Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
26 octombrie, ziua Sfantului Dumitru Izvoratorul de MirPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :541
Tuesday, 26 October 2004
Crestinii ortodocsi si catolici il sarbatoresc la 26 octombrie pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Sfantul Dimitrie s-a nascut intr-o familie de buni crestini, iar tatal sau a fost prefect al cetatii Tesalonic, in timpul imparatului roman Diocletian. Dupa moartea parintelui lui, Dimitrie a fost ales in aceeasi functie administrativa. Intors dintr-o campanie militara victorioasa, Cezarul Galeriu al Imperiului Roman de Rasarit a organizat serbari fastuoase in cinstea zeilor pagani. Dimitrie a refuzat sa ia parte la ceremonii, fapt pentru care a fost intemnitat. In timpul luptelor de gladiatori organizate de imparat, Dimitrie a ajutat, prin rugaciune, un tanar crestin, pe nume Nestor, sa invinga pe cel mai celebru luptator, Lie - preferatul imparatului. Din aceasta cauza, Dimitrie a fost decapitat in inchisoare. Martiriul Sfantului Dimitrie a avut loc in anul 304, la Sirmium, astazi Mitrovita, in Serbia. Sfantul Mucenic Dimitrie este cunoscut sub numele de 'Izvoratorul de Mir', pentru ca moastele sale prezente la Tesalonic, izvorasc si astazi, in mod miraculos, mir frumos mirositor.  Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cunoscut in popor si ca Sanedru, protectorul pastorilor.

 
Dascalii romani predau in scolile refuzate de profesorii americaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :514
Tuesday, 26 October 2004
Cadrele didactice din Romania fac parte, in momentul de fata dintr-un program de schimb de experienta intre Statele Unite si tari din diverse colturi ale globului.

Se pare ca sistemul didactic american se afla, in ultima vreme, intr-o perioada de criza, pe care insa o solutioneaza profesorii straini, printre care si cei proveniti din Romania, care vin sa predea in Statele Unite timp de trei ani. Procedand exact ca in cazul prezentat in urma cu ceva timp si de Romanian Global News al importului de medici din Romania, care lucrau in spitale in care cadrele medicale americane refuzau in mod clar sa isi exercite meseria, statul american a gasit solutia unui schimb de experienta intre profesorii straini si cei din Statele Unite. Profesorii romani, si nu numai, vin in Statele Unite si ajung sa predea in unitati scolare din zonele cele mai retrase, cele mai sarace si mai lipsite de conditii, zone preponderent rurale. Avantajul pentru profesorii romani este, in primul rand, acela al salariului care este, evident, mult mai mare decat cel pe care l-ar fi incasat intr-un post similar in tara, dar in nici in caz comparabil cu cel pe care il iau anual profesorii americani din celelalte scoli (acesta este, in principiu cu 3.000 de euro mai mare pe an). Dupa cei trei ani in care profesorii straini profeseaza in Statele Unite ei trebuie sa se intoarca acasa si sa impartaseasca din vasta experienta profesionala acumulata si, nu in ultimul rand, sa propovaduiasca experienta americana in tara de origine. Disciplinele in care sunt cei mai cautati profesori straini sunt matematica, limbile straine si educatia speciala (un segment special, adresat copiilor cu dizabilitati emotionale). Daca ar fi vorba de un schimb de experienta echitabil, de un program de vize - asa cum trebuia sa fie la inceput - destinat acestui scop, lucrurile ar fi fost cum nu se poate mai bune, dar problema este ca singurele zone, asa cum aratam, in care ajung sa lucreze profesorii romani sunt zonele sarace, care nu ii atrag absolut deloc pe profesorii americani, fiind total lipsite de perspective profesionale. Presedintele Centrului Sud-Estic pentru Calitatea Invatamantului, din Chapel Hill, Carolina de Sud, Berry Barnet declara in legatura cu acest subiect: acesta este micul nostru secret murdar ce ne ajuta sa ne umplem clasele.

 
Oferta burselor de studii in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :491
Tuesday, 26 October 2004

Potrivit Oficiului National al Burselor de Studii in Strainatate, Agentia Universitara a Francofoniei prin Biroul Europei Centrale si Orientale pune la dispozitie urmatoarele categorii de burse pentru anul universitar 2005-2006:

1)Formare initiala (mobilitati studentesti);
2) Formare in cercetare (mobilitati doctorale);
3) Perfectionare in cercetare postdoctorala (mobilitati academice).

Toate mobilitatile se deruleaza intre universitatile membre ale Agentiei universitare a Francofoniei, informeaza comunicatul de presa trimis de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Dosarele de candidatura trebuie sa contina urmatoarele documente: fisa cu date personale corect completata si semnata, formular de solicitare a bursei, curriculum vitae, copie dupa dosarul de scolarizare care sa cuprinda foile matricole cu notele obtinute in ultimii doi ani, copie dupa ultima diploma obtinuta, acordul din partea institutiei unde lucreaza pentru programul de studii proiectat sau dorit la institutia primitoare, adeverinta de student/doctorand/angajat pentru anul in curs si adeverinta de accept emisa de partea primitoare (secretariat sau serviciul de relatii internationale sau registratura pentru Canada). Toate documentele din dosarul de candidatura se depun in limba franceza. Prezentarea tipurilor de burse, fisa personala, formularele de solicitare a bursei, regulamentele de acordare a burselor, listele de coduri precum si alte informatii suplimentare pot fi obtinute accesand site-ul:

http://www.auf.org/programmes/programme6.
Dosarele se primesc pana la data de 14 ianuarie 2005, la Biroul pentru Europa Centrala si Orientala cu sediul in Bucuresti, strada Schitu Magureanu nr.1 (telefon: + 40 21 312 12 76, fax : + 40 21 312 16 66, www.ro.auf-francophonie.org, e-mail: info@ro.auf.org).

 
Pelerini din toata tara la moastele Sfantului Dimitrie cel NouPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :517
Tuesday, 26 October 2004
Dealul Patriarhiei din Bucuresti este si anul acesta locul de intalnire al sutelor de mii de crestini ortodocsi, pelerini veniti sa atinga moastele Sfantului Dimitrie cel Nou de la Basarabi si pentru a se ruga, unii pentru sanatate, unii pentru bunastare.

Coada de la poalele dealului Patriarhiei a inceput sa se formeze inca de duminica dimineata, astazi fiind deja cea de-a treia zi de cand oamenii stau asezati la o coada interminabila. Sfantul Dimitrie cel Nou, ale carui moaste se afla la Patriarhie, este ocrotitorul Bucurestiului. Racla cu moastele Sfantului Dimitrie cel Nou se va afla intr-un loc special din curtea Patriarhiei din Bucuresti, iar acestea vor putea fi atinse de credinciosi pana miercuri noaptea, 27 octombrie, cand va fi oficiata slujba dedicata ocrotitorului Bucurestiului. Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi a trait in secolul al XXIII-lea, in satul Basarabov, aflat la sud de Dunare, iar moastele sale au fost aduse la mitropolia romana in 1774.

 
Ambasadorul Coreei de Sud in periplu prin MoldovaPDF Print E-mail
Piatra-Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :539
Tuesday, 26 October 2004
Ambasadorul Republicii Coreea de Sud la Bucureşti, Excelenţa Sa Kim Dae Sik, se afla miercuri, 26 octombrie la Piatra Neamt, continuandu-si, astfel, periplul prin orasele Moldovei.

Diplomatul coreean se va intalni pe durata vizitei sale cu primarul Gheorghe Stefan si cu alti reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Neamt. Principalul motiv al acestei intrevederi romano-coreene este punerea bazelor unei relatii de afaceri intre ambele parti si de a deschide o noua cale de dialog comun. Coreenii sunt interesati si de promovarea investitiilor sud-coreene in judetul Neamt, in special in domeniul confectiilor si cel electronic. Potentialele colaborari ar atrage dupa ele si crearea unui numar destul de mare de locuri de munca, necesare in municipiul moldovenesc, informeaza ziarul Monitorul de Neamt. Coreea de Sud doreste sa-si extinda aria de acoperire in ceea ce priveste investirea in tari din Europa de Est, Romania prezentand criteriile necesare pentru a merita atentia acestora. De asemenea, se preconizeaza ca unul dintre cele mai tehnologizate orase din tara asiatica, Daejon, se va infrati cu Piatra-Neamt, cu atat mai mult cu cat ambasadorul Romaniei la Seul, Excelenta Sa Valeriu Artenie, este originar din Piatra Neamt. Daejon este unul dintre cele mai importante orase din Coreea de Sud, cu o populatie de circa 500.000 de locuitori si cu o industrie foarte bine dezvoltata.

 
Aura Urziceanu se simte in Romania ca in bratele mameiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Tuesday, 26 October 2004
Aura Urziceanu a concertat din nou, dupa 12 ani, pe scena Salii Radio, duminica 24 octombrie, oferind publicului bucurestean un regal de jazz.

Concertul celebrei cantarete romance de jazz plecata de multi ani din Romania s-a desfasurat in cadrul Festivalului International de Jazz Bucuresti, eveniment ce s-a intins pe durata a zece zile. Sala in care a concertat solista a fost duminica seara plina pana la refuz de admiratorii si de iubitorii de jazz. Pentru mine a fost intoarcerea acasa; m-am intors ca in bratele mamei a declarat presei Aura Urziceanu, marturisind totodata cu mare emotie: ma mandresc cu tara mea si cu romanii mei. Oriunde cant, eu ma prezint ca artist roman. Noi, romanii, suntem oameni binecuvantati, oameni frumosi si la suflet si la chip. Programul artistic, indelung ovationat de publicul spectator, a inclus piese renumite din repertoriul lui Duke Ellington sau Thad Jones, compozitii proprii sau chiar inspirate din folclorul romanesc. Trupa alaturi de care solista romanca s-a aflat pe scena Salii Radio a fost compusa din Marius Popp (pian), Laurentiu Stefan (baterie), Marian Georgescu (chitara), Arthur Balog (contrabas), iar pe scena s-au mai aflat Big Band-ul Radio condus de de Ionel Tudor. 

 
Italienii vor vana fazani si iepuri romanestiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :392
Tuesday, 26 October 2004
Iasiul va furniza in aceasta luna Italiei un fond de vanatoare alcatuit din peste 9000 de fazani si 500 de iepuri vii.

Acest export de animale folosite doar pentru repopulare reprezinta o afacere extrem de benefica pentru Directia Silvica din judetul Iasi. Directorul institutiei de sat moldovene, Florin Munteanu, a declarat ca italienii platesc pentru un iepure intre 77 si 87 de euro, iar pentru un fazan 6 euro. De asemenea, strainii sunt in continuare interesati de acest export, oferind  un pret cuprins intre 65 si 70 de euro pentru fiecare iepure prins, de data aceasta, de vanatorii amatori. Directia Silvica din Iasi are si o bogata experienta in organizarea de vanatori cu turisti straini, asigurand totodata cazare si masa pentru amatorii de vanat in cabanele de vanatoare Poieni, Bunesti si Crivesti.

 
Musica Nova la PloiestiPDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Tuesday, 26 October 2004
Cea de-a doua editie a Festivalului International Musica Nova Acousmatica se desfasoara in aceste zile la Ploiesti si Bucuresti.

Organizatorii, Ministerul Culturii, Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiesti, Comisia culturala a Primariei Municipiului Ploiesti si Musiques Nouvelles din Belgia, impreuna cu partenerul media, revista Sapte Seri, spera sa reediteze anul acesta succesul obtinut la precedenta editie a festivalului din anul 2003. La eveniment participa reprezentanti din Romania, Franta, Belgia, Anglia, Statele Unite ale Americii. Concertele se vor desfasura in Bucuresti la Ateneul Roman si la muzeul George Enescu, iar in Ploiesti la Filarmonica Paul Constantinescu. Spectatorii vor putea audia, printre altele, lucrari ale compozitorilor Ana Maria Avram, Iancu Dumitrescu, Giacinto Scelsi, Edgar Varese, Tim Hodgkinson, Olivier Messiaen, Berten dHollander, Petru Teodorescu si Ion Ghita, informeaza site-ul cultural onlinegallery.ro.

 
Nationala Romaniei ramane temporar si fara LobontPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :473
Tuesday, 26 October 2004
Nationala de fotbal a Romaniei va juca urmatorul meci din calificarile pentru campionatul Mondial din 2006, cel cu Armenia si fara portarul Bogdan Lobont.

Pare ca este o perioada din ce in ce mai proasta pentru selectionata tricolora, si mai ales pentru tehnicianul Anghel Iordanescu, aflat in situatia de a mobiliza un unsprezece facut mai mult din carpeli. Dupa scandalul inca nefinalizau in care a fost implicat Adrian Mutu, dupa retragerea lui Pancu de la Nationala, ca si a lui Soava, si dupa ce pioni de baza din nationala au trecut fiecare ori printr-o accidentare, ori prin alt gen de problema este acum randul titularului postului de portar al Romaniei, Bogdan Lobont sa se accidenteze, devenind astfel neutilizabil timp de doua luni. Asta il scoate din carti si pentru meciul cu Armenia, care urmeaza sa se dispute pe 17 noiembrie. Stranierul roman care evolueaza in prezent in campionatul olandez pentru Ajax Amsterdam, s-a accidentat la genunchiul stang in timpul partidei formatiei sale cu PS Eindhoven, incercand sa prinda un balon.

 
Romania parte a politicii de cooperare pentru dezvoltare a UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Tuesday, 26 October 2004
Ministrii cooperarii pentru dezvoltaer din tarile membre UE se vor intalni, in perioada 26-27 octombrie, la Maastricht, in cadrul unei Reuniuni Informale.

Romania va fi reprezentata la acesta intalnire de Subsecretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Cosmin Dobran, se arata intr-un comunicat remis la redactie. Pe agenda Reuniunii Informale a Ministrilor Cooperarii pentru Dezvoltare din UE figureaza teme prioritare pentru orientarea politicii europene in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, printre care relatia dintre securitate si dezvoltare, consolidarea coerentei politicilor de dezvoltare in cadrul UE, precum si combaterea HIV/SIDA, anunta Ministerul Afacerilor Externe. Participarea Romaniei la reuniune constituie un exercitiu util pentru pregatirea politicii proprii in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, conform angajamentelor asumate in cadrul negocierilor de aderare. Prin participarea la politica UE in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, Romania isi propune sa contribuie, indeosebi, la sprijinirea eforturilor de stabilizare si dezvoltare economica a statelor din apropierea granitelor sale. Reuniunile informale ale ministrilor cooperarii pentru dezvoltare, organizate de fiecare presedintie a Uniunii, constituie prilejul unor consultari regulate in scopul armonizarii politicilor statelor membre in acest domeniu. Reuniunea de la Maastricht este a patra de acest tip, la care Romania participa, in calitate de viitor membru al UE, se mai arata in comunicat.

 
Rusia chemata sa rezolve situatia scolilor romanesti din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 26 October 2004
Reprezentantii Comitetului Helsinki in Moldova (CHADOM), Centrului de consultanta pentru categorii social dezavantajate (CCCSD) si avocatul Veaceslav Turcan au semnat luni, 25 octombrie, un apel catre presedintele rus, Vladimir Putin, si catre primul ministru al Rusiei, Mihail Fradkov, cerand acestora sa contribuie la redresarea situatiei scolilor romanesti din Transnistria.

Documentul urmeaza a fi semnat si de catre presedintele Ligii pentru apararea drepturilor omului in Moldova (LADOM). Semnatarii atrag atentia asupra faptului ca la 1 septembrie curent, mai mult de 4.000 de copii, incadrati in procesul de instruire pe baza grafiei latine in scolile din teritoriul controlat de liderii autoproclamati ai Transnistriei, nu au putut incepe anul de invatamant din cauza actiunilor violente si a provocarilor intreprinse de persoane inarmate la indicatiile pretinsului presedinte al republicii moldovenesti nistrene, Igor Smirnov. "Structurile de forta au impiedicat inceperea procesului de studii, au sechestrat si au distrus utilaj costisitor. Elevii scolii din Tiraspol nici pana in prezent nu sunt incadrati in procesul de invatamant, deoarece structurile de forta au distrus cladirea scolii indata dupa ce au ocupat-o", se arata in apel. Lui Putin si Fradkov li se cer sa adopte in regim de urgenta masuri pentru restabilirea completa si neconditionata a functionarii normale, durabile, a scolilor respective, "sa asigure incetarea discriminarii si persecutarii parintilor si pedagogilor, aparatori ai dreptului copiilor la alegerea scolii si limbii de instruire si sa inceteze torturile fizice si psihologice fata de copii, parinti si pedagogi, sa ia masuri active pentru incetarea sprijinirii evidente sau ascunse a actiunilor criminale ale conducatorilor autoproclamatei republici nistrene, din partea unor cetateni, structuri si organizatii ale Federatiei Ruse". Potrivit presedintelui CHDOM, Stefan Uratu, dupa ce apelul va fi semnat de presedintele LADOM, Paul Strutzescu, el urmeaza a fi depus la Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau.

 
Ambasadorul cu misiuni speciale al Rusiei s-a aflat la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :295
Tuesday, 26 October 2004
Ambasadorul cu misiuni speciale al Federatiei Ruse, Igor Savolski s-a aflat duminica, 24 octombrie, intr-o vizita de lucru la Chisinau.

Luni, Savolski a avut intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin, cu consilierul prezidential Mark Tkaciuk, cu ministrul de Externe Andrei Stratan, precum si cu ministrul Reintegrarii Vasili Sova. Potrivit lui Sova, scopul vizitei oficialului rus in Republica Moldova consta in "organizarea unor consultari cu oficialii moldoveni". "Am discutat despre perspectivele de coordonare a Pactului de stabilitate si securitate pentru Republica Moldova, despre pozitia Rusiei fata de monitorizarea internationala a frontierei moldo-ucrainene, despre situatia in zona de securitate si despre posibilitatile de stabilizare a ei", a precizat Sova. El a adaugat ca in cadrul intalnirii s-a realizat un schimb de opinii privind "perspectivele reluarii negocierilor in contextul determinarii scopurilor importante ale acestui proces". "Negocierile de dragul negocierilor au ramas in trecut. Acum trebuie sa cautam caile optime pentru ca negocierile sa dea rezultate pozitive", a conchis Vasili Sova.

 
Transnistria- un avanpost al Moscovei la frontiera cu NATO si UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :366
Tuesday, 26 October 2004
"Moscova pare astazi hotarata sa nu mai umble cu fofarlica, dupa cum a procedat adeseori pana acum, si sa pareze fatis presiunile Occidentului menite s-o determine sa se retraga din cele trei teritorii rebele", scrie in editia de luni a publicatiei "Flux" comentatorul Petru Bogatu

potrivit caruia din incrancenarea Kremlinului de a ramane cu orice pret in Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud, in primul rand rezulta ca "relatiile dintre Occident si Rusia  vor continua sa se deterioreze rapid, alunecand pe toboganul  unui nou razboi rece". Bogatu sustine ca Moscova, practic, se impaca cu desprinderea Republicii Moldova si a Georgiei de pe orbita sa politica, preferand sa se baricadeze la periferiile secesioniste ale celor doua tari pe care le transforma astfel in avanposturile sale la noua frontiera a  NATO si UE. "Daca Occidentul nu va reusi sa dejoace planurile Moscovei de ocupare a Transnistriei, Abhaziei si Osetiei de Sud, reglementarea celor trei conflicte regionale inghetate se amana pana la calendele grecesti", conchide Bogatu.

 
Pentru romanii aflati la munca in Spania, spaniola nu este o problemaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :549
Tuesday, 26 October 2004
Exista persoane in Spania, care desi se afla acolo de mai bine de zece ani vorbesc inca limba spaniola prin semne.

Nu este, insa, si cazul romanilor, informeaza publicatia spaniola abc.es, care citeaza o declaratie, intr-o castellana perfecta a presedintelui Organizatiei Romanilor din Spania, Christian Avram. Pentru romani limba nu a fost niciodata o problema; putini dintre noi au urmat cursuri semnaleaza Christian Avram, care aduce in acelasi timp o propunere interesanta. Avram arata ca ar fi interesant ca romanii sa se poata forma in acest sens in Romania, inainte de a ajunge in Spania, pentru ca dificultatile apar de la primele zile. De fapt, multe persoane vin cu notiuni de spaniola, o limba care trezeste un mare interes in tara mea, a delarat Christian Avram. Purtatorul de cuvant al romanilor, cum il numeste presa spaniola pe presedintele Organizatiei Romanilor din Spania, arata ca inca din scoala generala elevii romani invata limba franceza, ceea ce reprezinta in opinia sa un avantaj atunci cand vine vorba sa se familiarizeze cu spaniola. Fotbalul si telenovelele contribuieb si ele la raspandirea limbii dar, mai ales, numarul mare de emigranti, marturiseste Avram. Pe langa comunitatile de marocani sau chinezi, aflati in numar foarte mare in Spania, situatia romanilor in ceea ce priveste limba spaniola este una extrem de fericita, in conditiile in care dupa 10 sau 15 ani de viata in Spania, imigrantii marocani inca mai vorbesc prin semne. Presedintele Asociatiei Muncitorilor si Imigrantilor Marocani in Spania (Atime), Mustapha El Mrabet, considera ca una dintre prioritatile comunitatii pe care o reprezinta este sa invete sa vorbeasca limba spaniola, aspect care este pierdut din vedere frecvent, poate pentru ca activitatea in campul muncii ia prea mult timp. Limba este fundamentala pentru integrare. Si comunitatea chineza se confrunta cu aceeasi problema, iar daca romanul Christan Avram si Presedintele Asociatiei Muncitorilor si Imigrantilor Marocani in Spania au dat aceste declaratii pentru publicatia abc, chiar in limba spaniola, in cazul unui purtator de cuvant al Asociatiei Comerciantilor Chinezi a fost nevoie sa se faca apel la o angajata madrilena a Asociatiei, care sa asigure traducerea. Pentru toti imigrantii aflati la munca in Spania, in sensul familiarizarii cu limba tarii in care traiesc, a fost luata decizia constituirii unui Institut, care sa se ocupe de organizarea de cursuri de limba spaniola, initiativa salutata de comunitatile de marocani sau de chinezi, care isi exprima insa temerile ca timpul ramas dupa orele de munca sa nu fie cumva insuficient pentru a invata spaniola.

 
Conditii de redobandire a cetateniei romanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :602
Tuesday, 26 October 2004
Cetatenii romani care au pierdut cetatenia romana o pot recupera acum, conform articolului 10, aliniatul 1 din legea privitoare la cetatenia romana (21/1991), republicata si modificata prin OUG 43/29 mai 2003.

Pentru cei interesati cererile se pot depune, numai personal, la ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate. Actele necesare pentru dosarul care trebuie depus in vederea redobandirii cetateniei romane sunt: pasaportul in original si copie legalizata sau conform cu originalul cu semnatura in clar si stampila rotunda din partea consulului sau diplomatului care primeste cererea: cazierul judiciar din Romania (cu o valabilitate de trei luni de la data emiterii sale); cazier judiciar din strainatate (valabil un an de la data emiterii) plus o traducere a sa in limba romana, legalizata, precum si copie xerox dupa original; actele de stare civila (certificatul de nastere, certificatul de casatorie) in copii legalizate. Dosarul de cerere trebuie sa mai cuprinda, in afara de documentele obisnuite, o declaratie pe propria raspundere, autentificata la notar sau la misiunea diplomatica a Romaniei, din care sa rezulte daca solicitantul a mai depus o alta cerere de redobandire a cetateniei romane, daca doreste pastrarea domiciliului in strainatate sau stabilirea domiciliului in Romania, la redobandirea cetateniei romane. De asemenea, mai este necesara o declaratie personala autentificata din care sa rezulte ca in prezent solicitantul nu intreprinde si nu sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a sigurantei nationale, activitati pe care sa nu le fi desfasurat nici in trecut. La dosar mai trebuie atasata si o dovada scrisa din care sa reiasa data pierderii cetateniei romane, adeverinta eliberata de misiunea diplomatica a Romaniei sau de Servicul Pasapoarte, ori copia hotararii Guvernului prin care s-a aprobat renuntarea la cetatenia romana. Cu exceptia persoanelor fara cetatenie (care sunt scutite de plata taxei consulare), suma pe care trebuie sa o scoata din buzunar un roman care doreste sa fie din nou cetatean al Romaniei este in valoare totala de 2.670.000 de lei, din care 1.875.000 taxa consulara, 30.000 taxa inregistrare cerere, 750.000 taxa de publicitate a cererii si timbrul judiciar, in valoare de 15.000 de lei. Taxele se platesc inainte de depunerea cererii.

 
Regula jocului la sfarsit de sezon la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :419
Tuesday, 26 October 2004
Dumnica, 24 octombrie s-a incheiat la Paris seria de spectacole cu Regula jocului, purtand semnatura Doinei Levintza si a lui Virgil Tanase.

Spectacolele s-au desfasurat la Teatrul Le Trianon din Paris, in perioada 24 august-24 octombrie, in fiecare saptamana, de marti pana sambata, cu incepere de la orele 21.00, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris. Spectacolul este o adaptare dupa filmul cu acelasi nume al lui Jean Renoir, pusa in scena de Virgil Tanase, iar decorurile si costumele sunt semnate de celebra scenografa si creatoare de moda Doina Levintza. Piesa Regula jocului i-a avut in rolurile principale pe Heloise Martin, David Legras, Caroline Verdu, Pierre Azema, Patrice Maktav. etc.

 
Eveniment cultural aroman in BalcaniPDF Print E-mail
Skopje, Macedonia/Romanian Global News
Accesari :445
Tuesday, 26 October 2004
Sutata Scriitorilor si Artistilor Plastici Aromani din Macedonia, impreuna cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, au organizat la Skopje festivalul Zilele culturii aromane.

Desfasurat in perioada 15-18 octombrie, evenimentul a cuprins mai multe sectiuni, printre care o expozitie de pictura, lansari de carte aromana, un simpozion care a dezbatut problema identitatii aromanilor din Balcani, festivalul de poezie Constantin Belimace si spectacole muzicale ce i-au avut ca invitati pe renumitii Pero Tsatsa si Maria Zikova si pe ansamblurile folclorice Nikolo Batsana din Krusevo, Fratii Manachi din Bitola si Pitu Gulii din Skopje. Un alt moment important al reuniunii l-a constituit depunerea unor coroane de flori la mormantul Maicii Tereza, cea care si-a pus amprenta in mod definitoriu asupra secolului XX si care s-a nascut la Skopje in anul 1910 intr-o familie de aromani. Intreaga manifestare din Macedonia s-a bucurat de prezenta unor nume marcante din viata culturala aromana si a liderilor asociatiilor aromanilor din Romania, Bulgaria, Albania, Macedonia si Grecia. Festivalul Zilele culturii aromane reprezinta o componenta necesara a procesului de pastrare si de revigorare a constiintei identitare a aromanilor din Balcani si se vrea a fi un stimul pentru conservarea si dezvoltarea patrimoniului cultural aroman, ca parte existenta a patrimoniului cultural romanesc, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Departamentul pentru romanii de pretutindeni.

 
Eugen Ionescu, regele reinviatPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 26 October 2004
Postul de radio France Culture, din cadrul trustului Radio France, a difuzat saptamana trecuta o emisiune despre marele dramaturg roman Eugen Ionescu.

Intitulata Ionescu, regele reinviat, materialul radiofonic a prezentat pe larg o noua carte despre scriitorul stabilit in Franta, carte scrisa de fiica acestuia, Alexandra Laignel-Lavastine. Autoarea a mai publicat in urma cu doi ani o alta lucrare cu numele Cioran, Eliade, Ionescu: uitarea fascismului, carte controversata si extrem de discutata. Actuala Eugen Ionescu, portretul scriitorului in acest secol descrie amanuntit parcursul intelectual al tatalui autoarei, din anul 1909 pana in anul 1994, si denunta in paginile sale simpatia pentru fascisti a scriitorului, in aceeasi masura in care propune si o analiza minutioasa asupra operei complete a lui Eugen Ionescu. Cu ocazia lansarii acestei carti, realizatorul emisiunii gazda de la postul France Culture, Jean Lebrun, a avut-o ca invitata pe Alexandra Laignel-Lavastine intr-o editie speciala dedicata tatalui ei si tarii de provenienta a acestuia, informeaza postul francez de radio. Dialogul dintre cei doi a a fost presarat cu marturii ale mai multor personalitati, printre care se numara cea a istoricului religiilor si director al Centrului de antropologie religioasa europeana, Andre Godin care a predat la Bucuresti.

 

 
Reprezentatia giulanilor la Cenadul UngurescPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :473
Tuesday, 26 October 2004
Echipa de teatru a Liceului Nicolae Balcescu din Giula, va sustine un spectacol joi, 28 octombrie, la scoala generala din Cenadul Unguresc, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Evenimentul, la care sunt invitati toti iubitorii de teatru, se va desfasura cu incepere de la orele 18.00. Actorii amatori, condusi de regizorul Eugen Tugulea si profesoara Vera Gurzau, vor pune in scena piesa Un pedagog de scoala noua de I. L. Caragiale, intr-o noua distributie.

 
Expozitie de fotografii din Romania la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :448
Tuesday, 26 October 2004
La Galeria Est-Vest din cadrul Institutului Cultural Roman din New York, va fi prezentata marti, 26 octombrie, intre orele 18:30-20:30, expozitia Fotografii din Romania, realizata de Laurence Salzmann.

La inceputul anilor 70, Laurence Salzmann a lucrat in Romania ca fotograf Fulbright, a realizat documente fotografice despre viata comunitatii evreiesti din Radauti, ce s-a redus dramatic in cursul anilor. De asemenea, Laurence Salzmann a lucrat cu cercetatori romani, fotografiind si filmand traditii folclorice din Moldova si Oltenia deopotriva. In 1977, a revenit in Transilvania si a realizat un al doilea set de lucrari din Romania. Fotograful a fost atras de aspectele semnificative din viata ciobanilor ardeleni. In acest fel a realizat o serie de imagini magice, o parte inspirate de faimoasa legenda romaneasca Miorita. Salzmann are mai multe publicatii, printre care si Fata in Fata: Intilniri dintre evrei si negri, in 1996, la Blue Flower Press. Lucrarile sale pot fi admirate in cadrul colectiei Muzeului de Arta Philadelphia, la Centrul International de Fotografie din New York, la Muzeul Beth Hatefutsoth din Tel Aviv, Muzeul Evreiesc din New York, Galeria Corcoran din Washington si la Centrul Georges Pompidou din Paris.

 
Dubla sarbatoare la o biserica romaneasca din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :525
Tuesday, 26 October 2004
Pentru Parohia Sfantul Dumitru din Toronto si pentru enoriasii acesteia urmatoarele doua zile reprezinta un moment aniversar.

Biserica va fi in sarbatoare pentru doua zile, ea celebrandu-si hramul pe data de 26 octombrie si, in continuare, aniversandu-l si pe Sfantul Dimitrie cel Nou de la Basarabov, la doar o zi diferenta, pe data de 27 octombrie. Parohia a fost infiintata in 28 aprilie 2002, cu acordul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de America si Canada si numara la inceput doar un grup mic de enoriasi. Primele slujbe s-au desfasurat intr-o sala de sport din oras si au adunat initial aproape 50 de oameni, ca pe parcurs numarul lor sa creasca tot mai mult. Un alt eveniment important care a facut cinste nou-infiintatului lacas de cult a fost participarea din partea parohiei a unui grup de enoriasi in frunte cu parintele paroh Viorel Tencaliuc la hirotonirea actualului arhiepiscop de Canada si America, Inalt Prea Sfintia Sa Dr. Nicolae Condrea, in prezenta Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist. Biserica Sfantul Dumitru ii asteapta in aceste doua zile pe toti cei care vor sa se bucure intr-un cadru crestinesc de zilele de sarbatoare si primeste donatii de la orice binevoitor interesat de dezvoltarea parohiei.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions