Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Amplasarea de placute trilingve in Covasna agita spiritelePDF Print E-mail
Covasna, Romania/ Romanian Global News
Accesari :475
Wednesday, 24 November 2004
Actiunile desfasurate ieri la limita dintre judetele Brasov si Covasna prin intentia ilegala de amplasare a unei placute trilingve care sa desemneze intrarea in asa zisul "Tinut secuiesc" a starnit iarasi dezbateri si reactii de tot felul.

Inscriptionata, pe fond albastru, in romana, maghiara si engleza, placuta a fost instalata pentru cateva minute doar, intrucat era ilegala aceasta actiune, pe o poarta secuiasca de lemn, aflata de mai multi ani langa coloana de beton pe care, sub stema judetului, sta scris "Covasna". Prezenti la aceasta actiune menita sa tulbure iarasi apele doar cu cateva zile inaintea alegerilor generale, au fost primarul din Sfantu Gheorghe, Albert Almos, presedinte al UDMR Covasna, presedintele Consiliului Judetean Covasna, care nu este la prima abatere de acest fel. In opinia initiatorilor nu era nevoie de o aprobare legala a respectivului demers "pentru ca nu e nici constructie, nici instalatie si nu jeneaza in nici un fel traficul rutier". "Are autorizatie asa cum au toate afisele electorale", a concluzionat primarul Albert Almos.

La nici o jumatate de ora de la instalare insa,autoritatile locale l-au dat jos. Aproape simultan cu aceasta actiune, la Grupul Scolar "Constantin Brancusi", din Sf. Gheorghe, udemeristii covasneni au incercat sa amplaseze pe cladirea liceului o placuta comemorativa cu numele unui inginer maghiar, Losy Ede sub pretextul Zilei Tehnicii Maghiare din Transilvania: "am vrut sa o marcam in acest fel, mai ales ca inginerul Losy s-a nascut chiar in cladirea liceului, acum 125 de ani", a justificat primarul Albert Almos. Tentativa a fost insa impiedicata imediat de protestul elevilor si conducerii scolii, sustinut de directoarea Rodica Parvan cu argumentul "Liceul e romanesc, cu elevi romani si limba de predare romana si o asemenea placuta ungureasca n-are ce cauta pe el!".

Societatea civila din Covasna, ingrozita realmente de lipsa de comportament european si responsabilitate civica a maghiarilor dar mai ales a reprezentantilor acestora, a dat publicitatii un comunicat de presa in care isi exprima dezacordul si ingrijorarea fata de cele intamplate sub directa autorizare a reprezentantului statului roman in teritoriu.

"Societatea civila din judetul Covasna isi exprima dezacordul pentru intentia Consiliului Local Sf. Gheorghe de a amplasa o placa comemorativa pe cladirea Grupului Scolar Constantin Brancusi din Sf. Gheorghe. Aducem la cunostinta opiniei publice ca legea nu a fost respectata, deoarece nu exista documente care sa ateste nasterea lui Smitd Ede in cladirea scolii, iar acordul institutiei pentru amplasarea placii nu a fost obtinut.

Tragem un semnal de alarma pentru amplasarea ilegala a unei placute trilingve cu denumirea Tinutului Secuiesc la granita judetului Covasna in localitatea Chichis, acest fapt constituind un pas spre enclavizare etnica.

Consideram ca actiunile au un caracter electoral si de asimilare si au ca scop crearea de tensiuni nefiresti in randul populatiei din  judet." Comunicatul de presa este semnat de Centrul European de Studii Covasna Harghita, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni - Sf. Gheorghe, Liga Tineretului Crestin Ortodox Roman - Sf. Gheorghe, Asociatia "Cultul Eroilor" - Sf. Gheorghe, Fundatia Neamul Romanesc - Sf. Gheorghe, Liga Andrei Saguna, Fundatia Mihai Viteazul - Sf. Gheorghe.

 

 
Ucraina pe urmele revolutiei romanesti din decembrie '89?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :576
Wednesday, 24 November 2004
Alegerile din Ucraina dar si rezultatele lor se afla in aceste zile sub lupa observatorilor internationali si a analistilor politici din intreaga lume.

De rezultatul acestora depinde atat democratizarea cat si existenta viitoare a comunitatii romanesti, a treia etnie numerica din tara vecina. Preocupati de problemele pe care le au sau le pot avea romanii din Ucraina, am contactat un tanar jurnalist, Liviu Rusu, redactor sef la ziarul "Junimea" din regiunea Cernauti, care a participat direct la actiunile de protest din strada, ce au adunat in orasul Cernauti peste 30 000 de manifestanti. Nimeni nu mai neaga acum ca aceste miscari de strada pot degenera in conflicte civile, pentru ca pana si actuala putere a facut apel la sprijinul armat si a declarat ca, daca este nevoie, pentru instaurarea noului presedinte, se va apela si la forta. Presedintele Kucima i-a chemat insa pe cei doi candidati la masa negocierilor la care nu a raspuns pozitiv decat, evident, fostul premier Victor Ianucovici, opozitia considerand ca alegeri fraudate si rezultate contrafacute nu sunt subiect de negociere.

RGN: Cum stiti ca au votat romanii din vestul Ucrainei? Ce se mai intampla la momentul de fata in Ucraina?

Liviu Rusu: Parte din romanii din regiunea Cernauti sunt arondati la circumscriptia electorala cu centrul in oraselul Herta. In aceasta circumscriptie, alegatorii au votat in proportie de 70% pentru canditatul din partea opozitiei Victor Iuscenco, iar pentru candidatul din partea puterii de stat Ianucovici, circa 20%. Ieri, in centrul regional Cernauti a avut loc un miting la care au participat toate universitatile din regiune precum si 5000 de antreprenori de la piata Kalinskaia, una dintre cele mai mari piete din estul Europei, si lucratorii de la cele mai mari intreprinderi din regiunea Cernauti. In general au fost peste 30 000 de oameni iar ca rezultat al acestei manifestari, primaria Cernautilor au hotarat sa nu recunoasca rezultatele alegerilor din 21 noiembrie si alegerea lui Ianuciovici ca presedinte si sa sustina candidatul opozitiei Victor Iuscenco. Astazi continua manifestatiile de protest, iar de partea canditatului opozitiei au trecut, oficial, rectoratul Univesitatii de Stat, Academia de Medicina din Cernauti si Consiliul Orasenesc Cernauti. Multi dintre manifestanti de aici au plecat astazi la Kiev unde are loc o mare miscare de protest. Circa 5 000 de oameni au plecat din regiunea noastra.

RGN: De ce credeti ca au votat romanii cu Iuscenco?

L.R.: Campania electorala a opozitiei a fost axata pe faptul ca actualul prim ministru a facut puscarie de doua ori, pentru banditism, leziuni corporale dar si pentru viol iar campania a fost axata pe sloganuri de genul "oamenii cinstiti contra banditilor si coruptilor". Probabil ca factorii care au influentat alegatorii romani din zona noastra au fost unele fapte, nu prea bune, ce li s-au intamplat in perioada guvernarii trecute. Ne referim la faptul ca actualul prim ministru a reusit sa strice relatiile diplomatice cu Romania, fapt ce a determinat-o pe aceasta sa apeleze la institutiile europene pentru rezolvarea situatiei. Actualul premier impreuna cu presedintele Kucima sunt direct responsabili si de conflictul privind Insula Serpilor, de Canalul Bastroe, de asemenea guvernul lui Ianucovici a primit oridin sa ucrainizeze scolile romanesti din regiunea Cernauti si din Ucraina. In ultimii patru ani de cand este el seful guvernului, noi, romanii de aici, am pierdut nu mai putin de patru scoli mixte romano-ucrainene. Dupa cum se vede sunt suficiente motive care sa fi influentat votul romanilor de la noi.

RGN: Cum s-au desfasurat miscarile de protest de la Cernauti? Au fost manifestatii ad hoc sau a fost ceva organizat?

L.R.: Studentii au iesit in strada primii, ei sunt cum am spus, pentru candidatul opozitiei. S-a creat un Comitet de initiativa, printre care au fost si studentii romani de aici. Noi sustinem evident integrarea spre Uniunea Europeana si nu spre Rusia, pentru ca numai in UE am putea fi siguri ca ne sunt respectate si asigurate toate drepturile. Miscarile au fost pana acum pasnice insa lumea este determinata sa nu renunte. 

RGN: Care dintre acesti doi candidati a exprimat o pozitie clara vis--vis de adoptarea limbilor minoritatilor ca limbi de expresie in administratiile locale, acolo unde traiesc minoritarii?

L.R.: In primul rand Parlamentul Ucrainei a adoptat acum cativa ani "Carta europeana a limbilor minoritatilor nationale si regionale", dar care, cu parere de rau, nu a fost aplicata niciodata. As vrea sa il mentionez pe candidatul din partea opozitiei, care este un candidat pro-occidental si care pledeaza pentru o societate democratica. Din aceste considerente programul sau electoral ni se par cele mai reale pentru romanii de aici si proiectele lui de legi sunt cele mai acceptabile.

RGN: Ianucovici a mizat pe acordarea dublei cetatenii pentru alegatorii din est?

L.R.: El a promis acest lucru in toata campania sperand ca alegatorii rusi din estul Ucrainei vor vota cu el pentru acest considerent. A mai promis si limba rusa ca a doua limba oficiala de stat insa nu s-a referit nici un moment la limbile minoritatilor ci exclusiv la limba rusa, iar cat priveste acordarea dublei cetatenii sa se inteleaga clar: numai pentru rusii din Ucraina nu si celelalte minoritati! Chiar Vladimir Putin s-a implicat oficial in sustinerea lui si cu ocazia vizitei oficiale din Ucraina a afirmat public acest lucru, pregatind pana si un acord bilateral intre Ucraina si Rusia privind acordarea dublei cetatenii. De altfel au intrat pe teritoriul Ucrainei mai multi cetateni rusi ca de obicei si unii sustin ca I-au vazut imbracati in costumatia militara a trupelor rusesti, ceea ce poate spune ceva, deja.

RGN: Care din acesti candidati sunt sprijiniti de ultra nationalistii ucrainieni?

L.R.: In principiu s-a svonit ca Iuscenco ar fi sprijinit de acestia dar niciodata el nu a imbracat mantia de nationalist si niciodata nu a fost atat de radical precum a fost de exemplu actualul prim ministru. Aceasta "aura" i-a fost creata artificial de catre politologii de la Moscova, mai ales, care au dorit sa-l desparta de alegatorii din estul Ucrainei.

RGN: Stiti ceva de negocierile la care au fost chemati cei doi candidati de catre fostul presedinte Kucima?

L.R.: Da. Kucima a aparut la televizor unde i-a invitat pe cei doi sa se aseze la masa negocierilor insa opozitia a respins vehement aceasta idee pentru ca nu au ce negocia dat fiind ca, in opinia lor, puterea de stat a falsificat alegerile. Doua canale de televiziune, care sunt de opozitie, au transmis imagini video inregistrate, in care se demonstreaza vizual si audio actiuni de falsificare din estul Ucrainei, actiuni pro Ianucovici.

RGN: Cum vedeti, ca jurnalist, solutionarea acestei stari conflictuale?

L.R.: Prima ar fi solutia pe care a adoptat-o Georgia iar a doua ar fi varianta care s-a discutat chiar ieri in Parlamentul Ucrainei, varianta romaneasca

RGN: In ce sens?

L.R.: S-a facut o paralela intre faptul ca se apropie Craciunul si ceea ce a avut loc in Romania lui '89 de ceea ce ar putea sa aiba loc in acest decembrie in Ucraina. Este mult mai posibila varianta unei revolutii cu varsare de sange pentru ca atat Kucima cat si cei din jurul sau, clanul oligarhic, nu vor ceda nicicand puterea, pentru ca exista foarte multe probe care sa ateste ca s-au pricinuit multe fraude, s-au privatizat fraudulos multe intreprinderi, este vorba de fraude de miliarde de dolari aduse statului.

RGN:  Am aflat ca pana si diplomatii ucrainieni sunt scindati in opinii? Este adevarat?

L.R.: Da. Peste 150 de diplomati ucrainieni de peste hotare au declarat sustinerea pentru candidatul opozitiei. Se simtea de fapt de mult ca in MAE ucrainean, partial, erau miscari care nu mai sustineau politica lui Kucima si a lui Ianucovici.

 
Inaugurarea Muzeului Costumelor Populare din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :538
Wednesday, 24 November 2004
Miercuri, 24 noiembrie, la Palatul Parlamentului va fi inaugurat Muzeul Costumelor Populare din Romania.

Pentru organizarea si functionarea Muzeului Costumelor Populare Romanesti a fost alocata suma de 20 miliarde lei din fondul de Rezerva Bugetara. Muzeul Costumelor Populare din Romania va fi inaugurat sub egida Guvernului si a Ministerului Culturii si Cultelor. La deschiderea oficiala, in cadrul unei expozitii, va fi prezentata o colectie de 235 de costume populare vechi, din zonele de traditie ale tarii. Colectia respectiva este donata statului roman de artistul plastic Marghiolita Constantinescu-Rogojan. Muzeul va functiona in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor si isi va avea sediul in Bucuresti, str. Izvor nr. 2-4, sector 5, in corpurile A3 si F din Palatul Parlamentului.

 
Sectii de vot pe fregatele Regele Ferdinand si Regina MariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :489
Wednesday, 24 November 2004
Militarii romani din echipajul fregatei Regele Ferdinand, care va pleca din Anglia catre Romania vineri, 26 noiembrie, vor avea la dispozitie o sectie de votare la bordul navei.

De asemenea, echipajul fregatei Regina Maria (40 de militari), aflata in portul britanic Portsmouth, va putea vota si ea in cadrul unei sectii amenajate in port. Si pentru cei 538 militarii romani deplasati in Afganistan va fi adusa din Romania o urna de vot, impreuna cu buletinele de vot necesare alegatorilor. Fregata Regele Ferdinand, fostaCoventry, a fost data la apa in anul 1986 si a fost, de-a lungul timpului, dislocata in diferite zone de conflict, precum Kosovo, sau chiar in Razboiul din Golf, in 1991. Ea va ajunge in tara in data de 8 decembrie, urmand ca in ziua alegerilor (dumnica, 28 noiembrie) sa se afle in largul coastelor Frantei. Regina Maria este programata sa ajunga in Romania, in luna iulie a anului 2005.

 
23 de observatori straini la alegerile din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :465
Wednesday, 24 November 2004
Alegerile generale din Romania, care se vor desfasura la finele acestei saptamani, vor beneficia de prezenta unui numar de 23 de observatori straini. 18 dintre cei 23 de observatori vor fi reprezentanti ai OSCE, iar 5 sunt specialisti irakieni in procesul electoral. Expertii irakieni vor culege informatii despre modul cu sunt organizate si cum se desfasoara alegerile in Romania, in vederea apropiatelor alegeri prezidentiale din Irak, din luna ianuarie. Conform informatiilor puse la dispozitia presei de Biroul Electoral Central, 20 de institutii de presa din Romania si din strainatate, printre care BBC World Service, Time Magazine, AFP sau Deutsche Press, vor fi si ele conectate la alegerile din 28 septembrie. 71 de reprezentanti ai partidelor si aliantelor participante la alegerile din Romania se vor deplasa, in calitate de observatori, la sectiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe in strainatate, informeaza Biroul Electoral Central.
 
Varfuri din Himalaya numite dupa alpinistii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :570
Wednesday, 24 November 2004
Dupa ce a reusit sa atinga doua dintre varfurile himalayane necucerite pana acum, echipa de alpinisti romani  condusa de Ticu Lacatusu, poarta tratative de botezare a celor doua varfuri cu numele componentilor sai.

Plecati initial sa cucereasca varful Janak Peak din Himalaya, cu o altitudine de 7.090 metri, alpinistii romani s-au convins ca traseul respectiv nu se putea parcurge numai in doua persoane. Ei au escaladat, insa, in premiera mondiala doua varfuri cu altitudini de 6.100, respectiv 6.265 de metri, ultimul la data de 20 noiembrie. Echipa de alpinisti romani era formata din trei persoane: Ticu Lacatusu, Viorel Amzaroiu si Ioan Torok, dintre care acesta din urma a renuntat la escaladare in urma cu ceva timp. Expeditia romaneasca pe taram nepalez a pornit la inceputul lunii octombrie, unde a intalnit o vreme total nefavorabila si trasee de dificultate foarte mare.

 
Membrii Parlamentului European sprijina aderarea cat mai rapida a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :664
Wednesday, 24 November 2004
Membrii Parlamentului European si-au declarat, la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe, sprijinul pentru incheierea negocierilor dintre Romania si UE, in cursul acestui an si semnarea Tratatului de Aderare cat mai devreme in cursul anului viitor (9 mai).

Ei au spus totusi ca acest proces trebuie urmarit indeaproape. Noul raportor al Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a recomandat incheierea acestor negocieri la finele lui 2004, semnarea tratatului de aderare la inceputul lui 2005 si aderarea in 2007. Este o decizie politica ce traduce eforturile reale facute de Romania, a declarat oficialul francez, adaugand ca este corect ca negocierile sa se incheie anul acesta. Decalarea fata de Bulgaria nu reprezinta o solutie, a mai declarat Moscovici. Si baronesa Emma Nicholson, reprezentanta Aliantei Liberal-Democrate pentru Europa din cadrul Parlamentului European, a aratat ca e momentul sa acordam asistenta Romaniei, aducand-o in familia Uniunii Europene, ea exprimandu-si convingerea ca tara noastra va fi una dintre tarile membre UE la inceputul lui ianuarie 2007. Am fost membru al delegatiei in Romania inca din 1999, iar tara nu mai este la fel. S-au facut progrese enorme, a declarat, in cadrul dezbaterilor, Presedintele Comisiei de Afaceri Constitutionale, germanul Jo Leinen. De asemenea, membri ai Parlamentului European reprezentand tari precum Marea Britanie, Germania, Ungaria, Olanda sau Grecia si-au exprimat sprijinul pentru Romania in procesul sau de aderare la Uniune, dar si convingerea ca acest proces trebuie urmarit cu strictete. Nu trebuie sa privim numai cifrele, ci si faptul ca aceasta tara are o veche civilizatie si este parte a Europei. Sa nu uitam ca aceasta tara a suferit teribil din cauza uneia dintre cele mai rele dictaturi din ultimul secol, a explicat si oficialul grec Giorgos Dimitrakopoulos, subliniind ca nu putem decat sa castigam daca Romania va adera.

 
Incep manifestarile sarbatoresti la Alba-IuliaPDF Print E-mail
Alba-Iulia/Romanian Global News
Accesari :391
Wednesday, 24 November 2004
Municipiul Alba Iulia va organiza si in acest an o serie de manifestari cultural-artistice cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.

In anul in curs se implinesc 86 de ani de la Marea Unire si gazdele pun la dispozitia localnicilor si turistilor un program variat ce cuprinde evenimente care se intind pe o perioada de o saptamana. Astfel, la Alba Iulia se va putea viziona in Sala Unirii o expozitie dedicata Zilei de 1 Decembrie, la Muzeul National al Unirii va avea loc o Sesiune Nationala de comunicari stiintifice, la Universitatea 1 Decembrie 1918  se va sustine o Sesiune nationala a cercurilor stiintifice studentesti, iar la Scoala de Arte va fi un Concurs National de Chitara. Saptamana culturala va fi pigmentata si de expozitii si lansari de carte, simpozioane, prezentari de CD-uri, un concurs interjudetean de muzica si poezie, un salon international de pictura, recitaluri muzicale si un concert de colinde la catedrala Ortodoxa Romana.

Ziua finala a manifestarilor va fi ziua de 1 Decembrie si va consta in depuneri de jerbe si coroane din partea oficialitatilor prezente, primirea solilor din cetatile de scaun ale Unirii, un Te Deum la Catedrala Reintregirii Neamului, o Masa Populara, un spectacol dedicat sarbatorii din acea zi la Platoul Romanilor si concertul Diligenta cu papusi cu Tudor Gheorghe la Casa de Cultura a Sindicatelor, informeaza ziarul local Unirea. Artistul se afla pentru al doilea an consecutiv in Alba Iulia, dupa ce a prezentat in 2003 in cadrul aceluiasi eveniment spectacolul Iarna simfonic.

 
Beneficii pentru romanii care lucreaza in LuxemburgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :470
Wednesday, 24 November 2004
Romania a semnat saptamana trecuta la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale din capitala un acord cu Marele Ducat de Luxemburg in domeniul securitatii sociale, care reglementeaza acordarea prestatiilor de securitate sociala in caz de boala si meternitate, batranete, deces, accidente de munca si boli profesionale, alocatii pentru copii si somaj.

Acesta se va aplica tuturor persoanelor care au fost sau sunt supuse legislatiei uneia dintre cele doua tari sau chiar ambelor state, dar si urmasilor si membrilor de familie, daca drepturile lor sunt derivate din aceasta calitate intrunita. In acordul semnat la Bucuresti se mai stipuleaza egalitatea de tratament a tuturor persoanelor, in ceea ce priveste propriii cetateni, si posibilitatea de a exporta prestatii de securitate sociala, cu exceptia celor de somaj si a prestatiilor familiale. Pentru acordarea prestatiilor se va aplica principiul totalizarii perioadelor de asigurare care s-au efectuat in conformitate cu legislatia din ambele tari semnatare. De asemenea, acordul stabileste ca principiu general ca persoana care va intreprinde activitati remunerate pe teritoriul unui stat contractant sa se supuna doar legislatiei in vigoare din statul respectiv, cu exceptia lucratorilor detasati, echipajului navelor, personalul din ramura transportului international, functionarilor publici sau membri ai misiunilor si posturilor diplomatice. Pentru a se calcula prestatiile de invaliditate, batarnete si urmas se va utiliza principiul pro rata temporis care consta in acordarea de prestatie proportionala cu perioada de asigurare realizata conform legislatiei fiecarui stat contractant, se arata intr-un comunicat de presa transmis de minister.

Documentul a fost semnat de Razvan Ionut Chirica, secretar de stat in cadrul institutiei sus-mentionate, si de Fernard Kartheiser, ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg la Bucuresti.

 

 
Laura Badea paraseste activitatea competitionalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Wednesday, 24 November 2004
Scrimera Laura Badea, presedinte al Comisiei Sportivilor Olimpici si membra a Comitetului Executiv al COSR, s-a retras din activitatea competitionala printr-o ceremonie care s-a defasurat in seara zilei de 23 noiembrie la Complexul Militar si de Protocol din capitala.

Ceremonia a fost organizata de Clubul Steaua, cel in cadrul careia a activat sportiva romanca, si a reunit colegi de echipa, reprezentanti ai Ministerului Tineretului si Sportului, ai Federatiei de Scrima si ai Comitetului Olimpic si Sportiv. Cu aceasta ocazie, Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman i-a decernat Laurei Badea un Trofeu din partea institutiei pe care o reprezinta, in semn de apreciere pentru cariera acesteia care s-a intins pe o perioada de 23 de ani. In tot acest timp scrimera a reusit sa obtina toate titlurile pe care le poate obtine un sportiv, si anume 21 de medalii europene, mondiale si olimpice. Laura Badea detine in prezent si gradul de locotenent-colonel in cadrul armatei, printre planurile de viitor fiind incluse si numirea ei in postul de coordonator al activitatii sportive a clubului, in special a sectiei de scrima, indatorire pe care o va combina in continuare cu cea de ambasador al sportului pe probleme de toleranta si de fair-play.

 
Doua zile de jazz european la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :414
Wednesday, 24 November 2004
Festivalul EuroJazz se desfasoara la Iasi in zilele de 25 si 26 noiembrie la Sala Studio a postului TVR Iasi si la Filarmonica Moldova din localitate.

Evenimentul este organizat de cele doua institutii gazda si de Centrul Cultural Francez si Goethe Zentrum. La festival participa Trio Puiu Pascu,  format din Puiu Pascu, Pedro Negrescu si Laurentiu Stefan, Trio Resistances din Franta, alcatuit din Bruno Tocanne, Lionel Martin si Benoit Keller, dar si Nicolas Simion Quartet din Germania, Croatia si Romania, compus din Florian Weber, Arthur Balogh, Ziv Ravitz si Nicolas Simion. Publicul va putea asculta in cele doua zile de muzica interpretari ale unor lucrari de  Richard Oschanitzky, George Gershwin, Richard Oschanitzky sau Nicolas Simion, informeaza pagina de web a  centrului francez.

 
Decretarea zilei de 20 decembrie, Momentul Comunicarii PublicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Wednesday, 24 November 2004

In contextul obiectivelor de politica interna si externa deosebit de importante asumate de Romania, Agentia Internationala de Media solicita initierea acestui demers, pentru a permite cetatenilor sa-si exprime parerea public fata de persoanele cu rol de decizie din societate, in ziua de 20 decembrie, prin intermediul mass-media si cele ale autoritatilor publice de pe tot cuprinsul Romaniei.

Avand in vedere interesul tot mai mare al populatiei pentru eradicarea unor pericole sociale, cum sunt coruptia si terorismul, Agentia MCP Press solicita sprijinul reprezentantilor societatii civile pentru concretizarea acestei initiative cu caracter democratic. Ignorarea rezolvarii acestor fenomene de masa in continua crestere, la care ne-am referit pe aceasta cale, va amplifica marile probleme ale societatii romanesti cum sunt in prezent saracia si libertatea piesei.  

Cererile formulate de reprezentantii societatii civile din asociatii, fundatii, sindicate, partide, organizatii profesionale, etc., cu prilejul evenimentelor desfasurate in ultimii ani, au permis conturarea si definitivarea acestei initiative ce vizeaza in principal libertatea cuvantului. In acest caz, o actiune coordonata e reprezentantii societatii civile ar facilita eforturile depuse de autoritatile statului, care intentioneaza sa raspunda onorabil cerintelor de aderare la Uniunea Europeana. Aceasta ocazie importanta, ce se ofera publicului larg prin decretarea zilei de 20 decembrie drept Momentul comunicarii Publice, va permite evidentierea aspectelor reale ale comunitatii si formarea opiniei publice. In consecinta, va spori rolul societatii civile, cetatenii vor benefiia de un stil de viata modern, iar imaginea acestora in lume se va imbunatati in mod considerabil, se arata intr-un comunicat de presa al agentiei MCP Press.

 
Scolile romanesti din regiunea transnistreana protesteaza in fata ambasadei rusePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :446
Wednesday, 24 November 2004

Desi au pichetat marti, 23 noiembrie, Ambasada rusa la Chisinau, reprezentantii Liceului "Evrica" din Rabnita considera totusi ca "acest gen de protest, pichetarea, trebuie inlocuit cu o alta forma".

De aceiasi parere sunt si reprezentantii Comitetului Helsinki Moldova, care au propus "incetarea pichetarii Ambasadei Rusiei din cauza ineficacitatii acestei forme de protest". Directorul adjunct al Liceului "Evrica" din Rabnita Galina Ticovshi a declarat marti ca "nu crede ca protestele impotriva Federatiei Ruse trebuiesc incetate", dar "crede ca acestea trebuie sa se desfasoare intr-o alta forma, deoarece pichetarea zilnica a ambasadei nu da nici un rezultat". "Daca protestele vor inceta definitiv, o sa ramanem in umbra si toti vor uita de noi, crezand ca problema este rezolvata. Trebuie sa organizam niste manifestatii de protest, dar de o amploare mai mare decat pichetarea ambasadei ruse", a conchis Ticovschi. Presedintele Comitetului parintilor elevilor din Liceul "Evrica" Alexei Catana a declarat la randul sau ca este nevoie de "alte actiuni de protest, de o mai mare amploare". "Faptul ca noi pichetam zilnic ambasada rusa nu cred ca ii deranjeaza pe responsabilii din interior, dara mite pe oficialitatile Rusiei. Cand am discutat vara aceasta cu consilierul Ambasadei ruse Oleg Astahov, am inteles ca el nu ne intelege si ca este de partea separatistilor", a conchis Catana. Mai mult, potrivit directorului Liceului "Evrica" Eugenia Halus, chiar de la inceputul protestelor in fata Ambasadei ruse (3 noiembrie), credea ca "acestea nu vor avea nici un efect, deoarece nimeni nu atrage atentie faptului ca elevii si parintii acestora stau in strada". "Vedem ca problemele noastre nu sunt solutionate prin asemenea metode. Am venit totusi in fata ambasadei fiindca noi, pedagogii, elevii si parintii, nu dispunem de alte parghii de solutionare a problemei", a subliniat ea. In alt context, Halus a declarat ca "separatistii o obliga sa ceara schimbarea adresei juridice a liceului in certificatul de inregistrare". "Ei cer sa ne dezicem de cladirea noastra, constructia careia a fost stopata de separatisti in iulie curent, in favoarea cladirii pe care o arendam in prezent. In caz contrar vom fi dati in judecata. Am informat Ministerul Educatiei despre cerinta Tiraspolului, dar responsabilii din cadrul lui nu au putut sa ne propuna o solutie. De fapt, nici nu am fost inregistrati oficial la Tiraspol. Am primit o hartie care nu inseamna nimic, deoarece nu am fost inscrisi in registru. Din aceasta cauza nu ne putem conecta la reteaua telefonica. Pentru aceasta trebuie sa prezentam extrasul din registru. Ministerul Educatiei tace si in acest caz", a conchis ea. Unul dintre organizatorii pichetarii ambasadei ruse, avocatul Veaceslav Turcan, considera ca "acum este necesar de organizat alte actiuni publice, spre exemplu niste marsuri de protest". "Nu trebuie sa renuntam la proteste, ci sa le dam o forma mai eficienta, pentru a aminti in permanenta conducerii Rusiei ca drepturile copiilor din Transnistria sunt incalcate. Noi nu cedam in nici un caz. Schimbam doar forma", a conchis Turcan. Astazi, la pichetarea Ambasadei Federatiei Ruse vor participa reprezentantii tuturor scolilor romanesti din Transnistria.

 
Confirmand filiatia moscovita, Urechean l-a felicitat pe Ianukovici pentru victoriePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :468
Wednesday, 24 November 2004

Dupa ce emisarul SUA la Kiev, senatorul republican Richard Lugar a denuntat fraudarea scrutinului prezidential din Ucraina si dupa ce presedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Victor Ianucovici cu ocazia "victoriei obtinute in alegerile de duminica", calificand alegerile drept corecte, in dupa-amiaza zilei de luni, cand rezultatele definitive ale scrutinului nu fusesera inca comunicate, liderul Blocului "Moldova Democrata" Serafim Urechean, primar de Chisinau, i-a trimis un mesaj lui Ianukovici.

Urechean l-a felicitat cordial pe Ianucovici, considerat de catre experti favoritul Moscovei, liderul BMD exprimandu-si convingerea ca "dupa scrutinul de duminica, relatiile dintre Ucraina si Moldova vor avea doar de castigat". Primarul de Chisinau s-a grabit sa-si exprime satisfactia in legatura cu alegerea lui Ianukovici in functia de presedinte al Ucrainei inainte ca acest lucru sa-l faca Voronin.

 
Situatie exploziva la KievPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/ Romanian Global News
Accesari :485
Wednesday, 24 November 2004

Ca urmare a faptului ca in Ucraina sunt peste 800.000 de romani (populatie autohtona), supusi unui agresiv proces de asimilare de catre autoritatile de la Kiev, Romanian Global News va va tine la curent cu evolutiile situatiei de la Kiev si cu situatia comunitatii romanesti din Ucraina. (N.R.)

In cladirea Radei Supreme de la Kiev, inconjurata de sute de mii de manifestanti, deputatii ucraineni examineaza, in cadrul sedintei extraordinare, situatia din Ucraina in urma alegerilor prezidentiale, informeaza presa ucraineana. Deputatii grupurilor parlamentare "Nasa Ucraina", ai Partidului Socialist, ai Partidului Popular Agrar, ai Blocului "Iulia Timosenko", o parte a grupului Partidului Democrat Popular, ai Partidului Industriasilor si ai Grupului "Tentr" sunt in sala, dar lipsesc deputatii grupului parlamentar majoritar si deputatii comunisti. Cei 191 deputati intentioneaza sa adopte o declaratie privind acordarea votului de neincredere Comisiei Electorale Centrale in legatura cu falsificarea rezultatelor scrutinului. Presedintele Radei Supreme Vladimir Litvin a declarat ca parlamentul trebuie sa adopte o decizie care ar permite solutionarea problemei create. "In caz contrar, decizia o va lua poporul", a spus Litvin. Iulia Timosenko, liderul blocului omonim, a declarat in cadrul sedintei ca in sala sunt numai 191 deputati, in timp de cvorumul este de 226 de voturi. Ea a cerut dizolvarea Parlamentului, formarea unui nou legislativ din deputatii prezenti la sedinta si declararea lui Iuscenko presedinte legitim al Ucrainei. Timosenko a mai cerut lichidarea actualei componente a Comisiei Electorale Centrale si formarea unei noi comisii, care l-ar putea declara invingator pe Iuscenko. Timosenko a chemat populatia sa rastoarne actuala conducere de la Kiev. Deputatul socialist Aleksandr Moroz a declarat ca in jurul Radei s-au adunat "peste 1,5 milioane de oameni" si ca spre sfarsitul zilei de lucru, pe strazile Kievului vor iesi peste 3 milioane de manifestanti. Moroz a declarat ca adevarul trebuie aparat prin metode legale. Potrivit lui, in Ucraina este posibila desfasurarea scenariului din Georgia sau chiar din Romania. Potrivit corespondentilor ucraineni la fata locului, autoritatile au putea dispersa multimea imediat dupa incheierea sedintei extraordinare a Radei Supreme.

 

 
Veniti sa sarbatorim impreuna Seara MaramureseanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :579
Wednesday, 24 November 2004

Clubul Maramuresenilor din Dreapta Tisei, asociatie studentesca care functioneaza in cadrul Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, organizeaza sambata, 27 noiembrie a.c, ora 14.00, "Seara Maramureseana".

Evenimentul se va desfasura in incinta Casei de Cultura a Studentilor din str. Calea Plevnei 61, sector 1, Bucuresti. Asociatia grupeaza tineri romani din Maramuresul Istoric (Transcarpatia, Ucraina) aflati la studii in tara. Manifestarea va cuprinde comunicari privind situatia identitara a romanilor din Dreapta Tisei dar si cantece si dansuri romanesti specifice zonei. Totodata la intalnire vor fi prezenti reprezentantii asociatiilor romanesti din Slatina, Apsa de Jos, Biserica Alba, Ujigorod (Ucraina) si Chisinau (Basarabia). Manifestarea are loc cu sprijinul institutului "Fratii Golescu" pentru relatii cu romanii din strainatate.

 
Romanii din Germania colectioneaza cadouri de Craciun pentru copiii din RomaniaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :641
Wednesday, 24 November 2004

Faceti o bucurie cu un pachet de Craciun copiiilor din Romania", este apelul grupului de romani care editeaza ziarul electronic www.rom2.de.

Ei colectioneaza cadouri de Craciun pentru un camin de copii din Oradea. Pachetele se strang pana in data de 30 noiembrie 2004 si se colectioneaza in orasele Stuttgart, Aschaffenburg, Langen (langa Frankfurt) si Karlsruhe. Cadourile vor fi oferite copiilor de varsta scolara, clasele I-VIII. Actiunea este sprijinita de urmatoarele firme si insitutii: Fa.Intertouring, care va asigura transportul; Site-ul www.rom2.de; Parohia Ortodoxa Romana Nasterea Domnului din Stuttgart; Organizatia Romano - Germana Karlsruhe si Ruxandra Boutzoufiris - Aschaffenburg, reprezentanta Western Union in Germania. Cei interesati sa participe la aceasta actiune sunt rugati sa sune in prealabil la adresa cea mai apropiata si sa stabileasca o ora cand pot preda cadoul.

Adresele locurilor de colectarea pachetelor sunt urmatoarele:


Parohia Ortodoxa Romana Nasterea Domnului din Stuttgart
Stammheimerstr. 104,
70439 - Stuttgart-Zuffenhausen
Tel. : 07150 / 91 59 95
E-mail : Mihaita.Bratu@web.de
www.parohia-stuttgart.de


Organizatia Romano- Germana Karlsruhe
Alte Weingartener Str. 37, 76227 Karlsruhe
Tel. 0721-40 76 94 si 0721-85 51 56
Email: mpapandonatos@larg.de

Familia Draghici
An der Steinkaute 14
63225 Langen,
Tel. 0160-7071909, 06103-706667
webmaster@rom2.de colectare zilnic intre orele 19-21

Ruxandra Boutzoufiris
Giebfriedweg 27
63741 Aschaffenburg-Leider
Tel. 0175-4070481
email: bout1@web.de

 
Eveniment cultural romano-suedez la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :392
Wednesday, 24 November 2004

La Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm, miercuri, 24 noiembrie, ora 18, vor avea loc discursuri si recitaluri pe tema "Romanian and Swedish Poetry Links".

La manifestarea culturala vor participa Kjell Espmark, scriitor si membru al Academiei Suedeze si Dan Shafran, filolog si traducator, transmite pentru Romanian Global News Cristian Nita, Atasat cultural la Ambasada Romaniei in Suedia. Evenimentul face parte din programul cultural romanesc desfasurat la Stockholm, in perioada 1 octombrie 2004 27 februarie 2005 si este organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Istorie din Bucuresti, Ambasada Romaniei in Suedia si Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm.

 
Intalnire de lucru a asociatiilor romanesti din Italia cu o delegatie guvernamentalaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :562
Wednesday, 24 November 2004

{mosimage}Dupa doua intalniri consecutive ce au avut loc in septembrie atat la Milano cat si Roma, o delegatie guvernamentala romana s-a aflat din nou in deplasare, de asta data la Roma. Intalnirea a avut loc la Academia di Romania si a reunit pe de o parte membrii ai delegatiei si de cealalta parte reprezentanti ai asociatiilor culturale romanesti de pe teritoiul Italiei, preoti din parohiile ortodoxe, precum si ai altor biserici si culte, reprezentanti ai presei romane de pe teritoriul Italiei etc.

Intalnirea a fost mediata de E.S. Cristian Colteanu, ambasador Ambasada Romaniei la Roma, si a a avut drept scop principal lansarea Ghidului lucratorului roman in Italia ghid care a fost anuntat inca la intalnirile din toamna si pe care secretarul de stat Eugen Uricariu, conducatorul delegatiei romane l-a numit "necesar si util pentru toti romanii care vin la munca in Italia", dar in acelasi timp "perfectibil din mai multe puncte de vedere", anuntand deja o a doua editie la care sa-si aduca contributia toate asociatiile romanesti, imbunatatindu-l cu aspecte legate de statutul romanului in Italia. Ghidul prezent a fost editat in 10 000 de exemplare si va fi distribuit gratuit.

Printre obiectivele acestei intalniri si dezbateri s-au mai regasit lansarea revistei "Repere Romanesti", deschisa tuturor asociatiilor romanesti de peste hotare interesate sa comunice si sa colaboreze pe proiecte in beneficiul comunitatilor romanesti; dezbaterea unui proiect ce a vizat infiintarea unei ligi a asociatiilor romanesti din Italia, o organizatie care sa devina un partener de dialog puternic si credibil atit in relatia cu autoritatile romane si italiene, cit si in cea cu alte organizatii romanesti din lume, dupa modelul Ligii Asociatiilor Romano-Germane (LARG) din Germania si federatia Asociatiilor Romanesti (FEDROM) din Spania; posibilitatea discutarii cu delegatii autoritatilor romane a unor proiecte pe care asociatiile romanesti din Italia le propun pentru anul viitor .

Pe langa aceste subiecte au fost abordate de catre cei prezenti o serie de aspecte legate de statutul romanului care vine la munca pe teritoriul Italiei. Doru Frunzulica secretarul de stat al DMS-ului a anuntat ca se afla inca in derulare intre Romania si Italia acordurile privind securitatea sociala si libera circulatie a fortei de munca, acorduri care vor fi de bun augur pentru toti romanii aflati in Italia. De asemenea a facut cunoscut faptul ca Departamentul pentru Munca in Strainatate va trimite in cadrul Ambasadelor si Consulatelor romanesti atasati specializati pe probleme de munca si securitate sociala care vor tine legatura cu autoritaile italiene si vor monitoriza cazurile romanilor intrati in conflicte cu angajatorii sau in cazul accidentelor de munca, ce se petrec atat de des pe teritoriul Italiei. De asemenea a fost anuntat un nou serviciu care va veni in ajutorul romanilor aflati in Italia, serviciu aparut ca urmare a unui acord intre MAE si Departamentul pentru Munca in Strainatate, care va avea drept scop monitorizarea litigiilor de munca ale romanilor aflati in Italia.

"Paleta discutiilor a fost foarte larga cuprinzand probleme de ordin social, economic, cultural si confesional cu care se confrunta cei care se gasesc pe teritoriul Italiei, a declarat pentru Romanian Global News, dna. Violeta Patrunjel Popescu, vicepresedintele Asociatiei "Romani in Italia", din Milano. "Pe aceste temeiuri de dezbatere au luat cuvantul reprezentanti ai comunitatuilor romanesti, ziaristi, preoti etc. Un punct dezbatut mai larg a fost acela al infiintarii unei ligi reprezentative a romanilor de pe teritoriul Italiei, o formula similara cu cea existenta in Germania si Spania. Proiectul de constituire a acestei ligi, care nu va insemna topirea asociatiilor romanesti in una singura, a fost initiata de publicatia Gazeta romaneasca, Asociatia Romanilor din Italia cu sediul la Roma si asociatia Colina din Torino. Urmeaza sa se creeze un cadru de discutii precum si un statut care sa fie supus dezbaterilor" a mai adaugat dna. Popescu. Tot in cadrul public a fost anuntat de catre Ambasadorul Cristian Colteanu, infiintarea a inca doua sectii consulare romanesti la Torino si Trieste.

 
Romanii din emisfera sudica au doar patru centre de votPDF Print E-mail
Wellington, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :456
Wednesday, 24 November 2004

Mai sunt doar patru zile pana la alegerile generale pentru desemnarea viitorului presedinte al Romaniei si a structurii Parlamentului si romanii din diaspora inca isi manifesta ingrijorarea ca distanta intre centrele de votare ii va impiedica sa se exprime in acest an electoral.

Luam ca exemplu situatia din Australia si Noua Zeelanda unde distantele sunt foarte mari dar nici continentul american nu sta mai bine la acest capitol. Romanian Global News s-a alaturat campaniei initiate de mai multe organizatii ale diasporei romane, "Mergi la vot!" si indeamna toti romanii, ca indiferent de optiunile pe care le au, sa incerce totusi sa isi exercite acest drept elementar garantat de Constitutie.

La 28 noiembrie 2004 romanii din Noua Zeelanda isi pot exercita dreptul de a-i vota pe cei care vor conduce Romania in urmatorii ani, desi din pacate se va organiza doar un centru de votare in Wellington, dar este si acesta un bun inceput. Astfel intre orele 7.00 si 21.00 (ora locala), este deschis un centru de votare, sectia nr. 1537, a Consulatului Onorific al Romaniei din Noua Zeelanda, in holul Bisericii Ortodoxe Romane din Wellington (511, Adelaide Road, Berhampore). Asadar chiar daca nu locuiti in Wellington dar poate doriti sa faceti o excursie, sau doriti sa vizitati orasul, biserica sau sunteti in trecere prin zona in data de 28 noiembrie aveti posibilitatea sa va exercitati dreptul la vot.

Pentru emisfera sudica, inafara de centrul din Wellington, mai sunt organizate sectii de votare la Canbera, Sidney si Melbourne.Consulatul Onorific al Romaniei in Noua Zeelanda il are ca si consul onorific pe Dl. Guilford Montgomerie - Davidson, iar adresa consulatului este 53 Homewood Avenue, Karori, Wellington.

Informatii suplimentare puteti obtine la tel.: +64 44766883.

 
Depunerea actelor necesare infiintarii Asociatiei romanilor din FinlandaPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :651
Wednesday, 24 November 2004

La intalnirea saptamanala a romanilor din data de joi, 25 noiembrie, ora 18.00 de la Nino Ravintola, de pe strada Kolmas Linja 36, din Helsinki, se va semna foaia cu membrii fondatorii a Asociatiei romanilor din Finlanda.

Vineri se vor depune toate actele pentru a obtine pana la Craciun adeverinta de functionare a organizatiei. La depunerea actelor, vineri, nu este nevoie sa fie toti membri fondatori, doar cine se ocupa cu partea administrativa sa aiba foaia cu semnaturile, anunta unul dintre semnatari.

De asemenea, la intalnire va fi prezentata urmatoarea propunere privind statutul viitoarei Asociatii a romanilor din Finlanda:

Asociatia Romanilor din Finlanda este o organizatie non-profit, independenta, neafiliata politic si bazata pe voluntariat.

Obiective:
- Promovarea imaginii Romaniei de azi in Finlanda;

- Comunicare cu media finlandeza pentru promovarea imaginii Romaniei si a intereselor comunitatii romane;

- Dezvoltarea legaturilor cu oficiile diplomatice ale Romaniei si Finalndei, cu organizatii guvernamentale si non-guvernamentale din Romania si Finlanda.

- Pastrarea si conservarea identitatii din punct de vedere cultural, lingvistic si religios a romanilor traitori in Finlanda;

- Liant pentru romanii de toate varstele si categoriile socio-profesionale;

- Acordare de sprijin si informatii pentru integrarea romanilor nou veniti;

- Intrepinerea legaturilor cu societatea finlandeza;

- Cultivarea legaturilor cu grupurile romanesti din alte tari;

- Promovarea respectarii a drepturilor omului asa cum sunt stipulate in Carta Drepturilor Omului si in Conventiile Internationale privind drepturile civile si politice in conformitate cu Acordul dela Helsinki - privind drepturile omului;

- Crearea de servicii comunitare la acelasi nivel ca si cele infiintate pentru alte comunitati etnice prin co-finantare de la guvern (atragerea de fonduri la care comunitatea romana nu a avut inca acces).
Termen mediu:

1. Programe pentru copii si adolescenti:

- Pregatire scolara (ex: matematica, arta);

- Excursii tematice;

- Ingrijire bebelusi (babysitting);

- Seminarii IT cu specialisti romani;

- Activitati speciale (specatcole, concursuri);

- Ateliere de pictura, teatru, mim, cosmetica, coafura, muzica etc.

2. Programe pentru adulti:

- Favorizarea de contacte pentru obtinerea unui loc de munca;

- Seminarii de informare profesionala;

- Seri romanesti: discoteca, concerte, seri dans, seri literare, expozitii arta;

- Activitati sportive (fotbal, tenis, bridge, ski, ciclism, sah, table);

- Excursii si activitati in grup;

- Asistenta familii cu probleme deosebite.

3. Programe pentru virsta a treia (seniori):

- cursuri de limba finlandeza;

- activitati social-culturale si de grup;

- asistenta cu informatii (ex. asigurari).

4. Programe pentru noii veniti:

- Integrarea noului venit in comunitatea romaneasca;

- Asistenta efectiva in obtinerea unui loc de munca;

- Asistenta in obtinerea unui locuinte (ex. inchiriere de apartamente/case).

Termen lung:

- Tiparirea unei reviste romanesti;

- Construirea unui centru comunitar romanesc.

Declaratie de aderare la Asociatia Romanilor din Finlanda:

Subsemnatul,. doresc sa ader la Asociatia Romanilor din Finlanda si declar pe proprie raspundere ca voi sprijini Asociatia in demersurile ei de a isi indeplini scopul stabilit in Statutul Asociatiei, in masura in care aceste demersuri nu vin in contradictie cu interesele mele sau ale membrilor familiei mele.

Data Nume, adresa, CI, telefon, email

 
Anca Parghel concerteaza la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :541
Wednesday, 24 November 2004

Institutul Cultural Roman din New York va fi joi, 24 octombrie, gazda unui concert de jazz in interpretarea muzicienei romance Anca Parghel.

Aceasta este vocalista de blues si jazz, pianista, profesoara si compozitoare, fiind, totodata, un nume important in acest domeniu muzical, nu numai in Romania, dar si in strainatate. Cu o voce ce poate acoperi patru octave, Anca Parghel a aparut inca din anul 1984 in concerte in tara natala si in Germania, Polonia, Austria, Bulgaria, Elvetia, Republica Moldova, Belgia, Olanda si Slovacia, alaturi de nume mari ale jazz-ului, precum Billy Hart, Bob Madna, Joe Henriks Band, Johnny Raducanu, Mircea Tiberian. Din anul 1997 este profesoara de jazz la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles, Belgia. Anca Parghel va concerta pe scena Salii Auditorium din cadrul Institutului Cultural Roman incepand cu ora 19:30.

 
IPS Andrei, alaturi de Georgia la moment aniversarPDF Print E-mail
Tibilisi, Georgia/Romanian Global News
Accesari :503
Wednesday, 24 November 2004

Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia participa in perioada 21-26 noiembrie in Georgia la o serie de manifestari religioase inscrise pe lista aniversarilor UNESCO 2004-2005.

Arhiepiscopul roman se afla in aceasta tara la invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea al Georgiei si este reprezentantul Patriarhiei Romane la acest eveniment, informeaza postul de radio Reintregirea" din Alba Iulia. Alaturi de prelatul roman, le eveniment se vor afla si reprezentanti ai Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, Patriarhiei de Alexandria, Patriarhiei de Antiohia si iererhi din SUA, Bulgaria, Serbia, Rusia, Anglia, Sinai, Cehia, Albania, Cipru, Grecia si Ierusalim. Tara gazda aniverseaza in acest an 20 de secole de raspandire a crestinismului, prilej cu care la Tibilisi se va inaugura o noua catedrala ce va avea hramul Sfantului Gheorghe". De asemenea, in zilele de 24 si 25 noiembrie, in capitala georgiana va avea loc o serie de conferinte stiintifice internationale.

 
Americanii stopeaza inundatiile din RomaniaPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :572
Wednesday, 24 November 2004

Compania americana Lockheed Martin" a fost desemnata sa elaboreze un proiect de prognozare hidrologica avansata ce are ca scop reducerea efectelor nefavorabile anuale pe care le produc inundatiile in Romania.

Anuntarea oficiala a inceperii acestui program a avut loc in ziua de 22 noiembrie la Washington, printr-o ceremonie care s-a desfasurat in capitala americana. Programul "Apele Distructive" (The Destructive Waters), prescurtat DESWAT, este un program initiat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania pentru a imbunatati capacitatea Administratiei Nationale a Apelor Romane de a monitoriza inundatiile, dar si pentru a ameliora abilitatile de previziune a calamitatilor de acest gen de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Intr-un comunicat emis de compania americana se arata faptul ca Romania a incheiat anul trecut un contract cu firma Lockheed Martin in valoare de 46 de milioane de dolari, cu scopul de a integra sistemul DESWAT in Sistemul Meteorologic National Integrat, SIMIN, care a fost castigat tot de americani in anul 2000, dar pentru o suma mai mare, de 55 de milioane de dolari. Lockheed Martin va instala pe 11 rauri din tara noastra peste 600 de statii hidrologice care functioneaza cu senzori, informatiile obtinute urmand a fi transmise echipelor de analiza de la Bucuresti, care vor hotari modalitatea de interventie in cazul potentialeor inundatii. Firma americana este lider in sisteme integrate meteorologice si de mediu, avand contracte importante in multe parti ale lumii. Cu aproximativ 130 000 de angajati pe intreg mapamondul, Lockheed Martin are ca principal obiect de activitate cercetarea, conceperea, implementarea, distributia si integrarea sistemelor, produselor si serviciilor tehnologice avansate.

 
Bucate romanesti in DallasPDF Print E-mail
Dallas, SUA/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 24 November 2004

Singurul restaurant romanesc din statul Texas si din statele vecine, La Constantin" din Dallas, Statele Unite ale Americii, si-a schimbat recent amplasamentul initial din orasul texan, punand acum la dispozitia clientilor sai un spatiu mai mare, cu mai multe facilitati, in Midway Road, Addison.

Localul  condus de sotii Amalia si Constantin Ispas este unicul restaurant romanesc din acest stat, fiind infiintat in urma cu 20 de ani, informeaza pagina de web a acestuia. Toate produsele care sunt servite in cadrul sau sunt preparate de proprietari, acestia reusind chiar sa vanda painea lor romaneasca in mai multe locuri din oras. Meniul traditional include diverse feluri de mancare specifice romanilor, de la ciorba de burta, mititei si sarmale, pana la carnati proaspeti, cascaval, afumaturi, ciorba de perisoare si deserturi de casa. Tot La Constantin" se ocupa si de distributia apei minerale Borsec in Texas, apa premiata regulat la diverse competitii internationale de gen. Printre clientii restaurantului se numara si ambasadorul Romaniei la Washington, Excelenta Sa Domnul Sorin Dumitru Ducaru

 
Matei Visniec pe scenele parizienePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :529
Wednesday, 24 November 2004

Piesa de teatru "Omul-pubela" a lui Matei Visniec va fi interpretata in cadrul Teatrului International de Limba Franceza" de la Paris, incepand de miercuri, 24 noiembrie.

Pana la 19 decembrie publicul interesat il va putea vedea, in rolul principal, pe Sid Ahmed Agoumi, intr-un spectacol pus in scena de Gabriel Garran. Creatia si acompaniamentul muzical sunt semnate de Christine Kotchi. Teatrul International de Limba Franceza se afla in Parc de la Villette, iar mai multe detalii pot fi obtinute la numarul de telefon 01 40 03 93 90/01 42 39 14 77. Matei Visniec, nascut in Romania in 1956 si crescut la Radauti, isi aminteste cu mare placere de un spectacol al unui circ aflat in turneu la Radauti, un oras "in care nu se intampla nimic". Acest spectacol in direct i-a trezit gustul pentru reprezentatia teatrala, iar, mai tarziu, in 1989 a deveni autorul cel mai jucat in Romania, atat in Bucuresti cat si in provincie. Piesele sale se joaca in strainatate din 1992.

 

 
Copiii din Romania din nou subiect in presa internationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :576
Wednesday, 24 November 2004

Postul britanic de radio, Sky News, a realizat saptamana aceasta un reportaj despre situatia copiilor saraci sau a celor abandonati din Romania, material ce nu face decat sa discrediteze, in continuare, imaginea Romaniei in strainatate.

In conditiile in care Romania isi propune sa finalizeze pana la finele acestui an toate capitolele de negocieri cu Uniunea Europeana si sa devina membru al acesteia in anul 2007, presa straina continua sa arate cu degetul spre vesnic aceleasi probleme din Romania: coruptia, situatia copiilor institutionalizati, a copiilor din familiile sarace sau a comunitatii rroma. Tema exploatata pana la saturatie atat in presa interna, cat mai ales in cea internationala, pedofilia din Romania revine in actualitate prin intermediul unui reportaj filmat cu camera ascunsa de reporterul Sky News. Pentru ca Romania, spre deosebire de "mult mai avansata" sa vecina, Bulgaria, nu incrimineaza filmarile realizate pe aceasta cale si nici nu se lamenteaza ca aceste reportaje i-ar putea strica imaginea, in prag de aderare la UE (vezi cazul materialelor filmate de reporterul ProTV la vama Giurgiu Ruse si arestarea sa ulterioara sub acuzatia de spionaj), reporterii de la postul britanic de radio au purces, pe strazile din Bucuresti, in cautarea unui copil pe care sa il "adopte". Intreband unde ar putea gasi asa ceva, au ajuns in fata unor persoane, de etnie rroma, dispuse, intr-adevar, sa le vanda fie unul dintre cei douazeci de copii pe care ii aveau fie, in alt caz, copilul nenascut inca al sotiei, pentru suma de 500 de euro. Chiar daca o concluzie a materialului este ca "s-a dovedit extrem de simplu sa cumperi un copil", cazurile sunt numai doua, sunt izolate si nu prezinta decat comportamente ale etniei rrome, reporterul britanic axandu-si, in general, materialul pe aceasta parte a societatii din Romania. "Daca ar fi fost vorba despre America Latina, probabil ca ar fi trecut neobservat, dar Romania trebuie sa adere la Uniunea Europeana in doi ani, si se pare ca chiar o va face", remarca reporterul de la Sky, care continua sa puncteze ca aceasta situatie nu ridica probleme grave legate numai de intrebarea daca Romania este sau nu adecvata pentru a deveni membru al UE, ci da mari batai de cap si organizatiilor care "continua sa duca o batalie pierduta impotriva retelelor de trafic de persoane". Materialul britanic face referire, pe de alta parte, si la o evolutie a Romaniei, in ceea ce priveste inchiderea fostelor orfelinate de stat, cu ajutorul organizatiilor internationale care se dedica ingrijirii copiilor abandonati. "Cateva dintre ranile vechi sunt tratate", noteaza reporterul adaugand ca "Romania vrea, cu siguranta, sa arate lucrurile bune pe care le face, iar multi dintre copiii pe care i-am vazut intr-un centru din Bucuresti, sponsorizat de UNICEF, par fericiti si bine hraniti".

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions