Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Exploatarea miniera Rosia Montana contestata din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :503
Saturday, 30 October 2004

 Sambata 30 octombrie, in cadrul unui program Pro Patrimonio, Sherban Cantacuzino va sustine o cuvantare pe tema Rosia Montana: exploatarea aurifera in secolul 21, urmata de o sesiune de discutii pe aceeasi tema.

. Evenimentul de o extrema importanta pentru regiunea romaneasca Rosia Montana se va desfasura cu incepere de la orele 10.30 si va fi deschis tututor prietenilor Le Monde Diplomatique, la Cafe Diplo de la Institutul Francez din Queensburry Place. Biletele costa 3 lire sterline si 2 lire sterline pentru membri. Aurul din comorile gasite de Schliemann la Mycenae a venit, aproape sigur din Muntii Apuseni, din regiunea de vest a Romaniei. La Rosia Montana o companie canadiana de exploatari miniere, cu sustinerea guvernului Romaniei isi propune sa arunce in aer cinci munti pentru a aduna aurul care mai ramane in zona. Ca urmare a acestor actiuni distructine, vestigiile arheologice romane, parte a mostenirii europene si cateva dintre cele mai frumoase peisaje din Europa, ca si vechile comunitati din zona vor fi distruse. Sherban Cantacuzino, nascut in Romania si educat la Magdalene College din Cambridge unde a studiat arhitectura, este fondatorul si presedintele Pro-Patrimonio, nascuta pentru a mentine mostenirile Romaniei. Trustul National Roman Pro Patrimonio este un ONG a carui misuune este aceea de a identifica, prezerva si apara mostenirea istorica a Romaniei, cu scopul de a salva monumentele si amplasamentele in beneficul generatiilor viitoare. Pro Patrimonio are in prezent fundatii nationale autonome in Romania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Franta, toate impartasind aceeasi misiune, un program comun de conservare, o pagina comuna de web(www.propatrimonio.org), precum si acelasi presedinte. Evenimentul de sambata, 30 octombrie, din capitala britanica este sprijinit de Fundatia Ratiu UK, Trustul Mihai Eminescu, Lafarge Romcim si UNESCO.

 
Balul celor originari din Romania la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania / Romanian Global News
Accesari :381
Saturday, 30 October 2004
Asociatia Agero-Stuttgart organizeaza Balul celor originari din Romania, in data de 30 octombrie, in Sala de Intruniri din Stuttgart-Est, la ora 19.00, anunta pagina Asociatiei.

. Invitati speciali sunt o trupa braziliana de cabaret si Ovidiu Komornyik, care vor contribui la o seara de muzica si dans, impreuna cu formatia Mon Ami si tenorul Giorgio Martin, cu arii din operete si melodii vechi romanesti. Ca in fiecare an, nici de data aceasta nu vor lipsi vinurile si specialitatile culinare romanesti printre care sarmalute cu mamaliguta si smantana, friptura de porc cu salata de cartofi, carnaciori cu salata de cartofi sau fasole batuta.

 
Nou staret la manastirea Sfantul Dumitru din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :548
Saturday, 30 October 2004
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada, prin Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae Condrea, l-a numit pe Parintele Arhimandrit Vichentie Punguta staret al manastirii Sfantul Dumitru din New York. Intr-o scrisoare adresata Consiliului parohial si Membrilor parohiei Invierea Domnului din Sacramento, Statele Unite ale Americii, arhiepiscopul le transmite acestora motivele pentru care a fost necesara luarea acestei hotarari.

Parintele Vichentie a fost temporar repartizat la biserica mai sus mentionata, iar formarea sa monastica face indreptatit transferul sau la un asezamant eclezial de asemenea factura. Arhiepiscopul a apreciat, de asemenea, activitatea acestuia in cadrul parohiei din Sacramento si este convins ca si viitorul preot care se va ingriji de enoriasii bisericii va continua munca inceputa de predecesorul sau. Pana la gasirea unei solutii permanente referitoare la numirea unui nou preot paroh, IPS Nicolae Condrea l-a desemnat pentru aceasta perioada de timp pe parintele Gheorghe Naghi sa slujeasca la parohia Invierea Domnului, se arata pe site-ul parohiei americane.

 
Intalnire romaneasca in PennsylvaniaPDF Print E-mail
Elkins Park, SUA / Romanian Global News
Accesari :393
Saturday, 30 October 2004
Biserica Ortodoxa Romana cu hramul Pogorarea Sfantului Duh din orasul Elkins Park, statul american Pennsylvania, organizeaza sambata, 30 octombrie, Balul Strugurilor.

Parohia se ocupa frecvent de astfel de evenimente pentru enoriasii ei si desfasoara actiuni religioase si social-comunitare pentru romanii din localitate, si nu numai. Astfel, in acest an biserica a avut initiativa de a organiza Penny Party, o excursie de o zi la Washington, picnicuri, spectacole muzicale si de teatru, agape si un banchet cu ocazia sarbatoririi hramului bisericii din data de 30 mai, cand au fost Rusaliile. De asemenea, biserica a inaugurat si un muzeu de cultura romano-americana, deschis pentru public pe baza de programare. Dupa evenimentul de pe 30 octombrie, parohia, al carei slujitor este parintele Adrian Grigoras, se va pregati de Postul Craciunului si de Sarbatorile de Iarna. Cu prilejul Sarbatorii Nasterii Domnului, copiii de la Scoala Duminicala vor sustine un spectacol tematic, iar de Revelion toti enoriasii sunt asteptati la o petrecere de final de an, se arata pe site-ul bisericii. Biserica a fost infiintata in anul 1913, cand un grup format din 23 de romani a hotarat, dupa oficierea slujbei de Rusalii, sa declare publica constituirea parohiei ortodoxe romane, ce avea sa poarte hramul sarbatorii respective, Pogorarea Sfantului Duh. Dupa sase ani de slujire religioasa in hala sociala, Dioceza Episcopala Protestanta a oferit bisericii un spatiu din spate al Bisericii St. John, situata chiar in centrul comunitatii romanesti. Pana in anul 1929, biserica a fost slujita de 9 preoti, urmand ca in acel an sa fie numit permanent parintele John Popovici, care a a ramas acolo pana la pensionarea sa din 1968. Biserica s-a mutat in anul 1965 intr-un locas prezbiterian cumparat si transformat de ei. Astazi, parintele Adrian Grigoras pastoreste 107 persoane, dar se pare ca numarul lor este in crestere ca urmare a emigrantilor care continua sa vina in SUA.

 
O istorie a Universitatii Bucuresti (Sinteza)PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :430
Saturday, 30 October 2004

Inceputurile invatamantului superior la Bucuresti

 

4/16 iulie 1864 este data la care Alexandru Ioan Cuza emitea decretul de infiintare a Universitatii din Bucuresti, reunind intr-o singura institutie cele trei facultati care existau deja: Facultatea de Drept, Facultatea de Litere si Filosofie si Facultatea de Stiinte.

Hotararea domnitorului marca ridicarea pe o treapta noua a unui invatamant de nivel superior ce functiona la Bucuresti, conform izvoarelor istorice, inca din 1694 sub titulatura de Academia domnesca de la Sfantul Sava (apoi Colegiul de la Sfantul Sava). Indemnat de stolnicul Constantin Cantacuzino, domnul Constantin Brancoveanu (1688 - 1714) a hotarat infiintarea acestei institutii in cladirile manastirii Sf. Sava, care se afla la acea data chiar in centrul Bucurestiului unde sunt acum Piata si cladirea Universitatii.

Academia domneasca a fost frecventata de fii de boieri din Tara Romaneasca, dar si de tineri din zona balcanica (aromani, greci, bulgari, sarbi), toti dornici sa beneficieze de o instructie aleasa, bazata pe studiul clasicilor greci si latini.

Academia domneasca de la Sfantul Sava, care rivaliza, intre timp cu Academia Fanarului sau Marea Scoala a Patriarhiei din Constantinopol (Istanbul) din Imperiul Otoman, si-a continuat activitatea si dupa moartea tragica a intemeietorului ei, in anul 1714.

Au urmat o epoca de renastere si de dezvoltare a culturii, dar mai ales de impunere a invatamantului in limba romana.

Invatamantul in limba romana debuteaza cu planul de reorganizare initiat de Gh. Lazar in 1818. Prin Instiintarea din august 1818 se anunta ca se inaugurau cursurile Academiei "cu stiinta chiar in limba maicii sale, o scoala inalta de stiinte filosoficesti si matematicesti". Aceasta se deschidea in vechea cladire de la Sfantul Sava, "in manastirea Sf. Sava unde a fost mai inainte scoala elineasca". In Instiintare, Gh. Lazar, instruit la scolile superioare din Sibiu, Cluj si Viena, si-a expus noul plan de organizare a intregului invatamant romanesc. Acesta era impartit in patru grade: scola primara, gimnaziul, liceul si apoi "celelalte mai multe tagme": filosofie, drept, teologie, geografie.

Dupa revolutia de la 1848 invatamantul in limba romana a luat un avant deosebit la toate treptele: primare, colegiale si inalte sau stiintifice. Crearea unui invatamant de toate gradele, laic si modern, a figurat in programul revolutiei romane de la 1848. Acum s-au creat conditiile pentru dezvoltarea unui invatamant superior autonom.

Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 a adus un suflu nou invatamantului superior romanesc din Bucuresti. Astfel, la 25 noiembrie1859, printr-un decret al lui Al.Ioan Cuza, Facultatea de Stiinte Juridice si Politice s-a desprins din Academia de la Sfantul Sava si a devenit institutie de sine statatoare condusa de un decan, in persoana lui C. Bosianu. La 1 septembrie 1860 s-a infiintat Facultatea filosofica cu doua catedre: Istoria Romanilor, titular Ioan Maiorescu si Limba greaca si Latina, titular August Treboniu Laurian. Dupa recunoasterea dublei alegeri, Al. Ioan Cuza a trecut la punerea in aplicare si a reformelor din domeniul invatamantului.

                                                                                                                                                                                                                                   Fondarea Universitatii din Bucuresti

 

In urma memoriului din 8 octombrie 1863 intocmit de Al. Odobescu, ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, prin care cerea infiintarea unei scoli Superioare de Stiinte, domnul Al. Ioan Cuza a emis la 12 octombrie acelasi an un decret prin care hotara:

"Se instituie in localul Academiei din Bucuresti, cu scopul de a forma profesori de stiinte matematice, fizice si naturale pentru Gimnaziu, precum si de a pregati studenti la specialitati de aplicatii stiintifice, o Scoala Superioara de Stiinte". Cursurile erau de doi ani si incepeau din anul scolar 1863/1864.

In memoriul din 22 octombrie 1863 D. Bolintineanu, ministru al Cultelor si Instructiunii Publice, credea ca "dupa punerea in lucru a Scoalei Superioare de Stiinte Matematice si Fizice, a sosit momentul de a completa si Scoala Superioara de Litere cu catedrele cele indispensabile pentru formarea de profesori la invatamantul secundar in ramurile literaturii, filosofiei, istoriei si geografiei". Regulamentul si programa au fost atasate memoriului.

In urma acestui memoriu, Al. I. Cuza, printr-un alt decret din 30 octombrie 1863 hotara instituirea la "Academia din Bucuresti a unei Scoli Superioare de Litere, in scop de a forma profesori gimnaziali in ramurile limbilor clasice si moderne, ale literaturii si geografiei".

 
Minipoeme romanesti apreciate in JaponiaPDF Print E-mail
Japonia / Romanian Global News
Accesari :345
Saturday, 30 October 2004
Un poet din Viseu este premiat la concursul international de poezie haiku, care se desfasoara de 30 de ani In orasul Kumamoto din Japonia. Marian Nicolae Tomi a trimis in aceasta vara doua haiku-uri la concursul japonez, traduse in limba engleza de catre profesoara Adriana Elena Pop, de la Liceul Bogdan Voda din Viseu de Sus.

Cele doua poezii au luat marele premiu al concursului, iar autorul a fost invitat la festivitatea, care va avea loc in 31 octombrie in orasul din sudul Japoniei. Cheltuielile de transport, cazare si masa vor fi asigurate de catre organizatori. Omul de cultura viseuan se va afla in Japonia in perioada 27octombrie-2 noiembrie. Autorul a anuntat Ministerul de Externe si spera ca la premiere va fi prezent si atasatul cultural al Ambasadei Romane din Tokio. Membru al cercurilor de haiku din Constanta, Bucuresti si Tirgu Mures, poetul cultiva aceasta specie, rara in tara noastra, de mai multi ani. Regulamentul concursului fiind foarte strict, el a avut de ales din 20 de poezii, doar doua. Una a propus-o personal, iar cea de-a doua a fost selectata de traducatoare, un motiv in plus pentru Marian Tomi sa-i multumeasca pentru momentele de inspiratie atit in traducerea poemelor, cit si in alegerea facuta.

 
Soimii Carpatilor la 100 de zile de prezenta in IrakPDF Print E-mail
Irak / Romanian Global News
Accesari :346
Saturday, 30 October 2004
In aceasta saptamana s-au implinit o suta de zile de cand Soimii Carpatilor participa la misiunea Antica Babilonia in teatrul de operatii din Irak, anunta Capitanul Cristian Dan, ofiterul de relatii publice al Batalionului 812 Infanterie Soimii Carpatilor.

. Militarii Batalionului 812 Infanterie au executat in aceasta perioada 192 de misiuni de patrulare, 200 misiuni de escorta si peste 242 de misiuni logistice. Tehnica de lupta a parcurs pe comunicatiile din aria de responsabilitate aproximativ 152.000 kilometri, ceea ce reprezinta de aproape patru ori inconjurul Pamantului pe la Ecuator, executandu-se in medie 1.500 kilometri pe zi. Soimii au primit botezul focului pe 5 august, cand au fost nevoiti sa raspunda, conform mandatului incredintat, la atacurile executate de gruparile insurgente. Pana la finele lunii august fortele batalionului au fost angajate in lupta de cinci ori, fara a inregistra pierderi sau pagube materiale. La jumatatea lunii octombrie, aproximativ 200 de militari romani, alaturi de 500 de militari din Brigada 70 a Garzii Nationale Irakiene si 600 de militari italieni, au participat la cea mai ampla actiune desfasurata in ultima perioada in sudul Irakului, chiar in aria de responsabilitate a militarilor romani, operatiunea Strong Hammer. Aceasta a avut ca obiectiv principal monitorizarea modului de actiune a Garzii Nationale Irakiene in cadrul unei operatii de scotocire intr-o zona despre care existau informatii ca se afla forte insurgente si membri ai unor celule criminale. In cadrul operatiunilor CIMIC(de cooperare civili-militari), militarii romani au distribuit ajutoare materiale, constand in haine, alimente, obiecte scolare, materiale sanitate, in valoare de aproximativ 10.000 EURO, populatiei din aria de operatii a batalionului. De asemenea, au fost executate misiuni pe parcursul carora s-a evaluat starea generala de sanatate si epidemiologica a populatiei din zona de responsabilitate, acordandu-se asistenta medicala pentru cazuri de urgenta, s-a realizat o evaluare a posibilitatilor si capabilitatilor sistemului sanitar local in vederea stabilirii contactelor concrete cu ONG-urile care actioneaza in aria de operatii a batalionului. La 100 de zile de prezenta in teatrul de operatii, militarii romani sunt bine primiti in Irak, acestia reusind, prin modul de comportare si de abordare a indeplinirii misiunilor incredintate, sa stabileasca cu populatia locala relatii firesti bazate pe respect si incredere reciproca. Starea de sanatate si moralul militarilor sunt bune.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions