Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Provocari kaghebiste ale regimului Voronin impotriva opozitiei democraticePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :427
Saturday, 02 October 2004

 

Partidul Popular Creştin Democrat aduce la cunoştinţa opiniei publice naţionale şi internaţionale că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, aflat la guvernare, a declanşat o nouă acţiune de compromitere a liderului PPCD Iurie Roşca, se arată ntr-o declaraţie a Biroului de presă al PPCD.

 

n perioada de aproape patru ani de guvernare, comuniştii au comis mai multe tentative de anihilare şi de eliminare din viaţa politică a principalei formaţiuni politice de opoziţie din Republica Moldova şi a liderului său, prin suspendarea activităţii PPCD şi intentarea dosarelor administrative sau penale lui Iurie Roşca şi colegilor săi.

Partidul Popular Creştin Democrat constată cu ngrijorare că noul val de acţiuni represive mpotriva PPCD şi a liderului său este unul fără precedent. Regimul Voronin ncearcă să recurgă la metodele de anihilare a oponenţilor politici practicate n Rusia, Belarus şi Ucraina. Acestea reprezintă procedee tipic kaghebiste de reprimare a persoanelor indezirabile. Pentru discreditarea PPCD n preajma viitoarelor alegeri parlamentare, Voronin pune la cale ridicarea imunităţii parlamentare a lui Iurie Roşca, la solicitarea procurorului comunist, n urma fabricării a noi dosare, cercetarea acestuia n stare de arest cu scopul reducerii la tăcere a liderului creştin-democrat prin distrugerea lui morală si fizică. Drept dovadă n acest sens servesc crearea, de către majoritatea parlamentară comunistă, la 30 septembrie a unei aşa-numite comisii parlamentare de anchetă care ar urma să se ocupe de examinarea unor pretinse activităţi economice ilegale ale liderului creştin-democrat, precum şi de dezinformarea lansată n cadrul aceleiaşi şedinţe ntr-un stil tipic kaghebist, potrivit căreia Iurie Roşca ar fi implicat n activităţi de falsificare a valutei naţionale, cu scopul de a destabiliza situaţia financiară şi securitatea economică a ţării. Nu ncape ndoială că acest val de calomnii urmăreşte pregătirea, n stil stalinist, a opiniei publice pentru ulterioara reprimare a exponentului opoziţiei democratice, se arată n aceeaşi declaraţie.

De asemenea, PPCD subliniază că ncercările disperate ale regimului comunist din Republica Moldova de a distruge Opoziţia democratică şi pe liderul acesteia, Iurie Roşca, se constituie ntr-o reacţie bolnăvicioasă a guvernanţilor la lupta consecventă şi hotărtă a PPCD mpotriva corupţiei, fenomen ce a atins cote ngrijorătoare n timpul guvernării lui Voronin. Dezvăluirile din ultima perioadă ale deputaţilor creştin-democraţi pe marginea faptelor de corupţie n care sunt implicaţi preşedintele Voronin şi familia sa, primul-ministru Tarlev şi membrii cabinetului său, preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, liderul grupului parlamentar al Partidului Comuniştilor, Victor Stepaniuc, şi alţi demnitari din actuala guvernare au provocat o adevărată stare de panică n snul puterii.

Partidul Popular Creştin Democrat apreciază că, drept urmare a consolidării regimului totalitar al lui Voronin, situaţia politică din Republica Moldova se află n continuă degradare, iar condiţiile pentru o confruntare politică democratică şi echilibrată lipsesc cu desăvrşire.

Partidul Popular Creştin Democrat este decis să continue lupta pentru afirmarea valorilor democratice şi a statului de drept, precum şi mpotriva dictaturii clanului mafiot Voronin. n acelaşi timp, PPCD şi exprimă speranţa că opinia publică din ţară, organismele internaţionale, partenerii politici din Europa şi din ntreaga lume vor fi alături de Opoziţia democratică din Republica Moldova şi vor lua nentrziat atitudine faţă de tentativele de reprimare a politicienilor incomozi regimului totalitar, condus de generalul Voronin, se mai arată n comunicatul Biroului de presă al PPCD.

 
Bursieri romani sunt obligati sa plateasca taxa de aproape 100 euro pentru legitimatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :576
Saturday, 02 October 2004
Prin Ordonanta Guvernului Roman nr.1030/2004, romanii din jurul granitelor sunt doar cetateni straini in Romania si nu au nici un drept in plus fata de ceilalti rezidenti straini.

Tinerii romani de pretutindeni, veniti la studii in Romania, se afla intr-o situatie dificila. Pe langa toate problemele legate de inceputul noului an universitar, studentii care au alta cetatenie, sunt obligati sa achite o taxa in plus fata de anul trecut. Valoarea taxei este 3.942.500 lei! Suma aceasta de bani nu reprezinta o problema pentru cetatenii straini care au venit in Romania cu afaceri, dar pentru studenti ea este enorma. Unii tineri vin din familii de romani unde venitul pe membru familiei este mai mic decat 1.000.000 lei. Se stie foarte bine ca in Republica Moldova salariile sunt foarte mici. Pe de alta parte studentii primesc bursa in valoare de doar 50$. Daca impartiti aceasta suma la 30 de zile veti vedea cati bani are un student pe zi.

De cand am venit la studii aici, in Romania, bursa nu s-a marit. Inainte puteai sa te descurci cu bani acestia, acum nu prea. La inceputul anului sunt multe cheltuieli: trebuie platit caminul si supravietuit pana la prima bursa pe acest an, numai taxa asta ne lipsea. Nu stiu cum s-o platesc. Problema este ca deja ne expira viza si trebuie sa depunem actele pentru prelungirea ei dar, fara achitarea acestei taxe nu se poate, povesteste unul din studentii afectati de aceasta noutate.

Este cunoscut faptul ca Romania ofera locuri in cadrul institutiilor de invatamant pentru romanii din afara granitelor. Tineri care ajung aici prin Ministerul Educatiei si Cercetarii devin bursieri ai Statului Roman. Multi dintre ei provin din satele romanesti care au ramas nedezvoltate sub conducerea altui stat. Parintii nu au posibilitatea sa ii ajute asa ca multi din acesti tineri se descurca doar cu aceasta bursa de 50$. Majoritatea nu au posibilitatea de a studia in tara de unde vin din mai multe motive, cel mai important fiind inexistenta institutiilor de invatamant superior in limba romana. Nici nu stiam de aceasta taxa asa ca nu am la mine atatia bani si nici parintii nu au cum sa-mi trimita. Sunt disperata. Drumul pana acasa costa mult, pe de alta parte, incepe si scoala. Am fost sa intreb daca putem prelungi viza acum si sa achitam aceasta taxa mai tarziu, dar mi-au spus ca nu se poate. Nimeni nu vrea sa ne inteleaga, a declarat o alta studenta din Serbia-Muntenegru. Exista si absolventi care nu au reusit sa dea examenul de licenta si au nevoie de prelungirea vizei doar pe cateva luni, si ei au primit acelasi raspuns de la autoritati: Toti trebuie sa plateasca aceasta taxa indiferent de situatie. Am amanat examenul de licenta pentru cateva luni deoarece am nevoie de o medie mai buna pentru master si acum ma confrunt cu problema aceasta. Nici nu visam asa ceva, adauga o alta tanara redactorului Romanian Global News aflat la serviciul pasapoarte, unde printre alte nationalitati stau la coada si romanii care sunt nascuti in alta tara si nu au cetatenie romana.  Dupa cateva ore de stat la fata locului va putem oferi urmatoarea informatie: taxa de 3.942.500 lei trebuie achitata de toti cetatenii straini (inclusiv si studentii de origine romana), plata se face la CEC in contul nr. 2511.01.03.04-9500, aceasta taxa reprezinta contravaloarea cardului care va fi in locul legitimatiei de sedere temporara pe teritoriul Romaniei. Mai jos redam textul anuntului afisat la serviciul Autoritatea pentru Straini din cadrul MAI.

In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 1030/2004, pana la data de 01.03.2005, in mod obligatoriu, toti cetateni straini, posesori de legitimatii provizorii, se vor prezenta la sediul serviciului pentru preschimbarea acestora.

Cu mai multe date vom reveni dupa interviul realizat cu autoritatile din cadrul acestei institutii.

 
Intrevederea secr. de stat George Ciamba cu adjunctul ministrului bulgar de externe Nicolay MilcovPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :374
Saturday, 02 October 2004

Secretarul de stat pentru afaceri globale, George Ciamba, a avut, vineri, la sediul Ministerului romn al Afacerilor Externe, o ntrevedere cu adjunctul ministrului bulgar de externe, Nikolay Milcov, fost ambasador al Bulgariei la Bucureşti n perioada 2001-2004.

Această vizită se nscrie n contextul sărbătoririi a 125 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice ntre cele două ţări, prilej cu care au fost organizate, att la Bucureşti, ct şi la Sofia o serie de manifestări care evidenţiază parcursul pozitiv al relaţiilor bilaterale dintre Romnia şi Bulgaria.

Cu prilejul vizitei, au avut loc convorbiri la nivelul celor două ministere de externe, pe problematica de securitate, oficialii celor două ţări reliefnd, printre altele, priorităţile n domeniul politicilor de securitate la nivel regional, stadiul excelent al cooperării pe subiecte de interes reciproc n cadrul unor instituţii internaţionale precum ONU, OSCE, NATO, etc.

Ambele state, recent devenite membre ale Alianţei Nord Atlantice, şi vor canaliza eforturile n vederea mpărtăşirii cu spaţiile din imediata vecinătate din sudul şi estul Europei a experienţei comune a tranziţiei şi a pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Un accent deosebit a fost pus şi pe intensificarea eforturilor ţărilor noastre de a contribui la crearea unei zone de cooperare şi securitate a Mării Negre, astfel nct ceea ce reprezintă acum graniţa de est a spaţiului euro-atlantic să se constituie ntr-o arie generatoare a principiilor şi valorilor democratice şi ale statului de drept, pentru a contribui la stabilitatea regională.

De asemenea, au fost discutate o serie de aspecte de interes aflate pe agenda bilaterală, inclusiv situaţia Liceului Mihai Eminescu din Sofia, precum şi a şcolilor care au cursuri de studiere a limbii romne, partea romnă solicitnd sprijinul n continuare al autorităţilor de la Sofia pentru funcţionarea acestora n cele mai bune condiţii.

 
Prezentarea organizatiei romanesti Casa RomanaPDF Print E-mail
SUA / Romanian Global News
Accesari :972
Saturday, 02 October 2004
Casa Romana este o societate romaneasca fondata inca din 1978 precursoarea ei fiind insa organizatia "Unirea de la Vest" fondata in 1960 de un grup de romani stabiliti pe pamant american.

Fondatorul principal al ambelor organizatii a fost prof. Ilie Smultea care si-a facut studiile in Franta, dupa care stabilit in SUA si-a luat doctoratul la Universitatea Yale. In 1978 fondurile asociatiei Unirea de la Vest au fost folosite ca avans pentru o casa cumparata in Oakland, la 124 Montecito Rd. Cumpararea a fost finantata cu un imprumut pe 15 ani. "Casa Romana si Capela" a fost infiintata la intalnirea generala din 4 martie 1978, tinuta la 124 Montecito, Oakland, California. Este un centru cultural si religios pentru California de nord, deschis oricarei persoane care se identifica cu cultura romaneasca, indiferent de religie sau origine etnica. Aceasta institutie ofera facilitati pentru actiunile culturale romanesti, servicii sociale si spirituale. "Casa Romana si Capela" functioneaza si in calitate de capela si este accesibila oricarei persoane pentru rugaciuni. Organizatia reprezinta un punct nodal pentru noii veniti in zona si incearca sa mentina si sa difuzeze mostenirea culturala romaneasca in armonie cu valorile socio-culturale si credintele americane. Casa Romana este un loc in cared oritorii pot gasi carti, documente, publicatii zilnice si periodice in limbile romana si engleza, precum si alte limbi legate direct sau indirect de istoria si cultura Romaniei.

Casa din Oakland nu dispunea de parcare si pentru a face Casa Romana mai accesibila si pentru cei din South Bay, in 1993 casa a fost vinduta. In 1995 jumatate din fonduri au fost folosite pentru a cumpara un teren in Hayward. In martie 1997 planurile noii contructii au fost aprobate. Din pacate prof. Ilie Smultea a murit intr-un accident la 12 aprilie 1997, cu un an inainte de a-si vedea visul realizat. Constructia a inceput in august 1997 si s-a terminat in aprilie 1998. Administratorul Casei Romane este familia Remus si Rodica Hanganu, iar Casa este condusa de un consiliu de administratie format din 9 persoane. In 1978 organizatia a fost recunoscuta de Statul California ca o organizatie fara scop lucrativ iar donatiile binefacatorilor au fost si sunt scutite de taxe si impozite.

 
Specialistii britanici in conservarea patrimoniului in vizita la omologii lor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :422
Saturday, 02 October 2004

Ministerul Culturii si Cultelor a fost gazda unui seminar prilejuit de desemnarea orasului Sibiu drept capitala culturala europeana si deschiderea oportunitatilor de afaceri.

Dezbaterea "Turismul, patrimoniul cultural si muzeele", organizata de Consiliul Britanic, impreuna cu Ambasada Britanica si cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, a fost inca o ocazie pentru cei prezenti de a sesiza diferentele "ca de la cer la pamant" dintre modul in care sunt tratate problemele din domeniu de catre specialistii britanici si modul neaos, dambovitean al celor romani. Functionarii romani nu au reusit sa-I impresioneze nici pe departe pe expertii britanici care si-au sustinut prezentarile, cateva trasaturi importante remarcandu-se in opozitie cu modul in care sunt privite, de obicei, chestiunile de patrimoniu in Romania. In primul rand, britanicii par sa vada in fiecare monument, muzeu sau sit arheologic o oportunitate de afacere care sa ii permita acestuia sa se auto-sustina, fara a mai apela la banii de la stat. Astfel, probleme precum "in ce fel trebuie prezentata o destinatie culturala", sau cum se desfasoara parteneriatele public-privat, au fost ilustrate cu cazuri reale semnificative. Mai mult, britanicii nu s-au ferit sa prezinte si esecurile, acestea constituind exemple bune cu privire la ce anume nu trebuie facut. Povestea britanica a reusitei transformarii unui monument istoric in destinatie turistica, prevede cateva etape care pentru romani par sa nu existe: realizarea unui studiu de piata referitor la monument, sondaje cu privire la modul in care este perceput de catre public, corecta pozitionare pe piata a "destinatiei turistice" in raport cu publicul tinta, ceea ce presupune si adecvarea discursului la acest public. Subliniind potentialul unor zone precum cea a Sibiului, britanicii le-au mai vorbit romanilor despre managementul siturilor istorice, sistemele atractive de expunere muzeala, realitatea virtuala si grafica 3D pentru patrimoniul cultural, activitati comerciale pentru obiectivele turistice si de patrimoniu etc. Specialistii romani, veniti in numar mare la discutii, au manifestat un interes real pentru subiectul discutiei insa din pacate in Romania inca se mai intra cu buldozarele in monumentele istorice sau se fac constructii private peste siturile arheologice.

 
Cumparaturi on-line prin Posta RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanai / Romanian Global News
Accesari :531
Saturday, 02 October 2004
Orice expeditor va putea urmari in ce punct din tara a ajuns corespondenta sa. Posta Romana si-a lansat, ieri, doua servicii on-line: un magazin virtual prin intermediul caruia se poate cumpara aproape orice si un site prin care expeditorul poate urmari in ce punct postal din tara se afla corespondenta si coletele sale, pana sa ajunga la destinatar.

"Lansarea celor doua servicii face parte din strategia de reorganizare a serviciilor postale din Romania, discutata si in cadrul celui de al 23-lea Congres al Uniunii Postale Universale, care se desfasoara in prezent in Capitala", a declarat Marius Macovei, directorul Companiei Nationale Posta Romana. Cumparaturile on-line prin Posta se fac prin intermediul paginii www.postmarket.ro, aplicand Postm@rket. Marele avantaj al acestui sistem este faptul ca produsele cumparate sunt livrate la domiciliul clientului, direct de lucratorii Postei, in 4 zile in tara si in 24 de ore in Bucuresti. Plata se poate face dupa primirea coletului, prin e-mandat sau prin oficiile postale. In momentul in care un client alege un produs, pe langa descrierea acestuia, el afla si cine este furnizorul. Conform reprezentantilor Postei, avantajul implementarii acestui tip de magazin este, in primul rand, unul de ordin financiar - mai multi bani colectati de pe urma taxelor postale. Urmarirea corespondentei sau coletelor se face prin link-ul trak & trace de pe site-ul www.posta-romana.ro. Pentru asta, dupa ce expediaza scrisoarea sau coletul, cetateanul trebuie sa solicite functionarilor Postei numarul de inregistrare aplicat trimiterii sale. Acesta va fi, practic, "parola" cu ajutorul careia isi poate monitoriza on-line corespondenta. Astfel, poate vedea o lista cu toate centrele postale prin care a trecut scrisoarea, la ce oficiu a ajuns si la ce data. Acest sistem se poate aplica pentru serviciile Prioripost, Ultrapost, scrisori cu valoare declarata, coletarie anuntata, colete interne, externe si scrisori recomandate externe. (Sursa: Adevarul)

 
Vernisaj romanesc de exceptie la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :446
Saturday, 02 October 2004
La 30 septembrie 2004, in cadrul cabaretului literar vienez, realizat in colaborare cu Institutul Cultural austriaco-roman Potzneusiedl, a avut loc si vernisajul expozitiei pictorului Horea Cucerzan.

 

Reinhard Dorn, vicepresedintele al Institutului Cultural austriaco-roman de la Potzneusiedl impreuna cu Kurt Strametz, cunoscut moderator de seri literare si muzicale, au prezentat cu mult succes texte de cabaret de Anton Kurtis, Karl Farkas si Fritz Grunbaum. Fiind amandoi nume cunoscute in lumea literar-artistica, Kurt Strametz fiind si o prezenta prestigioasa in programele de profil ale televiziunii austriece ORF, cei doi au atras un mare numar de spectatori austrieci. Succesul momentelor literare ale serii a fost egalat de cel al expozitiei maestrului Horea Cucerzan. De o mare sensibilitate, cu paleta culorilor in tonuri suave de galben, ocru, bej, contrapunctate de nuante verzi si albastre, cu forme trecind de la diafan la robustetea cuminteniei pamantului, Horea Cucerzan a cucerit publicul austriac, relateaza Ildiko Schaffhauser, director al Institutul Cultural Roman din Viena. Ne-a apucat miezul noptii, discutand noi proiecte, alte posibilitati de a mai face cunoscuta bogatia culturii din Romania, a adaugat ea. Drept urmare, se are in vedere preluarea lucrarilor pictorului roman pentru o expozitie in Burgenland.

 
Picnicul de toamna al romanilor din OaklandPDF Print E-mail
California, SUA / Romanian Global News
Accesari :395
Saturday, 02 October 2004
Casa Romana organizeaza duminica, 3 octombrie, picnicul traditional de toamna.

Cu incepere de la ora 12, ora Americii, doritorii sunt asteptati in parcarea din fata proprietatii Casei Romane, unde vor gasi nelipsitele preparate romanesti, mici si pastrama udate de la fel traditionala bere.

Casa Romana este organizatorul atat a picnicului traditional de vara cat si a celui de toamna, inca de la infiintare.

 
Excursie in Banat si TransilvaniaPDF Print E-mail
Postdam, Germania / Romanian Global News
Accesari :381
Saturday, 02 October 2004

Intre  2 si 10 octombrie, Forumul de Cultura German din Europa de Est, de la Postdam continua o seria de evenimente dedicate istoriei si culturii  germanilor din Europa de Est, in cadrul unor cursuri de formare profesionala, pentru profesorii care predau istorie, relatii politice internationale si geografie.

Aceasta excursie este realizata de catre Forumul de Cultura German, impreuna cu Institutul Transilvanean din Gundelsheim.  Excursia va fi insotita de Gustav Binder, un cunoscator profund al Romaniei, el insusi sas din Transilvania, ca si o colega din cadrul forumului cultural german, ambii facand parte din Conducerea Institutului Transilvanean. Partenerii de dialog din Romania vor da informatii despre legaturile cu mostenirile culturale din Banat si Transilvania. Excursia prin Banat va fi continuata de cea in Transilvania. In ambele regiuni, mai exista inca, dupa valurile de emigrari de inainde si de dupa rasturnarea politica din 1989-1990, resturi din fosta populatie germana (svabi si sasi din Transilvania). Orasele transilvane Sighisoara si Sibiu, ca si un mare numar de foste mitocuri reprezinta puncte importante de atractie, pentru istoria lor si cultura pe care o reprezinta.

Excursia va incepe cu un zbor cu avionul pe deasupra Budapestei, in drum spre Timisoara, dupa care va continua cu un autocar, si va un traseu care va trece prin Timişoara, Cluj-Napoca, Biertan, Sighişoara, Braşov si Sibiu .

 
Petrecere romaneasca la Offenbach si GummersbachPDF Print E-mail
Germania / Romanian Global news
Accesari :525
Saturday, 02 October 2004
VereinRomania.de organizeaza sambata 2 octombrie ora 19.00, la Offenbach, si duminica 3 octombrie, ora 16.00 la Gummersbach, seara de bucatarie romaneasca.

Personaje celebre din lumea scenei vor incanta audienta. Nume ca Violeta Biris (stralucita mesagera a cantecului popular ardelenesc), Alexandru Jula (cu celebrul slagar Sotia prietenului meu), Laurentiu Vlad, de la teatrul Fantasio din Constanta si invitatul special Petrica Moise, sunt motive suficiente pentru ca multi romani sa-si petreaca seara intr-o atmosfera de petrecere romaneasca.

 
Teatrul Masca pe strazile ParisuluiPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :376
Saturday, 02 October 2004
Sambata 2 si duminica, 3 octombrie, Institutul Cultural Roman de la Paris, prezinta spectacolul sustinut de Teatrul Masca din Bucuresti. Spectacolul, intitulat Chez les roumains (La romani) este unul de muzica, dansuri si traditie romaneasca.

. Sub indrumarea lui Mihai Malaimare, cei 20 de actori ai uneia dintre cele mai reputate formatiuni teatrale din Bucuresti, impreuna cu marionetele lor gigant va vor transpune in lumea traditiilor satului romanesc unde, in zilele de sarbatoare, oamenii se intalnesc pentru a canta si dansa, anunta Institutul Cultural Roman. Spectacolul, in acelasi timp poetic si umoristic, va aduce in prim planul romanilor din Franta, dar si a celor interesati de cultura romaneasca, o idee asupra spiritualitatii unui popor, poporul roman, care aflat, dupa cum il prezinta ICR, la intretaierea mai multor civilizatii, s-a imbogatit cu elementele aduse de acestea, reunindu-le pe toate intr-o sinteza originala. Astfel, pe substratul pre-indoeuropean s-a produs intalnirea dintre Occidentul latin, ortodoxia slava, dar si geniul Orientului otoman.  Spectacolul se va desfasura in plina strada, sub rezerva autorizarii unei astfel de manifestari culturale, iar participarea este libera. La momentul redactarii acestei stiri, ora si locul de desfasurare a spectacolul erau incerte. Mai multe detalii pot fi cerute la numarul de telefon 01.47.05.15.31

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions