Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Presedintele Romaniei in vizita la VaticanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Tuesday, 28 September 2004
Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, se va afla, incepand de marti, 28 septembrie intr-o vizita oficiala in Italia, la invitatia omologului sau Carlo Azeglio Ciampi.

Vizita ce se va prelungi pana la 30 septembrie va cuprinde intrevederi si cu premierul italian Silvio Berlusconi, percum si cu presedintii Camerei Deputatilor si Senatului italian, Pier Erdinando Casini, respectiv Marcelo Pera. Cu ocazia aceleiasi vizite presedintele Romaniei va participa la seminarul Stefan cel Mare, principe al Moldovei si Europa timpului sau, manifestare programata sa se desfasoare la Accademia di Roma. Prezenta lui Ion Iliescu in  Italia va ocaziona si lansarea versiunii in limba italiana a volumului Integrare si Globalizare. Tot in programul deplasarii in Italia se mai afla si participarea delegatiei romane la lucrarile Forumului Oamenilor de Afaceri. Joi, 30 septembrie, Ion Iliescu se va deplasa la Vatican unde va avea intrevederi cu Papa Ioan Paul al II-lea, precum si cu secretarul de stat al Sfantului Scaun, cardinalul Angelo Sodano, alaturi de care presedintele Romaniei va participa la inaugurarea expozitiei Stefan ce Mare punte intre Orient si Occident. Vizita se va continua si vineri, 1 octombrie, cand Ion Iliescu va deschide anul universitar pentru studentii Facultatii de Studii Politice de la Genova, prin prezentarea unei alocutiuni cu tema Romania intre integrare europeana si globalizare.  La invitatia Capitanilor Regenti, Iliescu se va afla si la San Marino, in perioada 1-2 octombrie, unde va avea convorbiri cu Capitanii Regenti, cu reprezentanti ai Camerei de Comert, Industrie, Artizanat si Agricultura din San Marino,  dar si cu importante nume din mediul economic. Deplasarea sefului roman de stat se va incheia, pe 3 si 4 octombrie, cu o vizita in Malta, la invitatia presedintelui acestei tari, Edward Fenech-Adami. Si aici, pe ordinea de zi se afla intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri, dar si cu premierul maltez Lawrence Gonzi.

 
Romania europeana, efecte ale pregatirii pentru integrare europeanaPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :423
Tuesday, 28 September 2004
Ministrul roman al Integrarii Europene, Alexandru Farcas, va sustine marti, 28 septembrie, in cadrul conferintei intitulate Romania europeana, efecte ale pregatirii pentru integrare europeana, un discurs pe tema problemei integrarii, in 2007, in structurile euroatlantice.

Conferinta, care se va desfasura la Universitatea din Hamburg, cu incepere de la orele 19.00, va beneficia si de prezenta Filialei Hamburg a Societatii Sud-Est Europene, Fundatiei Konrad Adenauer si a Filialei Studiilor Est- Europene din cadrul Universitatii din Hamburg. Discursul sustinut de reprezentantul tarii noastre va fi tradus concomitent in limba germana. Romania este o tara europeana, atat din punct de vedere geografic, cat si politic si cultural. Sondajele arata ca populatia Romaniei spera intr-o aderare la structurile europene, si din  punct de vedere economic.

 
Primul Targ de Investitii in Turism la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Tuesday, 28 September 2004
Agentiile de turism, finantatorii, dar si toti cei interesati de investitii in turism in Romania sunt asteptati timp de doua zile la Targul de Investii in Turism, desfasurat in perioada 27-28 septembrie la Teatrul National din Bucuresti.

Targul, aflat la prima sa editie in Romania, se adreseaza in primul rand IMM-urilor din turism, dar si celor interesati sa demareze o afacere in sectorul turistic. Noutatea pe care o aduce Targul de Investitii in Turism pentru tara noastra este posibilitatea finantatorilor, agentiilor de turism, precum si a celor interesati de investitii in domeniu, de a sta la aceeasi masa si a discuta probleme legate de sector si de posibilitatea finantarii anumitor proiecte. Prima zi a targului de la Teatrul National din Capitala a marcat si lansarea Ghidului finantarii proiectelor de turism, care aduce agentilor economici interesati toate informatiile necesare legate de oportunitatile de creditare pentru initiative in sectorul turistic, fie ca este vorba de credite rambursabile sau nerambursabile. Evenimentul ii va aduce la un loc pe reprezentantii Agentiei Nationale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Agentiei SAPARD, Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ministerului Integrarii Europene, iar de cealalta parte reprezentantii principalelor banci de pe piata romaneasca: Anglo Romanian Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, Alfa Bank, Bancii Comerciale Romane, Bancii Romane de Dezvoltare, HVB Bank, City Bank, Bancii Transilvania, Exim Bank, BancPost, Bancii Romanesti si Volksbank Romania.

 
Piata imobiliara devine o afacere profitabilaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanain Global News
Accesari :633
Tuesday, 28 September 2004
Un studiu pe piata imobiliara romaneasca, intreprins de compania Regatta, arata ca tranzactiile cu terenuri aduc venituri foarte mari si reprezinta cel mai sigur segment de piata.

Intr-un singur an, un teren poate aduce un profit de 100%. Terenurile comerciale si cele rezidentiale sunt cele mai scumpe. Cele mai vizate terenuri sunt cele din zona de Nord a Capitalei, unde preturile terenurilor s-au dublat de anul trecut si pana in prezent, iar zonele rezidentiale cu o suprafata de peste 1000 mp din Baneasa si Otopeni, au inregistrat o crestere a preturilor chiar mai mare de 100%. Cresterea medie a pietii imobiliare, indica insa, o valoare de 60 85%. Pretul este dat de raportul cerere-oferta, si se preconizeaza ca va creste si mai mult in 2005, datorita cererii crescande si a ofertei relativ modeste. Motivul pentru care tranzactiile cu terenuri aduc venituri frumoase, este simplu: politica fiscala este foarte permisiva, cu un impozit pe vanzare, de numai 1,5% pentru societati, si inexistent pentru persoane fizice. Incepand de anul viitor, terenurile care inainte nu prezentau nici un interes, cum ar fi cele din sudul Bucurestiului, vor atrage atentia si prin urmare, investitiile. De exemplu, agentiile imobiliare, care pana acum doar intermediau, in procesul de vanzare-cumparare, au devenit ele insele investitori, preferand ca, dupa achizitionarea unui teren, sa astepte un an de zile, dupa care sa-l vanda la pret dublu. Nici terenurile arabile nu scapa acestui val de scumpiri. Daca pana de curand, terenurile arabile se vindeau foarte ieftin, cu preturi ce nu depaseau 300 de euro/hectar, in aceleasi zone, hectarul se vinde acum cu peste 500 de euro. Deocamdata, preturile sunt date de echilibrul cerere-oferta, insa dupa  aderarea Romaniei la structurile euro-atlantice, acestea vor ajunge la adevarata lor valoare.

 

 
Orient Expres un real succes de casa in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Tuesday, 28 September 2004
"Orient Expres, nou lansatul film al cunoscutului regizor roman, Sergiu Nicolaescu, reprezinta un real succes de casa, conform cifrelor inregistrate de cinematografele din tara.

Lansata vineri la cinematograful Patria din Capitala, pelicula a reunit in salile de proiectie din tara, pana in prezent, peste 8.000 de spectatori. Filmul, inspirat din romanul Printul de Tudor Teodorescu-Braniste, este povestea printului Andrei Morudzi, ultimul descendent al unei vechi familii de aristocrati, care a trait timp de mai multi ani izolat la castelul sau de la Moruzeni, pentru ca isi pierduse o mare parte din avere. Rolul principal il detine chiar regizorul acestei pelicule, Sergiu Nicolaescu, alaturi de care, din distributie mai fac parte Maia Morgenstern, Dan Bittman, Gheorghe Dinica, Ioana Moldovan, Florin Zamfirescu si multe alte nume mari ale ecranului si scenei romanesti.  La conferinta de presa ce a precedat lansarea peliculei Orient Expres, regizorul Sergiu Nicolaescu a spus ca a incercat sa faca un film frumos, curat, marturisind ca nu a mai facut pana acum un film asemanator.

 
O-Zone cu doua piese in Top TenPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :364
Tuesday, 28 September 2004
Trupa romaneasca  "O-Zone", desi intrata in toate topurile europene si internationale din acest an numai pe pozitii fruntase, isi rasplateste acum fanii internationali cu o alta intrare in topuri: Despre tine.

In majoritatea cazurilor trupa O-Zone este singura formatie romaneasca care figureaza cu doua melodii in primele zece pozitii din clasament, ambele piese fiind interpretate in limba romana, lucru mai putin obisnuit pentru un top ten. Nici o alta trupa romaneasca nu a mai ajuns pana acum in clasamentele europene de muzica usoara. Noul succes O-Zone este deja number 1 in Norvegia. In numarul din 25 septembrie al revistei Billboard, O-Zone se situeaza cu ambele piese in Eurocharts, clasamentul de vinzari singles compilat pe baza datelor furnizate de 18 tari europene: Dragostea din tei figureaza pe locul 3, iar Despre tine, pe 6. In Franta, O-Zone au fost 17 saptamini numarul 1 la vinzari, Dragostea din tei ajungand la peste 1.000.000 de unitati vindute. Numarul impresionant de exemplare achizitionate de francezi le-a adus in aceasta tara Discul de Diamant. Nu a intarziat sa apara insa si varianta parodiata a melodiei cantata de o trupa franceza. De asemenea, in Marea Britanie se afla pe locul 3 la vinzari, iar in Germania, de 9 saptamini, Dragostea din tei este cel mai bine vandut single. O-Zone figureaza pe locuri fruntase la vinzari si in alte state europene, precum Spania, Norvegia, Danemarca si Elvetia.

 

 
Banii contribuabililor romani - lasati cu nepasare la mana ucrainenilorPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :371
Tuesday, 28 September 2004
Mai multe persoane din cadrul comunitatii romanesti de la Cernauti ne-au adus la cunostinta ca invatamantul in limba romana de la Molodia (suburbie a Cernautilor) este in pericol.

Clasele cu predare in limba romana au fost evacuate din cladirea in care isi desfasurau activitatea si mutate intr-o alta, total improprie procesului de invatamant, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina. Statul roman a alocat fonduri importante pentru repararea cladirii din care acum elevii romani sunt dati afara, avand promisiunea autoritatilor locale ca in aceasta cladire isi vor desfasura activitatea clasele de limba romana. Este inexplicabil cum Guvernul Roman nu este interesat de banii contribuabililor proprii, care acum se duc pe apa sambetei. Romanii din Molodia mai mentioneaza ca tot in 2000 a fost inceput un proiect pentru construirea unei scoli noi, moderne, cu fonduri de la guvernul roman. Din 2001 nu s-a mai auzit nimic de acest proiect. Ei se intreaba romanii care platesc bani la buget sunt informati de cum se cheltuie acestia pentru fratii lor din jurul frontierelor.

 

 
Ucraina ataca si BasarabiaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :452
Tuesday, 28 September 2004
Ucraina intentioneaza sa ceara Republicii Moldova compensatii pentru daunele suferite de intreprinderile ucrainene in urma actiunilor Chisinaului de limitare a traficului de marfuri pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, informeaza RIA "Novosti".

Potrivit MAE de la Kiev, in cadrul consultarilor bilaterale moldo-ucrainene desfasurate saptamana trecuta la Chisinau, partea ucraineana a mentionat ca "pozitia autoritatilor moldovene contravine prevederilor acordurilor si nu corespunde normelor internationale de drept". "Asemenea actiuni unilaterale ale partii moldovenesti (fara coordonarea cu partea ucraineana) nu numai ca au condus la tensionarea situatiei, dar au avut si un impact negativ asupra agentilor economici ucraineni, suficient pentru a pune problema compensarii daunelor, cauzate in rezultatul actiunilor ilegale ale partii moldovenesti", se arata in declaratia serviciului de presa al MAE ucrainean.    Partile au convenit sa desfasoare consultatii la nivel de experti (reprezentanti ai serviciilor vamale si de graniceri) pentru a elabora propuneri privind anularea restrictiilor impuse de autoritatile moldovene la circulatia marfurilor prin punctele de control ale frontierei moldo-transnistrene. Urmatoarea runda de negocieri moldo-ucrainene la nivel de ministri adjuncti de externe va avea loc la Kiev in timpul apropiat.

 
Zi de solidaritate romano-romana in BasarabiaPDF Print E-mail
Basarabia/Romanian Global News
Accesari :420
Tuesday, 28 September 2004
Astazi, in toata Basarabia, va fi organizata "Ziua solidaritatii scolilor din Republica Moldova cu scolile romanesti din Transnistria".

Potrivit consilierului ministrului educatiei (Valentin Beniuc) Agnesa Eftodi, "ideea organizarii acestei zile de solidaritate apartine cadrelor didactice din Basarabia, care au inaintat o initiativa Ministerului Educatiei si Guvernului". "Fiecare scoala va organiza, dupa prima ora din orar, un careu de solidaritate cu elevii scolilor romanesti din Transnistria, in forma de protest impotriva actiunilor de intimidare a elevilor si pedagogilor. A fost permisa chiar suspendarea tuturor orelor in aceasta zi, in semn de solidaritate cu cei care nu pot merge la ore. La careuri vor participa elevii, parintii lor si cadrele didactice ale scolilor", a mai spus Eftodi.

 
Teatru romanesc pe scenele din IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :347
Tuesday, 28 September 2004
In perioada 29 septembrie - 4 octombrie, Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, va efectua primul sau turneu in Tel Aviv, Israel.Actorii romani vor prezenta spectacolele "Take, Ianke si Cadir" de V.I. Popa, in regia lui Grigore Gonta, si "Ultima ora" de Mihail Sebastian, regizat de Anca Ovanez Dorosenco. Aceasta participare romaneasca in Tel Aviv se desfasoara in cadrul unui schimb cultural dintre tara noastra si Israel. Evenimentul, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, are loc la Teatrul "Cameri" din Tel Aviv, al carei trupa de artisti, nu de mult, s-a prezentat publicului din Romania prin spectacolul "Requiem" de Hanoch Levin. Programul turneului a fost prezentat publicului cu o luna inainte de presa israeliana dupa o conferinta pentru mass-media organizata de Dinu Sararu, directorul Teatrului National I.L. Caragiale si actorul Mircea Albulescu.
 
Jurnalistii de la Teleradio se vor adresa Consiliului Europei si OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :433
Tuesday, 28 September 2004
Radiojurnalistul Valentina Ursu urmeaza sa se deplaseze joi, 30 septembrie, la Viena, la OSCE, iar decizia privind plecarea la Strassbourg a telejurnalistului Corina Fusu urmeaza a fi luata doar dupa ce jurnalistii protestatari vor avea intrevederi cu reprezentantul Secretarului general al Consiliului Europei Walter Schwimmer la Chisinau, Vladimir Philipov.

Potrivit Corinei Fusu, "transformarea Companiei "Teleradio-Moldova" intr-o institutie publica a esuat" si despre acest lucru trebuie instiintate ambele organisme internationale. "Vrem sa convingem ambele structuri europene ca in asemenea conditii sunt puse sub semn de intrebare alegerile democratice care vor avea loc in anul 2005. Noi nu luptam acum pentru locurile noastre de munca, ci pentru o transformare corecta a acestei institutii", a declarat Fusu.

 
Statuia Voievodului roman Paulj Matejic ridicata in TimocPDF Print E-mail
Melnica, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :482
Tuesday, 28 September 2004
In satul Melnica (langa Petrovac), plasa Branicevo, a fost ridicata, pe data de 26 septembrie, statuia voievodului roman, Paulj Matejic, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Acest erou de origine romana este renumit din perioada Primei Rascoale a populatiei din Serbia impotriva Turcilor. Paulj Matejic (1750-1816) a devenit cunoscut prin faptele sale de vitejie si patriotism in batalia de la Cegar, luptand alaturi de Voievodul Sindjelic impotriva otomanilor. La manifestare au participat cateva sute de localnici precum si liderii organizatiilor romanesti: Predrag Balasevic, presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, Dragomir Dragic, presedintele Forumului pentru Cultura Romanilor si Zavisa Zurz, presedintele Asociatiei Culturale Ariadnae Filum. Cei prezenti la acest eveniment s-au putut bucura si de o seara placuta alaturi de Ansamblul Folcloric care poarta numele eroului.

 
Lenin respins la BaltiPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :438
Tuesday, 28 September 2004
Curtea de Apel a municipiului Balti a anulat vineri, 24 septembrie, autorizatia de constructie a monumentului lui Vladimir Ulianov (Lenin) in centrul orasului si a decis sa fie incasati de la Primaria municipiul Balti 360 lei "pentru  cheltuieli de judecata".

Consilierul de Balti, Simion Gutu (PPCD) a declarat luni pentru AP FLUX ca el si alti membri ai consiliului, Sergiu Iordan, Ion Banari, Mihail Cojocari, Filip Aurel si Mihai Gaina au atacat la 17 iunie curent autorizatia eliberata la 31 iulie 2003, de constructie/edificare a monumentului lui Lenin, de Primaria municipiului Balti, deoarece "aceasta autorizatie a fost eliberata cu multiple incalcari ale legislatiei". Reamintim ca decizia comunistilor din Consiliul municipal Balti de a reinstala monumentul lui Lenin a fost atacata in mai multe instante ca fiind nula si neavenita de catre consilierii din opozitia democrata. Mai multe partide, organizatii ale societatii civile si personalitati ale vietii publice s-au reunit intr-un front comun pentru a contracara actiunile voluntariste ale fractiunii comuniste din Consiliul municipal Balti.

 
Banii contribuabililor romani - lasati cu nepasare la mana ucrainenilorPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :403
Tuesday, 28 September 2004
Mai multe persoane din cadrul comunitatii romanesti de la Cernauti ne-au adus la cunostinta ca invatamantul in limba romana de la Molodia (suburbie a Cernautilor) este in pericol.

Clasele cu predare in limba romana au fost evacuate din cladirea in care isi desfasurau activitatea si mutate intr-o alta, total improprie procesului de invatamant, transmite corespondentul Romanian Global News din Ucraina. Statul roman a alocat fonduri importante pentru repararea cladirii din care acum elevii romani sunt dati afara, avand promisiunea autoritatilor locale ca in aceasta cladire isi vor desfasura activitatea clasele de limba romana. Este inexplicabil cum Guvernul Roman nu este interesat de banii contribuabililor proprii, care acum se duc pe apa sambetei. Romanii din Molodia mai mentioneaza ca tot in 2000 a fost inceput un proiect pentru construirea unei scoli noi, moderne, cu fonduri de la guvernul roman. Din 2001 nu s-a mai auzit nimic de acest proiect. Ei se intreaba romanii care platesc bani la buget sunt informati de cum se cheltuie acestia pentru fratii lor din jurul frontierelor.

 

 
Scolile din Bulgaria in care invata romanii sunt desfiintatePDF Print E-mail
Vidin, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :437
Tuesday, 28 September 2004
In urma cu mai bine de un an de zile, la initiativa a doua asociatii romanesti din Vidin, Comunitatea Romanilor din Bulgaria si Asociatia "AVE" a tinerilor romani din Bulgaria, au luat fiinta clase cu predare in limba romana in scolile care au dorit sa gazduiasca un asemenea proiect.

Romanii-vlahii din Bulgaria ne fiind recunoscuti ca minoritate nationala nu beneficiaza de un sprijin al statului bulgar pentru pastrarea identitatii etnice si deci oficial acestia nu exista. Asociatiile romanesti inventariaza insa in jur de 150.000 de etnici romani care traiesc in Bulgaria desi cifrele oficiale arata altceva. Aceste doua asociatii au initiat cateva clase cu predare in limba romana, iar scolile care au acceptat acest program au fost putine. Directorii scolilor respective au suferit insa presiuni din partea autoritatilor locale desi mai multe delegatii guvernamentale romanesti au avut multiple discutii cu acesti reprezentanti si la nivel de declaratii oficiale s-a stabilit un oarecare sprijin pentru comunitatea romaneasca. Iata insa ca la inceputul anului scolar 2004-2005 romanii afla cu stupoare ca in satele unde exista o masa compacta romaneasca-vlaha se vor inchide scolile din lipsa numarului de elevi care sa formeze clase,  exemplu fiind scoala din Deleina, dupa cum transmite corespondentul Romanian Global News din Bulgaria. Urmeaza ca pana la 1 octombrie sa se inchida si scoala din satul Rabrova, pe motiv ca lipseste un copil pentru a putea fi completa clasa si sa nu se inchida scoala. Gradinita din acelasi sat locuit de o populatie compact romaneasca nu a mai primit bani de zece ani pentru dotare, pentru jucarii, caiete si carti, acestea fiind deja obiecte de lux pentru aceste unitati de invatamant. In aceste cateva institutii publice bulgare femeile de serviciu spala manual toate cearceafurile si fetele de masa folosite. Educatoarele nu au materiale didactice, iar copiii nu au jucarii si procesul educational este limitat. "Este oare vorba de aceeasi Bulgarie aflata pe drumul spre Europa?" se intreaba un lider al comunitatii romanesti din Vidin.

 
Asociatia ACAR si-a desemnat noua conducerePDF Print E-mail
Strassbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :495
Tuesday, 28 September 2004
Primim la redactie o corespondenta de la Asociatia ACAR din Franta care isi intampina membrii si simpatizantii cu un program de toamna plin de surprize si voie buna.

Inainte de vacanta de vara aceasta asociatie romaneasca si-a desemnat noii membrii prin sedinta Comitetului Director care a avut loc in 20 iunie. Cu acea ocazie au fost alesi noii membrii ai biroului director pentru anul 2004-2005, dupa cum urmeaza: Gabriel Penciu, presedinte, Jean-Franois Kovar, Claude Sittler, Beat Foellmi, vicepresedinti, Serge Verdier si Diana Mura, trezorieri, Nicolas Cristant, Mihai Damian, Angle Diem, Bettina Foellmi, Michle Friche, Marcela GANDU, Victoria MALUREANU, Pierre NICOLAS si Felicia TRUFFIER ca membrii. Comitetul se va intalni in fiecare prima duminica din luna incepand cu ora 10:00, ora Frantei, la sediul asociatiei din strada Ankara nr. 10. Sunt asteptati la sedintele asociatiei ACAR toti cei care doresc sa se implice in relatiile culturale si de prietenie romano-franceze fie ca membrii, fie ca voluntari. Despre manifestarile romanesti de la Strassbourg, Romanian Global News va va informa in saptamanile ce urmeaza.

 

 
Centrul de Interes Cultural Romania, o noua prezenta romaneasca la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :446
Tuesday, 28 September 2004
Incepand din aceasta saptamana comunitatea romanilor in Madrid are in capitala catalana un Centru de Interes Cultural, deschis in cadrul Bibliotecii Publice Latina-Antonio Mingote.

Fondul de carte care va intra in patrimoniul Centrului este donat Asociatiei Romania de catre Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Inaugurarea a reprezentat si un prilej de intalnire a peste 100 de persoane, reprezentand diaspora romana, dar si autoritati romane si spaniole, ziaristi. Evenimentul a fost foarte intens mediatizat de presa spaniola, mai ales de televiziunea spaniola TVE, dar si de principalele cotidiene. Partea romana va fi reprezentata, se mentioneaza in comunicat, de Ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea si de presedinta Asociatiei Romania, Doina Fagadar, precum si de autoritati de la Bucuresti. Spania va fi reprezentata la acest eveniment de Consilierul pe Probleme de Cultura si Sport din cadrul Comunitatii Madrid, dl. Santiago Fisas, Directorul General al Arhivelor, Muzeelor si Bibliotecilor din Comunitatea Madrid, dl. Alvaro Ballarin si Directorul General al Imigratiei, Cooperatiei in Vederea Dezvoltarii si Voluntariat din cadrul Comunitatii Madrid, dl. Carlos Clemente, se arata intr-un comunicat din partea Asociatiei Romania. De organizarea evenimentului s-a ocupat Cristina Lincu, vice-secretara Asociatiei Romania si reprezentanta ziraului bilingv Roman in Lume, editat la Madrid. Printre invitatii care au participat la lansare mentionam pe presedintele FEDROM (Federatia Asociatiilor Romanesti in Spania), Miguel Fonda Stefanescu, ambasadorul in misiune speciala la Comunitatea Europeana, Jorge Fuentes Monzonis, atasatul cultural al Ambasadei Romaniei la Madrid, Florina Nicolae, precum si Consulul Romaniei la Madrid, Nicu Stan. Asa cum anuntam si inaite de lansarea Centrului de Interes Cultural Romania, evenimentul a fost completat de o parte artistica, ce a continut recitaluri de poezie in limbile romana si spaniola, in lectura presedintei Asociatiei Romania, Doina Fagadaru si a poetului Catalian Marlaneanu. Doina Fagadaru a mai interpretat cu aceeasi ocazie si un fragment din Mircea Eliade, se mai arata in comunicatul remis la redactie. Muzica romaneasca a reprezentat si ea un punct de atractie al serii, printr-un recital al interpretului de muzica populara, Stefan Ciuca, acompaniat de grupul folk Transilvae.es. Finalul serii a fost marcat de o expozitie de artizanat romanesc si o degustare de preparate romanesti, din care nu au lipsit celebrele sarmalute ca la mama acasa, muschiuletul umplut, atent completate de vinul rosu. Drapelul tricolor al Romaniei a fluturat pe tot parcursul manifestarii in nou infiintatul si promitatorul Centru de Interes Cultural Romania din Madrid.

 
Muzica Mariei Tanase revine pe scenele din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :363
Tuesday, 28 September 2004
Si in aceasta luna, cum deja i-a obisnuit pe romanii aflati in Franta, Institutul Cultural Roman din Paris, impreuna cu Ambasada Romaniei organizeaza in Salonul de Aur al Hotelul Behague un concert cu Eniko Szilagy interpretand melodiile nemuritoare ale Mariei Tanase.

Un talent extraordinar pus in slujba celui mai prestigios nume al cantecului romanesc, asa o descrie un material de prezentare al Institutului. Actrita de teatru si cinema al carui renume a trecut dincolo de granitele Romaniei, distinsa cu numeroase premii nationale si internationale, Eniko Szilagyi si-a pus talentul in slujba muzicii de exceptie a Mariei Tanase, construind o adevarata monodrama in cantec care reuneste vocea si gestul, sensibilitatea sufletului si gratia miscarilor. Intrarea va costa 5 euro, iar pentru mebrii Institutului Cultural Roman din Paris va fi gratuita. Renumita pentru premiile obtinute si pentru prestigiul sau atat in Romania, cat si in Ungria, artista romanca a obtinut numeroase premii precum cel de interpretare feminina la Festivalul de Teatru pentru Tineret din 1984 in Romania, premiul pentru interpretare feminina la Festivalul de Film Romanesc din 1985, Premiul National de intrepretare in Ungaria in 1993, 1994, 1996, 1997, Crucea de Cavaler de Onoare al Republicii Ungaria in 2002.

 
Ansamblul baroc Transilvania concerteza in GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :374
Tuesday, 28 September 2004
Ansamblul baroc Transilvania va concerta la Centrul Cultural Roman din Berlin, marti, 29 septembrie, si la Biserica Militara, din Hahnenklee, miercuri, 30 septembrie, intr-o serie de concerte, inceputa pe 17 septembrie.Din programul muzical fac parte: Johann Christoph Pepusch (1667-1752) Michel Monteclair (1667-1737), Antonio Vivaldi (1678-1741), anonim (17.Jh.), anonim (variate manuscrise, 1781-1834), Joseph Haydn (1732-1809), Cornel Taranu (*1934). Cei patru clujeni din componenta formatiei canta de mai bine de 8 ani impreuna, in mare parte pe instrumente vechi. Ei au trei limbi materne diferite, apartin de patru confesiuni si canta impreuna sub numele de Ansamblu Baroc Transilvania, concertand mai mult in  strainatate.
 
Tinere talente romanesti in concert la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :358
Tuesday, 28 September 2004
Salonul de aur al Hotelului Behague din Paris a gazduit luni, 27 septembrie recitalul de pian al tanarului muzician roman Andrei Licaret.

Din programul concertului organizat de Ambasada Romaniei la paris si de Centrul Cultural Roman au facut parte  3 sonate de Scarlatti, Sonata a saptea in mi bemol major a lui Beethoven, Kreisleriana lui Schumann, dar si din muzica romaneasca  Pavane de la Suite op.10 a lui Enescu. Nascut in anul 1982, Andrei Licaret a fost inca de mic un copil prodigios. Mai tarziu, el a obtinut sapte premii nationale si mai multe premii internationale printre care cele de la Jeunesses Musicales, in 1996, Yamaha, in 2002 si Lorry Wallfisch, in 2003, se arata intr-un material al Institutului Cultural Roman din Paris. In anul 1997, el participa la Paris, la Palatul UNESCO, la concertul Nouveaux virtuoses (Noii virtuozi), care i-a reunit pe laureatii concursurilor muzicale ale anului precedent. Presa din Romania a avut, de-a lungul timpului, numai cuvinte de lauda despre artistul de numai 23 de ani. Astfel, Adevarul scria despre el ca este un talent de o stralucire de nebanuit, Curentul ii descria Tehnica riguroasa si discursul fluid, in timp de Adevarul literar si artistic vorbea despre claritatea constructiei si deaspre un parcurs muzical perfect ca fiind atributele care impresioneaza la Licaret. Biletul la spectacol a costat 5 euro, iar pentru posesorii cardului Amis de lInstitut Culturel Roumain (Prietenii Institutului Cultural Roman) intrarea a fost libera.

 
Managerii romani castiga aproape de trei ori mai putin decat cei din VestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :411
Tuesday, 28 September 2004
In urma unui studiu comparativ, realizat de Mercer Human Resource Consultingl, in ce priveste castigurile managerilor din Romania si cele ale managerilor din Vest, exista o diferenta semnificativa intre cele doua.

Daca salariul mediu al unui manager din Romania se ridica la 30.000 de euro anual, salariul omologului sau din Vest ajunge si la 82.000 de euro anual. Cel mai prost platiti manageri sunt cei romani si cei bulgari, iar cei mai bine platiti, cei din Elvetia, cu o medie de 138.000 de euro pe an. La salariile mai micii ale directoilor din Estul Europei, se adauga si taxele mai mari; insa ar exista si un avantaj, in econimiile in dezvoltare, si anume acela al cresterii economice intr-un ritm mult mai alert decat in tarile cu economie stabila.

Cea mai relevanta comparatie se gaseste la nivelul cosului zilnic. Astfel, directorii din vest au o putere de cumparare mai mare cu 50 de procente, fata de cei din Est.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions