Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Colaborare turistica intre Arad si BichisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :465
Monday, 15 November 2004

O noua pagina de internet a fost lansata menita sa faciliteze dezvoltarea relatiilor culturale si artistice intre judetele Arad si Bichis.

La realizarea acestui proiect au colaborat Universitatea "A. Vlaicu" din Arad, impreuna cu Fundatia de utilitate publica pentru dezvoltarea intreprinderilor in judetul Bichis. Suma de circa 50.000 de euro, necesara finantarii proiectului, a fost obtinuta in mare parte fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene, in cadrul programului PHARE CBC, nr. RO 2002/000.628.03-32. Proiectul respectiv are ca scop realizarea unui portal cu informatii regionale destinate turismului si relatiilor transfrontaliere dintre Romania si Ungaria. Actiunile proiectului au fost derulate in perioada 2003-2004 de un colectiv multidisciplinar, format din specialisti de la Facultatea de Stiinte Exacte si Facultatea de Stiinte Economice. Managerul de proiect este prof. univ. dr. Lizica Mihut, fiind coordonat de prof. univ. dr. ing. Mariana Nagy - de partea romana si de dl. Sisak Peter - de partea maghiara. Totodata proiectul are drept obiectiv: intarirea relatiilor interumane, sprijinirea turismului destinat persoanelor cu venituri reduse si medii, dezvoltarea tratamentului balnear, a divertismentului, relatiilor economice, culturale si interumane in beneficiul locuitorilor celor doua judete. Pagina www.arad-bekes.ro ofera in prezent peste 250 de obiective turistice, continand informatii generale si oferte de cazare, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.


 
Romanii din strainatate sunt interesati de bursele acordate de tara mamaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Monday, 15 November 2004
Un numar de 17 000 de romani aflati in Statele Unite ale Americii sau Europa au accesat site-ul Concursului National 2004 pentru obtinerea de burse in strainatate.

Pana acum, pagina de web a fost vizitata de 35 000 de persoane interesate de acest program de burse in afara tarii care presupune finantarea anilor de studiu de licenta, masterat sau doctorat de catre statul roman, cu conditia ca absolventii cursurilor intreprinse peste hotare sa revina in Romania dupa terminarea studiilor, urmand sa ocupe posturi de conducere in administratia publica. Anul universitar 2005-2006 ofera burse pentru 40-60 de tineri, data limita de depunere a aplicatiilor fiind 22 noiembrie 2004, informeaza cotidianul Cuget liber. Pana in prezent organizatorii au raspuns la peste 2500 de mail-uri adresate lor si au anuntat ca de pe site-ul pus la dispozitia candidatilor au fost descarcate mai mult de 3300 de dosare de inscriere.

 
Incepe postul CraciunuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :699
Monday, 15 November 2004
Incepand cu data de 15 noiembrie credinciosii ortodocsi romani intra in postul Craciunului, randuit de Biserica pentru a-i pregati pe credinciosi spre cuviincioasa intampinare a nasterii cu trup a lui Dumnezeu.

Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului este unul dintre cele patru mari posturi de peste de an. El simbolizeaza postul de 40 de zile al proorocului Moise care l-a tinut inainte de a se intalni cu Dumnezeu pe Muntele Sinai, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament care asteptau venirea lui Mesia. Traditia postului Craciunului incepe in secolul IV, iar din 1166 Biserica Ortodoxa a stabilit durata acestuia la 40 de zile (15 noiembrie24 decembrie). Postul Nasterii Domnului este de asprime mijlocie, pentru ca sambata si duminica se ofera dezlegare la peste si vin. Daca lunea, martea sau joia cade praznuirea vreunui sfant insemnat in calendar cu cruce neagra, se dezleaga la peste, iar daca pica, miercurea sau vinerea, un sfant cu priveghere sau hramul bisericii si atunci se dezleaga la peste si vin. Praznicul Intrarii Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) este prima zi din post cu dezlegare la peste, chiar daca se intampla sa cada miercurea sau vinerea. Se mai mananca peste in acest post pe 23 noiembrie, cand se pomeneste Cuviosul Antonie de la Iezerul - Valcea, pe 25 noiembrie (Sfanta Ecaterina), pe 30 noiembrie (Sfantul Andrei), pe 6 decembrie (Sfantul Nicolae), pe 7 decembrie (Sfanta Filofteia), pe 13 decembrie (Sf. Evghenie). La crestinii de confesiune romano-catolica, postul Nasterii Domnului se numeste Advent si va incepe cu o saptamana mai tirziu, pe 28 noiembrie si biserica nu impune restrictii gastronomice, acestea fiind hotarate de constiinta fiecarui crestin in parte. Sfantul Ioan Gura de Aur sau Ioan Hristotomul si Sfantul Ioan Damaschin sunt pomeniti in calendarul crestin-ortodox pe data de 13 noiembrie, iar pe 14 noiembrie, duminica a 25-a dupa Rusalii sau a Samarineanului milostiv, sunt sarbatoriti Sfantul Apostol Filip si Sfantul Grigorie Palama. Acestea din urma reprezinta zilele ce marcheaza, dupa traditia populara, moartea naturii si intrarea definitiva in anotimpul rece.

 
Doina lui Eminescu recitata lui Voronin la PutnaPDF Print E-mail
Putna, Romania/Romanian Global News
Accesari :1151
Monday, 15 November 2004
Presedintele basarabean Vladimir Voronin s-a aflat duminica, 14 noiembrie in Romania, intr-o vizita la Manastirea Putna.

Liderul comunist de la Chisinau a depus o coroana de flori la mormantul domnitorului Stefan cel Mare din biserica manastirii, si a aprins o lumanare la mormantul voievodului. In prezenta lui Voronin parintele Velnic Melchisedec, staretul Manastirii Putna a vorbit despre viata si faptele de glorie ale lui Stefan cel Mare si Sfant. La muzeul manastirii, staretul i-a prezentat, mai tarziu, lui Voronin fragmente de istorie a Moldovei, recitandu-i chiar liderului comunist celebrele versuri ale lui Eminescu De la Nistru pan la Tisa/Tot romanul plansu-mi-sa/Ca nu mai poate strabate de-atata strainatate, versuri apartinand poeziei Doina. Totodata parintele Melchisedec i-a aratat lui Voronin si clopotul pe care il folosea manastirea in timpul domniei lui Stefan, al carui dangat se auzea pana in Basarabia. Conducatorul basarabean a oferit muzeului Manastirii Putna 12 monede de argint, reprezentand imagini ale unor manastiri din Basarabia si a primit in schimb o placheta cu Stefan cel Mare si carti despre viata acestuia, scrise de calugarii de la Putna. Presedintele Voronin a declarat, la plecare ca va reveni numaidecat la Putna, unde i-a placut foarte mult.

 
Romanii din Castellon ar putea lipsi de la votPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :607
Monday, 15 November 2004
Romanii aflati la munca in provincia spaniola Castellon sunt primii dintre romanii din strainatate care au anuntat ca ar fi posibil sa nu vina sa voteze in 28 noiembrie.

Motivul este lesne de inteles, fiind vorba despre o situatie pe care Romanian Global News, si presa in general, a semnalat-o: numarul mic de sectii de votare si distanta mare dintre acestea. Pentru cei 30.000 de muncitori romani, cati traiesc in prezent in Castellon cea mai apropiata sectie de votare este la Consulatul din Valencia, la aproximativ 80 de kilometri, iar deplasarea pana acolo ar insemna mult timp, dar si bani pierduti pe drum. Reprezentantii romanilor din Castellon solicita, de asemenea, infiintarea unui consulat romanesc permanent in regiune, pentru care au pregatit deja si o locatie. In momentul de fata muncitorii romani din Castellon asteapta ajutorul autoritatilor de la Bucuresti, carora le-au si facut jumatate din treaba, gasind spatiul necesar pentru o reprezentanta consulara. Pana cand in aceasta problema va putea aparea un raspuns clar din partea Ministerului Afacerilor Externe, acesta a decis sa trimita la fiecare sfarsit de saptamana la Castellon, un reprezentant al Consulatului Roman din Barcelona.

 
Delegatie timisoreana in vizita la LyonPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :553
Monday, 15 November 2004
O delegatie a Consiliului Judetean Timis se afla in Franta in perioada 16-19 noiembrie pentru a participa la o intalnire cu omologii sai francezi din Lyon.

Vizita are ca scop revigorarea relatiilor de colaborare dintre judetul Timis si regiunea Rhone, zona cu care partea romana a semnat un acord de cooperare in noiembrie 1997, informeaza Agenda de Timisoara. Acesta prevedea o serie de colaborari in domeniile administratie publica, educatie, cultura, resurse umane si turism, dintre care s-au realizat pana acum schimburi de experienta referitoare la relatiile internationale, managementul cultural si latura sociala, cea mai importanta materializare a pactului dintre cele doua parti fiind construirea unei scoli in Recas pentru copiii cu handicap. Ultima actiune intreprinsa consta in punerea in practica a Proiectului Bibliobus ce promoveaza cultura in mediul rural cu ajutorul unei biblioteci mobile care este alcatuita dintr-un autovehicul special si 2000 de volume in limba franceza, ambele donate de colaboratorii francezi. Cele patru zile in Franta vor contine intalniri intre reprezentantii ambelor consilii, multiple dezbateri legate de cooperarea culturala si de protectia copilului, precum si o participare a delegatiei romane la sedinta consilierilor departamentali de la Rhone.

 
Nino DAngelo in concert la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :464
Monday, 15 November 2004
Celebrul cantaret italian Nino DAngelo si-a inceput duminica, 14 noiembrie, seria de concerte in Romania, cu un succes real la Sala Palatului unde a ridicat toata sala in picioare.

Concertul napoletanului a durat trei ore si a cuprins, in afara de melodiile din repertoriul lui Nino DAngelo si melodii maramurese interpretate, in deschiderea spectacolului, de Narcisa Suciu si Gasca de Acasa. Turneul cantaretului italian in Romania va continua cu alte trei concerte la Iasi, Timisoara si Arad. Nino DAngelo, in varsta de 47 de ani, a cunoscut celebritatea in Romania dupa lansarea celebrei piese Senza giacca e cravatta. De curand, el a lansat un nou album , de fapt un Best Of, care cuprinde 16 piese.

 
Schimb de experienta muzical elvetiano-romanPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Monday, 15 November 2004
Ansamblul de percutie al Conservatorului din Lausanne concerteaza in ziua de 15 noiembrie in sala Colegiului Ion Vidu din Timisoara.

Manifestarea organizata de Filarmonica Banatul, Conservatorul timisorean si de liceul banatean ii are ca protagonisti pe Marilyne Musy, Sebastien Aegerter, Andre Lambelet, Florian Spirito, Fabrice Vernay si Stephan Borel, acesta din urma, profesor la Conservatorul din Lausanne, fiind cel care este liderul, compozitorul si dirijorul ansamblului. Formatia elvetiana se afla in Romania la invitatia muzicianului Doru Roman, cel care a initiat un schimb profesional intre clasele de percutie pe care le conduc cei doi specialisti, si va sustine pe langa acest concert si un workshop pentru instrumentistii timisoreni. In cadrul schimbului de experienta intreprins, grupul de percutionisti de la Conservatorul timisorean va sustine, la randul sau, o serie de concerte in Lausanne, in luna martie a anului viitor, anunta sptamanalul Agenda Timisoara.

 
Creanga Land la HumulestiPDF Print E-mail
Targu Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :471
Monday, 15 November 2004
Guvernul Statelor Unite ale Americii a finantat, prin intermediul programului USAID, un proiect initiat de Asociatia Mestesugarilor din zona Humulesti-Neamt.

Astfel, cu prilejul Zilelor Toamnei care au avut loc in oras, in curtea Scolii Domnesti din Targu Neamt s-a inaugurat parcul Tara lui Creanga-Creanga Land, informeaza Agenda Timisoara. Localitatea nemteana a fost aleasa ca loc al acestui nou obiectiv turistic datorita faptului ca Humulesti, satul natal al lui Ion Creanga, se afla in imediata apropiere a municipiului Targu Neamt, ceea ce a facut posibila inglobarea lui in urbea moldoveneasca. Parcul este in asa fel amenajat incat sa readuca in actualitate personaje celebre ale povestitorului, precum Amintiri din copilarie, Capra cu trei iezi sau Punguta cu doi bani, sau sa ofere vizitatorilor o plimbare cu trasura sau cu sania, in functie de anotimp. Tot in Humulesti se afla si Muzeul Memorial Ion Creanga care poate fi vizitat zilnic. Acesta este unul dintre cele mai cautate muzee din tara si este amenajat in casa originala in care s-a nascut si copilarit scriitorul.

 
Filme europene pentru studentii timisoreniPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Monday, 15 November 2004
Universitatea de Vest din Timisoara gazduieste in perioada 15-18 noiembrie un ciclu de proiectii de filme produse in sapte tari europene.

In sprijinul facultatii timisorene s-au mai alaturat Universitatea Politehnica, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German si doua asociatii ale comunitatii franceze din Belgia. Proiectiile vor fi prezentate studentilor timisoreni in Aula Magna a Universitatii de Vest cu scopul de a oferi acestora o noua perspectiva asupra specificului si realitatilor existente in cele sapte tari participante, dar si pentru a starni interesul localnicilor in cinematografia europeana, informeaza saptamanalul Agenda Timisoara. Peliculele vor putea fi vizionate fara subtitrare sau cu subtitrari in limbile engleza si romana, accesul in sala de proiectie fiind gratuit.

 
Expozitie de traditie romaneasca in CehiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :533
Monday, 15 November 2004

Expozitia Romania, traditii si spiritualitate va fi deschisa marti, 16 noiembrie, la Ambasada Romaniei din Republica Ceha.

Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Integrare Euoratlantica si Politica de Aparare. La vernisaj, desfasurat sub egida Asociatiei atasatilor militari din Republica Ceha, va participa o delegatie a MApN condusa de colonelul Mihail Taparlea, consilier al secretarului de stat la Departamentul pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, precum si reprezentanti ai corpului diplomatic, oficiali cehi si reprezentanti ai mass- media, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

 
Pelicula romaneasca Maria la Zilele Culturale de la BaselPDF Print E-mail
Basel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :453
Monday, 15 November 2004
Filmul artistic romanesc Maria, in regia lui Peter Calin Netzer, va fi prezentat cu ocazia zilelor culturale care se desfasoara in perioada 16-19 noiembrie la Basel, Elvetia.

Evenimentul, organizat de Centrul pentru cultura si dialog Union, cuprinde dezbateri pe tema Uniunea Europeana si extinderea spre Est. Vineri, 19 noiembrie, va fi proiectat filmul artistic romanesc Maria, al regizorului Peter Calin Netzer, film ce a obtinut trei distinctii la Festivalul de film de la Locarno, in 2003. Proiectia va avea loc la ora 20:00, in sala mare a centrului, din Klybeckstrasse 95, Basel. Filmul este vorbit in limba romana si subtitrat in franceza. Calin Netzer s-a nascut la Petrosani, in Romania, in 1975. A emigrat in Germania in anul 1983, impreuna cu parintii sai. Familia Netzer se stabileste la Stoccarda, unde micutul Calin isi termina studiile. In 1994 incepe sa urmeze cursurile Academiei de Teatru si Film de la Bucuresti si obtine diploma de regizor in anul 1999. Maria este adaptarea dupa scurt-metrajul sau omonim, realizat in 1997 si care a atras atentia asupra sa, printre altele, la Festivalul de la Berlin, unde a obtinut Premiul Special al Juriului si Premiul pentru Distributie in 1997, si la Festivalul Noilor Talente europene de la Barcelona, unde a luat Marele Premiu, pentru Cel Mai Bun Scurt-Metraj, in 1998. Maria este filmul unui destin. In conditii disperate, o femeie se gandeste la prostitutie ca la solutia extrema pentru a putea continua sa isi creasca cei doi copii. In ceea ce priveste implicatiile acestei povesti adevarate, filmul isi propune sa descrie lupta impotriva aversiunii unei treceri nedorite, care pare sa nu se mai termine. Ion, Milco si Mala sunt personajele care incearca sa isi schimbe propriile vieti. Pentru ei schimbarea nu inseamna altceva decat supravietuire. Someri, prostituate care abordeaza soferi la intersectii, proprietari de apartamente care nu mai au posibilitatea sa le intretina, cu totii sunt constransi sa traiasca o viata haotica si neinduratoare. Ramane doar faptul ca responsabilitatea, prietenia si chiar dragostea nu sunt absente din acest tablou. Nici un personaj nu risca totusi sa isi modifice destinul. Cu exceptia Mariei. Miscate de situatia sa, autoritatile decid sa ii ofere acesteia asistenta. Dar aceasta micuta scanteie de speranta este menita sa se stinga. Deziluzia se transforma in tragedie. Maria trebuie sa plateasca cu propria viata clipa de demnitate care i se ofera. Acest film pune in lumina modul in care un comportament culpabil, desi justificat de consecinte tragice, este recompensat oarecum de puterea de sacrificiu, declara Netzel.

 
Teatrul Bulandra la Festivalul Teatrelor EuropenePDF Print E-mail
Porto, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :377
Monday, 15 November 2004
Teatrul bucurestean Bulandra va fi prezent in perioada 12 noiembrie-5 decembrie la Festivalul PoNTI 2004, un Festival International de Teatru in preajma Craciunului, ce se desfasoara la Porto.

Festivalul, aflat la cea de-a patra sa editie, va gazdui anul acesta si editia cu numarul XIII a Festivalului UTE (Uniunea Teatrelor Europene), care se desfasoara in fiecare an intr-una dintre tarile membre, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona. In cadrul festivalului PoNTI de anul acesta vor fi prezentate piese din unsprezece orase europene, printre care si Bucurestiul. Teatrul Bulandra, singurul teatru romanesc membru al UTE, va fi prezent la Porto cu piesa Oblomov dupa I.A. Goncearov, un spectacol regizat de Alexandru Tocilescu. Piesa se va juca in zilele de 26-27 noiembrie la Rivoli Teatro Municipal. Totodata, in zilele de 3 si 4 decembrie, compania de teatru a lui Silviu Purcarete va fi gazduita de catre Teatrul National Sao Joao pentru cateva spectacole cu piesa Verisoara lui Pantagruel. In cadrul Festivalului International PoNTI vor mai putea fi vazute spectacole prezentate de teatre din  Porto, Madrid, Barcelona, Palermo, Frankfurt, Dusseldorf, Stockolm, Budapesta si Moscova. In premiera, va fi prezentata piesa Figurantii, de Jacinto Lucas Pires, la Teatrul National Sao Joao, care a aderat in urma cu un an la Uniunea Teatrelor Europene (UTE). Presedintele UTE, Jack Lang este de parere ca, la festivalul PoNTI, nu este vorba despre o competitie, ci de o intalnire cu cel mai bun teatru dintre teatrele Uniunii, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona. 

 
Mitropolia Basarabiei a iesit victorioasaPDF Print E-mail
Basarabia/Romanian Global News
Accesari :722
Monday, 15 November 2004

Pentru prima oara s-au creat conditiile juridice pentru recunoasterea succesiunii spirituale, canonice si istorice a Mitropoliei Basarabiei in raport cu Mitropolia de pana la cea de-a doua ocupatie sovietica.

Astfel, la data de 12 noiembrie, Directorul Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor de pe langa Guvernul Republicii Moldova, Serghei Iatco, a emis un ordin cu nr. 185 prin care a inregistrat modificarile operate de la Statutul pentru organizarea si functionarea Mitropoliei Basarabiei in data de 26 octombrie 2004, informeaza corespondentul RGN la Chisinau. Doua lucruri importante rezulta din acest fapt: a) orice parte componenta reactivata a Mitropoliei Basarabiei va putea revendica dreptul de succesoare spirituala, canonica, istorica a strucurii similare care a functionat pana in 1944; b) Mitropolia Basarabiei a preluat prin partile ei componente toate drepturile si obligatiile,  exact asa cum au fost acestea in patrimoniul succedatului, pe plan spiritual, canonic si istoric ale Bisericii si subdiviziunilor sale de pana la ultima ocupatie sovietica. Amintim ca Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor in corespondenta sa oficiala cu Mitropolia Basarabiei, a decis, la 26 octombrie 2004, sa opereze doua modificari importante la Statutul sau de organizare si functionare inregistrat la 30 iulie 2002. Justitia din Republica Moldova decisese cu titlu definitiv ca Mitropolia Basarabiei reactivata la 14 septembrie 1992 nu poate avea cu Mitropolia Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 raporturi de ordinul succesiunii juridice, dar poate avea cu ea raporturi de ordinul succesiunii spirituale, canonice sau istorice. Totodata, Mitropolia Basarabiei luase act de scrisorile oficiale ale Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor despre faptul ca acesta nu considera Preambulul la Statutul pentru organizarea si functionarea Mitropoliei Basarabiei ca facand parte integranta aplicabila a acestuia. Astfel, Mitropolia Basarabiei a emis Preambulul la Statut, si a modificat articolul 1 care va avea urmatorul cuprins:

Art.1. Mitropolia Basarabiei este o Biserica Crestina Ortodoxa Autonoma Locala din cadrul Patriarhiei Romane, reactivata la 14 septembrie 1992. Titulatura bisericeasca traditionala Mitropolia Basarabiei poarta caracter istoric si nu se afla in legatura cu realitati politice din prezent sau din trecut. Mitropolia Basarabiei este succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944.

Mitropolia Basarabiei nu desfasoara activitati cu caracter politic si nici nu va desfasura asemenea activitati in viitor. Mitropolia Basarabiei activeaza pe teritoriul Republicii Moldova. Mitropolia Basarabiei are rangul de Exarhat al Plaiurilor si la ea pot adera, sub raport canonic, si comunitati din diaspora. Aderarea la Mitropolia Basarabiei este exclusiv benevola. In activitatea sa pe teritoriul Republicii Moldova Mitropolia Basarabiei respecta legile acestui stat si legislatia internationala in materie de drepturi ale omului. Comunitatile din diaspora, care au aderat canonic la Mitropolia Basarabiei, isi stabilesc raporturile cu autoritatile statelor respective in conformitate cu legislatia acestora si normele internationale in materie. Mitropolia Basarabiei colaboreaza cu autoritatile statului in probleme de cultura, de invatamant si de asistenta sociala. Deserventii Mitropoliei Basarabiei care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova sunt cetateni ai acesteia. Invitarea cetatenilor altor state pentru activitate religioasa in Republica Moldova, precum si delegarea cetatenilor Republicii Moldova peste hotarele ei in acelasi scop se face in conformitate cu legislatia in vigoare. Membrii Mitropoliei Basarabiei sunt cetateni ai Republicii Moldova care s-au asociat benevol pentru practicarea in comun a credintei lor religioase, conform propriilor convingeri, pe temeiul preceptelor evanghelice, al canoanelor Sfintilor Apostoli, al Dreptului canonic ortodox si al Sfintei Traditii. In toate comunitatile Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova, in cadrul tuturor serviciilor divine, se inalta rugaciuni speciale (ectenii) pentru autoritatile si institutiile Statului cu urmatorul cuprins: Inca ne mai rugam pentru de Dumnezeu pazita tara noastra Republica Moldova, Stapanirea si Oastea ei, ca o viata pasnica si netulburata sa traim in toata curatia si cucernicia. In comunitatile Mitropoliei Basarabiei din alte tari, se inalta rugaciuni (ectenii) similare pentru autoritatile si institutiile Statelor respective. Partile componente si organele locale ale Mitropoliei Basarabiei sunt: Parohia, Protopopiatul, Manastirea, Eparhia, precum si alte parti componente admise de lege cum sunt misiunile, scolile teologice de orice grad, fratiile, centrele de pelerinaj, asezamintele cultural-bisericesti etc.

 

 
Expozitie de pictura romaneasca in AmericaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :365
Monday, 15 November 2004

Institutul Cultural Roman din New York prezinta marti, 16 noiembrie, la Galeria Est-Vest din orasul american expozitia de pictura a artistei romance Camelia Crisan-Matei.

Expozitia se intituleaza Metafizica moralei si va putea fi vizitata de publicul american pana pe 12 decembrie, informeaza Institutul Cultural Roman, cel care organizeaza evenimentul. Pictorita din Romania este membra a Uniunii Artistilor Plastici si a inaugurat pana in prezent numeroase expozitii in Europa si Canada, primind aprecieri elogioase din partea criticilor de specialitate.

 

 
Parteneriat franco-roman in domeniul sportivPDF Print E-mail
Reimes, Franta/Romanian Global News
Accesari :599
Monday, 15 November 2004
Ziarul francez LUnion de Reimes publica in editia de duminica, 14 noiembrie, un articol referitor la parteneriatul franco-roman care s-a creat intre asociatia Mocapi din provincia Ardennes si un club sportiv din orasul Calarasi.

Sub titlul Prietenia franco-romana incepe si de la caiac-canoe, articolul prezinta impresiile unui reprezentant al organizatiei franceze care s-a hotarat sa sprijine sportul romanesc. Rene Faure, presedintele organizatiei franceze, s-a hotarat sa sustina mai multe proiecte culturale si sociale in Calarasi, orasul cu 70.000 de locuitori de la Dunare. Prima initiativa luata a fost in domeniul sportiv, mai precis in cel al probei de caiac-canoe. Reprezentantul francez a considerat ca este o experienta inedita sa te initiezi intr-un astfel de sport pe Dunare si a propus o colaborare intre clubul sportiv de gen din Calarasi si un club similar din Charleville. Rene Faure a declarat ca aceste contacte care s-au creat intre cele doua cluburi de caiac-canoe sunt o idee foarte buna prin prisma faptului ca pot aduce fiecarei parti implicate in proiect un plus de experienta. Tot el a afirmat ca sportivii din Calarasi sunt bine pregatiti, desi infrastructura si dotarile lor lasa de dorit, si nici sponsorii nu se prea inghesuie sa-i ajute. Pentru a pune bazele colaborarii dintre cele doua parti, Rene Faure l-a invitat pentru o saptamana in Franta pe Cornel Nedelcu, cel care este antrenorul clubului din Calarasi. Acesta, desemnat recent sa selectioneze tinerele sperante pentru lot, a marturisit ca ceea ce a vazut la clubul local din Franta in materie de dotari este echivalent cu posibilitatile logistice de care dispune lotul national roman. Si omologul sau francez a fost impresionat, comparand imaginile surprinse in fotografiile aduse de la Calarasi cu ambarcatiunile pe care le foloseau sportivii francezi in urma cu 25 de ani. Spre finalul intalnirii din Franta, cele doua cluburi au semnat o conventie conform careia in anul 2005 un lot roman va participa pe perioada verii la un stagiu de pregatire alaturi de colegii francezi si va putea vedea daca raul Meuse din zona este la fel de bun ca Dunarea pentru caiac-canoe.

 

 
Pictura romaneasca la EstorilPDF Print E-mail
Estoril, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :421
Monday, 15 November 2004
Celebra Galerie Casino Estoril din Portugalia a gazduit la finele acestei saptamani cea de-a XVIII-a editie a Salonului de Toamna, in cadrul caruia au expus cei mai cunoscuti artisti plastici contemporani din Portugalia, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona.

Pe langa artistii consacrati, au fost invitati sa participe cu lucrari de pictura si sculptura si cativa tineri artisti, ale caror lucrari au fost remarcate la Salonul de Primavara, eveniment cultural dedicat debutantilor. Daniela Anghel, o tanara pictorita romanca, a fost singurul artist strain invitat sa participe, dupa ce lucrarile sale fusesera selectate si premiate la Salonul de Primavara din anul 2003, de la Estoril. Aceasta participare este, de altfel, o premiera pentru importanta manifestare de la Estoril, si datorita faptului ca lucrarile Danielei Anghel sunt expuse laolalta cu cele ale profesorilor sai si cu cele ale unor maestri de renume mondial in spatiul artelor plastice lusitan: Cargaleiro, Julio Pomar, Paula Rego, Graca Morais, Lima Carvalho. Tanara artista romanca este absolventa a Institutului de Bele Arte din Lisabona, promotia 2004. In luna ianuarie a acestui an, ea a avut o expozitie personala in cadrul aceleiasi galerii de la Estoril, expozitie ce i-a adus un real succes. Presa de specialitate din Portugalia i-a acordat Danielei Anghel o atentie deosebita, punandu-i in valoare tehnica portretistica, precum si promovandu-i alegerea temelor sale insolite, integrate intr-un context socio-istoric si cultural lusitan, dupa cum se arata in comunicatul Ambasadei.

 

 
Angela Gheorghiu din nou la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :458
Monday, 15 November 2004
Soprana romanca Angela Gheorghiu, in rolul Magdei din opera La Rondine a lui Puccini, va sustine luni, 15 ianuarie, un nou spectacol la Covent Garden, Royal Opera, din Londra, de la ora 19.30.

Spectacolul lui Puccini se joaca la Covent Garden incepand de vineri, 12 noiembrie, iar alte reprezentatii vor mai fi sustinute in zilele de 20, 23 si 26 noiembrie. Rolurile sunt intrepretate in italiana, si dublate in engleza. Opera a cunoscut un real succes la prima sa intrepretare in capitala britanica, in anul 2002, iar acum se intoarce pentru prima data la Royal Opera, in regia lui Nicolas Joel si dirijata de Emmanuel Villaume.

 
Masa de Lasatul Secului la Parohia ortodoxa romana din TorontoPDF Print E-mail
Toronto,Canada/Romanian Global News
Accesari :568
Monday, 15 November 2004
Parohia ortodoxa romana Sfintii Trei Ierarhi din Toronto a organizat duminica, 14 noiembrie, o masa traditionala romaneasca, cu ocazia Lasatului Secului pentru Postul Mare al Craciunului.

Romanii din Canada au fost invitati sa se aseze la o masa plina de bucate traditionale romanesti, ultima pana in ziua sfanta a Craciunului, cu incepere de la ora 15.00. Pranzul a fost precedat, asa cum se cuvine in fiecare duminica, de Sfanta Liturghie, care a inceput de la ora 13.00, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Intrarea a fost gratuita.

 
Presa romana din jurul granitelor se intalneste la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :608
Monday, 15 November 2004
Jurnalisti romani din Basarabia, Bulgaria, Ucraina, Serbia si Romania, se intalnesc luni, 15 ianuarie, la Bucuresti pentru a dezbate probleme legate de realul pericol, in care se afla presa de limba romana.

Conferinta internationala cu tema "Mass media de limba romana din comunitatile de langa granita. Conditii, dileme, perspective" este, in momentul redactarii acestui material, in desfasurare la Hotel Mariott, in organizarea Fundatiei pentru Promovarea Dezvoltarii pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si ziarul romanesc "Ziua". Dezbaterea de la Mariott va trata, in acest context, situatia creata fie in Basarabia, cand jurnalistii de la Teleradio Moldova au fost nevoiti sa protesteze zile in sir in fata Casei Radio pentru independenta editoriala, fie in Serbia, unde jurnalistii din Valea Timocului isi cer neintrerupt dreptul de a avea o presa in limba romana. Unele dintre cele mai importante instrumente mass-media din tarile participante, care isi vor trimite reprezentantii la Bucuresti sunt Teleradio Moldova, Flux, Radio Antena C, Timpul, Democratia, Jurnalul de Chisinau (din Basarabia), revista Salut (Bulgaria), Radioteleviziunea din Ujgorod, Curierul de Cernauti (Ucraina), RTS Novi Sad, Cuvantul Romanesc (Serbia).

 
Week-end alpin pentru forumistii Romania-ItaliaPDF Print E-mail
Monza, Italia/Romanian Global News
Accesari :424
Monday, 15 November 2004
Romanii din Italia care se intalnesc pe forumul Romania-Italia s-au intalnit la finele acestei saptamani pentru o zi de sport si de distractie.

Aproape 40 de tineri romani din Italia au fost la Monza, la o partida de alpinism. Drumul catre Monza a reprezentat si o ocazie de revedere intre prieteni vechi, dar le-a oferit romanilor si posibilitatea sa-si faca noi cunostinte. Intorsi de la Monza, ei povestesc pe pagina de web despre minunatele clipe petrecute in week-end, despre impresia buna pe care le-au facut-o prietenilor italieni, care au descoperit, in acest fel, adevarata fire a romanului: cea care stie sa se distreze, deschisa, prietenoasa, respectuoasa si chiar putin nebuna, cand este cazul.

 
Posturi TV romanesti la dispozitia telespectatorilor din AmericaPDF Print E-mail
Rockville, SUA/Romanian Global News
Accesari :582
Monday, 15 November 2004
Romanian Satellite Network difuzeaza non-stop in Statele Unite ale Americii, incepand cu data de 15 noiembrie, posturile romanesti Antena 1, B1, Prima TV, Realitatea TV, Etno TV si Pro TV International.

Aceste posturi pot fi receptionate in exclusivitate pentru SUA prin intermediul a trei canale de televiziune. Canalul 1 difuzeaza emisiuni inregistrate din ziua in curs, prezentate cu decalajul respectiv de fus orar, Canalul 2 se transmite in direct 24 de ore din 24 prin comutarea din studioul Romanian Satellite Network, intre cele doua posturi de televiziune, iar Canalul 3 ofera telespectatorilor postul Pro TV International, montat in studioul Pro TV, iar stirile sunt transmise in direct. Compania americana dispune de un abonament lunar flexibil care permite alegerea canalelor in functie de dorintele publicului. Pentru a putea viziona posturile romanesti, acesta trebuie sa achizitioneze si echipamentul complet de receptie pentru suma de 179 $, pret in care intra si receptionarea gratuita a postului TV Romania International. De asemenea, Romanian Satellite Network ofera si spatiu publicitar de tip video sau grafic, informeaza pagina de web a acesteia.

 
Expozitia Lirica banateana, la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :370
Monday, 15 November 2004
In cadrul ciclului Cine suntem noi?, la Berlin urmeaza sa fie organizata miercuri, 16 noiembrie, o expozitie ce va avea in centrul atentiei spatiul cultural banatean, informeaza pagina rom2.de.

Expozitia apartine artistei de origine romana Hildegard Kremper-Fackner, care s-a nascut la Timisoara, si a trait intre 1933 si 2004, ultimii ani petrecandu-si-i in Berlin. Expozitia Lirica banateana va prilejui o serie de lecturi literare, ca si rularea unor diapozitive cu tematica Arhitectura noii arte in Banat, insotite de comentariile doctorului Walter Konschitzky, referentul de cultura a asociatei svabilor banateni.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions