Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Consiliul Mondial Roman la lucrarile European Throughout the WorldPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :438
Monday, 11 October 2004

Lucrarile anuale ale organizatiei European Throughout the World (ETW), infiintata in urma cu 20 de ani, organizatie la care a aderat si Consiliul Mondial Roman, s-au desfasurat zilele acestea la Madrid, sub acoperisul Casei Senatului Spaniei, anunta "Observatorul" canadian.

Tarile participante, cu membri permanenti au fost: Belgia (partea flamanda si cea franceza), Spania, Franta, cu doua organizatii, Grecia, Italia, Irlanda, Grecia, Danemarca, Suedia, Anglia si, prin CMR - romanii de pretutindeni. Din partea Bielorusiei a participat un singur observator.

Consiliul Mondial Roman a devenit membru permanent al ETW, in urma interventiei Presedintelui Fondator American Romanian Sister Cities Council. Lucian I. Livescu a prezentat scopurile, activitatile si proiectele Consiliului. Discutiile din cadrul lucrarilor s-au axat pe problemele arzatoare cu care se confrunta romanii, cum ar fi situatia alegerilor si a votului negat diasporei si romanilor aflati in strainatate cu contracte de lucru, ca si situatia de curatare etnica din Transnistria si alte zone ale lumii.

 
E pericoloso sporgersi la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :399
Monday, 11 October 2004

Artroumain, asociatia de promovare a cinematografiei romanesti in Franta, difuzeaza in aceasta seara filmul E pericoloso sporgersi" de Nae Caranfil.

Prima pelicula a cineastului roman va putea fi urmarita in cinematograful Le Latina" din Paris, conform site-ului asociatiei. Filmul a fost inclus in saptamana aniversara a cinematografului care, in perioada 5-12 octombrie, sarbatoreste 20 de ani de la infiintare. Derularea filmului va fi succedata de un dialog intre public si partea romana, reprezentata de regizorul Nae Caranfil si cativa dintre actorii din distributie.

 
Reuniunea Informala a NATO gazduita de RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 11 October 2004

In perioada 13-14 octombrie 2004, Romania gazduieste prima Reuniune Informala NATO a Ministrilor Apararii (IM 2004) desfasurata in tara noastra ulterior Summit-ului de la Istanbul, care a marcat prima participare a Romaniei in cadrul structurilor Aliantei Nord-Atlantice in calitate de membru de jure, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.

iunea Ministrilor Apararii se va desfasura la Poiana Brasov, sub conducerea Secretarului General NATO, domnul Jaap de Hoop Scheffer, si va fi gazduita de catre Ministrul roman al Apararii Nationale, Excelenta Sa, Prof. Mircea Pascu. In contextul reuniunii informale, Casa NATO va organiza pe data de 11 octombrie 2004 o conferinta de presa a purtatorului de cuvant NATO, James Appathurai. Domnul Appathurai se va intalni de asemenea cu formatori de opinie si studenti implicati in studii si activitati euro-atlantice, in vederea discutarii unor teme relevante privitoare la transformarea NATO si la reuniunea informala de la Poiana Brasov. James Appathurai a fost desemnat purtator de cuvant NATO in luna ianuarie a anului 2004, dupa ce a detinut functia de Director Adjunct si Inalt Ofiter de Planificare in cadrul Departamentului pentru Planificare de Politici si Redactare Discursuri Divizia pentru Afaceri Politice, NATO. Anterior, a detinut functia de Ofiter de Planificare Politica, in cadrul Departamentului de Aparare Nationala, Ottawa, Canada.

Domnul Appathurai este absolvent al Universitatii din Amsterdam, Departamentul de Relatii Internationale, cu Diploma de Masterat in Relatii Internationale (cum laudae), precum si al Universitatii din Toronto, fiind licentiat de Stiinte Politice si Istorie. Domnul Appathurai este autorul a peste 25 de articole si studii privind teme de securitate (inclusiv NATO, misiuni de mentinere a pacii, securitatea euro-atlantica, Canada), precum si cooperarea in domeniul securitatii regionale.

 
Timisoara, oras al tinerilor artistiPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Monday, 11 October 2004

Prima editie a Festivalului de Creatie pentru Tineri se va desfasura la Timisoara in perioada 11 17 octombrie. La evenimentul organizat de Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German din Timisoara si Facultatea de Arte Plastice a Universitatii de Vest din Timisoara vor participa 20 de tineri artisti din Romania, Serbia si Ungaria, asa cum transmite si programul oficial al manifestarii.

Festivalul va cuprinde ca forme de arta arta digitala, arta video, instalatii si demonstratii. Scopul declarat al festivalului este de a-i pune in legatura pe artistii plastici din Romania, Serbia si Ungaria cu nume consacrate din Franta si Germania, de a promova noul val de creatori si de a prezenta publicului din Timisoara un numar mare de lucrari din partea tuturor tarilor participante. Festivalul va cuprinde ateliere ale artistilor germani si francezi, expozitii cu lucrari create in timpul festivalului si anterior acestuia, precum si colocvii ce vor dezbate conditia tanarului artist din Europa Centrala si de astazi. Festivalul este finantat prin fonduri comune pentru proiectele culturale franco-germane in tarile terte si are ca parteneri Primaria Municipiului Timisoara, Galeria Harta, Departamentul de Arte Plastice a Universitatii Paris 8, Institutul Francez din Bucuresti, Institutul Francez din Budapesta, Centrul Cultural Francez din Belgrad, Centrul Cultural Francez din Cluj Napoca, Centrul Cultural Francez din Iasi, Universitatea de Arte din Belgrad, Goethe Institut, Primaria orasului Karlsruhe candidat pentru capitala culturala a Europei 2010, Centrele Culturale Germane din Cluj Napoca si Brasov si Biroul de Coordonare pentru Relatii Externe Culturale Sibiu.

 
Donatie de carte pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Judetul Olt, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Monday, 11 October 2004

Biblioteca Judeteana Olt "Ion Minulescu" a donat un pachet cuprinzand 4 000 de titluri scrise de autori romani ce a fost trimis catre Biblioteca "Nicolae Titulescu" din Ialoveni, Basarabia.

Intre cele doua judete, respectiv raion, exista de peste 5 ani relatii de infratire in fiecare an existand donatii din partea institutiilor de cultura din judetul romanesc catre raionul basarabean. Actuala donatie insa este cea mai mare de acest gen organizata de Biblioteca Judeteana Olt, ea adaugandu-se altor 2000 de carti in limba romana trimise in anii anteriori de catre Biblioteca din Slatina, Romania. Pe 27 octombrie va avea loc la Ialoveni manifestarea culturala artistica "Ziua orasului Ialoveni" actiune ce va prilejuii participarea unei delegatii de oameni de cultura din Judetul Olt.

 
Romanii din Herta denunta propaganda ucraineanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :596
Monday, 11 October 2004

"Faptul ca ucrainenii si-au capatat statutul de independenta numai din 1991 explica intr-un fel lipsa de suficienta eleganta si maturitate politica de care dau dovada in raporturile cu vecinii", se arata intr-un comunicat al Societatii Culturale Tinutul Herta, publicat de ziarul Ziua.

Comunicatul mentionat arata ca "printr-un joc al istoriei, ucrainenii ca mostenitori ai Uniunii Sovietice au devenit peste noapte stapani ai unor teritorii romanesti care nu le-au apartinut niciodata - tinutul Herta, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei". Societatea Culturala Tinutul Herta semnaleaza aparitia unei carti la editura Mustang - "problema Ucrainei in Bucovina sudica", de Adrian Seiciuc, in care se sustine in mod eronat ca elementul autohton din zona nordica a voievodatului Moldovei il formeaza ucrainenii si nu romanii. De asemenea, Societatea Culturala Tinutul Herta reaminteste agresiunea ucraineana de la gurile Dunarii "construind canalul Bastroe care afecteaza o zona larga protejata de UNESCO, punand intr-un evident pericol ecosistemul Dunare-Marea Neagra si formele traditionale de gestionare a resurselor naturale din aceasta zona".

 
Perfectionare in jurnalism televizat la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :546
Monday, 11 October 2004

TVR Iasi, in colaborare cu Departamentul de jurnalism al Universitatii Al. I. Cuza" si Centrul Cultural Francez, ambele din Iasi, desfasoara in acest judet un proiect de perfectionare jurnalistica pentru studentii si ziaristii interesati de jurnalismul televizat.

Incepand cu 11 octombrie, la Iasi se vor organiza diverse ateliere de perfectionare la care vor fi prezenti, in calitate de profesori, ziaristi francezi de la Scoala Superioara de Jurnalism de la Lille. Acesta este al treilea an de schimb de experienta romano-francez, dupa ce in anii precedenti s-au efectuat ateliere similare in presa scrisa si jurnalism radio. Proiectul va fi structurat in mai multe ateliere care vor fi impartite in trei stagii de cate o saptamana, conform Centrului Cultural Francez.

 
Picatura "Petre Tutea" - despre bogatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :394
Monday, 11 October 2004

Eu nu detest burghezia. Eu m-am lamurit ca un om care vrea sa fie bogat nu este un pacatos. Spunea odata un preot batran: Circula o zicala ca banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu il concep ca pe o scara dubla.

Daca-l posezi, indiferent in ce cantitati, si te misti in sus binefacator pe scara, nu mai e ochiul dracului. Iar daca cobori, atunci te duci cu el in infern, prin vicii, prin lacomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stapan.

 
Congresul International pentru romanii de pretutindeni de la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :575
Monday, 11 October 2004

{mosimage}Astra Romana pentru Banat, Portile de Fier si Romanii de Pretutindeni condusa de academicianul Stefan Dragulescu, Gheorghe Ciuhandu si Cristea Sandu Timoc a desfasurat intre 8-11 octombrie 2004, al XIII-lea Congres international ,,Identitatea culturala a tuturor romanilor, transmite corespondentul Romanian Global News. In sala Aula Magna a Universitatii de Vest Timisoara in 9 oct. lucrarile au fost conduse de I.P.S. Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu. Au fost reprezentanti ai romanilor timoceni din Serbia si Bulgaria precum si ai romanilor din Banatul sarbesc si Basarabia si ai aromanilor.

Aplaudata indelung a fost propunerea ca Romania sa acorde dubla cetatenie romanilor din tarile balcanice. S-a amintit ca Bulgaria ofera dubla cetatenie bulgarilor din Serbia, iar Serbia a declarat ca este gata sa accepte dubla cetatenie a maghiarilor din Serbia. A starnit indignare vestea ca cei mai activi tineri romani din Timocul sarbesc (Ivan Jankovic si Milan Prvulovic din Velika Jasikova) ar putea sa fie lipsiti de burse de studiu in timp ce de acest drept s-ar bucura tineri de nationalitate sarba selectati pe locurile romanilor de peste hotare. S-a amintit ca pentru sprijinirea ridicarii primei biserici ortodoxe romane din Timoc in satul Malainita din Timoc, preotul Boian impreuna cu satenii sai au facut o asociatie care se numeste: Asociatia pentru Kultura a Rumanilor din Serbia *Rumani Ortodocsi* Malainita". Ipodiaconul Aleksandrovic asteapta inca ajutor moral si financiar pe adresa Naselje Gradiste I I, 19300 Negotin, Srbija si la tel. +38119542472  si mobil +38163 8157209. Contul acestei asociatii este: In dinari: 260-7006780032740-33 In valuta: 54430000-4117578014 Conturile sunt la LHB banca. La achitare se noteaza: Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia *Rumani ortodocsi* Malainita donatie pentru biserica. Romanian Global News a anuntat in urma cu o luna apelul acestora si il puteti gasi inca in sit-ul nostru (n.n.).

Luand in dezbatere problemele de actualitate, culturale, religioase, juridice si politice ale romanilor de peste hotare si din diaspora s-a dat in unanimitate o declaratie pe care o redam in intregime pentru cititorii nostri.

DECLARATIE

1. Romanii de peste hotare si din diaspora solicita guvernelor din tarile de bastina sa le recunoasca statutul juridic de minoritate nationala cu aplicarea principiilor universale asupra drepturilor omului si asupra minoritatilor, respectiv Conventia-Cadru din 1995.

2. a) Sintagma vlah-vlasi a fost data de straini in trecut tuturor romanilor, iar in prezent celor sud-dunareni.

b) Romanii din Timoc sau Morava-Timoc traiesc in 5 judete din Serbia si unul din Bulgaria.

c) Tara Mama Romania sa nu uite atunci cand vine vorba de conationalii din Serbia ca in tara vecina traiesc 30 000 romani in Voivodina care se bucura de drepturi nationale si de cel putin 10 ori mai multi romani in zona Timoc (la sud de Dunare) unde nu au nici un drept national.

3. Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa determine Serbia sa recunoasca aplicarea articolului XX din tratatul de prietenie din 1996 si romanilor din Timoc.

4. Festivalurile, congresele, expozitiile si alte evenimente culturale dedicate romanilor de peste hotare trebuie organizate in special in localitatile din tarile lor de bastina.

5. Ministerul educatiei trebuie sa cuprinda in planul de lucru pe anul viitor introducerea in programa scolara si universitara si manuale a unor informatii succinte privind trecutul si prezentul comunitatilor romanesti de pretutindeni. Astra poate pune la dispozitie astfel de studii.

6. Institutiile europene sa investeasca in educatia politica, culturala, religioasa, juridica, etc a popoarelor balcanice pe probleme ale respectarii drepturilor omului si ale minoritatilor. Dubrovnik, Vidin, Kladovo, Bor, Nis, Tirana ar trebui sa fie cateva din centrle pilot ale unei astfel de educatii.

7. Constituirea unei comisii de monitorizare a respectarii drepturilor romanilor (aromanilor, meglenoromanilor, istroromanilor) in Balcani.

8. Guvernul roman trebuie sa isi faca mai sustinut simtita prezenta in Banatul sarbesc, Timocul sarbesc, Timocul bulgaresc si cele 4 Macedonii si unde sa consilieze asociatiile romanilor de acolo.

9. Solicitam infiintarea unui Consiliu National al Romanilor de peste Hotare care sa functioneze cu rol consultativ pe langa parlamentul roman.

10.Elaborarea si mai ales aplicarea programelor pe termen scurt, mediu si lung ale guvernului roman pe tema drepturilor romanilor de peste hotare.

11. Facilitarea accesului romanilor de peste hotare la presa, radioul, televiziunea, cartea din Romania.

12. Infiintarea a cate unui post de radio si tv pentru romanii din Timocul sarbesc, Timocul bulgaresc si aromanii din Grecia, Albania.

13. Au ramas doar pe hartie programele din 2001-2002 prin care s-au promis Case Nationale pentru cultura romana in Timocul sarbesc si bulgaresc.

14. Rugam pe Prea Fericitul Patriarh Teoctist sa foloseasca inaltele sale oficii pentru a-i convinge pe Patriarhii Pavle de la Belgrad si Chiril de la Sofia sa admita functionarea de biserici romanesti la sud de Dunare. Mai este nevoie de sprijin pentru Mitropolia Basarabiei si episcopiilor de Gyula si Varset, ultima nerecunoscuta de statul sarb si Patriarhia Belgradului.

15. Zonele cu populatie romaneasca semnificativa trebuie asistate de cate un consulat romanesc (Bitola, Ianina, Salonic, Corcea, Vidin, Bor, Cucevo, Cladovo)

16. Facem apel autoritatilor statului, societatii civile si presei in a acorda un interes major problemelor romanilor de peste hotare.

 
Singurul preot greco-catolic roman din Serbia a decedatPDF Print E-mail
Varset, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :563
Monday, 11 October 2004

La sfarsitul saptamanii trecute s-a stins din viata unicul preot, grecocatolic roman din Serbia, parintele Vasilie Miclau din satul Marcovat, de la poalele muntilor Varsetului, unde sateni inca nu stiu daca aici incep sau se termina Carpatii, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia. Scolit la Blaj si la Beius, parintele Vasilie, vorbea la perfectiune italiana si franceza.

Taica Popa, cum ii spuneau marcovicenii lui, a nu a dorit sa-si paraseasca satul fiind un adevarat tata duhovnicesc pentru localnici, dar si mult mai mult. A fost preot care slujea la doua biserici din localitatea Marcovat, la cea ortodoxa si cea greco-catolica. De altfel, in Marcovat corul bisericesc era unul si acelasi pentru ambele biserici, iar credinciosilor nu le era prea important la ce biserica urmaresc slujba. Iconom Stavrofor Vasilie Miclau, a fost si a ramas simbolul unui spirit ecumenic specific, a spiritului ecumenic de Marcovat, unde poate pentru prima oara, laolalta, slujeau ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane si un preot al Bisericii GrecoCatolice, unde toti se intalneau intr-o pace.

Sambata 9 octombrie, marcoviceni si-au luat ramas bun de la Taica Popa care le-a fost pana in ultimele zile, ale celor 85 de ani ai sai, unicul sprijin spiritual. La slujba de inmormantare a parintelui Vasilie au slujit 12 parinti si preoti ai Bisericii Ortodoxe Romane si Sarbe, ai Bisericii Romane Unita cu Roma GrecoCatolica, ai Bisericii GrecoCatolice din Ucraina, ai Biserici Maghiare RomanoCatolice din Serbia. Fie-i tarana usoara!

 
Apel pentru sprijinirea unor romani aflati intr-o situatie disperataPDF Print E-mail
Transnistria, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :514
Monday, 11 October 2004

{mosimage}Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti a primit pe adresa sa o scrisoare emotionanta de la familia Corlateanu, o famile de romani din Transnistria pe care o redam in exclusivitate asa cum am primit-o, cu speranta ca cineva din tara sau din strainatate se va indura sa ii ajute.

Domnul Mihai Corlateanu a primi o slujba de operator de calculator dar din salariul pe care il primeste le este imposibil atat un trai decent dar si renovarea locuintei, in conditiile in care atat dl. Corlateanu cat si doamna sunt invalizi. La randul nostru rugam atat colaboratorii din Basarabia cat si romanii cu suflet din occident sa ne contacteze pentru a vedea cum ii putem ajuta pe acesti romani care nu au ca sprijin moral decat credinta in Dumnezeu!

"Domnule Plaiesu, Doamna Soros, Cer iertare Domniilor Voastre ca fac abuz de timpul Dumneavoastra atat de pretios, pricina sunt conditiile de trai foarte deplorabile, insuportabile, care din zi in zi se agraveaza tot mai mult. Gradul de avariere a casei prezinta pericol pentru sanatatea si viata intregii familii, iar conditiile nesanitare din locuinta ce domina anume in timpul rece a anului dauneaza in primul rand sanatatii copilului. Veniturile familiei nici nu ne permit sa indestulam cerintele unui trai decent. Smerit si cu barbatie suportand toate necazurile neputintei noastre consideram ca nu se cuvine sa mai punem in pericol sanatatea si vietile noastre. Complica mult viata noastra si departarea locuintei de centru, aproape la 3 km. Sotul este invalid de gradul I, eu am devenit invalida (gradul I) in urma exploziei minei antipersonal de pe un camp minat, ramasa in urma conflictului armat din Transnistria. Conform regulamentului cu privire la repartizarea spatiului locativ in Republica Moldova familia noastra este inclusa in lista cu inlesniri spre imbunatatirea conditiilor locative, dar administratia locala nu dispune nici de un apartament liber din fondul locativ de stat. Posibilitatile administratiei pentru acordarea ajutorului financiar la procurarea spatiului locativ pentru familia Corlateanu este doar de cinci la suta din costul actual a unui apartament cu doua odai. Ajutorul financiar adunat cu spriginul credinciosilor dornici de fapte bineplacute Domnului este inca departe de suma de care avem nevoie pentru a procura un foarte modest apartament chiar si la tara. La iarna ce vine locuinta nu ne va mai putea fi adapost, nu mai avem ce repara, si nici pe la vecini nu mai putem sta si asta iarna. Va rugam mult, Fratiile Voastre, in masura posibilitatilor, ajutati-ne cu ce este de putinta ! Va vom fi foarte recunoscatori pentru intelegerea si sustinerea Dumneavoastra . Ajuta-ne Doamne Iisuse Hristoase !!! Familia Corlateanu."

Inca nu stim conturile sau posibilitatile de donatii catre aceasta familie aflata la limita subzistentei dar indata ce vom afla detalii, le vom comunica cititorilor RGN. Pana atunci va puteti manifesta dorinta de a-I ajuta trimitandu-ne un mesaj de sustinere pe adresa de mail: fundatia@romanii.ro

Pana acum au facut donatii Episcopia de Cahul si Lapusna 1,500 dolari SUA, Fondul Social pentru sustinerea sociala 3.000 lei mold., Administratia locala 10.000 lei mold., Parohia Sfintii Petru si Pavel, SUA 300 dolari SUA, Parohia Invierea Domnului, SUA 100 dolari SUA, Parohia Sfantul Gheorghe din Canada - 200 dolari SUA si Parohia Buna Vestire din Australia - 1000 dolari Austr. Dupa calcule sumare aceste sume nu ajung, asa cum au spus si destinatarii ajutorului, nici macar pentru o renovare. Facem si noi la randul nostru un apel catre toti cei care se pot implica in ajutorul acestei familii sa ne contacteze si sa incercam sa ii sprijinim pana la caderea primului fulg de nea din aceasta iarna. Redactia RGN si Comitetul Director al FNRP.

 
Patruzeci de ani de colaborare diplomatica romano-pakistanezaPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/Romanian Global News
Accesari :510
Monday, 11 October 2004

Primim la redactie, din partea Ambasadei Romaniei la Islamabad - Pakistan, un material de presa despre importanta acordata de presa pakistaneza evenimentului aniversar ce marcheaza cei 40 de ani de colaborari diplomatice intre cele doua tari.

 

Prestigiosul cotidian central pakistanez de limba engleza Pakistan Observer a publicat la 10 octombrie a.c. intr-un spatiu central, articolul Celabration on October 12. 40 years of Pak-Romania diplomatic ties, in pregatirea manifestarii pe care Ambasada Romaniei la Islamabad, impreuna cu oficialitatile locale si cu grupurile si forumurile pakistaneze de prietenie si cooperare (parlamentar, cultural si al oamenilor de afaceri), urmeaza sa o organizeze la 12 octombrie 2004 in saloanele hotelului Holiday Inn din Islamabad. "Romania a oferit o multitudine de oportunitati de afaceri pentru oamenii de afaceri pakistanezi. De asemenea companiile pakistaneze pot beneficia de facilitatile fiscale oferite de Zona Libera din porturile romanesti. Speram intr-o colaborare mai stransa in viitorii ani, pe mai multe sectoare de activitate", a declarat Excelenta Sa, dr. Emilian Ghitulescu, Ambasadorul Romaniei la Islamabad. Initial sarbatoarea colaborarii romano-pakistaneza ar fi trebuit sa aiba loc pe 15 octombrie dar anul acesta, pentru a se respecta sfanta sarbatoare a musulmanilor - Ramadamul, s-a luat hotararea organizarii petrecerilor mai devreme cu cateva zile. Ca un semn de prietenie reciproca in primavara acestui an s-a inaugurat si o statuie a poetului national, Mihai Eminescu, in Islamabad iar ambasadorul roman este o personalitate recunoscuta de guvernul pakistanez pentru contributia literara ce si-a adus-o la promovarea poetului national pakistanez, Allama Iqbal.

 
Polemica intre doua asociatii romanesti din ItaliaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :554
Monday, 11 October 2004

Asociatia "Colina" a romanilor din Torino se afla de cateva sapatamani intr-o polemica vie cu Asociatia Romanilor din Milano.

Motivul il constituie faptul ca asociatia Colina nu a fost invitata sa participe la intalnirea din septembrie dintre delegatia MAE in Italia si restul asociatiilor romanesti din aceasta tara, in timp ce organizatia din Milano, considerata de Colina drept un aparator local al MAE, a fost prezenta la manifestari. Un articol din "Gazeta Romaneasca", ziar al romanilor din Italia, prezinta pe larg acest subiect in care sunt implicate cele doua asociatii. Gabriel Miron, vicepresedintele asociatiei Colina, considera lipsa invitatiei drept o sanctiune fata de criticarea activitatilor consulatului roman din Milano. Prezent la intalnirea de la Mangalia a romanilor de pretutindeni, care s-a desfasurat in perioada 9 -11 august 2004, Gabriel Miron a criticat dur chiar in fata prim-ministrului roman modul ineficient in care functioneaza acest consulat, intrand intr-o polemica activa cu un reprezentant al Asociatiei Romanilor din Milano, care a aparat institutia romana.

Intalnirea s-a desfasurat la mijlocul lunii trecute, iar de atunci numeroase pareri pro si contra au fost afisate pe forumul romanilor din Italia. Printre cei care au comentat aceasta absenta a fost, insa, si un reprezentant al asociatiei din Milano, domnul Ionescu, un pensionar de 67 de ani, care a sustinut exact contrariul afirmatiilor lui Gabriel Miron, laudand modul in care isi desfasoara activitatea consulatul si felul in care consulul general, domnul Mircea Gheordunescu, isi exercita atributiile. Polemica continua, forumul romania-italia.net fiind deschis pentru noi pareri.

 
Romanii din Spania au un nou forumPDF Print E-mail
Spania/Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 11 October 2004

De curand a fost infiintat un nou forum pentru romanii din Spania, informeaza Actualitatea Romaneasca.

El este menit sa aiba rolul de mijloc de comunicare intre conationalii nostri din Spania cu cei din tara. Acest forum se adreseaza celor cu studii postliceale si absolventilor de facultate. Forumul este o gazda excelenta pentru amici, fosti colegi, concetateni si prieteni, pot fi schimbate, prezenta experiente de viata, obtine sfaturi, iar cei care au nevoie sau pot oferi ajutor, sunt deasemenea bineveniti. Aceste contacte sunt deosebit de importante si pentru cei care doresc a se muta in alte zone geografice sau care fac calatorii.

 
Lansare de carte romaneasca la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :474
Monday, 11 October 2004

La New York va fi lansata pe 11 octombrie cartea "Maya Badian. Viata si muzica sa" scrisa de criticul muzical si muzicolog Fred Popovici.

Cu aceasta ocazie, New York-ul va fi locul de intalnire al celor trei absolventi ai Universitatii de Muzica din Bucuresti care si-au dedicat viata muzicii: Maya Badian, Fred Popovici si Dinu Ghezzo, trei nume cunoscute in lumea compozitorilor.

Regimul comunist i-a facut pe cei trei sa apuce cai diferite pentru a-si manifesta talentul. Badian este acum cetateanca canadiana si membru al Ligii Compozitorilor Canadieni, Popovici locuieste si scrie in Bucuresti, este membru al Uniunii Compozitorilor Romani, in timp ce profesorul Ghezzo a ales Statele Unite si a fost director al Studiilor de Componistica la Universitatea din New York mai bine de 20 de ani.

 
Episcopia Romana din America beneficiaza de o nou pagina de webPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :480
Monday, 11 October 2004

Episcopia Ortodoxa Romana din America, dioceza bisericilor ortodoxe din America, si-a lansat noul site oficial sub titulatura "roea.org". Site-ul a putut fi accesat pentru prima data in 1996 si de atunci a continuat fara intrerupere pana in luna ianuarie a acestui an.

Departamentul de Comunicare al institutiei a analizat intre timp modul in care a fost perceput site-ul de catre public, precum si nevoile episcopiei, si a decis crearea unei noi imagini si a unui nou format pentru relansarea din aceasta luna a paginii web. Forma finala a acesteia nu a fost inca definitivata, astfel incat pana la sfarsitul anului se vor mai face imbunatatiri constante si noi adaugiri, se arata intr-un comunicat de presa. Meniul va contine o galerie foto a celor mai recente evenimente, informatii despre departamentele episcopiei si despre parohiile incluse, comunicate de presa emise de catre Departamentul de Comunicare, un muzeu on-line a celor mai reprezentative artefacte detinute de episcopie si un magazin virtual pentru achizitionarea obiectelor specifice sau pentru a face donatii.

 
Romania la expozitia de petrol si gaze din KazahstanPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/ Romanian Global News
Accesari :695
Monday, 11 October 2004

In perioada 5-8 octombrie, la Alma-Ata, Kazahstan in Complexul expozitional Atakent, s-a desfasurat cea de-a 12-a editie a Expozitiei Internationale de Petrol si Gaze "KIOGE-2004", cea mai mare expozitie in domeniul energetic din Asia Centrala, informeaza un comunicat de presa primit la redactie. "In acest an la expozitie au participat 412 companii petroliere din 30 de tari ale lumii, cu 35% mai multe decat in anul 2003, ceea ce demonstreaza interesul crescand de la an la an al companiilor de profil pentru potentialul energetic al Kazahstanului.

Pentru al doilea an consecutiv, Romania a participat la expozitia din Kazahstan cu un stand national, unde au expus companii precum Uztel SA Ploiesti, Pro Auto Industries SA Bucuresti, Petal SA Husi, Petroconsult, Beta SA-Buzau, Confind Campina, Mecanpetrol Gaesti, IPIP Ploiesti, Vulcan SA, Masinexport si filiala Oldham/Franta in Romania. De asemenea, au participat cu stand propriu companii petroliere romanesti care sunt prezente de mai multi ani pe piata Kazahstanului - SNP PETROM, UPETROM-FOSERCO, PETROMSERVICE .

Prestatia si numarul mare al companiilor romanesti prezent in acest an la KIOGE 2004, a fost evidentiata la deschidere de ministrul energeticii si resurselor minerale al Kazahstanului, Vladimir Shkolnik si presedintele Companiei nationale de petrol si gaze a Kazhstanului, Uzakbai Karabalin, care au vizitat standurile romanesti insotiti de ambasadorul Romaniei la Alma-Ata. Se poate aprecia ca anul acesta, Romania a avut unul din cele mai bine organizate standuri nationale, multumita profesionalismului si ingeniozitatii firmei AHL EXPO INTERNATIONAL. Aceasta s-a reflectat in fotografiile si in paginile revistei editate special pe timpul expozitiei.Pe durata celor 4 zile ale expozitiei, reprezentantii companiilor romanesti au avut numeroase contacte cu reprezentanti ai companiilor petroliere straine si locale care opereaza in Kazahstan, au discutat posibile variante de colaborare care sa duca la exportul crescand de echipamente si utilaje petroliere romanesti in aceasta tara. De mentionat ca, pe perioada Expozitiei de Petrol si Gaze KIOGE 2004, Ambasada Romaniei la Alma-Ata a contribuit la buna reprezentare a companiilor romanesti, acordandu-le tot sprijinul logistic necesar", se mai spune in materialul de presa trimis agentiei Romanian Global News.

 
La Londra continua Festivalul de Film RomanescPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :348
Monday, 11 October 2004

{mosimage}Retrospectiva Pintilie ce are loc la The Other Cinema din Londra, in organizarea Centrului Cultural Roman din Londra continua cu prezentarea a inca doua filme semnate de marele regizor roman.

Luni, 11 octombrie este programat filmul Reconstituirea" incepand cu ora 18:45, ora locala, urmat de Pavilionul VI" de la ora 21:00. Marti, 12 octombrie, este programat de la ora 18:45 filmul Niki & Flo" (Niki Ardelean, colonel in rezerva) ce il are protagonist pe cunoscutul actor Victor Rebengiuc. De la ora 21:00 iubitorii filmului romanesc se vor intalnii cu filmul Dupa amiaza unui tortionar".

Festivalul de film romanesc continua pana in 13 octombrie asa ca cei care doresc sa mai revada filme de exceptie realizate de cunoscutul regizor Lucian Pintilie sunt asteptati la Centrul Cultural din Londra.

 
Salonul asociatiilor de la Strasbourg a gazduit si o asociatie romaneascaPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/ Romanian Global News
Accesari :530
Monday, 11 October 2004

Asociatia pentru cultura si prietenie romano-franceza ACAR cu sediul la Strasbourg a participat in aceste zile la "Salonul asociatiilor" organizat de primaria orasului Strasbourg in Parcul Expozitional Wacken la hala 20.

Casa asociatiilor din Strasbourg, ca organizator principal al manifestarilor, este la a sasea organizare a unui salon multienic in care asociatiile isi prezinta atat activitatile, cum a fost si cazul ACAR-ului dar si programe artistice si demonstratii. Salonul asociatiilor este menit sa incurajeze initiativele asociative ale cetatenilor, cu scopul de a aduna cat mai multi voluntari care sa participe in cadrul acestora. Manifestarile au cuprins expozitii, reprezentatii artistice pe scena improvizata, defilari de costume populare etc.

 
Romanii din Noua Zeelanda pentru prima data la Festivalul European localPDF Print E-mail
St. Albert, Noua Zeelanda/ Romanian Global News
Accesari :517
Monday, 11 October 2004

South Island Romanian Association Incorporated (SIRA) a participat in acest sfarsit de saptamana la Festivalul European ce se desfasora la Art Center din St. Albert, Noua Zeelanda. Alaturi de tara noastra vor expune Elvetia, Germania, Austria, Spania si Ungaria.

 

Pentru Romania este prima participare si de aceea membrii SIRA au facut un apel la toti cei care au vrut sa se implice in organizare, pentru a dona obiecte de artizanat si de arta, icoane, tablouri, fotografii din tara. De asemenea, tot voluntar s-au facut afise si pliante despre Romania la care si-au dat concursul membrii ai comunitatii. Standul Romaniei la Festivalul Europena neozelandez a oferit posibilitatea vizitatorilor sa se familiarizeze cu arta si cultura romaneasca. Manifestarea este sponsorizata si oferita de autoritatiile neozelandeze iar intrarea si participarea la aceste manifestari a fost gratuita. Steagurile fiecarei tari participante au fost oferite de catre organizatori.

 
Strasbourgul cere regimului separatist de la Tiraspol respectarea drepturilor omuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :331
Monday, 11 October 2004

Presedintele Comisiei de cooperare parlamentara Uniunea Europeana Moldova, Marianne Mikko, a cerut autoritatilor separatiste transnistrene sa inceteze intimidarea si persecutarea ilegala a parintilor care isi apara drepturile civile ale lor si ale copiilor lor, sa contribuie cat mai rapid la reparatia cladirii Liceului Lucian Blaga" din Tiraspol si la asigurarea conditiilor adecvate pentru studii, transmite corespondentul Romanian Global News din Basarabia.

Salut inregistrarea scolilor din Transnistria si inceperea lectiilor la Liceul Evrica" din Rabnita, la 4 octombrie. Sper ca acest pas, care permite functionarea scolilor romanesti din Transnistria va rezolva problema nu doar pentru perioada unui an. Propun partilor implicate sa continue negocierile pentru a gasi o solutie mai durabila", a spus Mikko, exprimandu-si regretul ca Liceul Lucian Blaga" din Tiraspol, care are mai mult de 500 elevi, nu are posibilitatea sa-si inceapa activitatea in cladirea devastata de militia transnistreana, in iulie curent.

In opinia lui Mikko Consiliul Europei ar trebui sa se implice mai activ in rezolvarea conflictului transnistrian, pornind de la presupunerea ca sustinerea institutiilor democratice si respectarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului vor contribui la reconcilierea partilor aflate in conflict". In Transnistria trebuie sa fie asigurate standardele minime ale drepturilor omului care presupun libertatea parintilor de a alege limba de instruire a copiilor lor", a declarat Mikko Marianne.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions