Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Ambasadorul SUA a premiat viitorii jurnalisti ai RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :529
Sunday, 31 October 2004

"In tara noastra, acum, cred ca se impune ca presa sa fie nu a patra putere in stat, ci prima". Este aprecierea unei tinere jurnaliste de 12 ani care, intr-o emisiune cu Emil Hurezeanu si o alta cu Mircea Toma, i-a dat pe spate pe realizatorii profesionisti.

Raluca Motoca, eleva in clasa a VII-a la un liceu din Tecuci este decisa sa creeze si sa publice revista scolii, dupa ce a invatat despre puterea informatiei si a libertatii de exprimare in cadrul unui program intitulat "News to Know - Stiri sa stii", initiat de Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, si la care ZIUA a participat prin aportul profesionist al tinerilor sai jurnalisti, alaturi de numeroase alte institutii media. Premiantii programului, copii din Galati, au fost invitati joi la Bucuresti de Televiziunea Romana, ZIUA si Ambasada Statelor Unite. Cei 25 de elevi au parcurs itinerariul cu un autocar oferit prin amabilitatea Autotrans Calatori Filaret. Dupa ce au vizitat studiourile Televiziunii si au stat de vorba cu redactorii de stiri, condusi de directorul DEI Lucian Sarb, de cunoscuta prezentatoare Teodora Andrei si de realizatorul TV Radu Gaina au fost asteptati de prietenii Romaniei de la Ambasada SUA. In sala principala a Centrului Cultural American, Excelenta Sa Jack Dyer Croch II, le-a inmanat diplomele programului intr-o ceremonie emotionanta, cu indemnul de a contribui la consolidarea libertatii presei in Romania viitoare. "Aveti o mare responsabilitate in mainile voastre: viitorul tarii. Stiu ca voi veti reusi", le-a spus ambasadorul copiilor premianti. "O presa libera si responsabila este vitala pentru o democratie reala. Urmariti Guvernul, urmariti si presa. Un cetatean bun trebuie sa fie bine informat. Implicati-va in viata civica; este esential. Sunt sigur ca o veti face cu succes", a apreciat ambasadorul. Eugen Tomac, presedintele LTPR, coordonator al programului, a subliniat necesitatea informarii in astfel de zone: "In comuna Cerna, din judetul Tulcea, nu exista nici telefon. La scoala, cand au venit jurnalistii, s-a strans in curte tot satul." Dupa ce l-au asaltat pe ambasador circa doua ore cu intrebari pertinente despre libertatea presei in Romania si rolul reprezentantului SUA in societatea romaneasca, copiii l-au asigurat ca isi doresc ca "presa romana sa devina invincibila". Jack Dyer Crouch II s-a despartit cu greu de copii, nu inainte de a-i asigura ca se asteapta sa-i mai vada, poate chiar la scolile lor din Galati. Tinerii jurnalisti au fost apoi introdusi in valtoarea presei scrise la ziarul ZIUA, unde reporterul special Adina Anghelescu le-a explicat riscurile dar si satisfactiile muncii de investigatie. Ziua bucuresteana s-a incheiat pentru premiantii Ambasadei SUA si ai LTRP la Biserica Kretulescu, unde copiii au tinut sa se roage si sa aprinda lumanari.

Peste 4000 de copii au dezbatut liber despre rolul civic al presei

Cei 25 de premienti au fost selectati dintre peste 4000 de copii din judetele Galati si Tulcea, mai ales din sate si zone defavorizate, care au fost in dialog direct cu ziaristi din presa scrisa si electronica, centrala si locala, timp de mai multe luni. Scolarii au dezbatut liber despre care rolul presei intr-o societate democratica si importanta consolidarii libertatii de expresie. Jurnalisti voluntari au mers in 22 de scoli si au participat la seminarii desfasurate pe timpul verii cu copiii cei mai interesati de intelegerea valorilor democratiei participative prin intermediul presei. Ziaristii, care s-au prins repede ca au la randul lor ce sa invete de la tinerii lor discipoli, i-au luat pe copii alaturi de ei, la munca, in televiziuni, la radio sau pe la ziare, unde micii ziaristi s-au transformat curand din intervievati in intervievatori. Unii au prezentat chiar stirile locale la televiziunea TV Galati. Cativa au reusit deja sa stabileasca contacte directe cu jurnalisti din presa centrala si locala si chiar sa publice mici reportaje. Altii au participat la transmisii, in direct, la Televiziunea Romana si la Radio Romania. Iar doua dintre elevele cele mai active, Raluca Motoca din Tecuci si Nicoleta Rapa din comuna Independenta, judetul Galati au fost invitate de Emil Hurezeanu la Europa FM, apoi, la emisiunea "Of, presa mea" realizata de Mircea Toma la Realitatea TV.

Curand, zeci de scoli, atat din mediul rural cat si urban, care initial nu erau implicate in programul News to Know, au solicitat insistent sa participe la acest proiect civic educativ. Cei aproximativ 4000 de elevi au primit din partea organizatorilor ziare, reviste, manuale de jurnalism si pliante despre libertatea de exprimare, elevii fiind incurajati sa participe la un concurs de eseuri cu tema "Rolul presei intr-o societate libera". Cei mai activi au fost indrumati sa infiinteze in fiecare scoala cate un birou de presa, care, cu sprijinul Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, va colabora cu ziarele locale si centrale.

Pe perioada vacantei micii jurnalisti nu au avut timp sa se plictiseasca, deoarece a inceput ce de-a doua etapa a actiunii organizate de catre LTRP, care s-a desfasurat timp de aproximativ 2 luni in Tabara Internationala Eforie Sud. Elevii care au redactat cele mai bune eseuri au avut ocazia sa le impartaseasca si altor elevi din experienta lor. Cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Tineret, peste 500 de elevi din intreaga tara au avut ocazia sa patrunda in tainele jurnalismului, participand la cursurile tinute de jurnalistii din media scrisa si electronica. In cadrul festivalului "Callatis", copiii au luat premiul cel mare la redactarea celui mai bun reportaj despre vacanta pe litoral. Tot la intalnirile organizate cu tinerii de exceptie din Romania, elevii i-au cunoscut si intervievat pe Flavius Barsan, Andrei Costea si Carmen Sigovan, trei elevi constanteni care au reusit sa castige marele premiu in cadrul concursului organizat de NASA privind crearea unei statii orbitale independente. In cadrul emisiunilor radio realizate de catre cursantii proiectului "Stiri sa stii", elevii au dezbatut situatia scolilor romanesti din Transnistria, abordand subiectul cu multa ingrijorare si obiectivitate iar la final acestia au redactat un mesaj de solidaritate elevilor prigoniti de catre militiile transnistrene.La sfarsitul proiectului News to Know, copiii si-au exprimat dorinta de a participa si la cealalta etapa a programului: infiintarea in fiecare scoala a unui birou de presa, crearea unui post de radio local si chiar a unei mini-televiziuni.

 
Noua Generatie observatori la alegerile din SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :341
Sunday, 31 October 2004

La invitatia Consiliului American al Tinerilor Lideri Politici si a Institutului Republican International, vicepresedintele organizatiei de tineret a PPCD "Noua Generatie", Igor Ciuru, si consultantul grupului parlamentar al PPCD, Vlad Plamadeala, se afla intr-o vizita de documentare in Statele Unite ale Americii, urmand sa participe, in calitate de observatori, la alegerile prezidentiale.

Proiectul, finantat de agentia americana USAID, are drept scop schimbul de experienta si antrenarea liderilor politici din peste 70 de tari, in vederea promovarii democratiei si alegerilor libere in tarile de origine.
In cadrul programului si vizitelor intreprinse la diferite institutii din Washington, cei doi delegati crestin-democrati au avut intrevederi cu liderii organizatiilor de tineret ale Partidului Republican, Paul Michael Mack, Partidului Democrat, Chris Gallaway, cu membrul Comisiei Electorale din Statele Unite, Paul De Gregorio, si cu reprezentantul organizatiei Zogby International, Shawnt Walcott. Reprezentantii "Noii Generatii" au mai asistat la o serie de prelegeri despre sistemul electoral american si au vizitat mai multe institutii din Washington.
Dupa consumarea partii teoretice a programului, delegatii se vor deplasa in mai multe state federale, ale caror alegatori vor juca un rol decisiv in alegerea presedintelui SUA.
In ziua alegerilor, 2 noiembrie, delegatii vor fi repartizati la sectiile de votare din diferite localitati si vor participa nemijlocit la procesul de votare si numerotare a voturilor.
Cu doar cateva zile in ajunul alegerilor, competitia intre cei doi candidati la functia de presedinte al SUA ramane extrem de stransa, soarta votului fiind determinata de doar cateva mii sau chiar sute de voturi din "statele-cheie" - Florida, Ohio, Virginia de Vest sau Pensilvania.
Presedintele Statelor Unite ale Americii este ales nu prin vot universal (popular), ci de catre colegiul electoral, format din delegatii celor 50 de state, alesi de locuitorii respectivelor entitati federale.

 
Turneu prin Europa al Orchestrei Nationale RadioPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :351
Sunday, 31 October 2004

Orchestra Nationala Radio, sub conducerea dirijorului Mendi Rodan, va sustine in perioada 1-6 noiembrie un turneu la Paris, Bratislava si Viena, cu scopul de a promova imaginea institutiei pe care o reprezinta.

Concertul inaugural al turneului va fi in Sala Unesco din capitala Frantei si reprezinta, totodata, si un elogiu adus domnitorului Stefan cel Mare, in anul in care s-au celebrat 500 de ani de la trecerea sa in lumea celor drepti. Aceasta aniversare a fost inclusa si in calendarul Unesco din anul 2004. Concertul orchestrei la Paris va contine lucrari de Maurice Ravel si Max Bruch si o vor avea ca solista pe violonista Silvia Marcovici, in timp ce in sala Radiodifuziunii Slovace din Bratislava si sala Mozart din Viena ansamblul romanesc va prezenta piese de Rogalski si Enescu. Turneul a beneficiat intr-un fel si de o repetitie, amintind aici si de concertul pe care orchestra l-a sustinut pe 30 octombrie cu prilejul aniversarii radioului national. Toate concertele vor fi transmise in direct de postul Radio Muzical, informeaza Radiodifuziunea Romana.

 
Premiu international pentru Euro26 RomaniaPDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia / Romanian Global News
Accesari :445
Sunday, 31 October 2004

Organizatia Euro26 Romania a fost desemnata castigatoarea premiului Hercule Euro26 pentru cea mai puternica dezvoltare a cardului omonim la Conferinta Asociatiei Europene a Cardurilor pentru Tineret de la Bratislava.

Distinctia Best Card Development" a fost acordata pentru realizarile deosebite ale organizatiei in ultimii doi ani. Printre acestea se afla lansarea cardului Euro26 Student, numirea statiunii de tineret Costinesti drept Statiune Euro26, programe de informare pentru tineri, peste 1000 de reduceri in Romania, asigurare medicala gratuita de calatorie inclusa, 25 de universitati partenere si statutul de Oras Euro26 acordat Timisoarei. Euro26 este o organizatie pentru tineri care lucreaza cu voluntari din acest segment de varsta si care ofera, prin intermediul cardului Euro26, servicii in ariile de interes ale tinerilor cu varsta mai mica de 26 de ani - reduceri, informatii, oportunitati de participare a acestora la nivel local, national si european. Cardul este girat de Consiliul Europei ca instrument de incurajare a mobilitatii tinerilor. Euro26 a facilitat si participarea unui numar de 40 de voluntari in 6 schimburi culturale in Grecia, Lituania si Italia. Asociatia Europeana a Cardurilor pentru Tineret acorda anual premii organizatiilor Euro26 nationale care se disting prin obtinerea unor rezultate exceptionale in domeniul lor de activitate, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Euro26 Romania.

 
Trupa de teatru de la Bulandra joaca pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :354
Sunday, 31 October 2004

Actorii de la Teatrul bucurestean Lucia Sturdza Bulandra se vor afla, in perioada 3, 4 si 5 noiembrie in Italia, unde vor susutine reprezentatii in limba romana pentru compatriotii lor aflati aici.

Evenimentul este organizat de Asociatia Romanii in Italia, acre organizeaza, in aceste trei zile, spectacole cu piesa "Titus" la Teatrul Studio din Milano. Spectacolul, in regia lui Alexandru Darie, ii are in rolurile principale pe Dan Astilean, Cornel Scripcaru, Marian Ralea, Anca Adrone, ca si alti mari actori ai scenei romanesti. Muzica spectacolului este semnata Adrian Enescu. "Anatomie.Titus. caderea Romei" este o piesa care il aduce din nou in actualitate pe Shakespeare, de data aceasta prin ochii scenaristului Heiner Muller. Spectatorii care vor fi prezenti la Teatrul Studio din Milano se vor afla dispusi in cerc, in jurul scenei, amintind de arenele gladiatorilor. Biletele pentru acest eveniment se pot achizitiona si prin intermediul Asociatiei Romanilor in Italia si costa 10 euro, fata de costul de la teatru, de 30 de euro.

 
Romanii din Londra sarbatoresc Halloween-ul in propriu stilPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :373
Sunday, 31 October 2004

Sarbatoare importata in urma cu putina vreme de dincolo de ocean, Halloween-ul a fost foarte repede asimilat in tara de catre romanii dornici de inca un motiv de petrecere.

Chiar daca unii sunt inca sceptici in ceea ce priveste deschiderea romanului spre a se ralia imediat sarbatorilor care nu au nici o legatura cu traditia romaneasca, tot mai multe persoane adopta Halloween-ul, la inceput ca si curiozitate, apoi, din ce in ce mai implicati, incep chiar sa isi achizitioneze costume sau chiar sa mearga la petreceri cu tematica. Romanii din Marea Britanie serbeaza si ei duminica, 31 octombrie, la Restaurantul cu specific romanesc "Britannia", din Londra, sarbatoarea de Halloween. Intrarea este gratuita, dar este necesara o rezervare prealabila, din pricina numarului limitat de locuri. Restaurantul Britannia, cu specific romanesc "ca la mama acasa" este amplasat pe strada Sebastopol, in Edmonton, Londra.

 
Asociatia CulturalaPDF Print E-mail
Wiener Neustadt, Austria / Romanian Global News
Accesari :901
Sunday, 31 October 2004

Asociatia Culturala "Unirea" din Wiener Neustadt, Austria, este una dintre cele mai tinere asociatii romanesti din aceasta tara. Practic, asociatia a luat fiinta in anul 2003, insa ideea unei organizari a comunitatii de romani din zona Wiener Neustadt era mai veche.

Aici traiesc in jur de 15.000 de romani, majoritatea imigranti cu state vechi. Presedintele Asociatiei Culturale "Unirea" este Ioan Godja, cel care de altfel a avut initiativa de constituire a asociatiei. Desi, ca orice inceput, si acesta a fost greu, dificultatile de toate genurile incepand de la cele materiale si terminand cu inertia binecunoscuta a romanilor atunci cand trebuie sa se organizeze, rezultatele sunt foarte bune. In primele sase luni ale anului 2004, asociatia a organizat prezentari de carte, seri culturale cu spectacole si seri de poezie. De asemenea, foarte important, la inceputul lunii iunie a fost organizata o intalnire a unor reprezentanti ai presei din Romania cu jurnalisti si asociatii jurnalistice din Austria. Discutiile s-au centrat mai ales pe felul in care este perceputa comunitatea romaneasca de catre presa din Austria si modul in care acest lucru afecteaza imaginea Romaniei in perspectiva integrarii europene. Uneori, totusi, in presa austriaca apar accente xenofobe, aici intervenind rolul organizatiilor romanesti care trebuie sa ia pozitie fata de acestea.

 
Comemorare Stefan cel Mare la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :369
Sunday, 31 October 2004

Pe data de 2 noiembrie, la sediul Unesco din Paris, doua evenimente culturale vor marca implinirea a cinci veacuri de la disparitia domnitorului Stefan cel Mare.

Evenimentul este inscris in calendarul Aniversarilor Unesco din 2004 si se va desfasura sub conducerea Directorului general al Unesco, Koichiro Matsuura. In Sala Actelor din Palatul Unesco, va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii documentare asupra vietii, actelor de vitejie si ctitoriilor lui Stefan cel Mare, prezentata de Ministerul Culturii si Cultelor, precum si o serie de fotografii aeriene ale unor monumente medievale romanesti oferite de Ministerul roman al Afacerilor Externe. Dupa prezentarea expozitiei va urma Concertul prezentat de Orchestra Nationala a Societatii Romane de Radiodifuziune, dirijat de Mundi Rodan, avand-o ca solista pe virtuoasa violonista Silvia Marcovici, care va interpreta concertul pentru vioara si orchestra in sol-minor op.26 de Max Bruch. In program mai figureaza Valsul de Ravel si Rapsodia nr.2 in re major de George Enescu. Concertul va avea loc la Sala nr.1 a Palatului Unesco si va fi difuzat in direct de postul de Radio France International.

 
Apel catre credinciosii romani de pretutindeniPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :509
Sunday, 31 October 2004

Parohia ortodoxa romana Sfintii Trei Ierarhi din Toronto, face un apel de suflet catre toti credinciosii ce pot ajuta la cumpararea unei biserici.

Biserica din noua locatie va asigura servicii religioase tuturor crestinilor ortodocsi din zona de nord a orasului Toronto, Aurora, New Market, Unionville, Markham, Vaughan, Richmond Hill cat si pentru cei din zonele invecinate prin acces usor pe Hwy 401 si Hwy 404. Ajutorul acordat poate fi de mai multe feluri. Fie printr-o donatie simpla, trimisa prin cec sau prin credit card. Fie prin prin contributia binevoitorilor la avansul (downpayment) necesar cumpararii, facand o donatie - si devenind astfel ctitor al bisericii, sau acordand un imprumut pe o perioada fixa. Alt mod in care poate fi ajutata biserica este prin adaugarea numelui la lista de sustinatori ai ratei lunare la banca (mortgage) dupa cumpararea proprietatii. Indiferent de cum si cu ce suma contribuie, donatorii vor fi pomeniti, impreuna cu familiile lor, la sfintele slujbe savarsite de catre parintele Viorel Tencaliuc.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions