Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Conferinte multiple in Franta pe tema "Romania la portile Europei"PDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :418
Thursday, 18 November 2004
Asociatia de Cultura si Amicitie Franco-Romana - ACAR isi anunta membrii si non membrii din Franta  ca incepand cu 18 noiembrie Domnul Pierre Nicolas, propune la Universitatea Populara din  Krutenau, strada Munch la nr. 3, un ciclu de sase conferinte pe tema "Romania la portile Europei"

Programul acestor conferinte se intinde pe mai multe luni, inclusiv in 2005 iar tematicile sunt dupa cum urmeaza:

Pe 18 noiembrie ora 18h (ora locala) tema "O rascruce a civilizatiilor"

Pe 2 decembrie ora 18 h  tema "De la Antichitate la Principate"

Pe 16 decembrie ora 18h tema "Independenta si monarhia pana la 1918"

Urmatoarele teme se vor dezbate incepand cu luna februarie 2005 si vor avea ca subiecte "Perioada interbelica si cel de-al doilea razboi mondial", "Comunismul" si "Romania actuala". ACAR organizeaza manifestari variate cu scopul dezvoltarii relatiilor de amicitie franco-romana si pentru o mai buna cunoastere reciproca. Asociatia are portile deschise tuturor celor care iubesc Romania si doresc sa promoveze imaginea ei. Pentru realizarea acestor activitati ACAR se bazeaza pe voluntari dar si pe marinimia sponsorilor care ajuta cu donatii la buna desfasurare a activitatii acestei organizatii non profit si apolitice. Pentru alte amanunte si informatii despre costurile de participare la conferinte se pot obtine la telefon: 03 88 36 39 77.

 
Investitiile in Romania devin mai sigurePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :541
Thursday, 18 November 2004

Agentia internationala de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat imbunatatirea cu doua trepte a calificativelor acordate Romaniei pentru cateva categorii.

Astfel, in domeniul creditelor in valuta pe termen lung, aprecierea a crescut cu doua trepte, de la BB la BBB minus, ceea ce inseamna includerea tarii noastre in categoria investment-grade, cu risc scazut pentru investitii. Calificativul pentru datoriile pe termen lung in moneda nationala a crescut de la BB plus la BBB, in timp ce ratingul imprumuturilor pe termen scurt in valuta a urcat de la BB la BBB minus. Aceste ameliorari scot Romania din grupa de risc speculativ a emiterilor de datorie si o include in categoria de risc corespunzatoare nivelului investitional. Fitch Ratings este prima agentie internationala care a incadrat Romania in aceasta categorie a tarilor cu grad scazut de investitii, desi alte institutii similare, precum Standard&Poors si Moodys considera ca tara noastra se afla, inca, la capitolul investitiilor speculative. Ratingurile pozitive au fost acordate pe baza politicii fiscale prudente a Romaniei, avansul pe care l-a facut si perspectivele favorabile referitoare la integrarea in Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei. Tipurile de rating care se acorda isi definesc functiile. Astfel, calificativele pentru grad de risc al  investitiei pe termen lung sunt de la AAA la BBB, si pe termen scurt de la F1 la F3, indicand o probabilitate mai mica de a esua, in timp ce calificativele din categoriile speculative sau cu probabilitate de non-investitii sunt pe termen lung de la BB la D, iar pe termen scurt de la B la D.

 
Jurnalistul roman arestat pe nedrept la Ruse risca trei ani de inchisoarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Thursday, 18 November 2004
Pe fondul tot mai deselor atacuri concertate ale presei bulgare impotriva romanilor din zona Vidinului, iata ca tara vecina, Bulgaria comite o noua nedreptate inchizandu-l pe nedrept pe jurnalistul roman George Buhnici.

Acuzat de spionaj pentru ca incerca sa filmeze cu o camera ascunza ilegalitatile comise in mod repetat in duty-freeurile de la vama Giurgiu-Ruse, corespondentul postului de televiziune PRO TV, George Buhnici, a fost retinut marti dupa-amiaza si interogat timp de opt ore in continuu. In timpul anchetei sale, reporterul a reusit sa ia mai multe imagini cu vamesi bulgari care vindeau cantitati de tigari mai mari decat prevedea legislatia in vigoare, filmari pe care le-a facut cu ajutorul camerei de luat vederi ascunsa intr-o pereche de ochelari. Acest mijloc de investigatie jurnalistica este unul cunoscut, el fiind permis de legea romana atata timp cat investigatia demarata pe aceasta cale este de interes public. George Buhnici si soferul de care era insotit in misiunea sa au fost retinuti, anchetati si li s-a cerut sa semneze declaratii si procese verbale in limba bulgara, cu translator. Agentia bulgara de presa Focus a anuntat ca autoritatile de la Sofia intentioneaza sa-l puna pe roman sub acuzare pentru spionaj, conform art. 339 din Codul Penal. Daca se dovedeste ca este vinovat, George Buhnici ar putea sta in spatele gratiilor timp de 3 ani. Organizatia internationala Reporteri fara frontiere a intervenit in favoarae reporterului PRO TV, considerand ca acesta a realizat un film documentar in Ruse si Giurgiu.

 
Catalina Ponor a fost nominalizata la premiul Sportiva anuluiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :500
Thursday, 18 November 2004
Asociatia Internationala a Presei Sportive a nominalizat-o ieri pe gimnasta Catalina Ponor la premiul pentru cea mai buna sportiva a anului 2004.

Sportiva romanca a reusit sa castige in acest an trei medalii olimpice la Jocurile Olimpice de vara de la Atena si trei medalii europene la Amsterdam, fiind si vicecampioana mondiala cu echipa la Aneheim, SUA, in 2003. In urma cu doar doua saptamani, Catalina Ponor a obtinut medaliile de aur la barna si sol din cadrul Grand Prix-ului din Glasgow, Scotia. Premiul se decerneaza pe baza voturilor tuturor asociatiilor sportive nationale si, in cazul in care gimnasta noastra va castiga, aceasta reprezinta pentru Romania cea de-a treia distinctie de acest fel obtinuta. In anul 1976 Nadia Comaneci a primit, la randul ei, premiul respectiv, iar in anul 1999 distinctia i-a revenit Gabrielei Szabo. Catalina Ponor se afla pe lista potentialelor castigatoare alaturi de inotatoarele Inge de Bruijn din Olanda si Iana Kloskova din Ukraina, atleta Kelly Holmes din Anglia, judoka Ryoko Tamura din Japonia si scrimera Valentina Vezzali din Italia. Organizatia presei de sport a fost infiintata in anul 1924 si are sediul la Budapesta, Ungaria. In prezent, asociatia beneficiaza de un numar de 143 de tari afiliate si reprezinta interesele jurnalistilor sportivi din statele membre ale acesteia.

 
Stand de presa romaneasca de pretutindeni la GaudeamusPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :479
Thursday, 18 November 2004
Ca urmare a initiativei lansate de Civic Media, ziarul bucurestean Ziua a amenajat in cadrul propriului sau stand de la Targul de carte si presa Gaudeamus un mini-stand gestionat de Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni, Romanian Global News.

Standul RGN prezinta in zilele de targ de la Romexpo unele dintre cele mai importante titluri ale presei romanesti de prettutindeni. Foaia Romaneasca din Ungaria, Arcasul, din Ucraina, Flux din Basarabia, Magazin Romanesc din Australia, Cuvantul Romanesc din Voievodina, Serbia, Salut romanesc si Timpul din Bulgaria, precum si diverse publicatii din Occident sunt numai cateva dintre titlurile publicatiilor romanesti de pretutindeni care pot fi consultate la Targul Gaudeamus de la Romexpo. Totodata, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni participa la targ cu cele trei tiluri ale Colectiei Romanii de langa noi: Romanii de pe Valea Timocului Bulgaresc, Romanii de la Sud de Dunare Macedoromanii si ultimul titlu Lecturi identitare. Romanii din Ungaria, ce pot fi gasite atat la targ, in perioada de desfasurare a acestuia, cat si la sediul Fundatiei din Calea Victoriei 216. Interesul mass-mediei din Romania pentru publicatiile de limba romana din tarile in care exista comunitati romanesti a sporit considerabil in ultima perioada si la fel dorinta de colaborare cu gazetele romanesti de pretutindeni. De aceea RGN invita ziarele romanesti din afara granitelor sa isi faca cunoscuta oferta de abonamente prin intermediul sau.

 
Acord de colaborare in domeniul protectiei sociale Romania-LuxemburgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Thursday, 18 November 2004
Romania si Luxemburg vor semna un acord in domeniul securitatii sociale, care va reglementa acordarea de ajutoare sociale catre persoanele supuse legislatiei unuia sau ambelor state contractante.

La semnarea acestui document partea romana va fi reprezentata de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin Razvan Cirica, in timp ce Marele Ducat de Luxemburg il va avea ca reprezentant pe ambasadorul sau la Bucuresti, Fernand Kartheiser. Prestatiile de securitate sociala in caz de maternitate, boala, batranete, deces, accidente de munca, boli profesionale, cat si alocatiile pentru copii si somajul se vor acorda tuturor persoanelor care intra sau au intrat sub incidenta legislatiei vreunuia dintre cele doua state semnatare ale acordului, dar si mebrilor familiilor acestora sau urmasilor lor, acolo unde cazul. Acordul mai stabileste ca principiu general ca acea persoana care desfasoara o activitate remunerata pe teritoriul unuia dintre statele contractante sa fie supusa numai legislatiei statului respetiv, cu exceptii in cazul lucratorilor detasati, personalului din intreprinderile de transport international, echipajului navelor, precum si fuctionarilor publici si membrilor misiunilor si posturilor diplomatice.

 
Dupa 1-1 cu Armenia, Romania este aproape invinsaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :511
Thursday, 18 November 2004
In timp ce selectionata de tineret a Romaniei a reusit marti, 16 noiembrie, o victorie in fata reprezentativei similare a Armeniei, echipa mare de fotbal a Romaniei nu a reusit decat un egal de 1-1 cu selectionata Armeniei.

Romanii au reusit aseara la Erevan sa inscrie un singur gol, prin Marica, in minutul 29, iar armenii au egalat prin golul remarcabil al lui Dohoian. Faptul ca echipa Romaniei nu a luat decat un sigur gol in partida cu Armenia i se datoreaza in cea mai mare masura portarului Bogdan Stelea, cel mai bun jucator roman al meciului, care a reusit sa salveze cateva ocazii de gol. Nationala de fotbal a Romaniei a revenit in tara in noaptea de miercuri spre joi, 18 noiembrie, fiind intampinata pe aeroportul Henri Coanda de o multime de suporteri nemultumiti de egalul realizat de tricolori in fata celei mai slabe echipe din grupa. Cel care a fost invinut pentru esecul nationalei a fost selectionerul Anghel Iordanescu, caruia i s-a cerut sa paraseasca echipa nationala, el fiind, de altfel, raspunzator si pentru slabele sanse pe care Romania le mai are de a se califica la Campionatul Mondial din Germania, din 2006. Jucatorii romani au mentinut in continuare acea silenzio stampa in care intrasera inca dinaintea meciului de la Erevan pe motiv ca presa i-a numit nationala second-hand. Presedintele FRF, Mircea Sandu ia in calcul  posibilitatea de a-l inlocui pe Anghel Iordanescu din postul de selectioner, desi acesta a anuntat clar ca nu va demisiona pentru ca el crede ca mai sunt sanse de calificare la mondialele din 2006.

 
Premiera: Romania singura tara europeana in care se expune arta africanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Thursday, 18 November 2004
Expozitia itineranta de arta decorativa Obiecte frumoase. Splendori din Africa de Sud este deschisa la Bucuresti in perioada 17 noiembrie 6 decembrie la Muzeul National de Istorie a Romaniei, redeschis pentru public pe 1 octombrie 2004.Manifestarea este inedita pentru tara noastra, Romania fiind, totodata, primul stat european care gazduieste aceasta expozitie, din periplul pe care obiectele africane le vor face ulterior prin Croatia, Ungaria si tarile Scandinave. Obiectele expuse sunt reprezentative pentru cultura traditionala africana, ele fiind vase de ceramica, textile cu rol decorativ sau obiecte de lemn. Materialele folosite sunt din cele mai diverse, de la nuiele si lut, pana la metale, hartie si lemn. Ambasadorul Africii de Sud la Bucuresti a declarat pentru presa ca artizanatul poate crea in prezent noi locuri de munca, desi in urma cu ceva timp era considerat o forma suplimentara de activitate care se practica mai mult din placere.
 
Romania expune in cadrul expozitiei de mobila de la MoscovaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :537
Thursday, 18 November 2004
Romania participa la cea de-a XVI-a editie a targului International de Mobila MEBEL 2004, care se desfasoara in perioada 16-20 noiembrie in cadrul Complexului Expozitional ZAO Expocentr din Moscova.

Acesta este cel  mai important targ din domeniul mobilei in Rusia, iar participarea firmelor romanesti producatoare de mobila este subventionata de statul roman, prin Ministerul Economiei si Comertului. De amenajarea pavilionului Romaniei s-a ocupat firma Expo Service International, care i-a conferit acestuia un aspect deosebit de modern si unitar. Cele 19 firme romanesti care expun la Moscova se intind pe 1.000 de metri patrati. Joi, 18 noiembrie la pavilionul national al Romaniei se va desfasura o actiune de promovare a sectorului mobilier din Romania, manifestare realizata de ambasadorul Romaniei la Moscova, care va prezenta standul romanesc, iar reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) vor prezenta mediului de afaceri rus si Asociatiei Mobilistilor din Rusia oportunitatile unor proiecte de colaborare in domeniul mobilei. Pentru ca in cursul anului 2003, exportul de mobila in Rusia s-a aflat pe primul loc al exportului Romaniei in aceasta tara, Romania are ca obiectiv principal pentru viitor promovarea exportului in cadrul acestei piete. Alaturi de Romania, la Moscova vor mai expune peste 2000 de firme din 53 de tari.

 
Sapte zile de film european in capitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 18 November 2004
La Bucuresti se desfasoara in periodada 19-25 noiembrie Saptamana Itineranta a Filmului European.

Peliculele vor putea fi vizionate la Cinematograful Europa, sala care dispune de singurul ecran din tara cu subtitrare digitala. Publicul roman poate sa vada pe parcursul celor sapte zile ale manifestarii proiectii realizate in anii 2001, 2002, 2003 si 2004, coproductii din tari precum Franta, Belgia, Grecia, Italia, Rusia, Spania, Mexic, Austria, Elvetia, Turcia sau Polonia. Printre actorii cunoscuti  care se remarca in distributia filmelor se afla Ornella Muti, Valeria Golino sau doua dintre actritele preferate ale regizorului spaniol Pedro Almodovar, Penelope Cruz si Victoria Abril. Festivalul este sustinut prin fonduri din partea Consiliului Europei, informeaza portalul cultural Onlinegallery.ro

 
Elevi constanteni expun la un muzeu din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 18 November 2004

Muzeul Copiilor Lumii din New York contine, incepand cu aceasta luna, lucrari de desen ale unui numar de 23 de elevi de la scoala Dan Barbilian din Constanta.

Copiii, coordonati de profesorul Ilie Mototolea, au participat la un concurs international de desen care a avut ca tema ceremoniile si traditiile autohtone, initiat de muzeul american. Ei au trimis 45 de desene la institutia muzeala new-yorkeza, primind pentru 23 dintre acestea diplome de recunoastere a talentului si imaginatiei lor. Ca un schimb de arta, si la scoala constanteana sunt expuse picturi ale unor elevi din Statele Unite ale Americii, acestea urmand sa fie admirate la alte cinci scoli din municipiu. Profesorul Ilie Mototolea isi pregateste in prezent elevii pentru editia din 2005 a aceluiasi concurs organizat de Muzeul din New York, dar care are ca tema viitoare traditiile de familie, informeaza cotidianul constantean Cuget Liber.

 
CNAIR se va opune masurilor luate de regimul comunist impotriva Istoriei RomanilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :444
Thursday, 18 November 2004
Comitetul National pentru Apararea Istoriei Romanilor va proceda la actiuni de protest, in conformitate cu legislatia in vigoare, daca autoritatile comuniste nu vor pune capat politicii  provocatoare privind Istoria Romanilor. Intr-o declaratie a Comitetului National pentru Apararea Istoriei Romanilor (CNAIR) se arata ca "toate guvernarile de la 1991 incoace au cautat sa reanimeze moldovenismul romanofob, insa sub regimul dictatorial Voronin razboiul identitar a ajuns la apogeu, una dintre tinte devenind Istoria Romanilor".

"Decizia de a implementa asa-zisul curs integrat de istorie in versiunea ideologilor partidului de guvernamant tinteste suprimarea continuturilor manualelor in vigoare, revenirea la abordarile caracteristice istoriografiei staliniste si stergerea, in consecinta, a identitatii romanesti a populatiei majoritare a Republicii Moldova. Privarea acesteia de valorile sale autentice nationale urmareste izolarea ei de restul neamului romanesc si formarea unei natiuni artificiale, diferita de cea romana", se arata in declaratie. Potrivit semnatarilor, conceptia cursului integrat de istorie a fost acceptata doar de un grup neimportant de persoane aservite puterii, conceptia fiind respinsa de majoritatea absoluta a cadrelor didactice din scolile, liceele si universitatile din Republica Moldova, de cercetatorii stiintifici din cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei. Comitetul precizeaza ca experimentul a demarat anul trecut, fara ca, in prealabil, sa fie adoptat un curriculum, menit sa stabileasca structura, continuturile viitorului curs, sarcinile de baza ale acestei discipline, precum si intregul arsenal de mijloace de ordin metodic, cu ajutorul carora urmau a fi atinse scopurile didactice in procesul  experimentarii respectivului obiect. Pana in prezent au fost elaborate cateva manuale de istorie, curs "integrat", care urmeaza a fi editate in curand. Aceste manuale n-au fost supuse unei expertize prealabile, n-au trecut procedura experimentului si urmeaza a fi editate intr-un tiraj mare pentru a fi implementate ulterior in toate scolile si liceele din Republica Moldova. "In felul acesta, se face o risipa enorma de bani publici pentru editarea unor manuale care, din start, sunt sortite esecului, deoarece acestea au fost elaborate la indicatia CC al Partidului Comunistilor cu incalcarea unor norme recunoscute si acceptate in domeniul pedagogiei". Semnatarii declaratiei citate considera ca toate eforturile guvernarii comuniste sunt absolut zadarnice si lipsite de orice perspectiva istorica. "Rezultatele prealabile ale recensamantului populatiei Republicii Moldova, dezvaluite de presa si pe care autoritatile comuniste refuza sa le comunice opiniei publice, rastoarna toate calculele lor de cabinet. Numarul impresionant de respondenti care s-au autodefinit ca romani si vorbitori de limba romana, constituie o serioasa infrangere suportata de regimul Voronin in razboiul identitar pe care-l poarta cu propriul popor", se arata in declaratia CNAIR. In legatura cu cele expuse mai sus, Comitetul National pentru Apararea Istoriei Romanilor cere respectarea moratoriului asupra problemei predarii istoriei in scoala care a fost recomandat autoritatilor oficiale ale Republicii Moldova de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei prin cele doua rezolutii privind functionarea institutiilor democratice din Moldova, adoptate la 24 aprilie si 26 septembrie 2002; incetarea razboiului declarat de guvernarea comunista istoriei noastre nationale; sistarea pseudoexperimentului cursului "integrat" de istorie, care se efectueaza sub dictatul partidului de guvernamant, in contradictie flagranta cu rigorile elementare ale unui experiment in domeniul invatamantului si care constituie, in ultima instanta, o jalnica parodie; anularea deciziei Ministerului Educatiei cu privire la excluderea Istoriei Romanilor si Istoriei Universale din grila examenelor de bacalaureat; sistarea editarii manualelor la cursul "integrat" de istorie de catre editurile "Lumina" si "Cartea Moldovei". Comitetul a facut apel catre angajatii celor doua edituri sa renunte la onorarea comenzii de editare a respectivelor manuale, pentru a ramane cu constiinta nepatata. De asemenea, CNAIR a cerut cadrelor didactice care, prin minciuna, santaj, amenintari sau mituire ("remunerare suplimentara") au fost ademeniti sau fortati sa "experimenteze" pseudodisciplina comunista, sa renunte la a fi unelte docile intr-un scenariu murdar instrumentat de un regim dictatorial si antinational. "Ne adresam catre opinia publica din Republica Moldova, catre toata lumea de buna credinta sa sprijine revendicarile formulate in aceasta declaratie pentru a determina autoritatile comuniste sa renunte la demolarea istoriei noastre nationale. Atentionam opinia publica ca prin actiunile sale nesabuite guvernarea comunista se face vinovata de tensionarea situatiei social-politice si deteriorarea climatului in tara. Vom cauta sa sensibilizam organismele internationale si, in primul rand, Consiliul Europei asupra faptului ca, sub paravanul implementarii unui curs integrat de istorie, in realitate se poarta un razboi identitar impotriva populatiei majoritare a tarii noastre, care reanimeaza sumbrele traditii ale regimului sovietic de ocupatie", se mai arata in declaratia citata.

 
Iurie Rosca a discutat cu reprezentantii UE si CE necesitatea unor alegeri corecte in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :384
Thursday, 18 November 2004
Chisinaul ar putea evita, in urma discutiilor cu Uniunea Europeana si cu alte institutii internationale, criticile drastice din partea acestora, critici pe care le-a suportat si le mai suporta Belarus si Ucraina, tari cu deficit de democratie.

Exista sansa ca Republica Moldova sa nu se pomeneasca in aceasta troica a rusinii si o destindere a situatiei politice ar putea incepe prin democratizarea Companiei Teleradio-Moldova, a declarat miercuri liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca. Rosca a facut aceste declaratii imediat dupa intrevederea cu reprezentantii Uniunii Europene, ai Comisiei Europene, ai presedintiei olandeze in exercitiu a UE, precum si ai Luxemburgului, care va detine viitoarea presedintie UE, care se afla intr-o vizita de lucru la Chisinau, in cadrul careia au fost examinate avantajele pe care le-ar obtine Republica Moldova o data cu statutul de nou vecin al UE. Liderul crestin-democratilor a abordat posibilitatea de deschidere in Republica Moldova a unei misiuni speciale a UE, care s-ar ocupa de ajustarea legislatiei la normele europene, ar permite fortificarea institutiilor democratice, ar ingadui evitarea unor crize politice profunde sau a unor situatii tensionate inutile din cauza unui cadru legislativ vicios privind statutul si competentele presedintelui, ale Guvernului, ale puterii judecatoresti, ale puterii locale, ale procuraturii, ale serviciilor secrete, ale institutiilor mass-media si al modului in care legislatia reflecta drepturile si libertatile fundamentale in ansamblu. Am abordat problema diferendului transnistrean si nevoia unei participari directe a partenerilor occidentali in procesul de restabilire a unitatii teritoriale a Republicii Moldova si incetarea starii de ocupatie militara, careia este supusa Republica Moldova de catre Federatia Rusa. Totodata, am discutat posibilitatea organizarii unei campanii electorale corecte si libere in Republica Moldova. In acest sens, am regretat faptul ca majoritatea parlamentara a blocat toate initiativele legislative ale crestin-democratilor orientate spre consolidarea cadrului legislativ, care ar permite desfasurarea unei campanii electorale mai echilibrata. Am accentuat, in mod deosebit, nevoia de democratizare a posturilor nationale de TV si radio, aceasta fiind o conditie necesara pentru desfasurarea discutiilor libere si in contradictoriu intre Opozitie si Putere. Am atras atentia oficialilor europeni asupra faptului ca institutia audiovizuala este un instrument de propaganda al puterii comuniste, a conchis Iurie Rosca. 

 
John F. Tefft afirma ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :404
Thursday, 18 November 2004
Nu stiu daca Rusia intentioneaza sa-si retraga arsenalul de pe teritoriul Republicii Moldova, dar SUA considera ca ea trebuie sa-si indeplineasca obligatiile asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999, si sa evacueze armamentul si trupele sale militare din Transnistria, a declarat miercuri, 17 noiembrie, presei de la Chisinau asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, John F. Tefft.

Potrivit lui Tefft, inainte de a avea intrevederi cu liderii Opozitiei, el stia despre anumite evenimente care au limitat procesul democratic din Republica Moldova. Am in vedere Raportul OSCE din anul 2003, in care se vorbeste despre mai multe situatii in care drepturile Opozitiei au fost limitate. Ma refer, de asemenea, la situatii de hartuire a membrilor Opozitiei. Toate acestea nu corespund spiritului Cartei OSCE, pe care Moldova, ca membru al acestei organizatii, trebuie sa o respecte. In cadrul intalnirii cu presedintele Voronin am accentuat ca desfasurarea unor alegeri libere si corecte este o parte a angajamentelor asumate de Republica Moldova ca stat membru al OSCE si ca partener declarat al SUA si al Uniunii Europene, a mentionat el. Tefft a multumit Republicii Moldova pentru aportul in lupta mondiala contra terorismului si in stabilizarea si reconstructia Irakului. Soldatii moldoveni, care si-au desfasurat sau isi desfasoara serviciul militar in Irak au reprezentat bine tara lor. SUA sunt extrem de recunoscatoare poporului moldovean pentru suportul lor continuu, a spus ambasadorul american. Potrivit lui, in cadrul vizitei la Chisinau a avut ocazia sa confirme pozitia SUA fata de conflictul din Transnistria. Casa Alba doreste sa ajute la identificarea unei solutii a conflictului transnistrean, care ar respecta si consolida democratia, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Un alt aspect al discutiilor a fost importanta desfasurarii viitoarelor alegeri parlamentare in mod liber si corect, pentru ca modul in care se vor desfasura aceste alegeri va influenta relatiile Republicii Moldova cu statele democratice din intreaga lume, a conchis John F. Tefft.

 
SUA vor ajuta Basarabia sa aiba o granita sigura cu Ucraina in regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :416
Thursday, 18 November 2004
Prezenta unui focar de instabilitate, coruptie si contrabanda in imediata vecinatate a granitelor Uniunii Europene si ale NATO nu poate fi tolerata la nesfarsit, iar solutia problemei transnistrene urmeaza a fi identificata cu participarea structurilor europene si internationale, a declarat miercuri, 17 noiembrie, adjunctul asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, John F. Tefft, in cadrul intrevederii cu presedintele Vladimir Voronin.

Tefft a afirmat ca Guvernul SUA acorda o atentie sporita evolutiilor din Republica Moldova, avansarii ei pe calea democratiei si reformelor economice, fiind disponibil sa ofere tarii noastre tot sprijinul in realizarea aspiratiilor sale europene. El a subliniat ca, pentru a beneficia plenar de asistenta Occidentului, Republica Moldova urmeaza sa-si intensifice eforturile in vederea contracararii coruptiei, ameliorarii climatului investitional, implementarii normelor democratice. In aceasta ordine de idei, John Tefft a relevat ca desfasurarea apropiatelor alegeri parlamentare intr-un mod transparent si corect va constitui pentru Republica Moldova o proba de atasament fata de valorile europene si democratice. Guvernul SUA va sustine pe toate caile eforturile privind instaurarea unui control eficient, conform standardelor internationale, pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, acesta constituind o conditie strict necesara atat din perspectiva combaterii coruptiei, contrabandei si traficului de persoane, cat si din cea a consolidarii securitatii si stabilitatii regionale, a mai declarat John Tefft.

 
Roman premiat pentru initiativele sale in stiintele nuclearePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :485
Thursday, 18 November 2004

Premiul international Alwin M. Weinberg pentru stiinte nucleare a revenit anul acesta cercetatorului roman Mihail Balanescu pentru contributiile sale remarcabile la dezvoltarea domeniului ingineriei nucleare.

Ceremonia de decernare a distinctiei, care este cea mai importanta de acest fel acordata vreunui roman, a avut loc marti, 16 noiembrie, la Washington. Societatea Americana de Stiinte Nucleare, cea care i-a acordat lui Balanescu medalia Weinberg, a implinit anul acesta 50 de ani de existenta, ocazie cu care a fost organizata la Washington o serie de evenimente pentru marcarea acestei aniversari. Inginerul roman in stiinte nucleare a fost premiat pentru realizarea centrului de invatamant, cercetare si productie de pe platforma Magurele, comparat de americani cu Oak Ridge, celebrul centru american de cercetare in domeniul stiintelor nucleare. Ma onoreaza aceasta distinctie, atat pe mine, cat si tara in care m-am nascut si mi-am desfasurat intreaga activitate profesionala de-a lungul a peste 55 de ani. Premiul reprezinta o recunoastere a contributiilor mele originale in domeniul dezvoltarii tehnologice si a aplicatiilor pasnice ale tehnologiei nucleare, mergand de la idee pana la valorificare industriala, a declarat Mihail Balanescu, care povesteste ca a refuzat sa plece din tara pentru a face cercetare in strainatate datorita indrumarilor renumitului profesor Horia Hulubei cu care a avut sansa sa lucreze. Balanescu este in prezent membru al Academiei de Stiinte din New York, iar printre realizarile sale deosebite este si faptul ca a fost desemnat, in perioada 1992-1993, in functia de guvernator pentru Romania si vicepresedinte al Consiliului Guvernatorilor in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Electrica de la Viena.

 
Presa britanica recidiveaza: Angela Gheorghiu comparata din nou cu Posh SpicePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :575
Thursday, 18 November 2004
Suplimentul de week-end al celebrului cotidian britanic The Independent, The Independent magazine a publicat recent un material despre soprana romanca Angela Gheorghiu, in care incearca, total neindemanatic, sa ii alcatuiasca acesteia un portret bazat in mare parte pe idei preconcepute, presupuneri si false adevaruri atat despre artista romanca, dar si despre Romania.

Punctul de maxima intensitate al acestei prezentari este acela in care jurnalistul britanic al lui The Independent o compara pe soprana cu celebra sotie a lui David Beckham, Victoria, cunoscuta si ca Posh Spice. Jurnalistul britanic scoate pe rand in evidenta originea umila a Angelei Gheorghiu si a sotului acesteia, saracia orasului din care ea provine, Adjud, unde era mancare putina. Interviul-portret ce o are ca centru de interes pe soprana, este intitulat nici mai mult nici mai putin decat Diva!, intr-o incercare subtila de ironizare a statutului acesteia, mai ales in conditiile in care, se aminteste in material, ea se autointituleaza cea mai mare soprana a lumii lumea parand sa fie de acord. Intrebat daca nu cumva ii place sa tricoteze la fel ca lui Joan Sutherland, Angela Gheorghiu arata ca uraste impletitul, moment in care ziaristul lui The Independent gaseste de cuviinta sa faca o noua referire la statutul de diva: Bineinteles, ar fi trebuit sa imi dau seama. Divele nu impletesc si Angela Gheorghiu este o diva de prim rang, cu tot ce implica acest statut, bun sau rau, dar fara sa uite sa mentioneze ca acest statut este acum demodat, dar ca este explicabil, din moment ce ea a crescut in Romania. Continuand sa minimalizeze valoarea sopranei romance, jurnalistul nu se poate abtine sa nu remarce, mai mult decat exagerat, ca motivul pentru care Angela Gheorghiu domina pe repertoriul italian si francez, este acela ca soprane renumite precum Joan Sutherland sau Montserrat Caballe au iesit din scena. Remarcile taioase se feresc sa atinga repertorii precum vocea si talentul romancei, dar britanicul reuseste totusi sa declare ca, in momentul de fata, Angela Gheorghiu este o valoare de box office la Covent Garden, Royal Opera. Comentand in continuare gesturi sau comportamente ale Angelei Gheorghiu si ale sotului sau, tenorul Roberto Alagna, The Independent Magazine scrie Chiar si cele mai grave greseli de comportament pot fi explicate ca atitudinea a doi oameni de extractie umila Alagna a cantat intr-un pizza bar inainte de a deveni faimos care fac fata greu bogatiei si celebritatii venite peste noapte si ii numeste pe cei doi artisti Poshs si Beck ai operei, comparatie extinsa si la nivelul vietii de familie.

 
4 noi sectii de votare pentru romanii din SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :428
Thursday, 18 November 2004
MAE a aprobat pe 17 noiembrie, printr-un ordin al ministrului, infiintarea a patru noi sectii de votare pentru romanii din Statele Unite.

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit prin tragere la sorti, componenta birourilor electorale ale 141 de sectii de votare din strainatate. Presedintii birourilor sunt desemnati de sefii misiunilor diplomatice, ceilalti doi membri fiind alesi, prin tragere la sorti, dintr-o lista intocmita de MAE, cu consultarea partidelor politice parlamentareLa solicitarea cetatenilor romani cu domiciliul in SUA, se vor infiinta sectii de votare la Boston, Bridgeport, Hollywood si Portland. De asemenea se va deschide si o sectie de votare la Chisinau.

 

 
Programul C.N.R pe 2005PDF Print E-mail
Panciova, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :497
Thursday, 18 November 2004
Reprezentantii Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane din Uniunea Statala Serbia si Muntenegru s-au intrunit pe data de 12 noiembrie in sedinta deschisa de la Panciova, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

La sedinta s-a luat la cunostinta importanta constituirii tuturor organismelor legitime ale C.N.R. si elaborarea Programului de activitate si Planului de lucru pe anul 2005, documente care constituie baza de actiune a Consiliului. Reprezentantii C.N.R au constatat ca discutiile preliminare cu organizatiile cu caracter romanesc din Serbia privind alcatuirea programelor enumerate nu au fost definitivate si nu s-au obtinut raspunsurile necesare pentru elaborarea documentelor necesare. C.N.R. solicita tuturor asociatiilor, organizatiilor si institutiilor romanesti sa trimita, pana la data de 5 decembrie, pe adresa C.N.R. calendarul activitatilor culturale, educationale, informative si din domeniul pastrarii limbii, propunerile, sugestiile si hotararile pentru elaborarea unui program comun pe anul 2005. In urma obtinerii raspunsurilor pozitive din partea tuturor celor interesati, presedintele presedintiei va convoca si comunica data desfasurarii sedintei Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane din Serbia si Muntenegru. Conducerea C.N.R. va coordona actiunile la nivel de minoritate etnica romana si va propune solutii viabile si echitabile a programului pe anul viitor in conformitate cu prevederile legale si constitutionale si normele de drept international.

 
Noi succese pentru tinerii informaticieni romaniPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 18 November 2004
Adrian Circu este unul dintre premiantii fazei finale a Campionatului TopCoder Open, editia 2004, desfasurata in perioada 11-12 noiembrie la Hotelul Marriott din Santa Clara, California.

TopCoder este o competitie internationala deschisa tuturor programatorilor, marile companii de software folosind concursul pentru a recruta cei mai buni informaticieni. Concursul este structurat pe trei sectiuni - algoritmi, design si dezvoltare. Programele create de cistigatori sunt vandute, iar acestia primesc cateva procente din valoarea contractelor. Adrian a participat la finala sectiunii de design alaturi de un alt roman, un ucrainean si un american. Tema pe care s-au batut cei patru finalisti a fost proiectarea unui program care ofera informatii despre adresele vizitate (URL History). Sectiunea de dezvoltare a fost castigata de un polonez, iar cea de algoritmica - de un chinez. Adrian este pasionat de matematica din clasa a IV-a, cand a participat pentru prima oara la o competitie, iar din clasa a VII-a - la olimpiade de informatica. In clasa a XII-a, a obtinut bronzul la Olimpiada Internationala de Informatica din Turcia si aurul la Balcaniada din Grecia.

 
Solutii reale si robuste pentru managerii romani de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1265
Thursday, 18 November 2004
Seminarul desfasurat ieri la Cercul Miliar de catre Fundatia Colegiului National de Aparare si Societatea Intell Competitiv din Bucuresti a propus participantilor un concept folosit pe scara larga in piata mondiala a managementului organizational si anume competitivitate prin informatie.

Programele propuse vizeaza cresterea performantelor si agresivitatii companiilor romanesti in termeni de cota de piata si reputatie pe piata. Seminarul a dorit sa raspunda la intrebari de genul: "Isi cunosc companiile romanesti potentialii competitori dupa 2007?", "Cum se masoara si care este de fapt valoarea informatiilor intr-o afacere" sau "Care sunt cele mai eficiente proceduri si instrumente pentru a obtine si utiliza sistematic informatii relevante?" Manifestarea de ieri nu a fost la prima editie si oricum organizatorii isi propun o serie de acest gen la care participarea sa fie din ce in ce mai numeroasa. Redactorul Romanian Global News a stat de vorba cu dl. Vasile Paun, manager al companiei Intell Competitive care a avut amabilitatea sa raspunda celor cateva intrebari.

 

RGN: Propuneti un produs nou pe piata romaneasca. Despre ce este vorba?

Vasile Paun : As spune in primul rand ca promovez o viziune, un cadru mai general, in care companiile romanesti sa-si dezvolte competititivitatea si abilitatea de a rezista unor presiuni concurentiale prin programme specifice. Acestea, intelese ca un pachet complex de servicii, sunt programe care dezvolta o capabilitate foarte relevanta a unei companii, de a opera cu informatia, pe care eu o definesc generic capabilitate informationala. In esenta aceasta constituie pentru companiile romanesti un avantaj important in competitia care se manifesta la ora actuala in randul firmelor romanesti dar si in competitie cu firmele europene. As vrea sa va dau cateva date statistice care, dupa parerea mea, sunt extrem de importante si anume: peste 80% din companiile din Uniunea Europeana, la ora actuala, au in diverse stadii de dezvoltare si implementare asemenea servicii de inteligence competitive in cadrul organizatiei. Mai mult, conform unui studiu recent Garner, din iulie anul acesta mai exact,  peste 53% au aplicatii soft de competitive intelligence. Cu alte cuvinte exista o mentalitate, exista bune practici, exista instrumente, exista solutii concrete care fac necesara implementarea acestor programe si in companiile romanesti, nu ca lux, nu ca moft, ci ca necesitate la adaptarea la piata europeana a unor astfel de solutii si modele.

 

RGN: Care a fost reactia pietei romane, a managerilor romani mai bine-zis carora le-ati prezentat pachetul de servicii pe care il promovati?

V.P.: Pozitiva. Nu suntem la prima initiativa de acest gen. Este al IV-lea sipozion organizat pe aceasta tema, dintr-un ciclu de activitati ce-si propune sa promoveze si sa constientizeze in randul managerilor romani acest gen de servicii integrate. Este un model care sa le asigure sporirea gradului de competitivitate atat pe piata interna cat si pe cea externa.

 

RGN: Aveti deja firme care aplica serviciile Dumneavoastra?

V.P.:  Sigur. Trebuie sa tineti seama ca firmele care au implementat astfel de capabilitati informationale si programe concrete de intelligence competitive, nu vorbesc despre acest lucru public. Ele actioneaza ! Practic ele isi dezvolta agilitatea si acele competente care le fac jucatori importanti in piata.

 

RGN: Dar sunt satisfacuti de ceea ce obtin? Percep o diferenta in management, in rezultate? Este palpabil un astfel de demers?

V.P. : Satisfactia nu rezida numai in cresterea profitului ci si in lucruri ce tin totusi de performanta unor afaceri si anume de reputatia firmelor. Acestea devin mai active in piata nu in sensul unor actiuni de marketing ci pur si simplu in sensul unei prezente mai active chiar si la chestiuni ce tin de, sa-i spunem, reputatia locala, dezvoltarea unei culturi prin care firma sprijina comunitatile locale. Deci firmele nu obtin exclusiv o crestere a profitului ci o sporire a imaginii si reputatiei firmei, devenind niste jucatori mai abili si mai constienti de regulile jocului.

 

RGN: Se poate aplica acest intelligence competitivie si la sectorul public?

V.P.: Care ar fi competitorii in sectorul public? Daca discutam la nivelul unui minister sau al unei agentii guvernamentale despre intelligence competitive probabil ca discutam despre modul in care trebuie sa inteleaga in primul rand, si apoi sa il aplice folosindu-se de cele mai bune practici din occident. In acest context, pentru sectorul public, cea mai buna functie a acestui program de intelligente competitive este de a intelege care sunt cele mai bune modele si capabilitati, instrumente, pe care sectoare publice din alte state europene, si nu numai, le folosesc si cu rezultate performante. Un instrument extrem de important pe care l-am promovat cu ocazia acestui seminar este conceptul de war room (camera de comanda-control) in care se iau deciziile si care contine pe fiecare perete informatii strategice. Nu putem acum sa dezvoltam acest subiect dar va invit si ii invit pe cei interesati sa acceseze pagina www.icompetitiv.ro sau sa ne scrie pe adresa office@icompetitiv.ro.

War room-ul este un instrument pretabil atat in cadrul administratiei publice cat si in cadrul companiilor private, a unui ONG, independent de marimea organizatiilor. Aceste servicii nu se adreseaza numai firmelor mari sau medii, ele se adreseaza unei organizatii care doreste sa fie agila pe piata.

 

RGN: Pot apela la Dumneavoastra si viitori oameni de afaceri romani din strainatate care doresc sa se adapteze mai rapid pietei carora se adreseaza?

V.P.: Cu siguranta. Cred ca este important ca acesti manageri sa aiba o imagine a cadrului in care pot fi utilizate aceste programe. In al doile rand este foarte importanta adaptarea si adecvarea acestor instrumente la specificul si mentalitatea unei anumite piete, dar sigur, ideea de a avea o capabilitate informationala care sa te transforme intr-un jucator agil pe piata, as spune ca nu este dependent de o anumita cultura sau de anumite bariere geografice. Este o chestiune necesara oricarui tip de organizatie.

 
Gala filmului romanesc contemporan la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :403
Thursday, 18 November 2004
Filmul romanesc contemporan se va afla  in perioada 19-29 noiembrie in centrul atentiei publicului basarabean, in cadrul unei Gale desfasurata la Chisinau.

Gala filmului romanesc contemporan face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Nationale a Romaniei, sarbatorita la 1 decembrie. Filme precum Milionari de week-end, regizat de Catalin Saizescu (in deschiderea galei), Orient Express, regizat de Sergiu Nicolaescu, Italiencele, in regia lui Napoleon Helmis, Maria a lui Calin Netzer, Examen al lui Titus Munteanu si Scurt circuit, pelicule castigatoare a mai multe premii in cadrul concursurilor si festivalurilor internationale de film, vor fi prezentate pe rand in cadrul celor zece zile de promovare a filmului romanesc in Basarabia. Gala este organizata de Ambasada Romaniei in Republica Moldova si de Centrul National de Cinematografie din Romania.

 

 
Lansare de carte despre economia Romaniei la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 18 November 2004
In sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman de la Paris va avea loc vineri, 19 noiembrie, de la ora 20.00, lansarea volumului Romania prespective.

Manifestarea va beneficia de prezenta fostului ministru roman al Finantelor, Daniel Daianu, profesor de economie, precum si de prezenta autorilor cartii. Volumul a aparut in anul 2004, la editura Editions LHarmattan. Dezbaterea de vineri pe marginea temelor abordate in paginile acestei carti, va fi moderata de scriitoarea Catherine Durandin, profesor la INALCO si, in acelasi timp, coordonator al lucrarii. Anii 1989-2004, au fost 15 ani de continue bulversari, perioada in care Romania a devenit membra a NATO la summit-ul de la Praga, fiind, in consecinta, prezenta cu trupe in Afganistan si Irak. Romania se straduieste, acum, sa isi definitiveze aderarea la Uniunea Europeana, in 2007. Un grup de experti americani, francezi, moldoveni si romani provenind din orizonturi diferite, precum antropologie, economie, istorie, stiinte politice isi propun sa faca o analiza asupra situatiei actuale a Romaniei, pornind de la evolutiile identitare, ajustarea deschiderii occidentale si europene, comportamentele politice, incertitudinile si ambitiile intelectualilor si ale ctitorilor de biserici. Prea putin cunoscuta, Basarabia este vizitata prin intermediul paginilor acestei carti prin prisma dublei priviri a celui care se plimba  si a istoricului in cautare de modalitati de construire a unei natiuni iesite de sub influenta Uniunii Sovietice.

 
Crestere a profitului din turism pentru RomaniaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 18 November 2004

Ziarul francez Voila publica in editia sa online din data de 17 noiembrie un articol in care se arata care este profitul Romaniei din turismul international pe anul in curs.

Astfel, tara noastra a castigat anul acesta din latura turistica suma de 800 de milioane de dolari, cu 100 de milioane de dolari mai mult ca in anul 2003, conform surselor guvernamentale. Cresterea este data de numarul mare de turisti care au vizitat Romania de la inceputul anului, totalul de 1,6 milioane de persoane straine intrate in tara depasind cu aproximativ 44% numarul turistilor veniti pe pamant romanesc in urma cu un an. De asemenea, pentru urmatorii zece ani se preconizeaza o crestere constanta cu 10% pe an a acestor turisti straini in Romania, mai ales ca si partea turismului de afaceri incepe sa progreseze treptat. Zonele turistice cele mai cautate sunt Valea Prahovei, litoralul Marii Negre, Delta Dunarii, un mare avant luand in ultimul timp si turismul rural, acesta din urma marindu-si capacitatea de cazare cu aproximativ 500 de pensiuni inaugurate in acest an.

 

 
Romanii din Chicago au propria scoala de dansPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :455
Thursday, 18 November 2004
La Chicago s-a inaugurat prima scoala de dans romanesc popular din Statele Unite, aceasta fiind un proiect in premiera care se adreseaza tuturor persoanelor, indiferent de varsta sau talent, dupa cum declara intemeietorii acesteia.

Ana Maria Albus si Gavril Rus sunt cei care stau la baza infiintarii scolii, ambii avand ani de experienta in domeniul dansului popular, ca membri in ansambluri de gen din Cluj-Napoca si detinatori ai titlurilor de coregraf stagiar, respectiv coregraf, acordate de Ministerul Culturii din Romania. De asemenea, cei doi au intreprins numeroase turnee in Romania si in Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Turcia, Grecia, Anglia, Franta, Mexic, China si SUA, tara in care s-au stabilit din anul 2001. Romanian School of Dance, asa cum este titulatura oficiala a institutiei, este o organizatie non-profit, independenta, care nu se subordoneaza nici unei alte institutii de tip religios sau cultural. Scoala este afiliata mai multor organizatii similare de folclor, oferind sansa cursantilor sa participe la evenimente de gen din Europa, America de Sud sau Asia.Cursul de dans dureaza doua ore, este gandit ca un work-shop si trateaza cate o zona geografica in parte. Deoarece aceste ore sunt interactive, toata lumea este indemnata sa participe si sa se simta bine, invatand pasii romanesti si participand si la Seara de petrecere care include dansuri si muzica, dezbateri pe anumite teme, amuzament si voie buna. Cursantii se intalnesc in fiecare marti la sediul scolii, intr-un loc care este deschis atat pentru adulti, cat si pentru copii.

 
Melomanii din diaspora au o pagina de web cu noutati muzicalePDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :542
Thursday, 18 November 2004
Romanii din strainatate au ocazia sa descarce de pe internet muzica romaneasca noua, prin intermediul unui site care promoveaza noutatile muzicale romanesti si care este on-line in permanenta.

Ideea apartine unui DJ roman stabilit la Stuttgart care promite o calitate foarte buna a melodiilor pe care le pot obtine de pe net sub format MP3 cei care, fiind, totusi, departe de casa, doresc sa fie la curent cu ceea ce se intampla in tara pe acest plan. Selectiile DJ-ului roman in materie de noutati apar mereu pe pagina de web, la un interval de trei-patru zile. Serviciul este contra-cost si plata se poate face prin mai multe modalitati care sunt prezentate pe site-ul www.djsaracu.de. Printre cele mai noi achizitii muzicale se numara grupul Taxi cu Politica, solistul de muzica etno Radu Ille cu Io mi-s Radu din portita, grupul rock Krypton cu Deasupra lumii, cantareata de muzica populara Sofia Vicoveanca cu Omule, pomule sau formatia Vita de Vie. De asemenea, pe site se pot gasi si multe compilatii de muzica populara din mai multe regiuni ale tarii precum si muzica de petrecere.

 
Conferinte multiple in Franta pe tema "Romania la portile Europei"PDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 18 November 2004
Asociatia de Cultura si Amicitie Franco-Romana - ACAR isi anunta membrii si non membrii din Franta  ca incepand cu 18 noiembrie Domnul Pierre Nicolas, propune la Universitatea Populara din  Krutenau, strada Munch la nr. 3, un ciclu de sase conferinte pe tema "Romania la portile Europei".

Programul acestor conferinte se intinde pe mai multe luni, inclusiv in 2005 iar tematicile sunt dupa cum urmeaza:

Pe 18 noiembrie ora 18h (ora locala) tema "O rascruce a civilizatiilor"

Pe 2 decembrie ora 18 h  tema "De la Antichitate la Principate"

Pe 16 decembrie ora 18h tema "Independenta si monarhia pana la 1918"

Urmatoarele teme se vor dezbate incepand cu luna februarie 2005 si vor avea ca subiecte "Perioada interbelica si cel de-al doilea razboi mondial", "Comunismul" si "Romania actuala". ACAR organizeaza manifestari variate cu scopul dezvoltarii relatiilor de amicitie franco-romana si pentru o mai buna cunoastere reciproca. Asociatia are portile deschise tuturor celor care iubesc Romania si doresc sa promoveze imaginea ei. Pentru realizarea acestor activitati ACAR se bazeaza pe voluntari dar si pe marinimia sponsorilor care ajuta cu donatii la buna desfasurare a activitatii acestei organizatii non profit si apolitice. Pentru alte amanunte si informatii despre costurile de participare la conferinte se pot obtine la telefon: 03 88 36 39 77.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions