Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
ACAR invita la "Mustaria" din StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta / Romanian Global News
Accesari :409
Sunday, 03 October 2004

{mosimage}Astazi, incepand cu ora 12, ora Frantei, Asociatia pentru Cultura si prietenie franco-romana ACAR va asteapta la evenimentul automnal "Mustaria" ce va avea loc la Centrul sociocultural ARES, din strada Ankara, nr. 10, Strasbourg Esplanade.

{mosimage}Mititeii, pastrama, vinurile proaspete, nucile si muzica romaneasca vor fi invitatii speciali iar doritorii de o intalnire cu acestia sunt asteptati de organizatori, in numar cat mai mare. Incepand cu ora 14:30 mancarea va fi inlocuita de o ambianta muzicala romaneasca cu artisti alsacieni si romani. Intrarea este libera pentru toata lumea.

Asociatia ACAR este o asociatie de promovare a relatiilor franco-romane si a cunoasterii cat mai bune a celor doua popoare. Asociatia nu promoveaza ideile politice de nici o culoare si este deschisa tuturor celor care iubesc Romania si relatiile amicale. Toate activitatile pe care aceasta le desfasoara sunt realizate pe baza de benevolat a membrilor sai iar donatiile de orice fel sunt bine venite pentru acoperirea cheltuielilor curente pe care toate organizatiile din lumea intreaga le au: telefoane, chirie, timbre inchiriatul salilor etc.

A fi membru in ACAR implica si avantaje materiale de genul reducerilor la biletele pentru intrarea la manifestarile organizate de asociatie sau de partenerii acesteia.

 
Rosia Montana intr-un film documentar, la festivalul Planet in FocusPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :306
Sunday, 03 October 2004

Planet in Focus (PIF) gazduieste duminica, 3 octombrie, un festival in cadrul caruia se va face o selectie de 81 de filme, provenite din Australia, Austria, Brazilia, Burkina-Faso, Canada, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, India, Italia, Japonia, Kenya, Africa de Sud, Suedia, Marea Britanie si SUA, cuprinzand si 33 de premiere canadiene si 8 premiere mondiale.

La festival va rula si filmul documentar "New Eldorado", care subliniaza catastrofa potentiala in cazul Rosia Montana, unde se pregateste deschiderea celei mai mari mine de aur. O companie canadiana planuieste amenajarea unui lac de acumulare a cianurilor folosite pentru extragerea aurului, de o suta de ori mai mare decat cel din catastrofa de pe raul Tisza, in anul 2000. Festivalul de film international de promovare a ecologismului PIF din Canada se desfasoara o data pe an, iar misiunea lui este de a promova folosirea filmului ca un catalizator in reflectarea, discutarea si initierea unor actiuni corespunzatoare in problema sanatatii ecologice si soaiale a planetei.
 
Cel mai bun vin basarabean va primi "Polobocul de aur"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :405
Sunday, 03 October 2004

In cadrul Sarbatorii Nationale a Vinului, Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova va organiza cea de-a III-a editie a concursului pentru cel mai bun vin de casa "Polobocul de aur - 2004".

Potrivit directorului general al Centrului International de Expozitii "Moldexpo", Natalia Ciocan, scopul concursului este identificarea celor mai buni producatori de vin de casa, popularizarea traditiilor nationale de preparare a vinurilor moldovenesti, promovarea consumului de vin si schimbul de informatie intre producatori de vinuri de casa. "Au fost create Comitetul de organizare a concursului, precum si o comisie de degustare din care fac parte specialisti vinificatori, reprezentanti ai Federatiei Nationale a Fermierilor din Republica Moldova, ai Asociatiei "UniAgroProtect", antreprenori, membri ai Camerei de Comert si Industrie", a specificat Ciocan.

De mentionat ca la concurs vor participa persoane fizice din Basarabia, producatori de vinuri de casa. De asemenea, in cadrul festivalului vor fi prezentate doar vinuri naturale (fara adaosuri) din anii precedenti si vin nou. Concursul se va desfasura in doua etape.

Pe data de 28 septembrie a anului curent, a avut loc I-a etapa a concursului in urma careia au fost desemnati invingatori concursurilor raionale, la care au participat aproximativ 500 producatori de vinuri. La cea de-a doua etapa, care va dura pana pe data de 7 octombrie, urmeaza a fi desemnati invingatorii concursului republican. In cadrul acestuia, producatorii de vinuri vor concura la trei nominalizari: "vin tanar din soiuri tehnice", "vin tanar din soiuri hibride" si "vin de casa din anii trecuti, pastrat mai mult de un an". Toate nominalizarile includ cate doua categorii - "cel mai bun vin alb" si "cel mai bun vin rosu".

Trofeul principal al concursului este Premiul Mare - "Polobocul de aur", care va fi decernat doar invingatorilor celei de-a II-a etape. Comitetul organizatoric desemneaza invingatorii la toate nominalizarile, la fiecare din acestea fiind decernate doua Premii Mari, unul la categoria vin alb, altul - vin rosu. Invingatorii etapelor I-a si a II-a ale concursului "Polobocul de aur" vor participa la Festivalul vinului, preconizat pentru zilele de 9 si 10 octombrie curent la Chisinau

 
Week-end muzical pentru romanii din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :422
Sunday, 03 October 2004

Salonul de Aur al Hotelului Behague, loc deja cunoscut de romanii din Franta pentru numeroasele evenimente culturale desfasurate in incinta sa, este si la acest sfarsit de saptamana gazda unui Concert de Muzica Veche.

Spectacolul, realizat de Centrul Cultural Roman din Paris, cu colaborarea Ambasadei Romaniei la Paris, ii prezinta dumnica, 3 octombrie, cu incepere de la orele 18.00, pe Romeo Cornelius, vocal, si pe Alissa Duryee, la clavecin. Cele cateva premii internationale primite la festivalurile de la Viena sau Monte Carlo, ca si premiul prestigiosului concurs din Romania, Hariclea Darclee", au facut cunoscuta in Europa vocea atat de deosebita si tehnica atat de impresionanta a acestui tanar contratenor roman, care si-a inceput studiile muzicale la Liceul de Muzica de la Baia Mare si le-a continuat mai tarziu la Conservatorul din Bucuresti. Ayssa Durrieu, cea pe care o va avea ca partenera de scena in concertul de duminica a facut studiile superioare la Colegiul Vassar, unde a obtinut diploma BA cu onoruri". Co-fondatoare si directoare artistica a asociatiei PONT" (Porti Deschise Noi Talente) ea este si cea care a creat Orchestra FMR. In prezent ea studiaza pianul la Scoala Normala de Muzica din Paris Alfred Cortot, cu Guigla Katsarava si clavecinul la Conservatorul Superior din Paris CNR, alaturi de Noelle Spieth. Biletul de intrare costa 5 euro, iar pentru cei care au un card de prieten al Institutului Cultural Roman, intrarea va fi libera, desi o rezervare prealabila este neaparat necesara. Reprezentatia va incepe la orele 18.00.

 
Turneu de fotbal antirasistPDF Print E-mail
Ancona, Italia / Romanian Global News
Accesari :578
Sunday, 03 October 2004

Turneul de fotbal antirasist ASSATA SHAKUR din ANCONA - ITALIA s-a desfsurat ntre 28 august si 26 septembrie2004. in finala pentru locul 1 si 2 s-a disputat partida intre Romania si Senegal, mai precis intre echipa Asociatiei ROMANIAN LAND si As. SENEGAL ANCONA.

La un pas de victorie, la numai 2 minute inainte de incheierea partidei, romanii conduceau cu 6-5. Nu se stie ce s-a intimplat insa senegalezii baga 2 goluri unul dupa altul si isi adjudeca marele trofeu. Romanian Land, locul 2. dar satisfactia cea mai mare a fost la sfrsit cind organizatorii au decernat premiul FAIR PLAY cu urmatoarele motivari: "pentru echipa care a inteles  cel mai bine si a intrat in spiritul adevarat al initiativei, pentru cel mai bun comportament demonstrat in teren si in afara cimpului de joc, pentru colaborarea neconditionata,  premiul FAIR PLAY se acorda ROMANIEI!.Primeste premiul JENICA RACHINOIU CESCA, presedinta Asociatiei romanilor emigrati in regiunea Marche "ROMANIAN LAND"- ITALIA.

 
Asociatia Culturala de Ajutorare si Integrare a Romanilor in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :1144
Sunday, 03 October 2004

"Din 1988 aceasta asociatie romanesaca a participat activ la viata sociala si politica a orasului Alcala de Henares si a comunitatii autonome din Madrid (prin acte culturale organizate de catre primarie, comunitatea din Madrid, Universitatea Alcala de Henares, precum si actiuni politice la care asociatia a fost invitata sa participe).

In tot acest timp a fost pastrata legatura cu Romania, atat prin mediile de comunicare, cat si prin participarea la diferite evanimente organizate in tara noastra. Asociatia are aproximativ 150 de membri, calitatea de presedinte fiind detinuta de Gheorghe Gainar, originar din localitatea Vingrad, judetul Alba. Asociatia se bucura, potrivit presedintelui ei, Gheorghe Gainar, de o buna imagine in randul asociatiilor romanesti si a altor asociatii din Alcala si in cadrul comunitatilor din Madrid. Are bune relatii cu autoritatile romane si spaniole, cat si cu oficiul diplomatic si consular din Spania. In 2000, asociatia a infiintat o parohie ortodoxa romanesca la Alcala de Henares si a pus piatra de temelie a scolii romanesti din localitate, inaugurata in mai 2003. Totodata, a dezvoltat proiectul "Mentinerea limbii si culturii romanesti". Parohia ortodoxa are bune relatii cu enoriasii, pe care ii ajuta sa depaseasca de multe ori piedicile ivite la sosirea in Spania si nu numai. Tot in 2003, a fost semnata o conventie de ajutor si colaborare intre aceasta si Miscarea pentru Pace, Dezarmare si Libertate (MPDL), o organizatie internationala cu reprezentanta pe laga Parlamentul European, precum si cu Crucea Rosie spaniola si Organizatia Caritas. In statutul asociatiei este prevazut ca obiectiv principal promovarea imaginii Romaniei in Spania si in comunitatea europeana, dar si infratirea unor orase si regiuni din Spania si Romania. Astfel, in urma infratirii orasului Alcala de Henares cu municipiul Alba Iulia au avut loc vizite reciproce in fabrici si institutii, cat si reuniuni la nivel de camere de comert. Conducerea asociatiei doreste un dialog cat mai direct intre institutiile din Romania (Ministerul roman al Afacerilor Externe), cu asociatiile si Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania. Numerele de telefon unde pot fi gasiti responsabilii asociatiei sunt: 0034678056234 si 0034918773030.

 
Romani celebriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :519
Sunday, 03 October 2004

Conrad Haas (1509-1579), unul dintre precursorii astronauticii, este cel care introduce notiunea de racheta" si descopera principiul rachetelor cu mai multe trepte de aprindere.

Haas realizeaza mai multe tipuri de rachete, cu doua si trei trepte de aprindere. Acestea erau prevazute cu stabilizatoare de tip delta", mecanisme de ghidare, iar combustibilul utilizat era constituit de diferite pulberi si de asemenea alcool. A inventat, in plus, baterii de rachete, vehicule bumerang", carburanti pe baza de compusi ai amoniului. Conrad Haas a fost primul care a descoperit principiul aprinderii in trepte, a inventat turnul pentru lansarea rachetelor si diferite mecanisme de ghidare pentru rachete.

Petrache Poenaru (1799-1875) este inventatorul primului toc cu rezervor de cerneala, brevetat mai intai la Viena si apoi de catre guvernul francez in mai 1827, cu titlul Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala". Petrache Poenaru a participat la rascoala lui Tudor Vladimirescu, ca secretar al acestuia. Intre 1822 si 1824 studiaza filologia la Viena si apoi Scoala politehnica la Viena si Paris. Inventia sa, tocul cu rezervor de cerneala Poenaru", a revolutionat domeniul instrumentelor de scris, eliminand zgarieturile de pe hartie si scurgerile de cerneala si propunand solutii pentru imbunatatirea partilor componente pentru a se asigura un flux constant al cernelii. Este precursorul stiloului realizat in 1863 de Brisant si Coffin si perfectionat, in 1884, de Watterman. Tot la initiativa sa se realizeaza, in 1836, primele observatii meteorologice sistematice pentru determinarea temperaturii, presiunii si umezelii aerului.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions