Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Investitiile straine in Romania au crescut cu 43% in primele opt luni din 2004PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :530
Monday, 25 October 2004
Investitiile straine directe in economia romaneasca, in timpul primelor opt luni ale anului 2004 s-au ridicat la cifra de 1.400 de milioane de euro, suma cu 43% mai mare decat cea corespunzatoare aceleiasi perioade din 2003, dupa cum informeaza Asociatia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

Investitiile straine s-au orientat, in ultima perioada, catre ramurile industriale cu crestere accelarata, precum industria de automobile, mobila, componente electronice, tehnologia informatiei, servicii, ca si pe piata imobiliara. Pana la finele anului 2004, se asteapta ca investitiile straine directe sa ajunga pana la suma de 2.000 de milioane de euro, ceea ce ar insemna o crestere de 25% fata de anul 2003, precizeaza comunicatul ARIS, bazat pe date statistice din partea Bancii Centrale. In momentul de fata agentia citata este implicata in 45 de proiecte in valoare de 2.700 milioane de euro, proiecte aflate in diverse stadii de realizare, care vor crea in 2004 un numar de 10.800 de noi locuri de munca. Aceste investitii beneficiaza de facilitati acordate de Guvernul Romaniei. Printre cele mai recente proiecte in care este implicata Asociatia Romana pentru Investitii Straine se afla firmele Montupet Franta, cu investitii in valoare de 120 de milioane de euro, si Coficab Tunisia, cu 25 de milioane de euro, cu activitati in domeniul componentelor auto. Tot in acelasi sector, sursa citata mentioneaza si asocierea dintre grupul italian Pirelli si Continental Germania, in vederea construirii la Slatina a fabricii Cord Romania (care ar trebui sa fabrice cord metalic pentru anvelope), investitie in valoare de 40 de milioane de euro. Motivele care ii atrag pe investitorii straini in Romania sunt costul scazut al mainii de lucru, calificarea personalului, dar si, dupa cum declara ei, traditia tarii noastre in industria auto.

 
Ceremonial militar religios si coroane de flori la Ziua Armatei RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :493
Monday, 25 October 2004
Cu ocazia Zilei Armatei Romane, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Capitala a avut loc, in aceasta dimineata, un ceremonial militar religios.

Au fost depuse coroane de flori de catre presedintele Ion Iliescu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, primul ministru, Adrian Nastase, ministrul apararii nationale, Ioan Mircea Pascu. Ceremonialul a fost deschis cu intonarea Imnului National, iar Te Deum-ul, in amintirea celor care si-au sacrificat viata pentru eliberarea tarii, a fost oficiat de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului, Prea Sfintia Sa Sebastian Ilfoveanul, iar din partea Bisericii Romano-Catolice de episcopul auxiliar de Bucuresti, Cornel Damian. La ceremonie au mai participat parlamentari, membri ai guvernului, generali din MApN si MAI, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti. De asemenea, Ministrul Apararii a adresat un mesaj militarilor, dar si tuturor romanilor, in care afirma ca fiecare zi a unei armate reprezinta  un moment important cu un rol deosebit de important intre structurile fundamentale ale oricarui stat modern. In fiecare an, la 25 octombrie, intreaga natiune sarbatoreste Ziua Armatei. Aceasta aminteste de un moment de implinire nationala, cand ostirea noastra si-a indeplinit menirea fireasca, aceea de a mentine in hotarele ei milenare patria care a zamislit-o. Aceasta zi, inca de la instituirea ei, a devenit un simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului romanesc, fiind intiparita in sufletele romanilor ca ziua in care tara isi sarbatoreste Armata si pe cei care au fost sau sunt in slujba ei. Iata de ce se cuvine ca in aceasta zi sa rememoram cu tot respectul cuvenit pe toti cei care s-au jertfit pentru indeplinirea idealurilor la care poporul roman a aspirat si de a incerca sa le urmam pilda, pentru un viitor mai bun... La ceas aniversar, cu gindul la misiunile prezente si la cele viitoare, la militarii romani aflati la datorie sub faldurile drapelului tricolor, acasa sau in locuri indepartate, va adresez dumneavoastra, dragi ostasi ai Armatei Romaniei si intregului personal civil, cele mai sincere felicitari si succese depline in nobila misiune incredintata de popor. Aceleasi felicitari le adresez tuturor cadrelor militare in rezerva si in retragere si un sincer omagiu va aduc dumneavoastra, distinsi veterani de razboi, pentru sacrificiul facut in slujba patriei, a declarat ministrul Pascu.

 
Hidromecanica Brasov si Sere Brasov scoase la vanzarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :507
Monday, 25 October 2004
AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Arhivelor Statului) scoate la vanzare doua mari companii brasovene: Hidromecanica Brasov si Sere Brasov.

Hidromecanica se afla deja la cea de-a treia lansare la privatizare, iar ofertele in cazul sau sunt asteptate pana la data de 8 noiembrie, ora 12.00. Pachetul de actiuni pe care AVAS il scoate la vanzare este de 50,97%, iar vanzarea se va face pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Pot depune oferte de cumparare persoane juridice din Romania sau straine, care in mod direct sau prin societatile la care sunt asociati sau actionari majoritari, n-au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si/sau APAPS/AVAS. In momentul de fata actiunile de la Hidromecanica se impart in felul urmator: 50,97% apartin AVAS, 45,21% SIF Transilvania, iar restul de 3,82% apartin detinatorilor de cupoane. Totodata, AVAS a decis scoaterea la vanzare si pentru Sere Brasov, societate la care detine un pachet de actiuni de 91,08%. Restul de actiuni se impart intre A.D.S (6,33%) si SIF Transilvania (2,59%). Societatea are ca obiect de activitate cultura de legume si ciuperci, activitate din care a obtinut un capital social de 80 de miliarde de lei. Societatea a fost lansata la privatizare pentru ca s-a considerat ca aceasta prezinta interes pentru investitori. Ofertele de cumparare pentru Sere Brasov vor putea fi depuse pana la 11 noiembrie, ora 12.00.

 

 
Comandantul Fortelor Aeriene Slovace in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 25 October 2004
Comandantul Fortelor Aeriene Slovace, general-maior Jozef Duna se va afla, incepand de marti, 26 octombrie pana joi, 27 octombrie, intr-o vizita in Romania, la invitatia sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, se arata intr-un comunicat al MApN.

Vizita va reprezenta o reconfirmare a colaborarii militare dintre cele doua state, iar pe tot parcursul sau, partea romana va prezenta probleme legate de organizarea Fortelor Aeriene Romane, stadiul in care se afla, in acest moment, pregatirile si operationalizarea structurilor, precum si modul de desfasurare a procesului de formare, instruire si perfectionare a pregatirii personalului. Tot in cadrul intalnirilor bilaterale vor fi prezentate principalele categorii de tehnica si armament din dotare si se vor purta discutii pe tema transportului strategic cu aeronave C-130, se mai arata in comunicatul Ministerului Apararii.

 
Sofia Vicoveanca poeta si prozatoarePDF Print E-mail
Barlad, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Monday, 25 October 2004
{mosimage}Dupa 42 de ani de cariera ca interpreta de muzica populara, bine-cunoscuta atat de romanii din tara, cat si de cei de dincolo de granitele tarii, dar care isi mai aduc inca aminte de cantul popular romanesc, Sofia Vicoveanca se descopera publicului si ca autoare de poezie si proza.

{mosimage}Invitata la Barlad, in cadrul Sarbatoarei Toamnei, Sofia Vicoveanca una dintre marile doamne ale cantului popular romanesc, a lansat la Biblioteca municipala Stroe Belloescu volumele Dureri ascunse si Cu inima in palme, ambele exprimand sufletul si trairile ascunse prin care a trecut. Astazi ma prezint sub o alta forma artistica fata de cea cu care v-am obisnuit. Vulcanismul si dinamismul de pe scena l-am inlocuit cu calmitatea poeziei, prozei si desenului. Veti avea ocazia sa descoperiti un alt om, mult mai linistit, si intr-o alta postura, cea de scriitor a declarat Sofia Vicoveanca la lansare, adaugand ca dedica cele doua carti lansate locului in care s-a nascut. Evenimentul a reunit la Barlad diverse personaliati din lumea artelor, culturii si politicii.

 

 
Conferinta internationala 150 de ani de la Razboiul CrimeiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 25 October 2004
Cu ocazia implinirii unui secol si jumatate de la izbucnirea Razboiului Crimeii, Institutul de Istorie Nicolae Iorga organizeaza luni, 25 si marti, 26 octombrie, o conferinta internationala cu tema 150 de ani de la Razboiul Crimeii.

Aceasta manifestare de inalta tinuta stiintifica reuneste cercetatori din Capitala, din tara si din strainatate, interesati de subiectul mentionat. Lucrarile conferintei se vor desfasura la sediul Institutului de Istorie Nicolae Iorga (Soseaua Aviatorilor Nr. 1) in cele doua zile, cu incepere de la orele 10.00. Pentru acest eveniment au fost alese exact datele la care au avut loc luptele de la Balaclava si de la Micul Inkerman, prin aceasta omagiindu-se bravii soldati care au cazut luptind cu arma in mina pentru o cauza europeana.

 

 
Distinctie pentru Dinu GhezzoPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Monday, 25 October 2004
Senatul Universitatii Ovidius din Costanta ii decerneaza luni, 25 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului american de origine romana Dinu Ghezzo.

Distinctia va fi acordata in Aula Magna a universitatii, ca urmare a propunerii Facultatii de Litere si Teologie, anunta pagina personala de web a laureatului. Profesorul, un reputat muzicolog si compozitor, a decis sa-si paraseasca tara natala si sa se stabileasca in Statele Unite cu mai bine de douazeci de ani in urma. In prezent este profesor de muzica si director al Departamentului de Studii Componistice la Universitatea din New York. Pe parcursul carieirei sale a participat la numeroase manifestari de gen interne si internationale, prin intermediul carora si-a dobandit popularitatea si i-a fost recunoscut talentul. De asemenea, Dinu Ghezzo a fost distins in anul 2001 cu Ordinul Steaua Romaniei pentru Serviciu Credincios in Rang de Cavaler, acordat de Presedintia Romaniei. Ceremonia de acordare a titlului va fi precedata de o conferinta de presa si de un concert multimedial al NYU Composers Ensemble. Grupul este compus din Christine Ghezzo -soprana, Ron Mazurek - keyboards, John Gilbert - bariton, narator, Lisa Naugle - coregrafa, dansatoare, John Crawford - imagine animatie, Tom Beyer - percutie, sunet electronic, Dinu Ghezzo - pian, coordonare. Concertul va fi repetat si in Bucuresti, in ziua de 27 octombrie, la Universitatea de Muzica din Bucuresti.

 
Proiect muzical romano-francez la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :341
Monday, 25 October 2004
Liviu Butoi Quartet va concerta luni, 25 si  marti, 26 octombrie la Centrul Cultural Francez din Timisoara, respectiv Cluj, dupa ce a participat si in cadrul Festivalului International de Jazz de la Bucuresti.

Concertele fac parte din turneul intreprins prin tara pentru mediatizarea propriului sau proiect cultural colectiv romano-francez. In completarea numelor care alcatuiesc cvartetul se afla Mircea Tiberian la pian, Arnault Cuisiner la contrabas si Edward Perraud la baterie. Asocierea acestor patru mari muzicieni se vrea a fi un ambitios proiect de anvergura internationala care sa-I faca renumiti in toate colturile lumii, informeaza cele doua centre culturale. Tot in luna octombrie cei patru preconizeaza sa scoata pe piata un CD cu inregistrarile muzicale ale turneului efectuat de cvartet in Romania in luna iunie a anului in curs. Liviu Butoi si-a inceput cariera muzicala in urma cu 30 de ani si este socotit astazi cel mai valoros flautist de jazz din Romania.

 

 
Donatie franceza pentru BotosaniPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Monday, 25 October 2004
Fundatia franceza Lions Group din Libourne a donat orasului moldovean Botosani fonduri necesare pentru a se putea constitui o biblioteca si o mediateca francofone.

Desi municipiul dispunea deja de o mediateca bine pusa la punct, primarul Catalin Flutur si directoarea Bibliotecii Judetene au convenit sa adaposteasca momentan donatia in incinta acestei institutii din urma, pana la gasirea unui spatiu adecvat pentru noua mediateca. Paul de Maillard, directorul bibliotecii din Libourne, a donat Botosaniului 2000 de volume de literatura contemporana, DVD-uri si CD-uri, punand drept conditie ca biblioteca din tara noastra sa intre in functiune pana la sfarsitul anului 2004. De asemenea, fundatia Lions Group a mai oferit articole similare si pentru orasele Pitesti si Targoviste, informeaza ziarul moldovean Evenimentul.

 
Festival International de Film DocumentarPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :349
Monday, 25 October 2004
In perioada 25 30 octombrie, la Sibiu, va avea loc Festivalul International de Film Documentar si Antropologie Virtuala Astra Film Fest.

Evenimentul are loc la Casa de Cultura a Sindicatelor unde vor fi proiectate peste 50 de filme din aproape 30 de tari, in cadrul celor patru sectiuni ale festivalului - internationala, regionala, romaneasca si studenteasca. Festivalul, care se afla la a VII-a editie, include concursul de film precum si prezentari speciale ale unor capodopere ale filmului antropologic, dezbateri cu personalitati mondiale ale cinematrogafiei documentare si expozitii de fotografie. Astra Film Fest este organizat de studioul Astra Film din Sibiu si Fundatia de Antropologie Virtuala.

 

 
Istoria Romanilor are in Basarabia un comitet de apararePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :447
Monday, 25 October 2004
La finele saptamanii trecute, la Chisinau s-a constituit Comitetul Naţional pentru Apararea Istoriei Romanilor (CNAIR), din care fac parte cadre didactice, cercetatori stiintifici, studenti, parinti, elevi, precum si reprezentanti ai societatii civile, se arata intr-un comunicat remis la redactie.

Nou infiintatul comitet isi propune sa desfasoare actiuni  menite sa determine regimul comunist sa renunte la  eliminarea cursului de istorie a romanilor din invatamantul de toate gradele si sa inceteze atacurile impotriva istoriei noastre si a altor valori nationale; sa determine reactii energice din partea intregii societati, institutii de invatamant, de cultura si de stiinta, organizatii neguvernamentale si partide politice in vederea neadmiterii distrugerii invatamantului national de catre regimul comunist; sa apeleze la organismele internationale, carora sa le ceara interventii prompte si concrete pe langa autoritatile statului pentru incetarea prigoanei impotriva Istoriei Romanilor, asupra careia a fost stabilit un moratoriu prin rezolutiile APCE din 24 aprilie si 26 septembrie 2002.

 
Vinul de Cotnari, interesant pentru coreeniPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 25 October 2004
Autoritatile locale din municipiul Iasi se vor intalni in cursul zilelor urmatoare cu Excelenta Sa Ajai Malhotra, ambasadorul Indiei in Romania, si cu Excelenta Sa Kim Dae Sik, ambasadorul Republicii Coreea in tara noastra, informeaza ziarul Evenimentul.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii din capitala Moldovei, domnul Spiridon Cretu, a declarat ca vizita ambasadorului coreean are ca principal scop obtinerea de informatii despre vinul de Cotnari si, eventual, degustari ale acestuia. In ceea ce-l priveste pe omologul sau indian, domnia sa este interesat in mod special de a pune bazele unor relatii in diverse domenii. Regiunea Moldovei este recunoscuta pentru soiurile sale de vin deosebite care au facut inconjurul lumii. Vinul de Cotnari se numara printre cele mai apreciate vinuri autohtone si se comercializeaza pe piata noastra intr-o gama variata de sortimente.

 
Redescoperirea lui Caragiale in traducere bilingvaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Monday, 25 October 2004
Editura clujeana Casa cartii de stiinta a editat editia bilingva, in limbile romana si germana, a unei teze de doctorat deosebite.

Este vorba despre lucrarea lui Horia Petra Petrescu, una dintre personalitatile vietii culturale ale inceputului secolului XX, care isi propune in teza sa sa analizeze indeaproape opera marelui scriitor Ion Luca Caragiale. Lucrarea a fost scrisa in 1910 sub atenta indrumare a cunoscutului specialist in studiul limbilor romanice, Gustav Weigand. Acesta este si cel care a oficializat intr-un fel etnonimul aroman, dupa ce a tiparit la Leipzig, in 1895, un studiu exhaustiv in ceea ce priveste acest subiect, sub titlul Die Aromunen/ Aromanii. Valoarea tezei de doctorat rezida in faptul ca, pe intreaga sa durata de concepere, autorul a pastrat un contact direct cu Ion Luca Caragiale si, astfel, lucrarea contine o serie de amanunte interesante si inedite, afirma cotidianul constantean Cuget Liber. Teza reprezinta si un nou punct de plecare pentru exegetii marelui scriitor, care pot acum obtine si alte informatii despre subiectul cercetarilor lor.

 
Romania, Serbia Muntenegru si Bulgaria au semnat acordul de cooperare transfrontalieraPDF Print E-mail
Calafat, Romania/Romanian Global News
Accesari :404
Monday, 25 October 2004
{mosimage}Ministrii de externe din Romania, Bulgaria si Serbia-Muntenegru, Mircea Geoana, Solomon Passy si Vuk Draskovic, au participat, sambata, 23 octombrie, la reuniunea trilaterala desfasurata in orasul Calafat.

{mosimage}In cadrul reuniunii a fost analizat stadiul actual al colaborarii transfrontaliere, in contextul participarii regiunilor Calafat, Vidin si Zaiecear la Euroregiunea Dunarea 21, precum si perspectivele de functionare a acesteia, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Afacerilor Externe. Cei trei ministri au subliniat importanta pe care o are pentru dezvoltarea zonelor respective initierea unor cooperari in domeniile constructiilor, infrastructurilor si transporturilor, ecologiei, turismului si comertului. Au fost evaluate posibilitatile pe care le au comunitatile locale din aceasta regiune de a obtine fonduri pentru sprijinirea cooperarii transfrontaliere de la organismele europene, precum si sprijinirea eforturilor acestora de catre guvernele celor trei tari. Totodata, a fost discutata necesitatea incurajarii initiativelor private care pot asigura o mai mare operativitate in derularea proiectelor desfasurate la nivelul comunitatilor locale. In acelasi context, a fost evidentiata importanta infiintarii unor centre de afaceri in orasele principale ale Euroregiunii, pentru inceput la Calafat, fiind asteptat, ca in viitor, sa fie deschise si la Vidin si Zaiecear. Ministrul de externe din Serbia si Muntenegru, Vuk Draskovic, a mentionat ca Dunarea reprezinta coloana vertebrala a Europei si cum Dunarea nu cunoaste granitele dintre aceste trei tari, ele trebuie sa fie invizibile". Draskovic a subliniat importanta colaborarii dintre tarile Euroregiunii, care reprezinta un intreg, in domeniul economic, cultural, precum si in alte domenii, informeaza agentia Beta. In discutiile purtate s-a subliniat si existenta unui potential economic semnificativ oferit de constructia celui de-al doilea pod peste Dunare la Calafat Vidin. Cu aceasta ocazie a fost semnata o declaratie comuna cu privire la tematica reuniunii de la Calafat si s-a convenit incurajarea, in continuare, a cooperarii transfrontaliere. In incheierea intalnirii, a fost aprobat un plan de actiune care cuprinde masuri pentru perioada urmatoare in vederea impulsionarii cooperarii la nivel local, informeaza comunicatul de presa al MAE. In cadrul Muzeului de Arta  din Calafat s-a inaugurat, de catre ministrii de externe ai Romaniei, Bulgariei si Serbiei si Muntenegru, Sala Prieteniei. Urmatoarea reuniune (a treia), a Asociatiei de colaborare transfrontaliera Dunarea 21 va avea loc la Zaiecear, Serbia si Muntenegru. Asociatia de colaborare transfrontaliera Dunarea 21 a fost formata la 18 ianuarie 2002 si este prima euroregiune infiintata in Balcani. Actul de infiintare a fost semnat de primarii oraselor Zaicear, Calafat si Vidin. Regiunea transfrontaliera Dunarea 21 cuprinde, atat pe teritoriul Serbiei, cat si Bulgariei, o populatie majoritar romaneasca, in proportie de 90%, aceasta zona acoperind, practic, Timocul Bulgaresc si Timocul Sarbesc.

 
Romanii din Budapesta in vizita in tara mamaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :464
Monday, 25 October 2004

De curand romanii din Budapesta s-au intors dintr-o excursie la Oradea, intreprinsa in perioada 16-17 octombrie, relateaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

In fiecare an, romanii din capitala Ungariei intreprind cate o calatorie pe taramurile tarii de origine, vizand obiective culturale romanesti. De altfel, de-a lungul mai multor experiente de acest fel, au reusit sa acopere toata zona centrala si de nord-vest a Romaniei. Anul acesta tinta excursiei a fost Oradea, oras natal al marilor oameni de cultura care au fost Iosif Vulcan si Emanuil Gojdu, care si-au petrecut cea mai mare parte a vietii la Budapesta, activand ca ferventi sustinatori ai cauzei si cuturii romane. Primul popas al grupului de romani a fost la Liceul "Emanuil Gojdu", care se poate mandri cu generatiile de elevi care au invatat acolo, si care au dat numerosi savanti, oameni de cultura si personalitati publice. Urmatorul popas l-a constituit cimitirul in care isi doarme somnul de veci Iosif Vulcan, marele sustinator al culturii romanesti, redactor sef al revistei Familia, la care a debutat si Mihai Eminescu. Centrul orasului Oradea, unde se afla bisericile celor trei confesiuni din zona, (ortodoxa, greco-catolica şi ale romano-catolica) intr-o ordine care marturiseste toleranta si respectul dintre ele, a fost urmatorul loc vizitat de romani. Romanii din Budapesta doresc prin aceste excursii, pastrarea contactului cu patria-mama, la care se intorc cu gandul la stalpii romanimii, sustinatori ai culturii, traditiilor si a limbii romane.

 
Eugen Ionescu re-interpretat in teatrele spaniolePDF Print E-mail
Logrono, Spania/Romanian Global News
Accesari :421
Monday, 25 October 2004
Teatrul din Abadia a interpretat in limba bretona fabula lui Eugen Ionescu Regele moare.

Metafora asupra vietii si mortii realizata de autorul roman este pusa in scena de Jose Luiz Gomez, care a si transformat-o intr-un basm oniric. Spectacolul s-a desfasurat la finele acestei saptamani, sambata si duminica de la orele 20.30, la teatrul spaniol din Abadia si a fost spectacolul vedeta al celei de-a XXV-a editii a Festivalului de Teatru din Logrono. Regele moare, realizata in 1962, este unul dintre cele mai importante texte dramatice ale autorului roman si a ajuns la Logrono, dupa un periplu de succes in  interpretarea trupei de teatru din Abadia, o companie ce a revolutionat scena spaniola, dupa cum scrie presa spaniola. Regizorul Jose Luis Gomez, directorul teatrului din Abadia, aduce povestea regelui Berenguer I intr-un apartament din Paris din timpul anilor 60, in care personajul principal este un burghez bogat si arogant care intr-o noapte de petrecere sufera un infarct care il face sa dea ochii cu moartea. Istoria este pusa in scena ca un basm oniric, ca un cosmar, in care Berenguer viseaza ca este un rege care mai are de trait doar o ora si jumatate. Personajul principal este interpretat de Francesc Orella, acompaniat in regalul sau actoricesc de actritele Susi Sanchez si Elisabet Gelabert, care reprezinta cele doua fete ale umanului, rationalul si visceralul. Este o dualitate care se reflecta si in formele lor de a iubi si de a infrunta moartea. Sunt aduse in fata publicului spectator spaniol doua moduri de a trai, iubi si de a muri care se infrunta in scenariul ce mentine curat spiritul lui Eugen Ionescu, un huligan fantastic, cu un umor negru si suprarealist, informeaza corespondentul RGN citand presa de limba spaniola.

 
Romanii plecati in strainatate ar trebui sa isi plateasca datoriile fata de taraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :1066
Monday, 25 October 2004
Un emigrant roman din Danemarca s-a gandit la o solutie prin care sa multumeasca tarii sale pentru ajutorul dat in educarea si formarea sa profesionala: instituirea unei noi taxe, care sa reprezinte echivalentul costurilor statului roman cu formarea celor care acum au emigrat.

Emigrantul roman s-a mai gandit si la o comisie care sa aiba ca atributii calcularea costurilor statului roman cu emigrantii aflati la munca in strainatate, precum si incasarea acestor sume si eliberarea unui certificat care sa ateste ca acesti romani sunt liberi de datorii fata de statul roman, pentru educatia primita in tara. Comisia ar trebui sa se numeasca OCDRTL (Organ pentru Calcularea Datoriilor Romanilor catre Tara Lor) si nu ar functiona unilateral, pentru ca inventivul roman s-a gandit si la o modalitate de multumire a celorlalte tari care ii gazduiesc pe romani. Este vorba despre CCDRAT (Comisia pentru Calcularea Datoriilor Romanilor catre Alte Tari), organism care sa centralizeze cheltuielile diverselor state cu educatia sau specializarea romanilor, iar rezultatul anual al acestor calcule sa fie facut public in Monitorul Oficial si sa fie parte a Bugetului de Stat pe urmatorul an. Ideile romanului aflat in Danemarca au fost cuprinse intr-o scrisoare deschisa catre presedintele Ion Iliescu, postata pe pagina navetistului de pe un sit al romanilor din Marea Britanie. Mesajul isi exprima adeziunea si satisfactia fata de atitudinea manifestata de seful statului roman la Conferinta cu tema Migratia tinerilor cercetatori romani. Performante si cai de intoarcere, desfasurata saptamana trecuta la Sinaia. In cuvantarea rostita in cadrul manifestarii organizata de Institutul Cultural Roman la Sinaia, Presedintele Romaniei a aratat ca toate tarile occidentale nu s-au bazat in dezvoltarea lor doar pe osanza proprie, ci au supt timp de secole din vlaga altora. Facand referire, totodata, la citatul din Kennedy (amintit, de asemenea si de Iliescu la Conferinta de la Sinaia), nu va intrebati ce poate face tara voastra pentru voi, intrebati-va ce puteti face voi pentru tara voastra, semnatarul scrisorii face apel la autoritatile de la Bucuresti, ca si la Societatea Civila sa clarifice acest aspect care arunca o pata pe numele nostru de romani care au ales sa traiasca si sa lucreze in afara granitelor tarii. Eu personal imi recunosc public sentimentul si starea de vinovatie care-mi sunt induse de fiecare interventie a Dumneavoastra in legatura cu acest subiect. Da, Domnule Presedinte, ma sint vinovat fata de tara mea care mi-a dat atit de multe si careia eu i-am returnat atit de putin. Uneori acest sentiment este atat de puternic incat nu pot dormi noptile si doar banii pe care-i trimit din cand in cand familiei mele - pentru a fi injectati cu taraita in economia romaneasca - ma fac sa ma simt mai bine. De fapt, Domnule Presedinte, familia mea ar trebui sa va fie recunoscatoare pentru ca, de fiecare data cand atingeti acest subiect delicat, eu merg la banca si le trimit cite 1000 de euro (in plus suport integral cheltuielile de expeditie si taxele bancilor, inclusiv cele din Romania - care sa stiti, nu sunt mici deloc, se mai arata in scrisoare. Romanul vede initiativa pe care o aduce, pe aceasta cale, la cunostinta presedintelui Iliescu ca pe o prioritate majora pentru societatea romaneasca, chiar daca, odata cu perspectiva tot mai apropiata a intrarii Romaniei in UE, el se teme ca ideea sa ar putea parea rizibila. In finalul scrisorii sale deschise catre Cotroceni, emigrantul roman nu uita sa se gandeasca si la cei care platesc aceasta taxa de multumire catre tara iar apoi, din diferite motive, se intorc in Romania. Solutia pentru acestia este sa le fie returnata taxa platita in proportie de 70%.

Scrisoarea deschisa catre presedintele Iliescu poate fi gasita, in intregime, la adresa http://www.troniu.dk/index.php?c=1126.

 

 
Muncitorii veniti din Romania - preferati in Spania pentru munci periculoasePDF Print E-mail
Galicia, Spania/Romanian Global News
Accesari :484
Monday, 25 October 2004
Compania spaniola Forestalia a oferit o demonstratie de masini de taiat pentru orice tip de teren.

Tehnicienii au organizat o serie intreaga de demonstratii, care au vizat incercarea de a evita  accidentele de munca in cadrul acestei activitati periculoase. 200 de muncitori romani in domeniu au lucrat in Galicia in ultimii doi ani suplinind astfel mana de lucru locala, conform datelor oferite recent de Forestalia. In ultima saptamana in Galicia au mai sosit alti 20 de profesionisti in domeniu, proveniti din Romania. Acestia urmeaza sa realizeze aceasta munca dificila, uneori in zone la care accesul se face foarte greu. Surse din domeniu au dat asigurari ca unii dintre acesti profesionisti ajung sa primeasca salarii de 3.000 de euro. La manifestatiile de la finele acestei saptamani au participat cateva sute de persoane, printre care si numerosi studenti din Lugo si Pontevedra, ca si reprezentanti ai comunitatilor, companii producatoare de cherestea si proprietari de paduri. Activitatile, coordonate de inginerul Alejandro Arias Otero pe o parcela din Maderas Balboa, au inclus demonstratii cu masinile de taiat, care taie, aduna ramurile cazute si scoarta copacilor, taie trunchiurile la jumatate si, in cele din urma taseaza cheresteaua. La demonstratie au participat si ultimele modele de autoincarcatoare de cherestea. Cu aceeasi ocazie a avut loc o alta demonstratie privind masurile care trebuie adoptate pentru ca muncitorii sa evite pericolele aferente acestei meserii, survenite din pricina inaltimii, masinilor cu care se lucreaza, sau pozitiilor inadecvate care dauneaza coloanei vertebrale. Vicente Manso, tehnician in domeniul prevenirii riscurilor, a punctat avantajele pe care le are folosirea castilor de protectie, manusilor, precum si a unor pantaloni fabricati din fibre care blocheaza functionarea masinii de taiat in momentul in care lanturile sale ar atinge piciorul. Expertii din Galicia fac, in mod frecvent deplasari in Romania pentru a forma cat mai multi profesionisti in domeniu, si pentru a-i aduce pe acestia, mai tarziu, sa lucreze in Galicia.

 
Lansare de carte la romanii din CrasnaPDF Print E-mail
Crasna (Nordul Bucovinei), Ucraina/Romanian Global News
Accesari :506
Monday, 25 October 2004
"Mii de romani din nordul Bucovinei s-au aflat vineri, 14 octombrie, la hramul Bisericii Acoperamantul Maicii Domnului din satul Crasna, Raionul Storojinet-Regiunea Cernauti (Ucraina).

Preotul paroh Vasile Paulenco i-a indemnat pe cei prezenti sa nu-si piarda credinta. Cuviosia sa l-a evocat in cuvinte de mare sensibilitate pe protopopul de Radauti, parintele Ionel Maloa, care a incetat din viata in luna iulie a acestui an. Numindu-l frate pe preotul Malos, Vasile Paulenco a spus cu dubla semnificatie: Cand eram mai aproape, atat de mult ne-am departat.

Unii dintre sateni, imbracati in costume nationale, cinstind portul traditional romanesc, au participat apoi si la lansarea monografiei Crasna un colt de eternitate romaneasca din Bucovina, lucrare etnografica si istorica al carui autor este tanarul Laurentiu Dragomir, din Bucuresti (membru al Filialei din Bucuresti a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina). Laurentiu Dragomir a fost insotit la Crasna de domnul Romulus Antonescu, cercetator la Muzeul Satului, de altfel si primul lector al monografiei. Realizata in conditii grafice deosebite, aparuta la Editura Coralia din Bucuresti, lucrarea a fost dusa la bun sfarsit dupa ce autorul a muncit mai bine de sase ani, cercetand arhivele din Viena, Cernauti, Bucuresti si Suceava. Laurentiu Dragomir a fost sprijinit de Nicolae Motrescu, fost primar in Crasna, frate cu scriitorul Ilie Motrescu,  despre care se spune ca a fost asasinat de catre agentii sovietici din Crasna si Cernauti la indicatia fostului KGB, la 26 iulie 1969. Pornindu-se de la initiativa dlui. Victor Padure, actualul primar al Crasnei, Laurentiu Dragomir a fost socotit demn de titlul de cetatean de onoare al asezarii. Prezent la sarbatoare, consulul general al Romaniei la Cernauti, dl. Romeo Sandulescu, a definit Crasna ca fiind cel mai romanesc sat din nordul Bucovinei, cu oameni seriosi si asezati. La eveniment au participat ca oaspeti de onoare din Romania primarul municipiului Radauţi, dl. Mihai Frunza, profesorul Mihai Pinzaru, vicepresedintele Asociatiei Culturale Flondor, dna. Silvia Frunza, directoarea Galeriei de Arta din Radauti, ing.  Stefan Rotaru, membru in Comitetul Director al Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, P.C. protosinghel Teofil de la Manastirea Putna. Dl. Rotaru i-a daruit consulului general Romeo Sandulescu,  ultimul numar aparut al revistei Septentrion, publicatie liant intre romanii care, asa cum arata preotul Paulenco, s-au indepartat tocmai cand erau mai aproape. . ." (O corespondenta de la MALINA ANITOAEI, Radauti, Romania)

 
Sectie de votare pentru romanii din DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :327
Monday, 25 October 2004
In contextul pregatirilor pentru alegerile generale din Romania, de la 28 noiembrie si 12 decembrie, este nevoie de 5-10 voluntari pentru a participa la organizarea sectiei de votare din zona Detroit, anunta RomPortal.

Lista de voluntari va fi inaintata Ambasadei Romaniei din Washington D.C., unde va avea loc o tragere la sorti pentru a desemna 2 persoane care vor participa la organizarea acestor alegeri in conformitate cu Art. 42 din Legea Electorala. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca voluntarii sunt: sa fie cetatean roman cu drept de vot; sa posede un pasaport romanesc valabil (sau buletin, carte de identitate sau de marinar). Va transmitem rugamintea sa va oferiti ca voluntari, deoarece in lipsa acestor voluntari nu se vor putea organiza aceste alegeri si in zona Detroit, se arata intr-un comunicat al Consulatului Onorific din Detroit. Voluntarii sunt rugati sa trimita numele si adresa de telefon, la care pot fi contactati, la Dna. Gabriela Ban, email: gban@walbridge.com.

 
Vizita IPS Nicolae al Americii si Canadei in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :463
Monday, 25 October 2004
Parohia Ortodoxa Romana Toti Sfintii din Toronto se va bucura marti, 26 octombrie, de vizita Inalt Prea Sfintitului Nicolae, al Arhiepiscopiei Romane Ortodoxe in America si Canada.

Prea Sfintia Sa va sluji impreuna cu parintele paroh Ioan Pop la Sfinta Liturghie prilejuita de sarbatoarea Sfantului Dumitru Izvoratorul de Mir. Biserica din Canada a luat fiinta in anul 1999, odata cu venirea parintelui in aceasta tara si, dupa diverse schimbari de sediu, a reusit sa devina constructie de sine statatoare incepand cu toamna anului 2002, cand s-a pornit demararea proiectului de ridicare a sa. Lacasul de cult este in continuare in perioada de finalizare si, pentru a strange fondurile suficiente, parintele paroh impreuna cu enoriasii sunt preocupati constant de punerea in practica a unor actiuni menite sa aduca sumele de bani necesare. Astfel, biserica a organizat anual baluri de sezon prin care cei interesati sa poata contribui material la constructia bisericii, iar parintele a editat doua CD-uri cu colinde pe care le-a si comercializat, urmand ca sumele stranse sa fie donate tot in acest scop. CD-urile respective au fost prima aparitie muzicala de acest fel din Toronto. Tot miercuri, biserica va gazdui si sedinta de Protopopiat a preotilor din Toronto, informeaza site-ul parohiei.

 
Un tenor roman pe scena unui teatru din DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :362
Monday, 25 October 2004
Opera Rigoletto de Verdi este prezenta pe scena teatrului Gaiety din Dublin in perioada 20-28 octombrie, informeaza site-ul retelei de servicii publice irlandeze de radio si televiziune RTE.

Unul dinte rolurile principale este interpretat de tenorul roman Robert Nagy, ce activeaza in cadrul Operei din Irlanda, in stagiunea 2004-2005. Protagonistii operei sunt baritonul Marcel Vanaud din Belgia (in rolul Rigoletto), soprana Christiane Boesiger din Elvetia (in rolul Gilda) si tenorul Robert Nagy (in rolul Ducelui). Montarea include corul Operei irlandeze si orchestra RTE si reprezinta o coproductie cu Opera Zuid din Maastricht, Olanda. Robert Nagy a cantat si in spectacole ale Operelor din Bucuresti si Brasov, obtinand marele premiu la concursul international de canto Traian Grozavescu (1995). Tot in aceasta iarna, Opera din Irlanda va pune in scena Orfeo Ed Euridice de Gluck, in regia si coregrafia lui David Bolger.

 
Orchestra Filarmonica bucuresteana in concert in SpaniaPDF Print E-mail
Ourense, Spania/Romanian Global News
Accesari :317
Monday, 25 October 2004
Orchestra Filarmonica de la Bucuresti va concerta saptamana aceasta in Spania, la Teatrul Principal din Ourense.

Cel mai important grup muzical din Romania, dupa cum il numeste presa spaniola, va sustine un important concert miercuri, 27 octombrie. Spectacolul pe care muzicienii romani il vor oferi publicului din Ourense va dura aproximativ doua ore, iar pretul de vanzare al biletelor va varia intre sumele de patru si zece euro. Orchestra Filarmonica a fost creata in anul 1983, sub auspiciile Ministerului Culturii si Cultelor de la Bucuresti si este compusa din muzicieni de inalt nivel artistic. Inca de la fondarea sa, orchestra a fost apreciata atat pentru calitatea sunetului sau, curat si rafinat, cat si pentru grija stilistica pentru repertoriul sau, din care fac parte lucrari clasice.

 
Cristian Teodor la sfarsit de contract in MalayeziaPDF Print E-mail
Georgetown, Malayezia/Romanian Global News
Accesari :462
Monday, 25 October 2004
Contractul fotbalistului roman, Cristian Teodor, care a evoluat pana in prezent la echipa malayeziana Penang a fost suspendat.

Totodata echipa a renuntat si la servciile anternorului Yunis Alif, explicand ca ei cred ca este nevoie de un nou antrenor si ca sarcina de a gasi unul nou ii va apartine vice-presedintelui lui Penang, Datuk Seri Dr Ibrahim Saad. Pana la numirea unui nou antrenor, sarcinile proaspatului demis vor fi preluate de secundul Zabidi Hassan. In ceea ce priveste incetarea contractului fundasului roman, Cristian Teodor, reprezentantii clubului au decis sa aduca un nou jucator strain, dar nu au nici o intentie sa inscrie un al patrulea. Fiecare stat sau echipa are dreptul sa legitimeze patru stranieri. Penang are trei, au declarat reprezentanti ai comitetului tehnic al lui Penang. Comitetul a decis sa il pastreze pe rusul Melnikov si pe brazilianul Jose Marcio Barreto, fara a mentiona ceva in legatura cu o posibila ramanere a lui Cristian Teodor. Penang nu respinge ideea de a legitima un jucator autohton, mai degraba decat un alt jucator strain. Echipa este hotarata sa dea tot ce poate si sa aiba un sezon mai bun, mai ales ca parcursul de pana acum, in acest sezon, a fost unul cu rezultate mai bune.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions