Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Chisinaul nu recunoaste rezultatul alegerilor din UcrainaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :409
Monday, 29 November 2004

"Republica Moldova regreta faptul ca alegerile presedintelui Ucrainei din 21 noiembrie 2004 s-au dovedit a fi lipsite de criterii obiective pentru recunoasterea rezultatelor acestora de catre cetatenii Ucrainei si comunitatea internationala", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit comunicatului, "Republica Moldova isi exprima ingrijorarea fata de caracterul netransparent al procesului de votare. Cu o deosebita neliniste, constatam scindarea societatii civile ucrainene si distorsionarea evidenta a normelor si principiilor democratice fundamentale, in baza recunoasterii neconditionate a carora sunt edificate relatiile dintre statele noastre. Fiind atasate prioritatii unor relatii de buna vecinatate durabile cu Ucraina si poporul ei, autoritatile Republicii Moldova considera ca nu exista temei pentru recunoasterea rezultatelor alegerilor noului sef al statului ucrainean".

 
Romanii din Diaspora ii trimit pe Basescu si Nastase in turul doiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :548
Monday, 29 November 2004

Romanii care si-au exprimat preferintele electorale in sectiile de peste hotare i-au acordat cel mai mare numar de voturi candidatului Aliantei D.A PNL-PD la presedintia Romaniei, Traian Basescu.

Astfel, conform datelor furnizate de site-ul www.voteaza.org, cel care a initiat campania "Mergi la Vot" pentru romanii din Diaspora, la Munchen au votat 848 de romani, la Istambul 141, in timp ce la Houston au fost 118 votanti. Dintre acestia, la Munchen cel mai mare numar de votanti au fost de partea candidatului Aliantei D.A, Traian Basescu, caruia i-au acordat 580 de voturi, plasandu-l la mare distanta de principalul sau contracandidat, Adrian Nastase, care a obtinut 103 de sufragii. Pe locul trei, la Munchen s-a aflat candidatul PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, cu 64 de voturi, iar pe locul patru, Corneliu Vadim Tudor, cu 38 de voturi. Si la Houston, romanii i-au dat cele mai multe voturi lui Traian Basescu - 83, din totalul de 118 exprimate, in timp ce Adrian Nastase a obtinut 13 voturi. Tot Gheorghe Ciuhandu este pe locul al treilea si la Houston, obtinand, insa, 14 voturi. Rezultatele de la Senat si Camera Deputatilor sunt favorabile la Munchen si Houston tot Aliantei D.A, situata pe primul loc. Astfel, in Munchen, la Camera Deptatilor Alianta PNL-PD a obtinut 544 de voturi, fata de PSD, cu 78 de voturi, PRM si PNTCD la egalitate cu 50 de voturi, din totalul de voturi valabile de 842. La Senat, dintr-un total de 840 de voturi valabile, Alianta si-a adjudecat 526 de voturi, la o distanta foarte mare fata de Uniunea Nationala PSD+PUR, care a obtinut 86 de voturi. La Philadelphia, tot Traian Basescu este pe primul loc, cu 97 de voturi, iar Adrian Nastase pe locul al doilea cu un numar de 23 de voturi. La Senat si Camera Deputatilor cele mai bune mandate sunt pentru Alianta Dreptate si Adevar, 87, respectiv 89 de voturi. La distanta considerabila se afla Uniunea Nationala PSD+PUR, care a obtinut cate 16 voturi, atat la Camera cat si in Senat, dintr-un total de 131 de voturi. La Detroit, dintr-un numar total de 415 alegatori, Traian Basescu a fost creditat de 314 pentru un mandat la Presedintie, pe locul doi s-a aflat candidatul PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, votat de 44 de romani, iar Adrian Nastase s-a clasat pe locul al treilea, cu 39 de voturi. Alianta Dreptate si Adevar a obtinut 280 de voturi la Senat si 277 la Camera Deputatilor, conducand detasat fata de urmatoarele doua clasate, PNTCD (61 de voturi) si Uniunea PSD+PUR (31 de voturi la Senat si 36 la Camera).

In urma numararii voturilor la sectia de votare din capitala Finlandei, Helsinki, dintr-un total de 164 de voturi Traian Basescu a obtinut 105 voturi, Adrian Nastase - 23 de voturi, Gheorghe Ciuhandu - 16 voturi si Marko Bela - 11 voturi, conform datelor furnizate de Consulul Dan Tudor, din cadrul Ambasadei Romane la Helsinki. La Camera Deputatilor, Alianta DA a iesit, din nou, pe primul loc, cu un numar de 95 de voturi din totalul de 163 de voturi valide, urmata de PSD+PUR, cu 22 de voturi, UDMR, cu 20 de voturi, si de PNTCD, cu 11 voturi. O situatie similara s-a inregistrat si la Senat, acolo unde, dintr-un total de 164 de voturi valabile, Alianta a obtinut 94 de voturi, PSD+PUR, 25 de voturi, UDMR, 18 si PNTCD, 9 voturi.

Romanii din Australia si Noua Zeelanda s-au prezentat la urne in sectiile de votare puse la dispozitie de autoritatile romane in Sydney, Canberra si Wellington, rezultatele inregistrate dupa numaratoarea voturilor in aceste orase inregistrand o majoritate a sufragiilor pentru candidatul la presedintie Traian Basescu, respectiv Alianta DA in ceea ce priveste Senatul si Camera Deputatilor. Astfel, la Sydney, din totalul de 137 de voturi inregistrate, din care 133 valabile, pentru functia suprema in stat, Traian Basescu a obtinut 82 de voturi, Adrian Nastase 24 de voturi, Gheorghe Ciuhandu 11 voturi, iar Corneliu Vadim Tudor 10 voturi. La Senat, s-au validat 133 de voturi, 66 pentru Alianta DA, 20 de voturi pentru PSD+PUR, 13 voturi pentru PNTCD si tot 13 voturi pentru PRM. In ceea ce priveste repartitia pentru Camera Deputatilor, din cele 131 de voturi valide 66 au fost in favoarea Aliantei DA, 23 a obtinut PSD+PUR, PNTCD a luat 13 voturi, iar PRM doar 9 voturi. La Canberra si Wellington fruntasii sunt tot Traian Basescu si Alianta DA, numaratoarea neincheindu-se in cele doua localitati australiene, informeaza observatorul la sectia de votare din Sydney, Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia, "Magazin Romanesc".

Conform site-ului www.casa-romanilor.ch, rezultatele turului de scrutin desfasurat in Elvetia in ziua de 28 noiembrie sunt: in Berna, Traian Basescu a intrunit un total de 216 voturi, urmat de Adrian Nastase, cu 33 voturi, Gheorghe Ciuhandu, 23 de voturi si Corneliu Vadim Tudor, cu 13 voturi. La Senat, Alianta D.A a obtinut 205 voturi, PSD+PUR 32 de voturi, PNTCD, 23 de voturi si PRM 14 voturi. Pentru Camera Deputatilor au votat in capitala elvetiana 209 persoane pentru Alianta DA, PSD+PUR a strans 31 de voturi, PNTCD, 20 de voturi, iar PRM, 10 voturi. La Geneva situatia este oarecum similara, pentru functia suprema in stat votand in total 512 persoane, Traian Basescu mentinandu-se in continuare pe locul intai cu 368 de voturi, secondat de candidatul PSD+PUR, Adrian Nastase, care a strans 72 din sufragii, de Gheorghe Ciuhandu, cu 30 de voturi si de Corneliu Vadim Tudor, cu 16 voturi. La Senat Alianta DA a obtinut 337 de voturi, urmata la mare diferenta de PSD+PUR, cu 58 de voturi, de PNTCD, cu 51 de voturi si de PRM, cu 18 voturi. Si la Camera Deputatilor romanii din Geneva au votat majoritar cu Alianta DA, aceasta intrunind 330 de voturi, urmata din nou la mare distanta de PSD+PUR, cu 64 de voturi, de PNTCD cu 56 de voturi si de PRM, cu 18 voturi.

Romanii de la Istanbul, in schimb, il prefera pe Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR. Din totalul de 241 de voturi, actualul prim ministru al Romaniei a obtinut 106 sufragii, iar pe locul al doilea s-a clasat candidatul Aliantei DA, Traian Basescu, cu 87 de voturi. Pe locul al treilea s-a clasat candidatul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, cu numai 19 voturi. La Senat, romanii din Istanbul au acordat o majoritate de voturi Uniunii Nationale PSD+PUR: 93 de voturi, fata de 83 cate a obtinut Alianta formata din PD si PNL. Si la Camera Deputatilor s-a obtinut acelasi numar de voturi, informeaza site-ul oficial www.voteaza.org. Vom reveni cu mai multe detalii pe masura finalizarii numaratorii si in restul sectiilor de votare pentru romanii din Diaspora.

 
Dupa Ucraina, Washingtonul ar putea avea ca tinta schimbarea regimului la ChisinauPDF Print E-mail
Londra, Marea Britania/Romanian Global News
Accesari :499
Monday, 29 November 2004

Cotidianul britanic The Guardian noteaza ca in spatele "revolutiei castanelor" de la Kiev sta Washingtonul, care utilizeaza cu succes o strategie de schimbare a guvernarilor autocrate in fostul spatiu socialist.

Potrivit publicatiei citate, in 2000, guvernul american a organizat la Belgrad o campanie pentru schimbari democratice, implicand in acest proces diplomati, tehnologi politici si consultanti. The Guardian afirma ca, atunci, in inlaturarea lui Slobodan Milosevici, rolul-cheie l-a jucat ambasadorul SUA, Richard Mayers, iar anul trecut acesta l-a invatat si pe Mihail Saakasvili cum sa-l detroneze pe Eduard Sevardnadze. "A fost elaborat un sablon de manipulare a alegerilor in alte tari, prin mobilizarea si instruirea democratica a tineretului si incurajarea nesupunerii civice", subliniaza The Guardian, mentionand ca singurul esec a fost suferit in Belarus, cand nu s-a reusit debarcarea lui Lukasenko.

"Daca, acum, la Kiev strategia americana de sprijinire a popoarelor in debarcarea regimurilor antidemocratice va avea succes, cu siguranta ca Washingtonul o va aplica si in alte republici ex-sovietice. Urmatoarea tinta ar putea deveni Moldova sau tarile autoritare din Asia Centrala", prognozeaza The Guardian.

 
Diplomatia basarabeana il acuza pe ambasadorul rusPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :456
Monday, 29 November 2004

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova si-a exprimat, joi, 25 noiembrie, nedumerirea in legatura cu declaratiile ambasadorului Federatiei Ruse in Republica Moldova, Nikolai Reabov, facute in cadrul conferintei de presa la 24 noiembrie curent, informeaza un comunicat de presa al MAE.

Acesta a mentionat ca declaratiile ambasadorului "nu se inscriu in rigorile consacrate ale eticii diplomatice" si l-a chemat pe Reabov sa respecte eticheta diplomatica si normele ce reglementeaza raporturile dintre state institutionalizate de Conventia de la Viena din 1961 privind relatiile diplomatice, in spiritul bunei credinte si a principiilor de drept international.

Totodata, Ministerul de Externe nu a precizat ce declaratii se au in vedere si ce fapt anume este considerat drept incalcare a eticii diplomatice.

Conferinta de presa sustinuta de ambasadorul rus a durat mai mult de o ora, timp in care diplomatul rus s-a referit la diverse aspecte ale colaborarii moldo-ruse, printre care problema scolilor din Transnistria si declaratia de stabilitate si securitate pentru Republica Moldova.

 
Alegerile din Ucraina vazute de etnicii romaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :460
Monday, 29 November 2004

Alegerile din Ucraina si framantarile sociale provocate de rezultatele oficiale anuntate au fost extrem de urmarite si analizate atat de politologi din tara cat si de geostrategi internationali.

Participarea la vot a etnicilor romani din Ucraina a fost subiectul urmarit si de Romanian Global News impreuna cu analistii politici romani din Ucraina. Am stat de vorba cu dl. dr. Ion Popescu, care a urmarit in mod direct alegerile din Ucraina fiind implicat ca observator impreuna cu observatorii internationali. Cum au votat romanii a fost tema discutiei iar rezultatul, asa cum ne-a subliniat si dl. Popescu, este lesne de inteles pentru ca rezultatele generale ii includ si pe acestia. De exemplu raioanele Transcarpatia, Herta, Noua Sulita si Hliboca au votat in proportie majoritara pentru fostul premier Ianucovici insa explicatiile sunt de ordin social, Popescu spunand ca voturile au fost acordate pentru siguranta sociala pe care a promis-o candidatul de stanga, posibilitatii folosirii limbii materne in localitatile unde populatia este majoritar romaneasca. Candidatul opozitiei, Victor Iuscenco, care a avut si el o oferta asemanatoare a atras atentia ca aceste ofertele fostului premier sunt valabile doar pentru populatia de etnie rusa iar celelalte minoritati risca daca merg pe aceasta promisiune, pentru ca nu le va fi acordata lor. Pachetul de promisiuni a candidatului opozitiei I-a determinat pe romanii din raionul Cernauti sa voteze in proportie majoritara cu candidatul Victor Iuscenco.

Ion Popescu a declarat pentru Romanian Global News ca alegerile din Ucraina vor fi o grea incercare pentru coeziunea etnicilor romani si ca nimic si nimeni nu trebuie sa se interpuna intre acestia pentru a-i dezbina. Mesajul liderilor asociatiilor romanesti catre populatia de etnie romana din Ucraina este unul de solidaritate si neinvrajbire pentru ca, spun ei, intr-o societate democratica libera fiecare are dreptul optiunii sale politice.

Validarea sau invalidarea alegerilor din Ucraina este motorul care va face ca in aceasta dupa-amiaza intrega societate globala interesata de aceasta problema sa fie cu ochii atintiti asupra sedintei Parlamentului ucrainean, intrunit pentru a anunta decizia finala a acestor alegeri. Ceea ce se stie deja si este evidentiat de analistul politic roman este faptul ca in mod normal, conform legii electorale ucrainene, alegerile nu pot fi anulate in totalitate, ci numai rezultatele din circumscriptiile unde s-au invalidat rezultatele in urma cercetarilor.

In legatura cu implicarea sau neimplicarea unor vecini ai Ucrainei in problematica legata de aceste alegeri, dr. Ion Popescu a declarat ca implicarea vecinilor si chiar a Uniunii Europene nu este vazuta cu ochi buni de analistii politici ucraineni dar nici de populatie, deoarece interventia vestului, de exemplu, creaza premise pentru implicarea estului si tot asa. "Ucrainenii sunt singurii care trebuie sa isi rezolve problema acum si sa speram ca o vor face cu maturitate. Alegerile si rezultatele alegerilor din Ucraina sunt deja o problema de geopolitica a regiunii", a mai spus acesta pentru Romanian Global News.

 
Cozi interminabile la sectiile de votare din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :470
Monday, 29 November 2004

Reactiile la alegerile generale romanesti nu intarzie sa apara. Proasta organizare, lipsa spatiilor de votare, distanta si orele lungi de asteptare pentru a-si exprima dreptul constitutional, insuficienta buletinelor de vot care in unele sectii de votare au starnit chiar reactii adverse, la care au fost supusi romanii din lumea intreaga, au facut obiectul mesajelor pe care le-am primit in aceasta dimineata la redactie.

In cele ce urmeaza publicam o scrisoare a unui tanar roman de la Chisinau, reactie care nu este singulara cel putin pentru spatiul basarabean.

Am incercat azi de citeva ori sa votez dar si dimineata si pe la amiaza si acum seara am gasit la ambele sectii de votare din Chisinau cozi uriase. Cam doua, trei sute de oameni in fiecare. Curtea ambasadei si a sectiei consulare din Chisinau e plina de cetateni romani, fie ca au domiciliul aici sau chiar locuiesc in Tara dar se afla la munca, studii in partea stanga a Prutului, oamenii au venit sa voteze. Numai ca stand cate un sfert de ora la coada vedeam cum fiecare al doilea venit pleaca descurajat. Functionarii de la ambasada lucreaza alene, coada se misca greu, insuportabil. Cineva care a venit la 11.30 a ajuns abia la 17 sa puna stampila. Cei care au reusit sa-si exercite dreptul de vot sunt nedumeriti ca a fost nevoie de atata efort. Eu chiar am renuntat la acest drept din cauza umilintei la care sunt supus, in miez de iarna sa stau ore in sir la coada. Consider ca suntem tratati discriminatoriu, imi sint lezate drepturile de cetatean.

In ajun am sunat la ambasada sa aflu cum se poate vota si mi s-a spus ca programul e intre ora 8 si 22, la stiri s-a spus ca e de la 7 la 21. Poate cel de la capatul firului se conduce de ora Moscovei?! Mi s-a mai comunicat la telefon ca nu pot sa votez daca a expirat termenul de valabilitate al pasaportului, azi am aflat totusi ca se poate.

Consider ca e intentionata si rauvoitoare decizia de a deschide in Republica Moldova doar doua sectii de votare cand aici sunt peste jumatate de milion de cetateni care locuiesc relativ compact. Macar in centrele urbane mai importante trebuia sa se ofere tuturor ocazia sa-si exprime optiunea! Mai ales ca la referndumul de acum jumatate de an s-a dovedit ca sunt foarte multi cetateni activi si ca o sectie sau doua sunt insuficiente. Nu stiu daca pana la turul doi (daca va fi) e posibila deschiderea altor puncte de colectare a voturilor. Dar macar pentru urmatoarele alegeri trebuie sa se schimbe ceva. Rusia a avut in RM peste 20 de sectii, Ukraina aproape 10. Romania, care are cei mai multi cetateni in acest spatiu, isi permite sa ignore drepturile lor!"

 
Act de solidaritate al Asociatiei Invatatorilor Aradeni si Adevarului de Arad cu romanii din TimocPDF Print E-mail
Malainita, Timoc Serbia/Romanian Global News
Accesari :519
Monday, 29 November 2004

Efortul tanarului preot roman Boian Alexandrovici din Malainita-Negotin de a construi o biserica pentru romanii din Timocul sarbesc este cunoscut si adus la cunostiinta opiniei publice din Romania si peste hotare prin interviul realizat cu acest preot si publicat in presa romana.

Asociatia Invatatorilor Aradeni si ziarul Adevarul de Arad au adus cu consecventa la cunostiinta aradenilor situatia dramatica a romanilor din Timocul sarbesc. Acest tanar preot ne-a trimis acum un dosar voluminos cuprinzand schimbul de documente facut de el timp de 2 ani in numele satenilor de acolo cu autoritatiile sarbe care in final i-au refuzat autorizarea ridicarii primei biserici romanesti din regiune", transmite Presedintele Asociatiei Invatatorilor Aradeni, Viorel Dolha. La 1 decembrie 2004, intre orele 12 si 13, un grup de invatatori vor fi in fata Primariei Arad si vor da ocazia celor doritori sa semneze o scrisoare pe adresa Ambasadorului Serbiei si Muntenegru la Bucuresti (Calea Dorobantilor nr.34 sector 1) in care se solicita acestuia rezolvarea pozitiva a cererii preotului Alexandrovici.

Cei care vor sa vina in intampinarea cererii de sprijin financiar a preotului Boian necesar ridicarii primei biserici romanesti din Timocul sarbesc pot depune prin ordin de plata sau mandat in contul RO60CECEAR0137ROL0000091 al Asociatiei Invatatorilor din jud. Arad deschis la CEC Arad (sucursala CEC are adresa Arad B-dul Revolutiei nr.5-7) neaparat cu mentiunea ,,Pentru Romanii Ortodocsi-Malanita". Alte informatii puteti obtine la numarul de telefon: 0744195155 - Presedintele Asociatiei Invatatorilor Aradeni, Viorel Dolha. Preotul Boian Alexandrovici poate fi contactat la tel +381 63 81 57 209.

Redam mai jos textul scrisorii ce va fi adresata diplomatilor sarbi:

Excelentei Sale Domnului Ambasador al Serbiei si Muntenegru in Romania,

Cunoasteti desigur ca romanii din Voivodina au unele drepturi nationale (nu cate au sarbii din Romania, dar au cateva biserici si scoli). Cunoasteti desigur si ca romanii/valahii timoceni din judetele Bor, Branicevo, Zajeciar, Pomoravlie (mult mai multi conform ultimului rensamant) nu au nici o ora de limba romana in scoala, biserica si presa. Din septembrie reprezentanti ai timocenilor au intrat in Consiliul Minoritatii Nationale Romane din Serbia- institutie infiintata de statul sarb. Unul din ei este chiar presedintele acestui consiliu. Timoceanul Boian Alexadrovici preot din Malainita raionul Negotin este si el membru al conducerii acestui consiliu. El a infiintat Asociatia pentru Cultura Romanilor din Serbia ,,Romanii Ortodocsi-Malainita" si cu acordul credinciosilor romani a inceput demersuri pentru ridicarea unei biserici care sa fie sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe romane din Varset a carei binecuvantare o are. Cunoastem ca legislatia sarba consacra libertatea cultelor si ca exista o lege sarba aproape rezonabila a minoritatilor nationale care detaliaza aceste drepturi. Va rugam sa solicitati institutiilor din Serbia sa autorizeze construirea unei biserici romanesti pentru romanii din Malainita care doresc sa faca acest lucru pe cheltuiala lor, dar de 2 ani sunt refuzati si intimidati. Nici unde in lumea civilizata nu se cere pentru aprobarea ridicarii unei biserici a unui cult avizul altui cult. Spunem aceasta incat se pare ca institutiile statului sarb nu iau decizii conform legii ci tin cont de opozitia Bisericii Sarbe. Va prezentam mai jos documetele care certifica aceasta incalcare a legii care merge de la tergiversare si refuz la presiuni si amenitari la adresa cuiva care nu doreste decat sa ridice o biserica ortodoxa in care sa se roage in limba materna.

Cu adresa 06 din 10 01 2004 Episcopul Ortodox Sarb al Timocului-Iustin ii comunica preotului roman ca ,,In ciuda incercarilor oamenilor cu intentii bune de a va sfatui sa va lasati de acest lucru ati ramas cu ideea ridicarii in Malainita a unei biserici ortodoxe romanesti facand discordie intre oameni. Va sfatuim parinteste sa ganditi logic si sa reveniti la biserica ortodoxa sarba". Acelasi mesaj de intimidare i-l trimite prin adresa nr. 03 din 14 01 2004 arhiepiscopul Milan Radovici al Negotinului.

Cu adresa nr.350-194/03 III/01 din 30 04 2004 Primarul din Negotin, Miriana Doicinovici refuza acordarea autorizatiei de constructie, invocand lipsa de competenta care ar fi a Ministerului Cultelor. Ori in 9 06 2003 comitetul bisericesc din Malainita ceruse aprobare Ministerului Cultelor - d-lui ministru Voislav Milanovici. Ministrul Cultelor a comunicat adunarii bisericesti din Malainita prin adresa nr. 351-01-2/2003 din 23 iunie ca nu este competent si ca aceasta competenta ar apartine Primariei. Oamenii se mai adresasera si Ministerului Investitiilor de Capital care prin adresa 011-00-00013/2004-10 din 13 04 2004 ii indruma sa se adreseze ministerului cultelor. In 2004 Alexandrovici revine cu o cerere la Ministerul Cultelor, insa prin adresa 08-00-42 din 30 aprilie 2004 Ministrul ii comunica sa se adreseze primariei. Nu mai repetam ca aceasta tocmai ii spusese sa se adreseze ministerului.

Deci intimidari si refuz pe linie facute cu ,,binecuvantarea" episcopului sarb. Preotul roman incepe sa faca plangeri penale. In 23 06 2004 Boian Alexandrovici face plangere la judecatorie impotriva primariei. Acelasi nefericit preot roman face plangere inregistrata cu nr.214 in 30 01 2004 la politia Negotin impotriva preotului sarb Jarco Novacovici din Iasenita care l-a amenintat cu bataia daca va continua ideea bisericii romanesti. In 06 02 2004 il cheama in judecata pe Ivan Puici pentru acelasi tip de amenintari facute pentru a-l descuraja in demersul ridicarii bisericii romanesti.

Fiindu-i clar ca este plimbat de la Ana la Caiafa preotul inregistreaza cu nr. 78/07/01 din 9 07 2007 o adresa Organizatiei pentru Drepturile Omului din Negotin si in 12 iulie 2004 se adreseaza Presedintelui Republicii Serbia Boris Tadici. Ajuns la capatul rabdarii, acest tanar preot roman umilit de statul al carui cetatean este a cerut sprijin in 13 noiembrie 2004 Asociatiei Invatatorilor Aradeni si ziarului Adevarul de Arad carora le-a trimis copii de pe toate aceste documente pomenite mai sus. Suntem solidari cu acesta si percepem cele de mai sus ca un act de inamicitie si la adresa Romaniei. Credem ca nu va fi nevoie sa apelam si la alte demersuri democratice si legale pentru a convinge statul sarb sa ne respecte conationalii.

Avem speranta ca aveti interesul ca statul pe care il reprezentati sa rezolve conform legii si cu intelegere acest caz.

 
Prim turneu Phoenix in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :508
Monday, 29 November 2004

Grupul Phoenix va sosi in Canada in data de 29 noiembrie. Agentia de impresariat artistic Karma Production a organizat primul turneu nord-american al formatiei romanesti.

Initial au fost programate trei spectacole: 3 decembrie Ottawa, 4 decembrie Montreal si 5 decembrie Toronto. Datorita epuizarii biletelor pentru concertul torontian, organizatorii au programat repetarea spectacolului pe data de 9 decembrie.

Formula cu care grupul Phoenix va intra pe scena este: Nicu Covaci, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Tandarica si Cristian Claudiu Gram.

(transmite din Canada pentru Romanian Global News Raul Dudnic)

 
Expozitie in memoria lui Marinel SasarmanPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :535
Monday, 29 November 2004

Expozitia "Poezie si Grafica" de Marinel Sasarman va fi deschisa in perioada 30.11-17.12, la Centrul Cultural International CAISA din Helsinki.

Expozitia este tinuta in memoria lui Marinel Sasarman, decedat luna trecuta dupa o lunga si grea suferinta provocata de cancer. "Tatal meu si-a dorit foarte mult sa fie prezent la aceasta expozitie fiind acceptat de Centrul Cultural International CAISA cu 1 an si jumatate in urma, in timpul vizitei sale in Finlanda. Fiind o realizare mare pentru el, a sperat pana in ultimul moment ca va putea veni in Finlanda si va vedea implinit ceea ce a indragit asa de mult, desenele in penita cu tus si poeziile sale, expuse pentru prima data in afara spatiului romanesc...", anunta Sorana Nagy, fiica lui Marinel Sasarman. In completarea detaliilor despre expozitie, mentionez ca vara aceasta tatal meu a publicat volumul de poezie si grafica RESEMNAREA DE A FI, la Editura Todesco, Cluj-Napoca. O buna parte din graficele si poeziile publicate in volum constituie expozitia de la CAISA. De asemenea se vor gasi la CAISA mai multe exemplare ale volumului sau de poezie pentru cei interesati sa citeasca poeziile si in limba romana, poeziile din cadrul expozitie fiind traduse in engleza. Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 2 decembrie iar deschiderea va fi oficiata de catre Dl. Ambasador Neagu Udroiu. Adresa Centrului Cultural CAISA este MIKONKATU 17 C, etajul 2. Intrarea la CAISA se face de la drumul principal care duce inspre parcul Kasianemi, in centrul Helsinki-ului unde circula autobuzele 18, 65, 66, liniile de tramvai 7A.

 
Apel catre romanii din Canada si nu numaiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :509
Monday, 29 November 2004

"Hai sa ne unim puterile si sa pastram si Scoala romaneasca de la Secord, din partea de Est din Toronto, care-i asteapta si-i primeste cu mult drag pe toti studentii romani din zona, in fiecare marti de la ora 4:00 p.m - 6:30 p.m.

Adresa scolii este : Secord PS, 101 Barrington Avenue. A inceput un nou an scolar pe care dorim sa-l facem cat mai rodnic impreuna cu dumneavostra dragi studenti si parinti si cu sprijinul intregii comunitati romanesti din Toronto si imprejurimi. Sa ne dovedim noua insine ca suntem in stare sa ne adunam si sa ne pastram originea oriunde in lume. Veniti asadar cu mic cu mare la Scolile care incearca sa pastreze limba si traditiile de acasa si sa le continuie generatiilor care vin. Telefonati-ne la orice ora, faceti-va o frantura de timp si aduceti copilasii la ora de Limba Romana ca si ei sa-l cunoasca pe Sadoveanu, Creanga, Eminescu, Nichita Stanescu", anunta doamna profesoara Livia Popa. Dansa face un apel cat se poate de calduros romanilor care locuiesc in apropiere de Secord: "Dorim sa reinfiintam clasa de limba romana si pentru studentii mai mari - respectiv grupele 1 - 8 si speram cu tarie sa avem doua clase la gradinita. De ce oare sa fie asa de greu sa ne pastram ceea ce ar trebui sa fie sfant: limba si traditiile romanesti?! Ne e rusine oare cu limba si identitatea noastra?! Am remarcat cu tristete ca randurile copiilor nostri sunt tot mai mici, iar grupurile copiilor altor nationalitati sporesc... Oare dulce si frumoasa" e numai chineza sau alta limba decat cea romaneasca?! Ma alatur tuturor romanilor de buna credinta si ingaduiti-ne sa va multumim din inima ca sunteti alaturi de cei ce se straduiesc sa pastreze nucleul romanesc pe pamantul Canadei. Fie ca impreuna sa ne dovedim vrednici de misiunea nobila ce ni s-a incredintat. Asadar sa ni se inzeceasca puterile, sa ni se aprinda ravna, ca sa facem din copiii nostri o preafrumoasa gradina Romaneasca. Cinste voua parintilor, bunicilor si tuturor celor ce va faceti timp aducand copiii sa invete a-si pastra fiinta neamului nostru oriunde in lume! Fiti mandri de identitatea pe care o avem, pentru ca asa cum spunea marele savant Petre Tutea : Limba Romana are virtuti complete prin ea poti deveni vultur. "Limba Romana e sufletul nostru, respiratia noastra, fantana cugetului nostru este limba marelui Eminescu si Nichita Stanescu, lasata ca dar sfant copiilor, copiilor nostri. Vom trai impreuna, cu mic cu mare, momente de sarbatoare ce vor ramane imprimate pe peliculele realizatorilor emisiunii in Limba Romana de la televiziunea locala, in presa noastra romanesca de peste ocean si mai ales in inimile noastre ale tuturor", se mai arata in apel.

 
Expozitie Regina Maria la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :495
Monday, 29 November 2004

Marti, 30 noiembrie, de ora 18 (ora locala), in Sala de Expozitii a Accademiei di Romania din Roma va avea loc vernisarea expozitiei "Regina Maria a Romaniei - personaj al Belle Epoque", iar prezentarea oficiala va avea loc vineri, 3 decembrie tot de la orele 18.00.

Maria Alexandra Victoria, principesa de Edinburgh si de Sachsen-Coburg-Gotha, casatorita cu Regele Ferdinand I si devenita regina a Romaniei in 1914, a fost unul dintre personajele importante ale istoriei Romaniei intre cele doua razboaie mondiale, dar mai ales in timpul Unirii celei mari de la 1 decembrie 1918. Expozitia de la Roma, dedicata ei, isi propune sa ii recompuna personalitatea pe baza documentarelor si arhivelor din perioada Belle Epoque. Evenimentul este organizat de Muzeul National Cotroceni.

 
Tanarul violonist roman Andrei Gocan in concert in AngliaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :564
Monday, 29 November 2004

Violonistul roman Andrei Gocan si pianista Agnieszka Panasiuk vor sustine un concert la Biserica St. Martin-in-the-Fields din Londra, luni, 29 noiembrie, de la ora 13.00.

Evenimentul se inscrie in seria de concerte din lunch-time de la biserica amintita, sub denumirea de "Tineri Muzicieni Romani in Seriile Londoneze". Andrei Gocan, un tanar si extraordinar de talentat violonist, s-a nascut la Oradea in 1984 si a studiat la scoala de muzica din Cluj. Mai tarziu, in 2004, Andrei a fost acceptat la Royal Academy of Music de la Londra, iar in prezent beneficiaza de o bursa din partea Fundatiei Ratiu UK. Concertul sustinut la biserica St. Martin-in-the-Fields va contine piese de Beethoven, Kreisler, Enescu, De Sarasate. Intrarea la acest concert, ce va dura aproximativ 50 de minute, este gratuita, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra.

 
Expozitie Dana Codorean Berciu la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :621
Monday, 29 November 2004

O expozitie de pictura si caligrafie cu tema "Ingeri" de Dana Codorean Berciu si Catherine Bootland va fi inaugurata luni, 29 noiembrie la Muzeul Horniman din Forest Hill, Londra.

Expozitia va fi deschisa publicului pana in februarie 2005 la Horniman Museum Cafe, intre orele 10.30 si 17.30, perioada in care intrarea va fi libera. Dana Codorean Berciu este nascuta in Romania in 1954. A absolvit Academia bucuresteana de Arte Frumoase "Nicolae Grigorescu" in 1977 si a avut numeroase expozitii personale, dar si ale elevilor ei, mai tarziu, cand a inceput sa predea. S-a stabilit la Londra in 1991, iar de atunci a inaugurat un numar mare de expozitii in Marea Britanie, a predat in ateliere de lucru, colegii si a sustinut si lectii particulare, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra. Tehnica sa de lucru este arta traditionala a picturii pe sticla si consta in redarea elementelor principale ale compozitiei in contururi negre. Pictura sa foloseste din belsug, straturi aurii, argintii si de bronz pentru a accentua zone importante ale lucrarii. Tehnica traditionala a picturii pe sticla a fost folosita in Europa de Est, mai ales in realizarea icoanelor. Catherine Bottlan, cea care va expune alaturi de romanca, a studiat caligrafia la Roehampton, iar acum este caligraf liber profesionist, lucrand la piese traditionale si contemporane. Opera lui Catherine foloseste forme caligrafice de litere pentru a crea picturi din text.

 
Sarbatoare religioasa romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :516
Monday, 29 November 2004

Biserica Ortodoxa Franco-Romana Sf. Andrei isi va sarbatori hramul marti, 30 noiembrie, incepand cu orele 19.00.

Slujba se va tine la Temple de LOratoire din Rue des Augustins, nr 5, langa Place de la Comedie. Slujba va fi urmata de o masa, pentru care persoanele care vor sa participe sunt rugate sa aduca ceva de mancat si de baut.

 
Aparitie literara romano-franceza in format electronicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :440
Monday, 29 November 2004

O noua carte electronica semnata de Luiza Palanciuc se va lansa luni, 29 noiembrie la Editura LiterNet.

Volumul "Pierre-songe" (Piatra-burete) apartine atat literaturii romane, cat si literaturii franceze, careia ii este asimilata prin limba de adoptie a autorului sau. Odata cu lansarea cartii Luizei Palanciuc, editura LiterNet isi deschide spatiile virtuale unei sectiuni speciale a literaturii romane. Volumul este primul dintr-o serie care ar putea deveni un avant-post al literaturii romane in literatura universala.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions