol care a reunit zeci de romani veniti sa asculte nume mari din muzica folk romaneasca: Florian Pitis, Ducu Berzi etc.

 
Sectie de votare improvizata la IndianapolisPDF Print E-mail
Indianapolis, SUA/Romanian Global News
Accesari :350
Wednesday, 01 December 2004
Zeci de cetateni romani din Indiana au avut ocazia sa voteze in interiorul companiei detinute de un descendent al unei familii de romani. John D. Serban, consulul Romaniei la Indianapolis, organizatorul sectiei de votare spune: Am vrut sa fac tot ce mi-a stat in putinta pentru a ajuta.

Organizarea procesului de votare initiat de John Serban a semanat foarte mult cu ceea ce inseamna votarea in Statele Unite, numai ca buletinele de vot au fost scrise in limba romana. Este o ocazie pentru toti romanii din afara tarii sa isi exprime votul, a spus Dorin Mihai, consilier in cadrul Ambasedei Romaniei la Washington, trimis la Washington in calitate de observator al procesului de votare, informeaza publicatia americana Indianapolis Star. In cazul in care sectia de votare organizata de Serban nu ar fi fost recunoscuta, alegatorii romani ar fi trebuit sa se deplaseze pana la consulatul Romaniei din Chicago sau din Detroit. In total, in sectia de votare din Indianapolis au votat duminica, 28 noiembrie, 55 de cetateni romani, persoane venite din Louisville si Lexington, Ky, Cincinnati si Lafayette. Ioana Moldovan, o absolventa a Universitatii din Indiana a mers de la Bloomington doar pentru cele cateva minute in care i s-a verificat pasaportul si in care a pus stampila pe buletinul de vot. Dupa ce a terminat procedura ea a subliniat ca este important sa votezi. Alegerile de duminica din Romania nu au stabilit un castigator clar, iar un al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 12 decembrie.

 
Reprezentantii societatii civile avertizeaza fortele politice asupra colaborarii cu UDMR-ulPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :406
Wednesday, 01 December 2004

Intr-un comunicat adresat opiniei publice romanesti de pretutindeni, mai multe asociatii civice avertizeaza partidele politice romanesti asupra pericolului pe care il reprezinta acceptarea de catre acestea, in cadrul negocierilor privind formarea viitorului guvern, a cererilor de autonomie etnica a UDMR-ului si a altor compromisuri de acest gen care practic ar condamna la disparitia treptata dar sigura a celor peste 100.000 de romani din judetele Harghita si Covasna si ar aduce prejudicii fara precedent statului national unitar roman.

Reluand traditia din perioada interbelica, in cadrul manifestarilor prilejuite  de Ziua Nationala a Romaniei, mai multe institutii, asociatii si fundatii eclesiastice, culturale si civice din tara, au fost prezente in localitati din judetele Covasna si Harghita intr-un itinerar religios - istoric participand la slujbele dedicate Sfantul Andrei, Apostolul romanilor.

In cadrul dezbaterilor ce au avut loc pe tema pastrarii identitatii nationale in perspectiva integrarii europene, participantii si-au exprimat solidaritatea cu romanii din cele doua judete, in eforturile acestora de pastrare si afirmare a identitatii  culturale specifice. In acest context luand cunostinta de manifestarile de intoleranta ale unor lideri maghiari, fata de romanii din zona si de simbolurile romanesti, participantii au hotarat sa adopte urmatorul comunicat.

Solicitam fortelor politice romanesti ca in procesul de  constituire a majoritatii parlamentare si a noului guvern, sa nu faca compromisuri si aliante care sa prejudicieze pe termen lung viitorul comunitatilor romanesti din judetele Covasna si Harghita. Sub nici  o forma sa nu se accepte constituirera unei encalve pe criterii etnice in cele doua judete, unde romanii sunt numeric minoritari.

Sa nu se accepte numirea de prefecti maghiari in cele doua judete, in care autoritatile publice locale sunt sub controlul permanent al UDMR, sa se ia atitudine ferma pentru stoparea demersurilor ilegale de  acaparare a spatiului public prin amplasarea de inscriptii, precum Tinutul Secuiesc, placuta comemorativa pe Grupul Scolar Constantin Brancusi, s.a.m.d.

Sa se intevina cu fermitate pentru retrocedarea terenurilor si padurilor care au apartinut bisericilor ortodoxe din judetele Covana si Harghita, de catre primariile si consiliile locale, care se opun acestui act justitiar indreptatit.

Sa se sprijine proiectele culturale ale institutiilor si asociatiilor romanesti: presa in limba romana, muzeele, teatrul, invatamantul in limba romana si fundatiile ecleziastice. Daca si de aceasta data fortele politice alese, prin votul de la 28 noiembrie 2004, sa conduca destinul Romaniei, vor neglija interesele majore ale romanilor din Covasna si Harghita, care sunt si ale intregii tari, reprezentantii societatii civile romanesti din arcul intracarpatic, impreuna cu reprezentantii celorlalte asociatii, culturale, eleziastice si civice din intreaga tara, sunt hotarati sa-si continue protestele antrenand in demersurile lor viitoare pe toti cei interesati de destinul neamului romansc de pretutindeni".

Semneaza: Centrul European de Studii Covasna Harghita, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni filiala Covasna, Protopopiatul Ortodox Targoviste, Seminarul Teologic Ortodox Buzau, Fundatia pentru Copii Sf. Sava Buzau, Asociatia Studentilor Ortodocsi Romani (ASCOR) Bucuresti, Asociatia Studentilor Ortodocsi Romani (ASCOR) Sibiu, Asociatia Pro vita Sibiu, Liga Tineretului Crestin Ortodox (LTCOR) filiala Sf. Gheorghe, Despartamantul ASTRA Covasna-Harghita, Centrul Eclesiastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, Asociatia de Tineret Cultul Eroilor Sf. Gheorghe.

 
Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Wednesday, 01 December 2004

LA MULTI ANI ROMANILOR (AROMANILOR, VLAHILOR, MEGLENOROMANILOR, ISTROROMANILOR, MOLDOVENILOR) CARE SIMT SI TRAIESC ROMANESTE IN LUMEA INTREAGA!

 
Primarul maghiar din Miercurea Ciuc sfideaza Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Miercurea Ciuc, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 01 December 2004
La Miercurea Ciuc, judetul Harghita, de Ziua Nationala a Romaniei, Primaria nu a pavoazat orasul resedinta de judet cu tricolorul romanesc. Acest gest a fost apreciat de numerosi participanti la festivitatile de depunere a coroanelor si la ceremonialul militar religios drept o ofensa adusa Zilei Natioanle a Romaniei, o incalcare a bunului simt, respectului reciproc si a bunei convietuiri interetnice. Romanii din Miercurea Ciuc, veniti sa sarbatoreasca impreuna acest eveniment , au ramas uimiti fata de aceasta atitudine a Primariei cu privire la Ziua Nationala, iar multi dintre ei aveau lacrimi in ochi si se intrebau daca legile statului mai sunt respectate si in Harghita.

Consilierul judetean, Constantin Strujan a afirmat ca este stupefiat de acest gest care se repeta dupa 1989, in conditiile in care se vorbeste de respectul reciproc al sarbatorilor nationale iar locuitorii acestui oras, indiferent ca sunt maghiari sau romani sunt cetateni ai aceleiasi tari. Prea Sfintitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, a declarat ca este un fapt regretabil ca intr-o zi a bucuriei, pe strazile din Miercurea Ciuc au lipsit cu desvarsire steagurile tricolore si ca este o totala lipsa de respect fata de Ziua Nationala a Romaniei. Pentru ca primarul Raduly Robert este plecat in Ungaria, viceprimarul Antal Attila nu a putut raspunde, nici autoritatilor nici jurnalistilor, care este motivul pentru care nu a fost pavoazat orasul cu tricolorul romanesc, asa cum prevede HG 1157 din 2001. Potrivit articolului 4, alineatul 1 este obligatorie arborarea drapelului Romaniei pe perioada sarbatoririi Zilei Nationale in locurile publice stabilte de autoritatile publice locale. Nearborarea drapelului, conform legii, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 25 la 50 milioane lei.

Chiar daca initial, programul de 1 decembrie nu prevedea traditionala retragere cu torte si prinderea in Hora Unirii, reprezentantii politici si spirituali ai romanilor din Miercurea Ciuc au decis ca aceste evenimente sa aiba loc in cursul serii. De Ziua Nationala a Romaniei au depus coroane la Monumentul Ostasului Roman reprezentantii institutiilor publice, partidelor politice inclusiv UDMR, unitatilor militare si de invatamnt iar la cermonialul militar religios au participat aproximativ 2 000 de persoane, romani si maghiari.

Intr-un comunicat primit la redactie din partea Asociatiei Comunitare Romanesti din Miercurea-Ciuc, aceasta asociatie civica protesteaza fata de gestul de sfidare al primariei de a nu arbora nici-un drapel national cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

"Asociatia Comunitara Romaneasca din Miercurea Ciuc a luat act cu ingrijorare fata de atitudinea sfidatoare a conducerii Primariei municipiului Miercurea Ciuc care, de Ziua Nationala a Romaniei, nu a pavoazat orasul, conform legii, cu tricolorul romanesc. Acest gest este o ofensa adusa acestei sarbatori a tuturor cetatenilor romani, care incalca regulile unei bune convietuiri interetnice. Este cu atat mai greu de inteles cu cat reprezentantii UDMR, formatiune din care face parte si primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, au participat la festivitati si au depus coroane de flori la Monumentul Ostasului Roman. De asemenea, ACROM apreciaza ca o astfel de atitudine, nu numai ca incalca legile tarii, dar aduce prejudicii bunului climat de intelegere dintre romanii si maghiarii din Miercurea Ciuc. Pe aceste considerente ACROM cere din partea conducerii Primariei sa se aduca scuze publice fata de comunitatea romaneasca din Miercurea Ciuc".
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions