Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Compania Distrigaz Sud a fost privatizataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :512
Tuesday, 19 October 2004
Distrigaz Sud a semnat luni, 19 octombrie, un contract de privatizare cu DistriGaz de France, prin care compania franceza va plati 128 de milioane de euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiunile Distrigaz Sud si va investi 183 milioane euro la majorarea de capital in urma careia va detine o participatie de 51%.

Suma angajata in majorarea de capital va fi folosita pentru investitii in urmatorii 2-3 ani. Intregul pachet de actiuni al Distrigaz Sud este evaluat de catre compania Gaz de France la 426 milioane euro, aceasta suma acoperind si datoria financiara neta de 95 milioane euro la 30 aprilie 2004.

Contractul a fost semnat de seful Oficiilor Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din Ministerul Economiei si Comertului, Dorin Mucea, si presedintele Consiliului de Administratie si director executiv al companiei Gaz de France, Jean-Francois Cirelli, cu ocazia vizitei premierului francez Jean-Pierre Raffarin, in prezenta omologului sau roman, Adrian Nastase. Cu aceasta ocazie, ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a declarat la Palatul Victoria ca privatizarea Distrigaz Sud cu Gaz de France permite mentinerea locurilor de munca in societate si nu presupune operarea unor majorari puternice ale preturilor la gaze naturale.

Tranzactia, formata din plata pretului pentru pachetul de actiuni si majorarea capitalului, ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului. Pana atunci, reprezentantii companiei franceze se vor implica in toate deciziile strategice majore ale Distrigaz.

El a mai declarat ca negocierile au fost purtate in asa fel incat, dupa privatizarea distrigaz Sud, preturile sa nu sufere majorari puternice.

In contextul aceluiasi seminar interguvernamental franco-roman: contractul semnat cu compania Vinci pentru construirea unei autostrazi Bucuresti-Brasov, in valoare de 700 de milioane euro, si cel semnat cu compania Alcatel, pentru instalarea unor echipamente de semnalizare feroviara, in valoare de 60 de milioane de euro.

 
Romani calificati la Campionatele Mondiale de ProgramarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :355
Tuesday, 19 October 2004
Faza regionala din Europa de Sud-Est a concursului International Universitar de Programare s-a desfasurat sambata la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

La concursul sponsorizat de IBM au participat 45 de echipe studentesti carora juriul le-a dat sa rezolve noua probleme. In urma mai multor criterii de apreciere a solutionarii problemelor, Universitatea Politehnica, prin intermediul Facultatii sale de Automatica si Calculatoare, a obtinut primul loc in concurs. Castigatorii  Mugurel Andreica, Marius Andrei si Dan Ghinea, sub conducerea profesorului  Valeriu Iorga de la aceeasi universitate, s-au calificat in faza finala a concursului ce se va desfasura in perioada 3-7 aprilie 2005, in orasul Shanghai din China. Pe locul al doilea s-a clasat Bulgaria, in timp ce pozitia a treia a fost ocupata de echipa Ucrainei.

 
Aprecieri olandeze la adresa RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :413
Tuesday, 19 October 2004
Nicolai Atzo, ministrul olandez pentru afaceri europene, se afla la Bucuresti in aceste zile si  felicita Romania pentru rezultatele pe care a reusit sa le obtina in cadrul negocierilor de aderare.

Prezent in tara noastra, ministrul olandez a sustinut in aceasta dimineata la hotelul Crowne Plaza si o conferinta sub titlul Romania and the EU: managing expectations , anunta Institutul European din Romania, organizatorul evenimentului. De asemenea, ministrul a mai anuntat faptul ca presedentia olandeza a Uniunii Europene se declara optimista in ceea ce priveste incheierea negocierilor de aderare dintre aceasta si Romania si considera ca tara noastra se va incadra in termenul limita stipulat la Consiliul European, si anume luna decembrie.

 

 
Retur al Valsului HazarduluiPDF Print E-mail
Cluj, Romania/ Romanian Global News
Accesari :408
Tuesday, 19 October 2004
Valsul Hazardului de Victor Haim se intoarce astazi in Romania.

Piesa de teatru jucata in limbile romana si franceza de Teatrul Imposibil din Romania, respectiv Le Theatre du Globule din Lyon, continua la Cluj-Napoca experimentul inceput pe 7 octombrie in Franta. Cele doua companii teatrale au interpretat atunci aceeasi piesa pe aceeasi scena, timp de trei zile, si au convenit sa reediteze succesul unei idei aparute anul trecut si pe taram romanesc. Iubitorii de teatru din orasul ardelean se vor bucura de originala reprezentatie in oglinda, asa cum au numit-o regizorii celor doua trupe, Cris Nedeea si David Debrinay, pana pe data de 26 octombrie. Spectacolul va avea loc pe scena Teatrului National din localitate, in sala Euphorion, informeaza Centrul Cultural Francez din Cluj.

 
MAE a anuntat lista cu sectiile de votare din strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :411
Tuesday, 19 October 2004
Ministerul Afacerilor Externe a difuzat un comunicat de presa referitor la organizarea alegerilor din luna noiembrie la misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei.

Astfel, ministrul Mircea Geoana a aprobat ca locuri de votare pentru acest scrutin un numar de 137 de ambasade si consulate, dupa cum urmeaza: 115 de birouri de vot vor fi la misiuni diplomatice si consulate de cariera, iar 22 de birouri de vot vor fi la consulatele onorifice din Europa si America de Nord. Decizia organizarii scrutinului si la consulatele onorifice a fost luata ca urmare a numarului mare de cetateni romani care locuiesc in strainate pe arii extinse si fara posibilitatea de a se deplasa pana la cea mai apropiata ambasada sau consulat. Pe lista acestor consulate onorifice se afla Melbourne (Australia), Wellington (Noua Zeelanda), Florenta, Bari, Treviso (Italia), Valencia (Spania), Gotteborg (Suedia) si inca alte 12 orase din SUA. Toate birourile de vot care se vor infiinta in misiunile diplomatice, consulatele de cariera si onorifice sunt arondate circumscriptiei electorale a municipiului Bucuresti.

 
Expozitie a romanilor balcanici la Palatul ParlamentuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :482
Tuesday, 19 October 2004
Muzeul Satului si Muzeul de Arta Populara din Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Culturii si al Palatului Parlamentului, organizeaza in perioada 19 octombrie 15 noiembrie  expozitia Romanii balcanici. Aromanii. Meglenoromanii.

Expozitia va cuprinde mai multe domenii din viata aromanilor: arta fotografica, un colt al podoabelor, un colt cu vase traditionale, de arama, costume populare, costume de nunta si tesaturi specifice. Fondul de imagine apartine fratilor Manakia. Vizitatorii vor mai avea la dispozitie un stand expozitional cu carte veche, iar organizatorii s-au gandit, pentru a reda o imagine cat mai reala din viata de zi cu zi a aromanilor, sa amenajeze un cort tenda   cu toate elementele care il pot alcatui. Expozitia s-a deschis cu un cuvant de salut al organizatorilor si finantatorilor, urmat de o prezentare a portului popular si o parada a modei cu vestimentatie inspirata din acest port si cu un mini-spectacol sustinut de o formatie de macedoromani din comuna Kogalniceanu si de o gramosana din Bucuresti. Manifestarea dureaza pana in 15 noiembrie, iar cei interesati o pot vizita zilnic la sala Constantin Brancusi din Palatul Parlamentului, cu accesul prin intrarea Izvor.

 
Romania un nou El Dorado pentru transferul de productiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :689
Tuesday, 19 October 2004
Cotidianul francez Le Figaro publica luni, 18 octombrie un material in care Romania este numita noul El Dorado pentru transferul productiei.

In domenii precum productia de echipamente auto, textile, IT, mobilier, etc, Romania a devenit principala destinatie de desfacere a capacitatilor de productie. Un exemplu in acest sens, dupa cum relateaza Figaro, este nou lansatul model Dacia Logan, care poarta amprenta Renault, bucurandu-se de un  real succes. Tot in domeniul auto publicatia franceza mai exemplifica prin existenta punctului de lucru Michelin in Romania, care fabrica pneuri la standarde occidentale, dar lipsite de anumite optiuni. Dupa ce a primit unda verde de la Bruxelles, Romania, tara aflata in al doilea val de aderare, trebuie sa gaseasca argumente noi pentru atragerea investitorilor straini, in primul rand pentru ca va ramane pentru o vreme una din zonele cele mai ieftine din Uniunea Europeana. Le Figaro vorbeste in continuare despre salariul mediu din Romania, in valoare de 170 de euro, salariu de patru ori mai mic decat cel din tarile vecine Ungaria si Polonia, si chiar de zece ori mai mic decat cel din Franta. Cu toate acestea nivelul de pregatire al salariatilor romani este unul foarte bun, mai precizeaza ziarul. Printre domeniile vizate, in acest sens, se afla si cel informatic, domeniu care face tot mai des obiectul transferului de activitate dinspre Vest spre Est. Pentru producatorul de jocuri video Ubisoft lucreaza, in Romania, 60 de programatori, iar pentru Alcatel, in Timisoara lucreaza 400 de ingineri. Timisoara este foarte bine vazuta de catre investitorii straini care aleg sa isi deschida aici noi fabrici, mai ales ca de 15 ani orasul de pe Bega este intr-un continuu proces de dezvoltare, dupa cum noteaza Le Figaro: 12.000 de firme italiene activeaza in acest moment in Timisoara. In prezent, Romania este cel de-al doilea furnizor de textile pentru Italia, dupa China. In domeniul industriei mobilei, Grupul Parisot, care produce mobila pentru Ikea, Conforama, But, La Redoute, Auchan si Leroy Merlin a creat 2.000 de locuri de munca in Romania, fata de 3.000 in Franta. Argumentele pe care Romania le ofera, in principal, companiilor straine sunt costurile scazute si localizarea, dupa cum arata Le Figaro. In patru zile un camion poate ajunge de aici in orice capitala europeana. Aceasta situatie permite o mai buna administrare a stocurilor in timp ce in China trebuie sa produci cantitati mari pe serie si sa platesti in avans, dupa cum declara pentru publicatia franceza Christophe Benzimra, fondatorul companiei Plexirom, Bucuresti, care recunoaste totodata ca, daca ar fi ramas in Franta, nu ar fi ajuns sa intre pe piata europeana sau sa concureze cu China, ci ar fi avut in cel mai bun caz 15 angajati.

 
Tezaurul romanesc dezbatut de o comisie mixta romano-rusaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Tuesday, 19 October 2004
O comisie mixta de experti din Rusia si Romania va discuta marti, 19 octombrie, problema tezaurului romanesc ramas in captivitate la Moscova.

Discutiile vor avea loc la Ministerul de Externe si vor incerca sa dea de urma celor 94 de tone de aur, mii de tablouri si obiecte de cult, precum si arhive istorice, - in valoare estimata la peste un miliar de dolari - care au fost incredintate spre pastrare URSS-ului in timpul primului razboi mondial, patrimoniu romanesc ce ar putea fi recuperat numai in cativa ani. Dupa ce timp de multi ani Federatia Rusa a refuzat sa recunoasca existenta unei astfel de probleme legate de tezaur, un puct foarte delicat in relatiile diplomatice bilaterale romano-ruse, in sfarsit in luna iunie a anului trecut, autoritatile de la Kremlin au admis existenta sa, hotarand totodata, in colaborare cu Bucuresti-ul infiintarea unei comisii mixte de experti care sa trateze problema tezaurului.

 
Salariu de 80 de milioane pentru profesorii din IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :534
Tuesday, 19 October 2004
Profesorii romani din Iasi vor putea pleca in scurt timp in Statele Unite, unde sa predea pentru un salariu de 80 de milioane de lei.

Fundatia amerincana FACES a inceput deja sa faca recrutari din randul profesorilor ieseni de matematica si psihopedagogie, o conditie esentiala fiind cunoasterea la perfectie a limbii engleze. Alte conditii, pe care americanii le solicita pentru o potentiala angajare in invatamantul din State pentru profesorii romani, sunt: experienta in domeniul invatamantului, carnet de conducere, o buna stare a sanatatii, precum si sa nu aiba cazier. Pentru un salariu de 2500 de dolari pe luna, profesorii ar trebui sa lucreze timp de 30 de ore pe saptamana, predand mai multe materii. Profesorul iesean Gheorghe Stan, care a avut oportunitatea sa predea in SUA, a declarat ca nu exista o limita de timp pentru depunerea CV-urilor, iar selectia va fi efectuata de catre angajatii fundatiei FACES. Calitatea invatamantului romanesc este cunoscuta si in SUA, iar profesorii romani sunt apreciati, fiind considerati printre cei mai buni dascali din lume, a declarat profesorul Stan.

 
Colaborare intre TVR, EuroNews si ARTEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :588
Tuesday, 19 October 2004
TVR a primit permisiunea de a traduce stirile primite de la Euronews pentru a fi transmise pentru telespectatorii romani. Acordul de cooperare, semnat de Valentin Nicolau, faciliteaza schimburile de programe de tip documentar, cu titlu gratuit.

Prin contractul semnat cu societatea operatoare a EuroNews, Secemie, Televiziunea Romana va primi versiunea internationala cu sunet a unor segmente din stirile EuroNews si permisiunea de a traduce aceste segmente pentru a fi transmise pe canalele TVR. De asemenea, TVR si ARTE au semnat si un protocol de colaborare ce prevede difuzarea unei rubrici saptamanale ARTE pe canalul TVR 2 al Televiziunii Romane. Emisiunea va fi difuzata incepand din data de 23 octombrie 2004 si se intituleaza Ora ARTE, putand fi urmarita in fiecare sambata de la ora 22.00. Relatiile de colaborare intre ARTE si TVR au inceput inca din ianuarie 1997, cand s-a incheiat primul acord de colaborare intre cele doua televiziuni. In baza acestui acord, televiziunea publica a primit si difuzat numeroase filme documentare, de fictiune, desene animate, rubrici pentru copii si tineret, libere de drepturi. Acordurile au fost semnate in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Victoria, cu ocazia vizitei in Romania a premierului francez Jean-Pierre Raffarin.

 
Spiritualitatea romaneasca in Europa de Sud-EstPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 19 October 2004
In Aula Academiei Romane din Iasi a debutat ieri Simpozionul International Aspecte ale vietii spirituale in Europa de Sud-Est din preistorie pana in perioada medievala.

Evenimentul, care va dura doua zile, este organizat sub patronajul Mitropolei Moldovei si Bucovinei de filiala Iasi a Academiei Romane prin Institutul de Arheologie, de Universitatea Al. I. Cuza din Iasi prin Facultatea de Istorie si de Asociatia ASTRA prin Departamentul Mihail Kogalniceanu. Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat deschiderea si a vorbit despre semnificatiile principale ale acestui simpozion: Este vorba de o continuitate stiintifica si de o intensificare a cooperarii cu alte institutii de acest gen din strainate, indeosebi din Republica Moldova si din Ucraina. Consideram ca este foarte important sa ne cunoastem radacinile: nasterea spirituala, continuitatea spiritualitatii religioase in aceasta zona. Cu cat stiinta avanseaza mai mult in cercetare, cu atat noi ne imbogatim spiritual. Consideram ca este necesar aceasta cooperare, iar Biserica binecuvinteaza si contribuie, in masura posibilitatilor, la intensificarea si la incurajarea acestor lucruri. La simpozion  participa peste 50 de personalitati marcante in domeniul cercetarii stiintifice venite din 10 judete ale tarii, dar si din Republica Moldova si Ucraina. Comunicarile se desfasoara la sediul Academiei Romane si in Corpul H al Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.

 
Comitetul Helsinki se va adresa lui Putin in problema scolior din estul BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :543
Tuesday, 19 October 2004

La Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost depusa o parte din cererile de examinare a cazurilor de incalcare a drepturilor parintilor si ale copiilor la libera alegere a limbii de studii si la continuitatea studiilor in Transnistria, o alta parte a cererilor fiind in curs de pregatire.

Presedintele Comitetului Helsinki Moldova sustine ca "cererile vizeaza atat Guvernul Republicii Moldova, cat si Federatia Rusa si Ucraina". "Guvernul Republicii Moldova nu depune efortul necesar pentru redresarea situatiei. Mai mult, el solicita inregistrarea scolilor unor autoritati neconstitutionale, criminale", a declarat Uratu.

Avocatul Veaceslav Turcan a declarat la randul sau ca pregateste, impreuna cu juristii de la Comitetul Helsinki si cu cei de la Liga pentru Apararea Drepturilor Omului in Moldova, o declaratie adresata presedintelui rus Vladimir Putin, in care i se solicita sa intreprinda, in regim de urgenta,  masuri concrete in vederea protejarii drepturilor copiilor si ale parintilor in regiunea de est a Republicii Moldova. "Cred ca astazi, 18 octombrie, cererea respectiva va fi depusa la Ambasada Federatiei Ruse", a precizat Turcan.  
 
Regimul terorist de la Tiraspol fortat sa faca concesiiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :380
Tuesday, 19 October 2004
Reprezentanti ai Misiunii OSCE in Moldova, ai Ministerului Reintegrarii, ai Ministerului Educatiei si ai Ambasadei Ucrainei la Chisinau au avut vineri, 15 octombrie, la Tiraspol, o intrevedere cu administratia locala si reprezentanti ai pretinsului minister al educatiei al separatistilor.

Specialistul principal al Directiei managementului preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei Ecaterina Senciucov a declarat luni pentru ca s-a convenit asupra inceperii reparatiei cladirii Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol.

"A fost incheiat un contract de arenda a cladirii pe perioada unui an, desi autoritatile transnistrene au refuzat sa discute despre posibilitatea inceperii lectiilor in cladirea altei scoli din oras pana la momentul finisarii lucrarilor de reparatie a liceului, afirmand ca nu ei sunt cei abilitati si nu dispun de clase libere nici intr-o scoala", a precizat Senciucov.

Ea a spus ca luni, 18 octombrie, Ministerul Educatiei va transmite administratiei locale din Tiraspol o scrisoare, in care va cere "repartizarea elevilor Liceului "Lucian Blaga" in doua scoli daca nu au posibilitate sa-i repartizeze pe toti intr-o singura scoala".

La randul sau, purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE in Moldova, Claus Neuckirch a declarat ca intalnirea respectiva de la Tiraspol a fost "o incercare de a rezolva problema Liceului "Lucian Blaga", dar "aceasta problema va putea fi considerata solutionata doar cand elevii vor merge la ore".

 

 
Restrictia de a fi alesi pentru cei ce nu cunosc limba de stat, ceruta de PPCDPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 19 October 2004
Grupul parlamentar al PPCD a elaborat o initiativa legislativa privind modificarea si completarea Codului electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997,  cerand "stabilirea unor restrictii de participare la alegeri a cetatenilor care nu cunosc limba de stat in limitele stabilite de legislatie".

Initiativa a fost inaintata luni Parlamentului spre examinare, potrivit comunicatului de presa primit la redactie. 

Autorii dorec ca persoanele care nu intrunesc un minim de cerinte legale privind cunoasterea limbii de stat sa fie declarate incompatibile cu notiunea de "reprezentare a alegatorilor sai atat in comunitatea locala, cat si la nivel de stat". "Astfel, vointa legiuitorului, exprimata prin adoptarea intregului set de documente legislative, ce tine de domeniul lingvistic, este cat se poate de clara si consacra obligativitatea cunoasterii limbii de stat de catre toate persoanele care au tangenta cu domeniul public, implicit - deputati in Parlament si alesii locali. Drept exemplu, pot servi acte legislative care reglementeaza activitatea notarilor, avocatilor, membrilor Guvernului, candidatilor la functia de presedinte al statului etc, si care prevad obligativitatea cunoasterii limbii de stat de catre respectivele categorii de persoane", se arata in comunicatul remis de crestin-democratii romani de la Chisinau.  

Semnatarii considera ca lipsa acestei prevederi legale din continutul Codului electoral creaza in practica o situatie de confuzie, in care persoane publice, alesii poporului, nu cunosc limba de stat si nu pot comunica eficient cu alegatorii, fiind incalcate principiile de baza ale legislatiei lingvistice si al reprezentativitatii. "Situatia in care alesul poporului nu este obligat sa cunoasca limba alegatorilor sai nu se regaseste in nici unul din statele membre ale Consiliului Europei, din care face parte si Republica Moldova, aceasta asumandu-si obligatia de a se conforma standardelor europene".

Deputatii crestin-democrati sunt de parere ca prevederea expresa a obligativitatii cunoasterii limbii de stat in limitele stabilite de legislatie de catre cei ce urmeaza a fi alesi "se impune cu necesitate in vederea armonizarii legislatiei nationale si inlaturarii acestor lacune legislative". 

 
Probleme cu recensamantul in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :364
Tuesday, 19 October 2004
Observatorii prezenti la recensamantul din Basarabia au raportat cazuri in care o parte din recenzorii angajati i-au descurajat pe oameni sa se declare romani, in loc de moldoveni, a declarat John Kelly, seful misiunii internationale de experti a Consiliului Europei in Moldova. Recensamantul a fost organizat intre 5 si 12 octombrie, dupa 15 ani de la data ultimelor calculari ale populatiei si pentru prima oara de la declararea independentei Republicii. Ziarul Gardianul publica un articol despre situatia creata, desi actiunea s-a desfasurat in mare parte conform standardelor internationale aplicabile. Persoanele intervievate au avut retineri in ceea ce priveste raspunsuri la intrebari mai delicate, un exemplu fiind declararea rudelor care lucreaza in strainatate. La aceasta intrebare multi moldoveni au preferat sa nu recunoasca adevarul, recenzorii banuind ca motiv de ezitare o eventuala teama de a le fi jefuite locuintele. Toate intrebarile de acest gen precum si raspunsurile lor vor fi analizate in amanunt, pentru o redare cat mai apropiata de realitate a datelor. 30 de observatori straini au monitorizat intreaga actiune, rezultatele partiale urmand a fi publicate la sfarsitul anului, iar cele finale in ultimele luni ale lui 2005. In schimb, comisia de experti va face public saptamana viitoare un raport despre modalitatea in care s-a desfasurat recensamantul in Republica Moldova.
 
Spectacolul regizat de o romanca prezentat la cel mai bun teatru din SUAPDF Print E-mail
San Diego, SUA/Romanian Global News
Accesari :390
Tuesday, 19 October 2004
{mosimage}Duminica, 17 octombrie, la prestigiosul teatru La Jolla Playhouse, San Diego, a avut loc ultima reprezentatie a spectacolului Dragostea celor trei portocale dupa Carlo Gozzi pus in scena de regizoarea Nona Ciobanu.

Ea semneaza si adaptarea scenografiei dupa textul lui Carlo Gozzi. Iulian Baltatescu este co-scenograf, compozitor si light-designer al spectacolului. Dragostea celor trei portocale a avut 40 de reprezentatii in perioada 14 septembrie - 17 octombrie, pretul unui bilet variind intre 28$ si 52$, informeaza un comunicat de presa trimis de Sofia Misicu,
Relatii Publice Studioul Toaca. Auditiile pentru acest spectacol au avut loc in luna iunie, la New York si Los Angeles, La Jolla Playhouse fiind unul din putinele teatre regionale din SUA care fac casting national.

Stagiunea actuala a inceput in luna mai cu spectacolul 700 Sundays, avandu-l pe Billy Crystal in rolul principal, tot el fiind si autor al textului, directia de scena apartinandu-i lui Des McAnuff. 700 Sundays se va juca pe Broadway, incepand cu luna decembrie 2004.

La Jolla Playhouse a fost infiintat in 1947 de Gregory Peck, obtinand premiul pentru cel mai bun teatru din SUA in 1993.

Actualul director, cunoscutul regizor de teatru si film, Des McAnuff declara: Nona este unul dintre cei mai promitatori regizori din Europa de Est. Am cunoscut-o in noiembrie 2002 ca membra a Initiativei Teatrale in Europa Centrala si de Est care s-a desfasurat in Bucuresti. Evenimentul, condus de regizorul Philip Arnoult, ii pune fata in fata pe regizorii americani si pe noua generatie de artisti de teatru internationali, cu scopul de a descoperi noi talente. Si am gasit acest nou talent la Nona! Ea are o capacitate intelectuala deosebita si o imaginatie iesita din comun. Ceea ce am vazut la Teatrul Mic si la propriul sau Teatru Toaca din Bucuresti sunt exercitii fizice din partea actorilor combinate cu procedee de captare a imaginii. Am fost extrem de impresionat de munca ei si la scurt timp dupa aceasta am invitat-o la teatru pentru a discuta despre o eventuala colaborare. A venit anul trecut la noi, iar acum sunt incantat de faptul ca Nona si-a facut debutul regizoral aici, in teatrul nostru.

 
Ajutorul pentru familia Corlateanu din Cimislia continuaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :543
Tuesday, 19 October 2004
Romanian Global News la initiativa Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni a lansat in urma cu cateva zile o serie de materiale de prezentare ale unei familii din Basarabia care necesita ajutor.

Deja s-au primit pe adresa Fundatiei scrisori de interes iar acestia au fost indrumati direct catre familia Corlateanu. Data fiind conditia fizica a celor doi soti, si anume invaliditatea de care sufera, dl. Mihai Corlateanu fiind invalid gradul I, ne avand picioare iar sotia fiind invalida de un picior, pe care l-a pierdut accidental din cauza unei mine anti-personal din Transnistria, sotii Corlateanu impreuna cu fetita lor, nu mai puteau avea grija de casa parinteasca in care locuiau, casa care inca din anul 2000 necesita reparatii generale de intretinere. Cu ajutorul statului moldovean dar si cu donatiile primite in decursul ultimilor ani familia a reusit sa stranga o bruma de bani cu care sa achizitioneze un apartament in oraselul Cimislia dar care necesita la randul lui imbunatatiri. Niciodata familia nu s-a gandit la imbunatatiri luxoase care sa le faciliteze viata, facilitati pe care occidentalii nici nu le considera de lux, ele reprezentand o normalitate, mai ales date fiind conditiile in care acestia si-au capatat invaliditatea. In discutia telefonica pe care redactorul Romanian Global News a avut-o cu dl. Corlateanu Mihai acesta isi exprima nadejdea ca macar cei care Ie-au promis pana acum ajutorul isi vor tine cuvantul, pentru ca in aceste situatii este foarte greu pentru dansii sa duca la bun sfarsit terminarea apartamentului, achitarea lui completa si mutarea in noua locuinta pana la inceperea iernii.

Revenim astazi cu detalii despre cum puteti intra in legatura directa cu aceasta familie, dat fiind acordul pe care l-am primit din partea dansilor pentru a publica aceste informatii personale. Exista un post telefonic la care familia Corlateanu poate fi contactata si anume: +373 241 23941, orasul Cimislia, R. Moldova.

Conturile in care se pot face donatii sunt conturi deschise de persoanele care i-au ajutat deja, in marea lor majoritate romani care sunt stabiliti in strainatate si pentru care familia Corlateanu are un profund respect si recunostinta, asa cum ne-a declarat telefonic dl. Corlateanu.

 

Intermrdiary bank: DRESDNERBANK, GERMANIA,

FRANKFURT AM MAIN,

SWIFT: DRES DE FF

Beneficiary: Corlateanu Ludmila Anastasie

Pasaport: A88017643

A/C: 27942229786

 

Beneficiary bank: A/C 499812407300/888

BANCA DE ECONOMII , BRANCH 022 Cimislia

SWIFT: BECO MD 2X

======================================

Intermediary bank: American Express Bank Ltd.,NY

SWIFT: AEIB US 33

Beneficiary: Corlateanu Ludmila Anastasie

Pasaport: A88017643

A/C: 27946228406

Beneficiary bank:

BANCA DE ECONOMII,

BRANCH Nr 022 Cimislia

A/C: 729814

SWIFT:BECO MD 2X

 
Reuniunea poetilor vorbitori de limba latinaPDF Print E-mail
Ciudad de Mexico, Mexico/ Romanian Global News
Accesari :452
Tuesday, 19 October 2004
Cea de-a VI-a intalnire "Poeti din Lumea Latina" se va desfasura in perioada 19-24 octombrie in orasele Morelia si Ciudad de Mexico.

Prima intalnire ''Poeti ai Lumii Latine'' a avut loc in anul 1986, in Mexic, reuniunile fiind patronate de Institutul National de Arte Frumoase si mai multe universitati din aceasta tara. Anul acesta, acest eveniment va reuni poeti din tarile vorbitoare de limbi neo-latine: Belgia, Canada, Franta, Italia, Spania. La aceasta intilnire mondiala a versificatorilor lumii latine, Romania va fi reprezentata de trei poeti din Moldova, doi din Iasi (Cassian Maria Spiridon, redactorul-sef al revistei "Convorbiri literare", si Valeriu Stancu, redactorul-sef al revistei "Cronica") si unul din Botosani Gellu Dorian. Celor trei romani li se vor alatura alti 170 de poeti din 30 de tari cu limbi de origine latina. De asemenea, in cadrul acestor intilniri, se lanseaza si cate o antologie a editiei anterioare. La aceasta editie vor aparea, printre cele 80 de nume si poeme inserate, si acelea ale lui Valeriu Stancu si Cassian Maria Spiridon, ambii participanti si la editia de anul trecut a intilnirilor. Valeriu Stoica a pregatit si un volum bilingv, "Zbor de pasari oarbe/Vuelo de pajaros ciegos", pentru ca poezia sa sa fie mai bine receptata.

 
Dezbatere romano-americana despre NATO la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :390
Tuesday, 19 October 2004
CSIS, un institut de cercetare apolitic si independent, si Societatea Romana de Radiodifuziune organizeaza astazi, 19 octombrie, la Washington, o conferinta despre noile relatii strategice dintre Romania si SUA.

In cadrul evenimentului la care vor participa printre altii Damon Wilson, Director al Consiliului National de Securitate din SUA, si Generalul Cornel Codita, reprezentant al Centrului NATO din Bucuresti, se va evalua profunzimea si amploarea angajamentului politic si public fata de alianta al Romaniei si a celorlalte tari democratice din Europa Centrala si de Est. Participantii vor analiza modalitatile in care s-au schimbat politicile de securitate printre aceste tari nou-intrate in alianta si raporturile dintre acestea, SUA si Uniunea Europeana, in contextul largirii NATO si UE, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ambasada Romaniei la Washington. Dialogurile se vor termina spre finalul zilei de astazi.

 
Parohiile ortodoxe romane din diaspora taram al unitatii spiritualePDF Print E-mail
Bonn,Germania/Romanian Global News
Accesari :564
Tuesday, 19 October 2004
Romanii de pretutindeni au nevoie sa-si pastreze unitatea spirituala si sociala. Astfel, parohiile ortodoxe romane au un rol vital in mentinerea spiritului romanesc in cei aflati departe de tara.

Pe pagina tinerilor romani in Germania a aparut de curand o lista cu parohiile ortodoxe romane in Bonn, din partea consulatului General de la Bonn, cuprinzand adresele a 13 parohii, odata cu numele preotilor oficianti. De asemenea, paginile cuprinzand informatii despre locatiile si personalul parohiilor din diaspora arata un numar impresionant al acestora, tinand cont si de faptul ca doar un oarecare procent dintre acestea este mentionat. Astfel, in USA sunt mentionate peste 55 de parohii ortodoxe romane, in Canada 18, in Ungaria 20 si lista poate continua. Numarul parohiilor romanesti in afara granitelor sunt in prezent in crestere, pastrand tendinta ascendenta a celor ce pleaca din tara.

 
O soprana romanca pe scena Operei Germane din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :480
Tuesday, 19 October 2004
La Deutsche Oper (Opera Germana) din Berlin, are loc in seara de marti, 19 octombrie, interpretarea operei Don Pasquale, compusa de Gaetano Donizetti, informeaza Societatea Romana de Radiodifuziune.

Din distributia operei face parte si soprana romanca Simina Ivan, in rolul Norinei. Soprana Simina Ivan s-a nascut la Timisoara. A studiat la Academia de muzica din Bucuresti, precum si cu Ileana Cotrubas si Margarita Lilowa.

In 1990, a debutat cu succes in rolul Norinei in opera Don Pasquale pe scena Operei Nationale din Bucuresti. Alte roluri interpretate pe scena Operei bucurestene au fost Gilda in Rigoletto, Lucia in Lucia di Lammermoor, Adina in Elixirul dragostei, Konstanze in Rapirea din serai, Rosina in Barbierul din Sevilla si Musetta in La bohme. Cu opera bucuresteana a cantat, de asemenea, in Austria, Germania si Marea Britanie. In septembrie 1994 debuteaza la Wiener Volksoper ca Lauretta in Gianni Schichhi, pe scena careia va interpreta apoi si rolurile Pamina in Flautul fermecat si Leila din Pescuitorii de perle, precum si Musetta. Incepind din 1994 este angajata a Operei de Stat din Viena, unde a interpretat o multitudine de roluri cu mare succes, intre care Olga Sukarev, intr-o noua punere in scena a operei Fedora, impreuna cu Agnes Baltsa si Jos Carreras; Oscar in Bal mascat; Aminta intr-o noua punere in scena a operei Die schweigsame Frau; Berthe in Profetul cu Placido Domingo si Agnes Baltsa; Pousette in Manon; Adela in Liliacul; Frasquita in Carmen; Elvira in L'italiana in Algeri; Eudoxie in La juive; precum si in premierele cu Peter Grimes, rolul primei nepoate, si La sonnambula, rolul Lisei. A cantat, de asemenea, la Volksoper din Viena, unde a interpretat, intre altele, rolurile Lauretta in Gianni Schicchi; Pamina in Flautul fermecat; Leila in Pescuitorii de perle, Ofelia in Hamlet, alaturi de Bo Skovus; Marguerite in noua punere in scena a operei Faust.
A evoluat cu mult succes si pe alte scene prestigioase precum Opera de Stat din
Hamburg, Opera din Zrich, Opera din Toulon, Opera din Kln, Deutsche Oper din Berlin si Covent Garden din. A participat si la prima editie a Festivalulului International Johann Strauss de la Bucuresti.

Anul urmator opera Don Pasquale o va avea in distributie pe pe soprana Tatiana Lisnic, in rolul Norina.

 

 
Romanii pe locul 5 in topul numarului de muncitori in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :501
Tuesday, 19 October 2004
Romanii sunt  a cincea natiune in Spania ca numar de muncitori imigranti, dupa cum releva un raport din luna septembrie al Protectiei Sociale, dat publicitatii de publicatia spaniola abc.es.

In momentul de fata, Catalonia si Madrid isi impart circa 50% din mana de lucru formata de imigranti. Pana ce noua lege a strainilor va fi finalizata, Protectia Sociala vrea sa faciliteze accesul cat mai rapid al numarului tot mai mare de imigranti in sistem. Pana la finele lunii septembrie la aceasta autoritate erau inregistrati 1.075.837 de muncitori straini, dupa datele publicate de cotidianul spaniol, ceea ce inseamna 6,285 din totalul celor afiliati la sistem. Data fiind importanta in crestere pe care acestia o au pe piata de munca spaniola, Secretarul de Stat al Protectiei Sociale a decis sa deschida, incepand din luna ianuarie o pagina de web care sa poata fi consultata de catre acesti muncitori in limba lor proprie. Integrarea acestor muncitori este una dintre misiunile pietei de munca. O proba pentru aceasta este reuniunea cu tema Integrarea imigrantilor in lumea muncii, organizata saptamana aceasta de catre Departamentul de Protectie Sociala si Asociatia Mutuala de Accidente de Munca (AMAT) din Spania. Ceea ce este mai important in legatura cu acest gen de actiuni sunt radiografiile care se realizeaza pe baza statisticilor si rapoartelor pentru cunosterea colectivului, data fiind dificultatea in a stabili numarul exact de imigranti care ajung in Spania. Mai trebuie luata in considerare si contributia acestor muncitori imigranti in cresterea natalitatii. Astfel, a fost indicat ca in Catalonia si Madrid sunt concentrati practic 50% din muncitorii straini inregistrati de Protectia Sociala. In regiunea catalana sunt 22,96% dintre acesti muncitori, adica un numar de 247.033 de imigranti, in timp ce in Madrid sunt inregistrati 235.146 de lucratori, reprezentand 21,86%. Daca ar fi sa observam provenienta acestora, imigrantii care nu vin din tarile UE prefera Madridul, in timp ce aceia care provin din UE aleg mai degraba Catalonia.  La distante mult mai mari se afla celelalte comunitati. Astfel, Valencia are 122.527 de straini (11,39% din total), dintre care 87.933 provin din tari non-comunitare, iar 34.594 din unele state ale Uniunii Europene. Sectoarele in care se gaseste cea mai importanta mana de lucru straina sunt comertul si reparatiile de vehicule cu motor (28,89%). Pe locul al doilea se afla strainii care lucreaza in productia de energie, respectiv 23,82%, iar pe locul al treilea activitati imobiliare si de inchirieri (20,20%). Printre muncitorii straini non-comunitari numarul cel mai mare provine, in ordine, din Ecuador, Peru, Columbia si Maroc. Romanii se afla pe locul al cincilea, la o distanta mai mare, fiind in numar de 14.649, fata de 54.050 de ecuadorieni sau 20.011 marocani. Profilul cel mai cautat in acest sector este urmatorul: barbat latino-american, de varsta medie (26-30 de ani).

 
Soc: Mutu a recunoscut ca s-a drogat!!!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :485
Tuesday, 19 October 2004
Impresarul  lui Adi Mutu, Giovanni Becali, prezent in emisiunea Fanatik Show, difuzata luni, 18 octombrie de postul de televiziune Tele Sport, a declarat ca Mutu i-a marturisit intr-o discutie ca s-a drogat cu substante interzise la una dintre multele petreceri la care a fost in ultima vreme.

Becali a recunoscut totodata ca probleme cu Mutu sunt inca de pe vremea fostului antrenor al lui Chelsea, Claudio Ranieri si ca l-a protejat pe fostul Briliant mai mult decat era cazul.  Becali a mai adaugat ca nu stie daca este sau nu vorba despre cocaina, dar ca Mutu ar fi vrut sa il copieze pe Beckham. L-a copiat pe Beckham numai la rele!"

 Starul lui Chelsea prins in rusinea cocainei, Jurnalul rusinii, Mutu s-a impiedicat dupa goluri, sex si conflicte pe Stamford Bridge. Asistam la declinul, la caderea unui superstar, Dezordonatul Mutu pierde favorurile zeitei Fortuna acestea sunt numai cateva dintre titlurile referitoare la Adrian Mutu aparute in presa internationala. Dupa ce atacantul roman de la Chelsea a fost prins drogat intr-un test efectuat de curand la echipa de pe Stanford Bridge si dupa ce un al doilea test se asteapta sa confirme rezultatele celui dintai, Adrian Mutu risca o suspendare de cel putin doi ani. Numele substantei cu care a fost gasit dopat nu a fost inca data publicitatii, dar tot mai multe surse dau ca sigura cocaina. Chiar seful Sindicatului International al Fotbalistilor, Gordon Taylor a precizat pentru presa ca analizele lui Mutu ar fi indicat ca este vorba despre cocaina. Daca aceste zvonuri vor fi confirmate si se va dovedi ca, intr-adevar, este vorba despre cocaina, Mutu ar putea risca atat suspendarea de la Chelsea, cat si o implicare intr-o cercetare penala in Anglia. Reamintim ca incepand de la finele saptamanii trecute starul nationalei de fotbal al Romaniei si atacantul lui Chelsea, Adi Mutu, a fost cel mai fierbinte subiect al ziarelor sportive, si nu numai, din intreaga lume, dupa ce a fost descoperit pozitiv in urma unui test anti-doping efectuat de echipa londoneza Chelsea.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions