Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Studentii romani din afara granitelor se confrunta cu problema vizelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :443
Wednesday, 29 September 2004
Cu inceputul anului universitar 2004-2005 in Romania, incep si problemele studentilor romani de pretutindeni veniti in tara la studii. Prima si cea mai importanta ar fi viza.

Foarte multi tineri originari romani care doresc sa efectueze studiile in Romania nici nu stiu de unde pot obtine informatii exacte privind obtinerea vizelor gratuite pentru scolarizare. Unii locuiesc in comunitati romanesti unde nu exista centre consulare (ex. Timoc), unde ar putea sa se adreseze pentru eventualele probleme. Altii, deja studenti, au fost surprinsi acasa cu introducerea vizelor pentru cetatenii statelor unde locuiesc si nu se mai pot intoarce.

Am plecat acasa in vacanta, intre timp Romania a introdus vize pentru cetatenii Ucrainei. Aici ne-au lovit mai tare pe noi, romanii din Bucovina. Eu de exemplu, am nevoie de adeverinta de la facultate pentru obtinerea vizei dar nu pot nici sa ajung la facultate in Romania daca viza mi-a expirat. Nu stiu cine a gresit dar noi platim acum. Cei de la conducerea Romaniei s-au grabit sa introduca vizele dar nu au corelat activitatea celorlalte servicii pentru cetatenii straini. La Autoritatea pentru Straini, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, exista regula ca viza trebuie prelungita cu o luna inainte de a expira. Pentru prelungirea vizei ai nevoie de un dosar de documente si anume: actul de identitate (pasaport si legitimatia de sedere temporara), adeverinta medicala, adeverinta institutiei de invatamant (de la biroul Relatii Externe din cadrul rectoratul Universitatii Bucuresti, situat in cladirea Facultatii de Drept), adeverinta de cazare legala (pe baza contractului de cazare) si dovada taxelor platite la CEC. Cine imi spune cum sa fac rost de toate actele acestea inainte de a incepe anul scolar?! Cei de la biroul Relatii Externe hotarasc pana pe ce data se prelungeste viza. Nu stiu pe ce criterii dar, as dori sa aflu de ce unii studenti primesc viza pana in august si altii pana in luna noiembrie?, a declarat o studenta a Universitatii din Bucuresti, originara din Bucovina, bursiera a Statului Roman. 

Cazul majoritatii studentilor este ca nu pot obtine documentele necesare cu o luna inainte de a expira viza. In cazul de fata risca sa plateasca amenzi. Sa nu mai spun cata birocratie inca mai exista la toate institutiile publice unde trebuie apelat in cazul acesta si ca toata goana dupa acte dureaza aproximativ o saptamana a adaugat aceasta tanara. Studentii de origine romana, care studiaza in Bucuresti, depun actele pentru prelungirea vizei la ghiseul serviciului Autoritatea pentru Straini, din cadrul MAI, unde depun si alti cetateni straini, uneori fiind nevoie de cateva zile la cozi pentru a ajunge sa depuna actele. Cine este de vina? sau Cine trebuie sa rezolve aceste probleme? sunt intrebari care se perpetueaza de prea multi ani. 

 
Obiecte de patrimoniu au ajuns la VaticanPDF Print E-mail
Vatican/ Romanian Global News
Accesari :366
Wednesday, 29 September 2004
In ziua de 30 septembrie, la Vatican, se va deschide expozitia intitulata "Stefan cel Mare si Sfant, punte intre Orient si Occident. La acest eveniment vor fi prezenti presedintele Romaniei, Ion Iliescu, ministrului Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, staretului manastirii Putna, Velnic Melchisedec si presedintelui Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza. La expozitia de la Vatican vor fi expuse trei piese apartinand Muzeului Manastirii Putna - acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, Dvera Inaltarii Domnului si Tetraevangheliarul de la Humor. Acoperamantul de mormant este o broderie cu fir metalic si de matase realizata in tehnica bizantina, datand din 1477. Piesa o reprezinta pe Maria de Mangop, sotia voievodului Stefan cel Mare si Sfant, in haina de ceremonie; piesa considerata o capodopera absoluta a artei ortodoxe si restaurata in laboratorul pe care Ministerul Culturii si Cultelor l-a infiintat in colaborare cu Manastirea Putna. Tetraevangheliarul de la Humor a fost scris la porunca domnitorului Stefan cel Mare de catre ieromonahul Nicodim de la Manastirea Neamtului, are 278 de file si este bogat decorat. Cuprinde cinci miniaturi din care patru cu evanghelisti si una cu Stefan Cel Mare oferind Tetraevanghelia Fecioarei Maria, asezata pe tron, cu Pruncul Iisus in brate. Stefan cel Mare a daruit acest Tetraevangheliar Manastirii Humor. Dvera Inaltarii Domnului este o panza brodata cu fir de argint aurit, tema iconografica reprezentand Inaltarea Domnului, datand din anul 1484. Piesele respective au fost asigurate pentru suma de 2,2 milioane de euro, din care un milion de euro pentru acoperamant si cate sase sute de mii de euro pentru celelalte doua piese. La expozitie va mai fi expus si steagul de lupta al domnitorului. Steagul a revenit de mai multa vreme an tara, de la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe el este brodat chipul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, care a fost ocrotitor al Moldovei inca nainte de epoca stefaniana.
 
IT-ul romanesc patrunde in cele mai inalte sfere ale domeniuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Wednesday, 29 September 2004
Platforma romaneasca eLearning se afla intre nominalizarile pentru Premiul IST, considerat un adevarat Oscar in domeniul tehnologiei informatiei. Platforma eLearning, dezvoltata de SIVECO Romania, este un sistem de educatie virtuala ce consta intr-o experienta de predare-invatare, organizata de o institutie ce furnizeaza mediat materiale intr-o ordine secventiala si logica pentru a fi asimilate de studenti in maniera proprie. Premiul European IST este cea mai importanta distictie care se acorda pentru produse si servicii inovative in domeniul IT. Accesul la premiu este deschis companiilor sau organizatiilor care prezinta un produs IT inovator, cu un potential promitator de piata. Insa ceea ce este cu adevart un merit pentru produsul pe care Romania il prezinta in cadrul concursului este procedura de evaluare extrem de dura prin care a reusit sa treaca pentru a fi acceptat. Un numar de 16 experti din mai multe tari au evaluat platforma eLearning, nominalizata in cele din urma printre cele mai inovatoare 70 de produse din totalul de 430 inscrise de la inceputul anului. Castigatorii vor fi in numar de 20, fiecare primind cate un premiu de 5.000 de euro. Pe langa aceste premii, se vor mai acorda trei  mari premii, fiecare in valoare de cate 200.000 de euro si trofeul European IST-Prize. La editia din acest an a importantei competitii de IT, organizate de Comisia Europeana, au sunt nominalizate produse din 18 tari, dintre care numai trei din Europa de Est. Tara noatra trimis anul acesta 12 produse, din care numai platforma eLearning realizata de SIVECO a intrat in lista de nominalizari. SIVECO Romania exista de 13 ani pe piata, fiind unul dintre cei mai importanti furnizori si integratori de solutii ERP, eLearning, eGovernment, eBusiness, eHealth, precum si de proiecte software la cheie din Romania.
 
Extensia universitara romaneasca este in deriva iar bulgarii inaugureaza o universitate la TaracliaPDF Print E-mail
Taraclia, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :377
Wednesday, 29 September 2004
In timp ce Romania pare din ce in ce mai putin interesata de crearea si sustinerea unor institutii puternice,care sa sprijine identitatea romaneasca a basarabenilor, in acest sens extensia Universitatii de la Galati la Cahul fiind un exemplu elocvent, bulgarii creeaza si finanteaza o intreaga universitate bulgara la Taraclia pentru cei aproximativ 100.000 de bulgari din zona.

 Astfel in zilele de 30 septembrie si 1 octombrie curent, presedintele Bulgariei Gheorghi Pirvanov va efectua o vizita in Basarabia unde va ianaugura Universitatea Bulgara din Taraclia, transmite corespondentul Romanian Global News de la Chisinau.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, la 1 octombrie, Vladimir Voronin si Gheorghi Pirvanov se vor deplasa la Taraclia pentru a lua parte la ceremonia deschiderii Universitatii de Stat din Taraclia. Cei doi vor avea o intrevedere cu rectorul institutiei Nicolai Cervenkov, apoi vor sustine o conferinta de presa. Deschiderea acestei institutii vine pe fondul cererilor de autonomie facute de reprezentantii minoritatii bulgare din Basarabia, care aflati in vizita la Sofia au cerut explicit ajutorul Bulgariei pentru obtinerea autonomiei. Politica Bulgariei extrem de aplicata si ofensiva privind bulgarii care traiesc in afara frontierelor este in totala contradictie cu modul cum aceasta trateaza minoritatile. Minoritatea romana care se ridica la peste 150.000 de persoane, concentrata in zona Vidinului si de-a lungul Dunarii nici macar nu este recunoscuta de statul bulgar, ca sa nu mai vorbim de scoli sau institutii culturale ce lipsesc cu desavarsire.

 
Jocuri strategice ale rusilor din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :312
Wednesday, 29 September 2004
"Liceele "Lucian Blaga" din Tiraspol si "Evrica" din Rabnita ar trebui sa indeplineasca conditiile administratiei transnistrene.

Sunt convins ca oficialii de la Chisinau ii conduc pe directorii scolilor romanesti din Transnistria, deoarece le este convenabila pastrarea tensiunilor intre Chisinau si Tiraspol", a declarat marti presei presedintele Consiliului comunitatilor rusesti din Republica Moldova, liderul Miscarii social-politice "Ravnopravie" Valeri Klimenko.

Reamintim ca una dintre scolile redeschise la 1 septembrie curent, Liceul "Alexandru cel Bun" din Tighina, a fost "inregistrat" la Tiraspol in baza unui "statut diferit". Diferenta consta in "excluderea a 8 puncte, printre care cel in care se prevedea ca predarea in liceu are loc in baza grafiei latine". Klimenko este de parere ca "autoritatile de la Chisinau, epuizandu-si argumentele si posibilitatile de rezolvare a problemei, au initiat o procedura foarte periculoasa - au implicat directorii si elevii scolilor din Republica Moldova in conflictul politic din jurul scolilor romanesti din Transnistria".

Referindu-se la scrisoarea deschisa, semnata la 16 septembrie de catre peste 170 directori ai institutiilor de invatamant preuniversitar din Republica Moldova, adresata presedintelui rus Vladimir Putin, rugandu-l sa depuna efortul necesar pentru restabilirea, cat mai rapida, a activitatii normale a scolilor romanesti din Transnistria, Klimenko a declarat ca "directorii au fost obligati sa semneze, deoarece in caz contrar puteau fi concediati".

Klimenko a criticat si intentia Ministrului Educatiei de a organiza marti, 28 septembrie, in toate scolile, actiuni de solidarizare cu scolile  romanesti din Transnistria. "Nu vreau sa spun daca au sau nu dreptate autoritatile transnistrene, dar vreau sa afirm ca Ministerul Educatiei cere implicarea copiilor in aceasta actiune politica. Puterea actuala incearca sa provoace o isterie, incearca sa inrautateasca relatiile interetnice. Daca o scoala rusa nu va fi de acord sa semneze un document, ea va fi invinuita de complicitate cu autoritatile transnistrene. Politica puterii oficiale de la Chisinau va duce la pierderea Transnistriei. Vina o poarta doar Voronin, pentru care propriile ambitii sunt mai importante decat necesitatile intregului popor", a declarat Klimenko, adaugand ca Voronin si partidul sau i-au tradat pe alegatorii sai cand a renuntat la politica pro-rasariteana in favoarea unei politici pro-apusene.

"Din momentul cand au renuntat la promisiuni, comunistii au incetat de a fi legitimi, iar in acest caz ei ar trebui sa declare noi alegeri. Puterea actuala i-a amagit pe alegatorii sai si aceasta schimbare nu are explicatii nici politice, nici economice. Daca Moldova va intra in Uniunea Europeana, gospodaria agricola va fi distrusa. Daca Moldova va intra in UE, Rusia si Ucraina isi vor inchide pietele pentru productia ei. Aceasta reorientare a politicii comunistilor nu este doar o tradare, ci si o greseala, pentru care Moldova va plati greu", a conchis Valeri  Klimenko.
 
Ambasadorul SUA la OSCE ia apararea scolilor romanesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :289
Wednesday, 29 September 2004

Daca nu vor fi deschise scolile romanesti din stanga Nistrului si nu va fi reluata alimentarea cu apa si energie electrica a casei de copii din Tighina, intreg poporul Republicii Moldova va avea de suferit in continuare, a declarat ambasadorul SUA la OSCE Stephan M. Minikes in cadrul sedintei Consiliului Permanent al OSCE, care avut loc saptamana trecuta la Viena.

Minikes a reamintit ca in pofida eforturilor Misiunii OSCE in Moldova, doua scoli cu aproximativ 1000 de elevi raman inchise la 23 de zile de la inceputul anului scolar. "Statele Unite au abordat aceasta chestiune in cadru ultimelor trei sesiuni ale Consiliului Permanent al OSCE. De asemenea, UE, Rusia, Ucraina si Republica Moldova au intervenit pe langa Consiliul Permanent, chemand autoritatile transnistrene sa redeschida scolile si orfelinatul din Tighina. Dar autoritatile transnistrene refuza sa faca pasi spre a pune capat acestei drame inutile". Minikes a chemat autoritatile de la Tiraspol sa redeschida scolile romanesti, cerand ca scolii din Rabnita, a carui statut a fost acceptat de Tiraspol, sa i se puna la dispozitie cladirea reparata din fondurile Ministerului Educatiei de la Chisinau. El a declarat ca aceasta situatie nu poate dura la nesfarsit. "Deoarece reprezentantii autoritatilor transnistrene nu sunt prezenti, sper ca acestia sa deschida ochii pentru a percepe clar mesajul comunitatii internationale - copii nu pot fi ostaticii negocierilor politice", a mai spus Minikes.

 
Sarbii nu retrocedeaza proprietatile statului roman si le scot la licitatie publicaPDF Print E-mail
Varset, Serbia/ Romanian Global News
Accesari :316
Wednesday, 29 September 2004
La cateva saptamani dupa vizita presedintelui Ion Iliescu in Serbia, la cateva saptamani dupa ce a fost stabilit si acceptat de catre partea sarba, deschiderea unui consulat al Romaniei la Varset, Agentia pentru Privatizare din Serbia scoate la licitatie cladirea in care partea romana se gandea sa deschida acest consulat, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

Fosta Banca Agricola, cladirea Luceafarul, construita la inceputul secolului XX din banii Guvernului Roman, a fost confiscata de regimul comunist dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Cladirea Luceafarul a fost o proprietate colectiva a romanilor in Serbia, aici gasindu-se in trecut Banca Romana, Teatrul Roman, sediul mai multor organizatii romanesti precum si un internat. La ora actuala in cladirea Luceafarul se gaseste o firma de stat, aflata in pragul falimentului, tipografia Sloboda, care de mai bine de un an nu isi plateste salariile angajatilor. Ani de zile, cladirea a fost si este revendicata de Comunitatea Romanilor din Serbia, dar in lipsa unei Legi a retrocedarii si in prezenta Legii privatizarii, cladirea nu poate fi redobandita, insa poate fi vanduta. Din anul 2001, cand a fost adoptata actuala Lege a privatizarii, cladirea Luceafarul a fost scoasa de patru ori la licitatie, Comunitatea Romanilor din Serbia oprind de fiecare data licitatia.

Guvernului roman si-a manifestat la un moment dat sprijinul pentru achizitionarea cladirii, insa conducere firmei sarbe nu a dorit sa cada la un acord cu partea romana si mai apoi licitatia nu a mai fost posibila, dupa schimbarea Guvernului din Serbia. S-a incercat redobandirea prin cumparare libera, insa refuzul primit din partea reprezentantilor privatizarii din Serbia a fost motivat de faptul ca nu exista cadrul legal pentru achizitionarea cladirii decat in situatia scoaterii ei la licitatie publica. Cei peste 3 000 de metrii patrati pe care ii are aceasta cladire impozanta, locatia ei fiind chiar in centrul orasului Varset, o fac sa fie o prada buna pentru baronii locali care ar face orice sa puna mana pe ea, asa ca licitatia publica se arata primejdioasa pentru romani. Din pacate insa licitatia este deja programata pentru 28 octombrie iar valoarea capitalului ce ramane sa fie privatizat este estimat la mai mult de 750 000 Euro si pretul de inceput cu care se intra in licitatie este de 150 000 Euro. In aceasta situatie pentru comunitatea romanilor redobandirea proprietatii care le-a apartinut de drept si a fost mai presus de toate bunul statului roman, pare un vis imposibil de realizat.

Pe langa aceasta cladire romanii din Serbia au dispus de cladiri reprezentative in aproape toate localitatile in care traiesc si de averi care apartineau Biserici Ortodoxe Romane, dintre care, pana acum, nimic nu a fost retrocedat. In acelasi timp cladirile din Varset care au fost lasate prin testament sau care au fost confiscate Bisericii Ortodoxe Sarbe sunt retrocedate, iarasi fara cadru legal. In comparatie cu situatia romanilor din Serbia, sarbilor din Romania le-au fost retrocedate proprietatile colective, exemplu fiind cladirile impozante din Piata Unirii din Timisoara.

 

 
Ministerul Muncii vine in sprijinul romanilor plecati la munca in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :851
Wednesday, 29 September 2004
Intors recent dintr-o vizita la romanii care lucreaza in Italia, Spania si Portugalia, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate din MMPS, Doru Laurian Frunzulica a sustinut marti, 28 septembrie la Palatul Victoria din Capitala o conferinta de presa pe acesta tema , in care a prezentat presei din Romania concluziile deplasarii intreprinse.

In vizita in Italia, oficialul roman, insotit de o delegatie formata din reprezentanti MAE, MAI de la Bucuresti, precum si de alti membri ai Executivului, a avut intrevederi cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din nordul Italiei, in special din Milano, cu preotii romani si cu autoritatile locale. Frunzulica a declarat pentru presa din Romania ca principala problema a romanilor care lucreaza in Italia, estimati la 800.000, este lipsa unui acord privind migratia fortelor de munca cat si a unui acord  de securitate sociala. In ceea ce priveste acordurile privind schimburile de forta de munca demnitarul  a aratat ca tara  noastra are pana in prezent astfel de acorduri cu Spania, Franta, Germania, Luxemburg, Ungaria si Elvetia. Prima intilnire cu textele in fata in acest sens, va avea loc in zilele de 5, 6 si 7 la Roma, cand o delegatie a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale va incepe negocierile pentru ratificarea acestor 3 acorduri: unul privind securitatea socila, unul privind posibilitatea angajarii cetatenilor romani pe teritoriul Italiei, cat si un  protocol de colaborare, a promis Frunzulica, explicand in continuare ca acest acord, referitor la pensii, indemnizatii, ajutoare in caz de deces, alocatii de stat pentru copii, precum si asigurari sociale de sanatate, a fost propus in fiecare an din 2001 pana in prezent. Un alt rezultat al vizitei in Italia, prezentat de Frunzulica la Bucuresti, a fost proiectul unui ghid al al cetatenilor romani aflati la munca in aceasta tara, care sa cuprinda legislatie italiana si puncte de contact pentru romani. Atat in Romania cat si in Spania angajatorii sunt foarte multumiti de muncitorii sositi din Romania cu contract. In Spania exista chiar o situatie particulara in acest sens, angajatorii solicitand aici sporirea numarului de muncitori romani. Am propus partii spaniole o simplificare a procedurilor prin care un cetatean roman poate sa obtina permis temporar de munca, atunci cand angajatorul si angajatul cad de acord, doar printr-o notificare la Comisia de selectie la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, a spus secretarul de stat roman, adaugand si faptul ca delegatia romana a propus renuntarea la vizele de munca pe sase luni, care creaza aglomerari la Ambasa Spaniei din Bucuresti. Se pare ca aceste propuneri au si primit raspunsuri din partea Ambasadei Spaniei la Bucuresti, care a promis infiintarea de birouri speciale pentru solicitantii de vize de munca. Problemele spinoase cu care se confrunta romanii care lucreaza dincolo de granitele tarii nerespectarea contractelor de munca, precum si a promisiunilor legate de cazare provenite in mare parte din faptul ca acel contract, in spaniola, avea doar o copie neoficiala in limba romana ar putea disparea in curand, conform declaratiilor lui Frunzulica. Acesta a aratat ca noile contracte vor fi legale, traduse juridic in ambele limbi.

Tari cu destinatie deja obisnuita pentru romani, Italia si Spania, vor fi curand urmate de Portugalia, tara in care numarul de imigranti romani este in crestere, ajungand la cifra de 40.000. In anul 2001, Guvernul Romaniei si Ministerul Muncii a semnat un acord pentru sederea temporara in scopul angajarii lucratorilor romani de pe teritoriul Portugaliei, acord neratificat insa de partea portugheza. Am prezentat modelul nostru de acord de securitate sociala, protocolul in domeniul muncii si coeziunii sociale. Cand se semneaza un acord de securitate sociala intre cele doua tari, automat, pe baza de reciprocitate, cele doua tari recunosc pentru cetateanul respectiv, vechimea de pensie, contributia de asigurari sociale si de sanatate. Cetateanul roman, aflat la munca pe teritoriul unui stat strain, poate sa ia pensie atat dupa legea romanesca cat si dupa cea straina, deci poate sa cumuleze cele doua pensii. Semnandu-se acest acord de securitate sociala, copii cetatenilor romani care se afla la munca in strainatate vor beneficia de alocatie scolara din partea statului primitor, a mai declarat Frunzulica.

Privind catre viitorul pe care cetatenii romani il au in probleme legate de munca in strainatate, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate s-a aratat foarte optimist, el declarand ca in 2007 nici nu va mai fi nevoie de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca deoarece cetateanul roman va fi egal in drepturi cu neamtul, cu englezul, francezul s.a.m.d. Oficialul a mai aratat ca statul roman ii sprijina pe cei care pleaca sa lucreze in alte tari, facilitandu-le semnarea contractelor, cu conditia ca acestia sa se intoarca in tara la finele contractului sau a perioadei de sedere. Vom trimite in curand, in cadrul ambasadelor si consulatelor, atasati pe probleme de munca, subordonati Departamentului pentru Munca in Strainatate. Ei vor asigura consultanta pe probleme de litigii de munca, pe probleme de asigurari sociale, asigurari de sanatate, etc. Prin acesti atasati, cetatenii romani care doresc sa-si mentina vechimea in munca, au posibilitatea sa  incheie un contract de asigurari sociale si sa plateasca o suma de bani in functie de nivelul salariului minim pe economie din Romania, a conchis Secretarul de Stat din MMPS, Doru Laurian Frunzulica.

 
Cazarea - cosmarul studentilor la fiecare inceput de an universitarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :466
Wednesday, 29 September 2004
Studentii de origine romana, din afara granitelor, inscrisi la studiile superioare in Romania, au un cosmar cazarea!

Inainte de a pleaca de acasa ei stiu ca au asigurata cazarea si bursa. Pentru cei admisi la facultatile din Bucuresti dezamagirea este foarte mare cand afla ca mai e nevoie sa stea pe la Gara de Nord pana cand li se aproba cererea de cazare. Chiar si dupa aceasta, mai apare cate o intrebare: Unde este caminul Magurele? Atunci, indrumati de putini oameni care stiu sa le explice cum sa ajunga la Magurele, urca intr-un autobuz prafuit si dupa vreo jumatate de ora mers, cand se pierd si ultimele blocuri ale orasului Bucuresti in urma lor, cred ca au gresit transportul. Dar nu este asa. Caminele Magurele, unde cel mai adesea sunt trimisi bobocii romani veniti in Tara Mama, intradevar este in afara municipiul Bucuresti. Problemele nu se termina aici. Din intamplare, care se repeta cam in fiecare an, ei nici nu ajung sa vada camera primita prin aprobare. Ori se intampla ca este deja ocupata si mai au de asteptat cateva zile pana se gaseste o alta camera (pe care ceilalti studenti sau alte categorii sociale care locuiesc acolo nu o prefera), ori ca cei care au facut restribuirea nu au tinut cont de camera pentru baieti si camere pentru fete. Anul trecut, toti cei care au terminat anul pregatitor in Centrul Eudoxiu Hurmuzachi din Crevedia, au fost trimisi la Magurele. Noi asteptam acum rezultatele cazari cu frica., a declarat o tanara, absolventa a Centrului Eudoxiu Hurmuzachi.

Caz aparte este si comportamentul unor persoane fata de acesti tineri care au venit pentru studii in Romania. La Facultatea de Litere (Universitatea din Bucuresti), anul acesta, s-au facut cazarile mult mai devreme decat anii anteriori. Studentii sustin ca nu au avut informatii despre data exacta a distribuirii cazarilor la sfarsitul anului scolar asa ca cei din afara granitelor nici nu stiau ca se va face mai devreme decat de obicei. S-a intamplat ca unii studenti au intarziat si in consecinta au ramas fara locuri de cazare in caminele studentesti. Ei se intreaba: Unde sunt locurile care sunt asigurate pentru studentii romani din afara granitelor si bursieri ai Statului Roman?

Redactorul Romanian Global News a realizat un interviu cu cativa studenti de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti care au ramas fara cazare. Redactia respecta dorinta surselor de a ramane anonime pentru a evita eventualele problemele in timpul studiilor din partea cadrelor didactice ale facultatii. 

RGN: Explicati pe scurt situatia voastra?

- Suntem studenti la diferite sectii din cadrul Facultatii de Litere si bursieri ai Statului Roman. Anul acesta am ramas fara locuri de cazare in caminele Universitatii deoarece am intarziat la distribuirea locurilor. Unii au intarziat doar cateva ore si au patit la fel. Intarziera noastra a fost motivata dar pe nimeni nu l-a interesat acest lucru.

RGN: De cand ati stiut data cand se fac cazarile?

- Pana acum cazarile se faceau la sfarsitul lunii septembrie si in mod normal veneam in jur de 27 septembrie. Anul acesta am avut de sustinut un examen de restanta si am venit mai devreme. Atunci am vazut si afisul cu data cazari (16 septembrie, ora 12:00).

RGN: Care a fost motivul tau de intarziere la distribuirea locurilor?

- Chiar in aceea zi am avut de sustinut examenul de restanta, de la ora 12. M-am dus dupa aceea, adica la ora 14:00, sa iau in primire locul. Am fost surprinsa de faptul ca deja s-a terminat distribuirea si ca am ramas fara loc de cazare.

RGN: Ai mentionat faptul ca esti bursiera si ca vii din alta tara?

Da. Am zis ca sunt din Ucraina si ca nu am unde sa stau. Persoana care s-a ocupat de cazare mi-a raspuns ca a plecat trenul. Ce faci cand pleaca trenul? Mai erau studenti in situatia mea si au primit raspunsuri asemanatoare, ironic spuse, Vrei sa vii la mine acasa ca am apartament cu 4 camere?

RGN: Ce faci acum?

- O sa merg la decanul facultatii sa ma interesez ce mai pot face. Eu stiam ca studentii veniti din afara granitelor au locuri asigurate si nu ar trebui sa se intample asa ceva. Unii studenti nu au putut ajunge la timp din cauza vizelor. Ei nu au nici o vina, nu inteleg de ce ajung in situatia aceasta. E o problema mare pentru noi deoarece nu avem unde sa locuim si nici nu putem prelungi viza de sedere in Romania pana nu avem un contract de cazare.

 
Expozitie de ceramica romaneasca la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 29 September 2004
Pe data de 29 septembrie, la Centrul Cultural Romanesc din Giula, se va dechide expozitia de ceramica de la Horezu (judetul Valcea), transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

In cadrul expozitiei vor avea loc demonstratii de olarit (lucru pe roata olarului) si de incondeiat oua (din zona Bucovinei).

Cei prezenti se vor bucura si de un spectacol de muzica traditionala romaneasca. Acest program se realizeaza in colaborare cu Centrul Cultural Mihai Eminescu al Primariei sectorului 2 din Bucuresti. Expozitia va dura pana pe 3 octombrie a.c.

 
Lansarea revistei Romania km 0 in fata publicului din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :418
Wednesday, 29 September 2004
In perioada 29 30 septembrie publicului roman din Budapesta si Giula ii va fi prezentata revista de cultura din Baia Mare Romania Km 0, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Cu ajutorul Institutului Cultural al Romaniei de la Budapesta la acest eveniment vor participa oficialitati din Baia Mare, ziaristi si scriitori romani. Lansarea revistei, care a consacrat un numar special literaturii romane, traditiilor si spiritualitatii romanilor din Ungaria, va avea loc la Institutul Cultural Roman din Budapesta in ziua de 29 septembrie si la Giula, pe data de 30 septembrie la sediul Uniuni Culturale a Romanilor din Ungaria.

 
Un roman la New York lanseaza o carte de folclor urbanPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :373
Wednesday, 29 September 2004
Institutul Cultural Roman din New York a lansat zilele trecute volumul Vrajitoarea familiei si alte legende ale oraselor de azi semnat Constantin Eretescu.

Evenimentul cultural s-a desfasurat in Sala Auditorium cu incepere de la orele 19.30. Autorul propune, in nou lansata sa lucrare aparuta la Editura Compania, o abordare inedita a lumii de azi, printr-o neobisnuita carte de folclor urban, dupa cum o prezinta Centrul Cultural Roman. Lucrarea aduna texte diferite de la mai multe persoane intervievate in America de azi (dar si depozitari ai unei memorii colective din intreaga lume). Este vorba despre o serie de povestiri, dar si intamplari adevarate, vise, legende, care conduc la meditatii profunde asupra conditiei umane. Cartea a fost prezentata pentru public de catre Ana Radu Chelariu, Mihail Vinereanu si Bedros Horasangian. Constantin Heretescu, autorul volumului lansat la New York, este un cunoscut folclorist roman si un distins universitar american, prozator si memorialist, iar mai nou chiar dramaturg.

 
Metropola romaneasca prezentata de duo-ul artistic subREAL la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :364
Wednesday, 29 September 2004
{mosimage}Duo-ul artistic subREAL, compus din Calin Dan si Josif Kiral, se afla la Zurich in perioada augustoctombrie 2004, la fundatia Binz39, raspunzand la invitatia Project Art+.

SubReal si initiativa Project Art+  ofera o imagine asupra apectelor sociale, culturale, ca si asupra structurii metropolei romanesti, prin intermediul filmelor, fotografiilor, muzicii si cartilor, initiind prin aceasta, dialogul cu Zurich-ul. Evenimentul cultural se desfasoara concomitent cu proiectul Interviewing the Cities, o platforma ce are menirea sa animeze un dialog cultural, pe mai multe discipline, in legatura cu problemele de actualitate, ca si cu dezvoltarea in context urban (planul urban si arhitectura, structurile urbane si dezvoltarea comunitatii, diversificare si fragmentare, identitati sociale si culturale, urbanizare/deurbanizare). Prezenta artistilor este posibila prin Srijinul Departamentului Prezidential al orasului Zurich, Biroul Guvernamental al Cantonului Zurich, Pro Helvetia Bukarest, Fundatia Georges si Johnny Bloch, Scoala F+F pentru Arta si Design Media, Scoli tehnice de design din Zurich, ca si Ambasada Regala din Bern. Duo-ul artistic subREAL , compus din Calin Dan si Josif Kiral, s-a creat in 1990 la Bucuresti. El activeaza in Bucuresti si Amsterdam. Acest duo a mai concertat in oarasele: Varsovia, Berlin, Stuttgart, Istanbul, Venetia, Rotterdam, Budapesta, Chicago si altele.

 
Festivalul artei populare romanesti in UngariaPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :342
Wednesday, 29 September 2004
Zilele trecute, la Micherechi, a avut loc festivalul organizat in amintirea regretatilor Maestri ai artei populare, Gheorghe Nistor si Teodor Covaci, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Echipa Pastratorilor de Traditii Gheorghe Nistor din Micherechi a evoluat si in comuna invecinata Crastor, unde a prezentat frumoasele dansuri micherechenesti in cadrul Zilei Satului. Din pacate, ne confruntam cu multe probleme zilnice, cum ar fi lipsa pantofilor sau cizmelor pentru dansatori, sau a costumelor populare. Suntem totusi bucurosi ca tocmai in zilele trecute am reusit sa finisam un nou rand de costume pentru baieti, ne-a declarat directoarea Centrului Cultural din Micherechi. Urmatoarea evolutie a micherechenilor va fi la Giula, in data de 2 octombrie, la Ziua Culturala a Romanilor din Ungaria. Doamna Maria Cozma a mai subliniat ca ar fi bine daca ar fi mult mai multi dansatori in Micherechi, deoarece pentru lunile urmatoare au invitatii si in strainatate, cum ar fi in Austria, in Germania si in Turcia.

 
Boxul arab ia amploare sub bagheta antrenorilor romaniPDF Print E-mail
Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :607
Wednesday, 29 September 2004
Medalia istorica obtinuta de boxerul arab Ali Khalfan la Jocurile Pan Arabe a deschis usa catre o serie larga de oportunitati pentru boxerii arabi.

Succesul pe care Khalfan l-a obtinut se datoreaza in mare parte si antrenorului sau roman, Viorel Morovan. Cu bronzul obtinut de Ali, putem spera la un viitor competitional pentru sportul din UAE, a declarat Morovan pentru presa araba. Sportivul arab, mandru si el la randul sau de rezultatele obtinute promite ca acesta a fost doar inceputul si ca lucrurile se vor imbunatati odata ce vor castiga mai multa experienta. Emiratele Arabe Unite au avut patru boxeri la aceasta competitie, dintre acestia numai Ali Khalfan reusind sa se califice in semifinala categoriei 57 kg. Asociatia de Box a Emiratelor Arabe Unite fiinteaza de numai doi ani, ceea ce explica faptul ca nu au ajuns inca performantele celorlalte tari arabe, care au o istorie in box de mai bine de 50 de ani. Viorel Morovan a fost cel care si-a pus toata speranta in elevul sau de 28 de ani, inginer naval la Abu Dhabi. Ali ne-a facut sa fim mandri, a marturisit romanul, adaugand la randul sau ca boxeurii din Emirate sunt la inceput de drum in acest sport. Ceea ce a reusit Ali este un lucru mare. Boxul este o arta, nici pe departe doi oameni care incearca sa se loveasca unul pe altul, a mai spus acesta.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions