Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Festival de Arta Medievala la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Friday, 05 November 2004

Sambata, 6 noiembrie, in centrul Bucurestiului, in perimetrul Curtea Veche din piata din spatele Hanului lui Maniuc, se va deschide Festivalul de Arta Medievala.

Ajuns la cea de-a doua editie, acest festival isi propune sa redea o imagine cat mai exacta a Evului Mediu intr-un loc incarcat de istorie: centrul Bucurestiului. Astfel, timp de doua zile, romanii vor intra in atmosfera muzicii de iarmaroc, trubadurilor, negustorilor de odinioara in costumatii specifice, vanzatorilor de braga. Festivalul va reuni arte interpretative si lucrative stravechi, mestesuguri si crampeie din viata cotidiana a Evului Mediu tarziu. Isi vor etala maiestria artisti si mestesugari in arte vechi, unele pe cale de disparitie: mesteri in sticla si vitralii, olari din centre renumite (Horezu, Baia Mare, Corund), papusari, creatori de costume traditionale, mesteri iconari si cruceri, bijutieri, mesteri in fier forjat si in cupru, mesteri in lemn, tesatori, armurieri etc. Deschiderea oficiala va fi urmata de o suita da concerte, printre care si al trupei Trei Parale cu renumitele sale cobze.

 
Editie jubiliara a Bibliei pe CD-ROMPDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/ Romanian Global News
Accesari :604
Friday, 05 November 2004

Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului, Universitatea Babes-Bolyai si Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj lanseaza pe data de 5 noiembrie Biblia -Editia Jubiliara a Sfantului Sinod pe CD-ROM.

Evenimentul va fi organizat in "Aula Magna" a universitatii clujene. Cu aceasta ocazie se va organiza o sesiune de comunicari intitulata "Spiritualitatea Ortodoxa si Societatea Informationala", se arata intr-un comunicat de presa trimis de Arhiepiscopie.

Printre personalitatile care vor lua cuvantul se numara IPS Bartolomeu, rectorul universitatii, Prof. Univ. Dr. Nicolae Bocsan, presedintele Consiliu Academic, Prof. Univ. Dr. Andrei Marga, Prof. Univ. Dr. Ioan Chirila, rectorul universitatii, Ing. Grigore Popescu si Pr. Lect. Univ. Dr. Stefan Iloaie.

 
Festival de Jazz la poalele TampeiPDF Print E-mail
Brasov, Romania/ Romanian Global News
Accesari :419
Friday, 05 November 2004

Brasovul gazduieste in acest week-end Festivalul International de Jazz.

Aflat la a XI-a editie, festivalul a luat fiinta in anul 1978 la initiativa lui Alexandru Sipa si a reusit sa devina a doua manifestare ca importanta si vechime din tara, dupa evenimentul similar care se desfasoara la Sibiu. Editiile muzicale precedente s-au bucurat de prezenta unor artisti valorosi si in perioada comunista, dar au cunoscut un aflux de nume mari ale genului abia dupa anul 1990. De-atunci, pe scena brasoveana s-au perindat artisti precum Anca Parghel, Hanno Hoffer Band, Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Dan Grigore, Mircea Popp Quartet sau Ioan Gyuri Pascu, informeaza pagina oficiala de web a festivalului.

Editia din acest an ii va aduce pe scena Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov pe Head Liner din Romania, Budapest Ragga Band din Ungaria, Victor Bailey si Bennie Maupin Quartet din SUA, Wojciech Staroniewicz si Petrica Andrei Trio din Polonia si Romania si Global Unity din Statele Unite ale Americii. Concertele din zilele de 6 si 7 noiembrie vor incepe la ora 19:00 si sunt organizate de Fundatia Culturala Express si Consiliul Judetean Brasov.

 
Recital de chitara la Institutul Francez din capitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :412
Friday, 05 November 2004

Institutul Francez din Bucuresti ii invita pe toti amatorii de muzica la un concert de chitara sustinut de Maxim Belciug sambata, 6 noiembrie, la sala Elvira Popescu.

Recitalul este denumit sugestiv "O zi de noiembrie" si prilejuieste intalnirea publicului cu unul dintre cei mai talentati chitaristi romani ai momentului. Acesta a inceput sa studieze instrumentul care l-a consacrat la varsta de zece ani si la scurt timp de la debut a castigat premii si distinctii importante in tara. Dupa ce a terminat facultatea de filologie in anul 1993, Maxim Belciug s-a dedicat exclusiv studiului chitarii si a participat frecvent in recitaluri pe scene din Viena, Belgrad, Paris si tarile scandinave.

Concertul de la Bucuresti este unul dintre evenimentele muzicale in care chitaristul poate fi ascultat, el concertand si in alte orase din tara, cele mai recente recitaluri fiind cele de la Iasi.

 

 
Aniversare Alexandru AndriesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :425
Friday, 05 November 2004

Muzicianul Alexandru Andries a sarbatorit in ziua de 4 noiembrie, la Sala Palatului, o tripla aniversare printr-un concert intitulat ''50/30/20''.

Evenimentul, organizat de Fundatia ''Aurel Mitran'', marcheaza trei momente semnificative din viata lui Alexandru Andries. Cunoscutul artist, care este, deopotriva, muzician, pictor, arhitect si scriitor, a implinit 50 de ani de viata, 30 de ani de la debutul solistic la Club A, si 20 de ani de la aparitia primului sau disc - LP-ul ''Interioare''. Alexandru Andries a sustinut circa 3.160 de concerte. A inregistrat anual, din 1984, cel putin un album. Au aparut, pe single, piesele ''Asteptand-o pe Maria'', ''Nimic nou pe frontul de Est'', ''Decembrie/Vis cu ingeri'', ''Balaurul verde'', ''La multi ani''. CD-ul ''Watercolours'' cuprinde piese ale artistului, dar interpretate de Edith Torz. Alexandru Andries a compus si muzica de film. Este autor de carti, scriind versuri in romana si engleza, dar a facut si grafica la concertele de disc pentru ''Sfinx'', ''Iris'',''Mircea Baniciu, Alifantis''. A realizat grafica pentru numeroase carti de autor sau almanahuri. Apare pe mai multe casete video. Activitatea sa a fost incununata de numeroase premii. Andries este membru al Ordinului Arhitectilor, Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Ziaristilor din Romania. In loc sa se lase coplesit de melancoliile inerente implinirii unei jumatati de centenar, Andries si-a invitat prietenii, pe scena si in sala, la un concert aniversar pe care l-a botezat chiar "50/30/20". Colectia "50/30/20", cu acelasi titlu ca si concertul din 4 noiembrie 2004, de la Sala Palatului, este alcatuita din cele sapte albume aparute la Electrecord pe format vinil, "Interioare" (1984), "RocknRoll" (1987), "Despre distante" (1988), "Trei oglinzi" (1989), "Interzis" (1990), "Azi" (1991) si "Pofta vine mincind" (1992), la care se adauga 12 cintece reunite sub titulatura "Raritati". La cele enumerate mai sus se mai adauga si un album nou, "Desert", care contine 14 cantece, din cele care n-au avut succes la Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste, inregistrate in 2004. Albumul "Desert" a fost realizat in colaborare cu Maria Ioana Mintulescu, Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Eugen Tegu si Tudi Zaharescu, avindu-l la pupitrul de sunet pe Victor Panfilov.

 
Burse de studii in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :770
Friday, 05 November 2004

Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate aduce la cunostinta celor interesati urmatoarea oferta de burse:

1. Centrul International pentru Mobilitati din Finlanda (The Centre for International Mobility) ofera pentru anul universitar 2005-2006, bursa pentru studii postuniversitare fractionabile in perioade de 3-9 luni. Conditii de participare:

- sa prezinte scrisoarea de confirmare a primirii la studii / invitatie din partea unei institutii din Finlanda;
- sa fie student in an terminal la studii aprofundate/master sau absolvent de studii aprofundate/master 2004;

- sa prezinte atestat de cunoastere a limbii finlandeze, suedeze sau engleze ;

- sa nu fi studiat in Finlanda mai mult de un an inainte de anul universitar 2005-2006.

Termenul de depunere a dosarelor complete de candidatura, conform dosarelor de candidatura in acord bilateral, la Registratura Ministerului Educatiei si Cercetarii, este 10.01.2005. Informatii suplimentare la www.burse.edu.ro si www.cimo.fi.

2. Ministerul Afacerilor Externe al Spaniei, prin Agentia Spaniola pentru Cooperare Internationala (AECI), lanseaza concursul pentru acordarea de burse de studii pentru anul academic 2005-2006. Informatii in acest sens pot fi obtinute accesand site-ul www.becasmae.es

Inscrierile se pot face on-line la adresa www.becasmae.es, pana la data de 31.12.2004, informeaza comunicatul de presa trimis de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

 
Manifestatiile de la Ambasada Federatiei Ruse continuaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :369
Friday, 05 November 2004

A doua zi consecutiv, profesorii si elevii de la scolile cu predare in grafia latina din Transnistria, precum si reprezentanti ai societatii civile de la Chisinau, au pichetat Ambasada Federatiei Ruse din Basarabia.

Manifestantii au purtat pancarte pe care era inscriptionat: "Noi vrem sa invatam", exprimandu-si protestul fata de incalcarea drepturilor copiilor din scolile nationale din stanga Nistrului. Presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) Stefan Uratu, a declarat ca protestatarii sunt nevoiti sa recurga la aceste actiuni, deoarece copiii din scolile din Transnistria, nici pana acum, nu au conditii normale de studii. Totodata exista pericolul ca scolile romanesti sa fie din nou inchise. Uratu a mentionat ca mai picheteaza Ambasada Federatiei Ruse, deoarece aceasta tara garant si-a asumat de buna voie obligatia de solutionare a conflictului si trebuie sa reactioneze prompt si sa opreasca actiunile administratiei de la Tiraspol care, de fapt, efectueaza epurari etnice. In afara de asta, a spus presedintele CHDOM, noul ambasador al Rusiei la Chisinau Nicolai Reabov este un pro-separatist. Uratu a mai spus ca Uniunea Europeana si misiunile diplomatice de la Chisinau vor fi informate despre situatia scolilor din partea stanga a Nistrului. Actiunile de protest sunt organizate de profesorii scolilor mentionate, CHDOM, Centrul de asistenta juridica pentru paturile social vulnerabile si avocatul Veaceslav Turcanu.

 
Actiunile autoritatilor transnistrene condamnate de Consiliul EuropeiPDF Print E-mail
Transnistria, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :417
Friday, 05 November 2004

Comitetul de Ministri al Consiliului Europei este profund ingrijorat de faptul ca scolile romanesti, cu predare in baza grafiei latine din regiunea transnistreana din Basarabia, se confrunta cu grave dificultati de la inceputul acestui an scolar din cauza masurilor intreprinse de liderii locali.

Folosirea copiilor in calitate de unelte in atingerea scopurilor politice este complet inacceptabila din punct de vedere uman, se arata intr-o declaratie a acestei organizatii. Membrii Comitetului de Ministri, inclusiv reprezentantii Federatiei Ruse, sustin eforturile lui Gil Robles, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, a ministrului Afacerilor Externe al Norvegiei, Ian Petersen, ce detine presedintia in CM, si apreciaza pozitiv eforturile mediatorilor in conflictul transnistrean: Federatia Rusa, Ucraina si OSCE si a reprezentantului special al secretarului general al Consiliului Europei. Comitetul de Ministri cere identificarea unei solutii definitive a problemei scolilor in concordanta cu standardele Consiliului Europei. In acest scop, Comitetul de Ministri isi exprima disponibilitatea de a acorda asistenta in toate domeniile ce tin de competenta Consiliului Europei.

 
La Milano continua aniversarile dedicate Domnitorului Stefan cel MarePDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 05 November 2004

Sub motto-ul "Questa e porta della christianita", continua la Milano, Italia, in organizarea Asociatiei Romanii in Italia seria manifestarilor dedicata comemorarii celor 500 de ani de la moartea Domnitorului Stefan cel Mare.

Anul Stefan cel Mare si Sfant a adus cu sine o serie de manifestari aniversare, atat in tara cat si peste hotare. Manastirea Putna, Aula Academiei Romane, centrele universitare, institutele si muzeele de istorie, au evocat deopotriva, personalitatea marcanta a acestui domnitor pe care Biserica Ortodoxa Romana, in anul 1992, l-a canonizat si trecut in randul sfintilor sai. "Questa porta della christianita"- erau cuvintele lui Stefan adresate intr-o scrisoare tuturor conducatorilor europeni, prin care anunta marea victorie de la Vaslui impotriva turcilor, din ianuarie 1475. Era prima oara cand Moldova isi asuma rolul de aparatoare a crestinatatii europene, intr-o vreme in care caderea Constantinopolului la 1453, anunta vremuri de restriste pentru crestini.

In spiritul acestei evocari, Asociatia Romanii in Italia, cu sediul la Milano in colaborare cu Comunitatea San Egidio si Consulatul General al Romaniei la Milano, anunta organizarea unor momente culturale si artistice pentru omagierea marelui domnitor roman, care sa puna in evidenta personalitatea si vocatia europeana a unuia din cei mai mari conducatori ai acelui timp.

Astfel, duminica 7 noiembrie 2004, la Milano, va fi deschisa publicului pentru cateva ore, expozitia foto-documentara "Stefan cel Mare si Sfant voievod roman cu vocatie europeana", ce va aduce in prim plan acte de cancelarie, danii, documente de epoca ale vremii domnitorului. Cu acest prilej va fi lansat si un pliant care pune in evidenta cateva aspecte ale relatiilor domnitorului Stefan cel Mare cu Papa Sixt al IV-lea si Republica Venetiana.

Numit "Athlet al lui Hristos" de catre papalitate, Stefan cel Mare a avut o bogata corespondenta cu papa Sixt al IV-lea, intr-o vreme in care Moldova se afirma ca o putere militara si ca un sprijin in apararea intregii crestinatati europene. Tot ca element de definire a epocii lui Stefan, publicul prezent va avea ocazia vizionarii unui film video-documentar dedicat acestei aniversari, realizat in aceast an de Ministerul Culturii si Cultelor. Este un CD de prezentare sub toate aspectele a stralucitei epoci moldave, cu realizarile militare, arhitectonice si picturale ale marelui domnitor.

Organizatorii mai includ in program si prezentarea site-ului www.romanii.it, site-ul Asociatiei Romanii in Italia, sit care se doreste un nou mijloc de comunicare si de solidaritate intre romanii care traiesc pe meleagurile Italiei.

Sarbatorirea Voievodului Stefan cel Mare si Sfant la cinci secole dupa domnia sa glorioasa coincide in acest an cultural 2004, cu straduintele romanilor de a-si justifica primirea in Uniunea Europeana. Istoria arata mai mult poate ca niciodata, ca nu numai prin origini, civilizatie si cultura, dar si prin idealuri, implicare si sute de mii de jertfe romanii au fost dintotdeauna parte organica a acestei Europe.

Fiecare segment al trecutului istoric al poporului roman e doveditor de fapte graitoare. In aceasta perspectiva voievodul Stefan este personalitate eminenta a istoriei romanilor, dar in acelasi timp a Europei.(O corespondenta de la Violeta Patrunjel Popescu)

 
Serata de literatura la romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 05 November 2004

Clubul Studentilor Romani din cadrul Universitatii din Toronto organizeaza pe data de 5 noiembrie, la ora 19, la Hart House, o Serata de literatura.

Participantii la acest eveniment au ocazia sa se relaxeze si sa isi "extinda vocabularul in afara "exam", "test" si "stres", anunta Monica Stanciu, secretar RSC . Organizatorii au pregatit cateva poezii insa oricine poate aduce opera preferata, care va fi incorporata in programul seratei. Pe langa serata de literatura, seara de vineri va fi si un fel de "open house", un prilej pentru restul clubului sa intalneasca executivul si sa vada cum poate ajuta si participa la urmatoarele evenimente.

 
Ca sa revina in tara, cercetatorii ar trebui sa beneficieze de prime de instalarePDF Print E-mail
Danemarca/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 05 November 2004

Aflat la simpozionul international dedicat cercetatorilor romani si politicilor ce trebuiesc aplicate si adoptate pentru stoparea migrarii specialistilor romani, care a avut loc luna trecuta la Sinaia, in organizarea Institutului Cultural Roman, Profesorul Florin Popentiu Vladicescu, Co-Director al Programului NATO privind poluarea si protectia mediului inconjurator si profesor la Universitatea Tehnica din Danemarca a avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor redactorului Romanian Global News.

RGN : Cand ati plecat din Romania si de ce?

Florin Popentiu : De fapt nu am plecat niciodata pentru ca sufletul meu a ramas acasa.

RGN : Dati-ne cateva detalii despre parcursul carierei dvs.

Florin Popentiu : Am plecat mai intai cu programe Tempus, COST, DAAD, The Royal Society si, incet, incet mi-am facut un rost in  lumea larga . In anul 1993 am dat concurs la Ecole Nationale Superieure des Telecommunications (Telecom Paris) si in consecinta am dobandit statutul de profesor si conducator de doctorat la una dintre cele mai prestigioase scoli, "Grande Ecole", din Franta. Avand aceasta carte de vizita am fost invitat sa tin cursuri la Ecole Nationale Superieure des Mines din Paris, Universite Pierre et Marie Curie (Paris), Ecole Nationale Superieure des Techniques Avances din Paris, City University din Londra, The Technical University din Denmarca, Fern Universitat - Hagen din Germania si University of Twente din Olanda.

Din aceasta pozitie am castigat 2 programe de cercetare finantate de catre NATO, unul in valoare de 25.000 de $ in anul 1994 si celalalt in derulare in valoare de 15.400 de euro. Pentru primul program care era de fapt un Linkage Grant intre Telecom Paris si Catedra Unesco de la Universitatea Politehnica din Bucuresti nu am primit nici un fel de co-finantare de la MEC roman. In schimb pentru cel de-al doilea grant NATO, care inglobeaza Universitatea Tehnica Daneza, Catedra UNESCO de la Universitatea din Oradea, Catedra UNESCO de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si CEPROCIM am primit o co-finantare de la MEC prin programul CORINT in valoare de 731.000.000 lei.

RGN : Spuneati in cuvantarea dumneavoastra de la Sinaia: "Nu ne condamnati prea tare pentru ca am plecat din tara". Simtiti ca va condamna cineva aici in tara pentru asta?

Florin Popentiu  : De cate ori revin in tara observ o oarecare ostilitate si invidie fata de realizarile mele. . Este paradoxal faptul ca intai trebuie sa fim cunoscuti in occident si apoi recunoscuti acasa. A fost si cazul meu.. Oricine este liber acum sa isi incerce norocul si sa isi probeze competentele.

RGN : Credeti ca se vor intoarce vreodata tinerii cercetatori in Romania? Acest Program National schitat la Sinaia are vreo sansa reala?

Florin Popentiu : Tinerii se vor intoarce numai atunci cand li se vor oferi conditii similare cu cele din universitatile sau centrele de cercetare unde lucreaza actualmente in strainatate. Acest Program National va deveni viabil cand intr-adevar se vor gasi resursele materiale necesare si desigur va exista si vointa politica... nu numai in preajma alegerilor.. Tinerii sunt dezamagiti pentru ca atunci cand se afla in stainatate guvernantii nostrii le promit lucruri foarte roz iar cand se intorc in tara rozul se transforma intr-un cenusiu mohorat. In consecinta iau din nou calea strainatatii..

RGN : Daca lucrurile vor incepe sa se schimbe aici, care ar fi argumentul hotarator pentru intoarcerea dumneavoastra?

Florin Popentiu : Eu ma intorc anual in tara din motive sentimentale, incerc sa pun pe picioare o retea de Catedre UNITWIN/UNESCO din care sa faca parte Catedra UNESCO de Tehnologii Informationale de la Universitatea din Oradea, Catedra UNESCO de Stiinte Ingineresti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Telecom Paris, Universitatea Tehnica Daneza si Catedra UNESCO de la City University Londra, pe care am fondat-o.

RGN : Presedintele Iliescu spunea in discursul sustinut in prima zi a Conferintei de la Sinaia, ca nu i se pare corect ca tinerii cercetatori romani care se intorc in tara sa beneficieze de conditii superioare celor din Romania? Cum comentati?

Florin Popentiu : Cred ca tinerii cercetatori romani care se intorc in tara ar trebui sa beneficieze de niste prime de instalare.

RGN : Unde vedeti peste zece ani cercetarea din Romania?

Florin Popentiu : Dupa 2007 speram ca lucrurile vor intra pe un fagas normal si cercetatorii vor fi respectati si retribuiti la nivel european.

RGN : Din cati cercetatori tineri activeaza acum in strainatate, in aceiasi zece ani cati credeti ca se vor intoarce (procentual) ?

Florin Popentiu : Greu de facut predictie, dar dupa aderarea Romaniei la UE lucrurile se vor schimba, speram in bine.

RGN : Pentru dumneavoastra in momentul acesta: repatriere sau colaborare cu cercetarea din Romania?

Florin Popentiu : Deocamdata statutul meu de cetatean european cu un picior in occident si unul acasa imi da sentimental libertatii la care am ravnit atat inainte de 1989..

 
"Strangeri de mana" intre romanii din Giula si cei din AradPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :361
Friday, 05 November 2004

In perioada 5 7 noiembrie, la Giula, se va desfasura manifestarea traditionala "Strangeri de mana", care reprezinta un obicei vechi de prietenie in relatia oraselor Arad si Giula, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Participantii din Arad sunt asteptati la Giula pentru a lua parte la programul cultural organizat cu aceasta ocazie iar trupa de teatru a elevilor de la Liceul "Nicolae Balcescu" din Giula, va prezenta piesa "Gargaunii dragostei" de Iosif Vulcan la Centrul Cultural Roman, incepand cu ora 17. In paralel cu aceasta intalnire, la Giula, va avea loc sarbatoarea "Zilele Culturale Erkel", prilej cu care Filarmonica din Arad, dirijata de maestrul Dorin Frandes, va sustine un concert de muzica clasica la Centrul Cultural Erkel.

 
Turneul Societatii de Radiodifuziune-redactia de teatru in GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :444
Friday, 05 November 2004

Societatea Romana de Radiodifuziune-Bucuresti, Romania - Redactia deTeatru prezinta in sala Institutului Cultural Roman " Titu Maiorescu", pe data de 5 noiembrie, spectacolul "Caviar, vodka si bye - bye", anunta pagina rom2.de.

Spectacolul este prezentat acum, pentru prima data la Berlin, in cadrul unui turneu in mai multe orase ale Germaniei, organizat de "ETW Veranstaltungen".
Piesa lui Gheorghe Astalos face parte dintr-un triptic despre exil din care mai fac parte "Sarea exilului" si "Intoarcerea la matca". Colonelul, Masenka si contesa - rusi albi, exilati la Paris dupa revolutia bolsevica - sunt personajele acestei comedii savuroase, interpretate de un adevarat cvartet de asi ai scenei romanesti.

Totodata Dl. Mircea Hohoiu, anunta romanii din Germania, si nu numai, ca sambata, 6 noiembrie respectivul spectacol va poposii timp de cateva ore si la romanii din Offenbach. Astfel de la ora 19:00 (ora locala), la restaurantul La Terazza din strada Bierbrauerweg nr. 5 va avea loc reprezentatia piesei de teatru de comedie care ii are ca protagonisti pe monstrii sacri ai teatrului de comedie romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, dar si mai tanarul lor coleg Eugen Cristea.

Spectacolul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic al stagiunii 1998 in cadrul Galei UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din Romania) si a efectuat zeci de turnee pe trei continente, de la Viena la Washington si New York, de la Tel Aviv la Madrid si Lisabona, de la Londra, Paris la Sidney si Melbourne.

 
Zece ani de rugaciune pentru romanii din SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :540
Friday, 05 November 2004

Misiunea Ortodoxa Romana Sfintii Trei Ierarhi" din orasul american Seattle aniverseaza zece ani de la infiintare in ziua de 6 noiembrie.

Deceniul de activitate fructuoasa a parohiei va fi organizat de Consiliul Parohial impreuna cu Comitetul de Doamne si se va desfasura in sala de sport a bisericii catolice Pius X din Mountlake Terrace, incepand cu ora 18:00.

Seara va cuprinde o prezentare a misiunii, a unui bilant referitor la cei zece ani de activitate, precum si discutii intre toti membrii comunitatii romanesti care vor participa la intrunire.Tot in cadrul dialogurilor se vor expune si planurile de viitor ale bisericii. Pentru o taxa de intrare de 25 de dolari, invitatii vor putea degusta traditionalele bauturi si feluri de mancare romanesti pe care le pun la dispozitie organizatorii. Sumele stranse cu acesta ocazie vor fi depuse in contul pentru constructia bisericii, informeaza site-ul romanilor in Seattle.

Biserica Ortodoxa Romana cu hramul Sfintii Trei Ierarhi" nu dispune in momentul de fata de un sediu propriu, astfel incat slujbele se desfasoara duminical in incinta Catedralei Ortodoxe Rusa Sfantul Spiridon". Preotul Ioan Catana spera ca in scurt timp sa poata beneficia impreuna cu enoriasii sai de un spatiu care sa le apartina in totalitate si primeste orice fel de donatie care ii va ajuta pe credinciosii romani sa aiba propriul lor lacas de cult.

 
Petrecere romaneasca la VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/ Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 05 November 2004

Mult asteptatul Bal al Toamnei din Parohia Romana Ortodoxa Sfantul Andrei" din Vancouver va fi organizat sambata, 6 noiembrie in Sala Sociala a Bisericii romanesti.

Aceasta va gazdui o petrecere de la care nu vor lipsi mustul, micii si muzica live interpretata de formatia DAcasa. Evenimentul va incepe la ora 18:30, ora locala. Biserica Sfantul Andrei" reprezinta un element important de coeziune pentru comunitatea romanilor din Vancouver, fiind raspunzatoare atat pentru raspandirea si solidificarea credintei ortodoxe romane in sufletul enoriasilor, cat si pentru incercarea de a pastra traditiile si obiceiurile romanesti care trebuie perpetuate. Parintele paroh Ioan Andrisoaia a mai organizat si in trecut astfel de evenimente similare, printre care se numara aniversarile anuale prilejuite de hramul bisericii, Balul Primaverii sau lansari de carte, se arata pe pagina de web a romanilor din regiunea British Columbia.

 
Vizita lui Iurie Rosca in Tarile Baltice continuaPDF Print E-mail
Letonia/ Romanian Global News
Accesari :493
Friday, 05 November 2004

Joi, 4 noiembrie, in cadrul turneului in Tarile Baltice, Iurie Rosca presedintele PPCD si-a inceput vizita in Letonia, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.

Intalnirile la Parlamentul leton au debutat cu discutia purtata cu Janis Reirs, deputat din partea partidului de centru-dreapta New Era, presedinte al Adunarii Parlamentare a Tarilor Baltice. Deputatul leton a facut o prezentare a activitatii legislativului tarii sale, ca si a situatiei calitativ noi, create in aceasta tara dupa aderarea ei la NATO si UE. Acesta a mentionat ca in momentul de fata tara sa a trecut din categoria statelor care se bucurau de ajutor extern in cea care are datoria sa acorde ajutor altor tari. In cadrul Politicii Noilor Vecini, elaborate de UE, dar si din solidaritate cu tarile din Est, Letonia acorda sustinere directa in vederea consolidarii democratiei si a cooperarii regionale Georgiei, Azerbaidjanului si Armeniei, care au initiat crearea unei adunari parlamentare dupa modelul baltic. Autoritatile letone desfasoara o activitate intensa de cooperare cu fortele democratice din Rusia, Ucraina si Belarus, inclusiv prin crearea unor fonduri de sustinere a democratiei. Dl. Janis Reirs a spus in acest sens ca sprijinirea proceselor reformatoare si de integrare europeana in Republica Moldova reprezinta o prioritate in politica externa a Letoniei. Deputatul leton l-a asigurat pe colegul sau de la Chisinau de sprijinul politic al partidului pe care il reprezinta in directia depasirii actualei stari de criza politica si economica si de occidentalizare a tarii.

A urmat intalnirea cu deputatul Marian Bekasov, presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Letonia-Republica Moldova, care a vizitat acum cateva luni Moldova. Cunoscand problemele cu care se confrunta aceasta, deputatul leton si-a aratat disponibilitatea sa contribuie la extinderea relatiilor interparlamentare intre tarile noastre astfel ca acestea sa capete o dimensiune concreta si eficienta. La rugamintea lui Iurie Rosca deputatul leton i-a pus la dispozitie colegului de la Chisinau un sir de acte legislative care vizeaza modul de alegere si competentele sefului statului, regulamentul Parlamentului, legea Guvernului, legea cu privire la securitatea nationala, legea cu privire la politie, alte acte legislative. In opinia liderului crestin-democrat studierea exprientei legislative si implimentarea unor modele noi de legislatie in consens cu normele europene ar permite Republicii Moldova sa faca niste pasi concreti de integrare a tarii in spatiul european. Ca membri ai grupurilor parlamentare de prietenie cei doi deputati au convenit sa intreprinda toate masurile pentru a urgenta deschiderea ambasadei Republicii Moldova la Riga, care ar acoperi la nivel diplomatic Letonia, Estonia, Lituania si Tarile Nordice. La ora actuala exista o intelegere la nivelul conducerii celor doua tari, care au convenit ca partea letona avand o datorie fata de Republica Moldova de un milion de dolari sa ofere in schimbul acestei sume un edificiu adecvat pentru sediul unei ambasade. Rezolvarea cat mai grabnica a acestei probleme ar contribui in mod substantial la dinamizarea raporturilor politice, comerciale si culturale intre Republica Moldova si tarile bazinului Marii Baltice, astfel aparand oportunitatea de valorificare a pietei Uniunii Europene.

Intalnirea cu Aleksandrs Kirsteins, unul dintre conducatorii Partidului Popular Leton, Presedintele Comisiei parlamentare pentru relatii externe si seful delegatiei acestei tari la Adunarea Parlamentara NATO, a aratat deschiderea partenerilor politici ai PPCD fata de eforturile crestin-democratilor din Republica Moldova de democratizare a tarii, de incetare a starii de ocupatie straina si de accedere in NATO si UE. In acest sens Aleksandrs Kirsteins a subliniat ca RM se va bucura si de acum incolo de un sprijin energic pe plan international la toate nivelurile din partea reprezentantilor statului leton, astfel incat sa poata fi depasita starea de impas existenta la ora actuala.

Intrevederea cu Silvia Golde, deputat din partea Partidului Popular Leton, membru al Grupului de Prietenie Letonia-Republica Moldova si secretar pentru relatiile legislativului cu MAE a fost o ocazie de continuare a dialogului initiat acum cateva luni la Chisinau privind modalitatile practice de exercitare a unui lobby pozitiv din partea Letoniei in tarile UE si cele din Nordul continentului in sprijinul Republicii Moldova. Ca fost Ministru al Educatiei si Stiintei Silvia Golde a facut o expunere competenta asupra procesului de reforma in sistemul de invatamant leton. La baza acestor reforme a stat adoptarea unui pachet de legi cum sunt cea privind educatia, invatamantul profesional, scolile generale, invatamantul superior. O realizare importanta o reprezinta reforma in domeniul invatamantului in limbile minoritatilor nationale, la ora actuala statul asigurand finantarea integrala a scolilor care studiaza in opt limbi ale acestor minoritati. Concomitent a fost creat un fond special in care se colecteaza atat bani publici, cat si donatii din partea unor institutii internationale, fundatii sau persoane private destinate studierii limbii letone de catre minoritatile nationale. In domeniul invatamantului superior inca acum zece ani s-a realizat o reforma prin care studiile universitare finantate din bugetul de stat se fac doar in limba letona, paralel existand universitati private care au ca limba de studii engleza, rusa s.a. Incepand cu acest an s-a demarat realizarea treptata a programului de studiere in limba letona in proportie de saizeci la suta de la treapta liceala (clasa a zecea) urmand ca anual numarul de clase care vor studia doar in limba letona doar sa se extinda. Iurie Rosca a opinat ca si Republica Moldova are nevoie de o reforma substantiala in sistemul de invatamant in vederea modernizarii acestui domeniu si a afirmarii limbii de stat in procesul educational si in societate.

Presedintele PPCD a mai avut si o intrevedere deosebita cu membrii Societatii Culturale moldo-letone "Dacia", conduse de Gheorghe Tofan, societate care reuneste peste patru sute de originari din RM.

 
Basarabean campion mondial printre veterani la judoPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :553
Friday, 05 November 2004

Judocanul basarabean, Vitalie Radcicov, a revenit, miercuri, la Chisinau cu titlul de campion mondial printre veterani in limitele categoriei de varsta 60-65 ani.

Competitia s-a desfasurat la Sankt-Petersburg din Rusia. Vitalie Radcicov a concurat in cadrul categoriei de greutate pana la 73 kilograme, invingand in toate meciurile disputate. Performerul este elevul antrenorului emerit Andrei Doga. El este multiplu campion national la sambo. Vitalie Radcicov a obtinut pentru prima data in istoria judoului din Basarabia un titlu de campion mondial printre veterani.In 2003 trei fosti campioni nationali la judo, Vasile Dudus (66 kg), Constantin Mereacre (81 kg) si Alexandru Popov (100 kg) au devenit medaliati cu argint la prima editie a Campionatelor Europene pentru veterani, desfasurata in Ungaria, anunta presa basarabeana.

 
Festivalul Recoltei in BirminghamPDF Print E-mail
Birmingham, Anglia/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 05 November 2004

Fundatia de Arta Anglo-Romana Dacia din Birmingham organizeaza in ziua de 6 noiembrie cea de-a sasea editie a Festivalului Recoltei.

Sala Walker din localitatea engleza va fi locul in care participantii vor putea admira costumele populare romanesti, expozitia de cosuri pline cu roade ale toamnei si un spectacol live. Fondurile care se vor strange incepand cu ora 18:30 vor fi folosite pentru a ajuta persoanele in varsta din Romania care nu dispun de posibilitati materiale necesare existentei zilnice.

Organizatoarea evenimentului britanic, Fundatia Dacia, a fost infiintata in anul 1998 la initiativa unui grup mixt de romani si de englezi, cu scopul de a promova prietenia si intelegerea dintre cele doua tari, informeaza pagina de web a acesteia. De asemenea, fundatia este o organizatie non-profit, voluntara, non-guvernamentala si fara apartenenta religioasa. Pe parcursul existentei sale, Dacia a reusit sa desfasoare o serie de activitati culturale si sociale in ambele tari pentru a populariza fenomenul cultural al fiecarei parti implicate in proiect. Una dintre cele mai importante actiuni intreprinse este si programul Engleza pentru toti", prin care se incearca promovarea si oferirea instrumentelor necesare studierii limbii engleze in Romania.

Fundatia Dacia este deschisa spre orice fel de colaborare care este apropiata de specificul ei si primeste, totodata, in interiorul organizatiei si noi membri.

 
Lansare de carte romaneasca la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/ Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 05 November 2004

Scriitorul roman Liviu Georgescu isi lanseaza pe data de 6 noiembrie cartea Ochiul Miriapod" la Sala Auditorium din cadrul Centrul Cultural Roman de la New York.

Poet, pictor, violonist si medic in acelasi timp, multitalentatul autor s-a nascut in Bucuresti si a publicat mai multe volume de poezii in tara si in strainatate. Stabilit in Statele Unite ale Americii, el este membru al Academiei Poetilor Americani si al unor asociatii si organizatii literare. Liviu Georgescu a castigat pentru doua dintre cartile sale Premiul National de Poezie in Romania, iar in anul 2002 a obtinut si aprecierea juriilor straine, primind din partea unei celebre case de editura din SUA un contract de publicare a unui volum de poezii. Acest contract a reprezentat pentru poet a doua carte publicata pe taram american, dupa aparitia pe piata din Statele Unite a unui prim volum de poezii ce avea sa fie urmat de alte doua aparitii editoriale.

 
Evenimente culturale romanesti la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/ Romanian Global News
Accesari :524
Friday, 05 November 2004

Zilele Culturii Romane "Arta de Toamna: Romania" au loc la Viena, la Centrul pentru Clienti din cadrul bancii Austria Creditanstalt (BA-CA), intre 5 si 14 noiembrie, in cooperare cu asociatia "Vechea Fierarie" din Viena.

Cu ocazia acestei noi initiative, banca Austria Creditanstalt ofera o antologie asupra artei de actualitate din tara est-europeana Romania.

BA-CA aduce, cu ocazia Zilelor Culturii Romane "Arta de toamna" si alte evenimente culturale in Viena, din spatiul est-european: in cadrul acestei saptamani de cultura romaneasca, care va fi realizata in cooperare cu Ambasada Romana si Asociatia Artistica din Viena "Vechea Fierarie", vor putea fi vizitate o serie de expozitii, concerte si lecturi ale artistilor romani de prima mana. Printre acestia se numara artistul plastic Mircea Stanescu, Orchestra Nationala Radio din Romania, pictorita Ioana Craciun Dobrescu si interpreta de jazz Teodora Enache si Trio Marius Mihalache.

Ca unul dintre grupurile bancare de marca in Europa Centrala si de Est, Banca Austria Creditanstalt si-a extins activitatile de sponsorizare in aceste zone. Astfel, banca, impreuna cu Filarmonica din Viena au infiintat Forumul Muzical Trenta, un curs pentru tinerii muzicieni talentati. BA-CA prezinta artisti tineri, formati in Europa de Est, impreuna cu Siemens Austria si Expozitia CENTRAL. De asemenea, seria de literatura bilingva "EditionZwei" va face pentru prima data cunoscute creatiile autorilor est-europeni, in zonele de limba germana.

Programul complet, cu lecturi si concerte pot fi gasite pe homepage-ul BA-CA, www.ba-ca.com, la rubrica firme/evenimente/Austria.

Vineri 5 noiembrie, ora 19.30 va avea loc un concert al Orchestrei Nationale Radio din Romania, cu ocazia deschiderii zilelor culturi romanesti din Viena, la Casa Vieneza de Concerte, in sala Mozart. Din program: Rapsodia Romana, de George Enescu si Concert in sol minor, opus 26 pentru Vioara si Orchestra, de Max Bruch. Dirijor- Mendi Rodan. Solist - Alexandru Tomescu vioara.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions