Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Basarbia a obtinut statutul de observator al SEECPPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :360
Saturday, 23 October 2004

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Stratan, a semnat, vineri, 22 octombrie, in cadrul reuniunii ministrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), Declaratia Republicii Moldova cu ocazia aderarii la SEECP in calitate de observator, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al MAE de la Chisinau.

SEECP este un proces de cooperare regionala in Europa de Sud-Est, care are rolul de "voce politica" a regiunii in relatiile cu Uniunea Europeana. Domeniile de cooperare regionala in cadrul SEECP vizeaza aspectele politice, economice, de securitate s.a. Statele participante la SEECP si-au declarat drept obiectiv al politicii externe integrarea europeana. In acest sens, SEECP reprezinta un mecanism eficient de cooperare intre statele participante si faciliteaza dialogul politic cu UE din numele intregii regiuni.

In context, au fost organizate si intrevederile bilaterale ale ministrului moldovean cu presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si cu omologul sau roman, Mircea Geoana.

In cadrul intrevederilor, a fost trecut in revista stadiul actual si perspectivele relatiilor dintre cele doua state, cooperarii in cadrul organizatiilor regionale, inclusiv SEECP, Pactul de Stabilitate, alte structuri europene, precum si actiunile in vederea apropierii de UE.

 
Sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul BucurestilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :506
Saturday, 23 October 2004
Sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou vor fi scoase in procesiune din Catedrala Patriarhala si vor fi asezate intr-un loc special amenajat, pe Dealul Mitropoliei, duminica, 24 octombrie 2004, inainte de Sfanta Liturghie.

Acolo vor ramane pentru a fi venerate de catre credinciosi pana miercuri noaptea, 27 octombrie a.c.  Zilnic, in perioada 24 - 27 octombrie 2004, Sfanta Liturghie va fi oficiata pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala, incepand cu orele 09.30. Slujbele de priveghere din aceste zile vor incepe in fiecare seara, din data de 24 octombrie si pana in data de 27 octombrie inclusiv, la orele 18.00, anunta Biroul de Presa si Comunicatii al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane. Sarbatorirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir (26 octombrie) si a Cuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi - ocrotitor al Cetatii Bucurestilor (27 octombrie), ale carui sfinte moaste se pastreaza in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, reprezinta, de secole, un popas duhovnicesc pentru sutele de mii de pelerini din intreaga tara.

 
Actori celebri filmeaza in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :413
Saturday, 23 October 2004
Gerard Depardieu se va afla in Romania la sfarsitul acestui an pentru realizarea serialului de televiziune Les rois maudits.

Filmarile il vor tine timp de trei luni pe meleagurile mioritice pe starul francez. Actorul, castigator de doua ori al Premiului Cesar pentru cel mai bun rol masculin in filmele The Last Metro si Cyrano de Bergerac, se alatura, astfel, numelor mari din cinematografia mondiala care au venit in tara noastra pentru a profita de decorurile naturale, de cele de la Castel Film si de echipele profesioniste de cineasti romani. Printre vedetele americane care au acceptat sa filmeze in Romania se mai numara Donald Sutherland si Sissy Spacek, pentru productia An American Haunting, Diane Kruger in Joyeux Noel, Armand Assante cu Funny Money, Wesley Snipes, cu Painter si Billy Zane si Maichael Madsen cu the Drop.

Depardieu va filma in Romania in perioada noiembrie 2004 - februarie 2005.

 
Expozitie internationala la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania / Romanian Global News
Accesari :423
Saturday, 23 October 2004

 

Spatiul inedit al fostei Bai Turcesti prezinta in perioada 22-24 octombrie amatorilor de cultura expozitia The Way the World Is. Asociatia Vector si Centrul Cultural Francez din Iasi pun in lumina galeriei din cladirea ce a avut initial o cu totul alta destinatie un proiect constituit ca o juxtapunere de platforme si de proiecte din mai multe arii de desfasurare artistica (video, documentar, spectacol, lecturi, pagini de internet, filme, actiuni si interventii in sfera publica, si altele), informeaza institutia ieseana. 

Pe durata expozitiei se va desfasura si o conferinta internationala referitoare la transformarea spatiilor existente, care au o utilitate clara, in locuri experimentale in care se poate face arta. La aceasta manifestare vor fi invitati artisti din strainatate, printre care se afla Ligna Group din Germania, Adina Bar-On din Israel, Martin Zet din Cehia, Aneta Mona Chisa din Slovacia, Redas Dirzys din Lituania si Ciprian Muresan, Dragos Alexandrescu, Dan Acostioaiei, Nita Mocanu si Dragos Platon din Romania. Intregul eveniment ii are ca realizatori pe Stphanie Benzaquen din Tel Aviv si pe Matei Bejenaru din Iasi.

 
Saptamana gastronomica romaneascPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :488
Saturday, 23 October 2004
Lantul hotelier Continental Romania este initiatorul unui proiect gastronomic aparte.

Sub titlul Mananci romaneste, mananci regeste!, saptamana traditionala romaneasca va fi organizata in perioada 23-30 octombrie la sediile din Bucuresti, Arad, Cluj, Oradea, Sibiu, Targu-Mures si Turnu Severin ale hotelurilor din concernul Continental. Intr-un comunicat de presa trimis de acesta, iubitorii palcerilor culinare pot degusta intr-un decor specific plachie de crap, mititei, sarmalute, bulz ciobanesc, pastrama de berbecut cu mamaliguta, muraturi, tochitura moldoveneasca, placinte, galuste cu prune si must.

 
Guvernul Roman suplimenteaza numarul de permise de munca pentru cetateni strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :338
Saturday, 23 October 2004
Conform actului normativ, numarul permiselor de munca noi, ce pot fi eliberate in anul 2004 strainilor care doresc sa se incadreze in munca in Romania, se suplimenteaza cu 600.

Pentru anul 2004, prin Hotararea Guvernului nr. 64/2004  a fost stabilit un numar de 1500 de permise  de munca noi ce pot fi eliberate strainilor, in conformitate cu prevederile Legii nr.203/1999 privind permisele de munca, republicata. Potrivit prevederilor art. 4 din HG nr. 64/2004, in situaţia in care numarul de cereri pentru eliberarea de permise de munca noi este mai mare decat cel stabilit anual, acesta poate fi majorat, prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritaţii Sociale si Familiei, informeaza Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

 
Sibiul capitala culturala europeanaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :375
Saturday, 23 October 2004
Pe data de 23 octombrie 2004, Comunitatea Romana din Belgia organizeaza concertul "Sibiu 2007"-Capitala Culturala Europeana, anunta Titus Marin, Presedintele CRB.

Concertul va avea loc in sala Centrului Cultural Gallego, asociatie a Comunitatii Spaniole din Bruxelles, aflata in stranse relatii de colaborare cu Comunitatea Romana din Belgia. Membri  CRB vor primi prin posta invitatii pentru intrarea gratuita. Municipiul Sibiu a fost desemnat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana drept Capitala Culturala Europeana (CCE) pentru anul 2007, titlu pe care il imparte cu Marele Ducat de Luxemburg.

 

 
Scoala Romaneasca de sambata la o noua editiePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :381
Saturday, 23 October 2004
Inca o zi de scoala romaneasca la Londra se va desfasura sambata, 23 octombrie, la Biserica Ortodoxa Romana din capitala britanica.

Cursurile scolii romanesti de sambata, de pe Fleet Street 186, sunt organizate cu sprijinul Centrului Cultural Roman de la Londra. Persoana de contact pentru aceste actiuni este Adina Evans, administratorul Scolii Romanesti de sambata. Cursurile de la acest sfarsit de saptamana se vor tine intre orele 14.00 16.00.

 
O reflectie a Coloanei Infinitului lui Brancusi la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :418
Saturday, 23 October 2004
Capodopera cunoscuta in intreaga lume a sculptorului roman, Constantin Brancusi, Coloana Infinitului, a inspirat un arhitect spaniol care a hotarat ridicarea unui monument inspirat exclusiv din monumentul aflat in Targu Jiu.

Obeliscul proiectat pentru Madrid va masura 120 de metri, urmand sa devina cea mai inalta constructie din capitala Spaniei, depasind in inaltime turnurile Puerta Europa, care masoara 115 metri. Obeliscul gigant, executat de artistul Santiago Calatrava va fi mobil si executat in intregime din otel si bronz. El va fi amplasat in Plaza de Castilla si este vorba despre prima opera pe care Calatrava a proiectat-o pentru capitala. Insusi artistul isi caracterizeaza lucrarea ca un obelisc mobil care pe de o parte va fi o parte a masculinitatiii verticalitatii, iar pe de alta parte ca reprezentand delicatetea si feminitatea miscarii, ceea ce il va transforma intr-o piesa unica, niciodata inainte conceputa. Proiectul, anuntat intr-o conferinta de presa desfasurata zilele trecute in capitala spaniola, va fi inaugurat peste doi ani sub denumirea de Obeliscul din Caja. Autorul capodoperei a recunoscut ca obeliscul a fost inspirat dintr-o opera a sculptorului roman Constantin Brancusi, Coloana Infinitului, amplasata in Targu Jiu, Romania. Opera lui Brancusi este formata dintr-o succesiune de imagini in forma de romb care transmit impresia unei proiectii infinite spre inaltimi. Spre deosebire de opera lui Brancusi, elementul iluminare va fi o componenta importanta a obeliscului madrilen.

 
Atelier deschis la Paris - Marcel CaloianPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :412
Saturday, 23 October 2004
Artistii romani de la Paris si-au deschis portile atelierelor lor de creatie in perioada octombrie 2004 mai 2005. La acest sfarsit de saptamana parizian, sambata 23 octombrie, in intervalul orar 16.00 19.00, atelierul care va putea fi vizitat de cei interesati este cel al artistului Marcel Caloian. Locul in care este amplasat este Rue de la Convention, din Paris. Printre artistii participanti la aceasta manifestare se vor afla Marian Batlan, Adriana Blendea, Marcel Caloian, Doru Covrig, Dorin Cretu, Raluca Demetrescu, Ioana Ghenciulescu, Ben Ami Koller, Nicolae Maniu, Stefan Ramniceanu, Alla Rusu, Radu Tuianu si Petre Velicu, informeaza Institutul Cultural Roman de la Paris. Traind intr-o perioada de mari descoperiri in care s-a facut totul si s-a incercat totul in materie de expresie artistica, pictura mea are tendinte expresioniste si suprarealiste, avandu-i ca modele pe Alenchinsky si Appel, Brancusi, Picasso, Miro si Bacon, pune accentul pe emotie (sentimentul exacerbat), munca in profunzime, colajele, amprentele, materia in straturi succesive, explozia de culori, declara chiar artistul pe situl sau.
 
Concert bizantin la Biserica Sf. Dumitru din North YorkPDF Print E-mail
Washington,SUA / Romanian Global News
Accesari :495
Saturday, 23 October 2004
In cadrul Bisericii Sf. Dumitru din North York 5801 Leslie St. - HillCrest North York va canta corul Agni Parthene, sambata, 23 octombrie, la ora 8.00, informeaza pagina Aliantei Romanilor Canadieni. Concertul va avea loc dupa Vecernia Arhiereasca, in prezenta Inalt Preasfiintiei Sale Arhiepiscop Nicolae al Bisericii Romane din America si Canada.

Programul concertului va cuprinde imnuri bizantine in limbile romana si greaca contemporana si veche, in aranjamente psaltice apartinind unora dintre marii imnografi ortodocsi, incepind din secolele V-VI pina astazi. Reamintim cititorilor nostri ca Agni Parthene a fost fondat in septembrie 2003 de catre un grup de tineri intelectuali si oameni de cultura ortodocsi, la initiativa lui Nedi Gavriliu, artist vizual, actualmente student al Universitatii Teologice Sfantul Stefan, din New Jersey, ca parte a unui demers de comunicare a Ortodoxiei si a culturii bizantine in mediul multicultural care este America de Nord. Repertoriul corului este, in cea mai mare parte, rezultatul unor cercetari atit in domeniul muzicii bizantine si al limbajului muzical aferent, cit si in cel al limbii arhaice proprii culturii bizantine si bisericii ortodoxe originare.

 
Un dirijor roman in EssenPDF Print E-mail
Essen, Germania / Romanian Global News
Accesari :391
Saturday, 23 October 2004
In Essen din Germania, la Villa Hugel, va avea loc un concert simfonic pe 23 octombrie, ora 20.00, dirijat de Emilian Piedicuta.

. In cadrul concertului vor fi interpretate lucrarea Concert de Pian in re-minor de Bach, si alte lucrari baroce, ca si creatii ale marilor compozitori: Georg Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, si Joseph Haydn. La pian va canta solista Elena Margolina.

 
Steaua fara nume se joaca astazi la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :392
Saturday, 23 October 2004
Pe scena teatrului Crescent din Toronto se va juca in premiera piesa Steaua fara nume dupa romanul cu acelasi nume al lui Mihail Sebastian, in zilele de 23 si 24 octombrie, la orele 19.00, respectiv 15.00 anunta paginile de web ale romanilor din Canada.

Organizatorii ofera parcare gratuita si bar asortat. Prima reprezentatie a avut loc la 1 martie 1944, la teatrul Alhambra din Bucuresti. Personajul principal feminin Mona va fi interpretat de Liane Ingnatoiu, in rolul lui Marin Miroiu a fost distribuit Konrad Beti, Liliana Ciobanu o interpreteaza pe Domnisoarei Cucu, Alexandru Ciobanu, distribuit in rolul profesorului Udrea, rolul Elevei Zamfirescu va fi jucat de tanara Natalie Teodosiu si in rolul lui Ichim - Diana in travesti.

Povestea este despre scurta idila dintre o frumoasa si eleganta tanara si un tanar profesor. Actiunea se petrece intr-o localitate retrasa, de munte. Dupa ce a pierdut trenul printr-o imprejurare nefericita, domnisoara Mona accepta sa ramana peste noapte in locuinta profesorului, urmand sa plece a doua zi. Intre cei doi, insa, se naste o pasiune vie si casta care o face pe tanara sa ramana mai multe zile. Totul se termina in momentul in care iubitul ei o ia din mediul in care deja isi intindea radacini. Atmosfera intamplarilor dintre cei doi este data de flirtul fin dar sincer dintre ei, el naiv si indragostit, ea flatata de candoarea tanarului profesor si indragostita de sentimentele lui pentru ea.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions