Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Eveniment inedit in alpinismul romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :470
Thursday, 30 September 2004
Trei alpinisti romani vor incerca sa cucereasca, pentru Romania in premiera absoluta, varful Janak (7.090 m).

Constantin Lacatusu din Piatra-Neamt, Viorel Amzaroiu din Bucuresti si Ioan Torok din Cluj-napoca au fost selectati de Federatia Romana de Alpinism si Escalada in lotul national. Cei trei vor strabate una din putinele "pete albe" ale Muntilor Himalaya, situate la extremitatea estica a Nepalului. Expeditia vizeaza unul din putinele varfuri de peste 7.000 de metri, neurcate de om pana in prezent, iar membrii ei vor fi totodata alpinisti si exploratori. Ei vor colecta probe de zapada pentru "Geomed", unul din sponsorii expeditiei. Cercetatorii vor face studii geochimice asupra probelor recoltate de alpinisti. Ineditul acestei aventuri il reprezinta faptul ca muntele va fi "atacat" in stil sportiv, fara utilizarea de ghizi nepalezi sau porteri de altitudine, aceasta ascensiune necesitand un nivel tehnic de pregatire fizica si psihologica deosebit. Liderul echipei, Constantin Lacatusu, este primul roman care a cucerit Everestul, pe data 17 mai 1995.

 
Zilele George EnescuPDF Print E-mail
Botosani, Romania/ Romanian Global News
Accesari :342
Thursday, 30 September 2004
In perioada 1-3 octombrie, va avea loc cea de-a XXVIII-a editie a "Zilelor George Enescu", desfasurate in paralel cu deschiderea stagiunii Filarmonicii de stat.

Cu aceasta ocazie, orasul va fi gazda unor muzicieni cu renume atit in tara, cit si in strainatate. Evenimentul va debuta cu un concert al pianistului Daniel Goiti, urmat de un recital cameral sustinut de Alexandru Tomescu, la vioara, si Adrian Tomescu, la pian. Concomitent, vor avea loc "traditionalele" colocvii dedicate marelui compozitor George Enescu, la care vor participa Octavian Lazar Cozma, Mihail Cozmei, Viorel Munteanu, Petre Codreanu si Paula Boire din Statele Unite ale Americii. In ultima zi, a fost programata cea de-a doua sesiune a colocviilor gazduite in Sala Muzeului "George Enescu" din Dorohoi, o excursie in localitatea natala a compozitorului si un concert de incheiere sustinut de soprana Mioara Cortez, mezzosoprana Lucia Papa, tenorul Calin Bratescu si basul Gheorghe Rosu.

 
Grup operativ de lucru pentru negocierea capitolului 24 Justitie si Afaceri internePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :274
Thursday, 30 September 2004
Institutiile cu responsabilitati in negocierea capitolului de negociere 24 JAI au constituit un task-force pentru purtarea unui dialog cat mai eficient cu serviciile Comisiei Europene.

Grupul de lucru pentru capitolul Justitie si Afaceri Interne a stabilit componenta si responsabilitatile acestui task-force, in cursul reuniunii care a avut loc astazi, 30 septembrie a.c., la sediul Ministerului Integrarii Europene, in prezenta Ministrului Delegat, Negociator Sef cu UE, Vasile Puscas.

Scopul functionarii unui task-force pentru capitolul JAI este accelerarea dialogului cu Comisia Europeana si furnizarea prompta a unor raspunsuri complete si exacte la solicitarile serviciilor Comisiei Europene si ale statelor membre. In acest sens, Negociatorul Sef cu UE a declarat: Scopul nostru, in aceasta perioada, este sa realizam un dialog cat mai eficient cu Comisia Europeana, in conditiile in care obiectivul Romaniei este sa finalizeze negocierile tehnice in cursul mandatului actualei Comisii. De aceea, toate institutiile responsabile, impreuna cu institutiile integratoare Ministerul Administratiei si Internelor, respectiv Ministerul Justitiei si cu MIE, au constituit acest task-force. Aceasta presupune ca va exista o retea de responsabili din fiecare institutie, care vor comunica in permanenta pentru ca orice solicitare a Comisiei Europene cu scop clarificator sa primeasca un raspuns complet in timp util. Comisia Europeana va primi, astfel, toate detaliile necesare pentru elaborarea proiectului de pozitie comuna in termenul asteptat. Grupul special de lucru pentru capitolul 24 JAI va continua sa lucreze in permanenta, 24 din 24 de ore pe zi.

 

 
Intalnire bilaterala Romania-Ungaria la Satu MarePDF Print E-mail
Satu Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :288
Thursday, 30 September 2004
Vineri, 1 octombrie, la Satu Mare este programata sa se desfasoare intalnirea la nivel inalt intre Presedintele Camerei Deputatilor din Romania, Valer Dorneanu si presedintele Parlamentului Ungariei, Szili Katalin.

Intalnirea celor doua delegatii va avea loc in jurul orei 13.00, in sala de protocol a Hotelului Dacia, dupa ce delegatia maghiara va fi asteptata la Vama Petea de ambasadorii Terenyi Janos si Calin Fabian. In cadrul intalnirii bilaterale se vor discuta problemele curente ale relatiilor dintre cele doua tari si modalitatile de colaborare transfrontaliera. Dupa o vizita la Prefectura si consiliul Judetean Satu Mare, seful parlamentului maghiar se va intalni si cu liderii organizatiei UDMR din Satu Mare. Din delegatia maghiara mai fac parte parlamentarii Gedei Jzsef, Arnth Sndor, Kis Zoltn si Csapody Mikls, secretari de stat, consilieri, personal de paza si protocol si ziaristi.

 
Inseminarea artificiala intra in legalitate in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Thursday, 30 September 2004
Romania beneficiaza pentru prima data de un cadru legal in ceea ce priveste inseminarea artificiala, mamele surogat sau donarea de sperma.

Prevederea cea mai importanta din cadrul legii ce reglementeaza sanatatea reproducerii si reproducerea asistata medical este cea referitoare la inseminarea artificiala. Desi astfel de cazuri s-au mai practicat in spitalele bucurestene, insusi Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan recunoaste ca nu a existat pana in prezent un cadru legal pentru astfel de proceduri. Legea va stabili ce se intimpla dupa nasterea copilului, de ce e nevoie de o instanta pentru a stabili legal cine sint parintii acestuia sau ce acte se vor incheia inainte ca mama-surogat sa primeasca embrionul. In plus, legea interzice ca donarea de gameti (de sperma) sa se faca pe bani. Nici mama-surogat nu are voie sa primeasca bani, a precizat ministrul. Conform prevederilor legii, la sfarsitul celor noua luni de sarcina, mamele naturale au certitudinea ca isi pot primi copiii, fara ca mamelor surogat sa li se permita sa emita pretentii de ordin material. Parintii dornici sa aiba copii vor fi nevoiti sa plateasca doar procedura medicala. Pe de alta parte, noua lege se refera si la femeile care decid sa faca o intrupere de sarcina, pentru ca, din diferite motive, nu pot sa mai aiba copilul sau nu si-l mai doresc. Ele vor beneficia de consiliere inainte de luarea acestei decizii, atat in privinta riscurilor pe care le implica o astfel de masura, iar daca se hotarasc totusi sa o faca, unitatea sanitara le va cere un consimtamant scris. Dreptul de a decide daca sa ia sau nu acesta masura le va apartine si minorelor. Desi initiatorul legii, Ministrul Sanatatii a cerut si acordul tutorelui legal al minorei in acest caz, parlamentarii, mai deschisi se pare, in aceasta problema, s-au gandit ca nu este cazul ca o minora sa aiba si acordul parintilor atunci cand este vorba de un avort, considerand ca ingradeste dreptul femeii de a decide. Discutia pe marginea acestui aspect ramane inca deschisa, parlamentarii urmand sa se hotarasca asupra varstei de la care tinerele fete vor avea libertate de decizie (16 sau 17 ani).

 

 
Sibiul zona preferata pentru investitorii strainiPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :569
Thursday, 30 September 2004
Zona Industriala Vest din Sibiu este una dintre cele mai profitabile destinatii pentru investitorii straini care aleg sa isi inceapa o afacere in Romania. In momentul de fata 15 mari companii europene din domeniul industriilor au venit la Sibiu, unde isi inaugureaza acum fabricile. Dintre aceste nume cele mai importante sunt cele ale companiei RUD Kettenfabrik Riger&Dietz, lider european in productia de lanturi industriale si antiderapante. Saptamanile trecute si-a mai deschis fabrici la Sibiu, Bramac, lider european in productia de sisteme de invelitori din beton, cu o fabrica construita in timpul record de 200 de zile. Dupa ce si-a inaugurat fabrica in urma cu un an, Bramac a inceput de curand productia in teste, investitia sa aici fiind de 5,8 milioane de euro. Compania SNR Roulments, apartinand de Grupul Renault, a deschis si ea recent prima sa unitate la Sibiu, investitie in valoare de 6 milioane de euro, pentru construirea unei fabrici de rulmenti pentru cutii de viteza. Vineri, 1 octombrie, RUD Kettenfabrik Rieger & Dietz isi va deschide portile incepand cu orele 10.30. Inca de anul trecut Sibiul, prin Zona Industriala de Vest, a devenit tot mai atragator pentru firmele interesate in cumpararea de terenuri pentru deschiderea unor noi puncte de lucru. Primaria din Sibiu este optimista in ceea ce priveste sumele pe care investitiile din Zona Industriala de Vest le vor aduce in viitor orasului, si pe care le estimeaza in jurul valorii de 70 de milioane de euro, fara a mai pune la socoteala si locurile de munca pe care le vor crea in zona (estimate anul acesta la o mie, iar la anul la peste 2.000).
 
Liceele romanesti din Tiraspol si Rabnita inregistrate ca institutii strainePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :309
Thursday, 30 September 2004

Misiunii OSCE in Moldova i-au fost transmise miercuri, 29 septembrie, documentele de inregistrare preliminara a liceelor "Lucian Blaga" din Tiraspol si "Evrica" din Rabnita, pe perioada unui an, a declarat purtatorul de cuvant al misiunii, Claus Neukirch.

Potrivit lui, inainte de a fi comentate, aceste documente urmeaza a fi examinate. Intrebat daca elevii acestor licee vor putea merge de acum inainte la scoala, Neukirch a raspuns ca "in documentele respective nu se mentioneaza ca au fost gasite cladiri pentru aceste licee, iar pana nu se vor gasi cladiri, ei nu vor putea merge la ore".

La randul sau, ministrul Reintegrarii Vasili Sova a declarat ca "a aflat de la ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova despre existenta acestor documente, pe care deocamdata nu le-a vazut". "Am inteles ca este vorba  de o inregistrare a acestor licee, in calitate de institutii straine de invatamant, pentru o perioada de un an. Este o inregistrare asemanatoare cu aceea pe care a primit-o Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina. O asemenea inregistrare nu corespunde intelegerilor la care s-a ajuns anterior. Astazi, scopul nostru este ca elevii sa mearga la scoala, de aceea vom negocia aceasta inregistrare mai tarziu. Pentru ca elevii sa mearga la ore va trebui mai intai sa gasim temporar o cladire, iar mai tarziu, posibil ca vom construi o cladire noua. In prezent, consultam Ministerul Justitiei si reprezentantii OSCE in vederea acumularii unor finante in acest scop", a subliniat Sova.

Reamintim ca miercuri, ministrul Educatiei Valentin Beniuc si Vasili Sova urmau sa se intalneasca, la Tiraspol, cu "ministrul educatiei" al Transnistriei, Elena Bomesco. Intalnirea nu a avut loc, deoarece nu a fost obtinut un rezultat pozitiv in privinta acceptarii intalnirii din partea autoritatilor transnistrene.

 
Secretarul general al NATO a sugerat lui Voronin implicarea castilor albastrePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :273
Thursday, 30 September 2004
Prin vizita lui Jaap de Hoop Scheffer la Chisinau, NATO a vrut sa obtina cristalizarea pozitiei Chisinaului fata de Moscova, fata de Romania si fata de valorile democratice, considera publicistul Petru Bogatu. Potrivit lui, in urma vizitei lui Scheffer, in discursul presedintelui Voronin au aparut elemente noi, declarand raspicat si fara echivocuri ca trupele rusesti de mentinere a pacii sunt ostile Moldovei si ca viitoarea forta internationala din stanga Nistrului ar urma sa fie reprezentata de "castile albastre". Bogatu sustine ca ideea cu dislocarea in Republica Moldova a trupelor ONU i-a fost sugerata lui Voronin de catre secretarul general al NATO. In timpul aflarii acestuia la Chisinau, Voronin, desi stangaci, a schitat, in premiera absoluta, un gest impaciuitor la adresa Romaniei. "Daca Voronin nu va respecta regula jocului democratic in interiorul tarii, toata campania sa antiruseasca se va dovedi, pana la urma, zadarnica", conchide Petru Bogatu.
 
Rusia raspunde indirect lui Scheffer privind implicarea castilor albastrePDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 30 September 2004

"Moscova este ingrijorata de stagnarea procesului de negocieri privind reglementarea problemei transnistrene, in care Rusia, impreuna cu Ucraina si OSCE, actioneaza constiincios si impartial ca participant si mediator in operatiunea de pacificare, la care sunt parte si fortele moldovenesti", se arata in comentariul Departamentului Informatii si presa al MAE rus.

MAE rus considera ca "alimentarea emotiilor, instrainarea si cautarea motivelor pentru inlaturarea unui oponent de la negocieri nu va contribui la ameliorarea situatiei". "In lipsa unei vointe politice a partilor implicate in conflict, pentru un compromis, nimeni nu va putea elabora masuri reciproc acceptabile pentru iesirea din impas. Responsabilitatea pentru aceste actiuni o poarta in egala masura si Chisinaul, si Tiraspolul. In special, acum cand confruntarea a luat amploare prin inasprirea sanctiunilor economice impuse unilateral de Moldova si prin incercarile de a bloca complexul economic al regiunii transnistrene", se arata in comentariul citat.

Departamentului informatii si presa al MAE rus a calificat actiunile Chisinaului drept o "abatere de la acordurile anterioare privind normalizarea relatiilor si miscarea in directia spatiului economic comun pe teritoriul Republicii Moldova".

MAE rus a declarat ca Rusia va continua, impreuna cu ceilalti mediatori sa insiste asupra restabilirii si canalizarii pe cale practica a procesului de negocieri in format pentagonal. De asemenea, Ministerul rus de Externe a amintit ca datorita Rusiei, anul trecut partile au fost foarte aproape de semnarea unui acord (memorandumul Kozak - n.n.) care, insa, a fost zadarnicita de autoritatile moldovene. MAE rus a reactionat astfel la recentele declaratii ale presedintelui Voronin, potrivit carora actualul format al fortelor de pacificare ar trebui modificat. Voronin a acuzat fortele pacificatoare ruse si ucrainene de sustinerea si fortificarea regimului separatist de la Tiraspol, mentionand ca acestea ar trebui inlocuite cu un contingent al "castilor albastre".

 
Expozitie despre Stefan cel Mare la Liceul Balcescu din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/ Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 30 September 2004
In organizarea Institutului Cultural Roman din Budapesta, la finele saptamanii trecute, in aula Liceului Nicolae Balcescu din Giula, a fost vernisata o expozitie despre domnitorul Stefan cel Mare, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria. Materialul expozitiei a fost aranjat de dr. prof. univ. Elena Musca, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Ea a vorbit elevilor despre viata si activitatea lui Stefan cel Mare si despre importanta lui in cultura romana. Dupa aceea, in cadrul vernisajului a sustinut si o conferinta pe aceasta tema.
 
Vremuri dificile pentru romanii din UcrainaPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 30 September 2004
Prezent la cel de-al VI-lea Congres al Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Radauti, scriitorul Vasile Tariteanu, din Cernauti (Ucraina) a vorbit despre problemele romanilor din nordul Bucovinei si despre "rezistenta" acestora, care devine din ce in ce mai slaba in fata autoritatilor ucrainene, transmite corespondentul Romanian Global News.

Reducerea orelor cu predare in limba romana, obligativitatea vizelor pentru intrarea in Romania si starea materiala precara a romanilor au fost punctele marcate de vorbitor. "Vom pierde scolile noastre nationale pe care ar trebui sa ni le garanteze Constitutia statului ucrainean si principalele legi internationale. Dar Ucraina nu prea tine cont de hotararile europene. Vedeti ce se intampla acum cu Romania? Este considerata vinovata pentru ca incearca sa creeze o imagine nefavorabila Ucrainei, in legatura cu constructia Canalului Bistroe. Se produc unele neintelegeri intre cele doua state si, desigur, toate acestea au repercursiuni in societate", a spus Vasile Tariteanu. In ceea ce priveste conflictul legat de Insula Serpilor, d-sa este de parere ca "Romania il va pierde, cum a pierdut multe altele". "Ucraina stie sa-si joace dur cartile si stie sa castige. Nu-si pleaca in fata nimanui capul si, avand in spate sprijinul Rusiei in aceasta problema, desigur ca va construi acest Canal si va demonstra intregii lumi ca este mai bun, mai adanc, mai larg, ca navele pot parcurge mai repede distanta dintre Dunare si mare decat pe Canalul Sulina", ne-a mai spus dl. Tariteanu.

 

 
William Hill introduce si Romania in ecuatia transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 30 September 2004

"Reluarea negocierilor in problema transnistreana este o sarcina dificila - in regiune exista patru tari, Republica Moldova, Ucraina, Romania si Federatia Rusa, care au interese si prezenta aici. Cu acestea trebuie sa se discute. Cum si unde - incercam acum sa stabilim aceste aspecte", a declarat marti seara la radio "Europa Libera" seful Misiunii OSCE in Moldova William Hill.

Intrebat despre rolul Uniunii Europene si al Statelor Unite in solutionarea diferendului transnistrean, Hill a raspuns ca din partea acestora "exista un mare interes pentru reglementarea conflictului". "Avem demult contacte cu reprezentantii SUA si ai UE. Ma astept la un interes mare si la o participare activa a acestor actori in procesul de reglementare a conflictului. Nu stiu daca vor deveni sau nu mediatori formali. Deocamdata, nu am auzit declaratii de intentie in acest sens din partea UE si a Statelor Unite".Potrivit lui Hill, dificultatile in negocieri au inceput anul trecut, dupa ce Rusia a propus spre semnare memorandumul Kozak, principala carenta a caruia, este, in opinia lui, ca s-a incercat solutionarea, in mod unilateral, a unor chestiuni de baza ale securitatii militare internationale, chestiuni care afecteaza interesele tuturor tarilor din Europa. "Evident, unele tari s-au opus acestui document. Pe parcursul anului acesta am incercat sa restabilim dialogul si trebuie sa recunosc ca pana acum nu am prea reusit. In prezent s-a ajuns la situatia in care Chisinaul declara ca nu doreste sa discute cu transnistrenii, ci doar cu asa-zisii papusari, adica cu cei care stau in spatele separatismului, iar Tiraspolul promite reprezentantilor mediatorilor sa solutioneze chestiuni importante, cum ar fi problema scolilor, dar nu se tine de cuvant".

Referindu-se la criza scolilor romanesti din Transnistria, William Hill a spus ca Tiraspolul a promis in repetate randuri Moscovei si Kievului ca problema va fi solutionata, dar nu si-a onorat promisiunea. "Exista solutii foarte simple si rapide pentru cele doua scoli, din Tiraspol si Rabnita, fiind nevoie doar de semnatura administratiei orasenesti pentru ca elevii sa poata merge la scoala. Daca ar fi fost doar niste pretentii de ordin tehnic, problema s-ar fi rezolvat demult, va asigur. Nu stiu cand transnistrenii isi vor onora promisiunile. Am spus-o de la inceput ca in joc este pus dreptul fundamental al parintilor si al elevilor de a studia in limba materna. Vom exercita presiuni si vom aplica parghiile pe care le avem pana cand problema va fi solutionata".

Solicitat sa comenteze recentele declaratii ale lui Voronin privind ineficienta actualei misiuni de pacificare si necesitatea unui contingent international de mentinere a pacii, William Hill a spus ca "Voronin este ghidat de propriile considerente atunci cand lanseaza asemenea declaratii". "Noi sustinem demult ideea ca introducerea unei misiuni de pacificare internationala in Republica Moldova ar fi un pas pozitiv. Cred ca ar exista mai multa incredere daca operatiunea ar fi multinationala. Asta ar asigura o cooperare mai buna intre actorii interesati in solutionarea problemei transnistrene. Complexitatea consta in faptul ca toate partile participante trebuie convinse sa-si dea acordul pentru schimbarea pe cale pasnica a formatului actual", a declarat seful Misiunii OSCE .

Referindu-se la situatia de la "Teleradio-Moldova", Hill a spus ca aceasta este dificila si complexa, amintind ca impreuna cu reprezentantul Consiliului Europei, a propus o lista de principii generale pentru activitatea companiei publice, principii care au fost sustinute si de catre Voronin, dar ignorate, in cele din urma, de administratia si Consiliul de Observator ai Companiei "Teleradio-Moldova". "Exista cateva principii de baza care trebuie respectate - libertatea presei si a cuvantului, echilibrul si obiectivitatea, pentru ca toate partidele politice importante sa aiba acces la emisie. Deosebit de grav va fi daca situatia va continua si pe durata campaniei electorale, iata de ce ar fi bine ca problema sa fie rezolvata acum, pe criterii profesionale, pentru ca in campania electorala sa existe o radioteleviziune publica impartiala", a mai spus William Hill.

 
Romanii din Australia au un sprijin de nadejdePDF Print E-mail
Victoria, Australia/ Romanian Global News
Accesari :514
Thursday, 30 September 2004
Asociatia comunitatii Romano-Australiana pentru ajutor, sanatate si servicii din orasul australian Melbourne, Victoria (ARCWHS) este o asociatie constituita pe baza de voluntariat si ofera romanilor stabiliti la antipozi diferite servicii in limba romana, gratis, conform declaratiilor membrilor sai. ARCWHS este infiintata in octombrie 1990 ca fiind o asociatie non-profit, apolitica si non religioasa. Astfel membrii asociatiei se implica in ajutorarea celor care solicita sprijin in caz de boala, in cautare de lucru, in cautarea unei locuinte, probleme de adaptare si integrare in societatea australiana precum si programe educative pentru pastrarea identitatii culturale romanesti. Astfel, sub umbrela asociatiei functioneaza Scoala Romaneasca, Televiziunea Comunitara Romana afiliata la Canalul 31 al televiziunii australiene precum si clase de limba engleza pentru incepatori, acreditate de programul comunitar pentru adulti. Membrii asociatiei dispun de acces liber in biblioteca proprie, imbunatatita an de an cu carti si reviste romanesti, unde se pot viziona filme romanesti si citi ziarele in limba romana.
 
Stiri de acasa pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :481
Thursday, 30 September 2004
Romanii aflati in Spania la munca sau pe motive de reunire de familie, sedere sau orice alt tip de viza ar putea beneficia in curand de un pachet de stiri din tara direct pe telefonul mobil.

Aceasta noua oferta de servicii a agentiei EFE va fi indreptata la inceput catre imigrantii ecuatorieni si columbieni, comunitatile latino-americane cu cea mai mare pondere in Spania. Acestia vor primi, printr-un sistem de alerta pe telefoanele mobile, cele mai importante stiri din tarile lor, sub forma de SMS-uri. Daca acest sistem se va dovedi functional, EFE il va pune la dipozitia tuturor imigrantilor latino-americani din Spania si, in curand, va fi disponibil si pentru alte comunitati, cum ar fi romanii sau marocani, aflati si in numar foarte mare in tara iberica. Noul serviciu a fost pus in miscare cu ajutorul operatorului de telefonie Amena si va costa aproximativ 60 de centi pe saptamana pentru serviciul de mesaje SMS, care include mesaje text scurte cu cele mai importante stiri. Mai exista un tip de abonament, acela pentru mesaje MMS, in valoare de un euro pe saptamana, care va include buletine zilnice de stiri cu fotografii si texte. Prin aceasta initiativa reusim sa satisfacem obiectivul EFE si serviciul social de informare a imigrantilor in legatura cu ceea ce se intampla in tara lor au declarat reprezentanti ai agentiei pentru presa spaniola.

 
Fotbal antirasist pentru comunitatile de imigrantiPDF Print E-mail
Ancona, Italia/Romanian Global News
Accesari :414
Thursday, 30 September 2004
Asociatiile romanilor din Italia sunt invitate sa participe la un turneu de fotbal al asociatiilor, ce se va desfasura in curand in Italia.

Evenimentul, aflat deja la cea de-a treia sa editie este promovat de asociatia antirasista Assata Shakur din Ancona, asociatie ce isi propune sa promoveze si sa dezvolte o constiinta antirasista prin cultura, muzica si sport, informeaza un site al romanilor din Italia. Infiintata din ianuarie 2001, Assata Shakur doreste in mod deosebit prevenirea rasismului, promovand initiative sociale si organizand contacte cu cetatenii straini. Tot in sprijinul acestei idei, asociatia colaboreaza cu mai multe organizatii internationale care promoveaza aceleasi scopuri. Campionatele Mondiale Antirasiste reprezinta una dintre cele mai importante competitii de gen care se desfasoara pe plan international,  eveniment la care Assata Shakur participa de cativa ani, la Montecchio, alaturi de alte 168 de echipe din toata Europa apartinand Comunitatilor de imigranti microbisti. Campionatele Mondiale Antirasiste implica in fiacare an circa 3000 de persoane care timp de patru zile joaca fotbal, danseaza, canta si vorbesc impreuna. La nivel european, asociatia are contacte cu organizatia Football Against Racism Europe (F.A.R.E), care se ocupa la nivel mondial de problema rasismului in stadioane, dar nu numai, din care face parte si acest proiect al turneului antirasist Ancona.

 
Expozitie de fotografie Roxana Tohaneanu-ShieldsPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/ Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 30 September 2004
Centrul Cultural Romanesc de la Londra organizeaza o expozitie de fotografie a tinerei artiste romance stabilite in Marea Britanie, Roxana Tohaneanu-Shields.

Prima vizionare a lucrarilor, o vizionare privata, a expozitiei fotografice ce se va vernisa sub numele de "CRITICAL LIGHT" va avea loc astazi, 30 septembrie la ora 18:30 la Galeria "The Other Gallery" din Londra aflata la adresa Ruper Street nr. 11. Expozitia propriu-zisa va fi deschisa incepand cu 15 octombrie zilnic intre orele 13:00 si 21:00 iar intrarea va fi libera.

"In aceste imagini am incercat sa surprind caderea luminii pe diferite suprafete pentru a crea o alta lume a realitatilor conceptuale unde lumina nu este un mediu permisiv pentru orice obiect" declara Roxana Tohaneanu-Shields in avanpremiera expozitiei sale. Aflat la al 10-lea an de activitate Centrul Cultural Romanesc de la Londra a reusit sa ofere romanilor stabiliti in aceasta tara multe si interesante manifestari culturale menite sa ii tina aproape de traditiile si cultura romaneasca. Multumita unui parteneriat stabil intre Romanian Global News si Centrul Cultural de la Londra cititorii nostri vor putea sa fie informati in timp util de manifestarile culturale romanesti de la Londra, in asa fel incat, cei care sunt interesati si dornici, sa poata participa in numar cat mai mare.

 
Societatea civila din Basarabia cere Rusiei incetarea sprijinului pentru regimul de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :288
Thursday, 30 September 2004

Reprezentantii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, ai Grupului "Amnesty International", ai Ligii Apararii Drepturilor Omului din Moldova si ai Centrului de Consultanta pentru Categorii Sociale Defavorizate si-au exprimat miercuri  ingrijorarea si dezacordul in legatura cu situatia in care se afla copiii, parintii si profesorii scolilor romanesti din stanga Nistrului.

Intr-o declaratie comuna a organizatiilor respective se arata ca "sfidarea normelor civilizate de dialog de catre regimul Smirnov demonstreaza ilegalitatea acestui regim criminal, care foloseste in calitate de scut viu cateva mii de elevi, printre care si orfani, hartuindu-i pe parcursul a peste 12 ani pentru a atinge scopurile lor meschine si neintemeiate". "In acest sens, crimele savarsite de regimul de la Tiraspol echivaleaza sau chiar le depasesc pe acele recente de la Beslan", sustin semnatarii. Acestia apeleaza la Federatia Rusa sa ia o atitudine neduplicitara pentru a curma tinerea in calitate de ostatici a copiilor si a altor oameni nevinovati de catre un grup de cetateni ai Federatiei Ruse, sustinuti de conducerea oficiala a Rusiei. "Dorim sa atragem atentia conducerii si poporului Federatiei Ruse ca terorismul promovat pe teritoriul altui stat mai devreme sau mai tarziu se va replica si asupra tarii de origine. Nu poate fi asigurata securitatea propriului popor neglijand la nesfarsit drepturile si libertatile fundamentale ale altor oameni, indiferent de orientarea lor politica, etnie sau limba vorbita sau de marimea tarii de origine".

Comitetul Helsinki, Grupul "Amnesty International", Liga Apararii Drepturilor Omului din Moldova vor acorda asistenta juridica gratuita tuturor victimelor regimului criminal de la Tiraspol in urma actiunilor de intimidare, inspaimantare, santajare etc, care "nu pot fi calificate altfel decat actiuni de terorism si tinere de ostatici".

 
Romanii din Ibiza se pot ruga in Parohia Ortodoxa RomanaPDF Print E-mail
Ibiza, Spania/Romanian Global News
Accesari :789
Thursday, 30 September 2004
Romanii din Ibiza au participat, pana in luna iulie, la slujbele de duminica in Biserica Santo Domingo, o biserica de rit catolic de altfel, in fiecare saptamana intre orele 9 si 11.00.

Aproximativ 100 de romani rezidenti acum in Spania pot beneficia, incepand din luna iulie, de slujbe organizate in cadrul Parohiei Ortodoxe Romane. Aceasta initiativa a venit, dupa eforturi indelungate, din partea sotilor Boca, o familie de imigranti romani din Alba Iulia care s-au gandit sa infiinteze lacasul de cult crestin ortodox, in orasul Eivissa. Preotul care sa oficieze slujbele pentru romanii din zona a venit abia dupa doua luni, in luna septembrie, din partea Episcopiei Romane ortodoxe pentru Europa Centrala si de Vest, cu sediul la Paris. Parintele Mihael Seman, pe numele sau spaniol Miguel Semano are acum planuri mari pentru parohia pe care o va conduce. Familia Boca, cea care a avut si initiativa infiintariii unei parohii ortodoxe romane in Alcala de Henares, traieste in Spania de trei ani. Ei sunt, de altfel, si ctitori ai bisercicii Sfanta Ecaterina din Alba Iulia.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions