Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Octombrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
Eveniment cultural romano-francezPDF Print E-mail
Targu-Mures, Romania/ Romanian Global News
Accesari :371
Friday, 01 October 2004
Pe perioada 30 septembrie 2 octombrie, la Universitatea Petru Maior din Tirgu Mures, se vor desfasura colocviile "Romanii in Franta si francezii in Romania", desfasurate sub patronajul Academiei Romane.

Academicianul Dan Berindei, de la Universitatea Bucuresti ("Nicolae Iorga la Paris"), Jean-Paul Bled, profesor la Universitatea din Paris ("Brancusi") si Jean-Noel Grandhomme, profesor la Universitatea din Strasbourg ("Gervais Quenard") vor sustine conferinte in fata studentilor, materialele urmind sa apara si in publicatia anuala "Revue Danubiene". In cadrul aceluiasi eveniment este pregatita excursie documentara pe Valea Muresului - in cadrul careia vor fi vizitate Catedrala de la Deda-Bistra, Manastirea Carmelitelor de la Stanceni, precum si manastirile "Sfantul Ilie" si "Doamnei". Asemenea colocvii, organizate pentru prima data la Targu Mures, contribuie la stringerea legaturilor culturale dintre Romania si Franta.

 
Actiunea Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 se pune in miscarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :480
Friday, 01 October 2004
Dupa ce Sibiul a fost declarat Capitala Culturala Europeana in 2007, un film pe aceeasi tema va fi realizat de curand la Luxemburg. Filmul, realizat in colaborare cu Centrul Audio-Vizual al  Ministerului Culturii din Luxemburg, va dura 20 de minute si va fi unul de promovare pentru Sibiu. Filmarile pentru pelicula luxemburgheza s-au desfasurat saptamana trecuta la Sibiu. Materialul de promovare realizat la Luxemburg a fost prezentat ca proiect al Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, asociatie condusa chiar de primarul Sibiului, Klaus Johannis. In afara de fimul de promovare in sesdinta recenta a Asociatiei au mai fost discutate si alte masuri care au fost luate pentru punerea in practica a programului pentru 2007. Astfel, se lucreaza la realizxarea ueni pagini de Internet Sibiu 2007, care va fi realizat cu sprijinul departamentului de IT din primaria orasului si va cuprinde un istoric al evenimentului, de la nominalizarae sa pana la [primirea statutului de Capitala Europeana, precum si o prezentarea a orasului, Siote-ul , la care vor partcipa si experti din strainatate va fi in legatura cu site-ul Luxemburgului, iar textele vor putea fi citite in mai multe limbi de circul;atie internationala. Tot in acest sens a fost discutata in cadrul sedintei Asiociatiei si o posibila asociere cu Genova, Capitala Culturala Europeana in 2004, in sensul imprumutarii de catre orasul din Romania  a strategiei de comunicare si marketing folosite de Genova in prezent. In cadrul aceleiasi intalniri de lucru a Asociatiei Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, presedintele acesteia, primarul Klaus Johannis a vorbit si despre discutiile avute recent cu ministrul Culturii, Razvan Theodorescu si cu premierul Adrian Nastase pe marginea acestui subiect, precum si despre sprijinul promis de presedintele Romaniei, Ion Iliescu. Am avut recent intalniri cu ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, cu premierul Adrian Nastase, iar proiectul Sibiu capitala Europeana a fost prezentat in sedinta de Guvern. Asteptam ca sprijinul promos sa se materializeze intr-o hotarare de guvern sau doua, a declarat primarului Sibiului, adaugand totusi ca sprijinul, oricat de important ar fi, nu tine loc de organizarea noastra locala.  
 
Palatul Stirbey a fost scos la vanzarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :569
Friday, 01 October 2004
{mosimage}Imobilul de pe calea Victoriei care a apartinut Printului Stirbey ar putea fi scos la vanzare de catre mostenitorii acestuia.

{mosimage}Palatul le-a fost restituit de curand de catre statul roman, dar se pare ca descendentii celebrei familii nu dispun de resursele materiale pentru intretinerea acestuia, dupa cum a anuntat baronul Jakob Kripp, sotul mostenitoarei. Acesta si-a exprimat in acelasi timp speranta ca un investitor sa faca ceva deosebit din locul pe care il va cumpara. Suprafata proprietatii masoara 2.500 de metri patrati, si se pare ca pretul la care va fi scos la vanzare nu va fi deloc la indemana oricui, atat datorita valorii sale istorice, cat si ampalasamentului cladirii. Deocamdata nici un cumparator nu si-a exprimat intentia de a achizitiona fost resedinta a Printului Stirbey. 

 
Concurenta din Franta ataca aparitia Logan in Europa de VestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :683
Friday, 01 October 2004
Dacia Logan se bate cu cele mai recente produse ale grupului Peugeot-Citroen pentru piata Europei de Vest. Berlina cu pret scazut produsa la uzinele de la Pitesti isi va disputa un segment de piata clar stabilit cu mult mai bine echipatele Citroen C1 si Peugeot 107. Presa franceza  semnaleaza aparitia pe piata franceza a noului autoturism Dacia Logan intr-o epoca in care studiile asupra asteptarilor consumatorilor impun strategiile industriale si citeaza in continuare declaratia Presedintelui de la Peugeot-Citroen care caracterizeaza aceasta lansare ca o decizie instinctiva care nu a fost precedata de nici un studiu de piata in Franta. Intr-un interviu acordat publicatiei franceze Journal du dimanche Presedintele Renault, Louis Schweitzer, vorbeste despre succesul lansarii acestei masini la pret scazut in Romania si confirma lansarea sa in Europa de Vest, intr-o versiune de baza mai bine echipata. Intai in Germania si Franta, in iunie. Apoi in toate tarile Uniunii.  Cotidianul francez La Tribune se intreaba daca un astfel de model ar putea avea o sansa pe piata franceza, in conditiile in care concurentul sau, Peugeot, nu crede acest lucru si prefera sa mizeze pe modele mai costisitoare, dar mai bine echipate. In continuare publicatia face o comparatie intre aceasta situatie si cea dintre companiile aeriene Airbus si Boeing pe marginea viabilitatii avionului gigant A380, un tip de aparat de zbor in care constructorul american nu credea. In materie de masini la preturi mici, exista doua abordari declara de curand Presedintele grupului Peugeot-Citroen, pentru Radio Classique. Fie ca nu vrem sa fie scumpa, si in acest caz exista deja o piata, cea a masinii de ocazie. Fie ca vrem o masina cu un stil atractiv, care sa aiba reale performante. Reprezentantul grupului Citroen-Peugeot ofera drept exemplu masinile companiei pentru care lucreaza, Citroen C1 si Peugeot 107. Insa problema cu exemplele oferite de grupul concurent este ca ele se refera la masini intr-adevar mai ieftine, dar de talie mica, Peugeot-ul 107, nedepasind 3,5 m. 107, ce urmeaza sa fie lansat in februarie, este o masina de talie mica, in timp de Logan este o berlina de familie, ce masoara 4,26 m. Realizata in colaborare cu constructorul japonez Toyota, Peugeot 107 va fi dotata cu toate elementele de securitate, inclusiv airbag-uri, ABS, directie asistata, dupa cum au precizat reprezentantii grupului francez. Daca Renault va prepara versiunea pentru Logan asa cum a promis pentru piata Europei de Vest, cei doi constructori s-ar putea intalni in abordarile lor. Pentru moment, fiecare are definitia sa in ceea ce priveste masina ieftina. Si par sa lase pe al doilea un punct comun esential: recurgerea la tarile Europei de Est pentru procesul de fabricare. In timp ce Logan este produs de Dacia, filiala romana a Renault, acordul intre grupul Peugeot-Citroen si Toyota, anunta in 2002, s-a concretizat in construirea unei uzine comune in republica ceha.
 
Expozitie de pictura 80 de ani Aurelia PaunescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :654
Friday, 01 October 2004
Zilele acestea, la Muzeul National Cotroceni, va fi deschisa expozitia retrospectiva de pictura 80 de ani Aurelia Paunescu.

Tablourile artistei, expuse in Salonul Florilor, redau culorile gingase de flori sau armonia elementelor unui peisaj, portretele celor doi fii, imagini cu case modeste in care intuim suflete si chipuri, spatii marine ce aduc serenitate si echilibru. Directorul general al Muzeului National Cotroceni, Carmen Florian, mentiona ca expozitia este fara indoiala un dar de mare pret pe care ni-l ofera la a 80-a aniversare "o superba doamna a picturii romanesti, o restituire prin creatia unei lumi ce nu are voie sa apuna, un izvor de apa vie, menita a ne ingadui sa fim mai buni, mai intelepti si mai senini sub soare". Aurelia Paunescu s-a nascut la Timisoara in 1924, a devenit in anul 1943 studenta Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, desavarsindu-si stilul sub indrumarea marilor maestri ai penelului - Jean Al. Steriadi, Nicolae Darascu, Corneliu Medrea si Eustatiu Stoienescu.  A participat la numeroase expozitii de grup in tara si strainatate, abordand cele mai variate teme, de la peisaj, portrete, naturi statice pana la compozitii de mari dimensiuni. In anii '90, Aurelia Paunescu a expus numeroase lucrari in galerii de arta din Belgia si Germania, Grecia si Canada.

 
Eveniment cultural romano-francezPDF Print E-mail
Targu-Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Friday, 01 October 2004
Pe perioada 30 septembrie 2 octombrie, la Universitatea Petru Maior din Tirgu Mures, se vor desfasura colocviile "Romanii in Franta si francezii in Romania", desfasurate sub patronajul Academiei Romane.

Academicianul Dan Berindei, de la Universitatea Bucuresti ("Nicolae Iorga la Paris"), Jean-Paul Bled, profesor la Universitatea din Paris ("Brancusi") si Jean-Noel Grandhomme, profesor la Universitatea din Strasbourg ("Gervais Quenard") vor sustine conferinte in fata studentilor, materialele urmind sa apara si in publicatia anuala "Revue Danubiene". In cadrul aceluiasi eveniment este pregatita excursie documentara pe Valea Muresului - in cadrul careia vor fi vizitate Catedrala de la Deda-Bistra, Manastirea Carmelitelor de la Stanceni, precum si manastirile "Sfantul Ilie" si "Doamnei". Asemenea colocvii, organizate pentru prima data la Targu Mures, contribuie la stringerea legaturilor culturale dintre Romania si Franta.

 
Jurnal EuroNews si in limba romanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :493
Friday, 01 October 2004

19 milioane de telespectatori romani au acum ocazia sa urmareasca emisiunile EuroNews si in limba romana.

Jurnalista Alina Petrescu coordoneaza redactia EuroNews de la Lyon si cea a TVR de la Bucuresti pentru productia, in premiera, a unui jurnal de seara. Telespectatorii canalului public roman TVR 2 vor putea viziona si asculta jurnalul serii EuroNews in limba lor, incepand cu ora 22.00, imediat dupa jurnalul national de 30 de minute.  EuroNews a pus la punct o noua metoda de diversificare a canalului, constand in asocierea cu televiziunile publice interesate sa difuzeze o parte din programele EuroNews in limba tarii lor, pe canalul lor national. Difuzarea zilnica a unui jurnal in limba romana al postului EuroNews va pune in relatie directa cetatenii Romaniei cu tematicile si viziunile europene. Calitatea jurnalului EuroNews va marca pe piata audio-vizuala romana un standard nou de calitate sub aspectul obiectivitatii", a declarat Valentin Nicolau, presedinte-director general al TVR.

 
Intalnirea ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si ItalieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 01 October 2004
Ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana a avut convorbiri cu seful diplomatiei italiene, Franco Franttini, in contextul vizitei presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, in Italia, miercuri, 29 septembrie, se anunta intr-un comunicat MAE.

Discutiile au fost marcate de subiectul cooperararii bilaterale pentru asigurarea conditiilor adecvate de sedere si munca in Italia, a cetatenilor romani. Din discutii a reiesit dorinta comuna a celor doi ministri de externe, de a aborda n spirit constructiv problematica cetatenilor romani aflati in Italia.

Geoana a propus incheierea unui numar de acorduri sectoriale care sa reglementeze circulaţia fortei de munca, aspectele legate de protectia sociala, recunoasterea diplomelor de studii, simplificarea procedurilor administrative in dialogul cetatenilor romani cu autoritatile locale, ca si regularizarea statutului romnilor n Italia, convenindu-se apoi, asupra unor actiuni preliminare de stabilire a mecanismului de cooperare pentru rezolvare cat mai rapida si eficienta cu care acestia se confrunta. In perioada imediat urmatoare se vor derula consultari la nivel de experti pentru elaborarea unui program multianual de actiune, care sa permita reglementarea cuprinzatoare a statutului cetatenilor romani din Italia, in urma unor contacte dintre MAE si institutiile de resort ale administratiilor centrale din cele doua tari.

O atentie deosebita in cadrul dialogului dintre ministrii de externe ale celor doua tari a fost acordata si intensificarii dialogului cu Serbia-Muntenegru, in vederea sprijinirii aderarii acestei tari la structurile euro-atlantice.

 
Nelamuririle starnite de procesul votarii in diaspora continuaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 01 October 2004

Deoarece legea electorala adoptata pentru alegerile din aceasta toamna a starnit vii controverse in randul diasporei, am revenit cu acest subiect din motive lesne de inteles: este numitorul comun pe mai multe forumuri de discutie romanesti si oamenii incep sa devina nelinistiti.

Motivul este unul destul de simplu: ambiguitatea ART.23 din respectiva lege care nu da de inteles explicit unde se mai poate vota inafara de ambasade si consulate. "Art. 23. (1) Pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza cate o sectie de votare pentru alegatorii membri ai reprezentantei diplomatice si familiile lor, precum si pentru cetatenii romani din tara sau strainatate aflati in tarile respective in ziua alegerilor. Sectiile de votare prevazute de prezentul alineat apartin de circumscriptia electorala a Municipiului Bucuresti".

Intrebarile nu se lasa asteptate: "sectiile de votare vor fi in misiunile diplomatice si oficiile consulare, sau vor fi separat de acestea?" se intreaba o parte din romanii plecati din tara. Romanii din Europa sunt de-a dreptul ingrijorati de faptul ca exodul de populatie de origine romana catre tarile europene din acest an a atins o cifra record iar intrebarea merge catre autoritati, daca sunt pregatite sa faca fata unei asemenea situatii si unui numar de electori asa de mare: cozi interminabile, acces dificil in respectivele incinte de votare, nervozitate, nemultumiri. Ziaristul roman Dan Culcer din Franta ne intreaba intr-o scrisoare adresata redactiei RGN daca autoritatile sunt pregatite pentru alegerile din toamna in ceea ce-i priveste pe romanii de pretutindeni. Vom transmite la randul nostru autoritatilor aceasta intrebare si vom reveni cu amanunte.

 
Prima editie a Festivalului Romania traditii si valori europene, o reusitaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :711
Friday, 01 October 2004

{mosimage}Duminica, 26 septembrie, pentru o dupa amiaza intreaga, celebra Piata San Lorenzo din Milano, s-a transformat intr-un spatiu al jocului, cantecului si traditiilor romanesti. Incepand cu orele 13, 30 zeci si sute de romani, italieni si un numar mare de turisti straini, au intrat in atmosfera traditionala romaneasca, facand cunostinta cu specificul popular, transmite corespondentul Romanian Global News din Italia.

{mosimage}Un soare cald de inceput de toamna, costumele populare romanesti si zambetul de pe fata celor prezenti, au facut ca aceasta manifestare sa fie un adevarat regal de sarbatoare romanesca. Eforturile organizarii depuse saptamani in sir de catre Asociatia Romanii in Italia drumul dificil pentru obtinerea multor autorizatii, zeci de telefoane, interventiile facute in diverse locuri, mediatizarea etc. - s-au sters si uitat in fata bucuriei si entuziasmului celor prezenti. Asa cum marturisea doamna Marioara Carlan Salvadeo - presedinta, ARI, prima editie a acestui festival, a fost o reusita, si poate fi consemnata ca prima de acest gen in Milano si din toata zona Lombardiei, care intr-un mod atat de direct a insemnat o marturie a bogatei spiritualitati romanesti, atat de putin cunoscuta strainilor.

Organizatorii au gandit desfasurarea acestei prime editii a Festivalului, pe doua planuri, care s-au imbinat intr-un mod armonios si plin de originalitate: cel al prezentarii folclorului si jocului romanesc si cel al expunerii unor mestesuguri vechi romanesti: sculptura in lemn si os, icoana pe lemn si sticla, cusaturi, tesaturi in razboi, oua incondeiate, accesori vestimentare din piele (chimire) etc. A fost o modalitate prin care atat romanii, italienii cat si turistii straini au putut admira in direct demonstratii de arta populara, precum si modul concret de realizare al obiectelor aflate in standurile din piata, care prin ineditul si frumusetea lor, s-au bucurat de mare audienta si interes. Atmosfera de veselie si pata de culoare a fost conturata de Ansambalul Cultural Folcloristic Datina din Cluj, care a realizat un program de sinteza al cantecului si jocului romanesc din toate regiunile tarii. Astfel, s-au putut regasi in antica piata milaneza, in specificul lor, atat romanii din Transilvania, Muntenia, cat si din Banat si Moldova. Nu au lipsit din partea artistica, textele folcorice din datinile stravechi romanesti. Ca un adevarat Badea Cartan de odinioara, prof. Ionel Hodorog, care a condus Ansamblul Datina din Cluj, a introdus publicul prezent in bogatia strigaturilor vechi romanesti rostite in cadrul horilor si petrecerilor. Nu au lipsit nici bucatele dulci din gastronomia romanesca: cozonacul si placinta cu branza adevarate delicii ale zilei, savurate cu pofta mai ales de catre straini. In plus, organizatorii au oferit si cate un pahar de vin romanesc.

Spre seara atmosfera a devenit si mai plina de entuziasm, cand in jurul statuii celebre a imparatului roman Constantin cel Mare (imparatul care chiar in acel loc, in anul 313, a legalizat crestinismul in Imperiul Roman) - din centrul pietei, multi din cei veniti s-au reunit intr-o mare hora si au jucat, ca si cum ar fi fost la ei acasa.

Spre final, cand incepuse sa se inopteeze, au rasunat si cantecele "Noi suntem romani", "Hai sa intindem hora mare"...moment de incununare a intregii zile, cand fiecare a inceput sa fredoneze atat de cunoscutele melodii romanesti. Departe de casa, departe de ai lor, orice cuvant al cantecului, isi avea greutatea lui, si rascolea dorul tinut de ficare in suflet. La plecare parerile multe si pline de emotie exprimau parca o singura idee ...."ne-am simtit ca Acasa, aceasta este Romania adevarata, cu ce are ea mai bun si cu ce poate arata Italiei si lumii intregi..."Era o marturisire care venea firesc si cu dorinta exprimata a repetarii acestor momente de bucurie si unitate. Au onorat cu prezenta la aceasta manifestare reprezentanti ai Primariei din Milano, cu acordul careia s-a organizat acest festival, reprezentanti ai Consulatului General al Romaniei din Milano, preoti din comunitatile romanesti din nordul Italiei, reprezentantni ai altor asociatii romanesti etc. Pentru cateva ceasuri, Romania copiilor strazii, a tiganilor, a problemelor tranzitiei, a devenit Romania cea adevarata, prezenta in Italia, cu un mic crampei din potentialul ei cultural si artistic. O Romanie care se doreste sa fie cunoscuta si promovata cu profesionalism si multa demnitate. Un plus de solidaritate, este un plus de incredere in noi, in puterile si valentele pe care Romania le poate avea in Europa. Totul a fost poate un mic popas in drumul spre dorita integrare europeana. Europa are nevoie de noi, noi avem nevoie de ea, dar, aceasta nevoie inseamna o emulatie de civilizatie, cultura, si progres. Si, in aceasta directie nu suntem noi nsine, in integritatea noastra culturala, dacă nu ne prezentăm n fata celorlalti cu tot ceea ce am fost, cu tot ceea ce suntem si cu ceea ce, am putea sa-i imbogatim pe altii. (Violeta Popescu, Milano)

 
Spania cu lupa pe conflictul romano-ucraineanPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :819
Friday, 01 October 2004

Intr-un material transmis de la Ljubljana pentru editia electronica a publicatiei spaniole abc, si intitulat "Ucraina si Romania isi disputa petrolul si gazul din Marea Neagra", presa spaniola ia in vizor relatiile tensionate din ultima vreme dintre cele doua tari.

Relatiile dintre Romania si Ucraina s-au inrautatit in ultimele saptamani din pricina disputei pe marginea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, bogate in zacaminte de petrol si gaz", scrie publicatia spaniola. Presa catalana aduce in prim plan situatia Romaniei, care, dupa ani intregi de negocieri care nu au condus la nici un rezultat, a decis in cele din urma sa apeleze la Curtea Internationala de la Haga, pentru a ajunge la o solutie in aceasta disputa care dureaza deja de 14 ani si care poate conduce la un conflict de anvergura. In raspuns la actiunea internationala demarata de Bucuresti, Kiev-ul a reactionat cu doua decizii unilaterale", povesteste abc.es. Pe de o parte, si fara sa informeze sau sa consulte partea romana a instalat balize care sa delimiteze teritoriul dintre cele doua tari pe bratul Chilia al Dunarii, frontiera naturala intre cele doua state. Pe de alta parte, banca ucraineana Aval, a anuntat deschiderea unei sucursale in Insula Serpilor, o zona nelocuita ce masoara 17 hectare, situata intr-o zona pe care o revendica ambele tari. Referitor la aceasta problema, Guvernul Ucrainian a anuntat ca va transforma insula intr-un paradis pentru pescari si ca incepand din 2006 va incepe sa exploateze gazul si petrolul aflat in subsolul acesteia", mai anunta publicatia spaniola.

 
Expozitie de fotografie romaneasca de arta in capitala francezaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 01 October 2004

In cadrul ciclului "Artistii romani la Paris isi deschid portile atelierelor", Institutul Cultural Roman din Paris prezinta vineri, 1 octombrie, cu incepere de la orele 20.00 expozitia fotografei de arta Dana Maitec. Expozitia se intituleaza Artistii romani din Paris, in atelierele lor, portrete".

Lucrarile pe care artista de origine romana le va prezenta reprezinta portrete ale celebri pictori romani in Paris, precum Marian Batlan, Adriana Blendea, Marcel Caloian, Doru Covrig, Dorin Cretu, Raluca Demetrescu, loana Ghenciulescu-Violet, Catalin Guguianu, Ben Ami Koller, Nicolae Maniu, Stefan Ramniceanu, Alla Russu, Radu Tuianu, Petre Velicu, informeaza Centrul Cultural Roman. Fotografia este o arta a generozitatii. Nu va fac poza, va dau ceea ce va apartine, imaginea voastra. Surprind frumusetea voastra interioara care apare dincolo de obscuritate, scaldandu-se intr-o lumina pura, imaculata. Privirea inocenta a aparatului meu surprinde adevarata voastra natura", spune Dana Maitec vorbind despre initiativa de a realiza o expozitie de astfel de lucrari. Fotografa romanca este, de altfel, si autoarea unei serii de portrete regrupate sub denumirea Fete pe un zid". Acestea sunt parte a unui proiect amplu si ambitios: realizarea unui proiect al societatii si al fabricii sale umane. Expozitia Danei Maitec, ce va fi vernisata vineri, 1 octombrie si se va desfasura pana la 15 octombrie, este consacrata pictorilor romani de la Paris, care in perioada octombrie 2004 mai 2005 isi vor deschide pe rand atelierele de creatie pentru public, informeaza Centrul Cultural Roman din Paris.

 
Interpretarea romaneasca a muzicii clasice face din nou furori in StatePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :413
Friday, 01 October 2004

Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York a gazduit joi, 30 septembrie un recital de pian al artistei de origine romana Aurelia Mika Chang. Spectacolul s-a desfasurat cu incepere de la orele 19.30.

Aurelia Mika Chang s-a nascut la Los Angeles si si-a facut studiile muzicale la New York. Artista a inceput sa cante de la frageda varsta de sase ani si a absolvit Juillard School din New York, unde a studiat cu profesori precum Abbey Simon si Olegna Fuschi. De-a lungul timpului, Aurelia Mika Chang a sustinut un numar foarte mare de recitaluri si concerte atat in SUA, cat si in Europa sau in Japonia. Romanii din New York, dar si toti ceilalti dornici sa petreaca o seara de neuitat la Institutul Cultural Roman, s-au putut bucura de un program artistic din care au facut parte lucrari de Chopin, Faure si George Enescu.

 
Un pictor roman va expune la StrassbourgPDF Print E-mail
Strassbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :421
Friday, 01 October 2004

Lucrarile artistului sucevean Constantin Severin vor fi expuse la Strassbourg, in luna octombrie, alaturi de artista germana Claudia Zaha. Dupa ce saptamana trecuta a avut loc vernisajul "Text si timp", in cadrul complexului muzeal Bucovina, din Suceva, artistul a trimis o lucrare si postului de televiziune Euro News.

Apreciind valoarea artistica a lucrarii, postul de televiziune i-a mai cerut autorului cateva lucrari, care vor fi prezentate intr-o agenda culturala, de vineri, 1 octombrie, pana duminica, 3 octombrie. Pictorul Constantin Severin, nume nou in lumea artistilor, foloseste un stil nou descoperit, situat intre realismul figurativ si arta abstracta. Artistul foloseste in lucrarile sale scrierea hieratica, de acum 7000 de ani, metoda care n-a mai fost folosita de nici un artist, pana in prezent. Pana pe 30 septembrie cele 25 de lucrari ale artistului, in ulei si pastel pe panza, au fost admirate in cadrul complexului muzeal "Bucovina".

 
Romanii din diaspora semneaza o scrisoare deschisaPDF Print E-mail
Elvetia/Romanian Global News
Accesari :549
Friday, 01 October 2004

Un numar de romani din diaspora au redactat o scrisoare deschisa adresata Presedintelui si Prim-Ministrului Romaniei, avand ca subiect principal jignirile ministrului culturii roman, Razvan Theodorescu. Redam mai jos textul mesajului trimis la redactia Romanian Global News.

Dlui. Ion Iliescu Presedintele Romaniei

Dlui. Adrian Nastase Prim-Ministru

Domnilor,

Am urmarit cu deosebita neplacere derapajul verbal al domnului Razvan Theodorescu, Ministru al Culturii, dupa faimoasa inaugurare a Pietei Romaniei din Montreal. Dl. Theodorescu ii improasca pe cei care au avut "tupeul", in ochii domniei sale, sa-i admonesteze pe reprezentantii puterii politice de la Bucuresti, cu un potop de invective: lumpeni, pegra, nespalati, ratati, animale, scursuri ale societatii, etc. Ii cerem pe aceasta cale domnului Theodorescu sa-si prezinte scuzele celor pe care i-a insultat in corpore si domnului Adrian Nastase sa ia in considerare demiterea domnului Theodorescu din functia pe care o ocupa.

Dl. Theodorescu demonstreaza din nou, daca mai era nevoie, ca in marea ei majoritate, clasa politica romaneasca nu a inteles si nu a invatat nimic din exercitiul democratic al ultimilor 15 ani. Nu este surprinzator, intr-un fel, avand in vedere ca standardul democratic al Romaniei inca lasa de dorit, dar este trist ca asemenea reactii vin din partea acelora care, la randul lor, au fost odata in postura de a se opune unor autoritati. In mod ironic, cuvantul "lumpen" inseamna exact proletariatul jerpelit din care odinioara facea parte comunistul revolutionar, inseamna Poporul de care acum domnul ministru se dezice cu un dispret demn de un mare mosier.

Poate ca domnul Theodorescu are nevoie de explicatii de ce anume ar trebui sa-si ceara scuze si de ce atitudinea domniei sale este incompatibila cu o pozitie publica. In primul rand, dansul uita ca dreptul de a-si manifesta dezacordul fata de politicile guvernului este un drept fundamental in orice societate libera si toti si-l pot exercita unde, cand si cum doresc, in limitele legii. Demonstrantii din Montreal nu au incalcat absolut nici o lege. Poate nu si-au exprimat opiniile foarte ortodox, ce-i drept, dar asta nu ii include automat in categoria descrisa foarte colorat de dl. Theodorescu. Daca ar fi asa, atunci cati dintre membrii actuali si trecuti ai Parlamentului si Guvernului Romaniei nu s-ar potrivi aceleiasi descrieri ?

In al doilea rand, dansul uita ca respectul nu se datoreaza, ci se castiga. Ca atata vreme cat autoritatile nu ii respecta pe membrii publicului, nici ele nu se pot astepta la respect. De 15 ani Romania se zbate in saracie, umilinta si coruptie. Oamenii de rand sunt batjocoriti in fiecare zi: cand merg pe strazile pline de gunoaie si mizerie, cand stau la cozi interminabile pentru a-si plati taxele si impozitele care apoi sunt cheltuite iresponsabil si fara nici un fel de transparenta, atunci cand zac in spitale murdare si care duc lipsa de medicamente si aparatura, cand aud in fiecare zi de cate o crima sau un scandal de coruptie care apoi se musamalizeaza, si atunci cand vad masini cu girofar care ii obliga sa traga pe dreapta pentru ca unul sau altul dintre demnitari pleaca in vacanta. Daca oamenii politici doresc respect, ce-ar fi ca si ei sa inceapa sa le arate respect celor care i-au ales sa-i reprezinte si le platesc salariile? Sau sa inceapa sa demonstreze putina competenta in a administra societatea si economia tarii? Apropo de competenta: daca dl. Theodorescu crede ca romanii plecati din tara sunt niste ratati, ce-ar fi sa se uite putin la statisticile economice care arata cat din valuta incasata in Romania este adusa de cei care lucreaza si traiesc in strainatate?

Nu in ultimul rand ii reamintim domnului Theodorescu si intregii clase politice romanesti ca, odata cu o pozitie de autoritate, vine si o mare raspundere, ca, in calitate de persoane publice, au datoria de a-si infrana emotiile si frustrarile, de se ridica deasupra momentelor de presiune si situatiilor neplacute si de a-si pastra capul limpede. Pentru ca asta este, sau ar trebui sa fie, diferenta dintre "animale", "lumpeni" sau "pegra" si Ministrul Culturii.

Textul este semnat de romani din diferite tari.

 
Ziua Culturala a Romanilor din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :446
Friday, 01 October 2004

Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria va organiza, pe data de 2 octombrie, Ziua Culturala a Romanilor din Ungaria, transmite corespondentul Romanian Global News.

In cadrul acestui eveniment va avea loc si inaugurarea festiva a Centrului de Documentare si Informare. Festivitatea inaugurarii noii institutii romanesti, aflata pe adresa: Giula, str. Saros nr. 17, va incepe la ora 9.00, dupa care va urma sfintirea cladirii si manifestarea culturala la care sunt invitati reprezentantii guvernului din Romania si Ungaria. In cadrul programului cultural, care se va desfasura la Centrul Cultural Roman, isi vor da concursul formatii folclorice romanesti, solisti si coruri din localitatile romanesti din Ungaria.

 
Directorii scolilor romanesti din Transnistria s-au intalnit cu reprezentantii CEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :512
Friday, 01 October 2004

Directorii scolilor din Transnistria au avut o intrevedere cu o comisie de monitorizare a Consiliului Europei avand in componenta sa pe reprezentantul secretarului general al Consiliului Europei, Vladimir Philipov si consilierul ministrului Educatiei, Agnesa Iftodi.

Potrivit directorului Scolii internat din Tighina, Maria Ungureanu, "la intalnire au fost prezenti directorii a opt scoli din Transnistria. Au fost ascultati directorii scolilor din Rabnita, Tighina, Tiraspol, Dubasari si Grigoriopol care sunt intr-o situatie mai dificila. "In cadrul intrevederii, reprezentantul secretarului general al CE, Vladimir Philipov, ne-a prezentat copiile licentelor de inregistrare pentru scolile din Rabnita si Tiraspol. Administratia transnistriana considera ca fiind neinregistrata doar Scoala internat din Tighina, pe care ei doresc atat de mult sa o inregistreze, lucru imposibil din cauza ca aceasta institutie este subordonata Ministerului Educatiei al Republicii Moldova", a mentionat Maria Ungureanu.

Ea a subliniat ca, in pofida faptului ca le explica reprezentantilor administratiei transnistrene ca solutionarea acestei probleme depinde doar de Ministerul Educatiei, acestia o tachineaza zilnic, solicitandu-i informatii cu privire la inregistrarea scolii.

La randul sau, directorul Liceului "Evrica" din Rabnita, Eugenia Halus, a declarat ca, in cadrul intrevederii cu reprezentantii CE, reprezentantii institutiilor de invatamant le-au prezentat informatiile despre situatia scolilor si i-au atentionat asupra principalelor probleme cu care se confrunta aceste scoli - problema apararii dreptului copiilor si, in special, a dreptului la invatamant, dreptul parintilor de a alege limba de instruire a copiilor sai si activitatea libera a acestor institutii de invatamant.

"Chiar daca au fost inregistrate, scolilor le-a fost atribuit statutul de institutii private, straine de invatamant, iar licenta de inregistrare are o perioada de valabilitate de un an - de la 29 septembrie 2004 pana la 28 septembrie 2005. In licenta de inregistrare a Liceului "Evrica" este precizat ca aceasta institutie de invatamant se afla pe aceeasi strada, Gagarin 14. Nu stim cand vom incepe orele, deoarece constructia sediului scolii inca nu este finisata. Acum urmeaza sa conlucram cu administratia locala pentru finisarea lucrarilor de constructie. Am putea face lectiile in gradinita in care am invatat anul trecut. Deocamdata, insa, nu stim daca acest lucru este posibil, fiindca uzina metalurgica, care este proprietarul edificiului, a refuzat anterior sa ne puna la dispozitie gradinita, din cauza ca nu eram inregistrati", a conchis Eugenia Halus.

Solicitat sa ofere detalii despre intrevederea avuta cu directorii institutiilor de invatamant din Transnistria, reprezentantul Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Philipov a spus "ca nu ofera nici o informatiei despre intalnire". "Presa trebuie sa inteleaga corect, ca nu pot fi comentate toate activitatile delegatiilor CE", a precizat Philipov.

 
Romanii din Delaina si Rabrovo cer statului bulgar sa nu le desfiinteze scolilePDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :577
Friday, 01 October 2004

Subiectul pe care Romanian Global News l-a adus in atentia opiniei publice din Romania privind inchiderea scolilor din localitatile cu populatie majoritar romaneasca din Bulgaria, a starnit atat dezbateri pe forumurile de discutii aflate pe internet cat si interesul mass mediei din Romania. Aflat in vizita de o zi la Bucuresti, dl. Ivo Gheorghiev, presedintele Asociatiei "AVE" de la Vidin, una din asociatiile initiatoare a programului de clase de limba romana pentru copiii comunitatii, a avut amabilitatea sa raspunda in exclusivitate pentru Romanian Global News, la cateva intrebari.

RGN: Ce se mai aude cu scolarizarea romanilor din satele Delaina si Rabrovo? Se inchid scolile sau nu?

I.G.: In primul rand vreau sa fac o mica precizare si anume ca aceste scoli nu sunt scoli romanesti, asa cum am vazut ca a preluat informatia presa scrisa si bine ar fi fost sa fie. Scolile in discutie sunt unicele scoli de stat, deci bulgaresti, din satele cu populatie compact romaneasca. Ne-am bucura sa fie scoli romanesti dar Dumneavoastra stiti ca in Bulgaria nu exista asa ceva si nici nu intrevedem in viitorul apropiat sa existe. Procesul de asimilatie al populatiei romanesti continua iar inchiderea acestor scoli nu face decat sa definitiveze un proiect diabolic inceput cu mai multe decenii in urma si continuat de regimul comunist bulgar in care monoetnicitatea era lege. Inchiderea scolilor din aceste sate romanesti insa este extrem de periculoasa deoarece oamenii vor fi nevoiti sa isi lase copiii sa mearga la cel putin 20km distanta, la primul oras, iar in Bulgaria transportul scolarilor nu este asigurat. Nimeni nu a pomenit ca daca scoala din Delaina sau Rabrovo se desfiinteaza, copiii vor fi preluati organizat si dusi in alte localitati. Autoritatile centrale doar au anuntat directorii de scoli ca daca nu se gaseste numar necesar de copii aceste unitati vor fi inchise, fara a se da o alternativa, decat aceea ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare (8 oct., n.n.) sa faca bine sa gaseasca inca un copil, cum este cazul scolii din Rabrovo, sau colectivul necesar formarii claselor, in cazul scolii din Delaina.

Noi credem ca intentionat se doreste desfiintarea acestor scoli pentru ca in felul acesta s-ar continua procesul de saracire in care este mentinuta populatia din zona Vidinului si imprejurimi, care repet, este populatie compact romaneasca, Bulgaria ne avand nici un interes ca noi sa ne dezvoltam economic sau cultural. Regiunea noastra este regiunea cu cel mai mic standard de viata de pe tot teritoriul bulgaresc. Impiedicarea coiilor sa mai mearga la scoala in localitatile natale ar arunca populatia respectiva intr-un nivel cultural si spiritual inferior restului populatiei iar acest lucru se cheama discriminare etnica! Saracia si saracirea spirituala a populatiei romanesti din zona este un bici al autoritatilor bulgaresti care nu vor sa inteleaga ca si noi vrem sa ne dezvoltam la fel ca ceilalti cetateni bulgari si sa beneficiem de aceleasi drepturi la o viata decenta si educatie. Nu mai spun de dreptul la educatie in limba materna pentru ca Bulgaria inca mai are pasi mari de facut in procesul de recunoastere si acordarea drepturilor minoritatilor nationale.

RGN: In aceste scoli se preda in limba romana la vreo ora de studiu?

I.G.: In scolile acestea nu exista clase de limba romana ca atare! In satul Rabrovo am organizat niste cursuri de romana private sustinute de noi ca organizatie si finantate privat. Deci nu este vorba de un sistem public si oficial de predare a limbii romane. Asa ceva nu exista inca in nici o scoala din zona noastra! Ar trebui ca si Romania sa se implice mai mult in apararea pe plan international a acestor drepturi pentru romanii de aici, ca oamenii din acele localitati si in special copiii, sa fie priviti ca niste fiinte vii care au nevoie sa se dezvolte intr-un mediu sanatos si nu ca niste dusmani de clasa, iar perspectiva care se apropie sa fie privita ca o condamnare la un viitor sub standarde europene dorite si de Bulgaria.

RGN: Va ajuta in vre-un fel statul bulgar? Vedem ca va inchid scolile din comunitati dar poate ca va ajuta altfel, copii vor merge si vor invata in scoli mai bune.

I.G.: Nici vorba! Inchiderea scolii reprezinta o piedica in dezvoltarea comunitatii, cum am mai spus-o dar si un semnal ca ceea ce am facut noi prin initierea acelui program privat de scolarizare nu este bine-venita si nu este privita cu ochi buni. Acum copiii ar trebui sa mearga minim la 30 de km distanta sa invete si cu siguranta ca vor fi foarte obositi sa mai participe si la clasele private de limba romana. In ceea ce priveste sprijinul pe care il da statul bulgar va dau doar exemplul gradinitei din satul meu, Rabrovo, unde de 10 ani copiii nu au mai primit materiale didactice noi si unde educatoarele nu au cu ce sa lucreze, neexistand nici macar jucarii. Copiii vin de-acasa cu ce mai au ca sa poata invata ceva. Este un fel de epoca de piatra!

Noi ca asociatie am strans mai mult de 200 de cereri din partea parintilor pentru invatamant in limba materna pe care le-am transmis autoritatilor bulgare competente si nu am primit nici un raspuns, ba as putea spune, fortand un pic nota, ca desfintarea scolilor acestea a fost raspunsul lor. Legea prevede acest lucru dar conform vorbei ca "ce stapanul permite, nu da voie pandarul" asa si noi: legea ne permite dar in teren nu este aplicat nimic. De mai multe ori s-a pus in discutie acest lucru de delegatiile oficiale care au venit de la Bucuresti, declarativ s-a promis sprijin de ambele parti, dupa care am ramas tot asa cum suntem si azi, partea bulgara ne miscand un deget. Noi am intins prima mana de ajutor, unde sunt ceilalti sa ne ajute ? De ce statul care este patria noastra nu numai ca nu ne ajuta sa existam asa cum suntem - romani, dar ne si impiedica fatis punandu-ne lacate la scolile unde copiii nostri invata in bulgareste!

RGN: Ati cerut oficial autoritatilor locale sau centrale de la Sofia o amanarea a deciziei de inchidere a acestor scoli? Ati primit vreun raspuns pana acum?

I.G.: Intentionam ca saptamana viitoare sa organizam o conferinta de presa la care sa invitam si presa centrala si sa explicam clar care este situatia si motivatia noastra de a apara desfintarea acestor scoli. S-au facut niste scrisori ce vor fi trimise inspectoarei generale si autoritatilor orasului Vidin sa incerce sa gaseasca compromisuri, pe care legea le permite, ca aceste scoli sa nu dispara. Vom cere si in continuare predare in limba materna pana cand se va intelege ca nu se pot eschiva de la acordarea acestui drept elementar stipulat in Charta Drepturilor Omului, ca fiecare asa cum l-a lasta Dumnezeu sa invete pe limba lui, pe limba stramosilor lui. Mai mult de atata, ce sa facem? Nu ne ramane decat Dunarea, poate ea ne vrea, ca altfel pentru bulgari suntem tradatori de neam iar pentru romani suntem o pacoste de care trebuie sa aiba grija!

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions