Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Raportul de tara al Bruxelles-ului: una calda, una recePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Tuesday, 05 October 2004
Romania va fi declarata, in sfarsit, economie  de piata functionala si va putea adera la Uniunea Europeana impreuna cu Bulgaria in anul 2007, asa cum era programat.

Acestea sunt doua dintre concluziile pe care le contine raportul de tara al Comisiei Europene. Desi raportul CE privind progresele tarii noastre in procesul de aderare la UE nu va fi dat publicitatii decat miercuri, 6 octombrie, la Bruxelles, aceste date au fost facute publice de corespondentul BBC la Bruxelles. Expertii CE au tinut sa mentioneze, in raport, ca acesta este cel de-al cincilea an de crestere economica pentru Romania, respectand acel track-record impus de Europa, acesta fiind motivul pentru care tara nostra a reusit anul acesta sa obtina statutul de economie de piata functionala. Raportul Comisiei apreciaza si imbunatatirile aduse legislatiei in materie de protectia copilului, despre care spune ca pare sa corespunda cererilor ONU si practicilor europene in domeniu. In egala masura Raportul de tara al Comisiei Europene aduce si critici Romaniei, printre care cele mai importnate sunt cele referitoare la incalcarea libertatii presei, la coruptia la nivel inalt. Raportul incrimineaza si intarzierile din procesul de reforma a administratiei, dar si disfunctiile din cadrul sistemului legal. In ceea ce priveste coruptia, o nota prosta si un avertisemnt din partea CE primeste Parchetul National Anticoruptie, care ar trebui, in opinia Comisiei, sa nu se mai concentreze atat de intens pe cazuri marunte. raportul Comisiei mai noteaza si ca, in ultimul an, in Romania a crescut numarul de agresiuni indreptate impotriva jurnalistilor, mai ales a celor de investigatie. Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii raportul oficial miercuri, 6 octombrie, urmand ca tot atunci sa fie redactat si documentul de strategie, care va prevede data recomandata pentru incheierea negicierilor. Daca evolutia Romaniei va fi apreciata pozitiv, negocierile s-ar putea incheia in 2004, iar cel mai tarziu in 2005, pentru ca tara nostra sa poata semna tratatul de aderare, care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007. Raportul de tara va intra in dezbaterea Uniunii Europene, care urmeaza sa dea verdictul in aceasta problema in luna decembrie, la reuniunea Consiliului European.

 
Recensamant in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :565
Tuesday, 05 October 2004
Marti, cinci octombrie, va incepe primul recensamantul in Basarabia dupa declararea independentei.

El se va desfasura doar pe malul drept al Nistrului in perioada 5-12 octombrie, transmite corespondentul Romanian Global News. Chiar daca 17 % din populatia tarii la recensamantul precedent, desfasurat in 1989, locuia in stanga Nistrului, cei de la Tiraspol au refuzat un recensamant unitar. Regimul de la Tiraspol a hotarat sa colecteze datele, bazandu-se pe formularele elaborate de Departamentul Statistica si Sociologie din Chisinau (DSS). Sociologii de la Chisinau sunt ingrijorati de rezultate, daca ele vor fi centralizate la DSS. Directorul general al DSS, Vitalie Valcov, sustine "chestionarul a fost elaborat in baza recomandarilor ONU, tinandu-se cont de experienta altor tari, dar adaptate la specificul Republicii Moldova". Populatia va trebui sa raspunda la trei formulare - "Foaie de recensamant pentru gospodarie", "Chestionar" si "Chestionarul pentru persoana temporar prezenta pe teritoriul Republicii Moldova si cu domiciliul stabil in alta tara". "In capitolul 1 al "Foii de recensamant pentru gospodarie" se va indeplini lista membrilor gospodariei cu domiciliul stabil in locuinta data. Persoanelor temporar absente la momentul de referinta al recensamantului li se noteaza motivul si durata absentei. In capitol 2 al acestui formular urmeaza sa fie inregistrata caracteristica conditiilor de trai ale populatiei. Spre deosebire de recensamantul anterior, anul acesta populatia va fi recenzata numai la domiciliul stabil. Persoanele cu domiciliul temporar nu vor fi inregistrate, cu exceptia cetatenilor straini cu domiciliul temporar in Republica Moldova. Recensamantul din Basarabia are loc anul acesta mai mult la insistenta structurilor internationale decat din initiativa si dorinta autoritatilor de la Chisinau. Ultimul recensamant al populatiei a avut loc in urma cu 15 ani iar cel de anul acesta, fiind organizat in pripa, dupa parerea unor analisti politici va ridica multe semne de intrebare. Recensamantul va fi monitorizat insa de un grup international din sase experti din Canada, Belgia, Israel, Estonia, Suedia si Elvetia, care, la randul lor, vor fi asistati de 30 de observatori straini. Amintim ca desfasurarea lui a fost amanata de doua ori din lipsa de bani iar din costul total de 27 mln. lei, jumatate din cheltuieli vor fi acoperite din finantari straine.

 
Targul Internatioanal Bucuresti isi deschide astazi portilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/RomanianGlobal News
Accesari :494
Tuesday, 05 October 2004
{mosimage}Cea de-a 30-a editie a a Targului International Bucuresti isi va deschide portile marti, 5 octombrie, la complexul expozitional Romexpo din capitala.

{mosimage}Cu peste 1000 de firme participante din 25 de tari, targul va fi impartit in 11 saloane industriale, printre care metalurgia, prelucrarea metalelor, armaturi, sudura, transporturi. Targul va fi deschis pana duminica, 10 octombrie. TIB se bucura de peste 30 de ani de traditie si este recunoscut in cercurile de afaceri internationale. ragul care se desfasoara in fiecare an in Romania la Romexpo este atestat UFI (Asociatia Globala pentru Industria Expozitiilor), fiind inclus in randul celor mai importante targuri tehnice ale lumii. Actuala editie a Targului International Tehnic Bucuresti isi propune sa aduca in atentie noutatile tehnologice de ultima ora, sa prezinte corect si concret realizarile economiei romanesti si, nu in ultimul rand, sa contribuie la amplificarea dialogului comercial, informeaza organizatorii expozitiei. Programul de vizitare pe toata perioada targului va fi intre orele 10.00 si 18.00, iar dumnica, in ultima zi de targ, pana la orele 16.00, iar accesul este permis pe baza de invitatie de specialist sau bilet de intrare.

 
O noua stagiune camerala pentru Filarmonica Oltenia din CraiovaPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Tuesday, 05 October 2004
Filarmonica Oltenia din Craiova isi deschide marti, 5 octombrie, stagiunea camerala 2004-2005. Concertul inaugural va fi sustinut de Csiky Boldiszar si, asa cum ne informeaza postul de radio Romania Actualitati, va contine lucrari pentru pian ale unor compozitori  celebri, precum Franz Liszt, Frederick Chopin sau George Gershwin.Filarmonica Oltenia din Craiova, institutie de prestigiu in peisajul muzical romanesc a fost fondata in 1904 si reorganizata prin decret regal in 1947. Activitatea artistica a Filarmonicii are in vedere manifestarile culturale organizate de Orchestra simfonica, dar si Orchestra de camera, Corul mixt si mai multe grupuri camerale. Orchestra simfonica a Filarmonicii Oltenia a sustinut numeroase concerte nu numai in Romania, ci si in Franta, Italia, Italia, Germania Elvetia, Gibraltar, Iugoslavia, Bulgaria, Olanda si Spania.
 
Desi cu Chivu absent, Romania este favorita in meciul cu CehiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :533
Tuesday, 05 October 2004
Meciul de sambata, 9 octombrie, din preliminariile campionatului Mondial de Fotbal din 2006, ar putea fi castigat de Echipa Romaniei, dupa cum declara capitanul tricolorilor, Adrian Mutu.

Cehia nu mai e ce a fost a declarat optimist atacantul lui Chelsea, acesta fiind convins ca nationala de fotbal a Romaniei se poate intoarce de la Praga cu trei puncte extrem de valoroase, mai ales in conditiile in care tricolorii, dupa cum spune Mutu, au un moral foarte bun dupa cele trei victorii. Aflat acum la Saftica pentru antrenamente, Briliantul va putea evolua in meciul de la acest sfarsit de saptamana, chiar daca inceputul de sezon pentru Mutu la echipa sa de club, Chelsea Londra, nu a fost dintre cele mai stralucite. Mutu mai crede ca problema in acest meci nu vor fi fotbalistii cehi, ci...ghinionul Romaniei, acesta aducand inca dinaintea meciului in prim plan celebra problema a zilei negre pentru fotbalistii nostri. Mergem acolo sa castigam, a subliniat totusi Mutu pentru presa. Marea absenta din lotul pe care selectionerul Anghel Iordanescu il va deplasa la Praga va fi fundasul Cristian Chivu, care nu a putut fi recuperat pentru aceasta partida. Iordanescu a mai convocat la lot 12 stranieri si 10 jucatori din campionatul intern. dintre care 4 de la Steaua, 2 de la Dinamo, unul singur de la Rapid si 3 de la FC National, lidera actuala a campionatului intern.

 
Nume romanesti pe marile scene ale lumiiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :404
Tuesday, 05 October 2004
Sala Gaveau din Paris va fi in aceasta seara gazda unui concert al Orchestrei Lamoureux ce o va avea ca solista pe pianista romana Dana Ciocarlie.

Impreuna cu violoncelistul Sebastien van Kuijk ea va interpreta Piesa fantezie pentru violoncel si pian de Robert Schumann si Concertul in la minor pentru pian si orchestra de acelasi compozitor. Societatea Romana de Radiodifuziune ne-a mai informat si despre participarea mezzosopranei Ruxandra Donose in opera Werther de Jules Massenet. In spectacolul de la Opera Regala Covent Garden din Londra, in care personajul Charlotte este interpretat de Donose, mai canta baritonul Ludovic Tezier, tenorul Marcelo Alvarez, soprana Sally Matthews si bas-baritonul Jonathan Veira.

 
Picatura Petre TuteaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Tuesday, 05 October 2004
La cererea unui cititor al Romanian Global News de a publica si populariza din operele marilor scriitori si filosofi romani si pentru ca domnia sa ne-a si trimis un material ce contine cugetari ale lui Petre Tutea, incepand de astazi vom inaugura o mica rubrica intitulata "Picatura Petre Tutea", ce va contine scurte panseuri filosofice ale acestui scriitor roman de exceptie.

Asteptam si alte materiale de la cititorii Romanian Global News, cu precizarea ca vom face totusi o selectie a acestora in functie, in primul rand, de profilul agentiei noastre. "Eu, cultural, sunt un european, dar fundamentul spiritual e de taran din Muscel. La inchisoare, grija mea a fost sa nu fac neamul romanesc de ras. Si toti din generatia mea au simtit aceasta grija. Daca ma schingiuiau ca sa marturisesc ca sunt tampit, nu ma interesa, dar daca era ca sa nu mai fac pe romanul, ma lasam schingiuit pana la moarte. Eu nu stiu daca vom fi apreciati pentru ceea ce am facut; important e ca n-am facut-o niciodata doar declarativ, ci ca am suferit pentru un ideal. E o monstruozitate sa ajungi sa suferi pentru un ideal in mod fizic."

 
Arta populara maramureseana pentru strainiPDF Print E-mail
Maramures, Romania/Romanian Global News
Accesari :448
Tuesday, 05 October 2004
Mos Pupaza executa in lemn, cu dalta si ciocanul, obiecte ce cuprind traditiile seculare ale maramuresenilor, produsele sale fiind exportate in toate colturile lumii, se arata intr-un articol din cotidianul Glasul Maramuresului.

Mesterul popular Petru Godja lucreaza la o poarta maramureseana pentru o persoana din Judetul Cluj pe care o va vinde la pretul de 3.000 de euro. O alta poarta va fi executata, pe care batranul isi va ciopli autoportretul si va inscriptiona mesajul  Dragi copii si voi nepoti/ V-am lasat in scris la toti/ Cind plecati in zori la munca/ Nu uitati de Doamne Ajuta!. In ucenicia mesterului se afla Iosif, un baietandru din Sighetu Marmatiei, care face un cal de lemn(frasin, incleiat din bucati, plin pe dinauntru), sortit sa ajunga in gradina unui american. Mos Pupaza a primit comanda pentru inca o poarta de la Fernando, pe care acesta din urma intentioneaza sa o monteze la intrarea unui restaurant cu specific romanesc din Spania. Dupa spusele localnicilor, spaniolul indragostit de frumusetea arhaica a judetului maramuresean  a fost de mai multe ori in zona, a achizitionat mai multe case vechi si intentioneaza sa amenajeze un muzeu in aer liber.

 

 
Elevii romani din Rabnita merg de azi la scoalaPDF Print E-mail
Rabnita, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 05 October 2004
Elevii Liceului "Evrica" din Rabnita vor merge marti, 5 octombrie, la ore, urmand a fi astfel reluat procesul normal de invatamant, a declarat luni pentru AP FLUX directorul liceului, Eugenia Halus.

Halus a precizat ca luni a fost "o zi de pregatire, au fost impartite manuale, a fost alcatuit orarul, a fost facuta ordine in salile de clasa etc". "Deocamdata, vom studia in cladirea gradinitei care apartine Uzinei metalurgice, pana cand nu vor fi finisate lucrarile de reparatie a sediului scolii noastre", a spus Eugenia Halus. La randul sau, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a declarat ca a avut in dimineata zilei de luni o intrevedere cu reprezentantii pretinsului minister al educatiei din Transnistria pentru a solutiona problema scolii. "Am depus o cerere in baza careia administratia transnistreana ne-a intors sediul scolii din strada Odesa, 75, cu o conditie - sa facem reparatie capitala. Pana vor fi finisate lucrarile de reparatie ne vom afla in scoala rusa nr.4, din vecinatate, si vom invata in schimbul doi", a spus Iovcev. "Lectiile vor incepe sau la sfarsitul saptamanii curente sau la inceputul saptamanii viitoare. Voi merge marti la Chisinau pentru a vedea cum poate fi rezolvata problema cu reparatia sediului. Chisinaul trebuie sa gaseasca in regim de urgenta bani pentru reparatie. Chiar daca nu ne convine inregistrarea si multe alte lucruri, este imbucurator faptul ca am obtinut localul scolii, pe care il cunosc nu numai copii, dar si toata lumea. Faptul ca vom invata iarasi acolo este pentru noi o biruinta foarte mare", a conchis Ion Iovcev.

 
Ambasadorul SUA condamna regimul criminal de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :370
Tuesday, 05 October 2004
"Ilegalitatea si instabilitatea din Transnistria contribuie la dezvoltarea unei activitati criminale. Conflictul transnistrean este mai mult decat o chestiune politica, - acesta afecteaza direct dezvoltarea economica a Republicii Moldova.

Numai cand legislatia Moldovei va putea fi aplicata pe intreg teritoriul tarii, situatia va incepe sa se schimbe in bine", a declarat luni, in cadrul unei intalniri cu studentii Academiei de Studii Economice din Moldova, ambasadorul SUA  la Chisinau, Heather Hodges. Potrivit ambasadorului, Guvernul SUA considera ca solutionarea conflictului transnistrean este important pentru viitorul cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, iar "ambasada sustine eforturile Misiunii OSCE si ale altor mediatori de identificare a unei solutii".

 

 
Romanii din Paris doresc scoala in limba romanaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :615
Tuesday, 05 October 2004
Demersuri pentru infiintarea unei scoli romanesti la Paris, se fac inca din 30 septembrie 2003.

In Paris exista scoli de miercuri sau de duminica in cadrul comunitatilor de emigranti rusi, polonezi sau cehi insa nu exista nici o scoala cu predare in limba romana. Pana la acea perioada s-au depus eforturi de a sesiza atat Centrul Cultural Roman din Paris, cat si autoritati de la Bucuresti, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Din pacate pe nici una dintre aceste cai nu a venit nici un raspuns pentru romanii din Franta, desi este deja cunoscut faptul ca la momentul actual Guvernul Romaniei are in derulare un proiect ce are ca obiectiv infiintarea scolilor de duminica in comunitatile romanesti din diaspora. Romanii din Paris care sustin si isi doresc infiintarea acestor scoli au credinta ca DRP ar putea face in asa fel incat in capitala franceza sa ajunga manuale scolare de romana, istorie, sau de alte materii, folositoare copiilor romani. Ambasada Romaniei la Paris si Institutul Cultural Roman au receptat cu interes semnalele venite din partea romanilor aflati in Franta publicand pe sit-ul www.amb-roumanie.fr/arhiva/chestionar.html un chestionar la care sunt invitati sa completeze rubricile de sondaj toti romanii interesati de acest subiect, traitori in Franta. Pentru punerea in practica a unui astfel de proiect, pe care Ambasada Romaniei si Institutul Cultural Roman il considera necesar si binevenit, dorim sa evaluam modalitatile prin care scoala romanesca de la Paris poate deveni realitate, posibilitatile romanilor aflati in Franta de a se implica in sustinerea proiectului, gasirea unor eventuali profesori benevoli sau a unor sponsori.  In opinia noastra, scoala romanesca ar putea sa se desfasoare in cadrul Institutului Cultural Roman, in cursul zilelor de miercuri. Pentru inceput, scoala ar putea cuprinde copiii din clasele primare (acoperind programa claselor I-IV pentru limba si literatura romana). Ulterior, programa va putea fi extinsa astfel incat sa raspunda cat mai bine cerintelor romanilor din Franta, incluzand, spre exemplu, discipline precum geografia si istoria romanilor. Pentru a ne ajuta in evaluarea proiectul propus, va rugam sa acordati cateva minute pentru a raspunde unui scurt  chestionar, se spune in scrisoarea deschisa adresata romanilor care au initiat acest demers. Este stiut de asemenea faptul ca statul roman nu poate incuraja asemenea proiecte in proportie de 100%, in comunitatile din occident mai ales, pentru ca ar contraveni cu politica oficiala de impiedicare a emigratiei dar in masura in care comunitatea contribuie cu cel putin 50% din valoarea proiectului si asociatiile care solicita astfel de finantari sunt reprezentative si indeplinesc conditiile impuse, DRP-ul nu ar trebui sa intarzie raspunsul la astfel de proiect. Un raspuns mai clar a fost primit doar din partea Ambasadorul Romaniei in Franta, Sabin Pop si a Directorului Institutului Cultural Roman, Virgil Tanase la finele lunii august prin postarea chestionarului amintit mai sus.

 
Lorenz Nasturica spera la o stagiune de succes in SpaniaPDF Print E-mail
San Sebastian, Spania/Romanian Global News
Accesari :540
Tuesday, 05 October 2004
{mosimage}Violonistul roman Lorenz Nasturica este deja o figura cunoscuta in cadrul concertelor Orchestrei Euskadi, care si-a deschis zilele acestea stagiunea de spectacole in Bilbao si San Sebastian.

{mosimage}Alaturi de Nasturica, devenit la aceasta stagiune concert maestru, vedete ale stagiunii Orchestrei Simfonice Euskadi vor fi surorile Labeque, in calitate de soliste. Romanul colaboreaza de doi ani cu Orchestra, timp in care, dupa cum declara intr-un interviu pentru publicatia spaniola Diario Vasco,  a fost atent la felul in care se intelege cu colegii sai din orchestra si a decis daca este sau nu cazul sa ramana. Incepand cu acesta stagiune Nasturica este angajat permanent al Orchestrei Simfonice. In urma cu doi ani oferta de a veni la Euskadi a venit de la German Ormazabal, in timp ce canta cu o orchestra germana. Pentru ca mi se intampla de multe ori sa vina sa imi vorbeasca dirijori de orchestra din intreaga lume, nu le-am dat o prea mare importanta, iar lucrurile au ramas asa. Mai tarziu cand am cantat cu Orchestra din Hamburg la Bilbao, German Ormazabal a venit sa vorbeasca din nou cu mine. Atunci m-a convins, a declarat Nasturica pentru presa spaniola. Lorenz Nasturica este in acelasi timp si concert maestru al Orchestrei Filarmonice de la Munchen. El crede ca numai a fi un bun violonist nu este suficient pentru a fi un bun concert maestru. Sunt trei aspecte fundamentale pentru asta: sa canti bine la vioara, sa fii un bun coleg si sa ai multa personalitate. Un bun concert maestru trebuie sa stie ce se intampla ce se intampla cu cele 100 de instrumente din orchestra si sa fie un bun profesor. Romanul crede ca alaturi de Orchestra Simfonica Euskadia se pot face mult mai multe lucruri decat se crede si chiar a dat asigurari criticilor de muzica de la Madrid ca in cinci ani va fi cea mai mare orchestra spaniola. Tot la Orchestra Euskadia mai exista si un alt roman, este vorba despre unul dintre dirijori, Cristian Mandeal, cu care Nasturica spune ca are o relatie foarte buna. Nasturica subliniaza, de altfel, ca relatia sa in calitate de concert maestru cu dirijorul trebuie sa fie foarte buna si chiar daca de obicei sta la o jumatate de metru de acesta, in realitate trebuie sa fie la o jumatate de centimetru pentru a putea simti si a transmite cat mai bine orchestrei ceea ce vrea acesta. Mentorul lui Nasturica, dupa cum el singur povesteste a fost Sergiu Celibidache, pe care il numeste un geniu. Toti traim pe Pamant, dar pentru mine Celibidache era de pe alta planeta. Lucrul alaturi de el a insemnat pentru mine ocazia de a atinge ceva de pe aceasta alta planeta, pentru ca iti arata o forma de intelegere a muzicii pe care nu a dovedit-o nici un alt dirijor. In paralel cu munca sa pentru Orchestra Simfonica Euskadi, Lorenz Nasturica va fi profesor in cadrul Centrului Superior de Muzica din Pais Vasco, Musikene. El spera ca din mana sa vor iesi adevarati profesionisti, pentru ca in Pais Vasco exista cu adevarat talent.

 
Jocuri obscure ale cercurilor pro-moscovite din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :483
Tuesday, 05 October 2004
Imediat dupa revenirea de la Moscova, primarul de Chisinau Serafim Urechean, liderul Blocului "Moldova Democrata", a avut la Hotelul "Jolly Alon" o intrevedere cu vicepresedintele Parlamentului Vadim Misin, unul dintre liderii Partidului Comunistilor, la intalnire fiind prezent si directorul hotelului Vladimir Kolesnicenko, reprezentantul magnatului Boris Birstein in Republica Moldova.

Potrivit surselor confidentiale, Urechean le-a comunicat celor doi despre intrevederile lui cu Vladimir Putin si Iurii Lujkov, cu care s-a intalnit la Moscova in zilele de 16 si 17 septembrie. El a confirmat faptul ca "are deplinul sprijin pe care il acorda Kremlinul pentru BMD si lui personal". La randul sau, Misin s-a referit la o eventuala colaborare intre BMD si Partidul Comunistilor, manifestata prin "revenirea la normal a relatiilor cu Rusia" si "alegerea lui Urechean in calitate de presedinte al Republicii Moldova". Misin a supus criticii ultimele luari de atitudine ale lui Voronin, afirmand ca "majoritatea fractiunii parlamentare a PCRM are mari rezerve fata de aceste atitudini", accentuand insa ca in perspectiva viitoarei campanii electorale, "Pentru alegatori Voronin reprezinta partidul" si "fara Voronin comunistii sunt sortiti esecului". Atat Misin, cat si Kolesnicenko l-au asigurat pe Urechean de "sprijinul lui Birstein", subliniind ca "Birstein nu mai este satisfacut de prestatiile lui Voronin". Este cunoscut faptul ca ulterior, Urechean a solicitat, prin intermediul lui Kolesnicenko, interventia lui Boris Birstein in aplanarea conflictului legat de repartizarea ilicita a loturilor de pamant de catre Primaria Chisinau, Birstein urmand sa-i faca lui Urechean, gratis, protectie in fata lui Voronin.

 
Expozitie Stefan cel Mare la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :362
Tuesday, 05 October 2004
Asociatia Romanilor din Italia va organiza in cursul lunii octombrie la Milano o expozitie cu tema 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare.

Expozitia face parte din seria de evenimente organizate anul acesta in memoria marelui domnitor roman, in cadrul anului Stefan cel Mare.  500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare domnitor cu vocatie europeana este o expozitie ce va cuprinde documente de epoca, reprezentand acte de cancelarie domneasca, danii, precum si scrisori emise de cancelaria Moldovei, informeaza ARI.

 
Prezente romanesti pe canalul TV ArtePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :559
Tuesday, 05 October 2004
Canalul francez de televiziune Arte a difuzat saptamana trecuta doua materiale in care s-a putut auzi din nou pe celebrul post cultural numele tarii noastre.

Cineasta de origine romana Irene Lusztig a realizat in Romania un documentar despre povestea reala a bunicii ei, Monica Sevianu, membra a bandei de spargatori Ioanid, vestita in anii 60. Plecand de la furtul sumei de un milion de lei si de la reconstituirea macabra a actiunii de catre guvernul comunist de atunci, nepoata faptasei a venit in Romania pentru realizarea unui documentar care, sub titlul Reconstruction, a reusit sa castige numeroase prermii si aprecieri la festivalurile de specialitate din intreaga lume. A doua poveste prezentata este cea a lui Bernard Pivot, cunoscut om de televiziune francez, care a intrevievat la Iasi cateva personalitati culturale romane pentru emisiunea sa prezentata pe TV5, Double Je Speciale Roumaine. Printre acestea s-au numarat Alexandru Calinescu, profesor de literatura franceza la Universitatea din Iasi, Lidia Ciocoiu, director editorial la Polirom, Alex Leo Serban, critic de film si Maria Luiza Zan, mezzo soprana si cantareata de jazz.

 
Interpelare a lui Vlad Cubreacov adresata Secretarului general al CEPDF Print E-mail
Strassbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :381
Tuesday, 05 October 2004
Deputatul PPCD, membru al delegatiei moldovene la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei Vlad Cubreacov a depus luni o interpelare adresata Secretarului General al Consiliului Europei Terry Devis, acesta urmand tot luni sa dea un raspuns.

In interpelarea sa, deputatul crestin-democrat reaminteste ca Republica Moldova, singura tara membra a CE guvernata de un partid comunist, s-a angajat in 2002 sa transforme Compania de stat "Teleradio-Moldova" intr-o companie publica in afara oricarui control politic". "Chiar daca o noua lege cu privire la Compania publica "Teleradio-Moldova" a fost adoptata de Parlamentul de la Chisinau, controlul politic, cenzura, lipsa de transparenta si a unor dezbateri publice, atacurile contra opozitiei caracterizeaza actuala stare de lucruri din interiorul acestei companii. Situatia este cu atat mai grava din perspectiva urmatoarelor alegeri parlamentare prevazute pentru primavara anului 2005. Aceasta a provocat proteste ale teleradiojurnalistilor moldoveni pe parcursul ultimelor doua luni, precum si o luare de atitudine foarte critica din partea organizatiilor "Reporterii fara frontiere", "Articolul 19" si a ambasadelor Frantei, Germaniei, Ungariei, Poloniei, Regatului Unit si a SUA in Republica Moldova". In acest context, Vlad Cubreacov ii cere lui Terry Devis sa comunice ce masuri practice prevede Secretarul General, tinand cont de competentele sale, pentru a determina autoritatile comuniste ale Republicii Moldova sa se conformeze standardelor Consiliului Europei in materie de audiovizual.

 
Misiunea Sociala Diaconia de la Chisinau are de curand pagina de webPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :894
Tuesday, 05 October 2004
Primim la redactie un comunicat din partea Misiunii Sociale Diaconia care ii informeaza pe cei interesati de activitatile desfasurate sau cei care doresc sa ajute in vreun fel aceasta organizatie umanitara, ca din data de 15 septembrie se poate accesa noul site la urmatoarea adresa: www.diaconia-md.org.

Misiunea Sociala Diaconia activeaza in cadrul Mitropoliei Basarabiei din Republica Moldova, care face parte din Biserica Ortodoxa Romana. Diaconia urmareste dezvoltarea ajutorului crestin-ortodox in mediile in care conditiile de viata sunt precare si veniturile oamenilor sunt cu mult sub limita minimului de existenta. Misiunea Diaconia incearca sa usureze, in masura posibilitatilor, suferintele saracilor, a familiilor numeroase, orfanilor, bolnavilor, batranilor, somerilor, persoanelor cu nevoi speciale, fara a tine cont de etnie, religie, varsta sau sex. Misiunea isi propune sa reia si sa promoveze in societate conceptul de caritate crestina, sensibilizand opinia publica fata de problemele tuturor celor nevoiasi si sarmani. Desi a depus la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din Romania, sub numarul de inregistrare 1174/25 mai 2004, un proiect extrem de important pentru dezvoltarea infrastructurii Misiunii in vederea pastrarii identitatii etnicilor romani care apeleaza la serviciile sale, pana in prezent Misiunea nu a primit nici un raspuns oficial de la institutia mai sus mentionata. Raman insa donatorii straini care au inteles importanta acestei organizatii romanesti si care au investit deja sume importante in proiectele pe care aceasta le-a desfasurat pana in prezent.

 
Film Romanesc la Centrul Cultural Roman din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :378
Tuesday, 05 October 2004
Centrul Cultural Roman din New York gazduieste, in cadrul serii de film romanesc, vizionarea filmului clasic Cuibul de viespi,  pe 6 octombrie, anunta pagina consulatului roman din New England.

Regizorul de teatru si film Horea Popescu a facut adaptarea pentru film dupa piesa clasica Povestiri, a lui Al. Kiritescu, in 1986. Aceasta comedie este cea mai buna dintr-o serie de 5 filme realizate de el intre spectacolele de teatru, dupa absolvirea Universitatii de Teatru si Film Bucuresti, in 1953. Ca director artistic la Teatrul National din Bucuresti, timp de 20 de ani, Horea Popescu a reusit sa lucreze cu unii dintre cei mai buni actori ai comediei romanesti, care apar, deasemenea, si in aceasta comedie neagra: Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu si Tora Vasilescu.

 
Tezaurul de arta romaneasca la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :409
Tuesday, 05 October 2004
In perioada 1 octombrie 2004 27 februarie 2005, la Stockholm, va avea loc un nou program cultural romanesc, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Istorie din Bucuresti, Ambasada Romaniei in Suedia si Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm.

Acest program continua, pe de o parte, prezentarea Romaniei in Suedia si dezvoltarea relatiilor culturale bilaterale, incepute cu Anul cultural romanesc 2002, si se doreste sa fie, pe de alta parte, o replica la programul suedez intitulat Zvon de Suedia, care va avea loc la Bucuresti in perioada 1 15 octombrie 2004, informeaza Ambasada Romaniei in Suedia. Proiectul central al acestui program il va constitui expozitia de antichitati Tezaure de aur: 7.000 de ani de arta romaneasca, gazduita de Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm. Vor fi expuse peste 200 de piese din colectiile Muzeului National de Istorie din Bucuresti, inclusiv o parte din Tezaurul de la Pietrosa. Expozitia a fost inaugurata oficial la 1 octombrie 2004 in prezenta A.S. printesa Madeleine a Suediei (mezina familiei regale a Suediei), doamnei Gunilla Thorgren, secretar de stat in Ministerul Culturii al Suediei, domnului Erland Ringborg, directorul general al Institutului Suedez, Victoria Popescu, ambasadorul Romaniei in Suedia, prof. univ. dr. Ioan Opris, secretar de stat pentru patrimoniul cultural in Ministerul Culturii si Cultelor, academicianului Augustin Buzura, presedintele Institutului Cultural Roman si a unor reprezentanti ai mediilor guvernamentale, culturale, academice, diplomatice si de informare in masa din Stockholm. Expozitia Tezaure de aur: 7.000 de ani de arta romaneasca  va fi deschisa pana pe data de 27 februarie 2005. Expozitia de fotografie Patrimoniul mondial romanesc poate fi vizitata in perioada 3 octombrie 18 decembrie 2004.  In cadrul acestei organizari, pe toata perioada anuntata,  se vor desfasura evenimente culturale cu rolul de prezentare a aspectelor culturii romanesti contemporane si vor avea loc la Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale si la Muzeul Muzicii din Stockholm. Sunt programate concerte de muzica populara, clasica si jaz, conferinte despre filmul romanesc de dupa 1989, arta in Moldova medievala, oportunitatile de turism cultural in Transilvania si Constantin Brancusi, o proiectie de film, o seara de poezie si o expozitie de arta plastica. Realizatorii acestor manifestari  vor fi bine cunoscuti artisti si experti romani si suedezi, ca de exemplu violonistul Sherban Lupu, scriitorul Kjell Espmark.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions