Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Aniversare pentru Biroul de Informare al Consiliului Europei la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 28 October 2004
Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti a implinit pe data de 28 octombrie zece ani de activitate, prilej cu care a organizat un eveniment aniversar la Casa Americii Latine din capitala.

In cadrul acestui eveniment s-au remarcat cateva aspecte semnificative, dintre care cel mai important a fost semnarea Protocolului de cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe, reprezentat de subsecretarul de stat in MAE si Agent guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Roxana Rizoiu, si Biroul de Informare, prin directorul acestuia, Mariana Nitelea. La manifestarea inceputa in cursul diminetii au participat membri ai biroului, diplomati straini si romani, reprezentanti ai instantelor judecatoresti si membri mass-media. Mesajul secretarului general al Consiliului Europei, citit de directorul biroului, a marcat deschiderea evenimentului. Acesta a reliefat atributiile biroului de la Bucuresti si semnificatia majora pe care a avut-o inca de la infiintare. Biroul a fost invitat la proiectul memorialului Sighet si a publicat in 1997 Dictionarul Tolerantei, lucrare unica in lume, iar in anul 1999 Manulalul Consiliului Europei, astazi la a doua editie. O alta interventie a fost cea a presedintelui delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Gheorghe Prisacaru, care a amintit ca aniversarea vine la cateva zile dupa un alt moment festiv, implinirea a 11 ani de la primirea Romaniei cu drepturi depline in Consiliul Europei, pe data de 7 octombrie 1993. Tot el a declarat ca tara noastra se poate mandri cu delegatia Romaniei  la aceasta adunare, ea fiind  foarte activa la intalnirile parlamentare, ultimul raport prezentat avand ca subiect principal educatia pentru Europa. Bogdan Aurescu, secretar de sat in MAE si fost Agent guvernamental, a transmis mesajul Ministrului Roman de Externe, Mircea Geoana, care nu a putut participa personal la intalnirea de la Bucuresti. Tot el a fost cel care I-a inmanat directorului Mariana Nitelea un premiu simbolic cu ocazia aniversarii, o diploma de onoare pentru contributia adusa la promovarea drepturilor omului in Romania. La eveniment s-a lansat si volumul Hotărrile Romniei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, editat n cooperare de către cele două instituţii, carte care conţine o selecţie a celor mai importante hotărri Curţii Europene a Drepturilor Omului cu privire la Romnia, din 1998 şi pnă n prezent, urmnd să fie distribuit diverselor instituţii cu atribuţii n aplicarea legii, n primul rnd, instanţelor judecătoreşti. Momentul final al actiunii din aceasta dimineata l-a constituit lansarea noii pagini de web a biroului, ce poate fi accesata la adresa www.ceo.ro, si vernisarea expozitiei Albastru european Tanara Generatie, care a prezentat lucrari ale unor artisti in ascensiune din Romania si din Republica Moldova. Expozitia va putea fi vizionata si in Oradea, Timisoara si Cluj, cu sprijinul partenerilor din teritoriu, si va cunoaste si prezentari internationale.

 
Seism de 6 grade in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :593
Thursday, 28 October 2004
Cel mai puternic cutremur resimtit in Romania in ultimul deceniu s-a inregistrat in seara de miercuri, 27 octombrie.

Cutremurul de la orele 23.34 a avut o intensitate de 6 grade pe scara Richter si a fost resimtit cel mai puternic in zonele de nord-est si sud ale tarii. In cadrul sedintei de Guvern de joi, 28 octombrie, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), Gheorghe Magureanu a dezvaluit ca seismul de aseara a fost anticipat cu 22 de secunde inainte de producerea sa. Replica acestui cutremur nu a aparut inca, dar in cursul noptii, in jurul orei 3.00, s-au mai inregistrat alte doua miscari seismice, care, insa, au avut o magnitudine mult mai mica sub 2,5 grade pe scare Richter, nefiind resimtite de majoritatea populatiei. Directorul INCDFP a dat asigurari cu privire la faptul ca un cutremur la fel de puternic nu se va resimti in urmatoarele zile, dar a amintit si ca replica acestei miscari din seara de miercuri ar putea aparea, in urmatoarele 48 de ore. Gheorghe Marmureanu a precizat ca ar putea sa existe fie mai multe replici de valori foarte mici, de sub 2 grade, fie ar putea sa existe o replica, insa care va avea cel mult valoarea cutremurului din noaptea de miercuri. Gheorghe Margureanu a linistit populatia in privinta producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, el dand asigurari ca acesta nu se va produce pana in anul 2006, cand in Romania va incepe sa lucreze si sa influenteze sistemul tectonic din India. Directorul INCDFP a anuntat ca sistemul de avertizare care a anticipat cu 22 de secunde cutremurul, este in prezent in stadiu de test, urmand ca in curand sa fie extins si la nivelul populatiei. Aparatul de avertizare va putea fi achizitionat de populatie la pretul de 180-200 de dolari. Cutremurul din noaptea de miercuri, 27 octombrie nu a facut victime sau pagube materiale, conform datelor prezentate de Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu.

 
In Romania a inceput campania electoralaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Thursday, 28 October 2004
Incepand de la miezul noptii de miercuri, 27 octombrie, Romania a intrat in campanie electorala.

Timp de 30 de zile candidatii la Presedintia Romaniei si la Parlament vor putea sa-si foloseasca toate armele de care dispun pentru a-i impresiona pe romani si a-i convinge pe acestia ca ei merita intr-adevar sa conduca tara si destinele cetatenilor ei. Timp de 30 de zile se vor infrunta in presa si show-uri televizate cei mai importanti candidati la Presedintie, dezbatand programe politice, promisiuni electorale, dar si subiecte ascunse, bune de exploatat in orice campanie. Candidatii la Presedintia Romaniei, care si-au depus pana in acest moment candidatura in mod oficial la Biroul Electoral Central, sunt Adrian Nastase, Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Dinu, Gigi Becali, Marko Bela, Marian Milut, Raj Tunaru si Petre Roman. Alte inscrieri se mai pot depune pana vineri, 29 octombrie, la orele 24.00.

 
Din ce in ce mai putin romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :382
Thursday, 28 October 2004
Migratia, natalitatea scazuta, bolile si saracia vor face ca, pana in 2050, populatia Romaniei sa scada pana la 16 milioane de locuitori.

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de demografii din Romania, care vorbesc despre un proces care a inceput in urma cu 15 ani. In ceea ce priveste migratia, raportul arata ca, in prezent, aproximativ 2 milioane de romani traiesc in strainatate si ca anual emigreaza, numai legal, 10.000 de persoane, dintre care foarte multi spre vestul Europei. Scaderea natalitatii ca si numarul mare de boli, fenomene cu care tara nostra s-a confruntat timp de 15 ani, vor conduce si ele la scaderea tot mai drastica a populatiei Romaniei si, ceea ce este mai ingrijorator, la scaderea populatiei active care sa produca PIB. 

 
Colaborare culturala navala romano-franceza PDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :352
Thursday, 28 October 2004
Membrii Asociaţiei de prietenie Brest - Constanta si ai Muzeului Marinei Romane din orasul de la Marea Neagra au convenit in aceste zile sa puna bazele unei colaborari culturale, in vederea atragerii eleviilor si studentilor din cele doua orase in  programe menite sa pastreze si sa promoveze patrimoniul cultural naval al Constantei si al portului francez.Tinerii au fost cooptati in actiunea respectiva dupa discutii care au avut loc intre cele doua tari, reprezentantii Frantei si Romaniei considerand ca acestia pot face fata cu succes unei misiuni de acest gen. Un alt pas facut de cele doua tari in proiectele lor culturale il reprezinta o serie de manifestari ce se vor desfasura anul viitor la cele doua muzee navale partenere. Tema manifestarilor va fi activitatea literara a cunoscutului scriitor francez Jules Verne si punerea in valoare a traditiilor navale, sub tiltul Legendele Marii. De asemenea, delegatia franceza a invitat partea romana sa faca un schimb de experienta, o viitoare deplasare in Franta putand lamuri aspecte discutate la Constanta, informeaza cotidianul constantean Cuget liber. Orasele Constanta si Brest sunt orase infratite, portul romanesc avand si alte parteneriate similare cu orase din Italia, Finlanda, Turcia, Japonia, Ucraina, Olanda, Bulgaria, Grecia, SUA, Liban, Siria, Brazilia, Rusia, Cuba si Egipt.
 
Teatrul Luni s-a intors in tara triumfatorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 28 October 2004
Teatrul Luni din Bucuresti s-a intors triumfator de la Dublin Fringe Festival, obtinand Marele Premiu : Project-Fringe Award pentru cele doua spectacole prezentate in cadrul concursului,  Oase pentru Otto  si  Aici nu se simte .

Premiul consta in invitarea teatrului romanesc timp de doua saptamani la editia urmatoare a festivalului din Irlanda. Acestia isi vor prezenta pe scena de acolo un nou spectacol a carui finantare va fi suportata de tara gazda, informeaza onlinegallery.ro. Lia Bugnar, autoarea celor doua spectacole, si-a pus in scena propriul text special pentru Green Hours, clubul care ii gazduieste permanent si in spatiul caruia s-au desfasurat numeroase manifestari culturale, in special concerte. Cu peste 80% muzica jazz, clubul este unul dintre cele mai apreciate locuri din capitala in care ii poti asculta live pe cei mai cunoscuti artisti ai momentului. Teatrul Luni de la Green Hours este singurul teatru independent-perseverent din tara noastra care prezinta publicului in fiecare luni si marti diverse reprezentatii, in mod special piese produse de ei, dar si ale altor teatre invitate.

 

 
Conferinta Constitutia Uniunii EuropenePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :493
Thursday, 28 October 2004
Vineri, 29 octombrie, la Roma, va avea loc ceremonia de semnare a Constitutiei Europene.

Astfel, dupa aproape 50 de ani, Europa se intoarce la locul unde au fost puse bazele procesului integrarii europene, prin semnarea Tratatelor de la Roma, instituind, pe de o parte, Comunitatea Economica Europeana si, pe de alta parte, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Romania a fost invitata sa se alature familiei europene, ca observator activ in cursul lucrarilor Conventiei si Conferintei Interguvernamentale, celebrand impreuna cu aceasta un moment crucial pentru destinul Uniunii. Asocierea tarii noastre la acest eveniment va fi concretizata prin semnarea Actului Final al Conferintei Interguvernamentale, care este un document politic si contine rezultatele negocierilor, agreate la nivelul sefilor de stat sau de guvern la Consiliul European de la Bruxelles, 17-18 iunie. Momentul are o insemnatate istorica atat pentru Europa, cat si pentru Romania, datorita legaturii existente intre succesul proiectului politic al extinderii Uniunii inspre Est si aprofundarea procesului de integrare europeana, care isi gaseste expresia prin adoptarea Constitutiei Europene.

 
Un nou Ghid Turistic pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Thursday, 28 October 2004
A aparut Ghidul Turistic al Romaniei, editia 2004-2005, realizat de Casa de editura PUBLIROM.

Lucrarea contine peste 10.000 de informatii utile  despre: hoteluri, moteluri, pensiuni, agentii de turism, restaurante, baruri, cluburi etc, fiind structurata pe 12 zone turistice, iar in cadrul zonelor pe judete si localitati. In peste 150 de pagini, este cuprinsa o ampla prezentare a obiectivelor turistice din Romania si hartile detaliate ale fiecarei zone, inclusiv hartile statiunilor de pe Litoral. Aflata la a 10-a editie, lucrarea se doreste sa fie un important instrument de lucru pentru turismul romanesc, precum si un ghid de informare pentru turistii din tara si strainatate. Tirajul initial al lucrarii este de 20.000 de exemplare, contine 512 pagini color (policromie integral), si este editata bilingv (romana-engleza). Pretul lucrarii este de 299.000 lei si se gaseste la toate punctele de difuzare a presei. Ghidul Turistic al Romaniei se gaseste si pe suport CD, cit si pe internet.

 
Asociatia istoricilor cere anularea deciziei de excludere a cursului de istorie a romanilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :521
Thursday, 28 October 2004
Comitetul de conducere al Asociatiei istoricilor din Republica Moldova (AIRM) califica decizia Colegiului Ministerului Educatiei de a exclude "Istoria Romanilor" si "Istoria Universala" din lista examenelor de bacalaureat 2005 drept "un atentat la valorile culturii nationale si universale", cerand anularea deciziei respective.

AIRM este de parere ca daca decizia Colegiului Ministerului Educatiei va intra in vigoare, invatamantul istoric va degrada, deoarece aria curriculara a disciplinelor socioumane va fi lipsita de componenta de baza - Istoria Nationala si Istoria Universala. Reamintim ca anterior din invatamantul preuniversitar au fost excluse disciplinele curriculare Filozofia si Logica. Potrivit membrilor AIRM, absolventii liceelor, in special cei de la profilul sociouman, vor fi privati de posibilitatea de a-si continua studiile la facultatile din Romania si din alte state europene. Presedintele AIRM Anatol Petrenco a declarat miercuri presei ca "decizia ministerului face parte din sirul de actiuni ale guvernarii comuniste de izolare a cetatenilor Republicii Moldova de procesele democratice si integrationiste europene" si "tradeaza goliciunea declaratiilor pro-europene ale demnitarilor de la Chisinau". "AIRM constata ca actuala guvernare continua practica sovietica de deznationalizare si mancurtizare a populatiei bastinase, cauta sa transforme istoria intr-un instrument de manipulare a opiniei publice, de ponegrire a poporului. Prin excluderea Istoriei Nationale din invatamant si educatie, statul moldovenesc isi surpa propria temelie", a spus Anatol Petrenco.

 

 
Ucraina-un nou inceput?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :899
Thursday, 28 October 2004

In Ucraina traiesc peste 800.000 de romani.Supusi unui puternic proces de asimilare de catre statul ucrainean ei spera ca evolutiile democratice ale Kievului sa poata influenta in bine si soarta lor de romani ramasi in afara frontierelor Romaniei si de care statul roman se intereseaza din ce in ce mai putin. In acest sens Romanian Global News va prezinta o analiza a evolutiilor politice din statul vecin asa cum se prefigureaza cu cateva zile inainte de alegerile de duminica.

Peste doar trei zile, in data de 31 octombrie, in Ucraina au loc alegeri prezidentiale, alegeri cu o miza imensa avind in vedere rolul activ pe care il are presedintele in viata politica a statului, dar si momentul de rascruce in care se afla tara. Cei aproximativ 48 milioane de cetateni ucraineni au, pentru prima data in scurta lor istorie post-comunista, o alternativa reala la actuala putere. Confruntarea pentru scaunul prezidential, atit in primul tur de crutin, cit si in al doilea se va da intre actualul prim-ministru sustinut de fortele aflate la putere-Victor Ianucovici si liderul celei mai mari fractii parlamentare Ucraina Noastra-Victor Ianucovici. Conform ultimelor sondaje realizate de catre Centrul de Analiza Politica din Kiev, in primul tur de scrutin 34,4% dintre ucraineni l-ar vota pe Victor Ianucovici, fata de 31% care si-ar acorda votul lui Victor Iuscenco. Urmatorul plasat este Alexandr Moroz, liderul Partidului Socialist care intruneaza 6,7% din optiunea electoratului urmat de Petr Simonenco, presedintele Partidului Comunist care ar acumula 5,8% din voturi. Interesant este ca 71% la suta din electorat este sigur ca va merge duminica sa voteze, in timp ce doar 6% este hotarit sa nu o faca. Optiunea pentru al doilea tur de scrutin, daca la el vor participa Iuscenco si Ianucovici, se prezinta astfel: pentru Victor Ianucovici ar vota 41,9% din electorat, pentru Victor Iuscenco-37,1%. Impotriva ambilor ar vota 9,8% din ucraineni, iar un numar de 2,4% sint decisi sa nu mearga la vot. Rezultate asemanatoare au reesit si din sondajele realizate de catre Institutul International de Sociologie din Kiev, precum si de Centul de Monitorizare Sociala.  Trebuie sa mentionam ca cu doar citeva luni in urma perspectivele actualului prim-ministru asupra posibilitatii cistigarii alegerilor nu erau atit de optimiste. Nu mai departe decat la sfirsitul lunii martie pentru domnia sa ar fi votat la alegerili prezidentiale doar 15% dintre ucraineni, in timp ce pentru principalul sau contracandidat-Victor Iuscenco-in jur de 20%. Incepind insa, cu luna augst s-a observat o crestere a sa in sondaje concomitent cu o scadere a numarului electoratului ce si-ar fi dat votul pentru liderul comunist Petr Simonenco. Se presupune ca trecerea electoratului Partidului Comunist catre Victor Ianucovici este strins legata de declaratia acestuia conform caruia, in ipoteza cistigarii alegerilor, se obliga de a promova limba rusa ca a doua limba de stat si sa legalizeze dubla cetatenie. Atare declaratii iau marit numarul sustinatorilor atit pe seama electoratului Partidului Comunist, cit si pe seama indecisilor. Mai mult, la acest proces au contribuit si masurile pe care Victor Ianucovici le-a luat in calitatea sa de prim-ministru, in special cresterea pensiilor si a salariilor bugetare. Vizita liu Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse la Kiev in timpul alegerilor prezidentiale ar putea contribui si ea, sustin unii specialisti, la cresterea numarului de votanti ai actualului prim-ministru. Dincolo insa de jocul procentelor exista programele electorale cu care cei doi candidati se prezinta in fata alegatorilor si care se intrec in oferte care mai de care mai generoase. In general cele doua platforme electorale au un puternic caracter populist si chiar fantezist (crearea a 5 milioane de noi locuri de munca la Victor Iuscenco; asfaltarea tuturor drumurilor de la sate, precum si dotarea scolilor din mediul urban cu aparatura de ultima generatie la Victor Ianucovici). Ambii candidati isi propun cresterea bunastarii cetatenilor, lupta impotriva saraciei si a coruptiei, o suma impresionanta de masuri cu caracter social, etc. Ceea ce difera, insa, in mod esential este modul si mijloacele de realizare a obiectivelor propuse. Desi ambele programe electorale sint redactate intr-o forma foarte generala, la nivel de principii (sint enumarate doar obiectivele si foarte rar, chiar in mod exceptional se arata cum vor fi realizate aceste obiective, de unde fonduri, in ce perioada de timp se preconizeaza a fi puse in aplicare, etc.), totusi, ne putem face o imagine despre convingerile fiecarui candidat. In timp ce actualul prim-ministru are o viziune foarte etatista asupra societatii ucrainene, statul, in viziunea sa trebuind sa garanteze pina si depunerile sau creditele bancare, oponentul sau declara ca statul trebuie sa se retraga cit mai mult din viata cetatenilor. Deosebirea vine din faptul ca Victor Ianucovici este un aparator al status quo-ului in care puterea este controlata de catre clanurile oligarhice existente. Astfel, el incearca doar sa contracareze efectele de suprafata a perioadei de tranzitie prin care trece Ucraina, fara insa a lucra la sursa acestor efecte negative. Ori criza prin care trece societatea ucraineana este una de sistem; sistemul in ansamblul sau nu mai face fata  realitatii. Victor Iuscenco, in schimb, si-a atras cea mai mare parte din electorat anume prin propunerile de reforma radicala a intregului sistem, incepind cu modificarea Constitutiei actuale  si continuind cu reforme in domeniile principale:

-          profesionalizarea armatei ucrainene, astfel incit incepind cu anul 2005 termenul de incorporare sa fie redus de la 24 de luni la 12 luni urmind ca pina in 2010 sa fie exclus serviciul militar obligatoriu;

-          reforma in domeniul administratei care presupune acordarea unei autonomii reale  si extinse comunitatilor locale, precum si adoptarea unui Cod al Functionarului Public;

-          reforma in domeniul fiscal care presupune reducerea anuala a impozitului pe salariu, astfel incit in cinci ani acesta sa ajunga la 20%,etc.;

-          imbunatatirea situatiei minoritatilor nationale aflate pe teritoriul Ucrainei. Astfel, Victor Iuscenco se obliga sa semneze, in cazul cistigarii alegerilor, un decret privind Pastrarea si promovarea limbii ruse si a altor limbi minoritare care sa fie in acord cu Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare. Conform acestui decret, functionarii publici din localitatile compact populate de minoritati etnice vor fi obligati sa cunoasca si sa utilizeze, daca este cazul, limba minoritatii respective.

Deosebiri esentiale exista si la nivelul intelegerii modului in care Ucraina se raporteaza la restul lumii, in special la principalele centre de putere. Astfel, daca actualul prim-ministru este un sustinator al apropierii Ucrainei de Rusia fie prin crearea Zonei Economice Unice, fie chiar, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, prin  crearea, intre aceste doua state, a unei uniuni de tipul Rusia-Bielorusia, candidatul opozitie-Victor Iuscenco opteaza pentru directia integrarii Ucrainei in Uniunea Europeana. Asadar, duminica cetatenii Ucrainei se afla in fata unei alegeri istorice. Cum va arata Ucraina in urmatorii cinci ani, dar si care va fi viitorul ei pe termen mediu depinde numai de ei.

 
Istoria antica pe teritoriul Romaniei prezentata la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :406
Thursday, 28 October 2004
In cadrul programului cultural romanesc, organizat la Stockholm, sambata, 30 octombrie, se vor organiza o serie de conferinte avand ca subiect istoria antica pe teritoriul Romaniei si legaturile ei cu spatiul nordic, ne informeaza Cristian Nita, atasat cultural din cadrul Ambasadei Romane in Suedia.

Conferintele sub titlul generic Dacia: o provincie romana, se vor desfasura la Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm, incepand cu ora 13. Acest eveniment cultural-stiintific include si urmatoarele teme prezentate: Eroi, vin si barbari: grecii la Marea Neagra de Adam Lindhagen; Cine au fost tracii ? Kalman Uray; Tezaure de aur: putere si bogatie Dr. Karen Slej si Traian si razboaiele dacice Anne Marie Leander Touati. Comunicarile si conferintele vor fi sustinute de prestigiosi istorici si arheologi de la prestigioase  universitati si muzee din Romania, Suedia si Danemarca. Programul cultural romanesc in Suedia, care are ca scop prezentarea Romaniei in Suedia si dezvoltarea relatiilor culturale bilaterale dintre aceste tari, este organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Istorie din Bucuresti, Ambasada Romaniei in Suedia si Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm.

 

 
Doua saptamani de expozitie de pictura romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :395
Thursday, 28 October 2004
Sala de expozitii a Institutului Cultural Roman de la Paris va fi joi, 28 octombrie, cu incepere de la orele 20.00, gazda unei expozitii de pictura semnata Ioan Hertzeg.

Artist originar din Romania, Hertzeg s-a nascut la Baia Mare, in nord-estul Romaniei. Si-a facut studiile de arta la Cluj si le-a continuat la Institutul Kamprath din Darmstadt. Prima sa expozitie s-a desfasurat la Galeria Artis din Baia Mare, iar in 2000 isi expune operele in cadrul expozitiei Performance Art de la Cluj. Compozitiile sale surprinzatoare, in care umorul si inventia se intrepatrund cu cautarea unui sens in obiectele din viata de zi cu zi, se regasesc astazi in cadrul unor colectii private din Romania si din Franta, dar si din Statele Unite si Canada. Primul sau premiu a fost cel al Fundatiei Tineri pentru tineri, ca si premiul gazetei Crai Nou de la Suceava, informeaza Institutul Cultural Roman de la Paris. Ceea ce cauta Joan Hertzeg, stiind ce cauta, este nasterea formei. Si gaseste solutii subtile. Dar nu este vorba doar despre o problema formala, ci si de o cautare existentiala. Demersul sau este urmarirea unei identitati. Opera sa este o investigare a propriei sale personalitati artistice, spune profesorul Gavril Zmicala despre artistul roman Ioan Hertzeh. Expozitia din Rue de lExposition 1, va fi deschisa pana in data de 12 noiembrie.   

 
Pavel in sferturile de finala ale turneului ATP de la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :480
Thursday, 28 October 2004
Tenismenul roman Andrei Pavel a ajuns pana in sferturile de finala ale turneului de tenis de la Stockholm, aflandu-se in plina forma.

Turneul de la Stockholm se desfasora in paralel cu un alt turneu de tenis, mult mai puternic, cel de la Basel, care a concentrat prezentele marilor  tenismeni. Profitand de absenta acestora, romanul a reusit sa castige meciurile disputate pana acum la Stckholm, chiar daca acestea au fost in compania unor tenismeni mai slabi in ierarhia ATP. Ultimul meci, cel care l-a propulsat pe Pavel in sferturi a fost cel impotriva cehului Mical Tabara, castigat in trei seturi, 6-3, 3-6, 6-3.

 
Un roman premiat pentru curaj la GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Romania/Romanian Global News
Accesari :493
Thursday, 28 October 2004
Un vanzator de origine romana din Geneva a primit in Elvetia titlul de Cavaler al strazii. Valeriu Bernaschina, un vanzator in varsta de 30 de ani, a scos in luna martie a anului 2004 un pasager dintr-o masina in flacari, salvandu-i astfel viata.

In acea noapte Valeriu Bernschina a auzit un harsait de pneuri urmat de un zgomot surd. A descoperit mai tarziu o masina strivita de un candelabru de pe Cheiul Mont Blanc, in plina inima a Genevei. Impactul a avut o violenta extraordinara, iar vehiculul s-a aprins imediat. Vanzatorul nu a ezitat sa sara in ajutorul celor trei pasageri din masina in flacari, reusind sa scoata din flacari o tanara, in varsta de 20 de ani asezata pe locul din fata. Celelalte doua persoane, prinse in carcasa de otel au pierit in incendiu, in ciuda eforturilor intreprinzatorul salvator roman si a ajutoarelor venite. Cand m-a sunat politia a doua zi, pe la ora opt dimineata, am crezut ca este o gluma!, povesteste Valeriu Bernaschina, castigatorul premiului Chevalier de la route 2004. El spera ca gestul sau sa fi servit, totusi, la ceva. Comerciant pe cheiul Mont-Blanc, romanul vede in fiecare zi o multime de tineri trecandu-i prin fata. Dupa accident, discut mai mult cu ei, le spun: ridicati piciorul de pe pedala, nu e o competitie. Acesta este apelul pe care Valeriu Bernaschina il lanseaza catre toti automobilistii, in articole si interviuri publicate de presa internationala, de la Le Matin, Radio Liechtenstein, Swissinfo, Tageblatt, etc.

 

 
Restaurant romanesc in MarseillePDF Print E-mail
Marseille, Franta/Romanian Global News
Accesari :383
Thursday, 28 October 2004
Primul restaurant cu specific romanesc s-a deschis de curand in Marseille, pe strada Poggioli, in apropiere de Poulpasson. Restaurantul, in care se poate manca mai ceva ca la mama acasa, ofera vizitatorilor si gurmanzilor, care vor sa guste preparatele traditionale romanesti, ciorba de burta, celebrele sarmale cu mamaliguta, varza calita, mici, zacusca, salate de vinete, sau specialitati la comanda, adica cum nu se poate mai delicios... Dupa o zi obositoare de munca, in fiecare seara dupa orele 18.00, romanii din Marseille, dar nu numai, isi pot potoli apetitul aici, intr-o atmosfera calda, cu un paharel de tuica in fata.
 
Budapesta pregateste dubla cetatenie pentru ungurii de pretutindeniPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :515
Thursday, 28 October 2004
Curtea Suprema de Justitie din Ungaria a dat marti unda verde organizarii referendumului pentru acordarea dublei cetatenii ungurilor de pretutindeni.

Parlamentul de la Budapesta s-a pronuntat in favoarea consultarii populatiei inca de acum o luna, insa hotararea a fost contestata in instanta. Curtea suprema a respins contestatia, asa incat referendumul ar putea avea loc chiar in decembrie. Initiativa, care apartine Uniunii Mondiale a Ungurilor, este motivata de nevoia mentinerii legaturilor cu comunitatile etnice maghiare din statele invecinate. Ideea unui astfel de referendum a starnit insa ingrijorarea nationalistilor din statele invecinate Ungariei. Cei mai multi cetateni de etnie maghiara sunt in Romania - aproape 1,5 milioane, Slovacia - 500 de mii si Serbia - 300 de mii. In prezent, cetatenia maghiara se acorda persoanelor care au resedinta permanenta in Ungaria de cel putin 13 ani. Etnicii maghiari primesc cetatenie dupa numai 4 ani.

 
Seri de muzica romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
New Westminster/Romanian Global News
Accesari :379
Thursday, 28 October 2004
Formatia romaneasca de muzica rock DAcasa si Restaurantul Con Amore e Sapore din Canada organizeaza in ziua de 28 octombrie o petrecere romaneasca in orasul canadian New Westminster.Seara de distractie romaneasca se afla, deja, in a doua luna de desfasurare, dupa succesul primei editii care a avut loc in data de 16 septembrie. Concertul de muzica live va incepe la ora 18 :00 si se va incheia in jurul orei 22 :00. Este deja o traditie pentru romanii din regiunea canadiana sa se intalneasca o data la doua saptamani in restaurantul cu specific italienesc, se arata pe site-ul acestora din regiunea British Columbia. Desi restaurantul ofera mancare specifica peninsulei italiene, serile muzicale romanesti vor fi completate de specialitati culinare si de bauturi traditional romanesti.
 
Petrecere romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :388
Thursday, 28 October 2004
O noua petrecere pentru romanii de la Londra va avea loc vineri, 29 octombrie la celebra Ye Olde Cock Tavern, de pe Fleet Street, din Londra.

Organizatorii evenimentului, Centrul Cultural Roman din capitala britanica, precum si sponsorul MoneyGram, ii asteapta pe doritorii de voie buna si atmosfera tipic romaneasca sa vina la taverna incepand de la orele 18.00. Pretul biletului este intre 4 si 6 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman. In pretul biletului este inclus si bufetul, disponibil de la orele 20.30. Petrecerea nu este o premiera la Londra, ea avand o traditie destul de indelungata si desfasurandu-se in fiecare luna, cu regularitate. Programul este, in general, cel cunoscut de la celelalte seri de petrecere romaneasca la Ye Tavern, cuprinzand o tombola de la orele 21.30, la care se va castiga, in afara de premiile obisnuite, un premiu special in valoare de 100 de lire sterline din partea MoneyGram, ca tranzactie ce urmeaza sa fie facuta direct catre un prieten sau ruda din Romania. MoneyGram se va ocupa de fonduri si de tranzactie in numele castigatorului. Printre sponsorii petrecerii, si deci ai tombolei, se afla, si de aceasta data, celebra casa romaneasca de vinuri Cotnari, care va oferi cateva sticle de vin alb pentru castigatori. Muzica romaneasca de toate genurile, vinurile romanesti, atmosfera de acasa, bufetul si prietenii : acestea vor fi coordonatele unei noi petreceri romanesti, o distractie cum se cade, pe care o promite Centrul Cultural Roman.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions