Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Festival popular multicultural la BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :560
Friday, 19 November 2004
Festivalul cultural Etnovember se va desfasoara in zilele de 20, 21  si 22 noiembrie la Brasov, imbinand jazz-ul si gospell-ul cu muzica traditionala romaneasca, turceasca, evreiasca, saseasca, dar si manifestarile teatrale, pictura, fotografia si evenimente inedite.

Toate aceste actiuni culturale se vor desfasura in diverse locuri, printre care amintim Colina Universitatii, Centrul Cultural Reduta, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei, Bastionul Tesatorilor, Sinagoga din Brasov, Kron Art Gallery sau clubul The Place, informeaza portalul DordeDuca.ro. La acest eveniment vor participa si cantareti belgieni, artisti germani sau comunitatile elena si saseasca din judet.

 
Societatea civila din Romania lanseaza un protest la adresa BulgarieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :585
Friday, 19 November 2004
Cu privire la arestarea si retinerea abuziva a corespondentului Pro Tv la Ruse, pentru acuzatii de spionaj, asociatia Civic Media de la Bucuresti, coordonata de Victor Roncea lanseaza un protest in fata atitudinii manifestate de autoritatile de la Sofia, atat in ceea ce priveste soarta jurnalistului roman, cat si in problema delicata a minoritatii romanesti de la Sud de Dunare, minoritate nerecunoscuta de catre Bulgaria.

Romanian Global News, agentia de presa pentru romanii de pretutindeni, se alatura si ea protestului Civic Media si dorim, in acest sens, sa facem un apel catre comunitatile romanesti de pretutindeni si catre ziarele de limba romana din Diaspora, pe care le rugam sa protesteze pe langa Ambasadele Bulgariei din tarile in care se afla, pentru imediata reglementare a acestei situatii create in urma investigatiilor lui George Buhnici, la vama Giurgiu-Ruse. Redam mai jos, integral, protestul Aociatiei Civic Media, semnat Victor Roncea.

 

Bulgaria nu intruneste standardele UE

Prin actiunea abuziva a autoritatilor bulgare indreptata impotriva reprezentantului presei romane, jurnalistul George Buhnici, se dovedeste inca o data cat de departe este Bulgaria de intrunirea criteriilor de integrare in Uniunea Europeana si edificarea unei democratii autentice. Daca pana acum Sofia a fost tratata cu manusi de presa romana, in virtutea unui posibile integrari in Uniunea Europeana alaturi de Bucuresti, prin acest act neprietenos, Bulgaria a reusit sa-si distruga minima simpatie pastrata de comunitatea de jurnalisti din Romania. Campania de dezinformare a Uniunii Europene de catre Bulgaria, privind asa zisele indepliniri ale criteriilor de integrare poate fi foarte usor demontata. Cerem autoritatilor bulgare sa-si revina la realitate si sa realizeze ca traim intr-o noua Europa, o Europa in care respectul pentru libertatea presei are o importanta mult mai mare fata de modalitatea in care se apropie de un obiectiv prin mijloace de lobby neprincipiale. In privinta acuzatiilor de spionaj aduse reprezentantului presei romane, solicitam serviciilor romane de informatii sa-si faca datoria si sa-si avertizeze colegii bulgari privind activitatea febrila desfasurata de realii agenti bulgari pe teritoriul romanesc. Nu in ultimul rand trebuie atrasa atentia autoritatilor de la Sofia asupra repetatelor incalcari ale drepturilor omului si drepturilor minoritatilor, cu referire la cea romana de la sud de Dunare. In ciuda obligatiilor Bulgariei care decurg din statutul sau de membra a Consiliului Europei, minoritatea romana este nerecunoscuta si prigonita constant. Asociatia Civic Media a avertizat urmatoarele institutii si organizatii privind soarta ziaristului roman arestat abuziv: World Press Freedom Committee, The Campaign for Press and Broadcasting Freedom, Reporters sans Frontiere, International Federation of Journalists, International Press Institute, South East Europe Media Organization, European Commission, Council of Europe, OSCE, US Mission to OSCE, Europol, Human Rights International, Freedom House.

 
Premiile revistei "Balcanii si Europa" la a V-a editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1162
Friday, 19 November 2004
Ieri a avut loc la Hotelul Majestic din Bucuresti festivitatea de decernare a premiilor revistei "Balcanii si Europa" pentru anul 2004, dar si aniversarea a 5 ani de la aparitia publicatiei.

Revista "Balcanii si Europa" este o initiativa privata a unui grup de scriitori, jurnalisti, oameni de cultura etc., care au dorit sa aduca in peisajul media romanesc un demers unic care se apleaca cu precadere asupra spatiului pe care il reprezinta tarile balcanice si potentialul acestora, atat economic cat si cultural, in relatia cu Romania si cu Europa, in perspectiva integrarii lor in Uniunea Europeana. Ca in fiecare an de la aparitie, revista a tinut sa premieze personalitatile marcante care si-au adus contributia la relatiile bilaterale ale tarilor pe care le reprezinta, cum este cazul Excelentei Sale Domnul Xu Jian, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotential al Republicii Populare Chineze care a primit distinctia pentru "Zou chou qu" in traducere - indreptati-va spre exterior. Domnia sa a evidentiat in discursul de multumire, dezvoltarea relatiilor bilaterale intre China si Romania oferind participantilor date statistice clare intr-o romana impecabila. De asemenea au mai fost premiati Excelenta Sa Leonidha Mertiri, Ambasadorul Albaniei la Bucuresti, pentru "Spiritul Balcanic", presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Domnul Gheorghe Cojocaru pentru "Integrarea Europeana zonala", domnul Ion Antonescu, Secretar de Stat la Ministerul Culturii si Cultelor, pentru "Actiunea culturala", doamna Florina Vizinteanu, directorul Omniasig pentru "Altruism" si scriitorul sarb Risto Vasilevski pentru "Implementarea valorilor multiculturale". Domnul Carol Roman, directorul general al publicatiei bucurestene, a avut amabilitatea sa raspunda la cateva intrebari adresate de redactorul Romanian Global News prezent la festivitate.

 

RGN: Ce au insemnat acesti cinci ani pentru scriitorul Carol Roman in plan profesional si in calitate de director al Revistei "Balcanii si Europa"?

Carol Roman: Daca va referiti la scriitor, mai putin. A trebuit sa fac fata unor exigente personale in a scrie o carte intitulata "Oameni, umbre si fantome" despre viata pe care am trait-o in presa. Cat priveste latura cealalta a activitatii am continuat sa scoatem revista "Balcanii" care, dupa cum se pare, se bucura de succes fiind solicitata de ambasade, ministere si chiar si din strainatate primim solicitari de a o expedia. Este o revista care isi propune sa abordeze nu numai problemele Balcanilor ci si modul in care isi fac intrarea in Uniunea Europeana tarile din acest spatiu, care, sa fim sinceri, este totusi un teritoriu al Europei si daca ne uitam mai atent, atunci cand vorbim de civilizatia europeana, trebuie sa ne referim si la civilizatia si cultura greaca, care, intamplator sau nu, este din Balcani. Apelativul ca noi "intram in Europa" nu este corect ci mai degraba ne integram in Uniunea Europeana. "Balcanii si Europa" se apleaca cu precadere asupra potentialului economic, cultural si social pe care il reprezinta tarile balcanice iar prin materialele de analiza, comentarii, reportaje, corespondente dorim sa aducem acest spatiu mai aproape de noi, romanii, pentru a-l intelege mai bine.

 

RGN: Poate acesta a fost motivul pentru care revista si-a schimbat titulatura de anul acesta trecand de la numele de "Balcanii" la "Balcanii si Europa"? V-ati dorit sa creati o punte informationala intre Balcani si Europa?

C.R.: Evident, deoarece principala problema care este abordata de statele balcanice este dorinta de integrare si pasii care trebuiesc facuti. Realitatea obiectiva ne-a obligat sa schimbam titlul si sa abordam o tematica mai vasta si anume ce se intampla in Balcani in vederea integrarii in UE, ca unica sansa a acestor state de a se dezvolta mai impetuos. Tarile balcanice vin in Europa cu un potential de cultura mare, cu o stabilitate etnica puternica si cu un suflu si un spirit diferit de cel european.

 

RGN: Ce credeti despre comunitatile romanesti din Balcani? Pot ele avea o contributie la integrarea  sau ducerea Balcanilor spre Europa?

C.R.: Drept sa va spun cred ca ar putea, insa din pacate, la ora actuala, nu vad in ce masura acestea ar putea-o face pentru ca ele nu sunt puternice si nu sunt destul de sprijinite. Stiu insa prin intermediul materialelor pe care le-am publicat in revista noastra ca exista in anumite tari din jurul Romaniei etnici romani care si-au manifestat dorinta de a ajuta tarile in care traiesc sa se dezvolte catre Europa dar  nu sunt luati in seama, ceea ce este evident un lucru rau. Anul trecut chiar am premiat un roman din Bulgaria, membru al unei asociatii de tineri etnici romani care doresc sa ajute prin toate mijloacele democratice la integrarea Bulgariei in UE.

 

RGN: Ati acordat pagini ample in revista Dvs. acestor comunitati romanesti din jurul granitelor. Aveti de gand sa continuati?

C.R.: Da, evident. Sa va spun insa drept ca, desi am publicat mai multe articole despre acesti minoritari romani din tarile vecine, reactia ambasadelor acestor state ne-a socat. Am suparat realmente reprezentantele diplomatice din aceste tari! De exemplu, nu ma jenez sa il numesc pe Ambasadorul Bulgariei care s-a suparat foc pe noi, ca ne "permitem" sa vorbim despre etnicii romani de la ei. Chiar si la Ambasada Serbiei am produs o anumita suparare. Cum s-a manifestat aceasta, poate se vor intreba cititorii Dumneavoastra? Simplu. Revistele, care asa cum am spus la inceput sunt distribuite prin toate reprezentantele diplomatice ale tarilor acreditate in Romania, nu au mai fost primite, nu au mai fost acceptate de catre aceste reprezentate. La solicitarea telefonica de a ni se raspunde care este motivul, ni s-a replicat pur si simplu ca publicam materiale injurioase in care ne permitem sa facem aprecieri cu privire la "presupuse" minoritati etnice pe care ei nu le recunosc ca atare. Era vorba evident de romanii nostri de la sud de Dunare, timocenii din Serbia si Bulgaria si de aromani. Am gasit totusi intelegere la albanezi si la macedoneni  care au o viziune mai larga, mai omenoasa, a acestor situatii, dar in rest. sunt probleme!

 
Participare scolara romaneasca la programe ale Uniunii EuropenePDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :499
Friday, 19 November 2004
Liceul Teoretic Mihai Eminescu din municipiul Cluj-Napoca participa ca partener in programul Broadening Horizons sharing the way we live in present, past and future (Orizonturi Largite Impartasirea experientelor despre cum traim in prezent, trecut si viitor), finantat de Uniunea Europeana prin proiectul Socrates II.

Alaturi de tara noastra, la program vor mai participa si elevi din Polonia, Franta, Germania, Lituania si Anglia. Actiunea are ca scop prezentarea unor aspecte din viata cotidiana, coordonate geografice si istorice, traditii si viata privata. Broadening Horizons nu este primul proiect la care s-au inscris tinerii clujeni. Scoala Ioan Lupas din acelasi oras participa, la randul sau, cu un numar de 140 de elevi la o alta manifestare similara, de data aceasta intitulata Viitor cetatean al Uniunii Europene. Proiectul respectiv s-a derulat prin programul Socrates si a inclus institutii de invatamant din Anglia, Spania, Polonia, Turcia si Italia, informeaza cotidianul Monitorul de Cluj.

 

 
Festival popular multicultural la BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :378
Friday, 19 November 2004
Festivalul cultural Etnovember se va desfasoara in zilele de 20, 21  si 22 noiembrie la Brasov, imbinand jazz-ul si gospell-ul cu muzica traditionala romaneasca, turceasca, evreiasca, saseasca, dar si manifestarile teatrale, pictura, fotografia si evenimente inedite.

Toate aceste actiuni culturale se vor desfasura in diverse locuri, printre care amintim Colina Universitatii, Centrul Cultural Reduta, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei, Bastionul Tesatorilor, Sinagoga din Brasov, Kron Art Gallery sau clubul The Place, informeaza portalul DordeDuca.ro. La acest eveniment vor participa si cantareti belgieni, artisti germani sau comunitatile elena si saseasca din judet.

 
Vizita retur a giulanilor continua la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Friday, 19 November 2004
Manifestarile care se inscriu in actiunea "Strangeri de mana" vor continua la Arad vineri, 19 noiembrie.

Un grup de 50 de persoane din Giula se va indrepta spre Arad, pentru a continua discutiile care au debutat pe 7 noiembrie in localitatea maghiara, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. La ora 10 delegatia giulanilor va sosi la Primaria Aradului, dupa care va urma o vizita la "Parcul reconcilierii". In continuarea programului, grupul se va deplasa la Teatrul "Ioan Slavici" pentru a urmari un spectacol bilingv. Ziua se va incheia cu o vizita la "Teatrul Vechi", unde vor evolua pe scena elevii Liceului de Arta.

 
25 de ani de metrou bucuresteanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :562
Friday, 19 November 2004
Metroul bucurestean a implinit vineri, 19 noiembrie primavarateca varsta de 25 de ani.

In urma cu exact un sfert de deceniu, la 19 noiembrie 1979, prima garnitura de metrou, considerata un proiect prea ambitios pentru Romania, a intrat in circulatie pe ruta Semanatoarea-Timpuri Noi, traseu cu o lungime de 8,63 de kilometri. De la un singur traseu in 1979, in momentul de fata, metroul din Bucuresti a ajuns sa se extinda la patru magistrale, iar statiile de metrou fiind tot mai moderinizate. Noi statii de metrou s-au construit in ultimii ani si exista, in continuare proiecte pentru unele noi. Mai mult decat atat, de la celebrul tren galben fara cai, cum era numit odinioara, unele dintre garniturile de metrou au suferit si ele modernizari. Este, desigur, cazul magistralei Unirii 2, pe care circula trenuri fabricate la Luxemburg.

 
Selectionerul Iordanescu demisoneazaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :532
Friday, 19 November 2004
In cursul diminetii de vineri, 19 noiembrie, tehnicianul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Anghel Iordanescu, l-a anuntat pe Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, ca este de acord cu rezilierea contractului sau pe cale amiabila.

In cursul acestei dimineti, presedintele FRF a avut o intalnire cu Mitica Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, pentru a discuta problema schimbarii din fuctie a generalului Iordanescu. Presedintele FRF se gandea deja, imediat dupa meciul terminat 1-1 dintre Romania si Armenia, ca soarta selectionatei tricolore va trebui sa fie gestionata de altcineva, nu de generalul Iordanescu, insa pana azi dimineata tehnicianul a sustinut ca nu isi va prezenta demisia.

 
A aparut Ghidul lucratorului roman in Italia si SpaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :761
Friday, 19 November 2004
La Bucuresti s-a lansat joi, 18 noiembrie, un ghid al lucratorului roman in Italia si Spania, cu scopul de a-i sprijini pe muncitorii romani care se afla in aceste doua tari, prin oferirea unor informatii necesare despre conditiile de munca si legislatia locala. Departamentul pentru Munca in Strainatate, din cadrul Guvernului Romaniei, condus de Doru Frunzuliza, este cel care a lansat acest ghid ce isi propune sa vina in ajutorul romanilor care muncesc in Italia sau Spania, precum si a celor care se gandesc la o astfel de perspectiva. Responsabilii pe probleme de munca in strainatate au declarat ca primele editii vor fi distribuite gratuit in cele doua tari intr-un numar de cate 5000 de exemplare pentru consulate si asociatiile romanesti din Italia si Spania. De asemenea, brosurile se vor distribui si prin Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca sau prin firmele care se ocupa cu trimiterea oamenilor la lucru in strainantate. La conferinta de presa prilejuita de aceasta lansare a participat si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Eugen Uricariu, care a declarat ca, in prezent, in Italia si Spania lucreaza un numar de aproximativ 1,4 milioane de cetateni romani, din acest total doar jumatate beneficiind de forme legale de munca. De altfel, romanii care se afla pe teritoriul italian reprezinta cea mai numeroasa comunitate de straini din tara, iar acest lucru a condus la initierea unor cluburi social-culturale prin care sa se faciliteze intalnirea dintre romani si aprofundarea culturii din cele doua state. Initiativa a venit din partea autoritatilor romane si italiene, care spera sa infiinteze astfel de cluburi la inceputul anului viitor. Doru Frunzulica a mai afirmat ca in prezent se poarta negocieri cu bancile si societatile de transfer de bani din Romania ca sa se poata obtine o reducere a comisioanelor percepute in cazul sumelor mici de bani.
 
Basarabia pe site-ul CIAPDF Print E-mail
Virginia, SUA/Romanian Global News
Accesari :571
Friday, 19 November 2004
Pe site-ul de Internet al Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite (CIA) se gasesc scurte prezentari ale tuturor statelor din lume, printre care se afla, bineinteles, si Republica Moldova.

Prezentarea Republicii Moldova este facuta dupa aceeasi schema ca si in cazul analizelor destinate celorlalte tari si este bazata in mare parte pe enumerarea de date statistice detaliate din diverse domenii, cum ar fi: populatia, economia, date geografice, militare, etc. In cadrul fragmentului destinat organizarii politice, este prezentata pe scurt forma de guvernamant a Republicii Moldova, presedintele si primul ministru al tarii, precum si principalele partide. Este scos in evidenta faptul ca Republica Moldova a fost prima tara din spatiul ex-sovietic in care a fost ales un presedinte comunist si in care Partidul Comunist este la putere, lucru care impiedica realizarea reformelor necesare pentru modernizarea tarii si eradicarea saraciei. Printre problemele cu care se confrunta tara, site-ul CIA scoate in evidenta in primul rand conflictul din Transnistria, apoi si dificultatile create de crima organizata. Moldova este o tara de tranzit pentru traficul de droguri, impotriva caruia nu exista o protectie prea eficienta a frontierelor (in parte tot din cauza Transnistriei). Republica Moldova este considerata cea mai saraca tara din Europa (impreuna cu Albania), in sprijinul acestei afirmatii aducandu-se numeroase date economice. Se arata ca tara nu dispune de resurse naturale si din acest motiv economia depinde in primul rand de agricultura, practicata inca cu mijloace rudimentare care de multe ori dauneaza mediului inconjurator prin poluare si eroziunea solului. Se scoate in evidenta si inapoierea sistemului de drumuri, precum si lipsa unui sistem de comunicatii la nivel european (sau macar la nivelul statelor vecine). Este important ca in cadrul datelor privind populatia Republicii Moldova se evidentiaza faptul ca limba moldoveneasca este de fapt identica cu romana, in ciuda eforturilor guvernului comunist de a o prezenta ca distincta. De asemenea, se recunoaste si faptul ca locuitorii majoritari in Republica Moldova, desi denumiti moldoveni de catre guvernul tarii, sunt de fapt romani.

     

 
John F. Tefft s-a intalnit cu liderul opozitiei democratice de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :355
Friday, 19 November 2004
Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, John F. Tefft, aflat intr-o vizita de documentare la Chisinau, a avut, miercuri, 17 noiembrie, o intalnire cu liderul PPCD, Iurie Rosca, cu care a discutat mai multe subiecte, printre care problema diferendului moldo-rus in Transnistria si prezenta militara rusa pe teritoriul Republicii Moldova. In cadrul intrevederii, liderul Opozitiei crestin-democrate a accentuat ca Moldova este extrem de recunoscatoare SUA pentru pozitia consecventa de sprijinire a unitatii sale teritoriale. "SUA reprezinta un partener de prima importanta in dialogul cu Federatia Rusa in problema retragerii armatei si munitiilor sale din regiunea transnistreana. In acelasi timp, am abordat probleme ce tin de nivelul realizarii unor reforme politice si economice substantiale in Moldova, proces care deja se bucura de sprijinul SUA", a subliniat Iurie Rosca. Potrivit sursei citate, "actuala situatie politica si perspectiva organizarii unor alegeri libere si democratice in Moldova a fost un subiect de maxim interes pentru oaspetele american". "Am accentuat ca Republica Moldova ar trebui sa faca tot posibilul pentru a evita criticile din exterior in privinta functionarii institutiilor democratice si a organizarii unor alegeri corecte. Am atentionat asupra faptului ca, dupa ce Belarus si Ucraina s-au ales cu obiectii drastice din partea organismelor internationale din cauza unor grave incorectitudini in procesul electoral, Republica Moldova trebuie sa depuna efort pentru a nu se pomeni in aceasta troica a rusinii si pentru a evita o izolare internationala in urma unor abuzuri pe care le pregateste actuala guvernare comunista. In acest sens, principala problema care trebuie solutionata cat mai curand posibil este cea a reformei la Compania "Teleradio-Moldova" si a inlaturarii oricaror influente politice asupra acestei institutii publice a audiovizualului, care trebuie sa devina una dinamica si deschisa pentru societate", a conchis Iurie Rosca.
 
O treime dintre basarabeni nu vor putea votaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :411
Friday, 19 November 2004
Este ingrijorator faptul ca o treime din populatia Republicii Moldova, care se afla peste hotare, nu va putea participa la alegerile parlamentare din 2005, a declarat, joi, presedintele Asociatiei pentru democratie participativa "ADEPT", Igor Botan. Potrivit sursei citate, aceasta se va intampla din cauza ca Republica Moldova a refuzat sa ratifice unele articole din Conventia de la Venetia, care se refera la obligatia statelor de a asigura dreptul la vot cetatenilor aflati peste hotare. "Prin aceasta, Republica Moldova a recunoscut ca nu poate asigura dreptul la vot cetatenilor aflati peste hotare", a subliniat Botan. De mentionat ca directorul Departamentului Statistica si Sociologie, Vitalie Valcov, a estimat numarul cetatenilor Republicii Moldova aflati peste hotare la aproximativ 600 mii persoane. Potrivit lui Botan, acest fapt provoaca ingrijorare, deoarece o treime din electorat, care asigura existenta economica a Republicii Moldova, nu vor fi reprezentati in Parlament, iar viitoarea reprezentare in Parlament va fi extrem de distorsionata, fiind determinata si de pragul electoral extrem de inalt", a precizat Botan. Un alt factor ingrijorator, in opinia presedintelui Asociatiei pentru democratie participativa, este ca Parlamentul a refuzat sa modifice legislatia electorala in sensul imbunatatirii ei. "Oficialii din Republica Moldova au afirmat ca, acum un an, Comisia de la Venetia a recomandat sa nu fie amendata legislatia. Cu toate acestea, insusi faptul ratificarii conventiei CSI privind alegerile democratice, demonstreaza ca, totusi, acest lucru este posibil. De asemenea, este necesara fixarea, cat mai devreme, a zilei alegerilor. Constatam ca nu se realizeaza importanta acestui fapt si ca, in esenta, avem concurenta catorva prevederi legale ale hotararilor Curtii Constitutionale, care obliga Parlamentul sa numeasca data alegerilor cat mai devreme, la sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie, pentru ca presedintele sa poata fi ales, asa cum prevede legislatia, pana la 7 aprilie", a mai spus Botan. Miercuri, 17 noiembrie, in cadrul "mesei rotunde" cu tema "Pregatirea catre campania electorala", presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Petru Railean, s-a aratat extrem de deschis si cooperant, afirmand ca "orice s-ar vorbi despre CEC, despre eventuale banuieli, comisia isi va mentine impartialitatea si va demonstra acest lucru prin fapte". "Intelegem perfect ca exista probleme legate de compilarea listelor electorale si in general pot aparea probleme, dar CEC este capabila sa faca fata acestor lucruri", a afirmat Railean. El a declarat ca, in momentul de fata, pregatirea catre viitorul scrutin este "participarea la seminare de acest gen, pregatirea viitorilor observatori nationali, care nu trebuie sa aiba apartenenta la nici un partid politic". Railean a afirmat ca, atunci cand va fi numita ziua alegerilor, va incepe organizarea seminarelor cu membrii comisiilor electorale de circumscriptie si cu cei ai sectiilor de votare. "Bugetul alegerilor a fost pregatit si trecut prin Parlament. Actualmente, lucram cu mandatele primarilor. Se duc tratative de a gasi surse in privinta urnelor transparente, daca va fi posibil. CEC va procura computere pentru a nu depinde de altcineva", a conchis Pentru Railean. "Masa rotunda" a fost organizata de "ADEPT" si CEC. In cadrul acesteia s-a discutat despre calitatea legislatiei electorale, despre cele mai importante evenimente care s-au produs si care pot avea un impact asupra procesului electoral. De asemenea, s-a discutat despre conventia ratificata de Republica Moldova in cadrul CSI, privind procesele democratice si alegerile democratice, dar care, deocamdata, nu a fost data publicitatii si nu se cunoaste daca aceasta conventie a intrat in vigoare.
 
Societatea civila basarabeana nu mai vrea Rusia si Ucraina implicate in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Basarabia/Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 19 November 2004
Comitetul Helsinki Moldova (CHADOM), Liga pentru apararea drepturilor omului in Moldova (LADOM), Amnesty International Moldova (AIM) si Centrul de consultanta pentru categorii sociale defavorizate au organizat, joi, seminarul Problemele privind realizarea dreptului la educatie in regiunea transnistreana, la care au fost invitati reprezentantii conducerii Republicii Moldova si ai Transnistriei, directorii scolilor romanesti din stanga Nistrului si reprezentantii societatii civile.

Potrivit membrului AIM, Veaceslav Turcan, scopul seminarului a constat in atragerea atentiei opiniei publice asupra situatiei create in jurul scolilor romanesti din Transnistria. De asemenea, am vrut sa gasim cai de rezolvare a acestei probleme, astfel incat drepturile copiilor la libera alegere a limbii si grafiei de instruire in Transnistria sa fie respectat, a precizat Turcan. Autoritatile separatiste au refuzat sa participe la seminar, expediind, pe numele presedintelui CHADOM, Stefan Uratu, un fax in care pretinsul ministru de interne al Transnistriei, Oleg Beleacov, a motivat refuzul prin faptul ca participarea la acest seminar ar fi irationala, deoarece agenda lui nu ofera posibilitati unui schimb complex de opinii la temele indicate, mai ales ca tema seminarului este formulata incorect. Printre cei care au fost invitati la seminar, dar nu au participat, se numara ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Nicolai Reabov, ministrul de Externe, Andrei Stratan, si ministrul Reintegrarii, Vasili Sova. La seminar a fost prezent presedintele Fondului pentru drepturile omului si buna guvernare din Tiraspol, Alexandr Radcenko, care a fost de acord cu ceilalti participanti, ca in regiunea transnistreana sunt incalcate drepturile omului. Potrivit concluziilor formulate de organizatorii seminarului, Republica Moldova si statele garante in procesul de solutionare a conflictului transnistrean nu fac tot posibilul pentru ca elevii din Transnistria sa se bucure de drepturile lor si pentru ca regimul de la Tiraspol sa nu creeze obstacole in calea functionarii scolilor romanesti in Transnistria; regimul instaurat prin violenta la Tiraspol practica epurari etnice si comite crime impotriva umanitatii, crime care nu au termen de prescriptie si care trebuie sa fie persecutate de catre state si organismele internationale. Participantii la seminar au propus modificarea formatului negocierilor conflictului transnistrean prin includerea SUA, Consiliului Europei si Romaniei, schimbarea componentei fortelor pacificatoare, care s-au aratat incapabile de solutionarea situatiei de conflict din zona de securitate, prin excluderea fortelor care au initiat agresiunea din 1992 asupra Republicii Moldova si includerea reprezentantilor castilor albastre ale statelor europene. Directorul Gimnaziului din Corjevo (raionul Dubasari), Constantin Sucitu, a declarat ca a ramas satisfacut de rezultatele seminarului. Au fost adoptate unele hotarari foarte importante, decisive pentru soarta scolilor romanesti din Transnistria, dar ma tem ca eforturile depuse de organizatorii seminarului vor ramane nerealizate. Ar fi bine ca Guvernul, Parlamentul si Presedintia Republicii Moldova sa lucreze mai activ in vederea asigurarii respectarii drepturilor omului in regiunea transnistreana. Autoritatile Moldovei nu pot rezolva problema de sine statator. De aceea, consider ca ele trebuie sa apeleze la comunitatea internationala, pentru a elimina Rusia si Ucraina de la masa de negocieri, deoarece aceste tari au interese in aceasta regiune, a conchis Sucitu. La randul sau, directorul Liceului Alexandru cel Bun din Tighina, Maria Roibu, a declarat ca existenta unor asemenea organizatii, care sustin scolile romanesti din Transnistria si lupta pentru cauza lor, este imbucuratoare. La asemenea intalniri simtim o sustinere morala, lucru de care noi avem mare nevoie, a conchis Roibu.

 
Problema presei aromane discutata intr-un simpozion la TiranaPDF Print E-mail
Tirana, Albania/Romanian Global News
Accesari :591
Friday, 19 November 2004
In perioada 19 - 21 noiembrie are loc la Tirana intalnirea redactorilor sefi si a editorilor mass-media de expresie aromana/vlaha in organizarea South East Europe Media Organisation (SEEMO) in cooperare cu Institutul Shqiptar I Medias (Institutul albanez de media) si cu sprijinul financiar al Austrian Cooperation Eastern Europe.

Conferinta "Reporting on minorities and hate speech" isi propune sa isi tina lucrarile in aromana/vlaha dar si in limba engleza. Sub bagheta secretarului general al  SEEMO, dl. Oliver Vujovic, participantii vor audia teme precum : "Raportul mediei majoritare la cea minoritara si diferente", un studiu de caz aplicat Albaniei, pe acest subiect, "Posibilitati de cooperare a presei aromane/vlahe in regiune", "Situatia financiara a mediei aromane/vlahe si a mediei minoritare - sugestii pentru imbunatatirea situatiei". Participa ca invitati la aceasta conferinta Radomir Licina, presedintele SEEMO de la Belgrad, Remzi Lani, Director al Institutului Albaniez de Media din Tirana, Thede Kahl, Director la Institutul Austriac pentru Estul si Sud Estul Europei de la Viena si Christine von Kohl, redactor sef al magazinului Balkan de la Viena.

 
''Daca sunt 200 de mii de romani acolo, sa ramana 200 de mii''!PDF Print E-mail
Radauti, Romania/Romanian Global News
Accesari :563
Friday, 19 November 2004
Presedintele Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, Mircea Irimescu, a relansat in fata presei, la Radauti, miercuri, 17 noiembrie, ''oferta de pastrare a legaturii cu comunitatea romanilor din nordul Bucovinei, se arata intr-o corespondenta de la Radauti.

Va reamintim ca SCLRB are sediul central in orasul Radauti, ,judetul Suceava. ''Daca n-ar fi fost tragismul impartirii Bucovinei, al Bucovinei instrainate astazi, poate ca nu s-ar fi inregistrat aceasta societate'', a spus dl Irimescu, vorbind despre reactivarea SCLRB in anii 1990. ''Cam de aici s-a pornit, de la aceasta realitate si de la pericolul deznationalizarii complete, a pierderii totale a comunitatii romanesti din nordul Bucovinei'', a mai aratat vorbitorul, precizand ca ''pierderea Cernautiului are impact si asupra socialului si economicului in care traim pentru ca prin aceasta detrunchiere de fapt noi, Radautiul, am ajuns sa fim un fund de tara, un capat. Noi am pierdut un formidabil centru cultural, al treilea oras ca marime al Romaniei, dupa Bucuresti si Chisinau. Am pierdut un oras care avea a treia universitate din tara, o Mitropolie si cel mai mare centru medical, care avea 11 consulate straine si primul aeroport pe teritoriul Romaniei. Era cea mai importanta deschidere catre Europa''. Dl Mircea Irimescu a cerut sprijinul reprezentatilor presei, aratand ca in conditiile date SCLRB are ca urgenta, cum s-ar spune, pastrarea numarului de romani din Regiunea Cernauti. ''Daca sunt 200 de mii de romani acolo, sa ramana 200 de mii'', a subliniat presedintele SCLRB. Societatea este privata, are o traditie de 140 de ani, 15 filiale in Romania si relatii de colaborare cu societatile culturale din Regiunea Cernauti. ''Realitatea arata ca ceea ce facem noi, ca societate privata, nu ar putea face in momentul de fata institutiile de stat si, dupa informatiile pe care le avem, conditiile negocierii aderarii noastre, ca tara, la UE vor aduce ca noutate, in perioada imediat urmatoare, o restrangere a implicarii statului in domeniul cultural'', a dorit sa precizeze dl Irimescu. La intalnirea cu presa au mai participat dna prof.Carmen Andronachi, secretara SCLRB, dl prof.Petru Bejinariu, respectiv, vicepresedinte si rector al Universitatii Populare de Vara ''Ion Nistor'' si Stefan Rotaru, membru in Comitetul Director, se mai arata in corespondenta primita la redactie.

 
Comunitatea romanilor din Chicago, invitata la concertPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :448
Friday, 19 November 2004
Romanii din Chicago sunt invitati sa participe sambata, 20 noiembrie, ora 19:00, la spectacolul Suflet de roman care va fi sustinut la Biserica Ortodoxa Romana Nasterea Domnului din Chicago de interpretul Marius Dragomir si de mezzo-soprana Nicoleta Ghita, informeaza pagina de web Romanian-Portal.

Cantaretul roman, compozitor si interpret de muzica etno, country, rock si muzica de film, nu se afla pentru prima oara pe taram american, el concertand in Statele Unite ale Americii si in anii 2001 si 2002. Interpretul a debutat in muzica in anul 1989 si a reusit dupa revolutie sa devina unul dintre primii artistii autohtoni care a obtinut vanzari record pentru discurile sale, acest lucru intamplandu-se in anul 1996 cu Party in Transilvania. Albumul respectiv a fost vandut atunci in aproximativ 1,8 milioane de exemplare.

 
Eveniment de strangere de fonduri la o biserica romaneasca din AmericaPDF Print E-mail
Shrewsbury, SUA/Romanian Global News
Accesari :540
Friday, 19 November 2004
Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Nicolae din Shrewsbury, statul american Massachusetts, organizeaza sambata, 20 noiembrie, in incinta lacasului de cult, un Targ de vacanta cu vanzare.

Persoanele care vor participa la eveniment vor putea achizitiona diverse bunuri de la cei care se ocupa de buna desfasurare a  manifestarii, iar banii care se vor strange se doneaza ulterior in anumite scopuri de intrajutorare. Parohia din orasul american a fost infiintata in anul 1949 de un grup de crestini ortodocsi romani care locuiau in zona Worcester si face parte astazi din cadrul Arhiepiscopiei Romane Ortodoxe din America si Canada, pastorita de Inalt Prea Sfintitul Nicolae Condrea. Preotul paroh este parintele Nicholas K. Apostola, cel care slujeste aici de peste 20 de ani. Pe langa acest rol, parohul detine si functia de Secretar al Arhiepiscopiei si reprezinta biserica la Consiliul Mondial al Bisericilor, informeaza pagina de web a parohiei. Membrii asezamantului religios roman din Massachusetts sunt, deopotriva, urmasii generatiilor anterioare de romani, dar si alti ortodocsi care provin din alte tari, sau chiar persoane ce aveau initial alta religie si care au ajuns sa imbratiseze credinta ortodoxa. Biserica Sfantul Nicolae ii primeste, asadar, pe toti cei care vor sa se roage in spirit crestin-ortodox si carora le ofera indrumare si ajutor. 

 
Un violonist roman intr-un ansamblu ineditPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 19 November 2004
Violonistul roman Ovidiu Fratila va concerta vineri, 19 noiembrie, la Londra, in cadrul Queen Elizabeth Hall, alaturi de Ansamblul Gilad Atzmon si Orient House.

Spectacolul din Belvedere Road va fi deschis pentru publicul interesat cu incepere de la ora 22.15. Ansamblul canta o combinatie fascinanta de stiluri evreiesti, balcanice si arabe, avand un impact considerabil, atat la nivel politic, cat si la nivel muzical. Publicul va putea sa vada vineri la Elizbeth Hall o reprezentatie inedita de muzica in interpretarea lui Gilad Atzmon, Frank Harrison (pian), Yaron Stavi (bass), Asaf Sirkis (tobe), Romano Viazzani (acordeon) si Ovidiu Fratila (violina). Concertele Ansamblului sunt adesea un dialog minunat intre vocea si clarinetul lui Atzmon si violina lui Ovidiu Fratila, Atzmon incercand adesea sa imite sunetele lui Fratila intr-o maniera rar intalnita.

 
Scoala Romaneasca de sambata o noua editiePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 19 November 2004
La acest sfarsit de saptamana,  in 20 noiembrie, la Londra se va desfasura o noua zi de Scoala Romaneasca de Sambata.

Cursurile vor avea loc intre orele 14.00 si 16.00, la Biserica Ortodoxa Romana, din Fleet Street nr.186. Pentru mai multe detalii, persoana de contact care va faciliteaza inscrierea la cursuri si informatiile necesare este Adina Evans, administratorul Scolii Romanesti de Sambata. Initiativa organizarii acestor manifestari apartine Centrului Cultural Roman de la Londra.

 
Repere Romanesti o noua publicatie pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :563
Friday, 19 November 2004
Asociatia cultural-sportiva Romania, cu sediul in Italia, in colaborare cu Asociatia culturala romano-germana Unirea din Austria va lansa sambata, 20 noiembrie, la Roma, ziarul Repere Romanesti informeaza Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei.

Ziarul, editat chiar cu sprijinul DRP, este un buletin al asociatiilor romanesti de peste hotare, va aparea lunar, in format tabloid si va putea fi citita atat on-line, la adresa www.repereromanesti.ro, cat si in varianta tiparita cu 24 de pagini. Ziarul se adreseaza, in principiu, liderilor si formatorilor de opinie din comunitatile romanesti din vecinatate si emigratie, active in promovarea identitatii lor etnice, lingvistice, culturale si religioase, si le va permite acestora o mai buna cunoastere intre ei si o coordonare in urmarirea unor scopuri comune, cu beneficii pentru comunitatile respective, pentru tara de adoptie si pentru Romania, se mai arata in comunicat. Buletinul va mai cuprinde, in afara de asociatiile romanesti, si prezentari ale publicatiilor de limba romana editate dincolo de granitele Romaniei, proiecte ale asociatiilor romanesti si initiative economice ale romanilor, precum si pagini din istoria emigratiei romanesti, situatia minoritatilor romanesti si din vecinatatea granitelor, asigurand totodata spatii pentru promovarea culturii romane in lume. In paginile noii publicatii, Repere Romanesti, vor fi prezentate si initiativele institutiilor din Romania cu atributii in gestionarea relatiilor cu romanii de pretutindeni, ceea ce va conduce la o informare cat mai corecta a acestora in legatura cu strategia guvernamentala referitoare la comunitatile romanesti de pretutindeni. De asemenea, publicatia va acorda, in fiecare numar, spatiu editorial pentru dezbaterea proiectului de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, adoptat recent de guvern si va avea in atentie si formarea Consiliului Reprezentantilor Romanilor de Pretutindeni.

 
55 de ani de la infiintarea Liceului Romanesc N.Balcescu de la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 19 November 2004
Directiunea Liceului, Scolii Generale si a Caminului de Elevi "N. Balcescu" din Giula organizeaza sambata, 20 noiembrie, o intalnire a promotiilor, cu prilejul aniversarii a 55 de ani de la infiintarea Liceului cu Limba de Predare Romana din Giula.

La manifestare sunt asteptati sa participe toti fostii si actualii profesori si elevi ai institutiei romanesti, pentru a schimba pareri despre trecutul, prezentul si, de ce nu, viitorul institutiei romanesti. Programul va incepe la ora 15.30 cu dezvelirea unei placi memoriale, pe peretele fostei cladiri a liceului, ce se gaseste in str. Vroshz nr. 13. Aceasta placa este realizata de scoala romaneasca, in colaborare cu Fundatia pentru Cultura Romana din Ungaria. Incepand cu ora 16.30, oaspetii sunt asteptati in cladirea liceului actual, pe str. Liceum nr. 2, unde va avea loc o intalnire a promotiilor, va fi vernisata o expozitie de fotografii despre istoricul liceului si se va proiecta un film despre scoala romaneasca din Giula. De la ora 18.00, in sala mare a Centrului Cultural Roman va avea loc un program cultural, unde vor evolua Corul "Pro Musica" din Giula, echipa de teatru a liceului, corul si echipa de dansuri populare romanesti a scolii. De la ora 20.00, dupa o mica receptie, va urma un bal. La realizarea acestei manifestari au contribuit mai multe organizatii, cum sunt Fundatia Publica pentru Minoritati, Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, Fundatia pentru Cultura Romana si Autoguvernarea Romaneasca din Giula.

 
Inca o victorie pentru Ilie Balaci in Emiratele ArabePDF Print E-mail
Dubai, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 19 November 2004
Echipa araba de fotbal Al Ahli, condusa de tehnicianul roman Ilie Balaci, a inceput o noua serie de victorii, o data cu castigarea meciului in fata echipei al Ittihad, cu un scor de 4-1.

Meciul de joi, 18 noiembrie, de pe Rashid Stadium a fost prima partida desfasurata in cadrul Cupei Asociatiei. Toate golurile celor doua echipe au fost inscrise in repriza a doua a meciului, astfel: pentru gazde (Al Ahli) a marcat in minutul 47 Shehab Abdullah, iar in minutul 52, Aloca Kabero. Mai tarziu, acelasi Shehab Abdullah a marit avantajul gazdelor la 3-0, inainte ca jucatorul lui Al Ittihad, Hakim sa inscrie, in minutul 68 pentru 3-1. Ultimul gol al partidei a fost inscris tot de Al Ahli, prin Sami Anbar, in minutul 76, stabilindu-se, astfel, un scor final de 4-1 in favoarea echipei antrenate de romanul Ilie Balaci. Cupa Asociatiei este un turneu ce are ca scop sa ofere cluburilor de divizia I posibilitatea de a folosi  cat mai multi jucatori din esalonul secund, sau chiar de la echipele de juniori. Nici una dintre cele doua echipe care s-au infruntat joi pe stadionul Rashid nu a intrat pe teren cu titularii. Desi echipei lui Balaci i-au lipsit sapte dintre cei mai importanti jucatori, tehnicianul roman a stiut cum sa exploateze orice avantaj si sa realizeze o combinatie potrivita de jucatori tineri, dar si experimentati, pentru a ajunge la acest strat deosebit de bun in aceasta campanie.

 
Intalnire a asociatiilor romanilor din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :600
Friday, 19 November 2004
Liderii asociatiilor romanesti din Italia se vor intalni sambata, 20 noiembrie, la Roma pentru a dezbate proiectul de constituire a Ligii Romanilor din Italia LRI. 

Evenimentul, organizat de Asociatia cultural-sportiva Romania, de la Roma, de Asociatia Ovidius, din Torino, ca si de Gazeta Romaneasca, ziarul romanilor din Italia  si beneficiind de sprijinul DRP de la Bucuresti, va reuni peste 100 de reprezentanti ai comunitatii romanesti de pe intreg teritoriul italian, ai organizatiilor romano-italiene si ai autoritatilor romane. Proiectul de infiintare a Ligii Romanilor din Italia a fost lansat de cele doua asociatii romanesti din Roma si Torino, iar apoi la aceasta initiativa au aderat si alte organizatii romanesti din acesta tara, printre care se regasesc Asociatia Colina (Torino), Forumul Romania-Italia.net si Asociatia Romanii in Italia (Milano) se arata intr-un comunicat din partea DRP. Liga Romanilor este proiectata ca un mijloc de reprezentare a comunitatii romanesti in relatia cu autoritatile italiene si romane, fiind deschisa tuturor asociatiilor, publicatiilor de limba romana si personalitatilor active in afirmarea identitatii romanesti in Italia, si are ca scop crearea unui parteneriat intre cei care pot contribui la promovarea imaginii romanilor stabiliti in Peninsula, in conditiile in care autoritatile italiene si-au exprimat, in repetate randuri, disponibilitatea de a dialoga cu o organizatie reprezentativa la nivel national pentru comunitatea romaneasca. In prezent, numarul romanilor in Italia este estimat la aproximativ un milion, iar problemele pe care le intampina comunitatea romaneasca din aceasta tara au nevoie de solutii institutionale si, de asemenea, este resimtita la nivel general necesitatea unui mesaj unitar care sa dea forta si reprezentativitate comunitatii. Liga Romanilor in Italia va adera, inca de la infintarea sa, la reteaua internationala Romanian Network, ale carei baze au fost puse la Haga intre 5-7 noiembrie 2004, in prezenta reprezentantilor asociatiilor romanesti ce fac parte din grupul membrilor fondatori, informeaza comunicatul. De asemenea, in cadrul intalnirii de sambata de la Roma vor fi discutate si obiectivele Romanian Network.

 
Invitatie la TeatruPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :365
Friday, 19 November 2004
In cadrul schimburilor culturale "Fata in Fata" dintre Franta si Romania, Teatrul National din Targu Mures va prezenta doua piese de teatru: una scrisa de un autor roman in franceza iar cealalta scrisa de un autor francez in romana.

Astfel, sambata, 20 noiembrie, la ora 20 (ora locala), vor juca in franceza "Romanie draga, Elvetia mea" de Cornel Udrea, in excelenta regie a lui Cristian Ioan. Acest spectacol, ne avertizeaza invitatii, nu este recomandat copiilor sub 15 ani. Duminica, 21 noiembrie, la ora 16, se va juca piesa "Variatiuni enigmatice" scrisa de Eric Emmanuel Schmitt si regizata de Cristian Ioan. Piesa a fost jucata timp de doi ani de Alain Delon si Francis Huster la Thtre Marigny Paris in 1996/1997 si reprezinta o foarte frumoasa poveste de dragoste. Aceasta piesa se va juca in romaneste. Ambele piese dureaza o ora si jumatate fiecare si vor fi jucate in sala Tambourin (ARES), 10, rue dAnkara, Strasbourg Esplanade. Dupa spectacol, organizatorii, Asociatia de Amicitie Franco-Romana ACAR, vor oferi un pahar de sampanie tuturor participantilor. Pretul biletelor de intrare este de 10 euro pentru membrii ACAR, 12 euro pentru non membrii si 5 euro pentru copii mai mici de 15 ani, studenti si someri. Un sfat prietenesc din partea organizatorilor: nu ratati nici unul din aceste excelente spectacole jucate de excelenti actori si daca doriti sa mergeti la teatru si nu stiti cum sa ajungeti va asteapta sa le scrieti pe adresa acar_strasbourg@hotmail.com, cu promisiunea ca va vor raspunde.

 
Lansare de carte romaneasca la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :460
Friday, 19 November 2004
Asociatia Germano-Romana Agero Stuttgart organizeaza sambata, 20 noiembrie, Cenaclul Agero, in Stuttgart, Zuffenhausen, pe strada Marbacher numarul 18.

Manifestarea va incepe la ora 18.30 la un pahar de sampanie, cu cozonac si suc de portocale, anunta organizatorii. Programul este organizat pe trei etape. In prima parte, cea de istorie, este prezentata Cartea Neagra a Ceausismului - Romania intre anii 1956-1989, scrisa de Liviu Valenas din Nurnberg. Valenas este un cunoscut publicist de origine romana al diasporei romane din R.F.Germania. Cartea cu titlul de mai sus este a treia dintr-o serie de trei carti continand interviuri luate unor persoane din Romania si din diaspora, primele doua intitulandu-se Memorialul Apocalipsei si Memorialul Stalinismului. Cele trei carti se refera la viata persoanelor intervievate care au trait (sau traiesc) in Romania sau in diaspora in perioada de timp 1944 - 1989 - 2003. Apoi Lucian Hetco prezinta Dinastia Musatinilor si anul Stefan del Mare. In partea a doua va avea loc inmanarea premiilor poetilor antologati in cartea "Blestemul lui Brancusi"- prima carte de poezie a poetilor romani din diaspora, aparuta in colaborarea dintre Revista Agero din Stuttgart si Grupul Editorial Musatinii din Suceava, cu sprijinul Centrului Popular de Arta Suceava. Premiile festivalului Nicolae Labis se vor inmana in forma de diploma Labis, emisa de autoritatile Festivalului Nicolae Labis. Fiecare participant va primi gratuit un volum al poetilor din diaspora. De asemenea, vor avea loc si alte lansari de carte: Sabat de Laurentia Stelea din Olanda, Puntea iubirii de Remus Cretan din Romania, Camasile de dupa de Ion Dragusanul. In continuarea serii de istorie si literatura, participantii sunt invitati sa participe la o seara de dans.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions