Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Migratia tinerilor cercetatori romani dezbatuta la SinaiaPDF Print E-mail
Sinaia, Romania/ Romanian Global News
Accesari :619
Friday, 15 October 2004
Cercetatorii romani de pretutindeni au demarat vineri, 15 octombrie, la Sinaia, lucrarile conferintei cu tema "Migratia tinerilor cercetatori romani. Performante si cai de intoarcere". Conferinta, organizata de Institutul Cultural Roman si desfasurata sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei isi propune sa identifice cauzele, efectele dar mai ales solutiile pentru stoparea procesului de migratie a specialistilor in cercetare stiintifica.

Un punct important in cadrul discutiilor il va reprezenta incercarea de a schita un Program National de incurajare a repatrierii si colaborarii cercetatorilor si specialistilor romani din Diaspora si din tara. Conferinta a debutat cu un cuvant de bun-venit adresat partcipantilor la lucrari de catre presedintele Institutului Cultural Roman, Augustin Buzura. In alocutiunea sa, Buzura a identificat termenul de "brain drain", tradus in limba romana aproximativ prin "scurgere de creiere" sau "scurgere a competentelor", ca principala tema a conferintei. "Viitorul tarii este de neconceput fara o reasezare a valorilor pe locurile ce li se cuvin" a declarat Augustin Buzura, subliniind necesitarea adoptarii unei serii de masuri care sa permita si sa incurajeze repatrierea "valorilor". Prima cuvantare din cadrul Conferintei a fost cea cu tema "Migratia Internationala a Valorilor: cauze, efecte, solutii", sustinuta de vice-presedintele ICR, Ionel Haiduc, in cadrul careia au fost prezentate fenomenul global al migratiei cercetatorilor, cu precadere al celor tineri, dar au fost luate in discutie, totodata, si cauzele acestui fenomen, efectele produse pentru tarile exportatoare de creiere, dar si solutiile potentiale pentru remedierea acestei situatii create. Pentru o mai buna exemplificare au fost luate in dezbatere cazurile concrete ale fostei URSS si Indiei, care au devenit unele dintre cele mai importante centre furnizoare de specialisti cercetatori pentru tari mult mai bine dezvoltate, preponderent Statele Unite ale Americii. In ceea ce priveste situatia Romaniei, procesul mondial al migratiei specialistilor si cercetatorilor, cuvantarea lui Ionel Haiduc a evidentiat mai multe categorii de specialisti care emigreaza, in general. Este vorba, in special de cercetatorii formati in tara, cu reputatie internationala, specialisti in diferite domenii, dar si studenti, care aleg sa paraseasca Romania pentru efectuarea studiilor post-universitare in strainatate. Aceasta ultima categorie este cea care, cu cea mai mare frecventa, refuza sa se intoarca in tara de origine. Studiile efectuate in ultimii ani au relevat ca tinerii sunt mult mai inclinati sa migreze, decat varstnicii, la fel ca si cercetatorii aflati in trepte inferioare ale ierarhiei in cercetare. Preferintele de emigrare in randul specialistilor romani se indreapta, in primul rand, catre tarile Uniunii Europene, in tari precum Franta, Marea Britanie, Germania sau Italia. In conditiile in care, conform unui sondaj efectuat printre emigrantii romani cu studii superioare, 40% din acestia ar fi dispusi sa se intoarca, ei spun ca pentru a lua in considerare ideea de repatriere, ar exista cateva conditii esentiale, printre care cele mai importante sunt crestearea standardului de viata (28,2%), perspectiva realizarii profesionale (15,4%), schimbarea realitatilor economice din tara (15,4%), dar si protectie sociala adecvata (7,7%).

 
Conform The Wall Street Journal Basarabia trebui atrasa in orbita OccidentuluiPDF Print E-mail
New York, SUA/ Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 15 October 2004
"SUA si UE ar putea actiona in tandem, garantand integritatea si securitatea tuturor tarilor, pentru care Moscova prezinta un pericol, de la Moldova si Ucraina pana la Georgia si Uzbekistan. Aceste state trebuie atrase pe orbita Occidentului, unde stabilitatea pe termen lung ar putea fi dobandita prin pluralismul politic, mass media libera, societatea civila si legitimitate, care este un deficit in Rusia", noteaza, miercuri, publicatia "The Wall Street Journal".

Autorul articolului citat, Janusz Bugajski, mentioneaza ca, desi Washingtonul a recunoscut alunecarea Rusiei spre autoritarism, iar Bruxeless-ul critica politica Moscovei in Cecenia, nici SUA si nici UE nu au constientizat ca Moscova reprezinta o amenintare pe termen lung pentru interesele Americii si Europei.

Bugajski avertizeaza ca presedintele Putin vrea sa restabileasca statutul global al Rusiei din contul stabilitatii regionale. "In politica acestuia se imbina trei elemente principale: stalinismul, suprematia serviciilor speciale si restabilirea hegemoniei Moscovei in intreaga Eurasie. Aceasta pozitie prezinta un pericol nu numai pentru vecinii Rusiei, ci ameninta chiar scopurile SUA si ale Europei pe cele doua continente", sustine Bugajski. In opinia lui, este paradoxal faptul ca, in scopul contracararii terorismului, administratia Bush nu tinde sa opreasca distrugerea democratiei din Rusia, ci isi propune sa democratizeze Irakul. "Moscova utilizeaza diferite metode pentru a-si restabili imperiul pe teritoriul fostei URSS, dominand in domeniul securitatii, economiei si politicii. Daca acest scop va fi atins, autoritatea SUA si Europei in Eurasia va fi subminata. Insa chiar daca Rusia nu-si va atinge scopul, strategia sa va genera instabilitate regionala si o amenintare terorista, care va prezenta un risc pentru interesele Occidentului", considera Janusz Bugajski. Autorul articolului mentioneaza ca sarcina primordiala a viitoarei administratii americane ar trebui sa fie elaborarea unei politici transatlantice, care ar zadarnici destabilizarea situatiei, pe care o poate provoca politica administratiei de la Kremlin.

 
Departamentul de Stat sustine Chisinaul in problema regiunii transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 15 October 2004
Presedintele Vladimir Voronin l-a primit, joi, pe negociatorul special al Departamentului de Stat al SUA pentru conflictele in Eurasia, Steven Mann, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

In cadrul intrevederii au fost examinate diverse aspecte cu privire la procesul de reglementare a situatiei din raioanele de Est ale Republica Moldova si perspectiva solutionarii problemei transnistrene. Negociatorul special al Departamentului de Stat al SUA pentru conflictele in Eurasia a reconfirmat ca Statele Unite ale Americii sprijina pozitia Republicii Moldova cu privire la necesitatea solutionarii problemei transnistrene in corespundere cu principiile suveranitatii si integritatii teritoriale si a indeplinirii neconditionate a rezolutiilor summit-ului OSCE de la Istanbul.

Steven Mann a amintit ca SUA a condamnat ferm actiunile autoritatilor separatiste de suspendare a functionarii scolilor moldovenesti cu predare in baza grafiei latine din Transnistria, afirmand ca tara sa este dispusa sa acorde si in continuare sustinerea necesara in identificarea unor cai posibile de reglementare definitiva a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova.Voronin a multumit autoritatilor SUA pentru sprijinirea constanta a eforturilor Republicii Moldova de reintegrare a tarii si pentru asistenta acordata in multe alte domenii. In cursul discutiei, Vladimir Voronin si Steven Mann au facut un schimb de opinii pe marginea initiativei cu privire la Pactul de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova. In context, Steven Mann a subliniat importanta continuarii de catre conducerea moldoveneasca a consultarilor in problema semnarii Pactului de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova atat cu SUA, cat si cu alte parti vizate de initiativa.

 
Pentru mica regiune transnistreana Moscova a adus 150 de experti...PDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :373
Friday, 15 October 2004
"Cercetarile efectuate de 150 experti ai Institutului cercetarilor strategice al Rusiei in Transnistria in anul 2003 au aratat ca relatiile dintre parti (Chisinau-Tiraspol - n. r.) sunt foarte complicate. "Cei care influenteaza luarea de decizii in Chisinau si Tiraspol vad in mod diferit procesul de solutionare a conflictului", a declarat, in cadrul unei conferinte stiintifice la Tiraspol, principalul colaborator stiintific al institutului, Tamara Guzenkova.

In opinia ei, "prioritatile expertilor sunt diametral opuse". "Chisinaul insista asupra evacuarii potentialului militar rusesc, asupra schimbarii elitei politice a Transnistriei si asupra cresterii rolului Uniunii Europene si NATO in operatiunea de pacificare. Tiraspolul atentioneaza, in primul rand, asupra aspectelor economice ale solutionarii conflictului - incetarea blocadei economice si garantarea proprietatii transnistrene", a spus Guzenkova. "Rolul Federatiei Ruse in procesul de solutionare a conflictului este privit diferit de catre parti. Chisinaul considera ca Rusia trebuie sa cedeze locul Uniunii Europene si NATO. Tiraspolul, insa, considera ca Rusia este partenerul prioritar. Expertii transnistrieni se pronunta pentru deschiderea unui consulat rusesc, pentru crearea unei baze militare a Federatiei Ruse, pentru pastrarea formatului actualei misiuni pacificatoare si pentru participarea minima a organismelor occidentale", a subliniat aceeasi sursa. "Astfel de contradictii in problemele fundamentale influenteaza procesul de negocieri, care are un fond social-psihologic nefavorabil", a conchis Guzenkova.

 
Interes crescand al Ucrainei pentru regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 15 October 2004
"Prezenta acutizare a situatiei din Transnistria are loc pe fundalul alegerilor prezidentiale din Ucraina. Informatii cu privire la acest subiect sunt incluse in programele electorale ale tuturor candidatilor la postul de presedinte, in unele chiar ocupand un lucru foarte important", a declarat profesorul Universitatii de Stat din Herson, Nicolai Gomaniuk, prezent la conferinta stiintifica consacrata aniversarii a 80-a de la crearea RASSM, care a avut loc marti la Chisinau, informeaza  agentia tiraspoleana "Olvia Press".

Potrivit lui Gomaniuk, principalii candidati la postul de presedinte sunt mai retinuti in ceea ce priveste problema transnistriana. Victor Iuscenko vorbeste despre sustinerea culturala a diasporei ucrainene. Victor Ianukovici sustine implicarea mai activa a Ucrainei in procesul de reglementare a conflictului transnistrian. Liderul comunistilor ucraineni, Piotr Simonenco, sustine intru totul cursul agresiv al lui Vladimir Voronin", a specificat Gomaniuk.

El a mentionat ca, in general, problema transnistriana "este intrebarea indicator a politicii interne a Ucrainei". "Fortele de dreapta sustin Transnistria, cele de stanga sunt solidari cu Republica Moldova. Cei din dreapta esichierului politic mai des provoaca discutii in jurul problemei transnistrene decat oponentii lor", a mai spus profesorul din Herson. Consilierul guvernatorului regiunii Herson, Grigori Beanov, a declarat ca "actuala situatie creata in jurul Transnistriei dicteaza necesitatea desfasurarii unei politici mai active din partea Ucrainei, care a devenit prizonierul jocurilor politice, indreptate in discreditarea rolului ei de mediator a reglementarii problemei transnistrene. Chisinaul nu ascunde tendintele sale de a micsora statutul tarilor garante. In acest scop este distrus formatul pentalateral, sunt intreprinse actiuni de forta unilaterale, al caror scop este de a raspandi zvonuri in jurul problemei transnistrene. Restabilirea procesul de negocieri, este posibila doar in cazul in care Chisinaul va renunta la metodele presingului economic si politic sau restabilirea formatului pentalateral", a spus Breanov. Referindu-se la problema reglementarii conflictului transnistrian, reprezentantul partidului "Bratstvo", Dmitri Korcinski, a propus introducerea in Transnistria a fortelor pacificatoare ucrainene.

La randul sau, reprezentantul Partidului "Novaia Sila", Iurii Zbitnev, a subliniat ca sustine introducerea unei proceduri mai simplificate de dobandire a cetateniei ucrainene de catre populatia din aceasta regiune. El a propus deschiderea la Tiraspol a consulatului general al Ucrainei si expedierea unui demers catre ONU cu propunerea de a inaugura postul de comisar special in problema reglementarii conflictului transnistrian.

 
Muzica de camera si expozitie de icoane la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/ Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 15 October 2004

Primim la redactie o corespondenta din partea doamnei Ildiko Schaffhauser, directoarea  Institutului Cultural Romanesc de la Viena, neintrecuta si neobosita organizatoare de manifestari culturale care promoveaza imaginea si cultura romaneasca. Redam in cele cu urmeaza textul scrisorii pentru a-i pastra intact entuziasmul corespondentului si placerea unui lucru bine facut.

Trioul Stefan Walker, Johann Braunschweig, Karl Reinberg au interpretat muzica de camera de Josef Haydn, Johann Nepomuk Fuchs si J. S. Bach. Fiind de un inalt nivel calitativ, trioul a avut mare succes atat la public cat si la profesionisti. Profesorul Theodore Coresi i-a angajat pentru un concert de camera la 21 noiembrie. Poezia si proza lui dr. Walter Ladisich, subtila, cu trimiteri la teme clasice si scriitori moderni, a fost aclamata de cei prezenti. De inalta tinuta si expozitia de icoane a Marie Tudur din Resita. Artista a mai expus de cateva ori cu mare succes in Austria, sustinuta de Forumul Democratic German din Resita. Expozitiile au avut loc la casa Europei (Europahaus) din Neumarkt, Bheimkirchen si Klagenfurt. In Franta a expus la Caen, in Canada la Toronto. Si de aceasta data, expozitia doamnei Tudur a fost deschisa de Erwin Josef Tigla, presedintele FD al germanilor din Bantul Montan. Supunandu-se canoanelor iconografiei bisericii ortodoxe romane, Maria Tudur reuseste totusi sa aduca accente noi, personale, in lucrarile ei. Figurile sfintilor  te privesc cu ochii mari, deschisi si prin ei patrunzi in lumea de dincolo de lume a credintei. Aceasta a fost atmosfera din seara trecuta, seara care nu se mai incheia. A inceput la ora 19:15 si la ora 22.30 inca se mai discuta. Tratatia oferita se incheiase de mult, dar lumea mai avea sa-si spuna atat de multe lucruri. In cele din urma discutia a continuat si in fata usii de la intrare.  Aceasta atmosfera, aceste discutii sunt de mare importanta. Prin ele merge vestea in targul Vienei ca la institutul romanilor tare-i bine si frumos!.

Draga redactie, eu cred ca cel mai bine ar fi sa vina o delegatie de la voi, sa ia parte la o asemenea seara si sa se convinga la fata locului ca Romania, cultura din Romania este tare indragista aici, la Viena. Eu va astept cu drag.

 
Intalnirea romanilor de la GrazPDF Print E-mail
Graz, Austria/ Romanian Global News
Accesari :508
Friday, 15 October 2004
A cincea editie a Intalnirii romanilor s-a incheiat cu un succes neasteptat, depasind cu mult asteptarile organizatorilor.

Membri asociatiei AUT PRO ROM condusi de neobositul ei presedinte, domnul Ionel Mircea Popi au oferit celor prezenti sambata, 2 octombrie, in sala festiva din FELDKIRCHENHOF un adevarat regal. Intalnirea a debutat cu un moment surpriza. Doi artisti romani cunoscuti mai ales publicului american au tinut sa fie prezenti la intalnire. Brandusa Covalciuc Ciobanu a venit direct de la New York unde canta la Casa Romanici, la intalnirea cu romanii din Austria pentru a-i incanta cu frumoasele cantece din zona Botosanilor. Alaturi de Brandusa de neintrecut s-au dovedit si Leonard Zama, Dan Chitic si paraschiv Burcea, membrii orchestrei care au acompaniat-o pe tot parcursul serii.

George Rotaru, originar din zona Fagarasului a adus pe scena din Graz atmosfera orasului luminilor, am numit Las Vegasul american unde de peste 14 ani canta. Asteptat cu multa emotie Florin Piersic a confirmat pentru a nu stiu cata oara succesul deosebit pe care-l are in randul spectatorilor. Recitalul lui Florin Piersic s-a deschis cu un moment incarcat de multe emotii. Domnul Pascu originar din Cluj in varsta de peste 80 de ani stabilit in Graz a marturist cu lacrimi in ochi ca de peste 30 de ani asteapta sa se intalneasca cu idolul sau. Iata ca dorinta domnului Pascu s-a implinit aici la Graz. Daca ziua de sambata 2.10.2004  a fost o zi a romanilor traitori pe aceste meleaguri iata ca la numai o saptamana in 11.10.2004 Romania a fost presenta din nou la Graz. In elegantele saloane ale cazinoului din localitate intr-o organizare impecabila semnata Biroul de Turism Romanesc din Viena condus de domnul Simion Giurca, s-a desfasurat simpozionul cu tema ROMANIA DE ASTAZI o invitatie pentru cei care vor sa cunoasca mai bine tara nostra. Invitati au fost lucratori din turism precum si reprezentanti ai presei din Graz. Domnul Mag. Andreas Jentsch redactorul sef al publicatie DER GRAZER+DER STEIRER intr-o convorbire cu domnul Mircea Popi presedintele asociatie AUT PRO ROM din Graz si-a manifestat dorinta de a cunoaste mai bine Romania. Domina sa a apreciat organizarea excelenta a simpozionului, si-n acelasi timp si-a propus ca in paginile publicatiei pe care o conduce sa prezinte informatii cat mai multe despre Romania. Simpozionul s-a incheiat cu o traditionala cina romanesca fara sa lipseasca bineinteles traditionalele sarmale. Corespondenta de la Asociatia AUT PRO ROM din Graz.

 
Noua lege electorala starneste nemultumiri in diasporaPDF Print E-mail
California, SUA/ Romanian Global News
Accesari :588
Friday, 15 October 2004
Un grup de asociatii din diaspora protesteaza impotriva noilor modificari ale legii electorale prin care se interzice infiintarea de birouri de votare in comunitatile romanesti din afara granitelor tarii. Parlamentul Romaniei limiteaza, astfel, in mod voit dreptul la vot al cetatenilor romani de peste hotare, ceea ce a facut ca mai multe organizatii ale diasporei romane sa protesteze fata de nepasarea Parlamentului, a Presedintelui tarii, a partidelor politice si a administratiei de stat fata de cetatenii romani din strainatate cu drept de vot.

Unele dintre aceste asociatii au intocmit o petitie impotriva celor care, conform lor, sunt raspunzatori de situatia actuala. Petitia, care denunta politica de divizare si invrajbire a societatii romanesti promovata de partidele politice parlamentare si de liderii lor politic, face apel la organizatiile romanesti de pretutindeni sa se alature si sa sustina protestul, devenind cosemnatari, informeaza un comunicat de presa trimis de Consiliul Mondial al Romanilor. Acelasi Consiliu promite ca documentul va deveni oficial si se va transmite catre mass-media spre publicare sambata, 16 octombrie.

Alte organizatii romanesti din strainatate, Comitetul de Solidaritate si Monitorizare din Paris (CSM), Asociatia Jurnalistilor Romani din Afara Granitelor, Comitetul Romanilor de Pretutindeni-PNTCD, Asociatia Pentru Cultul Ortodox Roman-APCOR Paris, Asociatia Eparhiei Ortodoxe Romane, Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Afara Frontierelor, au lansat un apel pentru participarea la un miting de protest pe tema Legii electorale in fata Ambasadei Romaniei din Paris in seara zilei de 20 octombrie cu spreanta ca vor fi indreptate prevederile legale electorale abuzive si nedemocratice, informeaza ziarul Ziua.

Totusi, este posibil ca o parte din nemultumirile diasporei in aceasta problema sa fi ajuns la urechile celor din Guvern. Astfel, in 14 octombrie s-a promulgat o Ordonanta de Urgenta potrivit careia: "La sectiile de votare din strainatate, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale care participa la alegeri pot desemna cate un delegat, cu cetatenie romana si cu drept de vot, care va putea asista, ca observator, la procesul electoral, pe intreaga durata a acestuia. Toate cheltuielile privind transportul, cazarea, masa si alte cheltuieli curente se suporta de catre cei care ii desemneaza pe observatori". Referitor la desemnarea de observatori interni, modificarile precizeaza ca numai organizaţiile neguvernamentale infiintate legal cu cel putin 6 luni inainte de data inceperii campaniei electorale au dreptul de a-i numi pe acestia. Observatorii trebuie sa aiba drept de vot si nu pot fi membri ai vreunui partid politic. In schimb, alineatul 2 al articolului 117 prezinta o oarecare ambiguitate, deoarece nu se intelege concret cine si cum voteaza: Pasaportul simplu poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care voteaza in strainatate, precum si cei cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania, in baza pasaportului simplu, completeaza o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul de vot in aceeasi zi pe baza altui act de identitate sau pe baza cartii de alegator, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern.

Ordonanta de Urgenta lasa, in schimb, nerezolvata cea mai importanta problema, cea a posibilitatii votarii si in alte locuri special amenajate, in afara de misiunile diplomatice romane din strainatate, singura optiune viabila fiind o intoarcere la prevederea legala precedenta.

 
Seara de pian pe malurile TamiseiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/ Romanian Global News
Accesari :390
Friday, 15 October 2004
Ambasada Romaniei la Londra ofera melomanilor aflati in capitala engleza un recital de pian sustinut de Luminita Berariu. Seara muzicala va avea loc in Clubul London Sketch si va cuprinde lucrari de Ravel, Enescu, de Falla, Skriabin si Rahmaninov.

Artista romana este considerata a fi una dintre cele mai talentate pianiste din Romania si se bucura de succes nu doar in tara noastra, ci si in strainatate. De notorietate sunt si colaborarile acesteia cu Mariana Nicolescu, colaborari care au inceput inca de la prima aparitie a sopranei pe scenele romanesti in 1991.

 
Activitatea Consiliului National al Romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Cladova, Serbia/ Romanian Global News
Accesari :433
Friday, 15 October 2004
Am primit pe adresa redactiei noastre un comunicat de presa privind activitatea Consiliul National al Romanilor din Serbia, pe care il redam in exclusivitate in randurile ce urmeaza.

Draghisa Costandinovici, Presedintele presedintiei Consiliului National al minoritatii nationale romane (CNR) din Serbia si Muntenegru, a participat la doua intalniri importante care au avut loc la Belgrad. Prima intalnire a fost audienta presedintilor consiliilor nationale la Ministrul pentru drepturile  minoritatilor si drepturile omului, domnul Rasim Liajici, pe data de 06.10.2004. Sedinta de  constituire a  Consiliului Republicii Serbiei pentru minoritatile nationale (C.R.S.), a avut loc pe data de 8.10.2004, in cladirea Guvernului R.S., unde, de asemenea, dl. Draghisa Costandinovici a fost prezent. Consiliul R.S. pentru minoritatile nationale este format prin Ordonanta Guvernului R.S. (Mon.oficial RS nr.104/04). Membrii consiliului numit sunt din partea guvernului, cuprinzand pe unii din ministri si pe toti presedintii consiliilor  nationale, din care face parte si presedintele C.N.R.. In urma consultarilor cu membrii ai Presedintiei si ai Executivului, Presedintele presedentiei C.N.R. a folosit ocazia si a luat cuvantul la prima sedinta a C.R.S. pentru minoritatile nationale. Acolo a formulat urmatoarele cererii:

1.  Consiliul nostru, azi format, trebuie sa ia masuri, in timpul cel mai scurt, de retrocedare a averii minoritatilor nationale din tara noastra. Concret, cerem urgent retrocedarea cladirii  Luceafarul. Prin retrocedarea acestei cladiri s-ar rezolva atat problema sediului C.N.R.-ului cat si cea a desfasurarii activitatilor consiliului nostru.

2.  Urmatorul lucru il reprezinta cererea noastra  in legatura cu finantarea suplimentara din bugetul R.S. pentru desfasurarea activitatilor noului consiliu.

Adunarea electorala extraordinara  a avut loc pe data de 04.09.04. cand s-a ales  consiliul nou...

... De mentionat ca in consiliul nou format au intrat  si  4 membrii din Valea Timocului.

Prin cele mentionate mai sus, se face cunoscut  comunitatii  romanesti ca acest consiliu nou format si conducerea aleasa  pe data de 7.09.04. este recunoscuta  de catre oficialitatile  din Belgrad. De asemenea, se fac cunoscute si activitatile reprezentantilor acestuia, se mai arata in comunicatul de presa semnat de Draghisa Costandinovici.

 
Grup elvetian de muzica romaneasca isi lanseaza un nou albumPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/ Romanian Global News
Accesari :363
Friday, 15 October 2004

Grupul Elvetian de muzica romaneasca si balcanica La Folia isi lanseaza vineri, 15 octombrie, orele 21.30, la restaurantul Baren din Munchenbuchsee, ultimul album.

Surpriza pe care o ofera La Folia consta in autenticitatea pieselor romanesti si calitatea interpretarii, membrii grupului punand suflet in ceea ce fac, chiar mai mult decat tinerii muzicienti din Elvetia, de origine romana, care evita interpretarea pieselor populare romanesti. Interpretarea grupului elvetian se bazeaza pe prelucrarile profesoruului clujean I. Haplea, cunoscut publicului elvetian datorita saptamanilor de studiu a muzicii populare romanesti organizate in Grabunden.

 
O noua intalnire a Congresului Romanilor AmericaniPDF Print E-mail
Illinois, SUA/ Romanian Global News
Accesari :896
Friday, 15 October 2004
Intalnirea anuala CORA are loc pe 15-16 octombrie la  hotelul Westpark, din McLean, anunta Congresul Romanilor Americani. Evenimentul social incepe vineri la ora 9.00, cu afisarea programelor organizatiilor nonguvernamentale si se continua cu pranzul la care participa si fostul ambasador al SUA in Romania, Michael Guest, dupa turul Casei Albe.

Dupa amiaza se continua discutiile cu senatorul Mark Meyer, din partea Camerei de Comert Romano-Americane, avand ca tema retrocedarea proprietatilor, coruptia si climatul afacerilor. Dialogul se largeste apoi si la problema adoptiilor internationale a copiilor din Romania, la succesul americanilor care au initiat o afacere in Romania. In incheiere, cocteiluri si cina vor avea loc la Ambasada Romaniei, la care participa si ambasadorul roman la ONU.

Sambata, 16 octombrie, dupa descrierea proiectelor ONG din Romania, intalnirea continua cu discutii despre politica si economia in Romania, cooperarea militara dintre SUA si Romania, la care sunt invitati si reprezentanti ai armatei romane. Manifestarea anuala se termina cu intalnirea de afaceri a Congresului Romanilor Americani, dupa pranzul cu administratorul USAID, doctor Kent Hill.
 
Interviu cu o tanara romanca din BulgariaPDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria/ Romanian Global News
Accesari :973
Friday, 15 October 2004
{mosimage}Angajamentul tinerilor romani de peste hotare in lupta pentru pastrarea identitatii nationale a romanilor din afara granitelor, creste. Nu din intamplare majoritatea liderilor din comunitatile romanesti din jurul Romaniei sunt absolventi ai institutiilor de studii superioare din Tara Mama. Acesti tineri descopera istoria poporului roman, din care fac parte si ei, abia venind in Romania.

Unii, poate pentru prima data, afla valoriile culturale ale nemului si isi dau seama ca nu este nimic rau nici rusinos in faptul ca sunt romani. Cei care simt datoria morala si spirituala fata de stramosii lor se intorc acasa cu un singur gand: nu voi permite sa fie uitata limba si cultura familiei mele. Nu mai este atat de ciudat ca in lupta aceasta tot mai adesea se implica si femeile.  Ivete Emilova este o romanca din Vidin, Timocul bulgaresc. A terminat Facultatea de Stiinte Economice, Tranzactii Internationale, in anul 1999, la Craiova. S-a intors acasa dupa ce a terminat studiile vorbind foarte bine si corect limba romana literara. Acum este redactor la revista in limba romana Salutul Romanesc de la Vidin. Despre romanii din Timocul bulgaresc si importanta educatiei in limba romana pentru romanii din afara granitelor, aflati din interviul cu aceasta tanara, realizat de redactorul Romanian Global News.

 

RGN: Iti place ceea ce faci acum, in cadrul redactiei Salutul Romanesc?

Ivete: Da, este interesant si imi place foarte mult.

RGN: Ce imi poti spune despre romanii din zona in care traiesti tu?

Ivete: Romanii din Bulgaria (Timocul bulgaresc), incerca sa-si pastreze cultura, obiceiurile si totul ce reprezinta identitatea lor. Limba romana s-a pastrat destul de bine.

RGN: Crezi ca ii ajuti pe romanii de acolo prin ceea ce faci acum?

Ivete: Da. Imi place sa ajut oameni si vreau sa ajut cu ce pot.

RGN: Cum ai ajuns sa faci parte din redactia acestei reviste?

Ivete: M-a invitat presedintele asociatieti Tinerilor Romani din Bulgaria, Ivo Gheorghiev. Noi ne cunoastem de foarte mult timp. Am facut studiile impreuna la Craiova. El a fost la Facultatea de Medicina, eu la Facultatea de Stiinte Economice si ne-am ajutat unul pe altu. Acum el este la aceasta revista impreuna cu sotia sa si m-a chemat si pe mine. Ne intelegem foarte bine.

RGN: Despre ce scrie revista Salutul Romanesc?

Ivete: Scrie despre evenimentele culturale, despre obiceiuri romanilor de acolo, despre activitatile lor si problemele cu care se confrunta.

RGN: Care sunt problemele grave, dupa parerea ta, cu care se confrunta romanii de acolo?

Ivete: Cea ce cunosc eu forte bine sunt problemele tinerilor romani care doresc sa faca studiile in Romania.

RGN: Care ar fi ele?

Ivete: Unii nu au primit burse, altii nu au cazare si cel mai grav este sa nu fie primiti la studii in limba romana.   

RGN: In ce masura ti-au folosit studiile facute in Romania?

Ivete: Mi-au folosit foarte mult. Traduc din limba romana in limba bulgara si invers la diferite firme.

RGN: Inainte de a intra la facultate ai facut o pregatire in limba romana, presupun ca era nevoie deoarece voi nu aveti scoli in limba romana?

Ivete: Da, am facut an pregatitor la Craiova. Limba romana este o limba latina si nu pot zice ca este usoara gramatica limbii romane. Aveam nevoie de un an pregatitor.

RGN: Ai stiut romaneste inainte de a veni in Romania?

Ivete: Stiam sa vorbesc dar nu stiam sa scriu asa ca mi-a folosit anul pregatitor.

RGN: Parintii tai vorbesc romaneste?

Ivete: Parintii mei sunt din Vidin si vorbesc bine romaneste.

RGN: Cu ce te-ai ocupat de cand ai terminat facultatea pana acum?

Ivete: Am lucrat la mai multe firme care au relatii comerciale cu Romania.

RGN: Ai regretat vreodata ca ai facut facultatea in Romania?

Ivete: Nu. Chiar ma bucur ca am facut aceasta alegere.

RGN: Mai tii legatura cu fostii colegi de la Craiova?

Ivete: Da, ne auzim aproape saptamanal. Ne ajutam reciproc cand apar probleme.

RGN: Ai mai cunoscut alti tineri din afara Romaniei in timp ce studiai la Craiova?

Ivete: Da, erau studenti din Grecia, Iugoslavia si alte tari. Pana atunci nici nu stiam ca mai sunt romani si in alte tari decat Romania. Atunci am aflat.

RGN: Cat ti-a folosit cunostinta cu acesti tinerii? Ati avut colaborari?

Ivete: Da, am colaborat foarte bine in timpul studiilor. Pot sa zic ca si acum imi folosesc aceste cunostinte.

RGN: Te mai intalnesti cu ei?

Ivete: Cu unii dintre ei, da. Nu cu toti deoarece modul de viata ne-a despartit. Multi din ei sunt angajati si au multe obligatii, altii sunt departe.

RGN: Inainte de a veni la studii ai avut ocazia sa cunosti Romania?

Ivete: Am fost foarte mica cand am mers cu parintii mei la excursie in Romania. Aproape ca nu-mi amintesc nimic de atunci. Acum pot sa spun ca am ajuns sa cunosc bine Romania si imi place foarte mult tara asta.

RGN: Ce ti-a placut cel mai mult in Romania?

Ivete: Mie imi plac foarte mult obiectele culturale, cetatile vechi si tot ce e legat de istorie. Asta este slabiciunea mea.

RGN: Ce planuri ai pentru viitor?

Ivete: In primul rand doresc sa ma inscriu la Master in Romania ca sa termin studiile in limba romana. Mai departe, voi vedea.  Nu-mi fac planuri mari de acum deoarece nu stiu daca le pot realiza.

RGN: Care ar fi mesajul tau pentru tinerii romani din Bulgaria care nu stiu pe care drum sa plece dintre Romania si Bulgaria?

Ivete: Eu le recomand studiile din Romania. Le va folosi mult in viata acest lucru. Au sanse sa gaseasca serviciu foarte bun dupa absolvirea studiilor fiind ca sunt multe firme romanesti care au sediu in Bulgaria si invers.

 
NATO ne-a lasat balta in fata UcraineiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :419
Friday, 15 October 2004

Esec diplomatic romanesc de proportii? Dezinteres pentru Romania? Cum poate fi calificata pozitia de ieri a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer care a afirmat ca Alianta nu are o pozitie oficiala in legatura cu diferendele care au aparut intre Romania si Ucraina, referitoare la Canalul Bastroe, pentru ca nu inseamna ca, atunci cand o tara devine membru NATO, problemele care apar cu tari vecine devin problemele Aliantei. Ministrul de externe Mircea Geoana mi-a telefonat si ma tine la curent cu desfasurarea evenimentelor, dar aceasta nu este o problema a NATO, a mai declarat Scheffer.

Ucraina isi permite sa incalce toate recomandarile Uniunii Europene, ale Consiliului Europei si ale altor institutii internationale in privinta Canalului Bastroe si totusi aceasta nu constituie o problema a Aliantei. Atunci ce bun sa fi membru al unei structuri ca NATO daca in aceste situatii, la granita de est a insasi Aliantei, respectivele diferende nu sunt asa de importante si nu pot constitui subiecte de discutie ale aliatilor Romaniei. Conform articolului 5 al Aliantei diferendul romano-ucrainean constituie subiect de interventie. Directorul Institutului Regal de Studii Internationale de la Londra, doctorul Jonathan Eyal, a afirmat ca Romania poate cere ajutorul NATO pentru solutionarea diferendelor cu Ucraina, informeaza Rador. Eyal a apreciat ca atitudinea Ucrainei este semnul unei crescute izolari internationale si ca Romania s-a comportat corect in disputa legata de canalul Bastroe, unde se poate simti perfect justificata sa apeleze la spijinul NATO, daca va fi cazul. Astfel Jonathan Eyal a afirmat ca: "Ucraina stie foarte bine ca nu are nici un fel de aliat in nici o tara occidentala in acest moment. Si NATO, si Uniunea Europeana au fost indeajuns de raspicate in declaratiile facute. Daca toate celelalte masuri de mediere sau de negociere, mai mult sau mai putin secrete, intre cele doua guverne vor esua, nu vad de ce Romania nu se poate intoarce la NATO, sa zicem intr-un an de acum inainte". Cu doi ani in urma presedinte George W. Bush afirma in Piata Revolutiei ca "daca vreun pericol va ameninta Romania, daca vreun stat va ameninta Romania, Statele Unite ale Americii si NATO vor fi alaturi de dumneavoastra". Astazi romanii se simt tradati tocmai de cei pe care i-au asteptat timp de 50 de ani. Conform unui sondaj publicat de ziarul Ziua la intrebarea Ne-a tradat NATO? , la aceasta ora (14:40 ora Romaniei), 72,72% dintre cei care au votat sunt de parere ca da - NATO ne-a tradat. Prin pozitia sa seful NATO lasa deschisa poarta abuzurilor si incalcarilor normelor internationale de catre Ucraina, aplicand un dublu standard, iar domnia-sa, din nefericire, uita de substanta Tratatului Nord-Atlantic.

Conform Tratatul Atlanticului de Nord, parafat in aprilie 1949, NATO a luat fiinta ca o alianta de tari independente, avand ca interes comun mentinerea pacii si apararea propriei libertati prin solidaritate politica si un sistem militar de aparare adecvat, conceput de asa maniera, incat sa respinga orice forma de agresiune. Alianta a fost creata in conformitate cu Articolul 51 al Cartei Organizatiei Natiunilor Unite, care reafirma dreptul natural la legitima aparare individuala sau colectiva. Asadar, statele suverane, pe baza angajamentului comun al indivizibilitatii securitatii membrilor sai, semnatare ale Tratatului, urmaresc crearea unui climat in care nici o tara nu va mai putea sa recurga la intimidare sau represalii impotriva vreunui stat membru al NATO si nici sa-si impuna hegemonia prin amenintarea cu folosirea fortei sau cu recurgerea la forta. Potrivit Articolului 4 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO serveste drept forum transatlantic pentru consultari asupra oricarei chestiuni ce ar afecta interesele vitale ale membrilor sai, mai ales in cazul aparitiei unor evenimente ce prezinta un risc pentru securitatea acestora. Totodata, NATO ar trebui sa ofere mijloace de descurajare si de aparare impotriva oricaror forme de agresiune vizand teritoriul unui stat membru.

 
Turneu romanesc in tara lalelelorPDF Print E-mail
Iasi, Romania/ Romanian Global News
Accesari :386
Friday, 15 October 2004
Corul academic Gavriil Musicescu si Orchestra Simfonica a Filarmonicii Moldova din Iasi va sustine un turneu in Olanda in perioada 15-31 octombrie.  Corul a fost infiintat in 1953 de catre George Pascu si poarta numele celebrului compozitor si dirijor roman, cel care a fondat muzica corala romaneasca. Daca la inceput ansamblul a pornit intr-o formula ce numara doar 16 coristi angajati si cativa colaboratori, astazi el are 70 de membri. Desi Filarmonica din Iasi a fost fondata in 1918, concertul inaugural a avut loc in 1942, sub bagheta lui George Enescu. De atunci, orchestra a intreprins o bogata activitate artistica pe scene din tara si din afara, o prezenta notabila constituind-o participarea anuala, inca din 1990, la etapa finala si Gala Laureatilor la Concursul International Maria Callas de la Atena, informeaza site-ul filarmonicii. Atat Corul, cat si Orchestra au efectuat de la infiintare si pana astazi turnee in Germania, Italia, Norvegia, Franta, Spania, Elvetia, SUA, Canada, Republica Moldova, Polonia, Austria, Grecia sau Coreea de Sud.
 
Jazz de calitate pentru bucuresteniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :407
Friday, 15 October 2004
Festivalul International de Jazz isi deschide astazi la Bucuresti cea de-a VII-a editie. Organizat de Primaria Municipiului Bucuresti impreuna cu Societatea Romana de Radiodifuziune, festivalul va strange in capitala artisti din Europa si SUA si va prezenta concertele participantilor in Sala ArCub si Studioul de Concerte Mihail Jora al Radiodifuziunii.

Printre cei care vor sustine recitaluri se numara aclamatul Zbigniew Namyslowski Quartet din Polonia, grup infiintat in 1963 si extrem de apreciat atat pe continentul european, cat si pe cel american, Jazz It Up si Big Band Radio din Romania,  Jacob Karlzon Big 5 din Suedia, Ozana Barabancea si Puiu Pascu Trio din Romania, Quiet Fire: Coltrane, Cables, Gatto, Henocq din SUA, Gorka Benitez Quartet Florin Raducanu Bucharest Orchestra, Marius Popp Group din Germania, NoBo din Romania, Jazz Pression din Ungaria. Tot din partea Romaniei vor mai incanta publicul Aura Urziceanu, Teodora Enache si 4Given, Johnny Raducanu, precum si castigatorii locului intai de la editia din acest an al Cerbului de Aur, Luiza Zan si trupa Slang.

 
Semnare de carte romaneasca la Beverly HillsPDF Print E-mail
Beverly Hills, SUA/ Romanian Global News
Accesari :409
Friday, 15 October 2004
La Beverly Hills Country Club a avut loc pe 14 octombrie, semnarea de carte a scriitoarei Irina Eremia Bragin, anunta Meridianul Romanesc. Tatal-idealist, mama-realista. Din cauza ca generalul si vicesecretarul apararii, Ion Ieremia si-a urmat constiinta, a fost condamnat la 25 de ani de carcera, in timp ce sotia sa actrita si copiii erau persecutati si ostracizati.

In cele din urma, familia lui Ion a emigrat in SUA si s-au intalnit acolo dupa 25 de ani, dupa revolutie. Un pret exorbitant pentru apararea propriilor principii morale. Turnurile Subterane este o poveste tata-fiica, ce se tese din vocile contrastante ale unui prizonier politic roman si tanara lui fiica pentru a spune o poveste despre familie, eroism, curaj moral si valorile care marcheaza ceea ce esta mai bun in noi, valori umane care sunt, mai mult ca niciodata in pericol.

Irina Eremia Bragin a predat la Universitatea de Iudaism in cadrul UCLA si la liceul Shalevet. Lucrarea sa a aparut in Times, din Los Angeles, The Washington Post, si in The Readers Digest

 
Centre de protectie pentru copiii repatriatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :468
Friday, 15 October 2004
Pentru prima data s-au pus bazele unui proiect pentru infiintarea unor centre de protectie a copiilor repatriati si victime ale traficului de fiinte umane.

Organizatia Salvati Copii pregateste echipe multidisciplinare, formate din specialisti in psihologie, asistenta sociala, educatori si juristi, pentru protejarea acestei categorii de copii. In scopul acesta vor fi deschise 10 centre de protectie a acestor categorii de copii, situate in Bucuresti, Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Galati, Satu Mare, Bihor, Timis, Arad. Acest demers va fi posibil cu ajutorul specialistilor Organizatiei "Salvati Copiii", cei ai ANPCA si de la Ministerul Administratiei si de Interne - Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions