Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Bursele pentru anul universitar 2004-2005 sunt pregatitePDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :493
Friday, 22 October 2004
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate si Serviciul German de Schimburi Academice au definitivat lista burselor pentru anul universitar 2004-2005, anunta pagina cuzanet. Cele trei institutii ofera, pentru acest an, burse de studii pentru absolventii facultatilor cu profil stiintific, burse pentru artisti, stagii de lucru pentru cadre didactice universitare din domeniile arta plastica, design, film, muzica si arhitectura, burse semestriale si pe termen scurt pentru lucrari de diploma pentru studentii la germanistica, burse pentru cursuri universitare de vara. De asemenea, pentru tinerii cu doctoratul terminat, au fost alocate burse de cercetare cu durata de pana la 7 luni. Studentii de la stiinte economice si inginerie vor beneficia de programe speciale. Ultima zi de depunere a dosarelor la Ambasada Germaniei este 31 octombrie.
 
Reuniunea trilaterala Romania Bulgaria Serbia si MuntenegruPDF Print E-mail
Calafat, Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Friday, 22 October 2004
Sambata, 23 octombrie, Ministrii de externe din Romania, Bulgaria si Serbia-Muntenegru, Mircea Geoana, Solomon Passy si Vuk Drascovici, vor participa la reuniunea trilaterala, desfasurata in orasul Calafat.

Cu aceeasi ocazie, va avea loc si intalnirea Asociatiei de colaborare transfrontaliera Dunarea 21", la care vor participa prefectii judetelor limitrofe, primarii localitatilor de frontiera din cele trei tari, reprezentanti ai camerelor de comert locale, oameni de afaceri. Scopul reuniunii este de a da un nou impuls politic raporturilor trilaterale si de a identifica noi modalitati de cooperare in acest format. Asociatia de colaborare transfrontaliera Dunarea 21" a fost creata la 18 ianuarie 2002 si este prima euroregiune infiintata in Balcani. Documentele de infiintare ale asociatiei au fost semnate de primarii oraselor Calafat (Romania), Vidin (Bulgaria) si Zaicear (Serbia si Muntenegru). Asociatia cuprinde asezari urbane si rurale din zonele riverane Dunarii. In cadrul aceluiasi eveniment se va inaugura "Salii Prieteniei" in cadrul Muzeului de Arta Calafat. Sala in care s-au desfasurat convorbirile va purta denumirea de "Sala Prieteniei"; se va dezveli o placa din lemn pe care vor fi inscriptionate stema Euroregiunii Dunarea 21, Simbolul Uniunii Europene, steagurile nationale, denimirea de "Sala Prieteniei" in cele trei limbi, locul si data intalnirii.

 

 
Romania ramane si fara Distrigaz NordPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :467
Friday, 22 October 2004
Distrigaz Nord iese si ea de sub tutela guvernului Romaniei, dupa ce Distrigaz Sud a fost privatizata la inceputul acestei saptamani, trecand in proprietatea companiei franceze Gaz de France.

A doua companie romanesca de gaz, Distrigaz Nord, a fost achizitionata joi, 21 octombrie, de compania germana E.On Ruhrgas, iar contractul de privatizare a fost semnat la Palatul Victoria, in prezenta premierului roman, Adrian Nastase. Investitorul german va plati pentru achizitia facuta in Romania suma de 304 milioane de euro. Pachetul de 30% achizitionat direct de E.On Ruhrgas este in valoare de 125 de milioane de euro, iar majorarea de capital a Distrigaz Nord, la care va participa compania germana, este in valoare de 179 de milioane de euro. Firma germana va detine, astfel, 51% din capitalul social al producatorului roman de gaz, dupa ce va plati si datoriile companiei romane, in valoare actuala de 13 milioane de euro. Datoriile pe care nemtii si le-au asumat la achizitionarea Distrigaz Nord sunt de sapte ori mai mici, insa, decat cele pe care au trebuit sa le plateasca francezii pentru Distrigaz Sud, in timp ce contractul de privatizare al Distrigaz Nord este cu opt milioane de euro mai mic decat cel pentru Sud. Odata cu achizitionarea de catre Ruhrgas, compania romana de gaz va fi parte a celei mai mari societati private de utilitati din lume. Reprezentantii E.On Ruhrgas au dat asigurari ca se afla in Romania in calitate de investitori pe termen lung. Premierul Nastase si-a exprimat credinta ca privatizarea este un instrument important de lupta impotriva coruptiei si un aspect important pentru economia de piata functionala si integrarea Romaniei in UE. Referitor la masurile impotriva coruptiei, si vice-presedintele liberal Mona Musca este de parere ca o privatizare inseamna un management ultracorect, care va asigura functionarea in interesul cetateanului. Segmentul de distributie a gazelor naturale a iesit total, in urma acestor doua privatizari, de sub controlul statului roman, acest sector de piata devenind acum total liberalizat.

 
Problema tezaurului - din nou in terenul rusilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 22 October 2004
Prima runda de discutii intre expertii istorici romani si rusi pe tema rezolvarii problemei Tezaurului Romaniei s-a incheiat vineri, 22 octombrie, la Bucuresti.

Copresedintii comisiei mixte romano-ruse, Ioan Scurtu si Alexandr Ciubarian, au semnat, in cadrul discutiilor de la Bucuresti, un protocol ce prevede ca din momentul incheierii acestei runde de discutii si pana la runda urmatoare, ce se va desfasura in luna martie a anului 2005 la Moscova, cele doua parti sa isi remita reciproc documentele considerate importante in rezolvarea problemei tezaurului. Departe de a gasi vreo solutie sau macar vreun crampei dintr-o posibila cale de rezolvare a diferendului, comisiile reunite zilele acestea la Bucuresti au stabilit, mai degraba, detaliile tehnice legate de urmatoarele intalniri, tematica acestora, precum si documentele pe marginea carora se va discuta. Romania, deposedata de multi ani de tezaur, inca din perioada primului razboi mondial, nu spera intr-o rezolvare a problemei prea curand, putand sa fie vorba de ani buni pana la gasirea unor solutii, daca aceasta va mai fi posibil.

 
Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului are si girul Camerei DeputatilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :314
Friday, 22 October 2004
{mosimage}Catedrala Mantuirii Neamului mai asteapta doar acordul Presedintelui Romaniei pentru a putea fi construita in Parcul Carol din Bucuresti.

Dupa ce, de curand, senatorii si-au dat acordul pentru locatia mentionata, joi, 21 octombtrie a fost si randul membrilor Camerei Deputatilor sa isi exprime voturile in acest sens. Legea care permite construirea catedralei in Parcul Carol a trecut ieri, in unanimitate de Camera Deputatilor, dupa ce, cum era de asteptat, a iscat oarecare polemici. Constructia indelung disputata va fi ridicata alaturi de Mausoleul Eroilor Comunisti. Dupa ce si presedintele Iliescu isi va da avizul, lucrarile de construire a Catedralei, ale carui fonduri vor fi asigurate de Patriarhie si de la bugetul de stat, vor putea incepe. Suprafata pe care va fi ridicata Catedrala se intinde pe aproximativ 14.000 de metri patrati, teren aflat deocamdata in proprietatea statului roman, dar care va trece, in curand, in proprietatea Patriarhiei cu titlu gratuit.

 
Incalcarea tratatului romano-ucrainean privind regimul frontierei comunePDF Print E-mail
Ismail, Ucraina/ Romanian Global News
Accesari :371
Friday, 22 October 2004
Delegatia ucraineana a confirmat, in discutiile romano-ucrainene desfasurate la Ismail, in data de 21 octombrie, faptul ca balizele instalate pe bratul Chilia nu constituie semne de frontiera.

Experti romani si ucrainieni s-au intalnit, pentru consultari romano-ucrainene privitoare la situatia creata la frontiera de stat comuna, prin unele incalcari recente ale regimului juridic al frontierei stabilit prin Tratatul dintre Romania si Ucraina, semnat la Cernauti, la 17 iunie 2003. Delegatia romana a fost condusa de Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in Ministerul Afacerilor Externe, si a fost alcatuita din experti din Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului si Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos. Delegatia ucraineana a fost condusa de Leonid Osovoliuk, ambasador cu insarcinari speciale in cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev si a avut in componenta specialisti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului de Stat pentru Paza Frontierei, Ministerului Transportului si Telecomunicatiilor si al administratiei regionale. Cele doua parti au analizat situatia creata prin evenimentele recente produse la frontiera de stat comuna. Partea romana si-a reiterat pozitia, reclamand instalarea de balize de navigatie de catre partea ucraineana pe bratul Chilia, fapt ce contravine prevederilor Tratatului privind regimul frontierei comune. Totodata a solicitat din nou partii ucrainene inlaturarea acestora. In cursul discutiilor, delegatia ucraineana a confirmat faptul ca balizele mentionate nu constituie semne de frontiera si ca nu se efectueaza nici un fel de actiuni pentru demarcarea unilaterala a frontierei. In urma consultarilor, au fost stabilite o serie de masuri in vederea prevenirii producerii pe viitor a unor noi incalcari ale regimului juridic al frontierei romano-ucrainene. Astfel s-a convenit crearea unui grup de lucru ad-hoc, alcatuit din specialisti din cadrul ministerelor de transport si al autoritatilor de frontiera din cele doua tari, care sa analizeze situatia lucrarilor de balizare si de dragaj intreprinse la frontiera fluviala comuna si sa propuna solutii pentru prevenirea producerii de noi incalcari ale regimului de frontiera in contextul desfasurarii unor astfel de activitati. Prima intrunire a grupului de lucru urmeaza sa se desfasoare la data de 2 noiembrie 2004, la Tulcea. De asemenea, s-a cazut de acord asupra initierii in cel mai scurt timp posibil a negocierilor pentru incheierea unui acord privind navigatia pe apele de frontiera, in conformitate cu prevederile Tratatului politic de baza dintre Romania si Ucraina si ale Tratatului privind regimul frontierei de stat comune. Delegatiile au convenit efectuarea, pe cale diplomatica, a unui schimb de documente care sa prezinte pozitia partilor cu privire la modul de desfasurare a activitatilor realizate la frontiera de stat comuna sau in apropierea acesteia, in scopul realizarii unei interpretari unitare a prevederilor Tratatului privind regimul frontierei. Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca masurile convenite de cele doua parti vor conduce la reglementarea situatiei produse la frontiera romano-ucraineana si la respectarea obligatiilor asumate de cele doua parti prin Tratatul privind regimul frontierei comune, astfel incat sa se revina la un regim juridic al frontierei conform cu normele dreptului international, transmite M.A.E.

 
S-a votat proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :476
Friday, 22 October 2004
Ieri s-a votat proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni.

Romanii de pretutindeni  beneficiaza de acces gratuit in Romania la institutiile publice de cultura, monumentele istorice, sit-uri de patrimoniu si au dreptul de a studia, de a solicita si obtine, prin concurs, burse de studiu in Romania la toate nivelurile si formele de invatamant, in vederea aprofundarii cunostintelor de limba romana si pentru afirmarea identitatii culturale si stiintifice romane, in aceleasi conditii cu cetatenii romani. De asemenea, acestia pot participa la stagii de perfectionare si pot solicita sprijin material al autoritatilor romane competente pentru a primi manuale, carti de specialitate, publicatii editate sau in format electronic in limba romana. Ei mai pot sa primi de la statul roman finantare pentru construirea sau renovarea lacaselor de cult din tara in care au resedinta sau pentru a renova si construi institutii dec invatamant cu predare in limba romana din aceeasi tara.   

Printre celelalte prevederi ale proiectului se mai inscriu si obtinerea de vize gratuite pentru a participa in Romania la evenimente cu scop cultural, sau sprijin pentru crearea de mijloace de comunicare in masa personale. Cei care doresc sa beneficieze de toater aceste drepturi trebuie sa indeplineasca niste conditii precise: sa declare pe proprie raspundere ca isi asuma identitatea culturala romana, sa cunoasca limba romana, sa fie membru al unei organizatii reprezentative a romanilor de pretutindeni. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni este autoritatea competenta ce se ocupa de problemele romanilor din strainatate.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Departamentul va incheia protocoale de colaborare cu Camera Deputatilor, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Cercetarii si Educatiei,si cu restul institutiilor cu atributii in domeniu din stat, pentru o mai buna relatie intre romanii de peste hotare. Parlamentul va organiza anual, in tara sau in afara ei, Congresul Romanilor de Pretutindeni, la care pot participa acestia, iar cheltuielile pentru manifestare se prevad in bugetul Camerei Deputatilor.

Se mai prevede si instituirea unei Zile a Romanilor de Pretutindeni, pe 30 noiembrie de Sfantul Andrei, si un Muzeu al Romanilor de Pretutindeni. La elaborarea proiectului s-a tinut cont de prevederile Conventiei Cadru privind protectia minoritatilor nationale, adoptata la Strasbourg de Consiliul Europei in 1 februarie 1995, de orientarile Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept si de Declaratia Suveranitate, Responsabilitate si Minoritati Nationale a inaltului Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE.

 
Dificultatile invatamantului primar in limba romana din Banatul sarbescPDF Print E-mail
Varset, Serbia si Muntenegru/ Romanian Global News
Accesari :403
Friday, 22 October 2004
Fiecare inceput de an scolar aduce bucurii si vise noi in randul copiilor dar si unele probleme de tip organizatoric si pedagogic, care ingreuneaza buna desfasurare a procesului educativ-instructiv, in cazul acesta in limba materna a romanilor din Voivodina.

Pe langa problemele existente din invatamantul cu predare in limba romana si care in ultimii ani se repeta (precum lipsa materialului didactic in limba materna, numarul mic de elevi, clasele combinate, pregatirea profesionala a unor cadre didactice s.a.), iata ca la inceput de an scolar 2004/2005 apar si altele noi, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. Reforma scolara din Serbia se afla in toi (al 3-lea an), dar aceasta nu este concret definita cu o viziune si strategie clara ci este in continuare experimentala iar rezultatele pana in prezent nu sunt cele asteptate. In aceste conditii, si procesul educativ-instructiv, in limbile minoritare din Serbia, are de suferit.

La scoala generala Olga Petrov Rasidici din Varset, Serbia, la sectia romana, in clasele I-IV sunt in total 33 de elevi inscrisi. In clasa I sunt 8, a II-a 7, a III-a 8 si in clasa a IV-a 10 elevi. In despartamintele din localitatile din jurul Varsetului care apartin acestei scoli, cursurile in limba romana sunt frecventate de inca 47 de elevi in total, la Straja, Iablanca, Salcita si Mesici.

In situatia in care numarul copiilor in scolile din Serbia s-a redus considerabil in ultimii ani, Ministerul invatamantului adopta un nou regulament, care deocamdata nu este in vigoare si care prevede noi restrictii clasa poate functiona doar daca este formata din minim 25 de elevi. Este clar ca majoritatea scolilor cu predare in limba romana nu pot indeplini aceasta conditie. Astfel, multe scoli din Serbia vor intra in vacanta pe timp nelimitat.

Invatamantul cu predare in limba romana din Voivodina, respectiv Serbia, inca se confrunta cu manuale vechi. Suntem singura minoritate din Serbia care nu si-a tiparit manuale noi. Cu toate ca au fost angajate cadre didactice si s-au distribuit bani, fostul Consiliu National al Romanilor a stopat tiparirea si editarea manualelor sub pretextul ca acestea ar fi copia manualelor din Romania.

Elevii clasei I cu predare in limba romana nu vor invata limba engleza incepand cu clasa I, asa cum o fac colegii lor sarbi. Fiind grupa mica, ei vor invata limba engleza din clasa a III-a ca si pana in prezent. Invatatorii claselor I cu predare in limba romana duc lipsa de catalog, care nu a aparut inca sub tipar, ceea ce nu e cazul colegilor sarbi sau maghiari. Astfel, cursurile se desfasoara fara catalog! Incepand cu acest an scolar, elevii din clasa I sunt obligati sa aleaga doua obiecte optionale. Astfel, micutii din Varset vor avea traditia, ca obiect la alegere.

Totusi, cel mai dureros lucru, la inceput de an scolar, pentru elevii claselor cu predare in limba romana, il reprezinta faptul ca nu au avut ore de religie, cu toate ca Religia si Educatia Civica sunt doua dintre obiectele obligatorii. In legea scolara si buletinul oficial, unde sunt enumerate confesiunile bisericesti si bisericile existente pe teritoriul Serbiei, Biserica Ortodoxa Romana nu apare. Asa, fara motiv, B.O.R. este eliminata pe nedrept cu toate ca exista pe aceste meleaguri de cel putin 1000 de ani si este una din cele mai vechi biserici. Ministerul invatamantului nu organizeaza si nu plateste orele de religie in limba romana. Practic, religia in limba romana este interzisa in scoala, situatie care nu apare in cazul altor minoritati.

Din luna octombrie insa, gratie domnului director Ionel Buga, care a gasit surse si mijloace financiare, religia a inceput sa se predea din nou in aceasta scoala generala si la sectia in limba romana.

Intre timp, unii elevi din clasa a II-a (2 elevi) care anul trecut au frecventat orele de religie, anul acesta s-au reorientat si vor urmari cursurile de educatie civica, dar in limba sarba! In clasa a IV-a, in care invata 8 elevi, la sectia romana, cultura plastica se preda tot in limba sarba. Desi C.R.S. si B.O.R. au reactionat si au protestat referitor la atitudinea discriminatoare a autoritatilor sarbesti fata de predarea religiei in limba materna, pana in prezent nimic nu s-a schimbat.

Din cei 33 de elevi de la sectia romana care au terminat clasa a VIII-a, 30 s-au inscris la o scoala medie, adica peste 90% continua scolarizarea. Elevii din S.G. Olga Petrov Radisici din Varset s-au orientat in felul urmator: 8 s-au inscris la liceul pedagogic (limba romana), 5 la scoala de chimie (limba sarba), 6 la scoala economica din Alibunar (limba romana), 2 la scoala cu profil tehnic (limba sarba), 1 la scoala agronomica si 8 elevi la diverse scoli de mestesugarit, cu trei ani de studiu.

Procesul educativ-instructiv in limba romana intampina greutati in ceea ce priveste realizarea planului si programului scolar. Aceasta este problema generala a invatamantului in limba romana din Serbia, care trebuie urgent solutionata.

 

 
Restrictii drastice in planul bugetar al minoritatilor din Ungaria pe anul 2005PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :365
Friday, 22 October 2004
Ungaria se dovedeste a fi tot mai zgarcita fata de minoritatile sale, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

In timp ce in acest an au scazut considerabil subventiile pe care Guvernul si institutiile sale le-au acordat pentru diferitele scopuri destinate sustinerii activitatilor culturale si educationale ale nationalitatilor, tendinta negativa se prevede sa continue si in anul urmator.

In 2004, la Fundatia Publica pentru Minoritati (MNEKK), fiind considerata cea mai importanta institutie menita sa subventioneze proiectele culturale ale nationalitatilor din Ungaria, fondul disponibil s-a redus la 391 de milioane de forinti, aceasta insemnand o scadere de 40% fata de subventia din anul 2003. In aceste conditii, Fundatia n-a mai publicat concursuri, printre altele, pentru editarea cartilor in limbile minoritatilor sau n-a mai finantat institutiile de cercetare ale nationalitatilor.

Planul bugetului de stat pe anul 2005, inaintat la inceputul lunii octombrie 2004 de Guvern pentru Parlament, demonstreaza aceeasi atitudine. In proiectul de lege se propune ca in 2005 sa se reduca, in total cu peste 300 de milioane de forinti, fondurile asigurate pentru scopuri legate de minoritati, baza fiind acel fond care si in anul 2004 s-a aratat deja deficitar pentru organizatiile si institutiile nationalitatilor din Ungaria.

Astfel, de exemplu, Ministerul Culturii (NKOM) nu va mai dispune de nici de un ban pentru sprijinirea directa a activitatilor minoritatilor. In caz ca Parlamentul va accepta aceasta propunere, decizia va afecta grav editarea cartilor pentru minoritati, sau, de exemplu, existenta Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria, care va ramane astfel fara acoperire bugetara.

Este cu totul nesigur daca oare la Fondul National Cultural (NKA) se va crea acel buget, care in anul curent a fost de 100 de milioane de forinti, dar purta numele de fond provizoriu. In planul bugetar pe anul ce vine nu apar bani nominalizati, de exemplu, nici pentru acoperirea indeplinirii recomandarilor Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano-Maghiare.

La Ministerul Invatamantului se prevede reducerea de mai bine de jumatate a subventiei din anul curent, destinata pentru finantarea diferitelor proiecte de la scolile de nationalitate, printre care tabere de copii, cursuri de reciclare pentru profesori.

Ceea ce se prevede sa ramana nominal neschimbat sunt subventiile de functionare a autoguvernarilor minoritare. Astfel, pentru functionarea celor 13 autoguvernari pe tara ale nationalitatilor se asigura in total 870,2 milioane de forinti. Autoguvernarile locale vor primi fiecare de la bugetul de stat in jur de 650.000 de forinti, iar Autoguvernarea  pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU) va putea gospodari din nou din 48,2 milioane de forinti. Se va mentine si valoarea fondului destinat subventionarii institutiilor autoguvernarilor pe tara, precum subventia de 340 de milioane de forinti a scolilor minoritatilor cu un efectiv mic.

Totodata se prevede o crestere conforma inflatiei la Fundatia Publica pentru Minoritati, fata de suma din 2004. Nu creste insa de ani de-a randul fondul rezervat la Parlament pentru subventionarea organizatiilor civile ale minoritatilor. Pentru cele peste 300 de asociatii de nationalitate se propune in anul 2005 o subventie totala de 110 milioane de forinti.

Proiectul de lege al bugetului tarii din 2005 poate fi citit la adresa: www.mkogy.hu, in paginile Internet ale Parlamentului Ungariei.

 

 
5 birouri de votare pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 22 October 2004
Romanii din Italia vor putea sa isi exprime voturile pentru alegerea presedintelui Romaniei, la 28 noiembrie, la Roma, Milano, Bari, Firenze si Treviso.

Ambasada Romaniei in Italia informeaza ca birourile de vot pentru romanii din Italia, in vederea alegerilor Presedintelui Romaniei, Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei, vor fi organizate in general la sediile consulatelor (Consulatul general al Romaniei la Milano, Consulatul Onorific al Romaniei la Bari, Consulatul Onorific al Romaniei la Firenze si Consulatul General Onorific al Romaniei la Treviso), iar la Roma urnele de votare vor fi amplasate la sediul Academiei din Romania. Conform legii nr. 373/24 septembrie 2004, votarea pentru alegerea membrilor Parlamentului si Presedintelui va incepe la orele 7.00 si se va inchide la ora 21.00. Votarea se face in baza actului de identitate (fie ca este vorba despre carte de identitate, carte de identitate provizorie, B.I, pasaport diplomatic de serviciu, consular sau simplu), prin inscriere pe liste electorale speciale, iar alegatorului ii sunt inmanate stampila si buletinul de vot pentru a-si putea exprima sufragiul. Pentru militarii in termen si elevii din scolile militare, pentru votare este necesar carnetul de serviciu militar. Cetatenii romani domicialiati sau aflati temporar in strainatate pot vota in baza pasaportului simplu, in timp ce romanii domiciliati in Romania, dar aflati in strainatate in perioada votarii vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu isi exercita dreptul de vot in aceeasi zi pe baza altui act de identitate. Ambasada Romaniei in Italia lanseaza un apel catre romanii din Italia sa vina sa voteze, sa isi exprime alegerea in mod democratic.

 
Expozitia de pictura romaneasca la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :294
Friday, 22 October 2004
Persistence of Memory, expozitia de pictura a artistului roman Adrian Ciurea si-a deschis portile joi, 21 octombrie la Berna.

Vernisajul a inceput la orele 19.00 la Pharmakologischen Institut, iar expozitia va fi deschisa publicului intersat pana la marti, 26 octombrie, de luni pana vineri, informeaza situl romanilor din Elvetia. Orele de vizitare sunt intre 9.00 si 18.00. Adrian Ciurea, cel care semneaza lucrarile expuse in cadrul acestei expozitii este de profesie medic, fiind totodata membru al Societatii Romane de Neurochirurgie, fondata in 1935 de prof. Dimitrie Bagdasar. Pharmakologischen Institut, locul in care va fi organizata expozitia de pictura Adrian Ciurea se afla in Friedbuhlstrasse 49, iar intrarea se face prin intrarea Inselspital.

 
Se vor desfiinta autoguvernarile minoritare din Ungaria?PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :317
Friday, 22 October 2004
Fidesz-ul respinge acea propunere guvernamentala, care declara ca, in viitor, doar acei cetateni ai Ungariei sa poata participa la alegerile minoritare care sunt trecuti pe listele nominale ale minoritatilor, relateaza cotidianul budapestan Nepszabadsag, din 14 octombrie.

Astfel, se prevede ca propunerea sa fie sortita la esec, deoarece pentru modificarea unei reguli juridice a minoritatilor este nevoie de o majoritate parlamentara de doua treimi, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.       

Regulamentele actuale fac posibile pentru oricine ca sa candideze sau sa voteze la alegerile autoguvernarilor. Situatia aceasta, insa, incalca legislatia in vigoare. Ombudsmanul minoritatilor Kaltenbach Jeno declara ca Parlamentul de la Budapesta ar trebui sa modifice legea referitoare la infiintarea autoguvernarilor minoritare, iar in caz ca nu o va face, autoguvernarile minoritare se vor desfiinta. Kaltenbach a mai adaugat ca corpurile minoritare vor fi infiintate de cei care apartin acestor comunitati doar atunci daca se va initia lista nominala a minoritatilor.

 

 
Romanii din Seattle trimit cadouri acasaPDF Print E-mail
Seattle, SUA/ Romanian Global News
Accesari :454
Friday, 22 October 2004
Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Seattle, impreuna cu Foaia de simtire ortodoxa Cuvantul Romanesc si membrii bisericii Sfanta Maria din Portland, a inceput o actiune de strangere de ajutoare destinate copiilor din familiile cu posibilitati financiare reduse din Romania.

Cei care stau la baza acestei initiative au pregatit in mod special obiecte vestimentare pentru sezonul rece, paturi si incaltaminte de iarna. De asemenea, persoanele care vor contribui la colectarea articolelor de imbracaminte vor oferi si diferite sume de bani ce vor fi folosite in diverse scopuri de familiile celor nevoiasi.

Ajutoarele trebuie sa ajunga in tara inaintea Craciunului, iar perioada maxima de colectare este sfarsitul lunii octombrie. Termenul limita tine cont si de mijlocul de transport ales, pentru trimiterea lor fiind necesare sase saptamani, informeaza site-ul romanilor din acest oras. Biserica din Seattle organizeaza frecvent astfel de actiuni cu scop umnaitar si se bucura de sprijinul intregii comunitati.

 
Zece ani de Centru Cultural Roman la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :364
Friday, 22 October 2004
Centrul Cultural Roman de la Londra implineste anul acesta 10 ani de activitate in sprijinul romanilor din Londra.

Centrul este o asociatie independenta, care isi propune promovarea programelor culturale romanesti si actioneaza ca un punct nodal pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie, informeaza Centrul Cultural Roman. Cu fiecare an activitatea centrului s-a largit, activitatile fiind tot mai diverse, cu fiecare an numarul de membri s-a marit si au aparut noi si noi prieteni ai centrului. Printre activitatile curente ale centrului se numara publicarea lunara de newsletter-uri, petreceri lunare in diverse pub-uri lonodoneze, petreceri de Craciun, promovarea lunara a filmului romanesc, un festival anual de film, concerte speciale cu diversi invitati din Romania si nu numai, spectacole de teatru, expozitii, barbecue-uri anuale. Activitatea Centrului Cultural Roman implica, in mod curent, o stransa colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, cu Ambasada Romaniei la Londra, Consiliul Britanic, Pro Patrimonio, Visiting Arts si The Other Cinema de la Londra. Principalul sprijin financiar si administrativ vine din partea Fundatiei Ratiu UK, dar, de-a lungul timpului, Centrul Cultural Roman a beneficiat in organizarea diverselor sale activitati si de sponsorizari din partea MoneyGram, Western Union, Awards for All sau Cotnari. Echipa centrului este una tanara si entuziasta, formata din studenti, muncitori si voluntari, care se dedica organizarii tuturor activitatilor pentru romanii din Londra. Conform declaratiei lui Nicolae Ratiu, reprezentantul Fundatiei Ratiu, odata cu implicarea tot mai mare a Romaniei in Europa, Centrul Cultural Roman, alaturi de Funadatia Ratiu, isi propune sa sprijine pe cat posibil integrarea institutiilor culturale din Romania si UK.

 
Virgil Tanase castigator al premiului Union Latina pentru LiteraturaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 22 October 2004
Juriul celei de-a  XV-a editii a premiilor Union Latina de Literaturas a decernat, la Paris, marele premiu, pentru prima data, nu unui singur scriitor, ci l-a impartit la doi: romanul Virgil Tanase si argentinianul Juan Jose Saer.

Premiul, pe care cei doi urmeaza sa il imparta este in valoare de 12 milioane de euro si il vor primi la 24 noiembrie, la Roma. Juriul, compus din reprezentanti ai tarilor latine participante la concurs, nu a reusit sa desemneze un singur castigator, chiar in conditiile in care votarea s-a repetat de doua ori. Nici unul dintre jurati nu si-a schimbat optiunea initiala, astfel cei doi obtinand cate patru puncte. Este prima data, de la instituirea premiilor Union Latina in 1990, cand premiul este impartit intre doua personalitati ale vietii literare. Prezent la Casa de Americas, locul decernarii premiului, Virgil Tanase a comentat la aflarea vestii: Este o onoare sa impart acest premiu cu cineva ca Saer. Romanul a mai adaugat ca dincolo de inclinatiile comune in ceea ce priveste literatura, de Saer il mai uneste o mare prietenie, ce dureaza de mai bine de 20 de ani, de la venirea sa la Paris cand argentinianul l-a facut sa se simta ca acasa. Premiile Union Latina de Literaturas de Romances au fost create pentru a aduce un omagiu diversitatii patrimoniului literar latin. Din juriul recent desfasuratei editii a Premiilor Union Latina a facut parte si romanul Dumitru Tsepeneag, alaturi de alti reprezentanti ai unor tari latine precum Italia, Brazilia, Portugalia, Senegal, Chile, Franta si Spania. Virgil Tanase este in prezent director al Institutului Cultural Roman de la Paris.

 
Ruxandra Donose pe scene din AngliaPDF Print E-mail
Basingstoke, Anglia/ Romanian Global News
Accesari :327
Friday, 22 October 2004
Mezzosoprana Ruxandra Donose interpreteaza in aceasta seara, la Sala Anvil din Basingstoke, Anglia, rolul principal din Damnatiunea lui Faust de Hector Berlioz.

Spectatorii englezi s-au putut bucura si ieri de acelasi spectacol, de data aceasta el fiind sustinut la Symphony Hall din Birmingham. Concertul va fi intregit de participarea Corului Simfonic si al Corului Filarmonic din Londra. Artista romanca a debutat triumfal in 1992 la Opera de Stat din Viena cu rolul Varvarei din opera Katya Kabanova si a mentiunt colaborarea cu institutia muzicala austriaca pana in anul 1997. In acel an, Ruxandra Donose a cantat si la Opera Regala Covent Garden din Londra, urmand mai apoi alte aparitii spectaculoase pe scene celebre din San Francisco, Dresda, Salzburg, Bruxelles, Hamburg, Toronto, Philadelphia. La editia 2002 a Premiilor Grammy, Romanca a fost nominalizata la sectiunea Cea mai buna interpretare corala pentru Stabat Mater de Dvorak, impreuna cu alti trei solisti si Corul Operei de Stat din Dresda.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions