Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Aromana limba sau dialect?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :809
Friday, 12 November 2004

Dialectele limbii romane nu fac bine. Cu exceptia celui dacoroman, cu statut de limba literara si nationala.

Si daca ne gandim la agresiunile zilnice din partea presei audiovizuale, nici acesta nu pare s-o duca prea bine. Si totusi. Al doilea ca importanta, dupa numarul vorbitorilor, este cel aroman. Urmeaza cel meglenoroman, pastrat in cateva sate din Dobrogea, si cel istroroman, pe cale de disparitie, nevorbit de tanara generatie, ci doar de cei varstnici, in totalitate bilingvi, a doua limba fiind croata.In afara de regretul ca dialectele meglenoroman si istroroman sunt ca si stinse, probleme pun vorbitorii dialectului aroman sau macedoroman, care au cele mai mari sanse sa si-l pastreze. Despre aceste probleme cititorii "R.L." au mai fost informati. Cea mai importanta dintre ele consta in afirmatiile unor membri ai acestei comunitati cum ca ei ar fi un popor separat de cel roman si ca dialectul lor matern ar fi o limba, asemanatoare cu cea romana, dar distincta. Un scurt istoric al chestiunii demonstreaza ca primii lingvisti care au atras atentia asupra acestui dialect romanesc nu au fost dacoromani, ci straini, printre care specialisti desavarsiti ca J. Thunmann, profesor la Universitatea din Halle, precum si Fr. Miklosich, si mai ales Gustaw Weigand. Apoi, aromani de seama, ca Th. Capidan, aromanist, balcanolog si slavist, Tache Papahagi, care a realizat cel mai bun dictionar aroman, precum si N. Saramandu, cel mai important cercetator al foneticii graiurilor aromanesti, au sustinut cu argumente stiintifice ca acest dialect face parte din limba romana. Afirmatia ca macedoromanii sunt un popor distinct de cel roman a razbatut in presa dupa 1990. Un anume Vasile Barba, ce locuieste la Freiburg (Germania), avocat, deci fara nici o legatura cu istoria sau filologia, a intemeiat acolo o "scoala" care, sustinand cele de mai sus, mai spune si ca statul roman nu mai trebuie sa se intereseze de macedoromanii din afara Romaniei. Foarte bine! Dar mai exista aromani care cer cu insistenta ca Romania sa se implice in rezolvarea drepturilor nationale ale aromanilor de la sud de Dunare. Insa daca macedoromanii "nu mai sunt romani", atunci de ce ar mai pune Romania paie pe foc in relatiile cu tarile balcanice, mai ales in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana?
In dorinta de a afirma deosebirea de limba romana, unii aromani au propus o noua scriere pentru acest dialect, printre care j pentru i scurt si sh pentru s. "De ce vreti sa scrieti un singur sunet, cum e s, cu doua litere, cand e mai simplu sa scrieti cu una singura?", l-am intrebat pe macedoromanul Ioan M. Cardula, de profesie economist, in cadrul unui interviu. Raspunsul a fost stupefiant: "Si albanezii il scriu asa". Ca sa vezi! De altfel, aceste randuri apar ca urmare a cartii d-lui Cardula, "Istoria aromanilor macedoneni", aparuta recent la Editura Condor.
Intrebarea "sunt sau nu sunt aromanii romani?" ramane. La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda franc si dna profesoara. Matilda Caragiu Marioteanu, care, nu prea de mult, a scos un "Decalog", din care nu se intelege daca aromanii sunt un popor aparte sau doar o componenta a poporului roman. Ani de-a randul, pe cand era profesor universitar, dna Caragiu a sustinut ca aromana e un dialect al limbii romane. In cartea cu pricina, dl Cardula scrie ca statul roman a gresit infiintand scoli romanesti in Peninsula Balcanica in dialectul dacoroman, nu in cel aroman. Dar sasii din Ardeal, de 800 de ani colonizati acolo, invatau la scolile lor din Romania limba germana literara, si nu dialectul sasesc! In dorinta de a le fauri o istorie cat mai selecta aromanilor, dl Cardula include in aceasta comunitate personalitati ca Asanestii, conducatorii Imperiului Romano-Bulgar, si, intr-un capitol intins, pe Evanghelie Zappa, initiatorul Jocurilor Olimpice moderne. Despre Asanesti, izvoarele istorice, citate si de dl Cardula, afirma ca erau Blachi, asadar romani. Acelasi domn Cardula spune ca Blachus insemna aroman, ceea ce ar duce la concluzia ca si voievodul Gelu, tot Blachus, cu capitala prin actualul judet Cluj, ar fi fost tot aroman! Despre numele Zappa, dl Cardula spune ca e doar transcrierea greceasca a numelui aromanesc Ceapa, fiindca grecii nu au in limba lor ce. Aici si-a intins singur o cursa, fiindca nici aromanii nu au in dialectul lor ce, pronuntand te, tot ca grecii, de unde si una dintre denumirile lor, tintari. Quod erat demonstrandum.

Romania Libera, 12 noiembrie, articol de Adrian Bucurescu

 

 
Aniversare pentru legenda gimnasticii romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :573
Friday, 12 November 2004

Nadia Comaneci, cea mai cunoscuta gimnasta romanca pe plan mondial, isi aniverseaza ziua de nastere pe data de 12 noiembrie.

Multipla campioana olimpica, europeana si mondiala s-a nascut in anul 1961 la Onesti, in judetul Bacau, si a fost descoperita in sala de gimnastica a localitatii natale de antrenorul Bela Karoly. Celebra Nadia a reusit inca de la inceputul carierei sale sportive sa monopolizeze podiumurile concursurilor locale, premiile obtinute in tara fiind ulterior completate de o serie de medalii la cele mai importante competitii sportive de gen din strainatate. La doar 14 ani castiga patru medalii de aur si o medalie de argint la campionatele Europene de Gimnastica de la Skien, Norvegia, si devine, astfel, cea mai tanara campioana europeana la individual compus din istorie. Gimnasta romanca intra definitiv in istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal din anul 1976, prin obtinerea primei note de zece acordata vreodata la un concurs de gimnastica si castigarea altor patru medalii, trei de aur si una de bronz. Aceste performante au fost rapid urmate de numeroase succese la alte concursuri, jocuri olimpice, campionate europene si mondiale, pana in anul 1984, cand s-a retras din activitatea competitionala. Nadia Comaneci a parasit tara in anul 1989 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii in 1990. Dupa revolutie revine constant in Romania, unde primeste titlul de Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Gimnastica in 1996 si titlul de Presedinte de Onoare al Comitetului Olimpic Roman in 2002. De asemenea, este implicata activ in diverse proiecte cu scop social-umanitar, care se desfasoara in tara noastra sau in SUA.

 
Cupa Confederatiei Europene de Volei la Piatra NeamtPDF Print E-mail
Piatra Neamt, Romania/ Romanian Global News
Accesari :567
Friday, 12 November 2004

Turneul 5 al Cupei Confederatiei Europene de Volei feminin se desfasoara in perioada 12-14 noiembrie in incinta Complexului Sportiv din Piatra Neamt.

Amfitrionul competitiei este echipa nemteana Volei Club Unic", care a revenit astfel in competitiile europene de gen, informeaza cotidianul 7 zile". Voleibalistele disputa primul meci cu formatia belgiana Mosan Yvoir, creditata cu sanse mari de victorie si de accedere in fazele superioare ale competitiei. Pentru meciul urmator, echipa de la poalele Pietricicai se va intalni cu Apollon Limasol din Cipru, iar in ultima partida se va confrunta cu echipa finlandeza Vanaja Hameenlinna, cea care este favorita turneului de la Piatra Neamt. Lotul intinerit al Clubului Unic este optimist in ceea ce priveste rezultatele pe care le poate obtine la aceasta competitie si precizeaza ca toate jucatoarele sunt apte de joc, neprezentand probleme medicale.

 
Copacii romanesti pleaca in IordaniaPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :526
Friday, 12 November 2004

Directia Silvica Bacau va livra statului iordanian 300 de puieti de gorun si 100 de puieti de stejar rosu in vederea construirii unui parc national de agrement in capitala tarii, Aman.

Acest contract a fost semnat intre Regia Nationala a Padurilor si partea iordaniana, iar institutia din Bacau a fost numita furnizor, informeaza ziarul moldovean Evenimentul". Puietii trebuie sa aiba o inaltime cuprinsa intre 2 si 2,5 metri, coroanele sa fie simetrice, radacinile robuste si sa fie insotiti de un balot de pamant de aproximativ 40 de metri patrati pentru transport. Fondul forestier al Directiei Sivice Bacau are o suprafata totala de 242.440 ha, dintre care 98,1% este acoperita cu padure. Suprafata este repartizata neuniform pe grupele de relief ale judetului, 44% din aceasta fiind in zona montana. In ansamblu, Bacaul este ocupat in proportie de 40% de paduri.

 
Salvamontistii romani vor sa cucereasca si CaucazulPDF Print E-mail
Vatra Dornei, Romania/Romanian Global News
Accesari :586
Friday, 12 November 2004

Cinci salvamontisti romani din judetul Suceava au plecat intr-o expeditie ce are ca scop escaladarea varfului Elbrus din Caucaz, anunt ziarul "Monitorul de Suceava".

Cu o inaltime de 5642 de metri, Elbrus este cel mai inalt varf din Europa si se afla pe teritoriul Rusiei. Expeditia salvamontistilor din Vatra Dornei era programata initial pentru aceasta vara, dar lipsa fondurilor necesare a dus la o amanare a acesteia. O importanta firma din Moldova a sponsorizat in cele din urma plecarea celor cinci alpinisti, care au fost ajutati si de ambasada Romaniei in Federatia Rusa pentru a obtine vizele necesare deplasarii.

Grupul roman este format din Dimitrie Dragan, Ioan Pascu, Paul Taranu, Adi Culiuc si Petrica Ariciuc. Acestia s-au antrenat saptamanal in masivul Calimani ca sa fie pregatiti sa dea piept cu muntele din Caucaz. Accesul se va face acolo cu o telecabina care-i va duce pna la altitudinea de 3500 de metri, urmand ca, dupa acomodare, restul traseului sa-l parcurga pe jos. Echipa condusa de Petrica Arciuc, in varsta de 34 de ani, il are ca membru si pe Dimitrie Dragan cel mai varstnic salvamontist din judet, care la 70 de ani si-a sumat acest risc de a se alatura colegilor mai tineri in lupta cu inaltimile.

 
Marele Mucenic Mina celebrat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :533
Friday, 12 November 2004

Dupa ce bucurestenii s-au ingramadit sa sarute moastele Sfantului Dimitrie cel Nou la 27 octombrie, este acum randul Marelui Mucenic Mina sa adune cat mai multi pelerini din capitala si din intreaga tara in fata bisericii care poarta hramul sfantului Mina.

Noaptea de 11/12 noiembrie a fost petrecuta de catre mii de romani credinciosi in fata bisericii, stand la o coada de sute de metri. Biserica ortodoxa romana spune ca Sfantul Mare Mucenic Mina ii ajuta pe cei care au necazuri, nevoi sau care au fost pagubiti. Credinciosii ii aduc sfantului Mina ofrande pretioase pe care preotii le pun in fata icoanei. O parte dintre moastele acestui sfant martirizat in timpul imparatilor Diocletian si Maximilian au fost aduse la Bucuresti in 1874. Sfantul Mare Mucenic Mina este considerat cel mai cunoscut sfant crestin, pentru minunile care s-au savarsit in urma rugaciunilor sale. Nu numai in Romania, ci si in tari precum Germania, Italia, Iugoslavia, Franta, Sudan sau Israel au fost descoperite, de-a lungul timpului, numeroase vase de lut inscriptionate cu icoana si numele sau. Sfantul Mina s-a nascut in Egipt in anul 285, in apropierea orasului Memphis.

 
Voluntariat intr-o tara straina pentru tinerii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Friday, 12 November 2004

Tinerii romani cu varste intre 18 25 de ani pot lucra ca voluntari timp de un an intr-o tara straina.

Ocazia este furnizata de Serviciul European de Voluntariat (SEV), un program al Comisiei Europene. La terminarea anului de voluntariat intr-o tara pe care si-o aleg singuri, tinerii pot beneficia de o suma nerambursabila de 5.000 de euro din partea CE pentru a demara un proiect in tara lor. Din proiectul Comisiei Europene fac parte 58 de tari, iar oferta se adreseaza atat romanilor care vor sa plece intr-o actiune de voluntariat intr-o tara straina, cat si tinerilor straini care vin la noi in tara. Programul SEV a fost prezentat la Cluj de Youth Action for Peace (YAP Romania), impreuna cu procedura de inscriere. Cei interesati se pot deplasa fie la sediul YAP-Romania, in Cluj-Napoca, fie pot accesa pagina de web www.yap.ro, sau pot suna la numarul de telefon 0264-590871. Este necesar un CV si o scrisoare de motivare, care vor fi trimise catre aprobare, la Bruxelles. Inscrierile se pot face pana la finele acestui an, pentru primul termen limita, care este pe 1 februarie 2005, iar plecarea se face in luna aprilie sau in mai. Mai exista inca trei termene limita, dupa acesta, si anume: 1 iunie, 1 septembrie, si 1 noiembrie. Organizatorii acestei actiuni pun la dispozitia candidatilor care vor fi selectionati cazarea, mesele, asigurarea de sanatate, precum si bani de buzunar, a declarat reprezentanta YAP Romania, Claudia Sas. Suma de bani necesara pentru transportul dus-intors trebuie sa fie acoperiti de persoana selectata, ei fiind rambursati la intoarcere. "De asemenea vor avea cursuri de limba si un mentor, care sa ii ajute de cate ori este nevoie, iar la final vor primi un certificat semnat de un membru al Comisiei Europene", a mai adaugat coordonatorul YAP-Romania. Domeniile de voluntariat in care pot activa tinerii romani sunt protectia mediului, arta, cultura, activitati cu copii, tineri sau varstnici, patrimoniu, sport sau activitati de timp de timp liber.

 
Romania va lupta impotriva Armeniei cu 13 titulari lipsaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :547
Friday, 12 November 2004

13 dintre titularii din nationala de fotbal a Romaniei vor lipsi din lotul deplasat de selectionerul Anghel Iordanescu in Armenia, la Erevan.

Chivu, Mutu, Florentin Petre, Marius Niculae, Lobont, sunt cativa din marii absenti care vor face foarte grea misiunea tricolorilor romani la Erevan, in meciul din preliminariile Cupei Mondiale la fotbal. Dintre toti titularii pe care Iordanescu conteaza de obicei, numai Flaviu Stoican va fi disponibil in meciul cu Armenia de miercuri, 18 noiembrie. Romania, va fi nevoita sa joace la Erevan cu o echipa lipsita de vedete, cu fotbalisti care evolueaza in campionatul intern, printre care Stelea, Dolha, Barcauan, Dancia (la primul sau meci oficial pentru Romania), Caramarin, Tararache, Cernat, Dica, Daniel Niculae si Danciulescu, cuplul de atac, care nu a evoluat niciodata impreuna.

 
Romania a inceput pregatirile pentru negocierea bugetului Uniunii Europene 2007-2013PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :558
Friday, 12 November 2004

Reprezentantii principalelor institutii implicate in negocierile pentru pachetul financiar s-au reunit joi, 11 noiembrie 2004, la sediul Ministerului Integrarii Europene, sub coordonarea domnului Leonard Orban, Negociator Sef Adjunct cu UE.

Scopul discutiilor a fost de a analiza modul in care Romania va putea fi parte, de anul viitor, dupa semnarea Tratatului de aderare al Romaniei la Uniune, la negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2007-2013, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Integrarii Europene. Pentru Romania, in acest an a fost stabilit pachetul financiar pentru perioada 2007-2009. Fondurile de 11 miliarde fac parte din bugetul 2007-2013, dar nu mai pot fi modificate de negocierile pentru bugetul general al UE. Pentru perioada 2010-2013, fondurile pentru Romania vor fi alocate insa in cadrul negocierilor generale pentru bugetul UE 2007-2013. Membrii Uniunii Europene au inceput deja negocierile pentru bugetul UE pentru perioada 2007-2013. Presedintia olandeza, in consultare cu statele membre, doreste sa stabileasca, la Consiliul European din decembrie 2004, principalele domenii pentru care se vor concentra negocierile comunitare. Negocierile pentru buget vor fi gestionate de catre Consiliului pentru Afaceri Generale si  Relatii Externe (CAGRE), cu luarea in considerare a pozitiilor exprimate de ministrii de finante din statele membre (ECFIN). Dezbaterile CAGRE vor fi pregatite de ambasadorii statelor membre la UE (COREPER2). Negocierile vor continua la nivel comunitar in perioada urmatoare si se preconizeaza sa fie terminate in cursul anului 2006. Din 2005, dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania va putea participa ca observator la toate grupurile de lucru din cadrul Uniunii Europene, cu exceptia grupului extindere. Ne vom putea exprima pozitia oficiala, dar nu vom avea drept de vot. Daca pana acum, in negocieri, ne raportam la acquis-ul deja adoptat, de anul viitor, vom putea contribui la elaborarea acquis-ului. Pentru administratia romana, aceasta inseamna o importanta responsabilitate. Presupune reactii foarte rapide la o serie de probleme care se afla in discutie si prezentarea unor pozitii ale Romaniei foarte bine fundamentate tehnic. Fluxul de informatii va fi enorm. Cel mai urgent este acum sa vedem cum ne formulam pozitia in ceea ce priveste bugetul UE pentru perioada 2007-2013, deoarece vom fi membri ai UE la acea data. Chiar daca nu vom fi membri cu drept de vot, vom avea posibilitatea sa ne exprimam interesele. Iar pozitiile exprimate de reprezentantii Romaniei in grupurile de lucru trebuie sa aiba o foarte buna fundamentare tehnica, oferita de administratia de la Bucuresti. Vom avea posibilitatea sa ne aparam interesele nationale si trebuie sa ne pregatim de pe acum sa facem cat mai bine acest lucru", a aratat Leonard Orban, Negociator Sef Adjunct cu UE. Discutiile privind pozitia Romaniei privind bugetul UE 2007-2013 vor continua in perioada urmatoare. Acestea vor tine cont si de evolutiile de la nivel comunitar, se mai arata in comunicat.

 
Episcop catolic roman participa la aniversarea Sfantului Augustin de la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :503
Friday, 12 November 2004

Episcopul catolic Florentin Crihalmeanu, al Eparhiei de Cluj-Gherla, se afla in perioada 7-15 noiembrie la Roma pentru a participa la aniversarea a 1650 de ani de la nasterea Sfantului Augustin, Episcopul Iponei.

Calugarii italieni din ordinul care poarta numele sfantului organizeaza cu aceasta ocazie un pelerinaj cu moastele Sfantului in capitala Italiei, pelerinaj care va fi alcatuit dintr-o serie de evenimente. Astfel, liturghiile care se oficiaza zilnic sunt completate de lecturi din scrierile Sfantului, iar in fiecare zi se organizeaza in oras concerte de muzica, seri de rugaciune, expozitii de carte si de pictura, precum si simpozioane. Relicvele au fost transportate la Roma cu ajutorul aviatiei militare si au ajuns in Bazilica Sfantul Augustin unde se afla si ramasitele Sfintei Monica, mama Sfantului. Pe parcursul manifestarilor, moastele vor mai ajunge in capela privata a Papei Ioan Paul al II-lea, la Institutul Pastric Augustinian, ca in ziua de 14 noiembrie sa fie duse la biserica Sfanta Aurea din Ostia. Prea Sfintitul Florentin Crihalmeanu a participat si la slujba Sfintei Liturghii care s-a celebrat in ziua de 8 noiembrie, in prezenta Superiorului General al Ordinului Augustinian, a unui sobor de 27 de preoti, sapte Episcopi si doi Cardinali si a altor reprezentanti ai ordinului monastic, informeaza portalul Catholica.ro.

 
Se lanseaza Ghidul romanului in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 12 November 2004

Romanii din Italia vor avea, incepand cu luna aceasta, un ghid care sa ii ajute la rezolvarea tuturor problemelor care apar.

"Ghidul romanului in Italia" se va lansa sambata, 20 noiembrie, la sediul Accademiei di Romania de la Roma, in cadrul unei ceremonii la care sunt invitate toate asociatiile si persoanele interesate. Lansarea acestul Vademecum va avea loc in 20 noiembrie, de la orele 14.00 si va fi urmata de o intalnire cu delegatia guvernamentala din Romania. Totodata, prilejul lansarii "Ghidului romanului in Italia" va fi folosit si pentru discutarea initiativei de infiintare a Federatiei Asociatiilor Romanilor in Italia, proiect care se afla de mult timp in atentia asociatiilor romanesti din peninsula.

 
Romania infrunta Franta, Bulgaria si Estonia la hocheiPDF Print E-mail
Briancon, Franta/Romanian Global News
Accesari :507
Friday, 12 November 2004

Reprezentativa de hochei pe gheata a Romaniei se afla incepand de miercuri, 11 noiembrie intr-un turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice Torino, 2006.

In cadrul acestui turneu Romania va intalni selectionatele Frantei, Bulgariei si Estoniei in cadrul meciurilor din grupa D, desfasurate pe patinoarul Rene Froger Arena de la Briancon, in perioada 11-14 noiembrie 2004. La acest sfarsit de saptamana hocheistii tricolori vor trebui sa faca fata Estoniei sambata, 13 noiembrie de la ora 16.30 si Bulgariei, duminica, 14 noiembrie, de la ora 15.30. Turneul masculin de hochei pe gheata de la Turin se va desfasura in perioada 15-26 februarie 2006. Lotul deplasat de selectionerul roman Daniel Herlea la Briancon, in Franta este compus din V. Radu, Catrinoi (portari), Stoiculescu, Vargyas - Nicolescu, Lupascu, Timaru (linia I), Papp, Corduban - Geru, A. Nutu, Elekes (linia a II-a), Simon, Nagy Istvan - Borsos, Adorjan, E. Moldovan (linia a III-a), Konstandi, Flueras - L. Basilidesz, R. Peter, Mihaly Ede (linia a IV-a).

 
Trei sectii de votare pentru romanii din IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 12 November 2004

Romanii din Israel vor avea, anul acesta la dispozitie numai trei sectii de votare, mai putine decat anul trecut, dintre care cele mai importante vor fi la Tel Aviv si Haiffa.

Si aici, ca si in celelalte tari in care Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a organizat sectii de votare pentru romanii din diaspora, se poate vota in baza pasaportului turistic, pasaportului de serviciu, diplomatic sau a unui act de identitate romanesc care trebuie sa fie valabil (fie ca este vorba de carte de identitate, buletin de identitate, sau carte de alegator). Ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Stoica, a aratat intr-un interviu la postul de radio Vocea Israelului ca reprezentanta diplomatica a Romaniei in aceasta tara conteaza pe un numar de aproximativ 10.000 de alegatori, mai ales ca numarul de muncitori romani in aceasta tara a scazut semnificativ in ultima perioada. Ambasadorul Romaniei la Tel Aviv a mai aratat ca, in prezent, desfasoara contacte cu reprezentantii patronatelor care angajeaza muncitori romani in Israel, pentru a ajunge la o solutie in ceea ce priveste facilitarea transportului acestora catre sectiile de votare. "Urmeaza saptamana viitoare sa avem o alta intalnire in care sa stabilim exact modul in care pot sa ii aduca, sa ii deplaseze si cum se vor face aceste deplasari, in asa fel incat sa nu le perturbam programul de munca" a declarat ambasadorul Romaniei pentru radioul israelian.

 
Spectacolele lui Andrei Serban imortalizate pe pelicula vin la LuvruPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 12 November 2004

A doua jumatate a lunii noiembrie in Franta va fi marcata la nivel cultural de vizionarea la Luvru a unei serii de filme dupa piese de teatru celebre, insotite de intalniri si dezbateri aprinse, toate reunite sub titulatura "Sub privirea zeilor".

Regizorul roman Andrei Serban va fi si el prezent in cadrul acestui ciclu de vizionari cu "o proiectie inedita in Franta" dupa cum o numeste presa franceza. Duminica, 14 noiembrie, in Auditoriumul de la Luvru, in Paris, va fi prezentat filmul "Fragmente dintr-o trilogie greaca", semnat Andrei Serban, un film ce reia spectacolele puse in scena de regizorul roman ce traieste in prezent in Statele Unite ale Americii. Este vorba despre piesele Medeea, Troienii si Electra, prezentate la celebrul MaMa din New York, in 1974. Seria de vizionari de la Luvru se va deschide cu filmul "Prometeu inlantuit", asa cum a fost el filmat in 1927, in teatrul antic din Delphes, de catre fratii Gaziadis. Acesta este, de altfel, una dintre primele puneri in scena pentru teatru captate pe pelicula. Festivalul francez intitulat "Sub privirea zeilor" este organizat si cu sustinerea teatrului Odeon, iar Colline si Arte au contribuit si ele la buna organizare a evenimentelor culturale din cadrul festivalului. Publicul interesat de marile capodopere ale teatrului universal, de data aceasta sub forma de film, vor mai putea vedea pana la 28 noiembrie, inregistrarile cu "Phedre" de Racine, vineri, 19 noiembrie; "Antigona"; "Electra" lui Hugo Santiago; "Viziunile Medeei" de Pier Paolo Pasolini, cu Maria Callas in rolul principal si multe alte piese celebrand zeii antici, toate imortalizate pe pelicula.

 
De Craciun, caldura unei familii pentru orfanii din RomaniaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global New
Accesari :515
Friday, 12 November 2004

Asociatia de intr-ajutorare franco-romana Roumhania Liens solicita familiilor din Franta, fie ele de romani stabiliti in Franta sau chiar de francezi, ajutorul pentru un grup de copii romani.

In sfantul spirit al Craciunului si pentru a da si altora o parte din atmosfera de fericire si caldura dintr-o familie, RoumHania Liens va aduce, cu ocazia sarbatorilor de iarna, un grup de 10 copii orfani din Romania pentru a petrece Craciunul in sanul unor familii care le pot oferi caldura fie si numai pentru cateva zile. Copiii care vor veni in Franta isi petrec fiecare zi a vietii in spatele usilor orfelinatului din Sinaia cu speranta ca vor avea candva o familie langa care sa fie fericiti, sa simta atmosfera sfintelor sarbatori, sa impodobeasca bradul de Craciun si, de ce nu, chiar sa se bucure sa primeasca daruri. Familiile care se gandesc sa bucure un copil nefericit si vor sa il gazduiasca pe acesta de sarbatori sunt rugate sa contacteze asociatia RoumHania Liens la adresa de email roumhania@free.it, sau la numerele de telefon 04 67 34 01 72 sau 06 81 20 97 98.

 
Si elevii liceului Stefan cel Mare si Sfant din Grigoriopol au pichetat ambasada rusaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :409
Friday, 12 November 2004

"Autoritatile ruse stiu, destul de bine, ce se intampla cu scolile romanesti din Transnistria

Faptul ca ele nu comenteaza actiunile de protest din fata ambasadei Federatiei Ruse demonstreaza ca ele se simt vinovate, insa pozitia lor consta in promovarea in continuare a intereselor lor in regiune. Noua nu ne ramane altceva de facut decat sa apelam la conducerea Republicii Moldova. Pana in prezent, insa, actuala guvernare nu a luat nici o atitudine si nu a tras la raspundere persoanele vinovate de situatia creata", a declarat reprezentantul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Basarabia, Maxim Belinschi. Potrivit sursei citate, pana in prezent, au avut loc doua sedinte ale grupului de lucru care vor intreprinde pe viitor o serie de actiuni, inclusiv pichetari, mars de protest, sensibilizarea opiniei publice si alte actiuni. "Un apel nemijlocit catre organizatiile neguvernamentale, insa, nu a fost facut, deoarece inca nu au fost stabilite actiunile preconizate si obiectivele la care tindem sa ajungem. In curand, vom face un apel catre ONG-uri, pentru ca, ulterior, sa pregatim impreuna un apel catre conducerea Republicii Moldova, in vederea sustinerii pozitiei luate de organizatii, impreuna cu scolile din Transnistria", a specificat Belinschi. Reamintim ca reprezentantii Comitetului Helsinki Moldova, ai Centrului de consultanta juridica pentru categoriile social defavorizate si avocatul Veaceslav Turcan au anuntat, anterior, ca vor organiza, incepand cu 3 noiembrie, pichetarea non-stop a Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, "pana cand nu va fi solutionata problema scolilor romanesti din Transnistria". La sfarsitul saptamanii trecute, Comitetul Helsinki, Centrului de consultanta juridica pentru categoriile social defavorizate si Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova au creat un grup de lucru si, pe viitor, preconizeaza o afiliere mai larga a organizatiilor neguvernamentale pentru crearea unui front comun in vederea protectiei drepturilor copiilor din Transnistria. Reprezentantii comitetelor parintesti, ai administratiilor scolilor din Transnistria si organizatorii protestelor din fata Ambasadei ruse au decis ca, "pentru a nu afecta studiile si asa paralizate catre separatisti", saptamana aceasta, doar un anumit numar de persoane sa picheteze Ambasada Federatiei Ruse potrivit unui calendar. Astfel, la pichetarea de joi a Ambasadei Federatiei Ruse au participat profesorii si elevii Liceului teoretic "Stefan cel Mare si Sfant" din Grigoriopol, cu sediul in Dorotcaia. Directorul institutiei, Eleonora Cercavschi, a declarat ca protestatarii au recurs la aceasta metoda de protest, deoarece "de problema care exista in prezent in zona Transnistriana, inclusiv cea a scolilor cu predare in baza grafiei latine este vinovata Rusia". "Noi vrem sa atragem atentia intregii societati si a conducerii Federatiei Ruse ca nu mai suntem de acord cu politica pe care o promoveaza in Transnistria. Vom protesta pana cand nu ne vor face auziti. Imi pare foarte rau ca autoritatile ruse nu atrag atentia la problemele noastre, ci promoveaza o politica ce nu se deosebeste cu nimic de cea a Rusiei socialiste", a subliniat Cercavschi. Mitingurile de protest au fost autorizate incepand cu 3 noiembrie, intre orele 11:00-14:00, cu exceptia zilelor de sambata si duminica.

 

 
Cu ajutorul unei firme germane regimul terorist de la Tiraspol face recensamantul regiuniiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :493
Friday, 12 November 2004

In dimineata zilei de joi, 11 noiembrie, regimul Smirnov a inceput recensamantul populatiei in regiunea separatista transnistreana. Acesta urmeaza sa se incheie pana la 18 noiembrie anul curent.

Potrivit agentiei tiraspolene de presa "Olvia-Press", Tiraspolul intentiona sa desfasoare recensamantul mai devreme. Din cauza problemelor financiare, insa, data desfasurarii acestuia a fost amanata in repetate randuri. Recensamantul se desfasoara independent de recensamantul desfasurat de autoritatile de la Chisinau, iar rezultatele lui vor fi "doar pentru uz intern". Toata documentatia pentru recensamant a fost elaborata si tiparita la Kiev, de catre filiala firmei germane "UBM Solutions Gmbh" - Information Technology Solutions, care a contribuit si la desfasurarea recensamantului in Ucraina si Georgia. Conform contractului, aceasta firma asigura programele (soft-ul) pentru prelucrarea datelor recensamantului, ofera servicii cu caracter metodologic, confectioneaza anchetele si mapele recenzorilor. Fiecare recenzor va avea cate o mapa neagra, cu emblema recensamantului, cate o insigna si certificat personal. Locuitorii din stanga Nistrului vor trebui sa completeze trei formulare. Primul reprezinta o ancheta individuala 2P, ce contine peste 20 de intrebari (sexul, varsta, cetatenia, nationalitatea, limba materna, religia, starea civila, starea financiara, nivelul educatiei, locul de munca, nivelul ocuparii etc.). Persoanele care se afla temporar in regiune vor trebuie sa completez ancheta 3S, care contine intrebari cu privire la scopul aflarii in Transnistria, tara de origine, tara de resedinta, nationalitatea etc. Al treilea formular 1L, include intrebari privind conditiile de trai ale populatiei. Responsabilii pentru statistica din regiune au dat asigurari ca rezultatele preliminare ale recensamantului vor fi anuntate in decembrie curent, iar cele definitive -peste aproximativ sase luni.

 

 
Noi premii pentru tinerii sahisti romaniPDF Print E-mail
Heraklion, Grecia/Romanian Global News
Accesari :566
Friday, 12 November 2004

Sportivii romani obtin noi premii in runda a 8-a a Campionatul Mondial de sah pentru juniori si cadeti care se desfasoara in orasul Heraklion din Grecia.

In turneul feminin, la categoria 16 ani, Sabina Foisor a castigat in fata jucatoarei Yildiz Cemre, acumuland 6 puncte, cu o jumatate de punct mai putin decat lidera clasamentului, Joanna Majdan. La categoria 10 ani, Veronica Foisor, sora Sabinei, a obtinut victoria in partida cu Andreea Vince, detinand in prezent 5,5 puncte. Sabina si Veronica sunt fiicele marei maestre Cristina Badulescu-Foisor si ale lui Ovidiu Foisor, fost campion national de sah. In turneul masculin, la juniori 18 ani, Victor Barnaure a pierdut in fata maestrului Nepomneatchi, iar la junioare 18 ani Anca Teodorescu a castigat in partida cu Plamena Andreeva. Campionatul mondial de sah de la Heraklion reuneste peste 500 de participanti si se va incheia pe 14 noiembrie.

 
Sfanta Liturghie in limba romana pentru romanii din HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :528
Friday, 12 November 2004

Romanii din Helsinki vor participa sambata aceasta la Sfanta Liturghie in limba romana intr-o noua locatie.

Datorita faptului ca biserica la care obisnuiam sa mergem pentru Sfanta Liturghie de pe Liisankatu 29A (Kotikirkko) se afla in renovare, urmatoarea slujba in limba romana, din data de 13.11.2004, va avea loc la aceeasi ora (10.00) la adresa: strada PYHAN KOLMINAISUUDEN KIRKKO (Biserica Sfanta Treime), Helsinki, anunta preotul Ioan Durac. Dupa slujba se va merge pentru o cafea in sala in care obisnuim sa mergem. Slujba se va tine regulat la acesta adresa, pana la terminarea reparatiilor bisericii de pe Liisankatu 29A, mai informeaza Durac.

 
Evenimente culturale romanesti in GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :554
Friday, 12 November 2004

Trei evenimente culturale romanesti sunt anuntate pentru acest sfarsit de saptamana in Germania.

Balul Strugurilor, va avea loc in Rastatt, la Restaurantul Park, vineri, 12 noiembrie, incepand cu ora 19.30. Invitatul special la acest eveniment este maestrul filmului romanesc, Florin Piersic. Al doilea eveniment are loc pe 12 si 13 noiembrie la Dusseldorf. Este vorba despre piesa de teatru "Lectia", de Eugene Ionesco. Piesa va fi jucata in limba romana si-i va avea ca protagonisti pe Horatiu Malaele, Clara Voda si Silvia Codreanu, in regia lui Horatiu Malaele. Cel de-al treilea eveniment va avea loc la Institutul "Titu Maiorescu" din Berlin, sambata 13 noiembrie, intre orele 7.30 si 9.30. Cvintetul de suflatori Taffanel, de la Scoala de Muzica "Leo-Borchard" din Berlin, va sustine un program de muzica de camera pentru instrumente de suflat si pian, cu lucrari de F.Danzi, Y.B.Foerster, F.Poulenc. Pianista romanca Daniela Miron va dirija mica orchestra formata din Bettina Wicklhalder - flaut, Nicola Heinze oboi, Gotz Hoffmann clarinet - Hansjorg Seiler - corn, Jochen Schneider - fagot, anunta pagina rom2.de.

 
Guvernul Ungariei in sprijinul etnicilor maghiariPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :482
Friday, 12 November 2004

Persoanele de origine maghiara care locuiesc in tari care se se invecineaza cu Ungaria vor putea beneficia din partea guvernului maghiar de pasapoarte ungare si de un proiect care sa le asigure dezvoltarea economica.

De asemenea, tot pentru acestea s-a alocat un fond de un miliard de euro. Aceste actiuni sunt menite sa demonstreze importanta pe care Ungaria o acorda etnicilor maghiari care nu traiesc in tara de bastina si vor culmina pe data de 5 decembrie cu un referendum privitor la acordarea dublei cetatenii. Surse din cadrul guvernului Ungariei au declarat ca dubla cetatenie va scoate din buzunarul Ungariei 537,4 miliarde de forinti, daca numarul de persoane solicitante preconizate vor face aceasta cerere. Suma foarte mare se va plati atunci din banii contribuabililor, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Simpozion romanesc la Sri LankaPDF Print E-mail
Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :591
Friday, 12 November 2004

{mosimage}La initiativa expresa a Ambasadei Romaniei in Colombo, beneficiind de bunele relatii intretinute cu "Ceylon Chamber of Commerce", pe data de 29 octombrie, a fost organizat simpozionul cu tema" Doing business with Romania". Evenimentul a avut loc in sala "Auditorium" a "Ceylon Chamber of Commerce" din Colombo. Manifestarea a fost bine prezentata in mass media, ziarele de mare tiraj in limba engleza precum: "Daily Mirror" si "The Island", publicand in editiile lor, la suplimentul economico-financiar, descrierea pe larg a evenimentului iar postul de televiziunea ART TV (audienta nationala, limba engleza) a difuzat luni, 1 noiembrie, un amplu reportaj despre acest eveniment.

Peste 50 de firme din diverse domenii de activitate precum si reprezentanti ai unor organizatii de profil din Sri Lanka au participat la actiune, fiecare reprezentant primind o mapa cuprinzand un CD "Info Business Romania", o discheta "Romania-Investment Guide", statistica schimburilor comerciale dintre cele doua tari, un model de cerere de oferta - oportunitati de afaceri, materialele primite fiind deosebit de mult apreciate. In cadrul programului, s-a efectuat prezentarea cadrului general al relatiilor bilaterale cu accent pe posibilitatile de export ale Romaniei si importanta cooperarii internationale prin constituirea de societati mixte, precum si importanta dezvoltarii acestor relatii in perspective aderarii in 2007 a Romaniei la CE. In finalul manifestarii au fost adresate multe intrebari de catre reprezentantii firmelor, referitor la unele aspecte concrete de colaborare cu firme similare din Romania in domeniul industrial, export - prelucrare ceai, investitii in CF in Sri Lanka, etc. De asemenea, s-a propus infintarea unui "Sri Lanka -  Romania Business Interest Group", actiunea urmand a se concretiza cu sprijinul "Ceylon Chamber of Commerce" , Ambasada Romaniei din Colombo si ministerele/asociatiile de resort din cele doua tari, in viitorul apropiat.

 
Balul Toamnei si al Mustului la romanii din CanadaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :366
Friday, 12 November 2004

Sambata, 13 noiembrie, Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia, va invita la Balul Toamnei si al Mustului.

Manifestarea incepe la ora 18:30 si se va desfasura in sala comunitara a bisericii ortodoxe Sfanta Treime, din strada Carnarvon nr. 220, New Westminster.

Pe langa muzica de calitate, dansul si voia buna, in costul biletului de 15$ pentru adulti (gratuit pentru copii sub 10 ani) sunt incluse: must si pastrama de oaie, sarmalute cu mamaliguta si carnati la gratar, friptura de curcan, cozonac, gogosi, cornulete cu nuca si altele, anunta organizatorii. Cel mai important detaliu la aceasta sarbatoare va fi strangerea fondurilor pentru reparerea acoperisului bisericii.

 
Romanii din Elvetia organizeaza petrecere cu ocazia Zilei RomanieiPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :489
Friday, 12 November 2004

Cu ocazia Zilei Romaniei, Casa Romanilor din Elvetia organizeaza un Chef Romanesc, la care sunt invitati toti doritorii.

Petrecerea va avea loc sambata, 13 noiembrie 2004, incepand cu ora 15.00, la urmatoarea locatie: Fronwaldstr. 94, in Zurich Affoltern. Doamna Laura Schneider este organizatoarea acestui eveniment la care participantii vor putea face cunostinta cu mancarea, bautura si dansul specifice traditiei romanesti.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions