Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Noiembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Cautare
British Council continua Festivalul de Film BritanicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Monday, 01 November 2004
British Council organizeaza in patru mari orase din Romania Festivalul Filmului Britanic, editia 2004, in perioada 29 octombrie - 21 noiembrie.

Aceasta a noua editie va oferi spre vizionare pelicule ale unor artisti consacrati, dar si filme artistice si scurtmetraje ale unor tineri cineasti in plina ascensiune. Proiectiile se vor desfasura la Bucuresti, la Cinema Studio si la sala Elvira Popescu, la Cluj, in sala Cinematografului Arta, la Iasi, la Cinema Republica, si la Timisoara, la Cinema Timis, informeaza pagina de web a Consiliului Britanic.

Festivalul isi propune sa evidentieze contributia britanica adusa cinematografiei europene si nu numai si contine pelicule ce au fost realizate in anii 2003 si 2004.

Cele patru orase alese pentru desfasurarea festivalului sunt, totodata, si locurile unde se afla sediile British Council in Romania. Institutia britanica si-a inaugurat prima filiala in Bucuresti in anul 1938, capitala Romaniei fiind, alaturi de Atena, Cairo, Lisabona si Alexandria, unul dintre primele cinci orase din lume unde s-au deschis astfel de sedii

 

 
Astra Film Fest are un castigatorPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/ Romanian Global News
Accesari :374
Monday, 01 November 2004
Festivalul de film documentar Astra Film Fest a acordat in ultima zi de desfasurare premiile pentru cea de-a saptea editie a sa.

Premiul pentru cel mai bun film a fost castigat de pelicula Dhobighat al italianului Giorgio Gardini. Pelicula italiana descrie o institutie indiana care nu prezinta incredere pentru occidentali, si anume, o spalatorie in aer liber. Subiectul inedit i-a facut pe cei care au jurizat la Festival sa-i acorde cineastului din penisnsula trofeul castigator.

Orasul Sibiu a gazduit manifestarea in perioada 25-30 octombrie si, in afara de prezentarea celor 54 de pelicule inscrise in sectiunile Internationala, Regionala, Romaneasca si Studenteasca, a oferit studentilor, regizorilor, producatorilor si spectatorilor romani si straini sansa de a se intalni si de a face schimburi de idei si pareri.

Astra Film Fest proiecteaza filme documentare si antropologice de pe intreg mapamondul si are sectiuni speciale pentru tarile din estul Europei si din Romania, se arata pe site-ul cultural dordeduca.ro. Anul acesta orasul ardelenesc a beneficiat si de prezenta unor nuem de referinta din domeniul productiei de filme documjentare, printre care s-au aflat reprezentanti ai Universitatii Harvard, ai postului BBC sau ai Colegiului Universitar din Londra.

 

 
Parteneriat romano-german la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/ Romanian Global News
Accesari :358
Monday, 01 November 2004
O importanta delegatie din landul german Sachsen-Anhalt a vizitat judetul Iasi in perioada 28-31 octombrie in vederea crearii unor parteneriate intre cele doua regiuni.

Nemtii s-au aratat interesati de mai multe domenii in care se intrevad posibilitati de incepere a unor afaceri. Agricultura, turismul, mediul, serviciile de salubritate, cresterea animalelor si electronica au fost suficient de interesante pentru investitorii gemani, condusi in Romania de Petra Wernicke, ministrul Agriculturii si Mediului din land. Astfel, o prima actiune in acest sens a constat in semnarea de catre institutia germana a unui acord de colaborare cu Consiliul Judetean Iasi, pentru acordarea de sprijin administratiei judetene si comunale in ceea ce priveste pregatirea cadrelor si colaborarea in domeniul agriculturii si mediului, asa cum a declarat ministrul Petra Wernicke. Colaborarea se va intinde pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii in cazul obtinerii unor rezultate fructuoase, se arata in ziarul Evenimentul.

 
Muzeul de Istorie Roman, prezentat intr-un album europeanPDF Print E-mail
Roman, Romania/ Romanian Global News
Accesari :384
Monday, 01 November 2004
Muzeul de Istorie din Roman, judetul Neamt, se afla pe ultima suta de metri din Proiectul cultural european Gemini, care a inceput in primele luni ale anului si care se afla in momentul de fata aproape de final.

Proiectul respectiv implica realizarea unei lucrari descriptive a muzeului, care va aparea intr-un amplu album international. Directorul institutiei, profesor doctor Vasile Ursachi, a alcatuit, impreuna cu un numar de trei artisti plastici romascani, un material de prezentare a muzeului pe care il conduce, in vederea publicarii in album. Alaturi de Romania, in editia europeana vor mai fi prezentate creatii plastice din Belgia si Italia. De asemenea, lucrarile pe care le-au conceput artistii romani vor fi expuse nu numai la Muzeul de Istorie din localitate, ci si in alte muzee din Biele, Italia, si Amsterdam, Olanda. Expozitiile vor fi vernisate simultan in tarile mentionate in prima parte a lunii decembrie si tot in aceeasi perioada se va edita si albumul ce contine o pagina despre institutia culturala moldoveneasca, informeaza cotidianul moldav Evenimentul.

Muzeul a fost infiintat in data de 1 septembrie 1957 si l-a avut ca director pe profesorul Vasile Ursachi, pe atunci proaspat absolvent al Facultatii de Istorie din Iasi, inca din momentul inaugurarii. Institutia a cunoscut numeroase schimbari din punct de vedere al spatiului de functionare, pana si-a stabilit locul permanent in Casa Nevruzzi. Astazi, expozitia cuprinde 15 sali impartite pe o zona de 700 de metri patrati, oferind vizitatorilor peste 5000 de piese inedite din perioada pietrei cioplite si pana la al doilea razboi mondial.

 
Reuniuni internationale pe tema combaterii coruptiei si crimei organizatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :388
Monday, 01 November 2004
In perioada 2-5 noiembrie 2004 vor avea loc, la Bucuresti, patru reuniuni internationale pe tema combaterii coruptiei si crimei organizate, gazduite de Ministerul Justitiei.

Reprezentanti ai societatii civile, ai societatii academice, ai mediului de afaceri din Romania si din strainatate au fost invitati sa participe in mod activ la dezbaterile care vor avea loc in aceste zile, pe parcursul saptamanii internationale anti-coruptie la Bucuresti. Romania se afla acum in plin proces de reconsiderare si reorientare a experientei acumulate in prevenirea si combaterea coruptiei. Evaluarea impactului Strategiei Nationale Anticoruptie pentru 2001-2004 sta la baza elaborarii unei noi Strategii Nationale. Programul reuniunilor este urmatorul: marti, 2 noiembrie 2004, va avea loc Reuniunea membrilor Initiativei Anticoruptie a Pactului de Stabilitate (SPAI), cu tema Eforturi internationale privind lupta impotriva coruptiei in Romania: realizari, lectii invatate si noi provocari; miercuri, 3 noiembrie 2004, va avea loc la initiativa Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) Reuniunea privind eforturile de lupta impotriva coruptiei in Romania; joi, 4 noiembrie 2004, este programata A VIII-a Reuniune a Comitetului Strategic SPAI; vineri, 5 noiembrie 2004, Ministerul Justitiei va fi gazda celei de A II-a Reuniuni a Grupului de Consultare SEECP pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si a Coruptiei. La aceste dezbateri au fost invitati experti, punctele nationale de contact din statele participante la SEECP (Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Grecia, Macedonia, Romania, Turcia, Serbia si Muntenegru), precum si, ca observatori, Presedintia olandeza a Uniunii Europene, OECD, SPAI, SPOC (Initiativa impotriva Crimei Organizate a Pactului de Stabilitate). Vor fi puse in discutie relatia dintre initiativa SEECP si alte initiative similare la nivel regional si european in domeniul luptei impotriva coruptiei si crimei organizate. Discutiile se vor concentra pe matricea de analiza institutionala si legislativa SEECP, creata si propusa de partea romana dupa o metodologie inspirata din cea folosita la nivel national pentru alcatuirea rapoartelor de progres in punerea in aplicare a obiectivelor stabilite in Strategia Nationala Anticoruptie pentru perioada 2001 2004. De asemenea, va fi discutat proiectul de raport propus de partea romana privind situatia din regiune in domeniul combaterii crimei organizate si a coruptiei. Acest raport va fi prezentat, in premiera, de presedintia romana in exercitiu a SEECP la Reuniunea Ministeriala JAI din cadrul Forumului UE Balcanii de Vest (Bruxelles, 3 decembrie 2004). Prezentarea acestui raport va avea semnificatia dezvoltarii coeziunii regionale la nivel tehnic si politic, fiind pentru prima oara cand regiunea va vorbi prin intermediul unei singure voci, venita din interiorul regiunii, se rata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

 
Elevii romani la studii in SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :520
Monday, 01 November 2004
Elevii romani vor avea ocazia sa studieze un an academic intr-un liceu nou din SUA. In acest fel isi vor perfectiona cunostintele de limba engleza si vor trai experienta unui an petrecut intr-o comunitate americana.

An academic intr-un liceu public din Statele Unite este un program al Centrului de Educatie Internationala Romania, care ofera posibilitatea elevilor de liceu din Romania si Republica Moldova, sa studieze un an scolar intr-un liceu public din Statele Unite.

Elevii care doresc sa se inscrie trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani in momentul inceperii programului. Elevii trebuie sa fi studiat limba engleza pentru cel putin trei ani (in liceu, scoala generala sau intr-o scoala de limbi straine). Ei trebuie sa demonstreze ca au suficiente abilitati de intelegere si comunicare in limba engleza pentru a se descurca intr-un liceu si intr-o familie din Statele Unite. Centrul de Educatie Internationala va administra un test de limba engleza, pentru a determina nivelul cunostintelor elevilor. Elevii trebuie sa fi avut rezultate bune la invatatura in ultimii 3 ani de studii. Ei trebuie sa prezinte foaia matricola pentru anul curent si pentru cei 2 ani precedenti. Elevii trebuie sa fi obtinut in anul curent si in cei 2 ani precedenti media generala minim 7,50 (corespunzatoare punctajului C+ din sistemul american de notare). Elevii trebuie sa demonstreze calitati personale necesare parcurgerii unui an scolar departe de casa. Aceste calitati includ maturitate, flexibilitate, deschidere, onestitate, integritate si responsabilitate. Evaluarea calitatilor personale se va realiza in cadrul unui interviu personal, prin discutii cu parintii si prin evaluarea referintelor de la profesori. Decizia finala de acceptare a elevului apartine reprezentantilor Centrului de Educatie Internationala Romania. Sistemul de invatamant American permite studiul a sase discipline, dintre care Istoria Statelor Unite, Limba Engleza si un sport la alegere (baschet, inot, fitness subacvatic, etc.) sunt obligatorii. Celelate obiecte pot fi alese de fiecare elev in functie de preferintele personale (matematica, fizica, chimie, spaniola, germana, journalism, biologie, USA Government, Economie Politica, Geografie, Psihologie). De asemenea, elevul va trebui sa aleaga un numar de discipline facultative sau activitati voluntare (ca de exemplu: lectii de actorie, hipism, reportaje pentru revista scolii, formatii de muzica, diferite cluburi, lucru la biblioteca scolii, etc.). Tinerii au obligatia de a restitui o parte din timpul, energia si abilitatile personale, comunitatii care ii va gazdui. Participantii vor putea realiza acest lucru cu ajutorul Proiectului de Sprijin Comunitar. Ei vor trebui sa acorde cel putin 2 zile pe luna acestui proiect, urmand sa primeasca Certificatului de Absolvire a Programului An academic intr-un liceu public din Statele Unite. Exemple ale implicarii elevilor in Proiectul de Sprijin Comunitar sunt: voluntariat intr-o organizatie a administratiei locale, voluntariat intr-o organizatie de conservare a mediului inconjurator, voluntariat intr-o organizatie de sprijin a persoanelor aflate in dificultate. Aceste actiuni vor fi apreciate de catre National Wildlife Federation, the Environmental Protection Agency, Green Harbors, Greenpeace si multe altele. Programul se incheie oficial la doua saptamani dupa ultima zi de scoala. Dupa incheierea acestei perioade de doua saptamani, esti obligat sa parasesti tara in termen de 30 de zile. Daca parasesti familia gazda mai devreme, perioada celor 30 de zile incepe din acel moment. Daca doresti sa ramai in USA pentru o perioada mai lunga, trebuie sa te intorci in tara si sa aplici pentru o noua viza, anunta Centrul de Educatie Internationala Romania.

 
Orient Express in cursa pentru OscarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Monday, 01 November 2004
Pelicula Orient Express, realizata de Sergiu Nicolaescu, va concura la categoria cel mai bun film strain, in cadrul premiilor Academiei Americane de Film.

Filmul celebrului regizor roman va intra in competitie alaturi de 49 de alte productii straine, iar pentru prima data in acest an la Oscar vor fi prezente si tari precum Iran, Afganistan, China, si Malayezia. Din numarul de 49 de pelicule care se zbat sa ajunga in faza finala a celei mai celebre competitii din domeniul cinematografic, numai 5 vor ajunge sa fie nominalizate de catre Academie. Inscrierea peliculei lui Nicolaescu a dat nastere unui adevarat razboi in lumea filmului romanesc. In urma cu ceva timp, Asociatia Cineastilor, alcatuita din tineri regizori, printre care Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu, sau Radu Muntean, au protestat fata de inscrierea lui Orient Express in cursa pentru cel mai bun film strain de anul viitor de la Oscar. In replica, Nicolaescu s-a aratat dispus chiar sa isi retraga filmul, pentru a inchide gura tuturor. Cineastii din Romania spun ca filmul nu are nici un fel de performanta in cadrul vreunui concurs international, comparativ cu alte pelicule premiate sau prezentate la festivaluri internationale, precum Niki Ardelean, colonel in rezerva, Maria sau Examen. Lista nominalizarilor la premiile Oscar va fi anuntata de Academia Americana de Film in luna ianuarie a anului 2005, iar ceremonia de premiere se va desfasura la 27 februarie.

 

 
Mediere, convingere si forta in rezolvarea problemei BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :429
Monday, 01 November 2004
Ucraina trebuie sa isi respecte obligatiile asumate prin semnarea tratatelor internationale privind protectia mediului, este si parerea raportorului Consiliului Europei in probleme de delte europene, Leo Platvoet.

Olandezul Leo Platvoet a efectuat zilele trecute o vizita de documentare in Romania pentru a stabili care este imapctul pe care il va avea construirea canalului Bastroe pentru Delta Dunarii. Platvoet este de acord ca e mai mult decat rezonabil sa cerem Ucrainei sa isi respecte obligatiile asumate, el mentinand totusi o atitudine rezervata in aceasta problema. Inainte de a formula concluzii pertinente  despre aceasta problema, este nevoie sa ma deplasez si in Ucraina, pentru a auzi si punctul de vedere al vecinilor dumneavoastra, motivatiile si argumentele lor a aratat raportorul Comisiei Europene, subliniind, in acelasi timp, ca simte ca nu exista comunicare intre cele doua parti, avand in vedere mai ales atitudinea Ucrainei din ultima perioada, tergiversarile si amanarile acestora. Oficialul european a mai aratat ca a venit in Romania pentru a auzi de la autoritatile de la Bucuresti despre cum se ocupa cele doua parti de problema din Delta Dunarii in raport cu obligatiile ce rezulta din conventiile internationale. Platvoet a mai aratat ca a avut discutii cu Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si cu pescarii din zona. De asemenea el a mentionat ca a vazut doua utilaje apartinand Ucrainei care efectuau lucrari in zona Insulei Maican, fara sa stie, insa, daca lucrau la dragarea bratului sau faceau doar lucrari de intretinere. Raportorul CE in probleme legate de deltele europene si-a exprimat dorinta si speranta de a ajunge, in cursul acestei luni, si in Ucraina, numai ca o problema ar fi ca tara vecina a amanat pana acum aceasta vizita, invocand motivul alegerilor prezidentiale. Alegerile se incheie in aceasta duminica (n.r. 31 octombrie), deci de luni incolo ar trebui sa ma poata primi a mai spus olandezul Platvoet, al carui raport trebuie finalizat pana in luna martie a anului 2005. Vad rezolvarea partial prin mediere, partial prin convingere, partial prin forta a conchis raportorul CE la Bucuresti. 

 

 
Bush Jr. si Kerry au in vine sange de romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :478
Monday, 01 November 2004
Daca ne intoarcem in urma cu 34 de generatii, George Bush si John Kerry sunt, de fapt, rude ale Contelui Dracula (printul Vlad al III-lea al Valahiei).

Acesta este anuntul care troneaza cu litere de o schioapa pe pagina de web www.myfamiliy.com, anunt preluat de presa americana. Specialistii americani in genealogie au efectuat, in ultima perioada o serie de cercetari conform carora principalii doi candidati la postul de presedinte al Statelor Unite ale Americii, George Bush Jr. si John Kerry sunt vasnicii urmasi ai lui Dracula. Conform presei din America care citeaza un renumit specialist in genealogie, cei doi oponenti de la Casa Alba ar fi rude de gradul 16 intre ei si la a 34-a generatie de Vlad Tepes. Contextul politic actual indica foarte clar ca cel care va deveni presedintele SUIA, este unul dintre cei doi, fie Bush, fie Kerry. Asa stand lucrurile, si amandoi inrudindu-se cu un temut voievod roman, ecuatia este rezolvata si reiese clar ca Romania va putea fi mandra ca este reprezentata in cel mai inalt post din administratia americana. Veriga care ii leaga pe cei doi politicieni americani de Vlad Tepes pare sa fie familia regala britanica, legaturile acesteia cu Vlad Tepes fiind cunoscute, demonstrate si acceptate deja. Chiar Printul Charles a fost cel care, in urma cu sase ani, a declarat ca ar fi unul dintre stranepotii lui Dracula. Cel care a lansat acum, pe ultima suta de metri a campaniei electorale din SUA, stirea bomba a inrudirii democratului Kerry si republicanului Bush, este un specialist genealog din SUA, Beau Sharbrough, care activeaza in domeniu de 15 ani. Conform informatiilor lansate de acesta, legatura de rudenie a celor doi cu Tepes nu este chiar una directa, ci este realizata prin fratele lui Vlad Tepes, Vlad al-IV-lea Calugarul.

 
30 de ani de la primul zbor cu IAR-93PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :591
Monday, 01 November 2004
Primul avion de lupta fabricat in Romania a implinit 30 de ani. IAR-93, avionul cu care s-a realizat primul zbor in urma cu 30 de ani la Bacau, este primul avion de lupta fabricat in tara noastra dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Primul zbor, din 31 octombrie 1974, a durat 21 de minute si l-a avut in calitate de comandant pe colonelul Gheorghe Stanica. La fabricarea si incercarile de zbor ale primului aparat IAR-93 au colaborat mai multe institute de proiectari din cadrul Statului Major, precum si structuri de conducere din Ministerul Industriei Constructoare de Masini si Ministerului Apararii Nationale. Construirea noului aparat de zbor a venit dupa mai bine de treizeci de ani in care in Romania nu fusesera produse decat aeronave usoare si planoare, atragand dupa sine un pas inainte pentru industria aeronautica din Romania. Primii pasi in activitatea de proiectare a avionului au fost realizati de o echipa din care au facut parte inginerii Theodor Zanfirescu, Carol Bencze, Dumitru Badea, Andrei Vasile, Ionel Craciun, primul fiind numit director pentru partea romana, cand in anul 1971 s-a incheiat acordul de proiectare si construire a lui IAR-93 in colaborare cu Iugoslavia, in cadrul programului YUROM. IRAV Bacau s-a ocupat de construirea fuselajului, a trenului de aterizare, de montajul general, ca si de incercarile la sol si in zbor si de construirea unei celule pentru incercari statice. La Bacau s-au mai realizat primele dispozitive de fabricatie si asamblare a avionului, precum si primele bancuri de proba pentru echipamente. Aripa a fost produsa de IRMA Baneasa (actuala Romaero), iar suprafetele de comanda, la IAR Ghimbav de la Brasov. Fabricatia de serie pentru IAR-93 s-a realizat la Craiova, dar si cu specialisti de la Bacau. Numarul total de avioane IAR-93 care s-au fabricat a fost de 90, aparate de zbor ce au intrat in dotarile aviatiei militare romane. Avionul a fost retras din uz la inceputul anilor 90.

 

 
Nume romanesti in cataloagele italienePDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :555
Monday, 01 November 2004
Cu ocazia recensamantului din Italia incheiat de curand, s-a constatat ca nume romanesti sunt tot mai prezente in aceasta tara.

Numele straine sunt tot mai multe printre cele italienesti, apreciindu-se ca 7 din 10 nume sunt straine. Cele mai multe sunt chinezesti, cele romanesti ocupand un onorant loc secund. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite in cataloagele scolare sunt Popescu si Mihailescu. Mai mult, statisticile arata ca in nordul Italiei in fiecare clasa exista cel putin un elev care sa poarte unul dintre aceste nume. Sunt 4.975 de copii cu numele Popescu inscrisi in scolile italienesti. Am facut un top al noilor nume de familie prezente in catalog si am constatat ca nu exista nici o clasa fara un Popescu sau Mihailescu, dar cel mai des intalnit e primul a declarat Marco Borgione, seful serviciului demografic din primaria orasului Torino. Se pare ca majoritatea copiilor romani se afla in nord, numai in Torino aflandu-se 15.000 de copii romani. Datorita lor sunt inca deschise multe institutii de invatamant din aceste zone, a declarat consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu. Autoritatile ne-au multumit pentru ca, din lipsa de copii italieni, multe scoli ar fi trebuit sa fie inchise, iar parintii erau disperati fiindca ar fi fost nevoiti sa-i duca la cateva zeci de kilometri distanta a mai spus acesta.

 
Colaborare romano-italiana in misiunile din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :397
Monday, 01 November 2004
Sambata, 30 octombrie, militarii Batalionului 812 Infanterie Soimii Carpatilor au fost vizitati, in tabara White Horse, de o delegatie condusa de generalul de brigada Giovan Battista Borrini, comandantul Brigazii italiene Garibaldi,  transmite MApN.

In subordinea Brigazii italiene va actiona, incepand din luna decembrie, batalionul romanesc.

Vizita a avut ca obiectiv documentarea cu privire la situatia din zona de responsabilitate a militarilor romani, la capacitatile componentei romane din Forta Multinationala Intrunita Italiana, precum si cunoasterea problemelor cu care se confrunta militarii romani pe timpul executarii misiunilor. Generalul Borrini a declarat ca stie, din experienta, ca aria de responsabilitate a batalionului romanesc este foarte dificila. Am constatat ca modul de operare si mentalitatea sunt comune. Tot ceea ce am vazut aici si am aflat imi confirma asteptarile. Componenta romana are un nivel operativ si disciplinar deosebit. La baza tuturor acestor realitati sta un profesionalism serios si o buna pregatire a trupelor , a mai spus generalul italian. La randul sau, comandantul Batalionului 812 Infanterie, locotenent-colonelul Dorin Blaiu, a prezentat experienta acumulata de militarii bistriteni in misiunile internationale din Angola, Kosovo si Afganistan si buna colaborare cu militarii italieni. El a mai spus ca datorita unei foarte bune colaborari intre partea italiana si cea romana s-a reusit indeplinirea cu succes a tuturor misiunilor. Va asteptam sa lucram impreuna si va asiguram de loialitatea noastra in atingerea cauzei comune, stabilitatea si reconstructia Irakului, a concluzionat locotenent-colonelul Dorin Blaiu.

 
O noua capela ortodoxa romana in FrantaPDF Print E-mail
Limours, Franta/ Romanian Global News
Accesari :614
Monday, 01 November 2004
Ziarul francez Le Parisien aloca in paginile sale un spatiu destul de generos pentru a prezenta o  noua capela ortodoxa de lemn din orasul Limours.

Editia din 30 octombrie a cotidianului ofera cititorilor sai un interviu cu Inalt Prea Sfintitului Parinte Iosif, Mitropolit si Arhiepiscop al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si membru al Adunarii Episcopilor Ortodocsi din Franta, cel sub jurisdictia caruia se afla si micuta capela. Tot IPS pastoreste peste 1,5 milioane de ortodocsi romani din regiunile sus mentionate.

Lacasul de cult romanesc a fost in intregime finantat de parohiile europene din cadrul mitropoliei, iar in zilele urmatoare se vor incepe si lucrarile asupra frescelor si icoanelor. Capela se inscrie in randul celorlalte asezaminte de cult romanesti construite in afara granitelor tarii sub aceeasi forma. Cele trei bisericute similare, realizate din lemn si care pastreaza stilul arhitectural vechi, pot fi gasite la Geneva, Caracas si Washington.

Capela de la Limours a fost realizata din stejari si brazi taiati din paduri din Transilvania de Nord, iar o parte importanta din ea s-a construit in tara, ca apoi sa fie demontata in piese ce au fost transportate si asamblate ulterior in Franta. Biserica are 25 de metri inaltime, este gandita in stilul maramuresean al secolului al XV-lea, si poate gazdui in zilele de sarbatoare aproximativ 100 de credinciosi.

Tot in cuprinsul articolului, IPS Iosif declara ca spera ca va putea inaugura biserica la primavara viitoare, odata cu sfintirea fireasca fara de care nu ar putea functiona. Arhiepiscopul a mai adaugat ca a primit sprijin si din partea autoritatilor locale, primarul orasului, Jean Raymond Hugonet, aratandu-se coplesit de finetea sculpturilor din interior. Acelasi sef al municipalitatii crede ca edificiul va fi si un punct de atractie pentru potentialii turisti. In acest sens, biserica va organiza pe parcursul anului viitor o expozitie de arta traditionala romaneasca care va capta cu siguranta atentia vizitatorilor.

Cotidianul francez ii invita pe toti cei care vor sa vada o bijuterie arhitecturala romaneasca sa mearga oricand doresc in micul oras Limours, care se afla la doar 30 de kilometri de Paris, capitala Frantei.

 

 
Alina Bercu isi continua seria concertelor la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 01 November 2004
Pianista Alina Bercu concerteaza din nou in orasul american New York pe data de 2 noiembrie.

Dupa ce a reusit in urma cu trei zile sa se bucure de succes in faimoasa sala Carnegie Hall din acelasi oras, tanara romanca se va afla pentru concertul de marti pe scena Salii Auditorium a Institutului Cultural Roman din localitate. Seara artistica se inscrie in ciclul Muzica de camera si va cuprinde lucrari compuse de nume sonore ale genului, precum Haydn, Beethoven, Rachmaninov si Mozart.

La doar 14 ani, Alina Bercu este una dintre cele mai talentate pianiste pe plan mondial, cu o bogata activitate concertistica in tara noastra si in Europa si SUA, informeaza Institutul Cultural Roman. Eleva a profesoarei Stela Dragulin, Alina a inceput sa studieze pianul la varsta de 8 ani si a sustinut pana in prezent peste 80 de concerte si recitaluri pe mari scene din Dusseldorf, Roma, Hamburg, Munchen, Jakarta, New York, Florenta si Zurich.

 

 
O-Zone nu se destrama, ba chiar urca iar in topurile internationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :508
Monday, 01 November 2004

Desi zvonurile din tara despre destramarea trupei O-Zone au fost din ce in ce mai dese in ultima vreme, iata ca o noua ascensiune a trio-ului moldovean in topurile internationale vine sa infirme toate speculatiile din presa si din lumea show-bizz-ului.

Dan, Arsenie si Radu nu numai ca urca in topuri cu o melodie, intr-adevar, lansata in urma cu ceva mai multisor timp, dar ei chiar apar impreuna pe scena. Asa a fost si recenta lor aparitie la aniversarea a 20 de ani de existenta a casei de discuri Time, in Italia. Casa de discuri mentionata este cea care a lansat anul trecut hit-ul de succes Dragostea din tei dincolo de granitele Romaniei. Patronul casei de discuri Media Services din Romania, Dan Popi, a anuntat ca O-Zone nu se desparte, desi a recunoscut ca intre cei trei exista si neintelegeri, ca in orice trupa. Pana in prezent cei trei moldoveni de la O-Zone au reusit sa vanda in afara Romaniei in jur de 2 milioane de exemplare ale single-ului Dragostea din tei, pe care presa britanica il numea, exasperata, la un moment dat refrenul iritant Maiahiii Maiahooo Maiahaaa.

 
Numar de telefon pentru imigrantii din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :392
Monday, 01 November 2004
Cooperativa Sociala ONLUS, din Milano a pus la dispozitia tuturor imigrantilor din Italia un numar de telefon la care pot afla toate informatiile necesare in legatura cu procesul de imigrare.

Numarul de telefon 02.66 98 20 30, extrem de util celor aflati in aceasta tara, este un serviciu ce face parte dintr-un proiect de integrare. In fiecare saptamana, de luni pana vineri, la numarul de telefon indicat va raspunde cineva in intervalul orar 15.00 - 18.00. Principalele natiuni reprezentate in Italia de imigranti sunt organizate pe zile. Astfel, ziua in care romanii, dar si moldovenii pot suna pentru afla informatiile de care au nevoie este luni. Marti este ziua arabilor si francezilor, miercuri-albanezi si englezi, joi-chinezi, iar vineri este randul spaniolilor sa solicite informatii la ONLUS. Lansat pe unul dintre forumurile romanilor din Italia, subiectul a suscitat intersul romanilor din Spania, primind totodata si aprecieri favorabile de la cei care au incercat deja sa apeleze la acest serviciu si au constatat ca este vorba despre ceva serios.

 
Romanii din Franta au la dispozitie trei sectii de votarePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :372
Monday, 01 November 2004

Romanii din Franta isi vor putea exprima optiunile electorale pentru scrutinul din 28 noiembrie in cadrul a trei sectii de votare: la Paris (Ambasada Romaniei), la Marsilia (Consulatul General al Romaniei) si la Strasbourg (Consulatul General al Romaniei).

Sectiile de votare 1445, 1446, respectiv 1447, vor fi deschise pentru alegerile prezidentiale si parlamentare de la 28 noiembrie, pentru toti romanii in varsta de peste 18 ani aflati in Franta si care fac o declaratie pe propria raspundere ca nu au renuntat la cetatenia Romaniei sau ca nu au mai votat intr-o alta sectie de votare. Romania organizeaza, pentru aceste alegeri, in afara granitelor sale un numar de 115 birouri de vot, in cadrul misiunilor diplomatice si consulatelor de cariera, iar 22 de birouri de vot la consulatele onorifice din Europa si America de Nord. Ideea votarii si in cadrul consulatelor onorifice a venit in urma constatarii numarului foarte mare de romani din strainatate, dar si a distantelor foarte mari existente intre zonele in care traiesc comunitati de romani si locurile in care au fost organizate sectiile de votare. Birourile de vot organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti. Potrivit legii, din birourile electorale organizate la misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice vor face parte cate doi reprezentanti ai comunitatii romane din strainatate. Acestia vor fi desemnati, conform legii, prin tragere la sorti, la Biroul Electoral al municipiului Bucuresti, in prezenta reprezentantilor partidelor parlamentare, informeaza Ambasada Romaniei la Paris.

 
Prietenia franco-romana sarbatorita la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :360
Monday, 01 November 2004
Sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, Ambasada Romaniei la Paris, in colaborare cu Asociatia franceza Prietenii lui Napoleon al III-lea organizeaza in data de 8 noiembrie in saloanele Hotelului Behague, resedinta a Romaniei in Franta, o manifestare consacrata Relatiilor franco-romane in timpul lui Napoleon al III-lea.

Manifestarea istorica va cuprinde un colocviu, o expozitie fotografica si un intermezzo muzical. De mai bine de doua secole, relatiile dintre Romania si Franta sunt intr-o permanenta innoire, iar destinul tarii noastre este legat de cel al Frantei, se arata intr-o comunicare de pe pagina web a Ambasadei Romaniei la Paris. Astazi, ca si in 1859, Romania se poate baza pe sprijinul prietenesc al Frantei in parcursul sau de integrare in Europa, o data in plus, romani si francezi muncind impreuna, cot la cot, pentru afirmarea totala a Uniunii Europene pe scena internationala. Programul serii consacrata relatiilor romano-franceze va incepe de la orele 19.00 cu o conferinta-dezbatere, in cadrul careia vor vorbi ambasadorul Romaniei la Paris, Sabin Pop, profesorul academician Dan Berindei, presedintele Asociatiei Prietenii lui Napoleon al III-lea, Gilbert Ameil, precum si profesorul Serge Iosipescu. De la orele 20.00 va urma un moment muzical, iar de la 20.45 pana la 21.15 o plimbare prin Saloanele Ambasadei Romaniei, cu vizitarea expozitiei Napoleon al III-lea si romanii in Muzeul Militar National de la Bucuresti, precum si o vizita a Ambasadei Romaniei (Hotelul Behague, construit in 1866). Cu incepere de la 21.45 si pana la 22.30 invitatii se vor putea bucura de paharul prieteniei franco-romane.

 
Satul Malancrav, Romania - tema de expozitie la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :478
Monday, 01 November 2004
Malancrav Portretul unui sat sas este numele unei expozitii ce urmeaza sa fie inaugurata marti, 2 noiembrie la Institutul Cultural Roman din Londra.

Expozitia de pictura de la Londra, organizata de Institutul Cultural Roman si de Trustul Eminescu se va desfasura cu incepere de la orele 18.30 si pana la 20.30. Celia Ward, artista care expune in cadrul acestei expozitii, s-a nascut intr-o familie de pictori din Kent si si-a facut studiile in acest domeniu la Royal Academy din Londra. De-a lungul carierei sale, Celia Ward a avut numeroase expozitii personale la Londra, a participat la expozitii impreuna cu alti artisti si a participat la realizarea mai multor proiecte, printre care coperti de carte, portrete si picturi murale. In urma cu doi ani, Celia Ward s-a mutat la Bucuresti, unde a realizat desene cu caminele de copii pentru Children in Distress si a lucrat alaturi de Trustul Mihai Eminescu din Transilvania. In prezent este directoarea Galeriei Grigore Mora, o noua galerie si centru de arta al Bucurestiului. Satul Malancrav, centrul de interes al acestei expozitii, face parte din proiectele Trustului Mihai Eminescu. Este un loc in mod deosebit interesant mai ales prin numarul mare de sasi, cel mai mare dintre toate satele transilvane. Recent locuitorii satului Malancrav au primit vizita Printului de Wales, cel care patroneaza Fundatia Britanica Mihai Eminescu Trust. Vizita a urmarit, in primul rand, vizitarea satelor sasesti in care fundatia sa are proiecte de restaurare a cladirilor sasesti cu valoare istorica.

 

 
Romanii din Serbia isi cer drepturile la CladovaPDF Print E-mail
Cladova, Timoc,Serbia-Muntenegru/ Romanian Global News
Accesari :482
Monday, 01 November 2004

Pe data de 29 octombrie, la primaria din Cladovo din Serbia de Nord Est (Timoc), a avut loc o intalnire oficiala a conduceri Consiliului National al Romanilor din Serbia si Muntenegru cu presedintele comunei (termen administrativ echivalent cu termenul raion) Cladova, oras la granita cu Romania in apropiere de Turnul Severin, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

Aceasta este prima intalnire de acest gen la care s-a vorbit in limba romana, presedintele comunei Cladovo, Sinisa Popovici, fiind roman/valah, insa ales pe post de presedinte al comunei pe lista partidului democrat si nu al unui partid roman/valah. La intalnire au fost prezenti membrii presedintiei si executivului Consiliului National Roman din Serbia si Muntenegru, Dragisha Costandinovici, Ion Cizmas, Nicu Ciobanu, Ion Sfera, Miodrag Stoianovici, Dragi Dimitrijevici si presedintele de onoare al CNR Dimitrie Craciunovici. Principalele teme discutate au fost: informarea in limba romana, uzul oficial al limbii, cultura si educatia in limba romana pe teritoriul comunei Cladovo si in Serbia de nord-est. Presedintele comunei, Sinisa Popovici, a mentionat ca oameni sunt din ce in ce mai liberi in a-si exprima nationalitatea si a vorbi in limba materna. Ion Cizmas a zis ca este o intalnire istorica pentru romanii din Serbia, in special pentru cei din sudul Dunarii, iar Ion Sfera a afirmat ca faptele ce pareau candva imposibile incep sa se miste spre bine. Astfel, delegatia CNR a cerut un sediu la Cladovo, cerere la care raspunsul a fost pozitiv, iar din luna ianuarie a anului viitor, radioul comunal, radio Gerdap, va incepe si emiterea de program in limba romana. Reprezentantii CNR au mai subliniat ca nici o organizatie romaneasca/valaha nu face nimic in afara legii, ca nimeni nu vrea sa faca nimic in afara legii si ca unica dorinta este sa se respecte ceea ce este scris in constitutia statului si ceea ce este scris in legile statului, dar, ceea ce, in cazul romanilor, inca nu se respecta si pentru aceasta este inca nevoie de lupta.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions