Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Toefl-ul canadian nu este satisfacator pentru romanii din tara frunzei de artarPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :509
Monday, 27 September 2004
Imigranti romani, dar si din alte tari, aflati in Canada au posibilitatea sa se inscrie in cadrul Atkinson Fellowship, la cursurile ESL (English as Second Language).Desi posibilitatea de a invata engleza pe aceasta cale este la indemana cetatenilor straini care intentioneaza sa acceada la diverse nivele de cunoastere a acestei limbi, ca a doua limba, se pare ca romanii stabiliti in Canada nu gasesc satisfacatoare aceasta metoda. Alin B, un tanar roman stabilit in Toronto de mai bine de doi ani, povesteste pentru presa canadiana despre experienta mai degraba dezamagitoare pe care a avut-o la cursurile ESL. Tanarul povesteste ca desi prezenta la aceste cursuri este una destul de mare, nivelul de pregatire al celor care ajung la cursurile ESL nu este deloc cel la care se astepta. Acceptat, dupa trecerea de un examen la care a obtinut 8 puncte din noua posibile, Alin povesteste ca de fapt initiativa testului i-a apartinut, organizatorii punandu-i in vedere ca nu este neaparat necesara testarea preventiva. De acest lucru s-a convins romanul mai tarziu cand a ajuns la primele ore de curs, unde a constatat cu mare dezamagire, ca majoritatea colegilor sai nu aveau nici cele mai elementare notiuni de limba engleza. Doar patru dintre acestia

(printre care si el) obtinusera la test note mai mari de sapte, restul avand rezultate in jur de trei sau chiar nu sustinusera testarea. Tanarul imgrant roman a optat pentru un curs seral Toefl, care s-a dovedit  a nu fi nimic mai mult decat o adunatura de 40 de persoane care nu aveau notiuni de baza de engleza. El povesteste ca situatia era frustranta chiar si pentru profesori, care in loc sa poata parcurge manualul cursului, erau nevoiti sa ii invete pe cursanti cuvinte de baza din vocabular sau diferenta dintre doua din cele mai folosite timpuri verbale in engleza: Past Simple si Past Perfect. Ajuns in Canada cu cunostinte solide de limba engleza Alin B. s-a trezit intr-o tara in care cursuri importante ca Toefl-ul reuneau studenti imigranti care nu legasera niciodata vreo propozitie completa in limba respectiva. Imi pierdeam timpul intr-adevar, asa ca nu m-am mai dus povesteste el pentru presa canadiana, sustinand ca trebuie trecute anumite teste inainte de introducerea elevilor la cursurile de ESL, si de asemenea exista mai multe nivele ale limbii engleze. Va rog puneti studentii potriviti pe locurile potrivite, cere Alin B.

 
Romanul Lucescu este convins ca detine arma secreta in fata BarceloneiPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :442
Monday, 27 September 2004
Tehnicianul roman al lui Sahtior Donetsk, Mircea Lucescu, sustine ca stie cum sa faca pentru a invinge Barcelona.

Lucescu le-a promis celor de la Celtic, invinsi recent de FC Barcelona, ca le va arata acest truc. Lucescu este increzator ca echipa sa va spulbera Grupa F din Champion League prin victoria asupra gigantilor spanioli in meciul de miercuri, 29 septembrie, de pe stadionul New Camp. Ucrainienii de la Sahtior au pierdut primul lor meci in fata lui AC Milan, iar in acest moment sunt la baraj cu fotbalistii lui Celtic, care au pierdut cu 3-1 in fata Barcelonei pe Parkhead. Dar romanul Lucescu este convins ca a gasit o modalitate de a castiga in fata echipei spaniole. Tehnicianul a declarat pentru cotidianul scotian Daily Record: Am observat ca au puncte slabe. Avem in fata un meci foarte greu impotriva uneia dintre cele mai bune echipe din Europa, dar sunt sigur ca vom fi pregatiti. La acest sfarsit de saptamana Sahtior Donetsk a reusit sa-si faca un antrenament in meciul adjudecat cu 3-0 in fata celor de la Arsenal Kiev.

 

 
Picatura de cultura se gaseste la o noua editiePDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :340
Monday, 27 September 2004
Restaurantul "Balkan House", situat in Burnaby, va gazdui pe 27 septembrie, ora 19.00, o noua editie a Picaturii de Cultura, eveniment in cadrul caruia vor fi discutate evenimentele culturale desfasurate in cursul lunii septembrie, in comunitatea romanilor din British Columbia, Canada.

Fiecare luna este marcata de aniversari cu radacini istorice, care au stranse legaturi cu spiritualitatea si cultura romaneasca. Evenimentul este realizat si organizat de Centrul Comunitar Romanesc de la British Columbia si se desfasoara in fiecare luna.

 
Expozitia Stefan cel Mare Punte intre Occident si Orient, la VaticanPDF Print E-mail
Vatican, ItaliaRomanian Global News
Accesari :321
Monday, 27 September 2004
Sala de Conferinte a Muzeului de la Vatican va deveni gazda expozitiei Stefan cel Mare Punte intre Orient si Occident, marti, 28 septembrie.

Joi, 30 septembrie, inaugurarea aceleiasi expozitii va avea loc  si la Salonul Sixtin. La acest eveniment este invitat sa participe si presedintele Romaniei, Ion Iliescu. Expozitia se va desfasura in perioada 30 septembrie 31 octombrie la Muzeul Vatican.

 

 
Televiziunea Maghiara organizeaza o sedinta cu presedintii autoguvernarilor minoritatilorPDF Print E-mail
Ungaria/Romanian Global News
Accesari :410
Monday, 27 September 2004
Sefii reprezentantelor pe tara ale minoritatilor din Ungaria se vor intalni pe data de 28 septembrie cu directorul Televiziunii Maghiare, intr-o sedinta anuala, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

In cadrul acestor sedinte, presedintii Autoguvernarilor vor discuta despre functionarea redactiilor minoritatilor de care apartin. Problemele ce se preconizeaza ca se vor discuta, tin de modificarea reluarii emisiunilor in limbile respective. Propunerea modificarii, venita din partea Televiziunii Maghiare, ar inrautati si mai mult ratingul emisiunilor respective, prin reluarea lor la ore inaccesibile pentru multi dintre telespectatori. Interventia presedintilor de autioguvernare ar putea, insa, imbunatati orele de difuzare.

 
O noua sesiune de examene la limba romana la Unversitatea din SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :386
Monday, 27 September 2004
Lectoratul de Limbi straine al Universitatii din Seghedin organizeaza o noua sesiune de examene la limba romana, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

Termenul limita pana la care se pot depune dosarele de inscriere este 30 septembrie. Examenele orale se vor sustine in prima saptamana a lunii noiembrie, iar cele scrise, in a doua saptamana. Formulare de inscriere se pot procura de la Lectorat, la urmatoarea adresa: Seghedin, blv. Tisza Lajos nr. 103. Prin telefon, mai multe informatii puteti primi la numarul: 06-62/544-638.

 
Viata unui sat din Ungaria prezentata de un romanPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :353
Monday, 27 September 2004
Pe data de 26 septembrie 2004, la Universitatea de Vest din Timisoara, a avut loc simpozionul international de film antropologic intitulat  Imaginar si realitate filmica, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.La acest eveniment au participat realizatori de filme documentare din Romania alaturi de creatii si autori romani din Serbia si Ungaria.  Ca film de non-fictiune, filmul antropologic deschide posibilitati nelimitate pentru inregistrarea, cercetarea si conservarea unor aspecte unice ale societatii contemporane. Cercetatorul, respectiv echipa de filmare, opereaza asupra unui subiect care poate fi incadrat drept fapt folcloric actual, precum si alte probleme ce decurg din aceasta metoda sincretica (filmul impreuna cu comentariul care il insoteste) moderna de analiza a universului folcloric contemporan. In analiza filmului antropologic se urmareste: grupul-tinta, valoarea documentara, libertatea operatorului, rolul imaginatiei cameramanului, rolul cercetatorului in pastrarea obiectivitatii si a autenticului. Publicul timisorean a avut ocazia sa vizioneze filmul documentar Cenadul Unguresc, satul cu biserici, realizat de Aurel Becan, jurnalist al Redactiei Romanesti a Televiziunii Maghiare.
 
Meglenoromanii din Macedonia se simt romaniPDF Print E-mail
Skopje, Macedonia/Romanian Global News
Accesari :598
Monday, 27 September 2004

Razboiul greco-turc (1921-1922) a generat un schimb de populatii intre cele doua tari beligerante, meglenoromanii fiind obligati sa se stabileasca in Turcia.

Multe familii de aromani au preferat sa mearga in Romania. Razboiul civil din Grecia a stat la baza unui alt exod al meglenoromanilor, care au migrat in URSS si in fostele tari socialiste. Multi s-au reintors dupa 1960 in Grecia declarandu-se acum greci. O comunitate importanta traieste inca in Macedonia dar schimbarile politice si sociale survenite in Balcani in special in ultimele decenii i-au adus pe acestia in situatia de a se "dizolva" cultural si spiritual. Corespondentul Romanian Global News a reusit sa realizaze un scurt interviu cu profesorul Pethar Athanasov, seful catedrei de limba romana/franceza a Universitatii Chiril si Methodiu din Skopje, cunoscut scriitor si publicist, aparator al drepturilor meglenoromanilor din Balcani.

RGN: Domnule profesor Athanasov, de unde vine denumirea de meglenoroman?

P.A.: Meglenoromanii au reprezentat un grup etnic foarte restrans care a trait in situatii speciale de bilingvism pe o durata mai mare de timp si de aceea si-au pierdut numele etnic de romani. Termenul este un termen savant, meglenoromanii intre ei numindu-se vlas, nume dat lor de catre alte popoare. De acelasi termen se folosesc si pentru denumirea aromanilor. Termenul meglenit, desi este incetatenit in lingvistica, ar putea sa produca o oarecare confuzie prin faptul ca prin el sunt denumite si alte idiomuri ca de exemplu graiurile macedonene din regiunea Meglenului: meglensku, adica meglenit.

RGN: Ce a adus nou pentru meglenoromani independenta Macedoniei si formarea ei ca stat?

P.A.: Dupa proclamarea independentei Macedoniei, numarul meglenoromanilor care se declarau vlas, adica valahi, a sporit si mai ales cei care au apucat sa faca studiile in Romania, desi oficial se declara greci sau macedoneni se simt totusi romani. La starea aceasta de fapt a contribuit in mare parte viata de simbioza intre ei si populatiile inconjuratoare, dar mai ales lipsa unui invatamant in limba materna. Statul roman a inceput sa acorde burse de studiu si pentru aromanii din Balcani si asta este un lucru bun. In trecutul nu foarte indepartat statul roman se implica mult mai activ in pastrarea identitatii aromanilor din Balcani, obicei care ar trebui sa fie reluat in noul context geopolitic.

 
Romanii din Covasna si Harghita se opun autonomiei pe criterii etnicePDF Print E-mail
Miercurea Ciuc, Romania/Romanian Global News
Accesari :432
Monday, 27 September 2004
In zilele de 24-26 septembrie 2004 la Miercurea-Ciuc in organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, a Muzeului Carpatilor Rasariteni, a Centrului Eclesiastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan si a Arhivelor Nationale a avut loc editia a X-a a Sesiunii Nationale de Comunicari Stiintifice cu tema Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, Cultura, Civilizatie. Sesiunea a fost prilejuita de implinirea a 10 ani de la infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei si de la intronizarea Prea Sfintitului Ioan Selejan, se arata in comunicatul de presa primit la redactie. "La deschiderea lucrarilor, in mesajele de salut primite de la Presedintie, Camera Deputatilor, Guvern, asociatii profesionale, organizatii ale societatii civile si personalitati ale vietii publice s-a marcat importanta deosebita a acestei institutii eclesiastice, pentru conservarea si afirmarea identitatii nationale a romanilor din arcul intracarpatic. Totodata s-a pus in lumina personalitatea de exceptie a Prea Sfintiei Sale Ioan, Intaistatatorul Eparhiei infiintate in misiunea providentiala de revigorare a credintei stramosesti si a fiintei nationale, care i-a fost incredintata. A fost omagiat deopotriva Pastorul, Carturarul si ziditorul, omul potrivit la locul si timpul potrivit. Au fost prezenti la sesiune academicieni, profesori universitari, cadre didactice, cercetatori din diferite domenii ale stiintei socio-umane si culturii romanesti. In sectiunile de arheologie, istorie, etnografie si sociologie a fost dezbatuta o tematica variata de probleme centrate pe istoria, cultura si civilizatia din sud-estul Transilvaniei. In cadrul programului au fost incluse lansari de carte, vizionarea unui film documentar, vernisarea unor expozitii de arheologie si etnografie si o vizita documentara la situl arheologic de la Pauleni-Ciuc. Participantii fac un nou si staruitor apel organizatiilor societatii civile, mass-media sa constientizeze opinia publica privind pericolul realizarii autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care contravin flagrant Constitutiei Romaniei, dar si intereselor populatiei din zona. Solicita totodata autoritatilor statului roman si oamenilor politici sa stopeze aceste tendinte si sa elaboreze o strategie coerenta pe termen mediu si lung de sprijinire si afirmarea deplina a identitatii nationale a romanilor din Eparhia Covasnei si Harghitei. Manifestarile cultural stiintifice au fost incununate cu slujba arhiereasca savarsita la Catedreala Ortodoxa Episcopala Sf. Nicolae din Miercurea-Ciuc, Prea Sfintia Sa Ioan fiind inconjurat de un sobor de preoti din eparhie si un mare numar de credinciosi. Au participat Dl Valer Dorneanu, Presedintele Camerei Deputatilor, dl. Mircea Dusa, Prefectul judetului Harghita, conducatorii institutiilor deconcentrate, primarii comunelor romanesti din cele doua judete, reprezentantii societatii civile si alti oameni apropiati cu sufletul si fapta lor de aceasta binecuvantata episcopie in frunte cu ierarhul sau", se mai arata in comunicatul organizatorilor.
 
Studentii din Timoc au fost dati afara din sediul asociatiei infintate de ei la CraiovaPDF Print E-mail
Timoc, Serbia/Romanian Global New
Accesari :559
Monday, 27 September 2004

Tot mai multi tineri, originari romani din Serbia, doresc sa faca studiile superioare in limba materna si vin la diferite facultati din Romania.

Tocmai aici, unde au venit sa-si realizeze visele, ei intampina diferite probleme. Cei din anii mai mari, din dorinta de a-i ajuta pe nou veniti, creaza diferite organizatii nonguvernamentale. Asa a aparut si Asociatia Studentilor Romani din Nord-Estul Serbiei, Atanasie Popovici Furnica, asociatie ce fiinta pana nu de mult in Craiova. Infintata in noiembrie 2001, deja dupa un an de zile a ramas fara sediu si fara bunurile care ii apartineau. Chiar si aici, in Tara Mama, au fost dati afara asa cum nu se asteptau. Membrii asociatieie amintite incearca de mult timp sa rezolve problema, insa nimeni nu ii ia in seama. Cum au ajuns in situatia asta aflati din interviul cu Vladita Roscanovici, vicepresedintele Asociatiei Studentilor Romani din Nord-Estul Serbiei Atanasie Popovici Furnica, din Craiova, realizat de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

 

RGN: In primul rand, ne puteti spune ceva despre aceasta organizatie?

V.R: Membrii asociatiei sunt toti studentii romani din Timoc aflati la studii in Craiova. Activitatea se bazeaza, in mare, pe rezolvarea problemelor legate de studii, de cazare si toate problemele cu care se confrunta studentii. Scopul a fost si editarea unei reviste, scrierea articolelor pentru revista Cuvantul Romanesc, tiparirea unor carti. Multe din acestea nu s-au facut pentru ca nu am avut conditii. Asociatia functioneaza in sediul Fundatiei pentru Tineret, in casa Stiintei si Tehnicii din Craiova. De fapt, acolo unde a functionat, cam dupa un an de zile s-a inchis. S-au blocat absolut toate usile. Studentii nu au mai avut acces. Foarte multi care se duceau la calculator sa rezolve anumite lucruri nu mai puteau intra acolo. Directorul Fundatiei a blocat usile de acces si nu le mai dadea voie sa intre. Am facut demersuri, am luat legatura personal cu dansul de cateva ori si am fost respins de fiecare data. A spus ca datorita unor probleme si nerespectarii intelegerii de catre Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni nu ni se mai acorda spatiul respectiv spre folosire si, mai mult, toate bunurile pe care le aveam acolo se confisca de catre Fundatie pentru folosirea spatiului in timp de un an de zile.

RGN: Asociatia Studentilor Romani din Nord-Estul Serbiei Atanasie Popovici Furnica mai exista acum?

V.R:  Asociatia exista si mai departe, dar doar pe hartie. Ne intalnim in camin si alte locuri dar nu in locuri prevazute pentru asa ceva. Asociatia a avut spatiul acordat din partea Fundatiei pe baza unui contract dintre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Fundatiei pentru Tineret si Asociatiei Studentilor Romani din Nord-Estul Serbiei, in anul 2001. In perioada aceea Secretar de Stat in cadrul DRP a fost Doru Ionescu. Toate actele, absolut totul a ramas confiscat acolo in sediul Asociatiei. Noi nu mai avem nici un act la mana. Din intamplare stampila a fost atunci la noi asa ca o mai avem si acum, dar nimic mai mult. Leonardo Dascalu, directorul Fundatiei, sustine ca Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni trebuia sa acorde internet Fundatiei pentru

Tineret ca noi, in schimb, sa beneficiem de spatiul respectiv. Din cauza ca acest lucru nu s-a realizat, noi am fost dati afara. Eu cred ca se poate gasi o alta modalitate de rezolvare a problemei.

 RGN: Ati discutat despre aceasta situatie cu cineva de la DRP?

V.R: Am facut o adresa in perioada respectiva, cand domnul Doru Ionescu era secretarul Departamentului, dar am ramas fara nici un raspuns din partea lor. Actualul presedinte al Asociatiei, Dejan Cuculanovici, student la Facultatea de Medicina, a apelat personal la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni dar pana in prezent nu avem nici o rezolvare. Existam ca o asociatie dar fara sediu. Cel putin sa recapatam bunurile care au ramas acolo.

RGN:  Ce ati avut in fostul sediu si a ramas acolo?

V.R: Am avut foarte multe reviste, carti de la toate simpozioanele si congresele din Romania. Am avut si calculator cu imprimanta si alte bunuri. Fiecare student a adus cate ceva pentru amenajarea spatiului.

RGN:  Aveti vreo informatie daca ele se mai afla acolo?

V.R: Nu. Domnul Dascalu nu ne-a dat nici o informatie. A spus ca nu mai are ce discuta cu noi si ca s-a terminat totul.

RGN:  Asociatia isi mai poate desfasura activitatile daca se afla in situatia aceasta?

V.R: Intr-un anume fel, dar nu mai avem nici macar actele asociatiei, actele prin care ea s-a infiintat. Practic nici un act. Singurul lucru pe care il avem este stampila, care la momentul acela nu a fost in incapere. Studentii au solicitat de la conducerea Asociatiei de mai multe ori un raspuns. Inainte se organizau intalnirile la sediul asociatiei, acum ne intalnim in salile de curs de la facultate, prin camerele de camin si este greu pentru studenti. Inainte era un loc unde ne intalneam cel putin o data pe saptamana pentru a pune la punct activitatile noastre si altele.

RGN:  Care ar fi rezolvarea problemei dupa parerea dumneavoastra?

V.R: Singurul ajutor il vedem din partea DRP. Ei ar trebui sa ia legatura cu Fundatia pentru Tineret din Craiova. De fapt, eu vad acest blocaj ca venind din partea domnului Dascalu.

El a facut pasul respectiv si a recurs la sechestrarea bunurilor. Asa ca lucrurile s-ar rezolva prin discutia cu dumnealui, pentru a primi inapoi bunurile care apartin Asociatiei si tot cu ajutorul DRP sau al Primariei, Prefecturii, acordarea unui alt spatiu unde sa putem desfasura activitatile.

RGN:  Dupa tot ce s-a intamplat pana acum, credeti ca mai este posibil sa recapatati acel spatiu pe care l-ati avut inainte?

V.R: In cladirea respectiva, nu. Nu cred in asta pentru ca tot timpul au fost probleme. Chiar si in

perioada cand am avut acces acolo. Studentii aveau nevoie sa stea mai mult (si dupa ora 18) la sediu pentru a folosi calculatorul, dar nu aveau voie pentru ca venea portarul sa ii dea afara. Tot timpul erau probleme cu accesul la sediu. Se puneau intrebari de genul de ce intra asa multe persoane, sau, daca aveam invitati de afara, cine sunt persoanele repective? s.a.m.d. Ca sa ajungi la sediul Asociatiei, care se afla la etajul 2, era nevoie sa treci printr-o mare sala a Fundatiei. Erau si inainte probleme dar, cat de cat, aveam un loc unde  toata ziua, pana la ora 18-19, era cineva si se putea folosi spatiul respectiv pentru diferite activitati care erau in programul nostru. 

 

Romanii din Timoc nu au dreptul de a face ceva pentru neamul lor acolo unde traiesc, in Serbia. Nu au stiut ca venind in Romania se vor lovi de aceleasi obstacole. Tinerii de acolo nu au posibilitatea de a invata limba materna si de a creea manifestari romanesti pentru ca romanii din Timoc nu sunt recunoscuti oficial ca minoritate nationala. Din cauza aceasta ei nu inteleg de ce anumiti romani din Romania respecta intr-o masura atat de mica ceea ce incearca ei sa faca. Chiar asa de mult ne-am indepartat unii de altii? se intreaba de multe ori cei din Valea Timocului.

 

 
Dictionar al personalitatilor teatrale romanestiPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Monday, 27 September 2004
Pe perioada 25-26 septembrie, la Teatrul National din Cluj, a avut loc Colocviul national de critica teatrala "Reflectii asupra actului teatral".In cadrul dezbaterilor, s-a discutat despre cartea
de teatru, enciclopedii si dictionare. Fiind scoase in evidenta o serie de probleme ce tin de tezaurizarea tuturor datelor, informatiilor privind teatrul romanesc, arhivarea lor intr-o baza de date care sa fie la indemana celor interesati de domeniu sau publicarea unui dictionar al personalitatilor teatrale. Moderatorul discutiei, criticul Dan C. Mihailescu  a subliniat ca exista la ora actuala o "indiferenta la ideea de carte de teatru, o lehamite fata de trecut" si ca lumea este interesata doar de prezent. Distinsul critic, referindu-se si la trecutul recent - cel de dupa 1990, a enumerat publicatiile literare, cu caracter enciclopedic al personalitatilor romanesti, a specificat ca  cele

teatrale lipsesc. Intre criticii literari si de teatru, participanti la Colocviu, au existat un schimb de pareri si polemici pe seama necesitatii unui dictionar al personalitatilor teatrale. Profesorul universitar Maria Voda-Capusan a tinut sa spuna, referitor la publicatiile teatrale, ca marea dilema a cartii de teatru este nu ca aceasta nu ar aparea, ci cui este adresata, pentru ca "putem scrie o carte de teatru fara a avea un public". Pe aceeasi idee a continuat si C.C. Buricea - Mlinarcic, care se intreba de ce exista Concursul UNITER "Piesa Anului", daca piesele premiate la acest concurs aproape ca nu vad lumina rampei. Criticul Mircea Ghitulescu, secretarul Uniunii Scriitorilor din Romania, a precizat ca a fost prevazuta o lucrare de anvergura, cu cinci categorii de personalitati teatrale, acum insa el crede ca aceasta amploare a dictionarului trebuie redusa. De asemenea au fost divergente de opinii referitoare si la titlul dictionarului: dictionar al teatrului romanesc; dictionar al teatrului din Romania; dictionar al teatrului din spatiul romanesc. Astfel, s-au facut referiri la "separarea", "insepararea" culturilor teatrale de pe teritoriul Romaniei. S-a sugerat ca trebuie inceput lucrul cat mai urgent, prin infiintarea unei echipe cu un coordonator si aceasta lucrare - de ampla sau mai putin ampla - anvergura sa se realizeze. In final, autorul proiectului numit Colocviul national de critica teatrala, regizorul Mihai Maniutiu, director de proiecte la Nationalul Clujean, a solicitat opinia fiecarui participant la colocviu despre cum ar trebui sa se desfasoare o alta editie a colocviului.

 
Guvernul face bilantul de aderare la intalnirea Comitetului de Integrare EuropeanaPDF Print E-mail
Accesari :390
Monday, 27 September 2004
La Palatul Victoria s-a desfasurat in cursul diminetii de luni, 27 septembrie, reuniunea saptamanala a Comitetului Executiv de Integrare Europeana, se arata intr-un comunicat din partea Guvernului Romaniei.La sedinta au participat ministrul de stat, Ioan Talpes, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, ministrul Agriculturii Petre Daea, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, ministrul-delegat negociator sef cu UE, Vasile Puscas, precum si ministrul cancelar Alin Teodorescu. In cadrul discutiilor de la Palatul Victoria au fost evaluate progresele inregistrate de tara noastra in atingerea obiectivului de finalizare a negocierilor de aderare pana la finele acestui an, conform calendarului convenit cu partenerii europeni, se mai arata in comunicat. Cu ocazia reuniunii Comitetului Exceutiv de Integrare Europeana, premierul Adrian Nastase a subliniat importanta incheierii, in cursul saptamanii trecute, a inca doua capitole de negociere cu UE, precum si a unei componente semnificative din Capitolul Mediu. Referitor la celelalte capitole de negocieri ramase, ministrul-delegat Vasile Puscas, a declarat ca se depun eforturi sustinute in cazul capitolelor 6 si 24 si ca documentele pentru cap. Mediu (cap.22) vor fi depuse in cursul acestei saptamani la Bruxelles. In cadrul aceleiasi sedinte, se mai precizeaza in materialul remis de Guvern, primul ministru roman a solicitat o implicare mai ferma a institutiilor cu atributii in combaterea coruptiei, in conformitate cu strategia nationala anticoruptie.
 
Medicii romani si-au pus in gand sa trateze ParkinsonulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Monday, 27 September 2004
Neurochirurgii din Iasi intentioneaza sa trateze in viitor una dintre cele mai grave boli ale momentului din lume.

Metoda pe care cadrele medicale din Romania si-au propus sa o foloseasca pentru tratarea Parkinsonului este cea a sistemului de neuronavigatie, un sistem folosit in premiera la Iasi. Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi au anuntat ca pentru luna octombrie a acestui an se gandesc la mai multe operatii pentru tratarea unui bolnav care sufera de parkinson. Metoda de neuronavigatie se bazeaza, au explicat medicii romani, pe implantarea, cu ajutorul sistemului de neuronavigatie amintit, a doua fire care sa stimuleze electric anumiti centri de la nivelul creierului. Astfel, ar putea fi oprite tremuraturile membrelor, pe care le produce maladia Parkinson. Operatia la care s-au gandit medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi este aproximata sa dureze in jur de 15 ore, iar daca aceasta va reprezenta un succes se asteapta ca pacienti din toate colturile lumi sa apeleze la clinica ieseana si datorita costurilor mai reduse in Romania decat in tarile straine: 11.000 de euro, comparativ cu 30.000 de euro, dupa cum a aratat pentru presa purtatorul de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie din Iasi, dr. Florin Gramada. Reprezentantul Spitalului a mai mentionat ca in prezent exista deja o lista de asteptare care cuprinde pacienti din Uniunea Europeana. Numai la Iasi sunt inregistrati oficial 100 de bolnavi de Parkinson. Siteme asemenatoare de neuronavigatie exista, dupa cum afirma surse din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iasi, si la Spitalul Bagdasar din Bucuresti, precum si la Targu Mures. O prima astfel de operatie a fost efectuata la Bagdasar, dar de catre un medic austriac. Premiera, dar si realizarea, pentru tara noastra o va reprezenta faptul ca, la Iasi, operatia va fi realizata de medici romani.

 
Elvetienii resping propunerile de naturalizare a cetatenilor strainiPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :271
Monday, 27 September 2004
Electorii elvetieni au respins propunerile parlamentului de a facilita accederea la cetatenie pentru imigrantii tineri, in cadrul referendumului national desfasurat duminica, 26 septembrie, se arata intr-un articol de pe situl swissinfo.org. Electorii au fost de partea aripii drepte din cadrul Partidului Popular in problema cetateniei, respingand doua propuneri care ar fi facut mai usoara accederea tinerilor imigranti la statutul de cetatean elvetian. Prima propunere avea in vederea accelerarea procedurii de naturalizare pentru cei cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani. Propunerea  a fost respinsa cu aproximativ 57% din voturi impotriva. O a doua propunere care dorea garantarea automata a cetateniei pentru copiii nascuti din parinti straini dar pe teritoriul Elvetiei a fost si ea respinsa, de data aceasta cu 51.6 din sufragii. Din punctul de vedere al impartirii voturilor dupa limba vorbita de electori, trebuie mentionat ca votantii vorbitori de franceza au dau un vot favorabil pentru ambele propuneri,  in timp ce vorbitorii de germana au respins tot, mai putin o propunere privitoare la drepturile pentru mamele aflate in campul muncii, propunere care a trecut cu 55.4% din voturi. Participarea la vot a fost de aceasta data mai mare decat cea obisnuita, inregistrandu-se o prezenta la urne de 56 procente, comparativ cu procentul uzual de 45. Oponentii propunerilor legate de cetatenie, condusi de Partidul Popular Elvetian, au argumentat ca acceptarea acestei proceduri va conduce la devalorizarea cetateniei elvetiene. Exagerand, evident, efectele noii legi care ar fi putut intra in vigoare, partidul a dus in perioada premergatoare referendumului o intensa campanie publicitara, incercand sa avertizeze ca in curand musulmanii ar putea deveni majoritari in Elvetia, impunand astfel legea Sharia. Propunerea respinsa duminica, 26 septembrie, avea in vedere si standardizarea procedurii normale de acordare a cetateniei pe intreg teritoriul tarii. Aceasta masura ar fi redus perioada minima de rezidenta necesara inainte de aplicarea pentru primirea cetateniei. In cadrul aceluiasi referendum a fost aprobata propunerea privind cele 14 saptamani de maternitate platita, singura, de altfel, care a reusit sa treaca de alegerile de la acest sfarsit de saptamana. Un  alt proiect legat de reformele Post Office a fost si el respins.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions