Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Cantec si dans romanesc la SacramentoPDF Print E-mail
Sacramento, SUA / Romanian Global News
Accesari :401
Saturday, 09 October 2004

Biserica Ortodoxa Romana din Sacramento  - Invierea Domnului" organizeaza la acest sfarsit de saptamana, pe  9 octombrie, incepand cu ora 2.00, Picnicul de Toamna 2004.

Picnicul, organizat in spirit traditional romanesc, este un bun prilej de cantec, joc si voie buna. Atmosfera muzicala si de dans romanesc va fi intretinuta de orchestra condusa de George Manea, in colaborare cu trupa de dans popular Junii Ardealului. De la asemenea eveniment nu puteau lipsi pastrama de miel, micii la gratar, si vinul bun sau o bere rece. Oricine este binevenit sa se alature bunei dispozitii generale, intrarea fiind libera.

 
A treia editie a Turneului de Tenis de Masa in BCPDF Print E-mail
British Columbia, Canada / Romanian Global News
Accesari :555
Saturday, 09 October 2004

Centrul Comunitar din British Columbia, anunta prin pagina BC Community Center cea de-a treia Editie a Turneului de Tenis de Masa Cupa Bc Rcc, care va avea loc in sala ECRA, din Maple Ridge, pe 9 octombrie.

Jocurile vor incepe la ora 9:30 dimineaţa si se vor desfaşura pe parcursul ntregii zile, jucndu-se la 6 mese. Anul trecut, la cea de-a 2-a editie a Turneului de Tenis de Masa, din 4,5,11 si 12 octombrie, desfasurata in sala Mountain View din Port Moody, fiecare zi de jocuri a fost urmata de o sera de dans.

 
Un roman deschide cabinet de fizioterapie in BadenPDF Print E-mail
Baden, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :420
Saturday, 09 October 2004

In Baden va avea loc deschiderea cabinetului de fizioterapie Alexander Vaida, sambata 9 octombrie, la ora 10.00.

. Alexander Vaida este licentiat in psihoterapie din 1994, la Spitalul Bethesda, din Basel, lucreaza din acelasi an in cadrul institutului de medicina fizica si reabilitare in spitalul regional Aarau, fiind deasemenea implicat in reumatologie, terapie intensiva, chirurgie, ortopedie, traumatologie, neurologie, medicina interna (oncologie, cardiologie, pneumonologie). Intre 1998 si 2004, supraveghetor a practicantilor, fizioterapeutul de origine romana a avut si functia de lider al grupului de chirurgie, in anii 1998-1999. Din anul 2000, Vaida activeaza ca lider al grupului de relaxare, in cadrul spitalului regional Aarau.

 
Basarabenii din CSI vor scoli in limba maternaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :394
Saturday, 09 October 2004

Aproximativ 130 moldoveni, domiciliati peste hotare, au participat, vineri, la primul Congresul al persoanelor originare din Basarabia, domiciliate peste hotare, desfasurat la Chisinau. Presedintii mai multor asociatii basarabene de peste hotare au solicitat sprijin autoritatilor comuniste in vederea deschiderii, in tarile in care domiciliaza, a scolilor cu predare in limba materna.

Presedintele Societatii culturale-letone "Dacia", din orasul Riga, Gheorghe Tohan, a propus autoritatilor moldovenesti sa examineze posibilitatea instituirii unui Fond pentru ajutorarea moldovenilor, care, nimerind in diferite situatii neplacute peste hotare, doresc sa revina in Basarabia, dar, din cauza lipsei de bani, nu pot s-o faca. Potrivit lui, exista cazuri cand moldovenii de peste hotare raman fara case, fara familii si fara sprijin.

La randul sau, presedintele Asociatiei moldovenesti din orasul Alma-Ati, Kazahstan, Ivan Corcan, a informat ca, in ultimii ani, numarul moldovenilor sositi in Kazahstan a crescut. Potrivit lui, anual, in Kazahstan sosesc, cel putin, 50 basarabeni, astfel incat, in prezent, numarul lor constituie 25 mii. Totodata, presedintele Centrului cultural moldovenesc al scolii nr. 164 din orasul Moscova, Valentina Ples, a comunicat ca, in momentul de fata, conform ultimului recensamant, in Federatia Rusa locuiesc 200 mii basarabeni.

La congres au participat basarabeni domiciliati in Belarus, Federatia Rusa, Israel, Ucraina, Kazahstan, Letonia, Franta si alte tari. Potrivit organizatorilor, asemenea congrese vor fi organizate in viitor, o data in doi ani.

 
SUA vor superviza procesul electoral din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :374
Saturday, 09 October 2004

Presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Petru Railean, a avut, vineri, 8 octombrie, o intrevedere cu Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather M. Hogdges. Initiativa organizarii intalnirii i-a apartinut diplomatului american, care a acceptat prezenta presei la partea protocolara a evenimentului.

"Salut initiativa acestei intalniri, avand in vedere faptul ca, in cadrul procesului electoral, vom avea nevoie de observatori straini, ca o garantie pentru desfasurarea unor alegeri transparente", a declarat Railean. El a promis ca, in calitatea sa de presedinte a CEC, va fi "deschis pentru presa si pentru toti cei interesati de procesul electoral, dar va tine cont, in acest sens, si de doleantele celor cu care se va intalni".

Hodges a declarat ca Guvernul SUA colaboreaza cu alte guverne care au reprezentante in Republica Moldova, in vederea sustinerii si acordarii unor ajutoare pentru ca alegerile sa se desfasoare liber si corect. "Moldova are o istorie a alegerilor recunoscute drept libere si corecte. De aceea, o vom sprijini in vederea continuarii acestei istorii. Vom acorda asistenta pentru intregul proces, si nu unui anumit candidat. Vom colabora si cu organizatiile neguvernamentale din republica pentru a asigura corectitudinea alegerilor. De exemplu, colaboram strans cu Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte. Unor membri ai acestei coalitii le-am acordat cateva granturi in vederea sustinerii procesului electoral. De asemenea, am organizat o vizita de studiu in SUA pentru cativa membri ai CEC. Scopul acestei vizite a fost organizarea unor consultari cu oficialitatile SUA, responsabile de alegeri. Astazi, vreau sa incep dialogul cu noul presedinte al CEC. Vreau sa discut cu el in privinta planului sau de actiuni in vederea asigurarii unor alegeri libere si corecte in Moldova. Vreau sa il intreb cum intentioneaza sa asigure participarea egala a tuturor partidelor la procesul electoral", a precizat Hodges.

 
Asociatia culturala Aromanii din AlbaniaPDF Print E-mail
Tirana, Albania / Romanian Global News
Accesari :1260
Saturday, 09 October 2004

Deoarece zilele acestea se desfasoara in Romania doua lucrari importante ce analizeaza cultura si civilizatia aromana, Primul Congres al femeilor aromane, organizat de Uniunea Femeilor Aromane de pretutindeni si Congresul cu tema "Aromanii si vlahii in documentele turcesti, grecesti, bulgaresti, albaneze" in organizarea asociatiei ASTRA - filiala Timisoara, ne-am propus sa popularizam "chestiune aromana" prezentandu-va in acest material o asociatie aromaneasca din Balcani, mai bine spus din Albania de la Tirana. Comentariile si textul le apartin in exclusivitate.

"In conditiile noilor orientari ale politicii interne si externe albaneze, in anul 1991, un grup de initiativa din localitatea Selenita a hotarat crearea unei asociatii a aromanilor. In luna octombrie 1991, in baza declararii caracterului cultural al asociatiei, Ministerul Culturii din Albania a aprobat infiintarea Asociatiei culturale "Aromanii din Albania", statutul si programul acesteia. La prima adunare generala a Asociatiei, au fost prezenti reprezentanti ai aromanilor din Macedonia, Grecia, Franta, SUA, Germania. Din Romania au participat reprezentanti ai comunitatilor de aromani stabiliti in tara. In Programul Asociatiei culturale "Aromanii din Albania" se arata ca aceasta "are misiunea de a cultiva si dezvolta limba, traditiile, istoria, religia si intreaga cultura populara in general, individuala si colectiva, a populatiei care se declara de etnie aromana pe teritoriul Albaniei". Printre obiectivele inscrise in Program, Asociatia isi propune:
- sa predice si sa practice credinta sa religioasa, inclusiv asigurarea si folosirea materialelor de cult si sa desfasoare activitati religioase in limba romana; - sa raspandeasca, sa foloseasca si sa aiba schimb de informatii in limba romana. Intr-o scrisoare, adresata autoritatilor albaneze de catre Asociatie, se solicita, printre altele: - la scolile elementare de baza in limba albaneza, sa se desfasoare si 3-4 ore pe saptamana de limba romana, ca limba de cultura formata pe baza dialectelor, intre care si dialectul aroman; - guvernul democratic albanez sa permita colaborarea culturala, artistica, sportiva, religioasa, economica si de invatamant cu Romania si cu diaspora aromanilor din lume; - guvernul albanez sa recunoasca restabilirea in acte a nationalitatii aromane sau romane, asa cum a fost inainte de al doilea razboi mondial; - Biserica Ortodoxa Romana sa sprijine reconstruirea bisericilor aromanesti, precum si pregatirea cadrelor religioase. Asociatia s-a adresat si autoritatilor romane, solicitand sprijin concret in vederea realizarii obiectivelor pe care si le-a propus in scopul "intaririi legaturilor etnice intre aromanii din
Albania si fratii lor romani". In 1993, Ministerul Justitiei din Albania a aprobat infiintarea "Asociatiei Vlaho-ramenilor" (Aromanilor), conceputa de elementele filogrecesti ca o replica la crearea Asociatiei culturale "Aromanii din Albania". In ultimul timp, s-au intensificat actiunile cercurilor nationaliste grecesti, avand ca scop atragerea aromanilor de partea lor si implicit, desprinderea lor de Romania. Un exemplu in acest sens, il constituie manevrele curentului "filogrec" pentru dezorganizarea Asociatiei culturale "Aromanii din Albania".

Romanian Global News asteapta pe adresa de mail - redactia@rgnpress.ro si alte prezentari de asociatii aromanesti din Albania si din Balcani.

 
Biserica Sf. Nicolae din Canada organizeaza un Octoberfest localPDF Print E-mail
Vancouver, Canada / Romanian Global News
Accesari :387
Saturday, 09 October 2004
Biserica ortodoxa romana Sf. Nicolae din Vancouver organizeaza pe 9 octombrie Festivalul Roadelor Anului 2004. Cunoscut si ca Octoberfest, festivalul este la a patra editie si ofera celor care vor veni un program variat, artistic si gastronomic in aer liber, dar intr-un decor pitoresc si primitor, asa cum se arata pe site-ul bisericii, in curtea careia se va derula actiunea.

Formatii de dansatori si solisti din Finlanda, Serbia, Polonia si Mexic, aflati in premiera la Octoberfest, ansamblurile si interpretii de folclor Rapsodia, DAcasa, Miorita, Mini-Miorita, Aida Boiesan, Felicia Costea si formatia Primii Zori vor asigura latura artistica a evenimentului, in timp ce preparatele traditionale romanesti precum ciorba de burta, rata pe varza, pastrama cu mamaliguta sau mititeii vor acoperi latura gastronomica. Participarea se face pe baza unei donatii ce va fi folosita la construirea noului pridvor al bisericii.

 
Din ciclul "Romani celebrii si inventiile tehnice" - Traian VuiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :477
Saturday, 09 October 2004

Traian Vuia (1872-1950) este inventator al primelor aparate de zbor cu sisteme proprii de decolare, propulsie si tren de aterizare.

Urmeaza studiile superioare la Scoala Politehnica din Budapesta, unde obtine titlul de inginer si la Facultatea de Drept, primind si titlul de doctor in stiinte juridice cu tema Militarism si industrialism, regimul de Stat si de Contract". Dupa absolvire se intoarce la Lugoj, unde incepe cercetarile asupra zborului uman si schiteaza primul aparat de zbor pe care il numeste aeroplanul-automobil". Incearca sa si construiasca aceasta masina, dar lipsa sprijinului material il determina sa plece la Paris. Nici aici insa nimeni nu crede ca un obiect cu densitatea mai mare decat aerul poate zbura. In aceste conditii, Vuia se adreseaza profesorului Tatin care, in 1879, reusise sa construiasca un aero-model. Acesta s-a aratat insa retinut. Vuia continua sa-si sustina proiectul, in ciuda faptului ca Academia de Stiinte din Paris il considera o utopie, comentand ca problema zborului cu o masina cu masa mai mare decat aerul nu este decat un vis". La 17 august 1903, Vuia obtine brevetul de inventie francez pentru aeroplanul-automobil, iar pe 18 martie 1906 efectueaza zborul cu avionul Vuia I", pe terenul de la Montesson. In 1906, construieste aeroplanul Vuia I bis" cu care face o serie de experiente si apoi, in 1907, realizeaza aparatul Vuia II". Intre anii 1918 si 1921 realizeaza doua elicoptere experimentale, pe aerodromul de la Juvissy si la Issy-les-Moulineaux. De asemenea, o alta inventie importanta a sa, care se aplica astazi in toate centralele termice, este generatorul de abur cu combustie interna si ardere catalitica.

 
Romanii din Noua Zeelanda pentru prima data la Festivalul European localPDF Print E-mail
St. Albert, Noua Zeelanda / Romanian Global News
Accesari :518
Saturday, 09 October 2004
South Island Romanian Association Incorporated anunta participarea in aceste zile la Festivalul European ce se desfasora la Art Center.

. Romania este invitata sa participe la acest festival prin prisma asociatiilor romanesti existente iar SIRA este unul din participanti. Alaturi de tara noastra vor expune Elvetia, Germania, Austria, Spania si Ungaria. Pentru Romania este prima participare si de aceea membrii SIRA au facut un apel la toti cei care vor sa se implice in organizare, pentru a dona obiecte de artizanat si de arta, icoane, tablouri, fotografii din tara. De asemenea, tot voluntar s-au facut afise si pliante despre Romania la care si-au dat concursul pentru realizare membrii ai comunitatii.  Standul Romaniei la Festivalul Europena neozelandez va oferi posibilitatea vizitatorilor sa se familiarizeze cu arta si cultura romaneasca iar artistii plastici romani, cei care doresc, sunt invitati sa-si expuna lucrarile ce se vor constitui si intr-un stand cu vanzare. Manifestarea este sponsorizata si oferita de autoritatiile neozelandeze iar intrarea si participarea la aceste manifestari este gratuita. Steagurile fiecarei tari participante sunt oferite de asemenea de organizatori.

 
Salonul asociatiilor de la Strasbourg gazduieste si o asociatie romaneascaPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta / Romanian Global News
Accesari :376
Saturday, 09 October 2004

Asociatia pentru cultura si prietenie romano-franceza ACAR cu sediul la Strasbourg va participa in aceste zile la "Salonul asociatiilor" organizat de primaria orasului Strasbourg in Parcul Expozitional Wacken la hala 20.

Casa asociatiilor din Strasbourg, ca organizator principal al manifestarilor, este la a sasea organizare a unui salon multienic in care asociatiile isi prezinta atat activitatile, cum va fi cazul ACAR-ului dar si programe artistice si demonstratii. Deschis intre orele 10h si 19h salonul asociatiilor este menit sa incurajeze initiativele asociative ale cetatenilor, cu scopul de a aduna cat mai multi voluntari care sa participe in cadrul acestora. Manifestarile vor cuprinde expozitii, reprezentatii artistice pe scena improvizata, defilari de costume populare etc.

 
La Londra continua Festivalul de Film RomanescPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :578
Saturday, 09 October 2004

Retrospectiva Pintilie ce are loc la The Other Cinema din Londra, in organizarea Centrului Cultural Roman din Londra continua sambata, 9 octombrie, cu prezentarea a inca doua filme semnate de marele regizor roman.

. Duminica la ora sase (1965) este povestea unui tanar cuplu intrepretat de Razvan Vasilescu si Cecilia Barbora care lupta impotriva regimului fascist din anul 1940, iar Prea tarziu (1996) trateaza conditia umana in apropierea unei catastrofe. Filmul, care a fost ales in selectia oficiala la Cannes, va fi precedat de lansarea cartii Bricabrac de Lucian Pintilie, tiparita la Editura Humanitas in 2003.

 
Inotatoarea franceza Roxana Maracineanu se retrage din sportPDF Print E-mail
Paris, Franta / RomanianGlobal News
Accesari :482
Saturday, 09 October 2004
Devenita prima campioana franceza la natatie, la perth, in 1998, Roxana Maracineanu a decis sa se retraga din lumea sportiva, la varsta de 29 de ani.

Medaliata cu aur in cursa de 200 de metri spate de la Perth, din Australia, in urma cu sase ani, inotatoarea de origine romana a cucerit si un argint olimpic la Sidney in 2000, pe aceeasi distanta. Maracineanu a fost desemnata campioana europeana in cursa de 200 de metri spate la Istambul in 1999. Sunt fericita ca asta a permis multor oameni sa descopere natatia, vorbeste ea despre titlul sau mondial. Ultima sa cursa internationala a ramas finala de 200 de metri spate de la Campionatele Europene de la Madrid din primavara trecuta, unde s-a clasat pe locul al patrulea. Vestea retragerii Roxanei Maracineanu a fost facuta publica in cursul acestei saptamani pentru cotidianul LEquipe. Am incetat sa mai privesc, sa merg mai departe si sa ma mai gandesc  la natatie in momentul in care Laure Manaudou a devenit campioana olimpica, a declarat inotatoarea originara din Romania, referindu-se la compatrioata sa, care a obtinut titlul olimpic la 400 de metri liber, argintul la 800 de metri liber si bronzul in cursa de 100 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Atena, in 2004. Noua bomba a natatiei franceze, cum o numeste presa franceza spune ca a fost inspirata in cariera sa de Roxana Maracineanu. Familia acesteia a fugit din Romania in anul 1984 de regimul Ceausescu pentru a se stabili in Mulhouse.

 
Romania a dat verde construirii unei inchisori in Romania de catre AustriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :453
Saturday, 09 October 2004
Constructia va fi realizata, in parte, cu sprijin din partea Vienei. Cladirea inchisorii va fi destinata delincventilor romani arestati in Austria.

Autoritatile acestei tari vor sa imparta acest centru de detentie  cu Elvetia. Guvernul de la Bucuresti a hotarat ca inchisoarea sa fie ridicata in apropiere de Caracal, pe un teren de 22,7 hectare si sa aiba o capacitate de 500 de paturi. Constructia acestei cladiri va conduce la crearea de locuri de munca pentru locuitorii Caracalului a aratat Guvernul Romaniei. Propunerea de construire a acestei inchisori pentru cetatenii romani care comit infractiuni pe teritoriul Austriei a venit din partea acestei tari inca de anul trecut, cu scopul de a mai elibera inchisorile proprii si de a micsora costurile de detentie. Dupa datele avansate de autoritatile de la Viena, un detinut costa o suta de euro pe zi in Austria, in timp ce in Romania ar costa de zece ori mai putin. Cu toate acestea construirea acestui penitenciar in Romania ar costa de zece ori mai scump decat in Austria, intre 3 si 5 milioane de euro.

 
Inca un week-end de scoala romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :313
Saturday, 09 October 2004
Scoala romanesca de sambata din capitala britanica a ajuns la acest sfarsit de saptamana la o noua editie.

. Gazduita de Biserica Ortodoxa Romana, din Strada Fleet, nr. 186, scoala de sambata este realizata cu sprijinul Centrului Cultural Roman de la Londra. Mai multe detalii despre programul evenimentului pot fi furnizate de catre Adina Evans, administrator al Scolii Romanesti de Sambata.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions