Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2004 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2004
<<
Septembrie 2004
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
NATO doreste parteneriat cu Basarabia si sprijina integrarea ei in UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :397
Friday, 24 September 2004
NATO sustine ambitiile Republicii Moldova de integrare in Uniunea Europeana si, tinand cont de faptul ca Republica Moldova nu este membru NATO, exista loc pentru o consolidare si o dezvoltare a cooperarii, a declarat, joi, 23 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Suntem foarte interesati de rezolvarea problemelor politice cu care se confrunta Republica Moldova, care este un vecin si un partener valoros pentru NATO. Consider ca parteneriatul NATO - Republica Moldova poate fi consolidat, in cazul in care Moldova este de acord. Problema transnistriana se afla pe agenda mea de lucru si este una din temele pe care le discut cu actorii internationali UE, OSCE, Ucraina, Rusia, SUA. Alianta Nord-Atlantica nu are un rol direct in rezolvarea problemei transnistrene, dar poate participa la procesul de solutionare a acesteia. (...) Pozitia NATO fata de aceasta problema consta in ferma convingere ca Federatia Rusa trebuie sa-si indeplineasca angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul, cu privire la retragerea trupelor sale din Republica Moldova, a subliniat Scheffer. La randul sau, Ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, a declarat ca Moldova mentine contacte permanente cu NATO, iar aceasta vizita vine sa confirme acest lucru. Am constatat ca noul statut al Republicii Moldova in calitate de tara vecina NATO, ofera noi oportunitati de cooperare. Scheffer si-a reafirmat disponibilitatea de a contribui la impulsionarea calitativa a relatiilor dintre NATO si Moldova. Am constatat ca exista un schimb permanent de opinii intre NATO si Uniunea Europeana in privinta integrarii europene a Republicii Moldova. Am stabilit sfera posibilitatilor nevalorificate de colaborare cu NATO, care ar putea contribui esential la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, a spus Stratan.

 

 
Uitand cum trateaza minoritatea romana, Ucraina cere protectie pentru ucainienii din BasarabiaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :284
Friday, 24 September 2004
Presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Vladimir Litvin, a declarat, in cadrul unei intrevederi cu vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Camerzan, ca autoritatile moldovene ar trebui sa acorde o atentie mai mare dezvoltarii cultural-lingvistice a ucrainenilor din Republica Moldova, subliniind importanta studierii limbii si literaturii ucrainene, transmite corespondentul Romanian Global News.

In cadrul intrevederii, interlocutorii au discutat probleme privind dezvoltarea cooperarii interregionale, reglementarea conflictului transnistrian, si, in special, problemele controlului vamal si a minoritatilor nationale. Referindu-se la reglementarea problemei transnistrene, Litvin a declarat ca Ucraina respecta normele internationale privind integritatea teritoriala a Republicii Moldova. De asemenea, el a mentionat ca "astfel de probleme trebuie rezolvate exclusiv pe cale pasnica". La randul sau, Mihai Camerzan l-a asigurat pe Vladimir Litvin ca "nu exista piedici in acest sens, trebuie doar de stabilit unde anume trebuie deschisa inca o scoala ucraineana. Interlocutorii au convenit asupra faptului ca, in solutionarea acestor probleme, nu este binevenita acutizarea situatiei, prin "jucarea cartii Transnistriei in scopuri electorale". De asemenea, cei doi parlamentari au examinat si alte probleme, care urmau a fi discutate in cadrul adunarii parlamentare a GUUAM. In context, Litvin a accentuat asupra necesitatii crearii unei zone economice libere in cadrul acestei cooperari.

 
Un nou loc de intalnire si noi propuneri de activitati pentru romanii din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :457
Friday, 24 September 2004
Asociatia Romanii in Italia a lansat de curand site-ul www.romanii.it, ca mod de prezentare si expunere a obiectivelor pe care si le-a propus in statutul de organizare si functionare.

Asociatia Romanii In Italia are sediul la Milano, pe langa biserica Pogorarea Duhului Sfant din Via de Amicis nr.13 si numara pana la aceasta data 400 de membrii, transmite corespondentul Romanian Global News din Italia. ARI  este o asocatie construita pe baza de voluntariat, fara scop lucrativ si are  ca scop principal pastrarea identitatii culturale, religioase si lingvistice a romanilor traitori in Italia. Printre obiectivele principale regasite si in cadrul site-ului, sunt de mentionat: mentinerea relatiilor cu tara de origine in spiritul unei colaborari constructive italo-romane; sprijinirea initiativelor institutiilor Statului Roman; infiintarea unor cursuri de limba italiana pentru romani; organizarea unor schimburi de experienta intre tinerii italieni si romani punand in valoare patrimoniul comun neo-latin; sa contribuie la formarea unei opinii publice italiene pozitive in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare economica si sociala a Romaniei in vederea intrarii ei in Comunitatea Europeana; sa difuzeze in mod periodic publicatii pentru a tine la curent membrii comunitatii cu initiativele Asociatiei si cu evenimentele culturale din tara; sa sustina si sa ajute cetatenii romani aflati in conditii precare materiale, stabilind parteneriate cu alte asociatii de voluntariat sau institutii italiene. Dupa cum ne-a declarat domana presedinta Marioara Carlan Salvadeo, site-ul asociatiei se doreste a fi un suport informational si cultural pentru toti cei care doresc sa se informeze despre aceasta organizatie comunitara, dar si posibilitatea de a se integra si participa in activitatile Asociatiei, ca membru activ. Simbol al paginii de prezentare este poarta lui Constantin Brancusi, din Tg. Jiu, ca semn al deschiderii, comunicarii si dialogului pe care il propune ARI romanilor si italienilor, deopotriva. Site-ul va incerca surprinderea unor elemente pozitive care inseamna Romania si resursele si potentialul ei valoric pentru romani dar, si pentru straini;  promovarea imaginii unei Romanii, cu valorile ei istorice, traditionale si cultural-religioase precum si crearea unui liant de unitate cu romanii din Tara si diaspora a mai subliniat doamna Salvadeo. De asemena prin continutul pe care il va avea, va incerca o dinamica a prezentarii pozitive a Romaniei, o Romanie mai putin prezenta, in strainatate. Vizitatorii vor gasi ca sectiuni principale ale site-ului: prezentarea Asociatiei (obiective, activitati, parteneriate), comunicate (orice mesaj sau comunicat care are legatura romanii din Italia sau diaspora), prezentarea revistei Asociatiei (Ganduri romanesti) etc.

 
La presiunile opozitiei Parlamentul de la Chisinau solicita ajutor internationalPDF Print E-mail
Chisinau,Basarbia/Romanian Global News
Accesari :339
Friday, 24 September 2004
Legislativul de la Chisinau a solicitat comunitatii internationale sa ia atitudine fata de situatia scolilor cu predare in limba romana din Transnistria.

In declaratia aprobata in sedinta de joi a Legislativului, la insistentele continue ale grupurilor parlamentare de opozitie, se arata ca actiunile intreprinse de regimul de la Tiraspol impotriva scolilor cu predare in baza grafiei latine "submineaza nu doar situatia din zona de conflict, ci si bazele dreptului international". Prin acest document, deputatii de la Chisinau solicita Consiliului Europei, parlamentelor statelor Uniunii Europene si celor din spatiul CSI, precum si organizatiilor internationale, sa ia atitudine fata de blocarea de catre autoritatile autoproclamatei rmn a activitatii scolilor romanesti din Transnistria. De asemenea, forurilor legislative ale Federatiei Ruse si Ucrainei li se cere, in calitate de state garant in procesul de reglementare a conflictului, sa "se implice mai activ in solutionarea problemelor legate de functionarea acestor scoli". In incheierea declaratiei se arata ca situatia de criza poate fi depasita doar "prin consolidarea vointei si fermitatii politice internationale". Declaratia a fost aprobata la finele sedintei, dupa ce, la inceputul acesteia, grupurile parlamentare de opozitie au insistat, timp de mai bine de o ora, ca aceasta chestiune sa fie inclusa in ordinea de zi. Comunistii au acceptat propunerea dupa aproximativ 30 de minute de consultari in cadrul grupului parlamentar, transmite corespondentul Romanian Global News.

 
Romanii din Ungaria sprijiniti de societatea civilaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :468
Friday, 24 September 2004
Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria primeste din ce in ce mai mult sprijin din partea contribuabililor, care ofera 1% din impozitul lor personal pentru organizatiile civile sau fundatii din tara.In anul 2004 au fost oferiti 7 miliarde de forinti pentru asociatiile obstesti. Cei 166.000 de forinti primiti de Uniune anul acesta, sunt folositi pentru inscrierea tinerilor romani din Ungaria la cursuri de limba si cultura in Romania. Echipa de pastrare a traditiilor Gheorghe Nistor din Micherechi, a mai primit 100.000 de forinti din partea Prezidiului Uniunii pentru o prezentare in Slovacia. De asemenea, Asociatia Pentru Micherechi a fost sprijinita cu 70.000 de forinti pentru participarea la o excursie la Cluj in luna octombrie. Tiberiu Boca, delegatul Asociatiei Culturale a Romanilor din Seghedin, a fost ales vicepresedintele Uniunii in data de 9 septembrie a.c.. Prezidiul Uniunii, responsabil pentru buna gospodarire a saptamanalului Foaia romaneasca, este preocupat de solutionarea problemelor cauzate de scaderea subventiei de stat asigurate pentru aparitia publicatiei in anul 2004. Augustin Buzura, presedintele Institutului Cultural Roman cu sediul la Bucuresti, organizeaza in perioada octombrie-noiembrie 2004, la Constanta si Sinaia, conferinte la care a fost invitat si Prezidiul UCRU. In cadrul acestor intruniri, se va discuta pe tema muzeografiei si cercetarii stiintifice in randul comunitatilor romanesti din afara Romaniei.
 
Pana si comunistii recunosc ca Rusia este de vina in TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :433
Friday, 24 September 2004
Presedintele grupului parlamentar al Partidului Comunistilor, Victor Stepaniuc, s-a intalnit, miercuri, 22 septembrie, cu directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, si directorul Liceului "Evrica" din Rabnita, Eugenia Halus, precum si cu cativa parinti si elevi.

Intalnirea a avut loc cu usile inchise, fara ca presei sa i se permita sa asiste la aceasta intrevedere. Dupa intalnire, Victor Stepaniuc a refuzat sa faca declaratii pentru ziaristi. Si Eugenia Halus a refuzat sa vorbeasca cu presa, motivandu-si comportamentul prin frica fata de militia transnistriana, "care o asteapta la Rabnita in fata casei". La randul sau, parintele unuia din elevii Liceului "Evrica", Alexei Catana, a declarat ca, in cadrul intalnirii, parintilor elevilor li s-a creat impresia ca nu sunt intelesi. "In opinia mea, pentru autoritatile de la Chisinau exista alte interesele, considerate in prezent mai importante decat interesele copiilor din Transnistria. Nu ni s-a promis nimic concret in vederea solutionarii problemei noastre", a subliniat Catana. Ion Iovcev a declarat ca situatia este atat de complicata incat insasi Stepaniuc nu gaseste solutii pentru ea. "Un lucru a devenit clar: Stepaniuc a recunoscut ca cheia rezolvarii problemei se afla la Moscova si ca Federatia Rusa este vinovata de situatia creata. Intelegem bine ca Tiraspolul face jocul Moscovei si ca este destul un gest de-al lui Putin pentru ca problema scolilor romanesti din Transnistria sa fie rezolvata", a subliniat Iovcev. El a precizat ca, in cadrul discutiilor a fost abordata si posibilitatea arendarii unei cazarme a Armatei a 14-a. "In acest sens, Stepaniuc a promis ca va face un demers catre Ambasada Federatiei Ruse. Daca Rusia ne vrea binele, trebuie sa nu permita ca tragedia din Osetia de Nord sa se repete in Transnistria", a conchis Iovcev.

 
Festivalul sasilor de la Nurnberg continuaPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :341
Friday, 24 September 2004
Asa cum anuntam in 17 septembrie in articolul Zilele culturale ale sasilor, la Nurnberg se desfasoara pana pe 26 septembrie Festivalul sasilor.

Pe 23 septembrie, participantii au putut viziona cu incepere de la orele18.00 un film documentar prezentat sub titlul Casa patriei: Transilvania in Film. In zilele ce urmeaza participantii vor viziona o serie de filme documentare cu tema: Oameni, locuri, obiceiuri. Pe 26 septembrie, de la ora 17.00 in Piata principala din Nurnberg, Insel Schutt va incepe  Sarbatoarea orasului vechi (Altstadtfest), cu un spectacol sustinut de cunoscuta orchestra Siebenburger Blaskapelle Nurnberg (Orchestra de suflatori Transilvania-Nurnberg) si de grupul de dansuri traditionale: Tanzgruppe Nurnberg. Organizatorii multumesc anticipat tuturor participantilor, mentionand faptul ca, in mare parte intrarea la conferinte, intruniri, filme documentare, spectacole este gratuita, dar eventualele donatii vor fi bine venite.

 

 
Legaturi mai puternice intre cele doua maluri ale PrutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :500
Friday, 24 September 2004
Executivul de la Chisinau a aprobat, miercuri, Conceptia si Planul de actiuni privind cooperarea transfrontaliera pentru anii 2004-2006.

Planul prevede realizarea de catre autoritatile centrale si locale a mai multor actiuni in cadrul euroregiunilor din Basarabia. Intre altele, acesta prevede restabilirea podului de peste raul Prut, care leaga orasul Lipcani cu orasul Radauti din Romania, precum si construirea cailor de acces si a punctelor de trecere vamala intre cele doua localitati. Totodata, documentul presupune dezvoltarea energeticii regionale, a retelelor electrice transfrontaliere dintre Republica Moldova si Romania, precum si elaborarea programului de actiuni pentru realizarea intre anii 2004-2005 a Coridorului Transeuropean fluvial numarul patru, care va traversa regiunea limitrofa a Dunarii. Precizam ca in Basarabia au fost constituite euroregiunile "Prutul de Sus", "Dunarea de Jos" si "Siret-Prut-Nistru ".

 
Balul de Primavara si-a modificat locatia de desfasurarePDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeenlanda/Romanian Global News
Accesari :369
Friday, 24 September 2004
Conform unei scrisori primite la redactie, romanii din Christchurch, Noua Zeenlanda care sunt asteptati maine la Balul de Primavara sunt anuntati ca locul de desfasurare s-a modificat.

Astfel manifestarea va avea loc in Parcul Denton, la Hornby Sports Hall de langa Complexul Comercial Hornby, tot cu incepere de la ora 3, ora locala. Acesta masura, se spune in anunt, a fost luata ca urmarea a faptului ca vechea locatie era situata intr-o zona cu locuinte iar muzica ar fi trebuit pastrata la limita inferioara. Doritorii sunt invitati sa aduca mancare si bautura iar cei care nu vor sa prepare bunatati romanesti se pot aproviziona cu preparate din Complexul Comercial Hornby aflat in imediata apropiere. O bucatarie utilata completa va sta la dispozitia petrecaretilor. Astfel romanii din Christchurch sunt asteptati la o sambata de muzica, dans si voie buna.

 
Petrecere romaneasca cu vin si voie bunaPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 24 September 2004
Cum i-a obisnuit deja pe membrii sai, Centrul Cultural Romanesc din Londra organizeaza o noua seara cu muzica, dans si vinuri romanesti, astazi cu incepere de la ora 18:00, ora Londrei, la Ye Olde Cock Tavern, din Strada Fleet, nr. 22.

Ca de obicei CCR organizeaza si o tombola cu premii membrii asociatiei avand ca intotdeauna reduceri si la biletele de tombolo si la celelalte activitati. Astfel vor fi oferite castigatorilor la tombola premii precum un CD-ROM  cu marele actor Amza Pellea Momente de aur cu Amza Pellea din cadrul colectiei Maestrii comediei romanesti,  si o caseta video cu o selectie de muzica de petrecere romaneasca Momente de aur cu Grigoras Dinicu, Faramita Lambru, Maria Tanase, Ileana Sararoiu din ciclul Maestrii muzicii populare romanesti. Vinaria Cotnari continua sa sponsorizeze evenimentele romanesti oferind vin celor care participa. Petrecerile oferite de CCR sunt deschise tuturor cu toate ca uneori organizatorii isi rezerva dreptul de a limita intrarea. De aceea doritorii sunt rugati sa se inscrie din timp si sa achite taxa de participare pentru ca activitatea acestui Centru Cultural Romanesc se desfasoara pe baza de voluntariat iar cei implicati isi daruiesc in folosul comunitatii timp si energie pentru organizarea a cat mai multor evenimente care sa ajute la mentinerea legaturilor intre romanii din Londra dar si a acestora cu tara. Pentru detalii doritorilor le punem la dispozitie coordonatele unei persoane de contact: Ramona Mitrica, Tel. 020 7439 4052 sau e-mail: ramonamitrica@romanianculturalcentre.org.uk 

 
Concert cu doua prezente feminine romanestiPDF Print E-mail
Anvers, Belgia/Romanian Global News
Accesari :388
Friday, 24 September 2004
Astazi, incepand cu orele 20, ora Belgiei, va avea loc un Concert sustinut de doua artiste romance, una voce si cealalta la pian.

Evenimentul se va desfasura in cadrul Universitatii din Anvers-Campus 3 Eiken, Aula Major Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk si le va avea ca protagoniste pe Teodora Gheorghiu, laureata competitiei Regina Elisabeta - Voce 2004 si Laura Bos la pian studenta a Conservatorului din Rotterdam. Bilete se pun in vanzare inaintea spectacolului iar preturile variaza intre 18 pentru adulti si 15 pentru studenti. Reducerile sunt valabile pentru cei care beneficiaza de bonurile roze Delhaize si pentru membrii Universitatii din Anvers si studenti adica 30% mai putin din pret. Pentru mai multe detalii doritorii sunt rugati sa contacteze organizatorii la Centrum voor Roemeni Studies (Centrul pentru Studentii Romani), martine.coene@ua.ac.be, tel. 03/8202824.

 
Regizori romani pe scena teatrului romanesc din VoievodinaPDF Print E-mail
Varset, Serbia/Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 24 September 2004
Concursul de proiecte organizat, saptamana trecuta, de Scena profesionista a teatrului romanesc din cadrul Teatrului Popular "Steria" din Varset, a fost castigat de piesa regizorului Corina Oprea din Bucuresti.

Aceasta tanara artista s-a prezentat cu piesa Moartea mananca banane de scriitorul spaniol contemporan Alfonso Turo, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia. In competitie au fost sapte proiecte de sase autori, a declarat Petru Cardu, presedintele Consiliului Artistic al Teatrului Romanesc de la Varset. Acesta a fost al treilea proiect aprobat de Scena profesionista a teatrului romanesc din Voivodina, celelalte doua fiind spectacolele realizate de romanii din Serbia si anume Teatrul descompus sau omul lada de gunoi, de Matei Visniec si Talk-Show - Gabriela si-a extirpat un ovar" de Stefan Caraman. Cele din urma au fost invitate la mai multe festivaluri internationale de teatru unde au avut mare succes. Corina Oprea este reprezentantul cel mai tanar a noii generatii de regizori romani si deja se bucura de mare popularitate in mediul artistic din Romania. Absolventa a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, a regizat piese dupa mari opere ale lui Cehov, Shackespeare, Dostoievski si Brecht, care au lansat-o in varful clasei teatrale. Scena profesionista a teatrului romanesc a fost reinfiintata cu un an in urma, dupa o perioada de 47 de ani, in cadrul Teatrului Popular "Iovan Steria Popovici" din Varset, Voivodina.

 

 
Transportul de substante periculoase in atentia RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :428
Friday, 24 September 2004
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Speranta Maria Ianculescu, participa pe data de 24.09.2004, la prima reuniune a conferintei Partilor Conventia de la Roterdam, privind unele substante chimice periculoase si pesticide in comertul international, desfasurata pe perioada 20-24 septembrie la Geneva, sa arata intr-un comunicat de presa al Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Romania este parte a Conventiei de la Roterdam, ca urmare a adoptarii de catre Parlament in anul 2003 a Legii prin care s-a aderat la acest instrument juridic international. Substantele chimice introduse in Anexa III a Conventiei de catre Comitetul Interministerial de Negociere la cea de-a XI a sesiune a sa sunt urmatoarele: tetraetil de plumb si tetrametil de plumb, Parathion, Chrysotile asbest. Pentru indeplinirea dispozitiilor ce ii revin ca parte a acestei Conventii, se mai mentioneaza in comunicat, Guvernul Romaniei a intreprins o serie de actiuni care au avut ca scop crearea unui cadru legislativ si institutional adecvat. Romania a inceput aplicarea prevederilor Conventiei de la Roterdam. Romania este de acord cu incurajarea Organizatiei Mondiale a vamilor de a stabili coduri vamale pentru substantele chimice sau grupele de substante chimice incluse in anexa III a Conventiei in vederea asigurarii unui control mai eficient al acestora. Suntem convinsi ca intrarea in vigoare a Conventiei de la Roterdam va alcatui, impreuna cu Conventia de la Stockholm privind poluantii organici persistenti (POPS) si Conventia de la Basel privind controlul transportului peste frontiera al deseurilor periculoase, un sistem complex de instrumente juridice internationale care va contribui la gestionarea cat mai eficienta a produselor chimice periculoase, a spus, in discursul sau, d-na Speranta Ianculescu.

 
Romania inca mai cauta rezolvarea problemei Bastroe pe cale diplomaticaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Friday, 24 September 2004
Guvernul Romaniei a hotarat joi, 24 septembrie, ca partea ucraineana sa fie abordata la nivel tehnic, prin autoritatile din domeniile mediului si a transporturilor, prin Autoritatea Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii si Politia de Frontiera

in vederea realizarii demersurilor pentru solutionarea problemei balizelor impinse ilegal pana aproape de malul romanesc, a anuntat vineri, la Palatul Victoria, purtatorul de cuvant al executivului, Despina Neagoe. Ea a mentionat ca, odata cu intrunirea executivului, de joi, in vederea analizei rezultatelor demersurilor externe, intreprinse cu ocazia incalcarii flagrante a prevederilor Dreptului International, de catre Ucraina, prin construirea Canalului Bastroe, s-a ajuns la concluzia ca reuniunile internationale de la Viena si Geneva vad pozitia Romaniei, ca fiind justa. De asemenea, s-a luat decizia urgentarii realizarii studiului romanesc asupra construirii canalului de navigatie Bastroe, de catre Comitetul Interministerial, constituit sub coordonarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. "In contextul actual al noii pozitii a Romaniei, de stat membru NATO si viitor membru al UE, suntem convinsi ca avem obligatii suplimentare fata de familia europeana si euroatlantica din care facem parte. Prin urmare, atitudinea noastra este cea a unui actor matur in relatiile internationale, care are constiinta faptului ca reprezinta si trebuie sa reprezinte un factor de stabilitate in regiune", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, atragand atentia asupra faptului ca demersurile partii romane vor fi la fel de ferme, astfel incat sa fie aparat atat interesul national, cat si cel al partenerilor europeni si euroatlantici. In incheiere, Despina Neagoe a subliniat ca executivul manifesta responsabilitate maxima fata de aceasta problematica, dorind o actiune constanta, in conformitate cu spiritul european, principiile cooperarii, dialogului si bunei vecinatati.

 
GDS a primit statutul de asociatie de utilitate publicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 24 September 2004
Fundatia Grupului pentru Dialog Social (GDS) a primit joi, 24 septembrie, statutul de asociatie de utilitate publica, in urma deciziei executivului, a anuntat vineri, purtatorul de cuvant al guvernului, Despina Neagoe.

Data de nastere a GDS este ianuarie 1990, institutia aparand ca raspuns la nevoia unei instante de reflectie critica, intr-o societate aflata la sensibila trecere de la o societate comunista la una civila. Membrii GDS sunt personalitati prezente in viata culturala si publica, majoritatea dizidenti, in timpul perioadei comuniste. Interventia in viata culturala este realilzata prin intermediul Revistei 22, dar si prin intalniri, mese rotunde si simpozioane.

 
Un roman concerteaza la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 24 September 2004
Institutul Titu Maiorescu, din Berlin va gazdui joi, 24 septembrie, evenimentul Seara de pian, sustinut de pianistul Costin Filopoiu.

Din program fac parte lucrari apartinand lui Scarlatti, Chopin, Rachmaninov, Bartok si Schubert, program cu care pianistul va participa si la prestigiosul concurs de pian din Monza Italia. Costin Filipoiu a fost nascut in 1979 in Romania. Intre 1986 si 1998 a urmat cursuri de pian la liceele de muzica Dinu Lipatti si George Enescu din Bucuresti. Intre 1998 si 2002 a urmat cursurile de pian la Universitat der Kunste Berlin si participant in cursul de cantec a lui Axel Bauni. Costin Filipoiu este laureat a numeroase concursuri nationale si internationale (premiul II Isola di Capri Italia, 1990, premiul special Jeunesses Musicales Bucuresti, 1998). A urmat cursurile de masterat in Romania si Germania, si a participat la turnee in Romania si Germania, organizate de Fundatia Klaus Brambach.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions