Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
Prezentari serigrafice pentru studentii timisoreni la arte plasticePDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :394
Thursday, 04 November 2004

Artistul francez Eric Linard va sustine in Romania o serie de conferinte la Facultatea de Arte Plastice din Timisoara, in colaborare cu Centrul Cultural Francez din localitatea de pe malul Begai.

Studentii si cadrele didactice banatene vor mai putea vedea in cadrul evenimentului organizat in orasul lor si expozitia 30 de ani de stampe", vernisata la Centrul Cultural Francez, si il vor putea interpela personal pe expozant la sediul Cafenelei Artistice din Arad.

Eric Linard si-a infiintat in anul 1970 propria casa de editura la Strasbourg si, incepand de atunci, s-a dedicat in intregime serigrafiei, litografiei si gravurii. Artistul are inscrisi sub auspiciile casei sale editoriale peste 70 de artisti din Franta si din strainatate, carora le-a pus la dispozitie atelierele sale de creatie care se afla in mijlocul naturii.

 
Seminar pe tema infractionalitatii transfrontaliere la RadautiPDF Print E-mail
Radauti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Thursday, 04 November 2004
Zilele trecute a avut loc la Radauti seminarul cu tema Activitati de combatere a actelor infractionale transfrontaliere Modalitati de disimulare a stupefiantelor in mijloacele de transport - calatori si marfa.

Subiectul de discutii a fost initiat de catre Directia de combatere a infractionalitatii transfrontaliere din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Alaturi de atasatul vamal al S.U.A. La activitatea respectiva a mai participat, alaturi de atasatul vamal al S.U.A. in Romania, seful Directiei de combatere a infractionalitatii transfrontaliere din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si ofiteri specialisti in combatetrea traficului de stupefiante din structurile Politiei de Frontiera, lucratori vamali de la birourile din Siret, Dornesti, Suceava si Cimpulung Moldovenesc, cit si un grup de zece ofiteri ucraineni de la Detasamentul de Graniceri Cernauti. In cadrul dezbaterilor au fost prezentate: modalitatile de ascundere a drogurilor, cu care se confrunta organele de frontiera ale S.U.A. la granita cu Mexicul si elementele de baza ce trebuie avute in vedere pentru declansarea controlului total al persoanelor si mijloacelor de transport, precum si mijloacele tehnice utilizate la controlul antidrog, mijloace care vor intra in scurt timp si in dotarea politiei de frontiera la granita cu Ucraina.

 
Donatie americana pentru bolnavii cardiaci din ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :499
Thursday, 04 November 2004
Clinica Medicala I din municipiul Cluj-Napoca a primit din partea organizatiei americane Assist International o statie de monitorizare in valoare de 300.000 de dolari pentru pacientii care sunt internati la sectia de Cardiologie a acesteia.

 Assist International este la a doua donatie de acest fel pe care o face institutiei medicale clujene, dupa ce acum zece ani tot americanii au oferit clinicii o statie similara care fusese utilizata in Statele Unite timp de 12 ani, se arata in cotidianul Monitorul de Cluj.

In anul 2003, presedintele organizatiei americane a fost surprins sa constate ca statia donata in trecut era inca in stare buna de functionare. Totusi, el a considerat ca institutia clujeana mai are nevoie si de alt ajutor, si astfel a trimis in localitatea romaneasca sase monitoare conectate la o statie centrala, sase monitoare individuale si un post de telemetrie cu ajutorul caruia bolnavul poate fi urmarit pe o raza de 30 de metri, aceasta aparatura medicala apartinand unor spitale din statul California.

Donatia este cu atat mai importabta, cu cat permite inregistrarea, stocarea si semnalizarea sonora a oricaror modificari ce se ivesc la nivelul ritmului cardiac.

 
Acorduri muzicale americane la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Thursday, 04 November 2004
Cea de-a sasea editie a Festivalului de Muzica Americana si-a deschis ieri portile la casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca.

Evenimentul muzical se va desfasura in perioada 4 - 6 noiembrie si este organizat de Consiliul Judetean Cluj, Filarmonica de stat Transilvanis si Agentia de publicitate Ad(d)veritas.

Melomanii pot asculta in cadrul celor patru zile de concerte americane diverse interpretari corale si orchestrale ale unor teme muzicale din filme mai mult sau mai putin cunoscute pentru publicul roman: Lista lui Schindler. Harry Potter, The Patriot, Star Wars, E.T., Raiders of the Lost Arck: Raiders March sau Catch Me If You Can , informeaza Monitorul de Cluj.

Muzica serilor de festival va fi interpretata de Corul si de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Transilvania si de invitati americani, printre care se afla saxofonistul Doug Masec si violoncelistul Matt Haimovitz. De asemenea, serile concertistice vor beneficia si de prezenta unor dirijori americani precum Jeffrey Berstein, si Rachel Worby.

Festivalul de muzica americana moderna si contemporana de la Cluj a devenit o manifestare de referinta, reusind sa stranga in fiecare an sute de spectatori iubitori ai genului. Manifestarea culturala va fi, in premiera, dusa si in Franta, unde se va organiza prima editie a festivalului in orasul Nantes.

 
Drumul Vinului in Romania va fi parcurs si de germaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Thursday, 04 November 2004
Cartea "Drumul Vinului in Romania" a fost lansata ieri la Concursul International de Vinuri Bucuresti 2004 cu sprijinul programului de ajutor economic al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

In paginile cartii sunt prezentate amanuntit sase trasee viticole importante din Romania, in vederea popularizarii externe a turismului de acest fel din tara noastra. Cartea a fost tiparita in prima faza in 4000 de exemplare destinate pietei externe si in 1000 de bucati pentru piata interna. Totodata, aceasta a fost editata in doua variante lingvistice, in limbile germana si romana, deoarece va fi lansata si la Ambasada Romaniei din Berlin pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, si la consulatele romane de la Bonn si Munchen pe 7 decembrie.

 
Duet roman-francez pe scena din ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/ Romanian Global News
Accesari :404
Thursday, 04 November 2004
Sala Radio din Cluj-Napoca gazduieste in aceasta seara incepand cu ora 18:00 un concert al tandemului format din violonista romanca Clara Cernat si pianistul francez Thierry Huillet.

Acestia vor interpreta lucrari  compuse de Felix Mendelssohn-Bartoldy, Frederic Chopin, Enrique Granados, Franz Liszt si Robert Schumann. Cei doi muzicieni sunt absolventi de studii superioare in domeniu in tarile lor si castigatori ai unor importante premii la concursuri interne si internationale.

Cu o bogata activitate solistica desfasurata in plan personal, acestia au hotarat in anul 1996 sa-si alature calitatile interpretative sub forma unui duet pentru a amplifica talentul existent, informeaza Centrul Cultural Francez din Cluj.

Succesul inregistrat inca de la primele lor aparitii impreuna s-a concretizat ulterior in editarea mai multor CD-uri, concerte la Paris, Bucuresti, Toulouse, Sevilia, Barcelona, Granada, Kuala Lumpur, Malaga si Santander, precum si in participari la diferite emisiuni de radio si televiziune din Romania, Elvetia si Franta. Cei doi formeaza un cuplu nu numai pe scena, ci si in viata de zi cu zi.

Clara Cernat a debutat la varsta de 15 ani ca solista a Orchestrei Simfonice din Arad si a obtinut pe parcursul carierei sale cinci mari premii  internationale in Franta, Italia si Germania. In prezent este profesoara la Conservatorul National Regional si la Centrul de Studii Muzicale Superioare din Toulouse. Partenerul sau de viata a dat dovada de aceeasi maturizare muzicala precoce, fiind admis la Conservatorul National de Muzica din Paris pe cand avea doar 15 ani. Ca si Clara, el a participat la foarte multe concursuri si concerte in Franta si in strainatate, reusind sa se impuna ca un nume de marca in domeniu.

 
Iurie Rosca a avut intalniri la varf in EstoniaPDF Print E-mail
Estonia/Romanian Global News
Accesari :388
Thursday, 04 November 2004

Presedintele PPCD Iurie Rosca a avut, marti, 3 noiembrie, o intrevedere cu seful delegatiei nationale a Estoniei la Adunarea Parlamentara a NATO, membru al Comisiei Parlamentare de Aparare, Tiit Matsulevits, cu care a discutat despre situatia politica din Republica Moldova, staruind, in special, asupra chestiunii prezentei militare rusesti si asupra functionarii institutiilor democratice, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

Ca fost ambasador in Rusia si Ucraina, Tiit Matsulevits a dat dovada de o cunoastere profunda a conflictului din Transnistria. Astfel, Matsulevits a aratat ca atat Estonia, cat si Alianta Nord-Atlantica pledeaza ferm pentru retragerea completa si neconditionata a trupelor rusesti de ocupatie de pe teritoriul Republicii Moldova, mentionand ca Ucrainei ii revine un rol aparte in sprijinirea eforturilor conducerii de la Chisinau de restabilire a unitatii teritoriale si in procesul de preluare a controlului legal asupra zonei secesioniste.

In context, Iurie Rosca si-a manifestat regretul pentru rezervele Kievului fata de initiativele Chisinaului de instalare a unor posturi vamale mixte moldo-ucrainene pe portiunea frontierei comune, masura ce ar permite curmarea contrabandei si a exportului ilegal de marfuri. Presedintele PPCD a accentuat ca, la Chisinau, sunt asteptate cu deosebit interes rezultatele alegerilor prezidentiale din Ucraina, care sa conduca spre o cooperare mai eficienta intre cele doua tari in combaterea traficului ilegal de armament si marfuri si, implicit, a crimei organizate.

Tiit Matsulevits l-a asigurat pe liderul Opozitiei de la Chisinau ca in Estonia exista o preocupare deosebita pentru modul in care autoritatile comuniste din Republica Moldova exercita puterea, comitand incalcari inadmisibile ale normelor democratice. In opinia deputatului estonian, aceasta situatie submineaza autoritatea tarii pe plan extern si compromite discursul prooccidental al guvernantilor. El a adus exemplul Estoniei, unde succesele economice sunt legate in mod direct de gradul de democratizare a societatii si de asigurare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In opinia lui Matsulevits, un stat guvernat in mod antidemocratic nu poate fi decat sarac, dominat de coruptie si abuzuri, in timp ce o tara cu cetateni liberi de teroarea aparatului de stat si ghidati de suprematia legii reuseste sa atinga rezultate economice si un nivel de viata remarcabile.

In aceeasi zi, liderul PPCD a avut o intrevedere si cu presedintele grupului parlamentar al partidului "Res Publica", aflat la guvernare, Siim Kiisler. Trecand in revista similitudinea problemelor pe care le-a infruntat Estonia in perioada de tranzitie si care urmeaza inca a fi depasite de catre Republica Moldova, Siim Kiisler si-a aratat disponibilitatea de a impartasi experienta legislativa a tarii sale care este recunoscuta ca lider al procesului de tranzitie in spatiul post-sovietic.

Potrivit lui Siim Kiisler, incetarea starii de ocupatie straina si afirmarea noului stat independent ar fi fost imposibila fara demolarea structurilor politice si de securitate sovietice si inlocuirea lor cu institutii puternice ale statului de drept. In acest sens, reforma legislativa, reorganizarea structurilor guvernamentale, judiciare si de securitate, precum si consolidarea institutiilor mass-media independente au fost masurile-cheie care s-au aflat in atentia politicienilor din aceasta tara. In spiritul solidaritatii democratilor, Siim Kiisler s-a angajat sa sprijine, pe toate caile, efortul Opozitiei democratice din Republica Moldova pentru depasirea actualei situatii si dinamizarea proceselor de reforma si de integrare euro-atlantica.

La sediul partidului "Pro Patria", Iurie Rosca a sustinut o conferinta de presa, raspunzand la numeroase intrebari ale jurnalistilor din Estonia.

Intalnirea presedintelui PPCD cu ministrul de Externe al Estoniei, Kristiina Ojuland, a fost un bun prilej de abordare a problemelor pe care le intampina Republica Moldova in calea apropierii de organismele europene si a transformarilor economice si democratice ca elemente indispensabile in dialogul cu partenerii occidentali. Sefa diplomatiei estoniene a subliniat ca tara sa priveste cu simpatie Republica Moldova, care are un destin istoric comun cu cel al tarii sale, Estonia fiind deschisa pentru acordarea unui ajutor substantial in depasirea dificultatilor pe care le intampina la ora actuala Republica Moldova pentru a-i inlesni perspectiva europeana. In context, Kristiina Ojuland a mentionat ca abandonarea modelului si a practicii comuniste, ca si inlaturarea presiunilor externe de ordin politico-militar si energetic, care impiedica Republica Moldova sa inregistreze o crestere economica solida si o consolidare a unui regim democratic, reprezinta cateva elemente de baza, in stare sa scoata Republica Moldova din impas. In timp ce Estonia a manifestat, pe parcursul intregii perioade de dupa restabilirea independentei, o vointa ferma de a parasi spatiul ex-sovietic in favoarea accederii in NATO si UE, Republica Moldova s-a dovedit a fi mult mai ezitanta in acest sens. In viziunea Kristiinei Ojuland, sprijinul neconditionat al Estoniei, ca si al celorlalte tari-membre ale UE a intentiilor Republicii Moldova de apropiere de structurile europene poate fi eficient doar in masura in care insasi societatea moldoveneasca va manifesta o vointa politica ferma, iar politicienii prooccidentali vor sti sa desfasoare o activitate intensa pe plan extern pentru a convinge partenerii de seriozitatea optiunii proeuropene.

 
Rugbistii basarabeni au invins reprezentativa DanemarceiPDF Print E-mail
Odense, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :507
Thursday, 04 November 2004

Selectionata de rugby a Republicii Moldova a invins la Odense cu scorul de 20-11 (3-11) reprezentativa Danemarcei in cadrul preliminariilor Campionatului Mondial-2007 (grupa B).

La 13 noiembrie, moldovenii vor gazdui pe stadionul republican favorita grupei, selectionata Germaniei. Din grupa B mai fac parte echipele din Luxemburg si Austria. La 16 aprilie 2005, selectionata basarabeana va juca pe teren propriu cu selectionata Luxemburgului, iar la 30 aprilie 2005 va disputa in deplasare meciul contra Austriei. In faza urmatoare a competitiei se califica primele doua clasate.

Presedintele Federatiei de rugby de la Chisinau Boris Iacob este de parere ca meciul cu Germania va fi "crucial pentru calificare". Conform rating-ului, Germania ocupa locul 29 in lume (9 in Europa), iar Republica Moldova - locul 37 in lume si 17 in Europa.

Antrenorul principal ale selectionatei de rugby basarabene Vasile Revenco a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "daca pregatim bine tactic meciul, putem bate Germania". La randul sau, secretarul general al Federatiei de rugby Oleg Sadovici a declarat ca "danezii au fost socati de ceia ce s-a intamplat in repriza secunda, cand rugbystii moldoveni au reusit sa inscrie trei eseuri si sa rastoarne situatia de pe tabela de marcaj".

In componenta selectionatei din Basarabia au evoluat 8 stranieri. Alexei Cotruta si Vadim Cobilas au devenit anul acesta campioni ai Rusiei in componenta echipei VVA Monino. Oleg Chitan, Veaceslav Titica, Viorel Gutu, Alexandru Siscan si Dumitru Vasilachi joaca la Slava Moscova, iar Andrei Romanov evolueaza la Dinamo Bucuresti.

 
Putin are un Ianukovici si la Chisinau, sustine Petru BogatuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :547
Thursday, 04 November 2004

Serafim Urechean a dovedit ca este "o versiune moldoveneasca" a favoritului rus din Ucraina Victor Ianukovici, sustine editorialistul de a "Flux" Petru Bogatu, comentand in editia de marti a cotidianului recenta vizita a primarului la Kiev.

Potrivit lui Bogatu, acceptand sa ia parte, in ajunul alegerilor, la show-ul politic pro-Ianukovici, Urechean s-a postat de partea Rusiei si, in acelasi timp, impotriva lui Iuscenko si a Occidentului. "Unde mai pui ca seful nedeclarat al staff-ului electoral al lui Ianukovici, Gleb Pavlovski, urmeaza ulterior sa se posteze in fruntea echipei lui Urechean", scrie comentatorul, fiind de parere ca in situatia in care liderul BMD s-a pomenit in aceeasi barca cu pretendentul pro-rus la presedintia Ucrainei, pe care Occidentul il contesta si il acuza de trucarea scrutinului, similitudinile sunt de neevitat.

Astfel, in opinia lui Bogatu, se impun paralelele intre clanurile oligarhice din Donetk si lumea afacerilor care graviteaza in jurul lui Urechean, intre discursul anti-NATO al premierului ucrainean si parerile potrivnice integrarii euro-atlantice ale primarului de Chisinau, intre mesajele politice pro-ruse ale celor doi, intre pozitiile lor echivoce fata de problema transnistreana. "Prelungind firul comparatiilor, la ce ar trebui, deci, sa ne asteptam in viitoarea cursa electorala din Republica Moldova? La implicarea directa a lui Putin, ca in cazul Ianukovici, in favoarea politicianului sau preferat? La promisiunea primarului Chisinaului, preluata de la premierul ucrainean, de a decreta limba rusa drept cea de-a doua limba de stat? La masluirea scrutinului ca in tara vecina?", intreaba Petru Bogatu.

 

 

 

 

 
Problemele studentilor romani din afara granitelor continuaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1032
Thursday, 04 November 2004

Problemele studentilor romani din afara granitelor nu sunt solutionate. Redam mai jos comunicatul de presa semnat de liderii organizatiilor studentesti, trimis la redactia Romanian Global News, privind situatia actuala a acestor tineri.

Comunicat de presa

 

In urma nesolutionarii revendicarilor propuse de catre liderii organizatiilor studentilor romani de pretutindeni, intruniti la Bucuresti in perioada 9-13 octombrie 2004, a fost facut un apel repetat catre Guvernul Romaniei in vederea solutionarii definitive a problemelor mentionate mai jos.

Desi am fost asigurati ca revendicarile noastre vor fi solutionate in regim de urgenta, constatam o neglijare a anumitor aspecte de catre autoritati, fapt ce creeaza tensiuni in randurile studentilor. Liderii studentilor romani de pretutindeni asteapta, de aproape doua saptamani, in Bucuresti, solutionarea acestor revendicari, dat fiind faptul ca sunt presati din teritoriu.

 

I Probleme nesolutionate/ solutionate partial:

- Returnarea taxei de 3.942.500 lei (contravaloarea taxei pentru noul permis de sedere temporara) pentru toti etnicii romani din afara granitelor, implicati in sistemul de invatamant romanesc, care au achitat aceasta suma inainte de semnarea protocolului;

- Eliminarea taxei consulare de 60 USD pentru etnicii romani nebursieri implicati in sistemul de invatamant de stat si privat din Romania;

- Descentralizarea procesului de eliberare a adeverintelor, care atesta implicarea studentilor etnici romani in sistemul de invatamant romanesc, eliminandu-se astfel obligativitatea prezentarii de catre acestia a garantiei bancare de  250 EURO / luna,  2500 EURO / an;

- Prelungirea termenului de depunere a dosarelor pana la data de 01.12.2004 si neaplicarea amenzilor in aceasta terioada.

II Problema burselor de studii

- Indexarea cuantumului burselor, in raport cu evolutia costului minim de consum pentru bursierii statului roman, care sa fie pus in aplicare incepand cu 15 septembrie pentru elevi / 1 octombrie 2004 pentru studenti, masteranzi, rezidenti si doctoranzi.

 

Organizatii semnatare:

Grupul de Initiativa Basarabeana - Cluj-Napoca,

Asociatia Culturala Basarabia-Bucovina - Cluj-Napoca

Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni  Stefan cel Mare si Sfant" - Galati,

Liga Studentilor si Elevilor Romani din Basarabia si Bucovina - Suceava,

Organizatia Studentilor Romani de Pretutindeni - Timisoara,

Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni - Bucuresti,

Organizatia Studentilor Basarabeni - Timisoara,

Grupul de Atitudine Civica - Bucuresti,

Asociatia Hyde Park Bucuresti.

 

Persoane de contact:

Tudoroi Aurel      tel.: 0724402332;

Leapciu Valeriu  tel.: 0745912123;

Brega Ghenadie tel.: 0745435321.

 

 
Veniti in ospetie...la StrojinetPDF Print E-mail
Strojinet, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :976
Thursday, 04 November 2004
Strojinetul, locuit si in zilele de azi de romani, dar de cei care au ramas in afara tarii mame si au acum cetatenie ucraineana, ni-l prezinta o femeie tanara care viziteaza acest pamant instrainat si scrie despre locuitorii lui pentru a nu fi uitati de fratii lor din Romania.

Malina Anitoaei, fiind din Romania, are placerea de a merge la manifestarile organizate de romanii din Bucovina de nord. Ea transmite atmosfera de acolo si cititorilor Romanian Global News:

Daca ajungi in orasul Storojinet, in nordul Bucovinei, poti lua pulsul asezarii, mai pe indelete, cum s-ar spune, plimbandu-te prin cele doua bazaruri. Pe alocuri, cladirile isi tradeaza apartenenta reala prin ingemanarea cu imobilele din Radauti, din Siret ori din Burdujenii Sucevei. In bazarul mare, negustorii isi vand marfa aranjata pe foi de hartie, intinse direct pe pamant, sau pe tarabele modeste, legiferandu-se parca amestecul de talcioc si gradina publica. Din capatul scarilor, lipseste doar fanfara, care ar putea da tonul unor ascunse ganduri comune In inimile miilor de romani, locuitori ai asezarii, o cheie secreta da semne sa se rasuceasca in asteptarea vreunui dirijor cutezator. Cum intri in bazar, nea Ghita,  Ghidul, cum ii spun oamenii locului, te secundeaza in tacere, cu loialitate. Daca nu ti se raspunde in limba romana, nea Ghita isi joaca prompt rolul de translator de ocazie si, in cazul in care comerciantul si cumparatorul bat palma, barbatul nu refuza o cota parte a afacerii, investita de obicei intr-o portie de rachiu piparat (si ce bun e rachiul dupa atata umblatura!). Ghidul, om cumsecade, poarta o jiletca roasa pe la buzunare si o caciula patratoasa, are papuci buni de dus la muzeu, in schimb cunoaste patru limbi. Care va sa zica omul ii dirijeaza prin hatisurile tarabelor pe rusi, poloni, romani si chiar pe ucrainenii veniti de departe. Iar daca valoarea unei calatorii se masoara cu amintirile care iti raman depozitate, trecand prin Storojinet, trebuie neaparat sa-l cunosti si pe protopopul Dumitru Covalciuc, un barbat cu suflet mare si minte agera, cu zambet blajin, pentru care expresia Mai veniti in ospetie nu este doar o formula de protocol. Chiar daca te-a vazut prima oara,  cucernicia sa te primeste de parca te-ar cunoaste de-o viata. Si cum sa nu te simti acasa, la Storojinet, cand vezi pe strazi femei cu basmale visinii si inflorate sau cand un copil alearga dupa un pisoi naravas, iar mama isi dojeneste odrasla in limba romana

 

 
Noul preot de la Biserica Invierea Domnului se adreseaza enoriasilorPDF Print E-mail
Sacramento, SUA/ Romanian Global News
Accesari :687
Thursday, 04 November 2004

Parohia ortodoxa romana "Invierea Domnului" din Sacramento, Statele Unite ale Americii, are, incepand din data de 3 noiembrie, un nou preot desemnat sa slujesca temporar pana la definitivarea numirii unui paroh permanent.

Inalt Prea Sfintitul Nicolae Condrea, Arhiepiscop al Americii si Canadei, l-a numit pe parintele Gheorghe Naghi ca slujitor al bisericii americane, dupa ce fostul paroh, Parintele Arhimandrit Vichentie Punguta, a primit functia de staret al Manastirii "Sfantul Dumitru" din New York. Cu aceasta ocazie, noul preot din Sacramento a trimis o scrisoare catre credinciosii sai din parohie pe care ii cunoaste inca de la prima sa vizita in localitate in anul 1992, cand a avut bucuria sa-i intalneasca pentru prima oara pe acesti romanii dornici sa aiba propriul lor loc de rugaciune.

Prin intermediul episolei adresate in mod direct acestora, parintele Naghi rememoreaza cateva evenimente importante din trecut, care il leaga de romanii din Sacramento si care il determina sa creada ca sederea lui, indiferent de durata ei, va fi una fructoasa si benefica pentru parohie.

Daca dupa un numar de zece ani de la intrevedere visul enoriasilor s-a implinit si in 2002 au reusit sa infiinteze Biserica Invierea Domnului", astazi se vad pusi in fata unei provocari mai mari, aceea de a construi un adevarat lacas de cult pe terenul propriu si cu aprobari deja obtinute. Viitorul complex romanesc care se va ridica cu ajutorul celor peste 100 de credinciosi va fi un punct de referinta pentru romanii din comunitatile de la Sacramento si de la Oakland-Hayward, se arata pe site-ul bisericii.

Parintele Gheorghe Naghi spera ca lucrarile deja incepute sa fie continuate in aceeasi maniera pozitiva si de Prea Sfintia Sa. De asemenea, acesta face apel in acest sens la orice persoana de buna credinta care vrea sa sprijine cu o suma cat de mica finalizarea edificiului.

 
Vernisaj de expozitie romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
Port Moody, Canada/Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 04 November 2004
Artistul roman Nicolae Stoica Nuca inaugureaza in seara zilei de 5 noiembrie expozitia de pictura si tapiterie Feeling, Wishes and Reality, inclusa in cadrul seriilor de arta contemporana internationala de la Rocky Point Art Gallery din Port Moody, Canada.

Operele pictorului au ca tema principala omul, natura si animalul, care se amesteca intr-un mod delicat, totul pe un fond pastelat de culori care are ca scop eliminarea deranjarii vizuale si emotionale a privitorului.

Lucrarile lui Nicolae Stoica Nuca au fost comparate cu cele ale celebrilor Cezanne si Feininger si l-au facut pe criticul de arta Reinhold Schuster sa declare ca au ca atribut principal inducerea unei stari onirice care te impinge spre calatorii reale si imaginare.

Romanul si-a inceput studiile de specialitate in tara natala, urmand sa si le definitiveze in Germania, locul in care s-a si stabilit din anul 1989. Membru al Asociatiei Nationale a Artistilor Germani, pictorul a expus frecvent in Germania si se poate mandri cu piese personale in colectii private din Romania, Olanda, Canada, Statele Unite ale Americii si Germania, se arata pe pagina de web a artistului.

Expozitia va fi deschisa intre orele 10:30 si 18:00 pana in data de 14 noiembrie 2004.

 
Concert de muzica romano-maghiara in SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :510
Thursday, 04 November 2004
Fundatia Sfantul Nicolae din Seattle organizeaza pe 5 noiembrie la ora 19:30 o seara de muzica clasica si de muzica europeana romaneasca si ungureasca.

Bach, Paganini, Dvorak, Enescu si Monti se vor succeda pe scena primariei din localitate in interpretarea la vioara, a lui Miamon Miller si la tambal, a lui Aleksandr Eppler. In ceea ce priveste muzica romaneasca, acestia vor include in program Suitele Olteneasca, Transilvaneana si Banateana, Invartita, Hora Tiganeasca, Rapsodia Romana, Dobrogeana, Geamparale, Ca la Breaza si Hore Oltenesti.

Concertul va fi precedat de o degustare de vin si de vodca, oferite de o crama din localitate. Fondurile stranse in urma vanzarii biletelor vor fi alocate restaurarii Catedralei Ortodoxe Rusesti Sfantul Nicolae din Seattle.

 
Noua sportivi basarabeni participa la Campionatul de sah din GreciaPDF Print E-mail
Heraklio, Grecia/Romanian Global News
Accesari :504
Thursday, 04 November 2004
Noua sahisti romani din Basarabia vor participa la Campionatele Mondiale pentru cadeti, juniori si tineri, care vor incepe pe data 4 noiembrie la Heraklio (Grecia).

Victor Ciuntu si Diana Baciu vor concura la categoria de varsta pana la 10 ani. Viorel Postolachi si Irina Bulmaga isi vor verifica maiestria printre jucatori in varsta de pana la 12 ani. Vladimir Hamitevici si Irina Vartic si-au anuntat participarea la categoria de varsta pana la 14 ani. Dumitru Bocancea si Stela Untila vor reprezenta Republica Moldova in concursul rezervat jucatorilor pana la 16 ani. Nina Crasnojon va evolua la categoria de varsta pana la 18 ani. Cea mai bine pozitionata sportiva, la startul turneului, dintre membri echipei nationale, este Irina Bulmaga. Ea se afla pe locul opt la coeficientul ELO, printre competitoarele in varsta de pana la 12 ani. Cel mai bun rezultat in cariera sa sportiva este locul cinci la Campionatul European printre sahiste de pana la 10 ani.

 
Protest la Ambasada Federatiei Ruse la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :369
Thursday, 04 November 2004
Profesori, parinti si elevi de la liceele romanesti din Transnistria si de la liceele din Chisinau, alaturi de reprezentanti ai Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Basarabia, au protestat ieri, 3 noiembrie, in fata sediului Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau.

Manifestantii si-au exprimat nemultumirea fata de incalcarea drepturilor copiilor din scolile romanesti din stanga Nistrului, precum si fata de politica Moscovei, care sustine regimul transnistrean. Participantii la protest au purtat pancarte pe care scria "Nenea Putin opriti-l pe nenea Smirnov - noi vrem sa invatam", "politicieni si criminali nu implicati copiii in afaceri murdare". Presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, a declarat in cadrul mitingului ca "Federatia Rusa este singura tara care ar putea solutiona problemele cu care se confrunta scolile cu predare in baza grafiei latine din Transnistria". Luni au demarat lucrarile de reparatie a liceului romanesc de la Tiraspol, care a fost devastat in iulie de militieni transnistreni insa, administratia locala refuza in continuare sa reia furnizarile de apa si curent electric catre liceu. Datorita situatiei create, elevii acestei institutii invata la liceele romanesti aflate in localitatile din vecinatate.

 
O pictorita de origine romana expune la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 04 November 2004
Lucrarile pictoritei elvetiene de origine romana, Rosemarie Huggenberger, vor fi expuse pana la data de 7 noiembrie, in Villa Liebegg Kulturzentrum, din centrul satului Mannedorf, Cantonul Zurich.

Autoarea s-a nascut in Romania si a locuit in primii ani ai vietii, cu intreaga sa familie, la Sibiu. In prezent Rosemarie Huggenberger este pensionara. Printre activitatile in care este angajata, se numara si contributia activa la crearea si conducerea unui orfelinat in Panatau, Judetul Buzau. O serie din tablourile expozitiei sunt puse in vinzare, cu mentiunea ca fondurile vor fi utilizate in scopul sustinerii orfelinatului. In acelasi scop autoarea pune in vanzare numeroase felicitari-unicat. Tablourile Rosemariei Huggenberger sunt in exclusivitate abstracte.  Tablourile artistei, adevarate explozii de culori si energie, insipira forta, optimism si o bucurie de a trai, care ar trebui dezvaluite lumii intregi.

 
Conditiile in care romanii din Germania pot votaPDF Print E-mail
Bonn, Germania/Romanian Global News
Accesari :365
Thursday, 04 November 2004
Consulatul roman din Bonn a anuntat modalitatile in care romanii isi pot exercita dreptul de vot, cu ocazia alegerilor din 28 noiembrie.

Centrele de votare vor fi deschise la consulatele din Bonn si Muenchen, precum si ambasada din Berlin. Sectiile de votare organizate la Ambasadele si Consulatele Generale din Germania si unele dintre tarile vecine, unde eventual cetateni romani vor dori sa voteze, avind in vedere distantele, mai mici decit in cazul deplasarii in Germania (ale caror adrese, telefoane si posibilitati de contactare prin mail, sunt anexate ) vor fi deschise in data de 28 noiembrie 2004, in intervalul 7.00-21.00. Potrivit reglementarilor legale in vigoare, cetatenii romani aflati in strainatate pot vota pe baza pasaportului diplomatic, de serviciu, simplu sau consular, pe care se aplica stampila cu mentiunea ,,Votat, de catre Presedintele Biroului electoral al Sectiei de votare, cu precizarea zilei si lunii in care a avut loc acest scrutin; dupa caz se poate aplica un timbru autocolant, cu mentiunea ,,Votat si data scrutinului.

In cazul in care un cetatean roman nu detine unui pasaport valabil (din cauza expirarii acestuia, pierderii sau deteriorarii), el va putea vota in conditiile prezentarii unui alt act de identitate (Carte de Identitate, Carte de Identitate provizorie, sau Buletin de Identitate) si a completarii unei declaratii pe proprie raspundere, din care sa rezulte ca nu a renuntat la cetatenia romana. Textul acestei declaratii va fi distribuit celor aflati in astfel de situatii de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare in functie de necesitati.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care voteaza in strainatate in baza pasaportului simplu, completeaza o declaratie pe proprie raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul la vot in aceiasi zi, pe baza altui act de identitate.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions