Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Acord de asistenta economica intre Romania si GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :529
Thursday, 11 November 2004

Joi, 11 noiembrie, la ora 16.30, la sediul Ministerului Finantelor Publice va avea loc semnarea unor acorduri de asistenta tehnica si financiara intre Romania si Germania.

Colaborarea intre cele doua tari are ca baza "Acordului cadru privind colaborarea tehnica intre Romania si Republica Federala Germania", semnat la 6 mai 1994, anunta Ministerul Finantelor Publice. La eveniment vor participa Mihai Nicolae Tanasescu, ministrul Finantelor Publice,  Wilfried Gruber, ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, si Dragos Andrei, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. In perioada 1990-2002, Germania a acordat Romaniei asistenta financiara nerambursabila in valoare de peste 128  milioane euro. Germania este unul dintre cei mai importanti donatori bilaterali din cadrul asistentei economice acordate Romaniei de catre Statele Membre ale Uniunii Europene.

 
Patru oferte pentru Hidromecanica BrasovPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Thursday, 11 November 2004

Hidromecanica S.A. Brasov, din al carei capital social Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 50,96%, a primit patru oferte de achizitionare.

Cei patru ofertanti sunt Electroaparataj Bucuresti, SIF Transilvania, S.C. Contractoare S.A Brasov si o persoana fizica, Girbacea Lucian Neculae. Societatea a fost lansata la privatizare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, la 25 octombrie, iar data limita pentru depunerea ofertelor a fost luni, 8 noiembrie, se arata intr-un comunicat al AVAS. Societatea Hidromecanica nu s-a aflat acum la prima lansare la privatizare in decursul acestui an. Ulterior, AVAS a mai purtat o data negocieri privind privatizarea companiei cu SIF Transilvania Brasov, S.C. FIN IVAR S.A. Brasov si Girbacea Lucian Neculae, insa ofertele finale depuse de acestia nu au corespuns cerintelor formulate de Autoritate, iar oferta a fost revocata si procesul de privatizare reluat, mai informeaza comunicatul. Capitalul social al Hidromecanica S.A. Brasov, cuprinsa in programul PSAL I, este in valoare de aproape 65 de miliarde de lei. AVAS detine 50,97% din actiunile societatii, restul fiind in posesia SIF Transilvania (45, 21%) si a altor actionari (3,82%) mai informeaza comunicatul.

 
Gimnastica romaneasca din nou la inaltimePDF Print E-mail
Birmingham, Anglia/Romanian Global News
Accesari :528
Thursday, 11 November 2004

Sapte gimnasti romani s-au clasificat in finala Cupei Mondiale de Gimnastica de la Birmingham.

Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la JO 2004, s-a calificat in Anglia in finalele de la barna si sol, Alexandra Eremia la barna, Dana Sofronie la sol si Monica Rosu la sarituri. Nu numai gimnastica feminina ne va da emotii in finalele pe aparate de la Birmingham ci si baietii din lotul national. Marian Dragulescu va evolua in finalele de la sol si sarituri, Marius Urzica la cal cu manere si paralele si Ioan Suciu la cal cu manere si sol.

 
Ajutor de la Guvern pentru cumpararea unei masini noiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :747
Thursday, 11 November 2004

Guvernul Romaniei are in vedere reinnoirea parcului auto national, pentru ca in momentul de fata in Romania exista un numar de peste 350.000 de masini vechi.

Proprietarii de masini produse in Romania si mai vechi de 20 de ani vor primi cate 30 de milioane de lei din partea statului roman daca sunt de acord sa isi caseze autoturismul si sa isi cumpere altul nou. Prima de 30 de milioane oferita de Guvern va fi scazuta din pretul de cumpare al masinii noi care trebuie sa fie produsa in Romania. Banii acordati de Guvern provin din Fondul de Mediu, iar aceasta masura este menita sa contribuie la reducerea poluarii. Totodata, romanii care au depus pana la 1 martie 1992 bani la CEC in vederea achizitionarii unui autoturism Dacia vor primi si ei despagubiri de la stat. Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de miercuri, 10 noiembrie un proiect de lege privitor la unele masuri financiare pentru lichidarea unor depozite constituite la CEC. Dupa eliminarea depozitelor romanii vor putea primi cate 100 de milioane de lei, neimpozabili, pentru diminuarea efectelor deprecierii monedei nationale, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Pentru depozite de 70.000 de lei suma de 100 de milioane de lei va fi primita integral, iar pentru depozite mai mici, aceasta se va diminua proportional cu valoarea depozitului. In cazul in care exista mai multe depozite, titularul nu va putea primi decat banii aferenti unuia singur si la fel pentru familiile in care mebrii (sot, sotie, copil) detin mai multe depozite. Banii vor fi platiti pe o perioada de cinci ani, in transe egale. Cererile de acordare a acestei sume se pot depune pana la 31 mai 2005, insotite de dovada lichidarii depozitelor.

 
Presa din Romania in continuare criticata la nivel internationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :875
Thursday, 11 November 2004

Presa din Europa Centrala si de Est a intrat de curand in colimatorul jurnalistilor de la International Herald Tribune, care sub titlul "Implicarea trusturilor straine in mass-media est-europene, un punct dureros", analizeaza situatia presei in tarile est si central europene dupa caderea Cortinei de Fier.

Presa scrisa este acuzata de a fi fost controlata de stat in perioada comunista, populatia punand in principal accent pe informarea venita din partea posturilor internationale de radio. Cu totul alta este situatia acum, la mai bine de 15 ani de la caderea Cortinei, arata International Herald Tribune, cand au aparut o sumedenie de jurnale cat mai diversificate si sofisticate, cu un aspect grafic foarte bun, majoritatea proprietate a trusturilor internationale de presa, care au patruns dupa 1989 pe piata est-europeana. Mijloacele prin care aceste trusturi straine au intrat in posesia instrumentelor de presa din tarile ex-comuniste au fost, de cele mai multe ori, privatizari spontane, "in lipsa unor instrumente legale", spune analistul media al Peace Institute, Brankica Petkovic, citat de IHT. In ceea ce priveste situatia din Romania, analistii International Herald Tribune amintesc despre recentele critici privind libertatea presei, critici la adresa Guvernului roman, venite din partea organizatiilor pentru respectarea drepturilor omului. Ringier si WAZ, doua dintre cele mai importante trusturi internationale de pe piata de media din Romania, ce detin ziarele "Libertatea" si "Evenimentul Zilei", respectiv "Romania Libera", sunt cel mai des acuzate de interferenta in politica editoriala, prin cenzurarea criticilor aduse Guvernului. Jurnalistii romani, citati de materialul International Herald Tribune, remarca la publicatiile celor doua trusturi ca prefera asa-numitul "infotainment" (presa de senzational) in locul informarii politice. Ceea ce se mai reproseaza grupurilor editoriale straine care activeaza in tarile sud-est europene este sacrificarea nivelului jurnalistic al unui ziar, in favoarea maximalizarii profitului. "Situatia creata in mass-media din Romania a intrat si in vizorul Federatiei Internationale a Jurnalistilor", mai scrie IHT, citand in acelsi timp si un material aparut in publicatia romana "Romania Libera" si in care jurnalistii acuza grupul german de presa WAZ ca nu se gandeste decat la modificarea formatului ziarului, a pretului, si promoveaza amestecul proprietarului in continutul publicistic, in detrimentul libertatii de exprimare. Analiza International Herald Tribune ia in discutie si situatia presei in Macedonia, dar nu uita nici de Franta, tara in care, dupa cum se afirma in analiza, criza cotidianelor se manifesta cel mai evident dintre statele membre ale Uniunii Europene. Jurnalistii IHT dau ca exemple in acest sens cotidiane precum "Liberation", "Le Monde" sau "Le Figaro", ultim caz in care cumpararea de catre firma de armament Dassault a condus la interventii constante ale conducatorului acesteia in continutul materialelor.

 
Schimb de experienta inter-muzeal la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Thursday, 11 November 2004

Institutul Cultural Roman desfasoara la Constanta in perioada 7-13 noiembrie un program de perfectionare a directorilor de muzee si a muzeografilor din comunitatile de romani din Bulgaria, Ungaria, Basarabia, Ucraina, Serbia si Muntenegru si Romania.

Pe parcursul saptamanii, participantii isi vor prezenta activitatea institutiilor din care provin la sediile Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul de Arta Populara si Muzeul de Arta din Constanta, informeaza cotidianul local Cuget Liber". Cele trei muzee din orasul de la malul Marii Negre ofera, pe toata durata evenimentului, date relevante despre cercetarea muzeala, modalitatile de atragere a publicului vizitator, felul in care se pot realiza expozitiile temporare tematice si posibilitatile de conservare si promovare a patrimoniului cultural. Conferintele care au avut loc in primele zile ale saptamanii au dezbatut pe larg si specificul arheologic si spiritual al zonei Dobrogea sub titulatura "Valori si semnificatii ale Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie" si "Dobrogea partea spirituala greco-latina catre spatiul Nord Pontic".

 
120 de ani de iluminat electric stradal europeanPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :565
Thursday, 11 November 2004

Timisoara aniverseaza in 12 noiembrie 120 de ani de la introducerea iluminatului electric stradal pe plan european.

Orasul banatean este prima localitate de pe continent care a beneficiat in anul 1884 de punerea in functiune a unui sistem de 731 de lampi cu iluminat electric ce se intindea pe o lungime de 59 de kilometri. Primaria Municipiului Timisoara organizeaza in cinstea acestui eveniment cateva manifestari aniversare printre care se numara o dezbatere adresata specialistilor din domeniile hidro, temo si nuclearo-electric pe tema liberalizarii pietei si a reducerii costurilor de productie, si un spectacol destinat publicului larg si care se va desfasura in ziua de 11 noiembrie in Piata Victoriei, cu incepere de la ora 17:00. Spectacolul va fi urmat de un joc de lumini, lasere si sunet care va putea fi vazut dupa ce in oras iluminatul va fi intrerupt, se arata in ziarul Renasterea banateana". Ziua de 12 noiembrie va fi un maraton sarbatoresc care va incepe la ora 09:00 la Sala Operei si care se va incheia cu un concert de orga la Domul din Piata Unirii si cu vizitarea Catedralei Metropolitane si a celei mai vechi hidrocentrale din tara, cea de pe Bega. Timisoara a reusit dupa cei 120 de ani de iluminat public sa aiba aproape 15 500 de becuri, o putere de 3100 KW si un consum actual de peste 11,6 milioane de KWh.

 
Filme olandeze pentru spectatorii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :425
Thursday, 11 November 2004

Saptamana filmului olandez debuteaza la Bucuresti pe data de 12 noiembrie la Cinema Studio.

Filmul Gemenele" va fi prima pelicula care va putea fi vizionata in cadrul zilelor cinematografice organizate de Ambasada Regatului Tarilor de Jos si de Uniunea Cineastilor din Romania. Acest prim film olandez din cadrul saptamanii a fost nominalizat la categoria cel mai bun film strain la Premiile Oscar 2003 si este regizat de Ben Sombogaart. Spectatorii vor putea viziona la Cinematograful Studioun numar de douasprezece productii realizate in ultimii zece ani, care se inscriu in genurile drama, thriller, documentar artistic, comedie si filme pentru copii. Toate filmele sunt subtitrate in limbile romana si engleza. Industria olandeza de film este in continua ascensiune pe plan intern, cu o productie de aproximativ 20 de pelicule realizate anual si cu un numar considerabil de festivaluri de film care se desfasoara in diferite orase din aceasta tara lalelelor, informeaza Ambasada Regatului Tarilor de Jos. Filmele care vor putea fi urmarite la Bucuresti sunt: "Turnatorul", "Echipa de fotbal", "Lumina olandeza", "Nynke", "Dincolo de luna", "Rent-a-friend", "Minoes", "Micul Tony", "Este timp", "Centura de smarald" si "Mireasa din Polonia".

 
Chitaristul Robert Horna sustine concerte in Romania si BasarabiaPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :548
Thursday, 11 November 2004

Chitaristul polonez Robert Horna sustine in zilele de 12 si 13 noiembrie un recital extraordinar de chitara la Sibiu si Bucuresti.

Artistul a mai concertat si in data de 10 noiembrie la Sala cu Orga din Chisinau, cea care se inscrie pe lista de organizatori ai evenimentului, alaturi de Institutul polonez din Bucuresti, Fundatia Pro Art Hermannstadt din Sibiu, Filarmonica de Stat din Sibiu si Muzeul Municipiului Bucuresti. Concertul se intituleaza "Las Cuatro Estaciones Portenas" si se va desfasura la Sibiu pe scena Filarmonicii, iar la Bucuresti in incinta Muzeului Municipal, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Institutul polonez.

Robert Horna s-a nascut in anul 1971 si a studiat chitara in tara natala si in Olanda, unde s-a si stabilit ulterior. Repertoriul sau include o gama variata de lucrari din stilul renascentist si cel contemporan, chitaristul abordand cu placere si piese ale autorilor spanioli si latino-americani. Cu numeroase premii castigate la concursuri din Polonia si din strainatate, Robert Horna este apreciat de critici ca fiind un adevarat virtuoz care poate fascina publicul de la prima auditie.

 
Oaspeti straini la Filarmonica de Stat din BotosaniPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :519
Thursday, 11 November 2004

Filarmonica de Stat din Botosani sustine in seara zilei de 12 noiembrie un concert simfonic la care vor participa instrumentisti din Italia, Anglia si Austria.

Concertul va incepe la ora 18:30 la Casa de Cultura din localitate si va contine lucrari de Bethoveen, Haydn, Rossini si Ceaikovski, informeaza ziarul Jurnalul de Botosani". Dirijorul concertului, italianul Fiorangelo Orsini ii are sub bagheta sa si pe solistii Alessandro Monticelli, la corn, Patrik de Rites, la fagot, si pe Jonathan Williams, tot la corn. Institutia muzicala din Moldova si-a inceput activitatea in anul 1953 si a abordat inca de la inceput un repertoriu divers care sa fie accesibil unei palete largi de ascultatori. Pe parcursul anilor de functionare, Filarmonica a intreprins numeroase turnee in tara si in strainatate si a inregsitrat CD-uri si emisiuni pentru posturile de radio si televiziune din Romania.

 
Diaspora tarilor baltice din SUA ar putea ajuta opozitia democratica din BasarabiaPDF Print E-mail
Vilnius, Lituania/Romanian Global News
Accesari :432
Thursday, 11 November 2004

In cadrul turneului intreprins in Tarile Baltice, presedintele PPCD, Iurie Rosca, si-a inceput vizita in Lituania.

La Parlamentul acestei tari, liderul crestin-democrat s-a intalnit cu Andrius Kubilius, ex-prim-ministru, presedinte al Partidului Conservator, cel mai influent partid de centru-dreapta din Lituania, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD. Facand parte din aceeasi familie politica, reunita la nivel continental in cadrul Partidului Popular European, presedintii celor doua partide au convenit asupra modalitatilor practice de promovare a aspiratiilor Republicii Moldova, de integrare europeana si euro-atlantica. In aceasta ordine de idei, Andrius Kubilius a propus crearea unui grup ad-hoc de prieteni ai Republicii Moldova in cadrul Parlamentului European, format din deputati ai celor trei tari baltice, carora li s-ar putea asocia colegi din tarile central-europene - Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria. Astfel de initiative ar putea spori interesul institutiilor europene pentru tara noastra si, implicit, ar atrage proiecte si fonduri occidentale necesare realizarii unei tranzitii reusite. Iurie Rosca a opinat ca depasirea conflictului moldo-rus din Transnistria ar insemna nu doar restabilirea unitatii teritoriale a statului, ci si sansa lui de supravietuire, inclusiv succesul reformei economice si al consolidarii statului de drept. Evident, fara rezolvarea problemei Transnistriei nu se poate imagina o perspectiva europeana pentru Republica Moldova. Situatia PPCD si raporturile lui cu puterea comunista, precum si restrangerea periculoasa a libertatilor democratice au fost discutate de catre Iurie Rosca si Andrius Kubilius din perspectiva posibilitatii intreprinderii unor masuri concrete pentru revenirea situatiei politice din tara pe fagasul normalitatii si al standardelor europene in materie de drepturi fundamentale ale omului. Intalnirea cu Simonas Girdzijauskas, director de program al Comitetului National SUA - Tarile Baltice, a fost un bun prilej pentru trecerea in revista a modalitatilor de organizare a unei stranse cooperari intre organizatiile diasporei baltice in Statele Unite cu opozitia democratica din Republica Moldova. Simonas Girdzijauskas a subliniat ca succesul Tarilor Baltice in procesul de accedere in NATO si UE a fost determinat intr-o masura substantiala de lobby-ul exercitat de comunitatile originarilor din acest spatiu, stabiliti in America. Dispunand de o experienta deosebit de valoroasa si de multiple relatii in cercurile politice americane, Comitetul SUA - Tarile Baltice este dispus sa acorde tot sprijinul Republicii Moldova. La 10 noiembrie, la sediul Parlamentului lituanian, Iurie Rosca a discutat cu Rasa Jukneviciene, sefa delegatiei nationale la Adunarea Parlamentara NATO. Jukneviciene si-a exprimat regretul in legatura cu lipsa oricarei initiative din partea tarii noastre la acest important for international, unde exista numeroase oportunitati de promovare a intereselor de ordin politic, economic si social al fiecarui stat-membru. In timp ce delegatiile din spatiul CSI, precum sunt cele din Georgia, Ucraina, Armenia, au o prezenta activa si mentin atentia asupra problemelor pe care le au, Republica Moldova este, practic, inobservabila. Parlamentara din Lituania si-a exprimat disponibilitatea sa ajute, pe toate caile, Republica Moldova sa-si afirme interesele nationale pe plan extern. Discutia purtata cu profesorul Raimondas Lopata, directorul Institutului de Relatii Internationale si Studii Politice a Universitatii din Vilnius, i-a oferit lui Iurie Rosca ocazia sa cunoasca viziunea mediilor academice lituaniene asupra evolutiilor de ordin geopolitic din regiunea noastra, ca si asupra naturii diferitor abordari a chestiunilor vizand locul si rolul Republicii Moldova in contextul noii arhitecturi europene. Au urmat intalniri la Ministerul de Externe al Lituaniei cu Darius Jurgelevicius, care a activat la Misiunea OSCE de la Chisinau, si Pietras Vaitekunas, ambasador cu misiuni speciale. Ca persoane bine informate asupra realitatilor din Republica Moldova, cei doi diplomati si-au manifestat deschiderea spre o mai stransa cooperare intre tarile noastre pe toate planurile, se mai arata in comunicatul Biroului de presa al PPCD.

 

 

 
Elevii de la Lucian Blaga din Tiraspol au pichetat ieri ambasada rusa de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :431
Thursday, 11 November 2004

"Prin acordul din 1992, impus Republicii Moldova de Rusia, regimul de la Tiraspol a fost luat sub protectia Moscovei, iar Moldovei i s-a interzis sa faca ordine si sa asigure respectarea Constitutiei pe intreg teritoriul sau.

Drept urmare, Rusia se face vinovata de faptul ca regimul Smirnov violeaza drepturile copiilor si al parintilor din Transnistria, acest lucru fiind recunoscut si de comunitatea europeana", a declarat miercuri, in cadrul pichetarii Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, presedintele Comitetului Helsinki Moldova Stefan Uratu. Reamintim ca reprezentantii Comitetului Helsinki Moldova, ai Centrului de consultanta juridica pentru categoriile social defavorizate si avocatul Veaceslav Turcan au anuntat ca organizeaza, incepand cu 3 noiembrie, pichetarea non-stop a Ambasadei ruse la Chisinau "pana cand nu va fi solutionata problema scolilor romanesti din Transnistria". La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii comitetelor parintesti, ai administratiilor scolilor din Transnistria si organizatorii protestelor din fata Ambasadei ruse au convenit ca "pentru a nu afecta studiile si asa paralizate de catre separatisti", potrivit unui calendar doar un anumit numar de persoane va picheta in saptamana curenta ambasada. Astfel, la pichetarea de miercuri a Ambasadei Rusiei au participat pedagogii, parintii si elevii de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol. Directorul acestuia, Ion Iovcev, a explicat ca se afla anume in fata Ambasadei ruse, deoarece reprezentantii celorlalte ambasade straine din Chisinau nu au refuzat sa discute cu ei. "Ne-am adresat reprezentantilor ambasadei prin intermediul reprezentantilor Misiunii OSCE la Chisinau, dar nici o intalnire nu a avut loc. Tot reprezentantii Federatiei Ruse au fost acei care la sfarsitul lunii august ne-au asigurat ca la 1 septembrie vom merge la scoala, dar acest lucru nu a avut loc. Vom continua sa protestam in fata ambasadei ruse pana cand nu va fi rezolvata problema scolilor romanesti in Transnistria", a subliniat Iovcev. In opinia lui Stefan Uratu, "Rusia si-a asumat, din proprie initiativa, obligatiile unui stat garant in procesul de solutionare a conflictului transnistrian". "Daca Rusia nu doreste sa renunte la statutul de mediator, trebuie sa se retraga din Transnistria si sa inceteze sustinerea regimului separatist neconstitutional, intolerant fata de drepturile omului, care se mentine pe minciuna si pe faptul ca statul Republica Moldova, fie ca este slab si nu poate sa asigure respectarea legislatiei sale, fie ca nu doreste acest lucru", a subliniat el. Avocatul Veaceslav Turcan a mentionat la randul sau ca "protestele vor continua pana cand Rusia nu va intreprinde masuri efective care ar conduce la incetarea incalcarii drepturilor omului in Transnistria". "In curand, in aceste manifestatii de protest vor fi implicate si alte organizatii obstesti din Moldova. Scopul nostru este de a face ca Moscova sa-si expuna, clar si raspicat, atitudinea fata de incalcarea drepturilor copiilor si ale parintilor in Transnistria", a spus el. In alt context Ion Iovcev a declarat ca reparatia cladirii Liceului "Lucian Blaga", care a fost devastata in perioada in care a fost ocupata de separatisti, incepand cu data de 15 iulie curent, continua si este foarte mult de lucru. "Cred ca va mai dura inca o luna si jumatate si vom putea prelua procesul de invatamant abia in al doilea semestru", a precizat Iovcev. Reamintim ca o comisie formata din reprezentanti ai Fondului de investitii si ai Ministerului Educatiei au examinat starea cladirii Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol si au calculat costul lucrarilor de reparatii necesare pentru readucerea imobilului la normal. In urma acestor examinari s-a constatat ca lucrarile de reparatie vor dura trei saptamani si vor costa 600 mii lei. Potrivit lui Iovcev, pe langa reparatia cladirii, necesita lucrari de reparatii si sistemul de incalzire si reteaua electrica, care au fost distruse. "La aceste lucrari participa si pedagogii si parintii, dar avem nevoie de bani. Din partea Ministerului Educatiei au fost transferati 150 mii lei la inceputul lunii noiembrie. Am fost anuntat de catre reprezentantii ministerului ca s-a facut rost de inca 385 mii lei. Cred ca se va face rost si de restul banilor, dar 600 mii lei nu sunt suficienti pentru reparatia liceului. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca separatistii nu numai ca au distrus cladirea, ci au si furat totul din ea - mobilierul, biblioteca, arhiva", a accentuat Iovcev. Potrivit lui, separatistii au gasit inca un motiv de a nu permite elevilor Liceului sa inceapa studiile in alte scoli din oras. "Ei sustin ca pe peretii scolilor rusesti din Transnistria au aparut inscriptii cu amenintari, potrivit carora aceste scoli vor exploda, in cazul in care in ele vor invata copii din scolile romanesti". Referindu-se la recentul Apel catre conducerea Federatiei Ruse din partea unor organizatii neguvernamentale din Republica Moldova, in care Rusiei i se cere sa intervina in solutionarea problemei scolilor romanesti din stanga Nistrului, Veaceslav Turcan si Stefan Uratu au spus ca nu au reusit sa obtina nici un raspuns, nici o reactie sau vreo declaratie. "De fiecare data cand ii contactam pe responsabilii din cadrul ambasadei ni se propune sa ne adresam Ministerului Educatiei, deoarece, in opinia lor, doar acesta este responsabil de rezolvarea problemei. Vreau sa spun, insa, ca atata timp cat tancurile rusesti se afla in Transnistria, sub aripa separatistilor criminali si in sustinerea lor, Rusia este responsabila de toate faradelegile comise in regiune. Recent, la CEDO, a fost inregistrata cererea de examinare a cazurilor de violare a drepturilor copiilor in Transnistria, semnata de zece copii de la scoala internat din Tighina si de catre directorul scolii Maria Ungureanu. In aceasta cerere, Rusia este invinuita de incalcarea drepturilor umane in regiunea din stanga Nistrului", a conchis Turcan.

 

 

 
In timp ce Romania il primeste la Putna, Voronin scoate manualele de istorie a romanilor din scoliPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :442
Thursday, 11 November 2004

"Pana in prezent au fost elaborate cateva manuale a cursului integrat de istorie. Desi n-au trecut procedura experimentului, acestea urmeaza a fi editate intr-un tiraj mare pentru a fi implementate ulterior in toate scolile si liceele din Republica Moldova", a declarat miercuri presei vicepresedintele Comitetului national pentru apararea Istoriei Romanilor (recent creat) Ion Varta.

Potrivit lui, cursul integrat de istorie, care practic inlocuieste Istoria romanilor si Istoria universala, "nu este altceva decat o profanata metoda monstruoasa facuta de comunisti, care au drept scop manipularea noii generatii si care asigura in acelasi timp o perpetuare a conducerii Partidului Comunistilor". "Aproximativ 360 profesori sunt atrasi in "cursa de experimentare", avand o majorare a salariului, de 274 lei. Cert e ca in cadrul acestui curs nu exista nici macar un program dupa care s-ar conduce profesorii", a adaugat Varta. Istoricul Eugenia Negru a informat presa ca la Conferinta profesorilor de istorie, din 23 august, a fost prezentat un ordin al Ministerului Educatiei "de a da o singura nota la cele doua obiecte de istorie". Intrebat ce se va intampla daca manualele de istorie integrata, care urmeaza a fi editate la "Lumina" si "Cartea Moldovei", vor ajunge in scoli, Varta a raspuns ca istoricii vor protesta si vor atentiona Consiliul Europei asupra "acestui act al comunistilor". Reamintim ca vineri 12 noiembrie Voronin, groparul" istoriei romanilor din Basarabia, este asteptat la Putna impreuna cu o delegatie a guvernului comunist de la Chisinau.

 
Problema regiunii transnistrene dezbatuta la VarnaPDF Print E-mail
Varna, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :403
Thursday, 11 November 2004

In cadrul "consultarilor" in problema transnistreana, care s-au desfasurat in zilele de 8 si 9 noiembrie curent, la Varna, reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului nu au exclus participarea, la o runda suplimentara de consultari in problema transnistreana, impreuna cu mediatorii, care si-au dat acordul sa organizeze o asemenea intalnire, informeaza un comunicat al Departamentului informatii si mass-media al MAE rus.

La Varna au fost desfasurate "consultari separate" dintre mediatori si reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului, care au avut posibilitatea de a se pronunta pe marginea situatiei din regiune in cadrul unui dialog. Participantii au facut schimb de opinii privind situatia creata in procesul de negocieri in problema transnistreana, au discutat masurile care ar putea sa contribuie la intarirea increderii dintre partile aflate in conflict, au salutat intentia acestora de a pregati setul de intrebari practice, care ar putea fi solutionate in cadrul contactelor directe dintre parti.

Participantii la consultari si-au confirmat atasamentul fata de reglementarea definitiva a problemei transnistrene in baza recomandarilor mediatorilor, precum si a intelegerilor la care s-a ajuns in ultimul timp in cadrul procesului de negocieri. La negocierile desfasurate la initiativa presedintelui in exercitiu al OSCE Solomon Pasi au participat Valeri Nesteruskin (Rusia), Voldimir Ogrizko (Ucraina) Vasile Sova (Republica Moldova), Valeri Litkai (Tiraspol) seful misiunii OSCE la Chisinau William Hill si reprezentantul special al presedintelui in Exercitiu al OSCE ex-presedintele Bulgariei Peter Stoianov.

 

 
SUA cer Rusiei sa-si retraga trupele din BasarabiaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :421
Thursday, 11 November 2004

Asistentul secretarului de Stat al SUA pentru controlul armamentelor Stephen G. Rademaker a confirmat marti, la Viena, in cadrul sedintei Grupului Consultativ Comun al Tratatului cu privire la Fortele Armate Conventionale in Europa (CFE Treaty), viziunea Statelor Unite si a partenerilor din NATO cu privire la importanta urgentarii intrarii in vigoare a Tratatului CFE adaptat, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al MAE de la Chisinau.

Totodata, diplomatul american a reiterat pozitia binecunoscuta cu privire la conditionarea initierii procesului de ratificare a Tratatului cu implementarea, de catre Federatia Rusa, a tuturor angajamentelor de la Istanbul cu privire la Republica Moldova si Georgia. In acest sens, a fost mentionat ca reluarea si finalizarea procesului de retragere a munitiilor din Moldova va constitui un pas important in indeplinirea, de catre Rusia, a angajamentelor asumate la Istanbul cu privire la retragerea completa a fortelor militare rusesti din Republica Moldova.

Delegatia Republicii Moldova a salutat pozitia exprimata de catre Statele Unite, in numele tuturor aliatilor din NATO, cu privire la ratificarea Tratatului CFE adaptat si conditionarea acestui proces cu implementarea deplina a angajamentelor de la Istanbul. A fost mentionat ca situatia la zi trebuie sa-si gaseasca o reflectare adecvata in documentele apropiatului Consiliu Ministerial al OSCE de la Sofia. In contextul evacuarii complete a fortelor militare rusesti, delegatia de la Chisinau a insistat si asupra necesitatii retragerii echipamentelor necontabilizate limitate de catre Tratatul CFE si aflate in dotarea formatiunilor paramilitare din regiunea transnistreana.

Delegatia Republicii Moldova a combatut pozitia Rusiei cu privire la sincronizarea procesului de retragere cu cel de reglementare a conflictului, caracterizand-o contraproductiva si drept o incercare de a revizui in mod unilateral atat angajamentele de la Istanbul cat si prevederile documentelor relevante ale OSCE.

 
Accesul strainilor la piata muncii din Germania mai usorPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :540
Thursday, 11 November 2004

Guvernul german a aprobat o ordonanta care va simplifica accesul strainilor pe piata muncii in Germania.

Ordonanta va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005 si specifica categoriile de straini care pot beneficia de aceasta facilitate. Strainii care practica deja de trei ani meserii care cer asigurari obligatorii, sau s-au stabilit de 4 ani in Germania, trec automat de asa-numita "prima proba", dupa aparitia ofertei de locuri de munca din Germania. Dupa o perioada de un an, strainilor care au locuit permanent in Germania, li se deschide posibilitatea de a lucra pe piata germana de munca, in caz ca orasele din germania sau din UE au locuri de munca. Strainii care au ajuns in Germania inainte de implinirea a 18 ani, pot urma un curs de formare profesionala, in cazul in care si-au incheiat studiile in Germania sau au absolvit cu succes un curs de calificare profesionala. Astfel este usurata integrarea tinerilor pe piata muncii, chiar si pe fondul situatiei dificile din plasarea fortei de munca, si a regulilor privitoare la integrarea tinerilor in munca, ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2005. Regulile de procedura in ce priveste statutul muncitorilor straini sunt valabile si pentru cei proaspat sositi pe piata muncii din Germania. Ele sunt valabile mai ales pentru agentiile de munca care se concentreaza pe realizarea procedurii "one-stop-government" din noul drept pentru emigranti, care va fi acordat, de regula, pe baza unei informatii in forma unui permis de sedere, cu acordul departamentului de administrare al fortei de munca, anunta Ministerul Muncii din Germania.

 

 
Angela Gheorghiu la Royal Opera in LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :539
Thursday, 11 November 2004

Celebra soprana romanca Angela Gheorghiu va sustine luna aceasta la Royal Opera din Londra o serie de concerte cu "La Rondine" a lui Puccini.

Primul din acest sir de concerte se va desfasura chiar vineri, 12 noiembrie, cu incepere de la orele 19.30. Spectacolele de la Covent Garden vor fi sustinute in italiana si dublate in engleza. Dupa o premiera in Anglia in 2002, cand a cunoscut un succes urias, opera lui Puccini, cu Angela Gheorghiu in rolul Magdei, se intoarce la Londra. Regia spectacolului este semnata de Nicolas Joel, scenografia de Ezio Frigeiro, costumele sunt realizate de Franca Squarciapino, iar luminile de Vinicio Cheli. Dirijor este Emmanuel Villaume. Angela Gheorghiu, in rolul Magdei va mai putea fi vazuta la Covent Garden din Londra si in zilele de 15, 20, si 26 noiembrie, tot de la orele 19.30. Spectacolul va fi sustinut la Royal Opera si in 23 noiembrie, dar rolul Magdei va fi intrepretat, de aceasta data, de actrita debutanta Katie van Kouten. In Paris, Magda, amanta mai batranului Rambaldo (interpretat de Robert Lloyd) se indragosteste de tanarul sau prieten Ruggero (Jonas Kaufmann, debutant la Royal Opera). In timp ce slujnica Lisette barfeste impreuna cu admiratorul sau Prunier, valsurile umplu aerul noptii, iar iubirea infloreste intre Magda si Ruggero, spre neplacerea lui Rambaldo. Pe Riviera, departe de privirile Parisului, si cu Ruggero care o cere in casatorie, Magda (Angela Gheorghiu) intelege ca acest vis de iubire nu este pentru ea si, plina de regrete, isi paraseste iubitul.

 
Grafica si pictura romaneasca la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :375
Thursday, 11 November 2004

Pana duminica, 14 noiembrie, la Sala de Expozitii a Accademiei din Roma va mai putea fi vizitata expozitia de pictura si grafica a artistei Elena Luminita Taranu.

Expozitia " Metamorfosi Evocationi" a fost inaugurata la finele saptamanii trecute, iar cei care nu au apucat sa o vada mai au aceasta sansa pana duminica, intre orele 18.00-20.00. Luminita Taranu este o tanara artista sensibila, a carei opera este o permanenta celebrare a cautarii. Multe dintre operele sale sunt rezultatul unei succesiuni de interventii picturale, apoi grafice si a posteriori restaurate, care dovedesc o mare grija fata de actul artistic. Prin captivantele sale opere artista romanca readuce, din nou, in prim plan, eterna intrebare ramasa fara un raspuns clar: "arta este o oglinda a vietii sau nu poate si nu trebuie sa se confunde cu aceasta?".

 
Muzica romaneasca in cadrul zilelor New World Music din ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 11 November 2004

Tanara si talentata compozitoare romanca Irinel Anghel va sustine un concert, pe 11 noiembrie la Berna, in cadrul zilelor New World Music.

Tanara si talentata compozitoare romanca a fost invitata sa participe la acest eveniment impreuna cu sotul ei Andrei Kivu de catre un mare admirator al muzicii contemporane romanesti, muzicianul de jazz Jurg Solothurnmann, redactor al sectiei World Music de la DRS 2. Programul cuprinde si Ansamblul Bern Modern, cu Olivier Darbellay, la corn. Concertul va avea loc joi 11 noiembrie 2004, incepand cu ora 14:30, la Muzeul de Istorie din Berna. Cei doi artisti romani au participat si la Prima editie a festivalului MultiSonicfest" care s-a desfasurat in perioada 29-31 octombrie la Bucuresti.

 
Artisti plastici romani expun in ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :401
Thursday, 11 November 2004

Vineri, 12 noiembrie, la galeria Valmore Studio dArte di Vicenza va avea loc o serata dedicata Arianei si lui Ion Nicodim, in cadrul expozitiei deschise de cei doi la galeria mentionata.

Evenimentul se desfasora in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista din Venetia. Ariana si Ion Nicodim, cunoscuti artisti plastici in Romania, au avut de-a lungul timplului numeroase expozitii in tara, dar si dincolo de granite, fiind doi veritabili ambasadori ai spiritului romanesc in arta la nivel international. Recunosterea si aprecierea internationala de care se bucura au condus si la realizarea unor videofilme din seria "Artisti romani contemporani", inspirate din creatia celor doi. "Drumuri cu ingeri", poem cinematografic inspirat din expozitia Arianei Nicodim la Muzeul National de Arta al Romaniei, a obtinut premiul al II-lea la Festivalul National al Filmului de Istorie si Arta, desfasurat la Cotroceni. Si filmul inspirat din viata si creatia lui Ion Nicodim, "Ion Nicodim Trecatorul Pamantului" a fost distins cu premiul special la Millenium Film Festival of Fine Arts, care a avut loc in Ungaria, la Szolnok.

 

 
Expozitie de pictura la Institutul Cultural Roman din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :530
Thursday, 11 November 2004

Institutul Cultural Roman din Paris prezinta in perioada 12-25 noiembrie expozitia de pictura a artistului roman Sorin Dumitrescu Mihaiesti, informeaza pagina de web a centrului din capitala franceza.

Acesta a expus pentru prima oara in Franta la Salonul Independentilor in 1990, dupa numeroase vernisaje in tara natala si Germania. Operele sale pot fi admirate si in mai multe colectii particulare din Romania si strainatate. Lucrarile pictorului au fost apreciate si de diversi critici de arta, unul dintre ei, doamna Eugenia Florescu, afirmand despre Sorin Dumitrescu Mihaiesti ca este un artist al ritualului" care foloseste mitul creatiei si intoarcerea la origini ca sursa primordiala de inspiratie.

 
Americanii vor putea vedea Jazz Made in RomaniaPDF Print E-mail
Morgan Hill, SUA/Romanian Global News
Accesari :540
Thursday, 11 November 2004

Romania participa la festivalul "The Poppy Jasper Film Festival" din Morgan Hill, California, cu documentarul "Jazz Made in Romania".

Evenimentul cinematografic se desfasoara in localitatea americana intre 12 si 14 noiembrie, tara noastra urmand sa intre in concurs sambata, 13 noiembrie. Pelicula romaneasca dureaza 18 minute si a fost realizata de regizorul american Nicolas Erdei ca urmare a concertului Teodorei Enache si al lui Johnny Raducanu sustinut live in luna decembrie a anului 2001 la San Francisco. Festivalul american de film din Statele Unite ale Americii reprezinta o intalnire anuala a realizatorilor de scurt-metraje care locuiesc in California, prin care se imbina seminariile, prezentarile de filme si schimburile de experienta dintre acestia si alti producatori independenti de film. Evenimentul este impartit in sase sectiuni, Drama, Muzicala, Comedie, Documentar, Studenteasca si Morgan Hill. Editia din acest an include o selectie de 39 de scurt-metraje care nu depasesc durata de 30 de minute fiecare.

 
Saptamana culturala romaneasca la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :315
Thursday, 11 November 2004

Un grup de artisti moderni romani se afla la Viena pentru a o serie de evenimente culturale care vor avea loc pe cele mai importante scene din capitala austriaca.

Iubitorii de frumos vor putea vedea in perioada 9-14 noiembrie lucrari ale lui Stefan Tiron, Ion Grigorescu, Lia si Dan Perjovschi, Iosif Kiraly si Vlad Nanca la Muzeul de Arta de la Karlsplatz, in timp ce la Clubul Ritz se va putea asculta muzica experimentala, iar la Centrul Cultural Alte Schmiede se vor gazdui seratele literare, informeaza Deutsche Welle. In completarea cunoscutilor artisti se inscriu si studentii de la sectia foto-video de la Academia de Arte din capitala noastra, care vor prezenta o serie de videoclipuri facute de ei.

Saptamana culturala romaneasca de la Viena este reversul evenimentelor artistice intitulate Wiena la Bucuresti", care s-au desfasurat in luna mai a acestui an, si are ca scop readucerea Bucurestiului in atentia europenilor, prin reliefarea laturii culturale importante care poate fi descoperita in acest oras est-european.

 
Tara Galilor este hotarata sa invinga Romania in meciul de vineriPDF Print E-mail
Cardiff, Tara Galilor/ Romanian Global News
Accesari :600
Thursday, 11 November 2004

Echipa nationala de Rugby a Romaniei va disputa vineri, 12 noiembrie, un meci impotriva selectionatei Tarii Galilor.

Partida se va desfasura pe Milenium Stadium din Cardiff, Tara Galilor. Pretul unui bilet este intre 4 si 8 lire sterline si se pot face rezervari si online, la www.ticketmaster.co.uk. Romania nu va putea conta in aceasta partida pe prezenta unor nume foarte importante pentru nationala noastra cum ar fi Ovidiu Tonita, Dragos Dima, Marius Tincu, Alexandru Manta si Florin Corodeanu. Ovidiu Tonita se resimte, momentan, dupa o lovitura la genunchi in timpul unui meci pentru echipa de club franceza la care evolueaza, Perpignan. De asemenea, Tonita nu va juca nici in meciul impotriva Japoniei, care se va disputa la Bucuresti, pe 20 noiembrie, ca si meciul impotriva Republicii Cehe, din cadrul Cupei Natiunilor Europene, programat o saptamana mai tarziu, declara Federatia Romana de Rugby. Rugbistul galez Tom Shanklin, spune ca Tara Galilor se va distra in meciul de vineri de pe Millenium Stadium si ca va incerca sa inscrie cat de multe eseuri. Romania a fost invinsa de Cocosul Galic in ultimele cinci meciuri, acumuland pana acum 261 de puncte. "Suntem cotati mai bine decat ei in clasamente si suntem o echipa de profesionisti, in timp ce multi dintre jucatorii lor evolueaza in divizia a doua in Franta, asa ca ne asteptam sa castigam si cred ca o vom face", a mai declarat Shanklin pentru BBC.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions