Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Romania - destinatie excentrica pentru turistii strainiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :534
Wednesday, 10 November 2004

Romania s-a remarcat ca una dintre cele mai excentrice destinatii dintre cele prezentate la Targul International de Turism care se desfasoara zilele acestea la Londra.

Conform reprezentantilor Autoritatii Nationale in Turism (ANT) un tur cultural complet in Romania se ridica peste valorarea de 1.000 de euro. Operatorii turistici straini care expun in perioada 8-11 noiembrie la Exhibition Hall, in Londra, si-au exprimat regretul ca nu au inclus pana acum Romania in ofertele lor turistice, explicand ca acei clienti care fac parte din targetul lor nu ar aprecia acest gen de turism promovat in Romania, si anume turismul cultural, dar si, mai nou, agroturismul. Chiar reprezentantul Ministerului Turismului din Spania s-a aratat deosebit de interesat de ofertele prezentate de Romania, aratandu-se incredintat ca unii dintre principalii tour-operatori din tara sa vor alege sa includa Romania in tururile lor, mai ales pentru "turistii spanioli mai excentrici, care vor sa cunosca istoria Europei". Nici Italia nu a folosit prea mult Romania ca destinatie turistica pana acum, decat pentru un numar foarte mic de turisti italieni, mai ales pentru ca promovarea turismului in tara nostra nu este suficient de "vizibila". Tara in care, intr-adevar, se vand destinatiile turistice romanesti este Anglia, unde tour-operatorii vand tururile culturale exclusiv din Romania, sau la pachet cu tururi culturale din alte tari europene. Conform datelor furnizate de unii reprezentanti ai agentiilor de turism britanice, in anul 2003 au fost in vizita in Romania aproximativ 70.000 de turisti britanici. Salonul Romaniei la World Travel Market 2004 de la Londra are ca principale oferte pentru tururile pe care urmeaza sa le desfasoare plimbarile cu trenurile de epoca, recent lansate in Romania in colaborare cu Ministerul Transporturilor, o noua editie, la anul, a Festivalului George Enescu, vinurile romanesti, precum si o incursiune in atmosfera filmului "Cold Mountain", pelicula filmata in Romania. De asemenea, circuitele vor include si vizite la cetatile medievale, manastiri sau chiar vacante traditionale in timpul carora se pot lua lectii de olarit. Aceste oferte, interesante pentru britanici, se adreseaza in primul rand celor cu venituri peste medie, care sa se ridice la valoarea de 1.200 de euro, fiind de altfel, dupa cum declara reprezentanti ai ANT, o destinatie de nisa, spre deosebire de Spania sau Grecia care au capacitatea de a primi, in vacante la preturi reduse, mii de turisti in fiecare luna.

 
125 de ani de relatii diplomatice romano-britanicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :458
Wednesday, 10 November 2004

Anul 2005 va fi anul implinirii a 125 de cand Romania si Marea Britanie au o stransa legatura diplomatica, iar pentru marcarea acestui eveniment Ambasada Romaniei la Londra si Institutul Cultural Roman din capitala britanica vor organiza de-a lungul anului o serie de evenimente dedicate acestei aniversari.

Prima astfel de manifestare va fi un seminar in cadrul caruia vor fi prezentate teze selectate in urma unei competitii. Ambasada Romaniei la Londra, in asociere cu FCO si Scoala de Studii Slave si Est-Europene de la University College, Londra, anunta ca incepe primirea acestor lucrari care ar putea fi prezentate in cadrul seminarului academic ce se va desfasura la Londra in luna februarie 2005. Scopul seminariilor este sa puna in lumina mai multe aspecte legate de relatiile din prezent, trecut si viitor intre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si sa recunoasca cele mai importante contributii ale tinerilor academicieni si studenti in cercetarea pe tema relatiilor Romania-UK. Vor fi in mod special apreciate lucrarile ce trateaza subiecte precum "Viitorul relatiilor bilaterale dintre cele doua tari in contextul unei Uniuni Europene extinse", "Posibilitatea intaririi cooperarii intre Romania si Marea Britanie dupa admiterea Romaniei in UE", "Admiterea Romaniei in UE si rolul suportului din partea Marii Britanii", "Profilul Romaniei intr-o Uniune extinsa", "Politica de vecinatate a Romaniei", "Agenda de la Lisabona si participarea Romaniei in proces", "Contributiile Marii Britanii si Romaniei la Politica Europeana de Vecinatate", precum si "Importanta strategica a regiunii Marii Negre pentru UE, Romania si Marea Britanie. Vor fi foarte bine primite si lucrarile ce trateaza relatiile bilaterale sau istoria acestora. Varsta limita de participare pentru studenti si tineri academicieni este de 35 de ani. Acestia pot trimite pe adresa Ambasadei Romaniei la Londra (political@roemb.co.uk si cultural@roemb.co.uk) un referat de aproximativ 500 de cuvinte despre lucrarea propusa, pana la 1 decembrie 2004. Juriul va alege 15 lucrari, ai caror castigatori vor fi anuntati nu mai tarziu de 20 decembrie 2004.

 
Inca 6 luni la dispozitia romanilor deposedati de bunuri in al II-lea Razboi MondialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :530
Wednesday, 10 November 2004

In sedinta din 4 noiembrie 2004, Guvernul a decis prelungirea cu 6 luni, respectiv pana la data de 14 mai 2005, a perioadei in care cetatenii romani indreptatiti sa solicite despagubiri sau compensatii pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, pot depune actele doveditoare ale proprietatii asupra acestor bunuri, la comisiile constituite in cadrul prefecturilor, informeaza Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Promovarea acestei masuri are in vedere dificultatile deosebite intampinate de persoanele indreptatite, in ceea ce priveste procurarea tuturor actelor doveditoare, dificultati generate de identificarea anevoioasa a inscrisurilor. In conformitate cu prevederile Legii nr.290/2003, cetatenii romani, deposedati ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a Tinutului Herta, precum si ca urmare a celui de al II-lea Razboi Mondial si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnate la Paris la 10 februarie 1947, au dreptul la despagubiri sau compensatii pentru bunurile imobile avute in proprietatea lor in aceste teritorii, precum si pentru recoltele neculese obtinute in anul 1940. Legea nr. 290/2003 a stabilit, ca termen limita pentru depunerea cererilor, insotite de acte doveditoare, data de 14 august 2003. Conform art. 7 din lege, in cazuri exceptionale, in situatia imposibilitatii temporare de procurare a actelor doveditoare, solicitantii aveau posibilitatea de a depune cererea cu acte incomplete sau neinsotita de acte, in conditiile procurarii dovezilor, pana la data de 14 noiembrie 2004.

 
Conferinta Ministeriala anti-violenta la OsloPDF Print E-mail
Oslo, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :340
Wednesday, 10 November 2004

Ministrul roman al Justitiei, Cristian Diaconescu, a participat in perioada 7-9 noiembrie la Conferinta Ministeriala organizata la Oslo de Consiliul Europei.

Intalnirea din Novergia a avut ca tema "Prevenirea violentei in viata cotidiana in Europa: Raspunsurile intr-o societate democratica" si a beneficiat de participarea a 38 de state membre ale Consiliului Europei. Acestea au analizat posibilitatile de colaborare in ceea ce priveste modalitatile de prevenire a violentei zilnice si au prezentat raportul statelor membre ale Consiliului referitor la elaborarea unor masuri menite sa reduca acest fenomen nociv, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei.

Cristian Diaconescu a accentuat importanta acordata de statul roman in ceea ce priveste strategia de prevenire si reducere a urmarilor nefaste ale violentei si a reliefat, totodata, necesitatea unei cooperari mixte intre toate statele implicate in proiect, pentru a spori sansele de a duce la bun sfarsit obiectivele propuse. Participantii reuniunii au sustinut spre finalul intalnirii de la Oslo infiintarea unui Observator European pe problema violentei si au adoptat Rezolutia Consiliului Europei, constituita dintr-un numar de 12 principii fundamentale pentru demersurile statelor in prevenirea si combaterea violentei.

 
Austriecii vor sa cumpere teren la NadlacPDF Print E-mail
Nadlac, Arad/Romanian Global News
Accesari :511
Wednesday, 10 November 2004

Fermierii austrieci sunt interesati de achizitionarea unor loturi de pamant agricol in Romania, in mod special in zona Nadlac din judetul Arad.

Aceasta are deja vandute investitorilor straini mii de hectare de teren agricol si se preconizeaza in continuare o crestere constanta a fenomenului respectiv, primarul localitatii Nadlac, Vasile Ciceac, adaugand si faptul ca strainii ar dori loturi compacte si de suprafete mari.

Desi austriecii sunt dispusi sa plateasca 1200 de euro pe hectar, localnicii se incapataneaza sa nu vanda, considerand pamantul foarte important pentru ei, informeaza ziarul Adevarul de Arad". Totusi, cei care isi lasa ternurile sa fie cumparate sunt persoane care nu mai locuiesc de mult in zona si care sunt hotarate sa faca tranzactia. Nadlacul este un orasel cu 8140 de locuitori care are ca principala activitate agricultura. Austriecii nu sunt primii starini interesati de zona, reprezentantii unei firme din Slovacia dorind sa construiasca la granita Romaniei o fabrica de usi si geamuri termopan.

 
Sportivi oradeni, premiati cu medalia de aurPDF Print E-mail
Zagreb,Croatia/Romanian Global News
Accesari :497
Wednesday, 10 November 2004

Clubul de dans sportiv Quasar Oradea a castigat medalia de aur la sectiunile Standard si Latino-americana in cadrul competitiei internationale de dans Zagreb Open" din Croatia.

La concursul desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in capitala croata au participat din partea clubului oradean perechea Major Arnold-Iulia Borzan, cei care au dansat alaturi de alte 400 de perechi din 12 tari si care au mai reusit si o merituoasa clasare pe locul VI in clasamentul concursului open. Mirela Prodan, antrenoarea cuplului, a declarat pentru cotidianul Crisana" ca este extrem de multumita de comportarea elevilor sai, cu atat mai mult cu cat concurenta a fost acerba.

 
Aproape 150 de miliarde de lei pentru cetatenii prejudiciati de tratatul romano-bulgarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :642
Wednesday, 10 November 2004

Pana la data de 3 noiembrie 2004, Departamentul din cadrul Cancelariei Primului - Ministru pentru aplicarea Legii nr.9/1998 a validat un numar de 247 de hotarari privind achitarea unor sume in valoare totala de 147.358.042.967 lei, reprezentand compensatii banesti acordate cetatenilor romani, prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, se arata intr-un comunicat de presa a Guvernului roman.

Prin Legea nr. 9 din 8 ianuarie 1998 - republicata in M.Of. nr. 105/7 feb. 2002 - cetatenii romani, prejudiciati in urma aplicarii acestui Tratat, au dreptul la compensatii, in masura in care nu au primit anterior sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile - constructii si terenuri - pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, precum si pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui.
Numarul total de beneficiari ai hotararilor validate de Departament  pana la 3 noiembrie 2004 este de 671. Totalul sumelor date in plata este de 58.943.217.186 lei si reprezinta 40% din despagubiri. Conform HG 286/2004, articolul 5, compensatiile stabilite prin hotararea de validare a Comisiei centrale pentru aplicarea dispozitiilor Legii nr. 9/1998 se achita beneficiarilor esalonat, pe parcursul a 2 ani consecutivi, astfel: 40% in anul in care se face plata si 60% in anul urmator, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul de stat. Cota de 60% din cuantumul compensatiei, achitata in anul urmator, se actualizeaza in conditiile Legii nr.9/1998. Organizarea Departamentului pentru aplicarea Legii nr.9/1998, ca o structura administrativa cu activitate permanenta in cadrul Cancelariei Primului Ministru a fost reglementata prin OG nr. 94/2004, OUG nr. 74/2004 si HG nr. 1643/2004. Departamentul a preluat de la Ministerul Finantelor Publice un numar de 9.113 dosare, dintre care 1.768 dosare au fost validate in intervalul iunie 1998 - septembrie 2004, iar 226 dosare au fost validate in intervalul ianuarie-septembrie 2004, informeaza Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

 

 

 

 
"Lecturi identitare - Romani din Ungaria" se lanseaza la Giula in UngariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :455
Wednesday, 10 November 2004

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni in colaborare cu Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria si Editura "NOI", avand ca partener media, agentia de presa a romanilor de pretutindeni Romanian Global News, anunta lansarea lucrarii "Lecturi identitare - Romani din Ungaria", ce va avea loc vineri, 12 noiembrie, la Giula, str. Gheorghe Doja, nr. 8, cu incepere de la ora 18:00", informeaza un comunicat al biroului de presa al FNRP.

"Lucrarea face parte din Colectia Romanii de langa noi initiata de Fundatie in anul 2001 ca necesitate a promovarii si conservarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor de pretutindeni si in special din zonele unde acestia sunt amenintati cu deznationalizarea. Cartea este rodul cercetarilor de teren intreprinse in interiorul comunitatilor romanesti din Ungaria, in localitatile Giula, Micherechi, Chitighaz si Aletea, pe parcursul a patru ani. Autoarele, dr. Rodica Raliade si dr. Mihaela Nubert Chetan, cercetatoare la Institutul de Etnografie si Folclor <<Constantin Brailoiu>>, cu care Fundatia are o veche si excelenta colaborare, au efectuat aceste culegeri in cadrul acordului bilateral dintre Academia Romana si Academia Ungara de Stiinte. Culegerea propriu zisa a fost imbogatita si cu o documentare aprofundata privind istoria locala. Asezarile cercetate sunt locuite de o populatie preponderent romaneasca, relativ numeroasa, ce lupta sa-si pastreze identitatea si limba. Cartea reprezinta nu numai o lucrare de specialitate dar si un material util celor ce doresc sa fie informati si la curent cu istoria, cultura dar si situatia actuala a populatiei romanesti din tara vecina. Nu este prima carte pe care cercetatorii din Institut o realizeaza ca rezultat al colaborarilor interacademice. Astfel de carti ne introduc intr-o realitate care surprinde de fiecare data: acesti romani din jurul frontierelor exista si sunt intr-o lupta continua de supravietuire! Intrebarea se pune insa: "Cat reusim noi, cei din tara, sa ii ajutam si sa ii sprijinim in dorinta lor de a-si pastra si afirma apartenenta la cultura romana si la filonul identitar romanesc?". Cu siguranta ca inca se face prea putin fata de potentialul existent. O asemenea lucrare se doreste si un semnal de alarma pentru simplul fapt ca de la un recensamant la altul numarul romanilor autohtoni din Ungaria, dar si din celelalte state vecine cu Romania sau din Balcani, se imputineaza. Consideram ca un sprijin real il poate constitui si mediatizarea cat mai sustinuta a comunitatilor romanesti din jurul granitelor, supuse permanent si sistematic actiunilor de deznationalizare voita sau conjuncturala, pentru ca numai asa o opinie publica bine informata, se va implica mai activ in sprijinirea romanilor de pretutindeni si va monitoriza fondurile pe care statul roman le aloca si modul cum sunt ele utilizate sau nu in folosul romanilor din afara frontierelor", se mai arata in comunicatul dat de biroul de presa al FNRP.

 
Intalnirea conducerii Partidului Democrat al Romanilor din Serbia cu primarul din CladovaPDF Print E-mail
Cladova, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :445
Wednesday, 10 November 2004

La sediul Primariei din Cladova (Timoc) are loc astazi o intalnire a liderului Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, dr. Pedrag Balasevici cu primarul comunei Cladova dr. Sinisa Popovici, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Cei doi au mai multe lucruri in comun, amandoi fiind romani, medici si absolventi ai facultatii de medicina din Romania. In cadrul discutiilor vor fi abordate probleme cum ar fi deschiderea de centre culturale romanesti prin care romanii-vlahi timoceni sa-si poata pastra identitatea culturala si traditiile milenare. Se va discuta de asemenea accesul la mass-media locala si posibilitatea ca televiziunile si radiourile locale sa transmita emisiuni zilnice in limba romana. Intalnirea se inscrie intr-un progam de vizite pe care liderii PDRS le vor avea cu primarii comunelor din zona Timocului unde exista populatie romaneasca. Daca saptamana trecuta acestia s-au intalnit cu primarul comunei Zaicear, discutiile fiind extrem de pozitive, in perioada urmatoare vor avea loc intalniri cu primarii din comunele Kucevo, Veliko Gradiste si Malo Tarnice. Un succes deosebit pe care principalul partid al romanilor din Timoc l-a inregistrat este deschiderea a patru noi comitete locale ale partidului in Voivodina. Deschiderea romanilor din Covin, comuna unde s-au infiintat cele patru comitete locale, catre o forta politica romaneasca din Timoc, este un semnal extrem de pozitiv pentru alegerile parlamentare care vor urma in Serbia. (n.r. comuna" in Serbia inseamna o zona de marimea unui raion, cuprinzand mai multe localitati)

 
Basarabenii din Letonia i-au cerut lui Iurie Rosca carti si cursuri romanestiPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :442
Wednesday, 10 November 2004

In cadrul vizitei sale in Letonia, presedintele PPCD Iurie Rosca a avut luni, 8 noiembrie, o intrevedere cu ministrul leton al integrarii sociale Nils Muiznieks si cu directorul departamentului pentru minoritati nationale din cadrul aceluiasi minister, Irina Vinnik, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

Ministrul leton l-a informat pe liderul crestin-democrat ca in 2001, dupa o larga dezbatere publica, guvernul a adoptat programul national pentru integrare sociala, iar parlamentul a decis crearea fondului pentru integrare sociala. Acest fond acumuleaza resurse financiare in proportie de doua treimi din proiecte europene si o treime din bugetul de stat. Pentru a asigura o administrare transparenta si eficienta a resurselor financiare, conducerea fondului este formata din sase ministri, cinci reprezentanti ai ONG si un reprezentant al presedintiei. Astfel, bugetul comun al ministerului respectiv si al fondului pentru anul curent a constituit 4,5 milioane euro, acestia fiind utilizati pentru organizarea cursurilor de studiere a limbii, campanii de informare asupra cetateniei, activitati culturale si de cercetare.

Pe langa coordonarea proceselor de integrare sociala, de dezvoltare a politicii privind minoritatile nationale, de combatere a intolerantei si discriminarii rasiale, a dezvoltarii societatii civile, ministerul condus de Nils Muiznieks patroneaza relatiile cu diaspora letona. Deoarece aproximativ zece la suta din letoni locuiesc peste hotarele tarii, aceasta directie de activitate este una prioritara.

Irina Vinnik a mentionat ca in Letonia activeaza peste doua sute de organizatii ale minoritatilor nationale, doua dintre acestea reprezentand originari din Basarabia. Potrivit statisticilor oficiale, in Letonia locuiesc 1.874 moldoveni, - 0,08 la suta din totalul populatiei.

Una dintre organizatiile basarabenilor stabiliti in Letonia este Societatea culturala moldo-romana "Doina", condusa de Raisa Gherasimovici-Duraicik. In cadrul intalnirii cu membrii acestei societati a fost mentionata nevoia acuta de literatura, presa, manuale si cursuri in limba romana pentru doritorii sa-si pastreze identitatea nationala si legaturile cu patria lor istorica. Iurie Rosca a dat asigurari ca va face interventiile necesare pe langa institutiile de stat si organizatiile culturale neguvernamentale pentru a obtine un sprijin concret in vederea dotarii celor doua asociatii cu materialele necesare.

In aceeasi zi, presedintele PPCD a vizitat organizatia neguvernamentala "Delna", afiliata la Transparency International. Directorul proiectului, Daiga Rutka a spus ca "delna", in traducere din letona inseamna "o palma deschisa care semnifica transparenta". Organizatia activeaza din 1998, avand drept sarcina sa contribuie la dezvoltarea democratiei si combaterea coruptiei. Astfel, in atentia critica si incomoda pentru cei vizati se afla guvernul, puterea locala, justitia, procuratura, partidele politice, mass-media etc. "Delna" monitorizeaza implementarea de catre guvern a programelor anti-coruptie, participa la elaborarea legislatiei in domeniu, la formarea politicii publice. Rutka a mentionat adoptarea recenta a legii despre finantarea partidelor, care stabileste ca donatiile catre acestea pot fi facute exclusiv de persoanele fizice, urmand ca numele donatorului si suma donata sa fie publicate pe internet in cel mult zece zile. "Limitarea influentei unor cercuri economico-financiare asupra partidelor politice impiedica transformarea acestora in grupari clientelare si in definitiv mafiotizarea lor, iar lipsa de dependenta financiara fata de astfel de cercuri permite partidelor politice sa-si realizeze rolul social de realizare a binelui comun", a declarat Rutka.

O alta preocupare a acestei organizatii o reprezinta supravegherea alegerilor. Expertul leton a spus ca mecanismul electoral din Letonia a atins un nivel democratic comparabil cu cel al tarilor occidentale, fiind excluse fraudele grosolane. Insa, intre timp, a aparut un fenomen de presa periculos care este in atentia organizatiei sale si anume publicitatea electorala camuflata. "Aceasta forma de manipulare subtila a opiniei publice, care este combatuta de activistii "Delna", a trezit protestele institutiilor mass-media vizate, dar societatea intelege deja destul de bine nevoia impunerii corectitudinii in competitiile electorale si sub acest aspect. Cat priveste mass-media finantata de la bugetul de stat, in special posturile publice de radio si TV, acestea sunt totalmente independente in raport cu puterea si partidele politice, ceea ce le permite sa asigure o informare corecta si completa a opiniei publice", a subliniat Rutka.

Incheindu-si vizita in Letonia, liderul PPCD s-a deplasat la Vilnius unde va avea o serie de intalniri cu conducatori, lideri politici si ai organizatiilor neguvernamentale din Lituania.

 
Bucurestiul dispus sa ajute Chisinaul cu electricitatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 10 November 2004

Autoritatile de la Bucuresti vor acorda Chisinaului consultatii de rigoare si informatii privind experienta acumulata in procesul de integrare europeana.

Totodata, Romania este dispusa sa exporte in Basarabia curent electric in cazul declansarii a unei crize energetice. Mai mult, potrivit ministrului pentru Comert al Romaniei Vasile Radu, aceste si alte probleme se afla acum "in faza tatonarilor si negocierilor de principiu". Reamintim ca luni la Chisinau a avut loc sedinta Comisiei interguvernamentale Republica Moldova-Romania pentru cooperarea economica, comerciala si tehnico-stiintifica, participantii la discutii declarand ulterior presei ca "relatiile intre Republica Moldova si Romania vor avansa la un nivel calitativ nou". Luni, Vasile Radu si ministrul Economiei Marian Lupu au semnat trei protocoale care prevad stabilirea si dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniile statistica, industrie, standardizare si metrologie. In cadrul discutiilor s-a convenit ca actuala structura isi va schimba denumirea in comisie interguvernamentala mixta moldo-romana pentru cooperarea economica, comerciala si tehnico-stiintifica si integrare europeana.

 
Comemorare Iosif Vulcan la Leta MarePDF Print E-mail
Leta Mare, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :425
Wednesday, 10 November 2004

Vineri, 12 noiembrie, Asociatia Culturala a Romanilor din Leta Mare organizeaza traditionala intalnire memoriala Iosif Vulcan", transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Cu aceasta ocazie, romanii din Leta, impreuna cu reprezentantii comunei infratite Holod din Romania si alti oaspeti din Oradea, vor depune coroane de flori la mormantul preotului greco-catolic Iustin Popfiu, la placa comemorativa a lui Iosif Vulcan si la mormantul familiei Irinyi (Irimie), unde isi doarme somnul de veci Victoria Irinyi, mama lui Iosif Vulcan.

 
Calatorie virtuala in Romania a romanilor din TamperePDF Print E-mail
Tampere, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :363
Wednesday, 10 November 2004

Asociatia finlandeza-romana (SRY) din Tampere organizeaza, cu prilejul intilnirii programate pentru miercuri, 10 noiembrie, ora 18:00, o calatorie virtuala in Romania.

Evenimentul va avea loc la sediul asociatiei: Kansainvalinen toimintakeskus, Suvantokatu 13, 2.krs., 33100 Tampere.

Organizatorii au prevazut in program: vizionare de filme culturale si turistice despre Romania, auditii de melodii si piese de teatru romanesti cat si degustarea preparatelor traditionale romanesti. Participantii vor avea posibilitatea sa ia cunostinta despre cateva romane finlandeze clasice traduse in limba romana. La aceasta petrecere vor participa atat finlandezi cat si romani avand astfel prilejul sa-si imbunatateasca cunostintele de limba romana si finlandeza si sa se intalnesca cu membrii asociatiilor culturale aderente la centrul cultural international din Tampere. In afara programului cultural-artistic adunarea romanilor este un prilej de a efectua schimburi de idei privind viitoarele activitati ale asociatiei, anunta Ileana Palli, presedintele asociatiei Finlanda-Romania din Tampere.

 
Servicii consulare prin corespondenta pentru romanii din FinlandaPDF Print E-mail
Accesari :397
Wednesday, 10 November 2004

Incepand cu data de 15 noiembrie 2004, Sectia consulara a Ambasadei Romaniei din Helsinki va aplica sistemul serviciilor consulare prin corespondenta.

Exceptiile, care impun prezenta solicitantilor la Ambasada, sunt: autentificarea inscrisurilor (procuri etc.), procedura de redobandire a cetateniei romane, depunerea juramantului de credinta in cazul persoanelor care au dobandit sau redobandit cetatenia romana, inregistrarea nasterii unui copil, cererea de transcriere a certificatelor de casatorie, oficierea casatoriei, anunta Dan Tudor, consul in cadrul Ambasadei Romaniei din Helsinki.

 
Stefan cel Mare din nou tema de expozitie la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :396
Wednesday, 10 November 2004

In cadrul anului Stefan cel Mare, Scoala de Studii Slave si Est-Europene (SSEES) din Londra organizeaza joi, 11 noiembrie, expozitia "Domnia lui Stefan cel Mare al Moldovei (1457-1504)".

Expozitia ce va cuprinde prezentari semnate Costin Ionescu, seful Directiei Arhive Diplomatice din MAE, va beneficia si de prezenta lui Alan Ogden, autorul mai multor carti despre Romania, printre care si "Dezvaluiri despre Bizant: Manastirile si Bisericile Pictate din Nordul Moldovei", ce trateaza aspecte din viata si realizarile domnitorului moldovean. Expozitia va fi deschisa intre 11-12 noiembrie, de la orele 10.00 la 15.00. Institutul Cultural Roman, Centrul de Studii in Europa Centrala si SSEES au fost cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului, beneficiind si de generozitatea Ambasadei Romaniei la Londra. Intrarea este libera pentru toti cei interesati de tema dezbaterii, iar finalul dezbaterilor va oferi participantilor si o receptie. Domnia lui Stefan cel Mare, domnitorul de la moartea caruia se implinesc anul acesta 500 de ani, a marcat o perioada de prosperitate economica, reorganizare a armatei si nasterea unei Moldove puternice. Stefan a avut o mare contributie si la dezvoltarea culturala a Moldovei, nu mai putin de 44 de biserici si manastiri fiind ridicate de catre el, unele dintre care sunt, in prezent, chiar parte a Mostenirii UNESCO.

 
Cheeky Girls prezente la premierea celor mai buni sportivi scotieniPDF Print E-mail
Edinburgh, Scotia/Romanian Global News
Accesari :551
Wednesday, 10 November 2004

Romancele de la Cheeky Girls vor sustine la finele acestei saptamani, o prestatie live, la dineul anual de premiere a celor mai buni sportivi ai Scotiei.

Dineul Scottish Attletics se va desfasura la Dynamic Earth, iar invitatia duetului romanesc acolo a iscat foarte multa valva in presa scotiana, care incearca sa gaseasca chiar un motiv pentru care fetele vor canta la Dynamic Earth, in Edinburgh. Gabi si Monica Irimia, componentele trupei pop romanesti, la care presa din Scotia remarca o oarecare asemanare cu cu fosta mare campioana romanca Nadia Comaneci, in afara faptului ca ele sunt mai putin imbracate decat a fost vreodata sportiva, vor canta live in fata celor mai importanti sportivi scotieni noul lor single de Craciun. Ceremonia de decernare a premiilor sportive in Scotia va fi gazduita de fostul campion scotian Allison Curbishley si exista sanse ca la ceremonie sa asiste si alti atleti ce au stabilit noi recorduri: Steve Cram, Liz McColgan si Yuriy Sedyk dar numai dupa ce obtin autografe de la Cheeky Girls, dupa cum noteaza ironic presa scotiana. Gemenele romance traiesc in prezent in Marea Britanie, iar in ultima perioada trupa a reusit sa isi claseze cateva dintre melodiile lansate, printre primele locuri din topurile din UK, patru dintre ele in Top 5 si una in Top 30. Moni si Gabi, cele doua celebre soliste pop, vor avea, dupa cum arata programul oficial, lansarea celui de-al doilea lor album in 13 decembrie.

 
Romanii continua sa fie exploatati in fermele agricole din SpaniaPDF Print E-mail
Sevilla, Spania/Romanian Global News
Accesari :564
Wednesday, 10 November 2004

Un grup de 100 de romani si bulgari au scapat zilele trecute cu ajutorul politiei din Sevilla din mainile unor exploatatori care profitau de ei, obligandu-i sa munceasca in conditii proaste si sa locuiasca ingramaditi intr-o ferma agricola in localitatea sevillana Brenes.

Cazul nu este singular, cunoscute fiind deja conditiile proaste in care lucreaza cei mai multi dintre romanii plecati in Spania, mai ales cei care aleg sa plece pe cont propriu si sa isi gaseasca singuri un loc de munca. Drumul pana la un loc de munca bine platit, in termenii unui contract de munca, si care sa ofere conditiile elementare pentru desfasurarea activitatii zilnice, este destul de dificil si putini sunt norocosii care ajung sa aiba imediat bani suficienti cat sa mai puna deoparte sau sa trimita acasa la familie. Romanian Global News a prezentat de curand si cazul unor romani din Logrono care traiau si munceau in conditii grele si ai caror exploatatori au fost, in cele din urma, prinsi in urma unei razii a politiei locale. In ultima perioada, un numar de 100 de persoane de origine romana si bulgara, care lucrau in localitatea Brenes, Sevilla, la cules de portocale, au fost nevoiti sa suporte conditii grele de munca, de trai si de salarizare, numai pentru a avea totusi un castig. Cei trei angajatori care profitau de ei au fost imediat arestati, fiind vorba despre patron, un intermediar si "managerul" care facea legatura intre cei pe care ii racola si intermediar. Seful Inspectoratului de Munca din Sevilla, Carlos Dominguez, a declarat pentru presa spaniola ca unele dintre infractiunile privind regimul muncii comise in acest caz sunt foarte grave. Retributiile celor care lucrau la ferma agricola erau mult mai scazute decat salariul minim pe economie stabilit si nu erau nici macar garantate. Ziua de munca era nelimitata, o alta incalcare grava a codului muncii.

 
Inca 15 zile de pauza pentru Cristi ChivuPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 10 November 2004

Fundasul roman, Cristian Chivu va mai sta inca 15 zile pe banca de la A.S. Roma, fiind in continuare in convalescenta dupa operatia suferita la piciorul drept.

Romanul va mai trebui sa suporte o operatie, de data aceasta de rutina, pentru indepartarea dispozitivului care a ajutat la lipirea osului de la piciorul accidentat al lui Chivu. Aceasta interventie va mai necesita, din partea lui Chivu, alte doua saptamani departe de terenul Romei. Operatia a fost efectuata la clinica italiana din Roma, Villa Stuart, unde echipa profesorului Mariani si a profesorului Ronconi a rezolvat ultimele probleme legate de operatia la degetul mic de la piciorul drept al internationalului roman. "Osul este acum perfect calcifiat, iar jucatorul va trebui sa aiba doua saptamani de repaus functional", informeaza un comunicat publicat pe pagina oficiala a clubului A.S. Roma.

 
Seara culturala in memoria lui Geo DumitrescuPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :428
Wednesday, 10 November 2004

Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman de la New York gazduieste in seara zilei de 11 noiembrie un eveniment cultural dedicat poetului Geo Dumitrescu.

Sub titlul Albatrosul cazut", actorul Cosmin Chivu si scriitorii Nina Cassian, Anca Pedvis si Bedros Horasangian vor creiona peronalitatea celui care a fost un mare poet roman, prin descrieri personale si recitaluri poetice si muzicale, se arata in buletinul informativ al Institutului.

Geo Dumitrescu s-a nascut in anul 1920 la Bucuresti si si-a facut debutul scriitoricesc saptesprezece ani mai tarziu in revista scolara Licariri". Primul volum publicat s-a intitulat Aritmetica" si a fost editat in anul 1941. Poetul a activat pe mai multe planuri, fiind jurnalist in perioada razboiului, dar si inspector la Directia Teatrelor. Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Geo Dumitrescu a putut fi remarcat din nou in domeniul gazetariei, ca redactor-sef adjunct la revistele Almanahul literar", Flacara"si Gazeta literara", si ca redactor-sef la Romania literara", continuand in paralel sa publice mai multe volume de poezii. Scriitorul este cunoscut si prin prisma traducerilor pe care le-a facut din Baudelaire, Rafael Alberti sau Romain Gary. De asemenea, a fost membru fondator al Uniunii Scriitorilor si membru corespondent al Academiei Romane. Geo Dumitrescu s-a stins din viata in seara zilei de 28 septembrie a acestui an.

 
Cumnata lui Pantagruel in turneuPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :407
Wednesday, 10 November 2004

Spectacolul "Cumnata lui Pantagruel", regizat de Silviu Purcarete, se afla in turneu in Franta si Portugalia in perioada 4 noiembrie - 4 decembrie.

Piesa de teatru a fost prezentata la Festivalul de la Sibiu in luna mai a anului trecut si a fost vizionata pe intreg teritoriul Romaniei si la Budapesta inainte de a putea fi urmarita de spectatorii francezi. Acestia vor avea posibilitatea de a-I vedea pe actorii romani in orasele Boucau, Bayonne, Seynne sur Mer, in data de 12 noiembrie, Chatillon, pe 18, 19 si 20 noiembrie, si Porto, in zilele de 2, 3 si 4 decembrie.

Omagiul adus lui Rabelais, asa cum a supranumit regizorul roman spectacolul, dureaza o ora si douazeci de minute, timp in care cei care se afla in sala vor putea admira jocul actoricesc care imbina ritmurile muzicale si sarabanda astfel incat spectatorul sa aiba senzatia ca priveste nu doar un text singular, ci intreaga opera a lui scriitorului francez.

Silviu Purcarete, celebru regizor de teatru roman, a devenit cunoscut si pe plan international ca urmare a exceptionalelor puneri in scena ale lui Macbeth, Titus Andronicus, Phaedra, Orestia sau Danaidele, si dispune in prezent de propria sa companie teatrala la Lyon, dupa ce a condus trimp de sase ani Centrul Dramatic National din Limoges.


 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions