Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Opozitia democratica cere SIS-ului informatii privind colaborarea clerului cu regimul transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :423
Sunday, 21 November 2004

Deputatul crestin-democrat, Vlad Cubreacov, a solicitat directorului Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Ion Ursu, informatii privind relatiile structurilor Mitropoliei Moldovei din stanga Nistrului si regimul ilegal de la Tiraspol.

Totodata, Cubreacov a cerut sefului SIS sa fie informat referitor la legaturile reprezentantilor clerului cu serviciile secrete ale altor state.

In interpelarea adresata lui Ursu in plenul de joi al Parlamentului, Cubreacov a solicitat o informatie privind colaborarea si complicitatea structurilor bisericesti, de orice tip, din Republica Moldova, situate in aceasta zona, ocupata militar, cu regimul ilegal de la Tiraspol, iar una din componentele acestei informatii sa se refere la ordinele, distinctiile bisericesti, de tot felul, acordate de biserica asa ziselor capetenii ale regimului de la Tiraspol, precum si distinctiilor si ordinelor pe care inaltii ierarhi bisericesti, cu recunoasterea oficiala din partea Republicii Moldova, le-au primit din partea regimului ilegal de la Tiraspol. "Vreau sa se indice care sunt aceste ordine si distinctii, cand au fost acordate sau primite, de cine", a precizat Cubreacov.

Deputatul a declarat ca "este binecunoscut ca Biserica Ortodoxa Rusa si structura ei din Republica Moldova, Mitropolia Moldovei, recunoaste regimul ilegal si anticonstitutional de pe teritoriul ocupat militar de Federatia Rusa, colaboreaza cu acest regim, il sustine si face gesturi oficial publice de incurajare si creditare morala, aratandu-le capeteniilor acestui regim ilegal ca ii recunoaste ca pe niste crestini exemplari si ii incurajeaza".

 
Polonia va asista societatea civila din Basarabia in demersurile sale europenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :438
Sunday, 21 November 2004

"Proiectul "Reteaua Europeana" pentru Moldova consta in transmiterea societatii moldovenesti a experientei poloneze de integrare europeana, in special, in sectorul civil, care este foarte important pentru prezentul ambelor state si, cu atat mai mult, pentru viitorul acestora", a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, consilierul Ambasadei poloneze la Chisinau, Eji Stankevici.

Proiectul a demarat la 15 septembrie curent si va dura pana la 31 decembrie 2005. El este implementat de Comitetul Helsinki Moldova (CHADOM), in cooperare cu Fundatia "Educatie pentru Democratie" din Polonia, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia.

Potrivit coordonatorului proiectului din cadrul CHADOM, Luciana Iabangi, unul din obiectivele generale ale proiectului consta in difuzarea informatiilor despre institutiile Uniunii Europene (UE), despre relatiile dintre Moldova si UE si despre programele UE de asistenta financiara si tehnica pentru Moldova. Proiectul urmareste intensificarea rolului ONG-urilor si antreprenorilor locali in ceea ce priveste integrarea europeana a Republicii Moldova si cooperarea moldo-poloneza pentru promovarea valorilor democratice europene.

Implementarea proiectului este prevazuta pentru cinci localitati din Republica Moldova (Chisinau, Causeni, Comrat, Rezina, Balti), de catre 14 consultanti ai "Retelei Europene", instruiti la diferite training-uri si seminare. Grupurile tinta ale proiectului sunt membrii ONG-urilor, antreprenorii locali, studentii si functionarii publici.

In perioada 1-10 noiembrie curent, la Varsovia s-a desfasurat primul training al consultantilor la tema "UE si Moldova". In perioada 22-26 noiembrie, in localitatile mentionate se vor desfasura info-mitinguri. In luna decembrie, vor fi distribuite brosura "Mai aproape de UE" si postere cu informatiile de contact ale consultantilor. In luna decembrie a anului 2004 si pe parcursul anului 2005, consultantii "Retelei Europene" vor difuza informatii conform unui orar de consultatii prestabilit.

In opinia Lilianei Iabangi, informatia despre UE este repartizata neuniform pe teritoriul Republicii Moldova. "Locuitorii satelor au acces limitat la informatii, inclusiv la informatii despre UE. Proiectul "Reteaua Europeana" va contribui la schimbarea acestei situatii", a conchis Iabangi.

 
Pelerinaj al comunitatii romane din Italia cu ocazia Zilei EmigrantuluiPDF Print E-mail
Citta di Castello, Italia / Romanian Global News
Accesari :598
Sunday, 21 November 2004

Comunitatea romana din orasul italian Citta di Castello organizeaza in data de 21 noiembrie un pelerinaj la Loreto cu prilejul Zilei Nationale a Emigrantului.

Aceasta zi a fost instituita in anul 1914 la propunerea Papei Pius al X-lea si avea ca scop principal unirea Bisericii in jurul celor care se vedeau nevoiti sa paraseasca Italia pentru a cauta un loc de munca in alta tara. De atunci, se sarbatoreste anual in a treia duminica din luna noiembrie. Anul acesta, evenimentul se desfasoara sub titlul Lumea ca o casa: de la neincredere la ospitalitate" si este organizat de Comisia Episcopala pentru Emigranti a Conferintei Episcopale Italiene, cea care spera ca manifestarea sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste fenomenului actual al emigratiei, care nu trebuie sa fie ignorat de biserica si de societatea civila. Orasul Citta di Castello are un numar de 36 000 de locuitori, dintre care 330 sunt romani si 150 sunt basarabeni. Toti sunt pastoriti si de catriva preoti catolici romani, trimisi in ultimii ani din randul clericilor de la Bucuresti. Acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului ca dioceza din care face parte orasul este condusa de un calugar capucin, Monseniorul Pellegrino Tomaso Ronchi, care a fost profesor la Colegiul Propaganda Fidei din Roma si care I-a avut ca elevi pe cativa ierarhi din Romania, respectiv pe Monseniorul Ioan Robu, Monseniorul Eduard Ferent, Monseniorul Vladimir Peterca si Monseniorul Anton Lucaci. Astfel, romanii stabiliti in localitatea italiana beneficiaza de serviciile religioase ale preotilor catolici Vincentiu Pal, Francisc Cosa, George Ivan, Francisc Sipos si Adrian Barsan, chiar daca ei sunt ortodocsi, romano-catolici sau greco-catolici. Romanii din Citta di Castello sunt o comunitate bine inchegata, ei organizand frecvent actiuni sociale si culturale, pelerinaje si intruniri care sunt prilejuite de diferitele evenimente religioase, si beneficiaza chiar de un ziar in limba romana, "Realitatea Romaneasca". Acesta este redactat de toti preotii romani si publicat sub patronajul Oficiului pentru pastoratia romanilor. In cuprinsul sau i se pot gasi articole de interes general, care acopera subiecte din latura sociala, politica, culturala, religioasa, utilitara, atat din Italia, cat si din Romania.

 
Nicu Alifantis in concert pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :467
Sunday, 21 November 2004

Restaurantul romanesc "The Britannia" din Londra, prezinta duminica, 21 noiembrie, pentru romanii de la Londra, un concert exceptional Nicu Alifantis.

Spectacolul vine ca urmare a succesului extraordinar pe care l-a inregistrat concertul lui Mircea Baniciu, in luna august, tot in capitala de pe malurile Tamisei. Intrarea in incinta restaurantului, unde se va desfasura concertul, se va face pe baza de rezervare prealabila, la numarul de telefon 020 8803 8409, la adresa de e-mail nicu_dinescu@yahoo.co.uk, sau va puteti prezenta direct la adresa restaurantului, din strada Sebastopol, Edmonton. Restaurantul "The Britannia" este unul cu specific romanesc "ca la mama acasa", ceea ce ii va face si de aceasta data pe romanii de la Londra sa isi aduca aminte de delicatesele de acasa.

 
Pianista romanca concerteaza la Festivalul Pianistilor, in PoloniaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia / Romanian Global News
Accesari :410
Sunday, 21 November 2004

Tanara pianista romanca, Mihaela Ursuleasa, a concertat, in cadrul recent desfasuratului Festival al Pianistilor, de la Varsovia, in Polonia.

In cadrul celei de-a doua editii a festivalului, organizata de Societatea Ludwig van Beethoven, au concertat, alaturi de romanca, pianisti extrem de talentati, polonezi si straini, de renume international, se arata intr-un comunicat din partea Consulatului Romaniei la Katowice, in Polonia. Festivalul a fost inaugurat in anul 2001, sub denumirea "Maestri ai pianului", de catre Elizabeta Penderecka, director general al Festivalului, cu scopul de a lansa tinere talente de renume mondial ale pianului si, de a prezenta publicului castigatorii celor mai importante concursuri internationale de pianisti si mari maestri ai pianului.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions