Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Castigatorii marilor Premii PrometheusPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :427
Monday, 18 October 2004
Fundatia Anonimul i-a desemnat saptamana trecuta pe castigatorii celor doua sectiuni ale Marilor Premii Prometheus.

Dupa anuntarea nominalizarilor la categoria Opera Omnia si Opera Prima, juriul a desemnat cate un castigator la aceste doua categorii. Astfel, premiul Opera Omnia i-a revenit lui Nicolae Manolescu de la sectiune literatura, cel care i-a surclasat pe urmatorii finalisti: Sorin Dumitrescu la sectiunea arte vizuale, Iosif Conta la sectiunea muzica si Coca Bloos sectiunea artele spectacolului. Categoria Opera Prima il are drept invingator pe Radu Afrim de la sectiunea artele spectacolului, devansandu-i pe Ciprian Paleologu la sectiunea arte vizuale,  Ioana Baetica la sectiunea literatura si  Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Horia Mihail& Razvan Suma) la sectiunea muzica. Premiile sunt la cea de-a treia editie si au o valoare neta de un miliard de lei, respectiv o suta de milioane de lei. Acestea sunt acordate de catre fundatie pentru intreaga cariera si pentru debut, prin intermediul juriului alcatuit din Sorin Ilfoveanu, Dan C. Mihailescu, Elena Zottoviceanu, Sorin Marin si Andrei Plesu, presedinte al juriului.

 

 
Roman elvetian cu personaje romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Monday, 18 October 2004
Cunoscutul scriitor elvetian Christian Haller se afla in aceste zile in tara noastra pentru a prezenta editia in limba romana a cartii sale, Muzica inghitita, aparuta in acest an la editura Polirom.

Romanul, o adevarata pagina de istorie vie, asa cum o descrie editura, surprinde in amanunt o familie din Romania a carei poveste se intinde pe o durata destul de lunga, captand evenimentele petrecute in tara de la perioada Belle Epoque si pana in anii regimului Ceausescu. Evenimentul cultural este o initiativa a Institutului Goethe, al Centrului de Carte Germana si a Pro Helvetia.

Christian Haller, absolvent al Universitatii din Basel, a condus timp de opt ani departamentul de Studii Sociale la Institutul Gottlieb Duttweiler din Zurich si a intreprins si o bogata activitate jurnalistica la ziarul Aargauer Zeitung. Scriitorul a publicat de-a lungul carierei sale numeroase romane, eseuri, piese de teatru si poezie.

Cartea va mai fi prezentata si la Societatea de Cultura Germana din Brasov, Centrul Cultural din Timisoara si nou-infiintatul Centru Cultural din Sibiu.

 
Istoricii romani si rusi cauta tezaurul roman incredintat MoscoveiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :456
Monday, 18 October 2004
Marti, 19 octombrie, la Bucuresti, va avea loc reuniunea istoricilor romani si rusi, pentru a incerca sa gaseasca urma tezaurului de stat roman incredintat Moscovei in timpul primului razboi mondial, anunta AFP.

Comisia, care va analiza aspectele juridice si diplomatice ale transferului la Moscova a tezaurului, a fost creata in luna iulie, 2003, in contextul semnarii tratatului bilateral romano-rus. In cadrul urmatoarei intalniri, expertii in acest domeniu, vor realiza inventarul tezaurului roman.

 

 
Publicatie pentru cooperarea dintre romani si franceziPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian global News
Accesari :583
Monday, 18 October 2004
Directorul publicatiei Les Nouvelles de Roumanie, Henri Gillet, este un francez casatorit cu o romanca, care urmareste sa ajute cooperarea intre francezi si romani. Ideea de a realiza aceasta revista a aparut acum 4 ani, din dorinta de a informa pe cei din Franta despre situatia din Romania.

Cititorii sunt francezi, suedezi, belgieni, deoarece difuzarea publicatiei se face in aceste trei tari francofone. Abonatii - particulari si cateva asociatii, 480 mai exact - fac sa circule acest jurnal mai departe, informeaza Revista 22. Sunt oameni care cunosc bine Romania si care sunt cu adevarat interesati de ea. Printre acesti cititori, se afla multe persoane modeste, tarani din Franta sau din Elvetia. Unii conduc o asociatie care ofera ajutor si prietenie Romaniei, insa ei nu cunosc prea bine tara. Cele 52 de pagini ale publicatiei se impart in trei sectiuni. In primul rand, este acea de actualitate: Romania, privita in contextul evenimentelor internationale. cuprinzand rubrici politice, economice si sociale despre Romania. Urmeaza a doua sectiune, numita societate si  reprezinta viata societatii romane sub toate formele sale: sanatate, invatamant, religie, mediu inconjurator, sport, cuprinzand, de asemenea, si faptele diverse, micile evenimente care au loc, rubricile de viata cotidiana. Cea de-a treia sectiune - "cunoastere si descoperire" a Romaniei, cuprinde, alaturi de literatura (clasica si contemporana), viata artistica si culturala, sculptura, pictura, muzica, cinema. Pe langa acestea, revista mai cuprinde rubrici de turism, istorie, memorie, traditii, francofonie, umor, sfaturi practice etc.

Henri Gillet se deplaseaza in Romania de 3-4 ori pe an, unde sta 2-3 luni, realizand suplimente interesante despre zonele in care se deplaseaza. Revista este conceputa pentru a-i incita pe francofoni sa vina sa viziteze acest minunat taram care, de altfel, corespunde bine si spiritului nenumaratilor turisti francezi. Acestora le place un turism al descoperirilor, al ecologiei, un turism, sa spunem, inteligent. Anul trecut, a facut un supliment despre Bucovina si acum pregateste unul despre Delta Dunarii.

 
Aniversare pentru invatamantul agricol clujeanPDF Print E-mail
Cluj, Romania/ Romanian Global News
Accesari :458
Monday, 18 October 2004
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca aniverseaza astazi 135 de ani de activitate si organizeaza in perioada 20-23 octombrie un simpozion international cu titlul Perspective ale agriculturii mileniului III.

Simpozionul este al treilea eveniment de aceasta factura, organizat de institutia de invatamant superior clujeana in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Consortiul Universitatilor de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior si Academia de Stiinte Agricole si Silvice. Simpozionul se vrea a fi un forum pentru schimbul de informatie, concepte si idei in domeniul stiintelor agricole, silvice, alimentare si tehnologice, al biotehnologiilor, medicinii veterinare si altor domenii conexe, transmite Universitatea din Cluj. Prezentarile verbale, mesele rotunde si discutiile aferente se vor desfasura in limbile romana si engleza, oferind participantilor posibilitatea de a comunica mai usor. Sesiunile vor fi sustinute de reprezentanti din Germania, Franta, Belgia, Israel, Italia, SUA, Anglia, Olanda, Spania, Bulgaria, Portugalia, Ungaria si Romania.

 
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :342
Monday, 18 October 2004

In perioada 18-21 octombrie curent, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszti, va efectua o vizita in Basarabia pentru a se documenta in privinta situatiei existente in domeniul mass media. 

Potrivit unui comunicat de presa al Misiunii OSCE in Moldova, Miklos Haraszti va discuta cu jurnalisti presei independente si de stat de pe ambele maluri ale raului Nistru si cu reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale, care activeaza in domeniu.

In contextul transformarii institutiei nationale a audiovizualului "Teleradio-Moldova" intr-o institutie publica, Miklos Haraszti va avea intalniri cu administratia companiei si cu membrii Consiliului de Observatori, precum si cu jurnalistii care se opun modului in care are loc transformarea companiei intr-o institutie publica a audiovizualului.

Emisarul OSCE va avea intrevederi cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, cu ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, cu presedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc si cu liderii grupurilor parlamentare.

 
Diaspora lanseaza voteaza.orgPDF Print E-mail
Diaspora, World Wide/ Romanian Global News
Accesari :694
Monday, 18 October 2004
Diaspora romana organizeaza prin intermediul a 25 de site-uri ale sale o campanie on-line sub titlul Mergi la Vot!.

Cu scopul clar de a-i determina pe romanii aflati in strainatate sa participe activ la procesul de votare din 28 noiembrie, campania va utiliza Internetul ca mijloc de promovare a tuturor informatiilor necesare pentru cei care vor sa-si exprime aceasta optiune. Participantii la proiect pun la dispozitie pe paginile de web inscrise la proiect listele cu toate locurile in care se poate vota, desi in momentul de fata exista inca neclaritati in ceea ce priveste inregistrarea si acreditarea observatorilor la sectiile de votare, precum si referitor la posibilitatea de a vota in alte locuri decat cele 137 de ambasade, consulate si consulate onorifice ale Romaniei in strainatate, aprobate recent de ministrulroman de externe. De asemenea, webmaster-ii specifica in mod clar ca nu doresc influentarea politica in nici un fel a votantilor, acestia fiind singurii in masura sa decida  in dreptul cui vor aplica stampila.

Conform ultimelor statistici, 10% din populatia Romaniei se afla in strainatate, majoritatea la lucru si cealalta parte la studii. Tot statisticile sunt cele care spun ca forta romana de munca din afara granitelor tarii trimite anual miliarde de dolari in tara de bastina. Este firesc ca, nu numai din aceste motive, si acestia sa-si poata exercita un drept constitutional.

Romanii din diaspora pot accesa site-ul www.voteaza.org pentru a afla informatiile dorite despre posibilitatea de a vota in Franta, Belgia, Italia, Canada, Germania, SUA, Noua-Zeelanda, Finlanda, Marea Britanie sau Elvetia.

 
NATO trebuie sa sprijine RomaniaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/ Romanian Global News
Accesari :436
Monday, 18 October 2004
Sub aceasta denumire, Consiliul Mondial Roman a lansat o petitie adresata secretarului NATO Jaap de Hoop Schaeffer, care, aflat la Poiana Brasov la intrunirea aliatilor, a declarat ca problemele Romaniei cu Ucraina in ceea ce priveste constructia Canalului Bastroe nu ar fi de competenta si interesul Aliantei.

Reactiile nu au intarziat sa apara, declaratia secretarului NATO fiind considerata neadmisibila si nejustificata in conditiile in care Tratatul Aliantei stipuleaza clar la Articolul 4, ca problemele de integritate, independenta sau securitate ale unei tari membre vis--vis de o alta tara devine problema aliatilor. Cei care doresc sa semneze aceasta petitie au la dispozitie adresa NATO must support ROMANIA. "Parteneriatul Romaniei in cadrul Aliantei implica ajutor reciproc. Pentru binele, autoritatea si unitatea Aliantei Romania participa activ si imparte responsabilitati in structurile NATO angrenate in razboiul global impotriva terorismului, chiar si in regiunile cele mai indepartate. Este regretabil ca de la un asemenea nivel inalt se trimit asemenea semnale de ezitare si feblete in schimbul unei pozitii ferme si de solidaritate", se arata in petitia mai sus mentionata. "Romania, ca tara care apara frontierele NATO, trebuie sustinuta politic prin mesaje de solidaritate si prin interventii ferme la nivel politic si diplomatic si nu lasata singura in fata amenintarilor ce vin din partea unor vecini agresivi" se mai arata in mesajul trimis de Mircea Popescu, presedintele Consiliului Mondial Roman de la Atlanta.

 

"To: NATO Secretary General

Dear Mr. Jaap de Hoop Schaeffer, NATO Secretary General,

 

We found your commentaries regarding the non-implication of NATO to stop the threats against the sovereignty of Romania very surprising, especially since they are an Organization member, whos border becomes the NATO borders, also.

Saying that the dispute between Ukraine and Romania is not a NATO problem, you send a wrong message about an Alliance with our country and deny the ability to react to the threats.

If this is a political judgment, then it is a wrong political judgment. Because of the tentative plan to invade and modify the border of a new NATO member, it is a test to verify the power of the reaction of NATO and a lack of reaction creates the precedence for the increasing potential for new conflicts in different regions of the world.

The membership of Romania to the North Atlantic Treaty implies bilateral burdens. For the sake of the Alliance authority and unity, Romania actively participates in its share of responsibilities in the NATO structures in the global war against the terrorism, even in the far regions to its borders. What about the NATO who must consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the Parties is threatened. The North Atlantic Treaty, Article 4 ?

It is regrettable that from the high level of the Secretary General they are sending signals to the whole world about a feeble and hesitant NATO, instead of showing firmness and solidarity. This is especially critical today when we are involved in the war against the global terrorism. As a proof of this pathetic attitude, it is the step back regarding the firm attitude taken during the Summit in Istanbul, in July, when NATO asked Russia to keep their word and to have their troops withdraw from Transnistria. Today, facing the strong position of the Defense Minister of Russian Federation who refused to discuss the topic, you stepped back accepting the Russian point of view that Transnistria is not NATO business. It is a wrong attitude for the long term, because Transnistria is not only a neighbor of NATO, but it is a supplier of the armaments for terrorist groups and is a center of regional instability where the democratic and human values are not recognized by a criminal administration under protection of the Russian troops.

Mr. Secretary General, as a civil society, we cannot tell you how to perform your duties. We just tell you that the hesitance of the Alliance gives a boost to our adversaries at that specific moment when we are in the global war against the terrorism and should be proving unity and solidarity.

Romania, as a country defending the NATO borders, must be supported politically by solidarity messages and by firm political and diplomatic intervention of the transatlantic Alliance and not left alone against the threats of their very aggressive neighbors."

 

Mircea Popescu

President

The World Romanian Council

Member of The Europeans Throughout the World

 
Expozitie Brancusi la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :418
Monday, 18 October 2004
Ambasada Romaniei la Helsinki ii invita pe iubitorii de arta din Finlanda sa participe in ziua de 18 octombrie la vernisajul expozitiei lui Constantin Brancusi.

Expozitia se va desfasura la Universitatea de Arta si Design din capitala tarii gazda, mai precis in cadrul Galeriei Atski a acesteia, incepand cu ora 17:00. Vernisajul va fi precedat de un discurs al Ambasadorului extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Helsinki, domnul Neagu Udroiu. Manifestarea nu este primul eveniment de acest gen care s-a desfasurat in Finlanda, in data de 20 septembrie 2004 fiind organizata o expozitie similara. Gazda de atunci a fost Biblioteca din Toijala, iar expozitia s-a intitulat Brancusi maestru al artei universale.

 
Scoala romaneasca la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/ Romanian Global News
Accesari :540
Monday, 18 October 2004
In curand si copii romanilor din Viena vor avea posibilitatea sa foloseasca si sa scrie corect limba materna. Conducerea Centrului Cultural Roman din Viena a pus la dispozitie cu mare generozitate sali in care copii vor avea posibilitatea cunoasca limba si cultura romana. Toti parintii, care au interesul sa asigure conditii necesare copiilor sa invete limba materna, sunt invitati la o intilnire marti, 19 sau miercuri, 20 octombrie 2004, intre orele: 16-18, la Centrul Cultural Roman din Viena (Argentinierstrasse nr. 39). O contributie materiala nu este necesara insa, pentru inceput, costurile eventualelor materiale scolare (carti, caiete, etc.) vor fi suportate de catre parinti. Ne-am bucura de o prezenta cat mai numeroasa si va asteptam cu drag in noua noastra scoala romaneasca din Viena!, si-a exprimat dorinta Vasilea Mihali, care poate fi contactata la tel. 0676 960 0 157 sau prin e- mail:a9706141@unet.univie.ac.at
 
Acordarea cetateniei romane pentru cetatenii din Basarabia - un calvarPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :2562
Monday, 18 October 2004
De nenumarate ori au fost semnalate atat presei cat si organelor abilitate, problemele cu care se confrunta etnicii romani din statele invecinate atunci cand solicita in mod firesc redobandirea sau dobandirea cetateniei romane.

Redobandirea fireasca a cetateniei romane pentru fostele teritorii romanesti ar fi trebuit sa fie in preocuparile statului roman chiar imediat dupa 1989, dar nu revenim asupra acelei perioade tulburi. Cert este ca redobandirea sau dobandirea cetateniei romane pentru cetatenii etnici romani din statele vecine ii supune pe acestia unui adevarat calvar, la care se pare ca autoritatile romane nu s-au gandit nici o clipa atunci cand au formulat legislatia necesara. Redam in continuare o scrisoare deschisa primita la redactie din partea unui comitet de initiativa din Basarabia care s-a adresat deopotriva presedintelui Romaniei, primului ministru dar si fostului Rege al Romaniei, Mihai I in speranta unei indreptari a situatiei in ceasul cel din urma.

 

"Excelentei Sale, Domnului Presedinte al Romaniei, Ion Iliescu

(cite o scrisoare cu acelasi continut au fost expediate primului-ministru Adrian Nastase si regelui Mihai I)

 

Domnule Presedinte,

Basarabenii, ca si muntenii si transilvanenii, sunt os din osul lui Decebal si Traian. Pe parcurs de milenii, prin jertfa vietii, impreuna cu ai lor confrati de sange si de suferinta din celelalte provincii ale Daciei strabune, au aparat Tara de hoardele navalitoare nomade.

In razboiul ruso-turc din 1877-1878, luptand in cadrul armatei ruse (dar si a celei romane), romanii basarabeni au contribuit la infrangerea lui Osman Pasa la Plevna si cucerirea independentei Romaniei fata de Imperiul Otoman. In anii de restriste 1917-1918 romanii basarabeni au jucat un rol important in faurirea Romaniei Mari prin initierea si realizarea Marii Uniri a tuturor provinciilor romanesti, instrainate cu forta. Miscarea de eliberare nationala din Basarabia de la sfarsitul anilor 80 ai sec.XX a trezit Poporul Roman la lupta pentru rasturnarea regimului comunist. La randul lor, ilustre personalitati din Basarabia au jucat un rol important in afirmarea statalitatii, dezvoltarea culturii si stiintei in Romania. Astfel, mai bine de doua milenii, romanii basarabeni au slujit cu devotament si credinta idealurilor sacre ale unitatii nationale romanesti si Patriei lor Romania; mai bine de doua milenii ei au pastrat si au purtat cu mandrie si demnitate numele de Roman si cetatean al Romaniei.

Ca ni s-a furat hoteste aceasta cetatenie la 1812 de catre Rusia tarista si la 1940 de catre Rusia stalinista nu e vina noastra. Credem ca aceasta vina o poarta si Romania, care ne-a lasat singuri pe mana cotropitorilor. Noi, romanii basarabeni, nicicand n-am renuntat la cetatenia Romana, Dumneavoastra stiti prea bine cum am fost lipsiti de acest drept. Este regretabil faptul ca noi, basarabenii, trebuie sa platim sume exagerat de mari pentru reabilitarea si restabilirea noastra in drepturile depline de cetateni Romani.

In pofida acestui drept, prin adoptarea unor legi dure, Romania a facut in ultimii doi ani, practic, imposibila obtinerea actelor de cetatean roman. Basarabenii sunt impusi sa achite sume colosale pentru o sumedenie de documente care se cer la perfectarea pasaportului sau buletinului de identitate romanesc. Aceasta practica nu este altceva decat un alt fel de interdictie, care impiedica repunerea romanilor basarabeni in drepturile lor legitime, restabilirea adevarului istoric si de neam. Nascocirea unei asemenea proceduri injositoare pentru restabilirea cetateniei romane de catre basarabeni este o adevarata golgota, pentru multi imposibil de parcurs pana la capat (adica, pana la redobandirea cetateniei si obtinerea actelor). In asemenea conditii, romanilor basarabeni le este mult mai usor sa obtina cetatenia Federatiei Ruse, Ucrainei sau Bulgariei, decat sa-si restabileasca cetatenia propriei tari. Este dureros faptul ca o buna parte din cei care au dobandit cetatenia romana, cu bani grei, ilegal, nu cunosc limba romana si chiar sunt ostili Romaniei, pe cand adevaratii romani basarabeni nu pot obtine cetatenia legitima, din cauza ca nu au bani s-o cumpere si sa reziste conditiilor dure impuse la depunerea actelor. In conditiile cind Duma de Stat a operat unele amendamente la legea cu privire la cetatenie, prin care fostilor cetateni ai Uniunii Sovietice li se acorda cetatenia Federatiei Ruse in mod prioritar si cu cheltuieli neinsemnate, credem ca duritatea Romaniei in procedura de restabilire a cetateniei romanilor basarabeni nu poate fi justificata prin nimic, ci, din contra, poate duce doar la instrainarea lor de Patria-Mama, Romania.

In continuare va informam detaliat despre calvarul prin care este nevoit sa treaca solicitantul de cetateniei romane:

Pana la 1 martie 2002 pentru redobandirea cetateniei romane o persoana avea nevoie de 12 luni si cheltuieli de 1000 dolari SUA. Din martie 2002 Statul Roman a stopat procesul de restabilire a cetateniei romane pentru locuitorii din Basarabia. De ce? Pentru ca basarabenilor li se cere un numar impunator de acte, unele dintre care sunt foarte greu de obtinut:

1.       Certificatele de nastere si de casatorie ale parintilor, iar pentru parintii decedati si actele de deces (15 dolari SUA).

2.       Certificatele de nastere si de casatorie ale persoanelor care solicita restabilirea cetateniei romane (7 dolari).

3.       Certificat eliberat de Primaria localitatii unde s-a nascut solicitantul, precum ca localitatea data se afla pana la 28 iunie 1940 in componenta Romaniei, care trebuie cumparat de la primar (30 dolari).

4.       Cazier juridic din Republica Moldova care costa 10 dolari SUA.

5.       Cazier juridic din Romania care se elibereaza personal solicitantului si costa (cu taxe si drumul la Bucuresti) 40 dolari.

6.       Cerere oficiala pentru depunerea actelor la consulatul Romaniei din Chisinau, care costa 23 dolari SUA.

 

Aceasta este doar etapa initiala. Etapa a doua - acordarea propriu-zisa a cetateniei, dura 10-12 luni pana in martie 2002, acuma nu se stie cat poate sa dureze. Desi organele abilitate au acceptat sa-i elibereze solicitantului cetatenia romana, persoana in cauza, cu copiile actelor enumerate mai sus, trebuie sa se prezinte la Directia Pasapoarte a municipiului Bucuresti pentru a obtine asa-numitul Certificat de cetatean roman. La aceasta directie in fiecare zi stau la coada mai mult de 200 de basarabeni si sunt perfectate cate 4-7 dosare. Pentru a depune dosarul e nevoie sa stai la coada 10-15 zile si sa platesti o taxa legala de 20 dolari SUA, iar daca doresti sa urgentezi obtinerea certificatului solicitat, taxa este de 100 de euro in forma de mita. Apoi acest certificat de aur impreuna cu un nou set al documentelor enumerate se depun iarasi la Primaria municipiului Bucuresti pentru obtinerea certificatului de nastere si de casatorie romanesti care costa cu drum si taxe 50 dolari SUA. In sfarsit, certificatele de nastere si de casatorie impreuna cu un alt set al actelor prezentate se depun la Directia Pasapoarte pentru perfectarea pasaportului romanesc. Toata etapa a doua dureaza 10-15 luni.

Iata prin ce incercari draconice trebuie sa treaca romanii basarabeni, feciorii si nepotii celor care au murit pentru interesele nationale ale Romaniei la Cotu Donului, pentru a-si restabili cetatenia legitima a Patriei lor Romania. In definitiv, de jure si de facto, tuturor romanilor din Basarabia si nordul Bucovinei trebuie sa li se restabileasca in mod automat cetatenia romana! Patria are datoria sfanta de a-si reabilita fiii instrainati in mod criminal!

Consideram ca actuala guvernare de la Bucuresti trebuie sa simplifice urgent restabilirea cetateniei romane pentru basarabeni, asa cum a facut-o Federatia Rusa pentru rusii de la noi, Ucraina pentru ucraineni, Bulgaria pentru bulgarii din Republica Moldova, etc.

Cerem implicarea hotarita a Dumneavoastra in rezolvarea cit mai grabnica a acestei probleme durute si vitale, vrem simplificarea procedurii de obtinere a cetateniei romane pentru basarabeni, ca aceasta sa devina accesibila pentru toti solicitantii romani din stinga Prutului.

Din numele Comitetului Patriotilor Romani din Basarabia creat anume pentru rezolvarea acestei probleme, Va rugam, Domnule Presedinte, sa primiti in audienta o delegatie a noastra.

SEMNEAZA:

1. Iacob Golovca, Asociatia Anti-Pact Molotov-Ribbentrop / Adresa: Chisinau, str. Grenoble 165, bloc 2, ap. 10, R. Moldova 2019

ALTE SEMNATURI:

2. Vadim Pirogan, Asociatia Victimelor regimului comunist si a Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane

3. Oleg Brega, ONG Hyde Park

4. Roman Ursu, Asociatia antreprenorilor Business fara hotare

5. Dionisie Buburuz, Academia de stiinte ale mediului

6. Valentina Sturza, Asociatia fostilor deportati si detinuti politici

7. Petru Grozavu, Asociatia culturala Dunarea si Marea

8. Ion Balan, Societatea culturala a romanilor basarabeni Invierea

9. Mihai Ciubotaru, Societatea culturala Albina Romaneasca

10. Ion Putuntica, Asociatia deportatilor

11. Anatol Corj, Consiliul Cultural Memoria Neamului

12. Sergiu Tomsa, Asociatia caricaturistilor din R.M.

13. Constantin Ciobanu, Asociatia filatelistilor, maximafilistilor si cartofilistilor din R. Moldova

Lista nu este completa, oricine poate sustine public acest apel.
 
Societatea Cultural Artistica din OsniceaPDF Print E-mail
Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 18 October 2004
Romanii timoceni au pastrat si transmis cultura traditionala generatiilor ce I-au urmat prin prezentarea obiceiurilor populare, dansurilor si cantecelor care exprimau viata stramosilor lor.

Aproape fiecare sat romanesc din Timocul sarbesc are cate un ansamblu folcloric care are rolul de a prezenta identitatea culturala si spirituala a locuitorilor din aceasta zona, la toate manifestarile culturale. Analizand portul popular original si dansurile caracteristice, se pot recunoaste exact din ce localitate vin interpretii. Obiceiurile sunt atat de vechi incat au pastrat si elemente din perioada precrestina in ciuda intentiei statului sarb de a asimila romanii de pe aceste meleaguri. Redactorul Romanian Global News va confirma existenta lor in forma cea mai originala si va prezinta un ansamblu folcloric din satul romanesc Osnicea, regiunea Timoc, care exista de mult timp si care si-a asumat rolul de educatie culturala a celor care cresc acolo. 

Societatea Cultural Artistica din Osnicea este infintata in anul 1958, dar putem sa spunem ca din 1971 isi desfasoara activitatea fara intrerupere, pana in ziua de azi, sub conducerea lui Filip Paunjelovic. Ansamblu are aproximativ 40 de membri. Au participat la multe festivale din Serbia dar si in strainatate (Festivalul International de Folclor din Zagreb Croatia, Festivalul Balcanic din Ohrid Macedonia, in Bulgaria si Romania). Instrumentistii din aceasta localitate au dus sunetul doinelor romanesti si in Belgia si Germania. De la formare pana in prezent a fost premiat si laudat pentru pastrarea autentica a cantecului si dansului din Valea Timocului Negru. Se insista doar pe instrumente autentice si anume fluier, carabi, lauta si toba. Cel mai apreciat membru este Petar Culinovic, instrumentist.{mosimage} El este unul din renumitii lautari romani de pe vremuri. Din pacate nu prea se mai gasesc in viata colegi de-ai lui fara care nu putea trece nici o sarbatoare la romanii din zona. Bucuria si speranta celor mai in varsta, ca nu va disparea impreuna cu ei si tezaurul romanesc de melodii, este tanarul Zvonko Trailovic. El a reusit sa stapaneasca foarte bine cele mai vechi cantece din zona la fluier. Toate dansurile sunt originale desi s-a pierdut o parte din stilul dansului autentic exagerandu-se in invartirea fetelor, a declarat Zvonko Trailovici despre dansurile interpretate de ansamblul Osnicea la ultima lor participare pe scenele din Romania, in perioada 8-11 octombrie la Timisoara. Acest grup folcloric nu a mai fost in Romania din 1993, cand au participat la un Festival International de Folclor, la Oradea, a adaugat Trailovici.

Am folosit ultima lor prezenta in Romania pentru a mai afla ceva despre activitatea lor si am cunoscut pe cel vinovat de toate reusitele lor: Filip Paunjelovic, fondatorul acestei formatii folclorice. Nascut in Osnicea, in 1945,  de 30 de ani este organizatorul evenimentului intitulat Crnorecje ("Raul negru" - regiunea din jurul Timocului Negru, n.r.). Este vorba despre un etno festival, de cantece si dansuri. Aceasta este cea mai frumoasa si cea mai originala manifestatie in Serbia, dupa parerea Academiei Sarbe de stiinte si arta si Uniunea amatorilor din Serbia, spune plin de mandrie Filip Paunjelovic. Filmarea obiceiului Nunta la Romanii la inceputului sec. al XIX-lea si sfarsitul sec.al XX-lea, in anul 1972, poate a fost cea mai mare realizare a lui. Problema consta in faptul ca acest obicei a fost inregistrat de Televiziunea din Belgrad si el nu a reusit sa primeasca nici macar o copie a acestui film. Acum in pensie, Filip Paunjelovic si-a desfasurat activitatea in cadrul Casei de Cultura din Boljevac, unde a fost director timp de 9 ani. Acest roman, care trebuie luat exemplu, a realizat si o colectie de port popular autentic de mare valoare culturala si istorica.

 
"Steaua fara nume" se va juca la Toronto montata de un teatru romanescPDF Print E-mail
Toronto, Canada/ Romanian Global News
Accesari :444
Monday, 18 October 2004
{mosimage}Pastrandu-si calitatea de canal de informare a romanilor din lumea intreaga, Romanian Global News vine in ajutorul romanilor din Canada iubitori de teatru anuntand din timp una din piesele teatrului romanesc "Majestic" ce isi are sediul la Toronto unde va avea loc si reprezentatia piesei ce ii va avea protagonisti pe actorii romani ce traiesc si locuiesc in Canada.

Teatrul Majestic din Toronto prezinta in premiera comedia "Steaua fara Nume" de Mihail Sebastian. Spectacolele au loc la Teatrul Crescent din Bayview Avenue nr. 2365, Toronto, in zilele de simbata, 23 octombrie 2004, ora 19:00 si duminica, 24 octombrie 2004, ora 15:00. Biletele se pot procura/rezerva la numarul de telefon 905-421-9016 iar pretul este de numai 20.00$ canadieni. Parcarea va fi gratuita si va exista si un bar asortat.

Teatrul Majestic a fost infiintat in Toronto, sub directia domnilor Inginer Eugen Ciobanu si Regizor de film Stelian C. Ilie. Trupa este formata din artisti profesionisti si amatori cu experienta de teatru si film. Membrii teatrului au interpretat si au pus in scena piese de teatru si filme, intre care: "Titanic Vals", "O Noapte Furtunoasa", "Razbunarea Sufleurului", "Mary Poppins", "Ghici Cine Vine La Cina" etc.

Parcarea va fi gratuita si va exista si un bar asortat. Mai multe detalii despre acest lacas de cultura romanesc la http://www.TeatrulMajestic.org

 
O romanca la expozitia Shtetl din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 18 October 2004
La Institutul Cultural Roman din New York are loc, pe 19 octombrie, un concert si expozitie foto Shtetl muzeul istoriei vii a lumii evreesti.

Pianista Bernice Silk si flautista de origine romana, Georgette Ionesco, soliste in cadrul camerei Claring, si-au unit fortele in vederea sarbatoririi mostenirii muzicale europeane. Ele vor sustine un concert cu muzica de Enescu, Shostakovici si Dvorak. Georgette Ionesco este absolventa a Conservatorului de Muzica din Bucuresti.

La incheierea serii, profesoara Yaffa Eliach va avea deasemenea o scurta lectura si va prezenta o  expozitie care descrie viata iudaica in Europa de Est inainte de mileniul 2. Fotografiile expuse apartin colectiei personale Shtetl.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions