Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Dezbatere publica pentru instituirea zilei romanilor martirizati in inchisorile comunistePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :583
Saturday, 16 October 2004

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP) impreuna cu Asociatia Civic Media si Fundatia cultural stiintifica Glykon & Fortuna" a lansat propunerea de a se initia o dezbatere publica pentru instituirea unei zile de comemorare a martirilor romani de pretutindeni morti in inchisorile comuniste.

Deja s-au primit cateva materiale si mesaje de sprijin pentru acest demers necesar. Se asteapta in continuare pe adresa fundatia@romanii.ro propunerile si sugestiile celor interesati de acest subiect. Stabilirea datei si locul de desfasurare al manifestarii vor fi anuntate in timp util. Concluziile acestei dezbateri vor fi redactate intr-un document ce va fi inaintat Parlamentului Romaniei, Presedintiei Romaniei, Guvernului Romaniei si institutiilor publice abilitate, alaturi de un proiect de instituirea a unei zile nationale a martirilor romani, victime ale comunismului si introducerea in manualele de istorie a unui capitol dedicat acestei perioade negre din istoria romanilor. Se vor propune de asemenea, ca o comisie de istorici si oameni de stiinta sa redacteze un capitol aparte care va fi introdus in manualele scolare de istorie, capitol ce va fi dedicat luptei pentru pastrarea identitatii nationale a romanilor (aromanilor, vlahilor, istroromanilor, meglenoromanilor) din teritoriile din jurul frontierelor, Balcani si Diaspora. FNRP face un apel si catre alte organizatii din tara si strainatate care sunt de acord cu aceasta propunere sa se alature acestor demersuri.

 
Elevii si parintii romani din Transnistria cer reluarea pichetarii ambasadei RusieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :598
Saturday, 16 October 2004

Inca aproximativ 10 cereri de examinare a incalcarii drepturilor parintilor si elevilor din scolile romanesti din Transnistria vor fi depuse la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).

Potrivit juristului Veaceslav Turcan, "unele cereri ar putea fi comasate dupa diferite criterii si, de aceea, numarul lor poate fi schimbat pana la urma". "Sambata, 16 septembrie, ne vom intalni cu juristii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) si cu cei de la Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), pentru a pune la punct ultimele formalitati si cred ca, cel tarziu, la inceputul saptamanii viitoare, aceste cereri vor fi transmise CEDO", a precizat Turcan.

Presedintele CHDOM, Stefan Uratu, a precizat ca, "in respectivele cereri Republica Moldova, Federatia Rusa si Ucraina vor fi invinuite de incalcarea drepturilor parintilor si copiilor in Transnistria". "Republica Moldova nu face efortul necesar pentru a proteja drepturile cetatenilor sai, mai ales acum, cand accepta pretinsa inregistrare a scolilor de catre regimul separatist, declarat neconstitutional de catre Parlament. Federatia Rusa si Ucraina sustin regimul separatist si il alimenteaza", a subliniat Uratu.

Turcan a informat ca, vineri, la Primaria municipiului Chisinau va fi depusa o cerere de autorizare a protestelor non stop in fata ambasadei ruse, incepand cu 29 octombrie pana 1 noiembrie. "In afara de asta vom organiza si un mars de protest", a conchis Turcan.

Intrebat daca si Ambasada Ucrainei la Chisinau va fi pichetata, Stefan Uratu a raspuns ca, in prezent, "se desfasoara etapa de declarare a pretentiilor". "Trebuie sa ne intalnim cu autoritatile Ambasadei Ucrainei, sa incercam sa-i convingem ca situatia scolilor romanesti din Transnistria nu este normala si este o violare flagranta a drepturilor copiilor si parintilor la libera alegere a limbii de studiu si dreptul la continuitatea studiilor. Daca reactia reprezentantilor Ucrainei in Republica Moldova va fi una adecvata, noi nu vom protesta in fata ambasadei ucrainene", a adaugat Uratu.

Luni, 11 octombrie, pedagogii, parintii si elevii Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, sustinuti de juristul Veaceslav Turcan si juristii CHDOM si ai LADOM au pichetat, timp de trei ore, Ambasada Federatiei ruse la Chisinau, manifestandu-si, in acest fel, protestul fata de politica Rusiei de incuviintare a actiunilor ilegale ale regimului separatist.

 
Ministrul apararii si adjunctul SIS demisi de VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :328
Saturday, 16 October 2004

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) va face demersuri cu privire la demiterea din functie a ministrului Apararii, Victor Gaiciuc, si a directorului adjunct al Serviciului de Informatii si Securitate, Simion Rusu.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, CSS a adoptat, joi, decizia de a solicita premierului examinarea si initierea, conform legislatiei in vigoare, a chestiunii cu privire la demiterea lui Victor Gaiciuc din functia de ministru al Apararii. De asemenea, CSS a solicitat directorului Serviciului Informatii si Securitate sa faca un demers catre presedinte in vederea demiterii din functia de director adjunct al SIS a lui Simion Rusu, "pentru pasivitate si eficienta scazuta in exercitarea atributiilor de serviciu".

Totodata, CSS a solicitat Guvernului si tuturor ministerelor si departamentelor de forta sa efectueze inventarierea armamentului, munitiilor si mijloacelor speciale din dotare, sa elaboreze sisteme bine puse la punct de evidenta a acestora.

Audiind si examinand rapoartele, informatiile si materialele prezentate in cadrul sedintei CSS, Vladimir Voronin a subliniat necesitatea stabilirii unui control strict din partea tuturor structurilor abilitate asupra respectarii legislatiei in cadrul Fortelor Armate, apreciind ca numeroasele infractiuni atestate in urma controalelor efectuate, inclusiv sustragerea de munitii si armament din dotarea Armatei Nationale si persistenta fenomenului asa-numitelor relatii neregulamentare in mediul militar sunt marturii ale activitatii ineficiente a Ministerului Apararii si a Serviciului Informatii si Securitate.

Seful statului a criticat in termeni duri activitatea acestor doua structuri, care, pana in prezent, au tolerat lipsa unei evidente reale a patrimoniului militar al Armatei Nationale si cazurile de incalcare a drepturilor militarilor in termen. In context, presedintele a cerut procurorului general sa intensifice, in colaborare cu procuraturile militare, masurile de prevenire a infractiunilor si a incalcarilor legislatiei in cadrul Ministerului Apararii si al Armatei Nationale, solicitand in acest sens elaborarea unui program concret de masuri profilactice.

Voronin a solicitat factorilor de decizie implementarea unor masuri suplimentare menite sa fortifice controlul si securitatea spatiului aerian al Republicii Moldova, mentionand pasivitatea manifestata de Ministerul Apararii si Serviciul Informatii si Securitate in depistarea si contracararea cazurilor de survolare nelegitima a hotarelor tarii. Vladimir Voronin a indicat asupra necesitatii elaborarii si implementarii unui plan de modernizare a sistemelor de control al spatiului aerian.

 
Ambasadorul american Steven R. Mann s-a intretinut cu separatistii transnistreniPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :411
Saturday, 16 October 2004

Consilierul Principal pentru Eurasia al Departamentului de Stat al SUA, ambasadorul Steven R. Mann, a avut, joi, intrevederi cu oficialii Guvernului Republicii Moldova, cu membrii administratiei transnistrene si cu reprezentanti comunitatii internationale, informeaza un comunicat de presa al Ambasadei SUA la Chisinau.

In cadrul intrevederii cu presedintele Vladimir Voronin si alti reprezentanti ai conducerii de la Chisinau a fost discutata situatia curenta in Transnistria si perspectivele identificarii unei solutii prin negocieri. Ambasadorul Mann a reafirmat sustinerea ferma din partea SUA a integritatii teritoriale a Republicii Moldova si a accentuat interesul SUA pentru rezolvarea conflictului in baza acestui principiu.

La Tiraspol, Mann s-a intalnit cu Valerii Litkai. In timpul intrevederii, Ambasadorul Mann a reiterat pozitia SUA referitoare la acest conflict.

Ambasadorul Mann l-a inlocuit pe Ambasadorul Rudolf V. Perina in functia de Consilier Principal pentru Eurasia si a sosit joi in Republica Moldova intr-o vizita de documentare.

Inainte de desemnarea sa in calitate de Consilier Principal pentru Eurasia, Ambasadorul Mann a lucrat in functia de consilier superior pentru diplomatia energetica din bazinul Marii Caspice. In calitatea sa de inalt functionar american, responsabil pentru problemele de energetica din bazinul Marii Caspice, ambasadorul s-a implicat pe larg in realizarea proiectului conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), in lansarea liniei Consortiului Conductelor din Marea Caspica (CPC), si in o serie de alte proiecte energetice in Eurasia. In 2003, Ambasadorul Mann s-a alaturat echipei Autoritatii de Control a Coalitiei din Irak, unde a gestionat Programul ONU Oil-for-Food (Petrol-pentru-Hrana).

 
Doi dintre consilierii lui Voronin nici macar nu cunosc limba de statPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :394
Saturday, 16 October 2004

Presedintele grupului parlamentar al PPCD, Iurie Rosca, a expediat, vineri, un mesaj presedintelui Vladimir Voronin in care a solicitat emiterea decretelor de demitere a consilierilor Marc Tcaciuk si Oleg Reidman pentru necunoasterea limbii de stat, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

In mesajul liderului PPCD se arata ca, in pofida prevederilor legislatiei cu privire la functionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, din cadrul Aparatului presedintelui Republicii Moldova fac parte unii consilieri care nu intrunesc conditii minime pentru a detine posturi de functionari publici (art. 13 alin. (2) ai Legii serviciului public nr. 443-XIII din 04.05.1995).

Astfel, consilierul prezidential in probleme de politica interna, Marc Tcaciuk, si consilierul prezidential in problemele economice, Oleg Reidman, nu au dreptul, conform normelor legale consacrate, sa ocupe functiile publice, deoarece acestia nu cunosc limba de stat.

"Starea de fapt, in care consilierii sus-numiti detin functii publice importante in cadrul Aparatului Presedintelui Republicii Moldova nu poate sa se rasfranga decat negativ asupra situatiei cu privire la respectarea legislatiei lingvistice de catre cetatenii statului, situatia creata servind drept un exemplu negativ in aceasta privinta", se arata in mesajul adresat presedintelui Voronin.

 

 
"Sa-mi spuneti ce faceti voi pentru tara, nu tara pentru voi"PDF Print E-mail
Sinaia, Romania / Romanian Global News
Accesari :542
Saturday, 16 October 2004

"Romania face eforturi, investeste in invatamant, formeaza cadre si apoi acestia isi iau zborul, se duc spre tari devoltate. Si aceia, mai bogati fiind, folosesc investitiile unor tari sarace, ca Romania. Avantajele formarii, investitiile in oameni le folosesc bogatii lumii. Pai e corect?!", a intrebat presedintele Romaniei, Ion Iliescu, aflat vineri, 15 octombrie, la Conferinta privind migratia tinerilor cercetatori romani, care se desfasoara in perioada 15-17 octombrie, la Sinaia.

Presedintele Iliescu a aratat ca un lucru corect intr-o ordine internationala ar fi ca aceste state care beneficiaza de pe urma investitiilor in formare ale statelor mici sa fie "obligate sa plateasca, sa returneze investitiile tarilor de origine". In continuare, seful statului roman a pus in balanta notiunea de patriotism cu sansele reale de viata si de succes pe care le are un cercetator, mai ales unul tanar, daca ar ramane, sau daca s-ar intoarce in tara, el recunoscand ca "degeaba le vorbesti oamenilor de patriotism. Oamenii sunt atrasi de interese, cand trebuie sa faca performante cu 150 de dolari".

Iliescu a apreciat rolul de netagaduit al scolii romanesti in formarea valorilor de astazi in cercetarea autohtona, subliniind ca avem o scoala buna si exprimandu-si totodata speranta ca aceasta sa nu fie stricata in viitor. Tot acum au fost identificate in cuvantarea presedintelui performantele stralucite ale cercetatorilor romani in domenii precum matematica, fizica, informatica sau in diverse arii ale ingineriei. Iliescu a mai aratat ca important este sa ne dam seama cum sa valorificam potentialul uman de care dispune tara noastra. "Probabil cea mai puternica grupa nationala la Microsoft o formeaza romanii", a declarat la Sinaia presedintele Iliescu citand dintr-o convorbire cu celebrul parinte al Microsoft-ului, Bill Gates, tinand sa recunoasca, astfel, confirmarea si aprecierea calitatii scolii romanesti la nivel international, dar si faptul ca tara noastra nu are nimic de castigat din asta. Seful statului roman a mai aratat ca este foarte important sa vedem cum putem ajuta cu totii tara, si din interior si din afara, aratand astfel, ca nu numai tinerii cercetatori trebuie sa astepte sprijin in tara si solutii cat mai bune si mai profitabile pentru a se intoarce aici. De asemenea, domnia-sa le-a sugerat acestora sa renunte la pretentiile pe care le au intrebandu-se "de ce facilitati superioare romanilor din Romania?", mai ales in conditiile in care lucreaza in cadrul acelorasi proiecte de cercetare. Pentru toti acestia Iliescu a oferit exemplul lui Kennedy, care le spunea americanilor: "Sa-mi spuneti ce faceti voi pentru tara, nu ce face tara pentru voi!", recunoscand totusi ca acest tip de lozinci nu ii poate incanta pe cercetatorii romani aflati in strainatate si angrenati in proiecte care, evident, aduc avantaje materiale mult mai mari decat in tara. Prezentand problema spinoasa a locurilor de munca in Romania si a numarului mare de romani care aleg sa paraseasca tara si sa lucreze in alte state, Iliescu a dat o cifra de 2 milioane de romani care lucreaza afara. In ceea ce ii priveste pe acestia, el a spus ca "este, pe de o parte, prost, pentru ca nu le putem da locuri de munca in tara". In final, seful statului roman s-a aratat foarte optimist in ceea ce priveste viitorul pietei de munca Romania: "Repetam si noi istoria pe care au cunoscut-o Italia, Grecia, Spania, Portugalia, care erau furnizoare de mana de lucru, iar acum au devenit receptoare".

 
Romanii din Budapesta in excursie la OradeaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :409
Saturday, 16 October 2004

Comunitatea romanilor din Budapesta, prin organizarea si sprijinul reprezentantilor romani din sectorul XI si III din Capitala, vor face o excursie de doua zile la Oradea, in zilele de 16-17 octombrie, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Prilejul excursiei este vizitarea orasului unde si-au desfasurat activitatea numeroase personalitati ale culturii romanesti. Astfel, grupul alcatuit din 35 de romani va vizita Liceul Emanuil Gojdu", Casa Memoriala E. Gojdu" si Casa Memoriala Iosif Vulcan", va depune coroane de flori la statuia Gojdu si la mormantul lui Vulcan, totodata mergandu-se si la Biserica cu Luna, la Muzeul Tarii Crisurilor si la Complexul Baile Felix.

 
Zilel Satului la ChitighazPDF Print E-mail
Chitighaz, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :357
Saturday, 16 October 2004

Comuna Chitghaz sarbatoreste in zilele 15-17 octombrie, Zilele Satului, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Manifestarea a inceput vineri, 15 octombrie, ora 12.30 la Caminul Cultural local si in Biblioteca comunala si se incheie duminica 17 octombrie la ora 11.00. Programul celor trei zile cuprinde o serie de evenimente menite sa reflecte viata comunei: o expozitie de arta plastica, demonstratii si un targ al mesterilor, un program folcloric, spectacole de opereta, concerte de muzica usoara si foc de artificii, si chiar si o intalnire a pensionarilor.

 
Balul Cugirenilor la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :353
Saturday, 16 October 2004

Institutul Roman "Titu Maiorescu" din Berlin organizeaza sambata, 16 octombrie, a doua editie a "Balului Cugirenilor" la Augsburg, anunta pagina rom2.de.

Evenimentul este dedicat tuturor celor care au invatat si muncit in Cugir, si doresc sa-si improspateze amintirile. Programul ocazionat de aceasta intalnire cuprinde o slujba religioasa la Biserica Christos, masa comuna, la ora 13.00 (snitel vienez cu garnitura, friptura cu crema si garnitura si friptura de porc cu garnitura, la alegere.)

Intalnirea se continua cu o cafea impreuna, apropiere umana si muzica cu dans. Organizatorii sunt deschisi la sugestii din partea participantilor, in ce priveste programul.

 
Un roman la televiziunea germana BR3PDF Print E-mail
Germania / Romanian Global News
Accesari :449
Saturday, 16 October 2004

Postul de televiziune german BR3 va emite sambata 16 octombrie, intre orele 1.30-2.30 o emisiune cu Bruno Jonas, un german originar din Romania, cu titlul "Hagen Rether - sopteste si urla, canta si chiuie, face tantos critica culturii si capitalismului, si se strecoara pe rand peste granizele durerii publicului", informeaza pagina rom2.de.

Pentru cabaretul Paulaner Solo, Bruno Jonas a invitat oaspeti care au nu numai de discutat, ci si de spus ceva, cum ar fi Hager Rether, castigatorul premiului "Cabaretul Paulaner Solo" de anul acesta, in varsta de 30 de ani. Alaturi de acesta sunt invitati si cabaretistii Frank Ludecke, Helmuth Schleich, Django Asl, Kai Magnus.

Pianistul si cabaretistul Jonas, nascut in 1969 in Bucuresti si crescut in Freiburg, canta la pian din al optulea an de viata. Intre 1996 si 2000 a castigat peste 2 000 de concursuri de cabaret. In programul sau solo, "Iubire", pianistul se transpune in diferite roluri din viata burgheza, dar reflecta si situatia politica in lume. Isi face vant intr-o cascade de cuvinte caustice, interpretand intretimp din Bach, facand ca unii idoli pop sa-si primeasca o critica nemiloasa. Satira, comedie la pian si cabaret politic intr-un singur spectacol.

 
Premiu generos castigat de un film romanescPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :397
Saturday, 16 October 2004

Scurtmetrajul regizoarei Alexandra Gulea, "Dumnezeu la saxofon, Dracu la vioara" a castigat Premiul Special al Juriului la Berlin in categoria Premiul Federal pentru scurt metraj.

Filmul a intrat in competitie alaturi de alte 223 de pelicule si a reusit sa se claseze in finala de zece, ca apoi sa fie declarat castigatorul acestui premiu in valoare de 32.500 de Euro. Prezentand o viziune reala a vietii din interiorul spitalelor de psihiatrie din Romania, filmul reda doar varianta pacientilor, nu si pe cea a medicilor din aceste institutii sanitare. Scurtmetrajul este creatia sotilor Alexandra Gule si Thomas Ciulei, copii ai lui Stere Gulea, respectiv Liviu Ciulei, si a participat deja la numeroase festivaluri de film din intreaga Europa. Conform Mediafax, acest premiu a fost acordat filmului pentru "valoare culturala si artistica deosebita".

 
Petrecere latino in discoteca romaneasca din GermaniaPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania / Romanian Global News
Accesari :487
Saturday, 16 October 2004

Discoteca romaneasca Disco-ro Dusseldorf Neuss, din orasul german cu acelasi nume, va organiza astazi o seara de muzica latino intitulata "Latino Portugal Party".

La petrecerea care va incepe la ora 20:00 se va putea asculta muzica latino, merengue, lambada dar si muzica romaneasca, informeaza organizatorii. Invitati speciali vor fi Do-Mi-No Band, Nadine D. si DJ Scorpio. Discoteca este in parteneriat cu postul de radio Dor De Tara - Radio Romanesc 100%. Acesta este un radio care emite pe internet non-stop si are ca scop principal difuzarea de muzica in limba romana. Radioul a fost infiintat pentru a putea oferi tuturor romanilor oportunitatea de a asculta muzica romaneasca in orice moment al zilei. Cei interesati pot accesa radioul la adresa de web rdt.dordetara.ro.

 
Cenaclu pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :386
Saturday, 16 October 2004

Cenaclul " Observatorul" organizeaza o noua intalnire culturala in aceasta sambata. La intalnire sunt invitati sa participe toate persoanele interesate de activitatile pe care ziarul Observatorul" le promoveaza.

Aceasta editie a cenaclului va cuprinde evenimentele si aniversarile din luna in curs, prezentarile ultimelor carti publicate de membrii cenaclului (Mircea Tamas Misterele lui Harap Alb", Mania Zeilor", Maria Corleanca Viscolul si alte povestiri", Vasile Butulescu Pasarea de foc", Marian Barbu Provizii de soare", Ocheanul Timpului"), se vor analiza revistele si publicatiile primite pe adresa cenaclului si se va vernisa o expozitie de montaje, desene si grafica, conform informatiilor publicate in ziar. De asemenea, cei care vor fi prezenti se vor putea delecta si cu un moment muzical. Observatorul" din Toronto este ziarul comunitatii romanesti din acest oras si se distribuie gratuit cititorilor sai.

 
Concert pentru incurajarea lecturiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :338
Saturday, 16 October 2004

Pianistul nigerian Sodi Braide concerteaza astazi la Institutul Cultural Francez din Bucuresti in cadrul manifestarii "Lire en Fete".

". In varsta de 29 de ani, pianistul a inceput sa studieze muzica incepand de la varsta de trei ani si a obtinut ulterior o bursa de studiu din partea guvernului francez care i-a oferit sansa de a studia la Conservatorul National Superior de Muzica din Paris. Absolva facultatea cu brio si se lanseaza in participari interne si internationale la concursuri de gen, in urma carora castiga numeroase premii si distinctii.

Lire en Fete" este o manifestare a exprimarii diversitatii culturale si prilejuieste intalniri ce au drept subiect principal creatia literara si editoriala. Intalnirile au loc in Franta si in alte 91 de tari din intreaga lume, printre care se afla si Romania. Cea de-a saisprezecea editei a evenimentului isi propune sa sensibilizeze si sa atraga un public cat mai variat inspre carti si, implicit, spre lectura. Astfel, se vor organiza animatii literare in spitale, clinici, aziluri de batrani sau inchisori, si pe strazi, in cafenele, sali de cinematograf si de teatru. Evenimentul se va incheia duminica, 17 octombrie.

 
Televiziune in Limba RomanaPDF Print E-mail
Australia / Romanian Global News
Accesari :403
Saturday, 16 October 2004

Romanii din Australia pot urmari programele televiziunilor romanesti care emit international, in direct. Astfel pot fi urmarite chiar si la antipozi ultimele stiri nationale, reportaje, muzica populara si usoara, filme, programe de varietati, teatru si emisiuni distractive.

Celor care sunt interesati sa se conecteze la realitatile romanesti prin posturile de televiziune romanesti Realitatea TV, TVR international, ETNO - canal de folclor, ATOMIC - canal de muzica usoara romaneasca de toate genurile si gusturile dar si prin ROMED TV - care prezinta un colaj de programe ale Antenei 1, ProTV-ului, canalului Telesport cat si a emisiunilor romanesti realizate in Australia pot contacta mai multe persoane, in functie de regiunile unde rezideaza.
Astfel pentru Western Australia va sta la dispozitie Camelia Manea (08) 92481918 sau la mail: cameliamanea@romans.com.au, Geta Pop (08) 92969373 sau getapop@romans.com.au, Constantin Dumitru Tica (08) 93422130, 0433210240 sau la mail: dumitruconstantin@romans.com.au. Pentru orasul Victoria va sta la dispozitie Dan Andronescu (03) 9782 9067, 0409228090 sau la mail: danandronescu@romans.com.au. Pentru zona New South Wales este de contactat Emilia Varga, la telefon (02) 95594661, 041619386 sau la e-mail: emiliavarga@romans.com.au iar in orasul Queensland va sta la dispozitie pentru detalii John Boca (07) 3290 2896 0416305664 sau prin e-mail, la adresa: johnboca@romans.com.au. In regiunea South Australia sunt de gasit Petre Sarbu (08) 82852132, 0415565993 la e-mail: petresarbu@romans.com.au si Nicu Pop (08) 8280 6009, 0401825803 sau nicupop@romans.com.au .
Adresa Postala a Televiziunii romanesti din Australia pentru detalii despre programe sau alte informatii este: Romans Holdings (WA) Pty. Ltd., Locked Bag 9 Malaga 6945 / Western Australia iar cea electronica, general@romans.com
 
Din ciclul "Romani celebrii in inovatia tehnica" - Henri CoandaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :407
Saturday, 16 October 2004

Henri Coanda (1886-1972) este absolvent al Scolii Superioare de Aeronautica din Paris si al unor cursuri de specializare la cateva universitati europene - Charlottenburg, Lige si Paris.

In 1910, cu prilejul celui de-al doilea Salon International de Aeronautica de la Paris, prezinta si piloteaza primul avion cu reactie din lume. Realizarile sale in domeniul aviatiei determina angajarea lui Coanda la Uzinele de Avioane din Bristol unde construieste si avionul Bristol-Coanda. In anul 1934, inventatorul roman descopera efectul Coanda" care, pe de o parte, reprezinta inceputul mecanicii fluidelor, iar pe de alta parte se afla la baza multor aplicatii practice: propulsia vehiculelor aeriene, imbunatatirea turbinelor cu gaze, amplificatoare cu fluide, aparate pneumatice, amortizoare de zgomote.

 
Picatura "Petre Tutea" - viata si moarteaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :388
Saturday, 16 October 2004

Nu pot evita neplacerile batrinetii si nu ma pot supara pe Dumnezeu ca m-a tinut pana aproape la nouazeci de ani. Insa batrinii au o supapa foarte inteleapta: au dreptul la nerusinare.

O nerusinare nelimitata. Cand ma gandesc la suferintele batranetii, imi dau seama ca in natura asta oarba cel mai mare geniu este geniul mortii. Faptul ca murim, de cele mai multe ori la timp, este un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru noi.

 
Redactia "Luceafarul", la Radio-Z NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania / Romanian Global News
Accesari :1044
Saturday, 16 October 2004

Radio-Z este un post de radio neguvernamental ce emite din anul 1989. Spre deosebire de alte posturi de radio ce emit din Germania si care se finanteaza exclusiv din contracte de publicitate, postul Radio-Z se finanteaza doar din cotizatiile membrilor asociatiei cu acelasi nume. Acest lucru a permis crearea unui mod deosebit si non-conformist de emisiuni radio, fapt extrem de apreciat atat de ascultatori, cat si de oficialitatile locale si federale.

Radio-Z cuprinde, pe langa Redactia "Luceafarul", inca 34 de redactiii, postul oferind posibilitatea minoritatilor , fie ele de natura etnica sau sociala, sa-si exprime public punctul de vedere. Toti cei care lucreaza la acest post de radio o fac in mod benevol, fara vreun interes financiar sau de alta natura. Radio-Z este prezent nu doar pe plan local, o parte din emisiuni fiind preluate si retransmise de alte posturi din Germania, membre ale Organizatiei Radiourilor Independente.

Redactia "Luceafarul" a postului de Radio-Z din Nurnberg, emite din anul 1997 in cadrul emisiunilor realizate pe frecventa de 95,8 MHz in Nurnberg, iar din 2000 si pe internet la aresele WWW.luceafarul.de si WWW.radio-z.net. La inceput cu un program de 25 de minute pe luna, timpul de emisie in momentul de fata este de 55 de minute in fiecare luni intre orele 19:05 si 20.00. Emisiunile cuprind informatii in limbile romana si germana despre comunitatile romanesti din Germania, informatii generale despre teme de interes, interviuri cu personalitati ale lumii politice si culturale, muzica. In cadrul postului de radio functioneaza peste 40 de redactii, ceea ce ofera o mare diversitate a informatiilor si temelor abordate, lucru apreciat in nenumarate randuri de mass-media germana si internationala. Departamentul International de la radio-Z cuprinde redactii ce emit in limbile romana, graca, turca, kurda, spaniola, portugheza, rusa si engleza. Redactia in limba romana este una din cele mai apreciate redactii din cadrul postului, fiind, dupa afirmatiile ascultatorilor si colegilor de presa, un model de integrare si comunicare in cadrul mass-mediei germane. Radio-Z este organizat dupa sistemul unei asociatii, iar modalitatea sa de finantare sunt cotizatiile membrilor sai. Numarul celor ce fac parte din asociatie nu exprima insa nici pe departe numarul ascultatorilor. Din datele puse la dipozitie de institutiile de sondare a opiniei publice, doar redactia in limba romana are in jur de 5000 de ascultatori fideli, numarul celor ce ii asculta si prin internet la adresa WWW.luceafarul.de fiind insa mult mai mare. Emisiunile Luceafarului au depasit cu mult granitele Europei, marturii in acest sens fiind e-mail-urile si scrisorile primite de la ascultatori din Canada, S.U.A., Australia sau Brazilia. Au primit si primesc mesaje ale ascultatorilor din Franta, Austria, Elvetia, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Canada, S.U.A., America de Sud, Australia.

Directorul Departamentului Radio-Z Nurnberg este Alexandru-Daniel Schafer-Garleanu, originar din Lugoj, judetul Timis, de nationalitate germana. Desi este specialist in ingineria mediului, a fost atras de jurnalism si iata cateva momente importante din cariera sa jurnalistica: a fost redactor la saptamanalul "Drapelul din Lugoj" intre anii 1990-1992, apoi corespondent extern la saptamanalul "Lugojul". In 1997 a fost avansat redactor-sef al redactiei "Luceafarul", apoi director al Departamentului International al Radio-Z. (sursa: "Actualitatea Romaneasca")

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions